afleveringenarchief
  • vrijdag 18 januari 2008
  • 11:03Het Buitenland

    Wat is de juiste strategie om de Taliban in Afghanistan te verslaan?

    Meer informatie

    De Amerikaanse minister van Defensie Gates uitte in een interview kritiek op de aanpak van de NAVO-bondgenoten. Volgens hem zijn sommige bondgenoten niet in staat een guerilla-oorlog te vechten. Is die kritiek terecht en wat is de juiste strategie? Een discussie.

  • vrijdag 18 januari 2008
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 Giftige gassen in containers
    10.30-10.45 Documentaire 'Megumi'
    10.45-11.00 De Boeken

    Meer informatie

    Argos over giftige gassen in containers
    Minister Cramer van Milieu stopt met de extra controles op giftige stoffen in containers uit onder meer China. Ze startte die controles na berichtgeving in Argos in augustus vorig jaar over een container met giftige matrassen in de haven van Rotterdam. Volgens een onderzoek van het RIVM, dat gisteren vrijkwam, zijn de resultaten van de extra bemonstering zo geruststellend dat risico's voor volksgezondheid nauwelijks aanwezig zijn. Hoe is dat te rijmen met de ernstige ziekten die twee werknemers opliepen bij het openen van een container met glas in Hardinxveld-Giessendam in november vorig jaar? Argos sprak met een van hen. En is de conclusie van de minister wel te rijmen met haar eigen onderzoeksresultaten? Argos heeft de resultaten van die bemonstering te pakken gekregen en legt ze voor aan hoogleraar toxicologie Martin van den Berg.

    'Megumi'
    Regisseur Mirjam van Veelen maakte een documentaire over de verdwijning van het Japanse schoolmeisje dat in 1977 werd ontvoerd door Noord-Koreaanse spionnen. De film 'Megumi' gaat komende week in première op het Internationale Film Festival Rotterdam.

    De Boeken met Aukje Holtrop

    1. Orlando Figes: Fluisteraars. Leven onder Stalin. Nw Amsterdam/ Standaard Uitgeverij. ISBN: 9789002223488
    2. Peter Schumacher: Voor het vaderland weg. Nederlandse dienstweigeraars in de Tweede Wereldoorlog. Van Gennep. ISBN: 9789055158393
    3. Bohumil Hrabal: Praagse ironie. Prometheus. ISBN: 97890 446 1090 1
    4. Jaap Cohen: Het bewaren van de oorlog. De roerige beginperiode van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie 1945-1960. Boom. ISBN: 9789085065081
    5. Charlotte Mutsaers: Koetsier Herfst. De Bezige Bij. ISBN: 9789023427575

  • vrijdag 18 januari 2008
  • 09:03De Ochtenden aan Tafel

    Met psycholoog René Diekstra, staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb, Hein de Haas, verbonden aan het Internationaal Migratie-instituut van Oxford, en econoom Jaap van Duijn.

    Meer informatie

    Te gast is psycholoog René Diekstra. Hij stelt een zogeheten opvoedcanon samen, een instrument voor ouders die kampen met problemen in de opvoeding van hun kinderen. Bij het ontwikkelen van de opvoedcanon gaat Diekstra met zijn team, behalve bij bestaand onderzoek, ook te rade bij ouders uit alle geledingen van de samenleving.

    Ook te gast is staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb. Hij wil een verbod op bijstandsuitkeringen voor mensen tot 27 jaar die geen lichamelijke beperkingen hebben. In plaats daarvan geldt straks een 'leerwerkplicht'. Aan de andere kant van het spectrum is een steeds grotere groep AOW' ers juist aangewezen op aanvullende bijstand. Beide plannen zijn omstreden.

    Hein de Haas, verbonden aan het Internationaal Migratie-instituut van de Oxford Universiteit, doet onderzoek naar migratie vanuit Noord- en West-Afrika. Hij geeft commentaar op de deze week door Libië aangekondigde uitzetting van 2 miljoen migranten.

    Klinkende Munt
    De wekelijkse financieel-economische rubriek met econoom Jaap van Duijn.

  • donderdag 17 januari 2008
  • 11:00Het Buitenland

    11:05-11.20: Reportage Kenia.
    11.20-11.30: Antisemitisme in Polen.

    Meer informatie

    11:05-11.20: Reportage Kenia
    In Kenia vielen woensdag twee doden bij demonstraties tegen de regering. Het blijft onrustig in het land en dus durven de vele vluchtelingen nog niet terug naar huis. Correspondent Ilona Eveleens was de afgelopen dagen in de Rift vallei en tekende daar de persoonlijke verhalen op van mensen die alles kwijt zijn.

    11.20-11.30: Antisemitisme in Polen
    In Polen is een rel ontstaan over een boek waarin het naoorlogs antisemitisme onder de loep wordt genomen. Het boek van historicus Jan Tomasz Gross gaat in op geweld waar in 1946 veertig Joden bij om het leven kwamen. Het Openbaar ministerie in Warschau onderzoekt of de auteur de Poolse natie heeft beledigd.

  • donderdag 17 januari 2008
  • 10:00Het Onderzoek

    10:05-10.30: Moslims voor Oranje.
    10.30-10.45: Jeroen van Merwijk: "We gaan nie na China".
    10.45-11.00: Amsterdamse winkels wapenen zich.

    Meer informatie

    10:05-10.30: Moslims voor Oranje
    Welke rol spelen moslimmilitairen in de Nederlandse krijgsmacht? Hoe kijken collega's tegen hen aan? En hoe gaat het als zij op missie geloofsgenoten tegenkomen in islamitische landen zoals Irak, Bosnië en Afghanistan? Femke Bosman promoveerde woensdag aan de Universiteit van Tilburg op dit onderwerp. Samen met de voorzitter van het Multicultureel Netwerk Defensie, Rudy Richardson, is zij te gast in De Ochtenden.

    10.30-10.45: Jeroen van Merwijk: "We gaan nie na China"
    Met een beetje geluk wordt het protestlied tegen de Olympische Spelen in China van cabaretier Jeroen van Merwijk een echte carnavalskraker. Hij hoopt in De Ochtenden de juiste toon te vinden: het refrein van het lied beleeft de premiere.

    We gaan nie na, nie na China
    Ook niet voor de sport
    We gaan nie na, nie na, nie na China
    Geen Hollander komt op 't scorebord

    Dat is het refrein van het Olympisch protestlied dat Jeroen van Merwijk vandaag voor het eerst zong op de radio. Van Merwijk gaat het lied binnenkort opnemen in een studio samen met Dolf Jansen, Jack Spijkerman en Maarten van Roozendaal.

    Luisteraar Sip Beth deed een suggestie voor twee coupletten :

    Lood in speelgoed, lood in mensen,
    dit metaal komt daar veel voor,
    veel goekoper ook dan goud of zilver,
    maar de Spelen? Die gaan door!

    Veel verschil; een start- of nekschot,
    voor de "rich" of voor de "poor",
    duurbetaald dat goud, brons, zilver,
    maar de Spelen? Die gaan door!

    10.45-11.00: Amsterdamse winkels wapenen zich
    Winkeliers in Amsterdam die allerlei spullen aanschaffen om overvallers buiten de deur te houden krijgen de onkosten voor de helft terug van de gemeente. Dat werd deze week bekend. Intussen waren er in 2007 flink wat meer roofovervallen. De schrik zit er goed in bij de winkeliers. Maar opgeven, dat nooit! En dus heeft het MKB een nieuw idee bedacht om boeven te vangen... Een reportage.

  • donderdag 17 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    Met Koningshuiskenner Dorine Hermans, defensiefotograaf Henny Keeris, investeringsadviseur Jos Kieboom en oud-journalist René de Bok.

    Meer informatie

    • Ze is de eeuwige tweede: prinses Margriet. De voorbeeldige reserve-koningin wordt zaterdag 65 jaar. Met kenner van het Koninklijk Huis Dorine Hermans praten we over de vrouw die vooral plichtsgetrouw wilde zijn en wars is van glamour en glitter.

    Zaterdag ook aandacht voor prinses Margriet in Blauw Bloed, Ned 2, rond 19.30 uur.
    Vrijdagavond wordt een groot NOS-interview met prinses Margriet uitgezonden, Ned 1.

    • Manhaftig houden ze hun wapen vast, de blik verborgen achter de stoere zonnebril. Het zijn de heroïsche foto's die het ministerie van defensie graag ziet verschijnen. Henny Keeris won als defensiefotograaf ooit de derde prijs bij de Zilveren Camera en heeft zo zijn gedachten over de ophef die gemaakt wordt over de nominatie van defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann voor de Zilveren Camera 2007.

    De foto's die besproken werden in het gesprek met ex-defensiefotograaf Hennie Keeris zijn te vinden op de sites die via de links te bereiken zijn.

    • Aziatische staatsfondsen en kredietverstrekkers uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië investeren gigantische geldbedragen om noodlijdende Amerikaanse banken te redden. Wordt de Amerikaanse (en de hele Westerse) economie zo niet te veel afhankelijk van de geldverstrekkers uit het oosten? Een gesprek met Jos Kieboom, adviseur van een investeringsfonds uit Singapore.

    • Oud-journalist René de Bok bespreekt de verse opinie-weekbladen.

  • woensdag 16 januari 2008
  • 11:03Euroforum

    Live vanuit de wandelgangen van het Europees Parlement in Straatsburg discussiëren Europarlementariërs Maria Martens (CDA), Joost Lagendijk (GroenLinks), Jan Mulder (VVD) en Jan Marinus Wiersma (PvdA) over de volgende onderwerpen:

    Meer informatie

    • Voor het eerst krijgt een nieuwe EU-lidstaat het voorzitterschap van de Europese Unie. Zal Slovenië de kwestie Kosovo, de toenadering van Servië tot Europa en de ratificatie van het Verdrag van Lissabon in goede banen kunnen leiden?

    • De Europese socialisten willen dat Europa meer doet voor de Roma, een onbekende en onbeminde minderheid in de EU.

    • Hoe pakt Europa de crises in Kenia en Pakistan aan?

    • Binnenkort maakt Europa het makkelijker voor de consument om over de grens geld te lenen. Maar is dit wel wenselijk?

  • woensdag 16 januari 2008
  • 10:03Waarom wordt zonnekracht genegeerd?

    Spiegels met een oppervlakte van Nederland die heel Europa voorzien van stroom. Het is geen Fata Morgana, maar een techniek die een snelle opmars maakt in.....

    Meer informatie

    energieland: Concentrated Solar Power, oftewel CSP. Via spiegels worden zonnestralen gebundeld, en met de hitte die daaruit wordt opgevangen wordt stroom gemaakt. Er staan al grote centrales in de VS en Spanje, Duitsland investeert miljoenen in zonnekrachtcentrales, en zelfs prins Hassan van Jordanie pleit voor een miljardeninvestering in wat een schone en concurrerende energie bron lijkt te gaan worden.

    Alleen Nederland wil er niet in investeren, zo bleek afgelopen vrijdag in Argos. Platformvoorzitter van de taske-force energietransitie Jan Terlouw kritiseerde daar openlijk de houding van zijn collega-voorzitter Harry Droog. Die laatste wil niet Nederland beleid ontwikkelt om CSP te stimuleren. Omdat het niet toepasbaar is in Nederland, en omdat er geen Nederlandse bedrijven in geinteresseerd zou zijn. Dat laatste blijkt niet te kloppen, en de vraag rijst of het eerste argument wel valide is.

    Een debat over de Nederlandse houding in het CSP-debat met Jos Hessels, Tweede Kamerlid voor het CDAk, Dorette Corbey, Europarlementarier voor de PVDA, en Geert Bergsma, Adviseur Duurzame energievoorziening bij CE Delft.

  • woensdag 16 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    9.00 Ochtenden aan tafel: Tijs van den Brink spreekt met Jacco Eltingh, Eelco Fortuijn en Evita Neefs.

    Meer informatie

    Het nieuwe tennisseizoen is deze week begonnen met een van de vier belangrijkste toernooien van het jaar: de Australian Open. Robin Haase, de Nederlandse hoop, won meteen verrassend van de sterke Kroaat Ljubicic. In Australië hoopt de tenniswereld de aandacht af te leiden van een reeks schandalen die de afgelopen maanden veel ophef veroorzaakten. Het eens zo keurige tennis kwam in opspraak door doping en gokken op tennispartijen. Een van de bestuurders die daarmee korte metten wil maken is de Nederlandse oud-tennisser Jacco Eltingh. Hij zit in de internationale spelersvakbond ATP en zit bij De Ochtenden aan tafel.

    Kun je werkelijk met het eten van een eerlijk geteelde banaan de armoede in de wereld bestrijden ? De organisatie Fair Food vindt van wel. Na vijf jaar pionieren stopt Eelco Fortuijn als directeur van Fairfood, de door hem opgerichte lobbyorganisatie voor eerlijk voedsel. In die vijf jaar heeft het thema duurzaamheid flink aan belangstelling gewonnen. Een gesprek
    over zijn idealen en twijfels op het moeizame strijdtoneel van multinationals, politiek en consumenten.

    Ze deed eerder verslag van Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar deze zijn voor haar veruit de spannendste. Evita Neefs is buitenlandredacteur bij de Vlaamse krant De Standaard. Deze week verscheen haar boek 'De Verdeelde Staten', want zo heeft Bush volgens haar zijn land achtergelaten.

    De verdeelde staten
    Auteur : Evita Neefs
    Omvang : 349 blz.
    Formaat : 140 x 210 mm
    Afwerking : Paperback
    ISBN : 978 90 209 7375 4
    Prijs : EURO 19,95

  • dinsdag 15 januari 2008
  • 11:03Nieuwe onlusten dreigen in Kenia

    Morgen houdt de oppositie in Kenia opnieuw demonstraties die drie dagen zullen duren. Ze protesteren nog altijd tegen ...

    Meer informatie

    ... de verkiezingsuitslagen en de beëdiging van president Kibaki. Gevreesd wordt dat de demonstraties opnieuw tot gewelddadigheden zullen leiden. Hoe kan de patstelling tussen oppositie en regering worden doorbroken. Daarover praten we met Europarlementariër Jan Mulder, die de waarnemingsdelegatie van het Europees Parlement bij de verkiezingen leidde, met correspondent Koert Lindijer, vanuit Nairobi, en met Marcel Rutten, verbonden aan het Afrika Studie Centrum in Leiden, eveneens vanuit Kenia.

  • dinsdag 15 januari 2008
  • 10:03Waar lag Sumatra?

    Vroeger, en dan hebben we het over 300 miljoen jaar geleden, zag de wereld er heel anders uit dan tegenwoordig. De continenten lagen tegen elkaar aan...

    Meer informatie

    ...en vormden samen het continent Pangaea. Om erachter te komen hoe dat reuze-continent precies in elkaar zat, trok een internationaal team van onderzoekers in 2006 naar Sumatra. Want de exacte plaats waar dit eiland zich 300 miljoen jaar geleden bevond is nog steeds onderwerp van wetenschappelijke discussie. Het antwoord hoopte het team te vinden in het magnetisme van gesteenten en in fossiele plantenresten, die onderzocht werden door twee Nederlandse onderzoekers, paleobotanicus Menno Booi en paleomagneticus Arjan de Leeuw. Voor de goede orde: een paleobotanicus onderzoekt fossiele plantenresten en een paleomagneticus houdt zich bezig met het verleden van het magnetisch veld van de aarde.
    Voor Nederlandse geologen en paleobotanci is Sumatra geen onbekend terrein. In 1925 verzamelde een grote Nederlandse expeditie onder leiding van de bioloog Posthumus vele vondsten, die nu bewaard worden in Naturalis. Ze hadden de vindplaatsen alleen slecht gedocumenteerd, zodat de expeditie van Booi opnieuw op zoek moest naar geschikte plekken om fossielen op te graven. Ze zochten vooral langs rivieren, omdat in de door water uitgesleten oever oude afzettingen aan de oppervlakte komen. En dan hoef je minder diep te graven.
    Uit de fossiele plantenresten die hij vond, maakte Booi op dat op Sumatra tijdens het Perm, zoals de periode rond 300 miljoen jaar geleden volgens de geologische tijdrekening heet, twee typen landschap bestonden. Ook in die tijd was het er tropisch heet. Een deel van het eiland bestond uit vochtige moerassen, maar sommige stukken hadden een veel droger klimaat. Tot nu toe ging men er van uit dat het Carboon, de periode voor het Perm, heel vochtig was, en dat het klimaat in het Perm veel droger was. Nu blijken in dezelfde regio die twee klimaten naast elkaar te hebben bestaan.
    De Perm-fauna van Sumatra blijkt zeer verwant aan die van Noord China. Toch lag dat gebied volgens de huidige theorieën 20º ten noorden van de evenaar, terwijl Sumatra volgens dezelfde theorieën 20º ten zuiden daarvan lag. Eén van de twee aannames (of allebei) is dus fout. Ze moesten dus preciezer bepalen waar Sumatra tijdens het Perm lag, ten opzichte van de evenaar. Dat de gevonden fossielen resten van tropische planten zijn, zegt niet zo veel. Tegenwoordig liggen de tropen tussen de twee keerkringen, maar de tropische zone kan tijdens het Perm heel goed veel breder geweest zijn.
    Om preciezer te bepalen waar het eiland lag toen de fossiele planten uit Boois onderzoek nog leefden, ging er ook een paleomagneticus mee met de expeditie, de Utrechtse promovendus Arjan de Leeuw. Die plaatsbepaling aan de hand van het aardmagnetisch veld gaat als volgt. Alle gesteenten bevatten licht-magnetische deeltjes. Als een sediment, eigenlijk een wolk minuscule steentjes, neerdwarrelt op de bodem van een meer of rivier, richten die steentjes zich als kleine kompasnaaldjes op het magnetische noorden. Dat sediment verhardt vrij snel, althans naar geologische begrippen, tot steen. De magnetische deeltjes worden als het ware bevroren in de toestand waarin ze op de bodem terecht waren gekomen: ze blijven altijd wijzen naar het punt waar de magnetische Noordpool lag ten tijde van de vorming van het sediment, ook al is die pool inmiddels van plaats veranderd. Die magnetische deeltjes staan onder een hoek met het aardoppervlak: op de pool staan ze daar haaks op, aan de evenaar liggen ze plat. Aan die hellinghoek kun je dus zien op welke breedtegraad (ten noorden of ten zuiden van de evenaar) de steensoort ontstaan is. Omdat de locatie van de magnetische Noordpool door de tijd redelijk bekend is, kun je afleiden waar Sumatra lag toen het Perm-sediment gevormd werd.
    Om het magnetisme van de gesteenten te meten, wordt er met een holle boor een staafje ter grootte van en pritstift uit de steen geboord. Voordat het staafje wordt losgemaakt worden er een waterpas en een kompas aan vast gemaakt om de horizontale en verticale oriëntatie vast te leggen.
    Helaas is Arjan de Leeuw er nog niet in geslaagd de richting van het magnetisch veld van zijn monsters vast te stellen. Door latere processen waaraan de gesteenten zijn blootgesteld, zoals inwatering en vulkanische activiteit, ontstaan in de poriën van het gesteente nieuwe mineralen met een eigen magnetische lading. Doordat dat signaal zich met het oude mengt, is dat niet meer te lezen. De Leeuw weet dus nog steeds niet waar hij Sumatra tijdens het Perm moet zoeken. Maar hij heeft zijn laatste kruit nog niet verschoten en probeert nu met andere technieken het 300 miljoen jaar oude magnetische signaal weer leesbaar te maken. Wordt vervolgd dus.

    -----

    De Tweede kamer in de 19e eeuw

    In zijn huidige vorm bestaat het Nederlandse parlement sinds 1848. Nu lijkt het een geolied apparaat, met een uitgebreid systeem van regels die het de kamerleden mogelijk moet vragen hun werk als controleurs van de macht te doen. Ze kunnen kamervragen indienen, moties opstellen en interpelleren. Om alles een beetje soepel te laten verlopen zijn er omgangsregels. Je mag een minister bijvoorbeeld niet knettergek noemen.
    Historicus Jouke Turpijn onderzocht de oorsprong van de tradities en omgangsvormen van de Tweede Kamer. Hij ontdekte dat het er niet altijd zo beschaafd aan toe ging. In het midden van de negentiende eeuw bestonden er bijvoorbeeld geen politieke partijen. De volksvertegenwoordigers waren notabelen die hun kiesdistrict vertegenwoordigden. Ze hadden de beschikking over vele nieuwe politieke instrumenten, zoals het amendement en de interpellatie, maar niemand wist hoe deze precies werkten. Kamerleden en ministers sloegen tijdens debatten vaak wild om zich heen. In 1854 voelde minister van oorlog Hendrik baron Forstner van Dambenoy zich in een debat zo beledigd dat hij zijn sabel trok tegen het kamerlid Jacob van Zuylen van Nijevelt.
    Maar hoe ontstond dan het beeld van de Tweede Kamer als voorbeeld van beschaving? Dat hebben de kamerleden zelf gecreëerd. In de memoires en geschiedenisboeken die ze op hun oude dag publiceerden, schiepen ze het idyllische beeld van de kamer als een club van rationeel en rustig debatterende heren-parlementariërs. Dat beeld namen historici later over en tegenwoordig weten wij niet beter dan dat Wilders de Grote Uitzondering is in een verder eerbiedwaardig instituut.

    Historicus Jouke Turpijn promoveert 17 januari aan de Rijksuniversiteit in Groningen. De handelseditie van het proefschrift is verschenen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek in Amsterdam: 'Mannen van gezag. De uitvinding van de Tweede Kamer 1848-1888', ISBN 978 90 284 2238 4

    -----

    Wetenschappelijk nieuws

    • Poepen met protonen
    • Kleine kankerstoppers
    • Blinde visjes laten zien

    -----

    Snelle evolutie

    Flora en fauna zijn de afgelopen 50.000 veel sneller geëvolueerd dan meestal wordt aangenomen. En dat komt volgens de nieuwe Leidse hoogleraar paleozoölogie Thijs van Kolfschoten, doordat extreme klimaatwisselingen veel vaker voorkwamen dan tot nu toe gedacht. Over dit onderwerp ging op 11 januari jl. van Kolfschotens oratie.

    -----

    Samenscholingsverbod

    Gemeenten mogen sinds enige tijd een samenscholingsverbod opleggen. Verslaggever Gerrit Kalsbeek onderzocht hoe dat in de praktijk uitpakt in de Haagse wijk Ypenburg.

  • dinsdag 15 januari 2008
  • 09:03De Ochtenden aan Tafel

    Gesprek met kunstenares Gerti Bierenbroodspot, die portretten van Irakese vluchtelingen ...

    Meer informatie

    ... heeft geschilderd in Jordanië. Bierenbroodspot, die afwisselend in Jordanië, Italië en Nederland woont, is even terug in Amsterdam.

    Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft grote twijfels bij het optreden van de politie, afgelopen weekend in Amsterdam, waar betogers protesteerden tegen Geert Wilders. Ook plaatst hij vraagtekens bij de gemeenten waar het middel 'justitieel weekendarrangement' wordt ingezet. Mensen die zich misdragen in het uitgaansleven kunnen dan een weekend lang worden vastgezet. Terechte maatregelen of symptomen van een overheid die doorslaat?

    Ik zal je leren!
    De tweewekelijkse onderwijsrubriek met leraar en lerarenopleider Ton van Haperen.

  • maandag 14 januari 2008
  • 11:00Het Buitenland

    11:05-11.30: Mensenrechten in Turkije.

    Meer informatie

    11:05-11.30: Het Buitenland - Mensenrechten in Turkije
    Er is een trend van geweld tegen andersdenkenden in Turkije. Momenteel vindt bijna wekelijks een incident plaats. In april afgelopen jaar vond de tot nog toe bloedigste moordpartij plaats, op drie zendelingen. De rechtzaak tegen de verdachten gaat maandag inhoudelijk van start. Waarbij het de vraag is of de bovenste steen boven komt. Een reportage.

  • maandag 14 januari 2008
  • 10:00Het Onderzoek

    10:05-10.30: Dierenactivisme loont?
    10.30-10.45: Geef je kind de ruimte!
    10.45-11.00: Bijstandsjongeren.

    Meer informatie

    10:05-10.30: Het Onderzoek - Dierenactivisme loont?
    Bij dierenactivisten ging de afgelopen week de vlag uit. De komst van een laboratoriumpark in Venray, waar zij fel tegen hebben geageerd, staat op losse schroeven. De projectontwikkelaar werd bedreigd en gooide het bijltje erbij neer. Wat drijft deze activisten, en is dit succes de opmaat tot nog meer geweld? In het Onderzoek daarover predikant-dichter en voormalig dierenactivist Hans Bouma en publicist Peter Siebelt, die diverse boeken schreef over actiegroepen.

    10.30-10.45: Geef je kind de ruimte!
    Een op de vijf kinderen wordt zo beschermd opgevoed dat het tot problemen leidt bij de ontwikkeling en het gedrag van het kind. Tot die conclusie komt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont na een enquete onder pedagogische vakgenoten. Ouders moeten kinderen weer fouten durven laten maken, vindt Pont. Een gesprek over de doorgeslagen tendens in het moderne opvoeden.

    10.45-11.00: Bijstandsjongeren.
    Ben je jonger dan 27, dan hoef je binnenkort niet meer te rekenen op bijstand, als het aan staatssecretaris van Sociale zaken, Ahmed Aboutaleb ligt. Vanaf 2009 zouden ze verplicht worden om te gaan leren of te gaan werken. Eind vorige week kwam hij met die plannen naar buiten. Na de repo een nagesprek met PvdA-kamerlid Hans Spekman en we vragen hem om een reactie.

  • maandag 14 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    09.05-10.00: Aan Tafel met John Leerdam, Frits Wester, Arne Zuidhoek en Fik Meijer.

    Meer informatie

    09.05-10.00: De Ochtenden Aan Tafel met....

    • Het moest een serieus bezoek worden, maar eindigde in een zonnig reisje over de Antillen. Want de Antilliaanse statenleden weigerden na de opmerkingen van PVV'er Hero Brinkman de Nederlandse delegatie te woord te staan. Delegatielid John Leerdam (PvdA) blikt terug.

    • Naast het vaste gesprek met de minister-president, start vanaf morgen het wekelijkse Gesprek met de Minister van Financien, Wouter Bos - elke dinsdagmiddag om half vier op RTLZ . Gaat Bos premier Balkenende zo niet voor de voeten lopen? De Ochtenden vraagt het presentator Frits Wester.

    • Arne Zuidhoek, voormalig zeeman en auteur van onder meer de Piratenencyclopedie, is gefascineerd door Nederlanders die zich in de 17e eeuw bij de Barbarijse Zeerovers schaarden. Oftewel: Christenen voor Allah.

    'Christenen voor Allah'
    (Nederlanders onder de Barbarijse Zeerovers)

    Auteur: Arne Zuidhoek

    Uitgeverij Aspekt,
    329 blz., prijs 18.90

    ISBN-10: 90 5911-519-8
    ISBN-13: 978-90-5911-519-4

    • Van het kopen van kleertjes voor je hond tot het vrijlaten van laboratoriummuizen: de liefde voor dieren kent vele vormen. Dat is niet altijd zo geweest. Bij de opening van het Collosseum werden 9000 dieren afgeslacht. Historicus Fik Meijer vertelt over deze totale ommekeer.

  • vrijdag 11 januari 2008
  • 11:03Terug naar Angola

    Eind jaren negentig vroegen ruim 10.000 Angolezen asiel aan in Nederland. Ze verlieten het zuidelijk Afrikaanse land Angola om niet als dienstplichtige in de jarenlange ...

    Meer informatie

    ... burgeroorlog te hoeven vechten. Maar ze verlieten het land ook om werkeloosheid of huisvestingsproblemen in de overvolle hoofdstad Luanda te ontvluchten. In 2002 liep de burgeroorlog af en de economie groeide spectaculair. Veel jonge asielmigranten zijn inmiddels teruggekeerd. Ze hadden ook geen keus, want in Nederland konden ze niet blijven. Maar hoe pak je het leven in Angola weer op, als je een belangrijk deel van je jeugd in Nederland hebt gewoond? Een reportage van Fieneke Diamand.

  • vrijdag 11 januari 2008
  • 10:03Zonnekrachtcentrales in de kou

    De prijs van een vat olie schoot vorige week door de 100-dollar grens, een record. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en om het milieu minder te belasten, werkt de Nederlandse regering aan ...

    Meer informatie

    ... ambitieuze plannen om meer milieuvriendelijke energie te gaan gebruiken. Al in 2005 werd daarvoor een taskforce opgericht onder leiding van voormalig Shell-topman Rein Willems, waarin ondernemers samen met de overheid op zoek gingen naar hoe het allemaal schoner en zuiniger kan. Maar de taskforce laat een alternatieve manier van energieopwekking in de kou staan: Concentrated Solar Power, oftewel CSP. CSP bundelt de kracht van de zon via spiegels. Met de hitte die daarbij vrijkomt, is op grote schaal milieuvriendelijke stroom te maken.
    Waar zonnepanelen van de Taskforce alle ruimte krijgen, wordt CSP genegeerd. En dat terwijl bijvoorbeeld Duitsland en het Europese parlement miljoenen investeren. Argos over Nederlandse belangen en de toekomst van onze energievoorziening.

    Nederlandse architectuur in NY
    Gesprek met architect Adriaan Geuze van het Rotterdamse bureau West 8. Zijn ontwerp voor een park op het New Yorkse Governors Island is uitverkoren en wordt ontwikkeld. Daarmee gooit de Nederlandse architectuur opnieuw hoge ogen in het buitenland.

    De Boeken met Aukje Holtrop

    • Alle verhalen van Edgar Allan Poe. Athenaeum-Polak & Van Gennep. ISBN: 978 90 253 63239
    • Leontine Buijnsters-Smets: Decoratieve prenten met geschreven wensen 1670-1870. Vantilt. ISBN: 9789077503799
    • Roland van der Vorst: Nieuwsgierigheid. Hoe wij elke dag worden verleid. Nw-Amsterdam. ISBN: 9789046803349
    • Dirk Van Hulle: De kladbewaarders. Vantilt. ISBN: 9789077503881

  • vrijdag 11 januari 2008
  • 09:03De Ochtenden aan Tafel

    Een gesprek met de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Leo de Wit over de aanpak van jeugdcriminelen. De Wit verwacht veel heil van ...

    Meer informatie

    ... een nieuwe maatregel, die het Openbaar Ministerie over drie weken introduceert. De zwaarte van de maatregel ligt tussen die van een taakstraf en jeugdgevangenisstraf in. Als de jonge crimineel niet komt opdagen, kan het OM hem in het vervolg alsnog gevangen zetten, zonder dat daar een rechter aan te pas komt.

    Ook te gast is de Vlaamse politica en gynaecoloog Marleen Temmerman. Zij is net terug uit Kenia, waar de afgelopen weken gewelddadige protesten tegen de herverkiezing van president Kibaki plaats hadden.

    Dirk Boon, advocaat en voormalig bijzonder hoogleraar Dier en Recht aan de Universiteit Utrecht, reageert op de commotie rond het protest tegen de komst van proefdieren naar Venray. De verantwoordelijke wethouder wordt beveiligd na dreigementen. Zijn de middelen die de dierenactivisten gebruiken geoorloofd in de strijd tegen dierproeven?

    Klinkende Munt
    De wekelijkse financieel-economische rubriek met econoom Jaap van Duijn. Vandaag over de vraag waarom de stijgende olie- en benzineprijzen geen invloeden hebben op ons rijgedrag.

  • donderdag 10 januari 2008
  • 11:00Het Buitenland

    11.05-11.15 - De Antillen verkopen? Met Piet Emmer.
    11.15-11.30 - Leegloop Spaans platteland

    Meer informatie

    11.05-11.15 - De Antillen verkopen?
    Een week lang maximale aandacht voor zijn partij met een boodschap die klinkt als een klok: de Antillen zijn een corrupt roversnest waar Nederland zo snel mogelijk van af moet. Tot zover is PVV-kamerlid Hero Brinkman geslaagd. Brinkmans kritiek is niet nieuw en de Antillen verkopen is ook al eens geprobeerd. Klopt de kritiek ook enigermate en heeft Brinkman misschien gewoon gelijk? De Ochtenden vraagt het aan Piet Emmer. Hij is hoogleraar geschiedenis van de Europese expansie en de ermee samenhangende migratie bij de Universiteit van Leiden.

    11.15-11.30 - Leegloop Spaans platteland
    Het Spaanse binnenland loopt leeg. Terwijl de totale bevolking de afgelopen vijf jaar met 10 procent groeide, worden zo´n vijfduizend dorpen in het binnenland letterlijk met uitsterven bedreigd. In de provincie Teruel is een opmerkelijk initiatief van de grond getild om het tij te keren. Maar niet alle dorpskernen kunnen van de ondergang gered worden. Wat gaat daarmee verloren? Correspondent Lex Rietman ging kijken in een van de leegste provincies van Europa.

  • donderdag 10 januari 2008
  • 10:00Het Onderzoek

    10:05-10.25 - Speechkwaliteiten burgemeesters. Met Rudolf Geel.
    10.25-10.30 - Brad Pitt huurt Nederlandse architect in.
    10.30-10.45 - De appel valt niet ver...
    10.45-11.00 - Nederlandse Chinezen leren weer Chinees.

    Meer informatie

    10:05-10.25 - Speechkwaliteiten burgemeesters
    Nieuwjaar telt naast de oliebollen, het vuurwerk en de champagne nog een terugkerend ritueel: de onvermijdelijke nieuwjaarsspeech. Terwijl personeel elkaar begroet en naar het bier smacht, moeten de burgemeesters van ons land de aandacht zien vast te houden. Kunnen zij eigenlijk wel een boeiend en inspirerend verhaal houden? De Ochtenden ging op onderzoek uit met speech-experts Kees Maat en Rudolf Geel.

    10.25-10.30 - Brad Pitt huurt Nederlandse architect in
    Nederland is een waterland. Ook Brad Pitt heeft dit door, want toen hij architectenbureau's zocht om huizen te ontwerpen voor het door het water verwoeste New Orleans, kwam hij uit bij het Rotterdamse architecten bureau MVRDV. een gesprek met Winy Maas, directeur van het Rotterdamse architectenbureau.

    10.30-10.45 - De appel valt niet ver...
    Comazuipen en breezerseks. Zomaar twee onderwerpen waarmee jongeren het afgelopen jaar het nieuws haalden. Iedereen lijkt tegenwoordig maar te doen wat ze zelf willen. Maar is dat zo? Hebben de ouders bijvoorbeeld nog enige invloed op hun kinderen? Aad Liefboer onderzocht hoe belangrijk opvoeding is voor het gedrag van kinderen en schreef daarover het boek 'Van generatie op generatie.'

    10.45-11.00 - Nederlandse Chinezen leren weer Chinees
    2008 wordt het jaar van China. Straks in de zomer de Olympische Spelen, en ondertussen breekt het land economisch alle records. De bloeiende economie en het liberale klimaat in het land vormen steeds vaker een lokroep voor veel jonge Chinezen in ons land. En daarom bezoeken elke zaterdagmorgen 5000 Chinese kinderen en jongeren een Chinese school bezoeken om er hun moedertaal te leren. Een reportage.

  • donderdag 10 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    09.05-10.00 - Met Jacques de Koning, Shakila Azizzada, Ida Smit en Elma Drayer.

    Meer informatie

    • Schaatser Jacques de Koning schaatste tijdens het NK-Sprint de vonken van het ijs en won twee keer de 500 meter. Een behoorlijke oppepper voor De Koning die in 2006 deelname aan de Olympische Spelen aan zijn neus voorbij zag gaan. Nu traint hij dag in dag uit en zet zelfs zijn spaargeld in om fulltime met zijn sport bezig te kunnen zijn...

    • Schrijfster Shakila Azizzada vluchtte 23 jaar geleden als 20-jarige jonge vrouw uit Afghanistan naar Nederland. Tijdens het kijken naar The Kite Runner, de verfilming van de wereldberoemde roman De Vliegeraar, zag zij een groot deel van haar eigen jeugd terug.

    • Ida Smit van het Dolfinarium Harderwijk geeft haar antwoorden op de kamervragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld of dolfijnen veilig geaaid en geknuffeld kunnen worden.

    • Trouw-columniste Elma Drayer neemt de verse Opiniebladen door.

  • woensdag 09 januari 2008
  • 11:03De Amerikaanse Verkiezingen

    De uitslag van de democratische voorverkiezing in New Hampshire, besproken door Michiel Vos Skypenaam, Lois mothershed en Jacques Monash

    Meer informatie
  • woensdag 09 januari 2008
  • 10:03Interview met Minister Rouvoet

    De jeugdzorg in Nederland kampt al jaren met grote problemen, maar met de komst van Balkenende 3 is er gelukkig....

    Meer informatie

    een speciale minister voor Jeugd en Gezin aangesteld, Andre Rouvoet. Die wil de gebrekkige samenwerking in de jeugdzorg aanpakken en meer doen aan preventie om kindermishandeling te voorkomen.
    Ambiteuze plannen, waar we in Argos supplement het afgelopen jaar vaak aandacht aan besteedden. Daarbij was niet alleen lof, maar ook kritiek te horen op de aanpak van de minister. Een gesprek met de minister over de toekomst van de jeugdzorg.

    ---

    Bouwen en bureaucratie
    Projectontwikkelaars klagen steen en been: in Nederland gaat geen spa de grond in zonder dat talloze procedures zijn doorlopen en juristen alles tot op de bodem hebben doorgerekend. Tot grote frustratie van Hans Smits, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Maar hij heeft een oplossing.

    ---

    Horen & Zien
    In de rubriek Horen & Zien besteden we de ene week aandacht aan film, de andere aan toneel en beeldende kunst of - zoals deze week - aan popmuziek. In de studio zit popjournalist David Kleijwegt.

  • woensdag 09 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    In Amerika en Belgie is de leugendetector ingeburgerd. Maar in ons land is dit apparaat taboe bij politie-onderzoeken van misdrijven. Een particulier recherchebedrijf....

    Meer informatie

    Gaat de leugendetector inzetten bij de screening van frauderend personeel en bij de werving van sollicitanten. Directeur en oud-rechercheur Aad Schalke legt uit waarom hij gelooft in leugendetectie en psycholoog dr. Jan Boelhouwer is scepticus.

    Een krappe overwinning voor Saakasjvili of eigenlijk een nederlaag? Françoise Companjen was waarnemer bij de zaterdag gehouden presidentsverkiezingen in Georgië. Net terug in Nederland schuift zij aan tafel in de Ochtenden. Hoe word je een waarnemer bij buitenlandse verkiezingen en wat doet een waarnemer precies ?

    De Alpha-cursus is wereldwijd de meest populaire kennismakingscursus over het christelijk geloof. In Nederland hebben de afgelopen jaren 130.000 mensen eraan meegedaan. Volgende week begint een landelijke campagne om deelnemers te werven voor de Alpha-cursus. Er wordt ondermeer gebruik gemaakt van stationsposters. Met Erik Borgman, hoogleraar religie en hedendaagse cultuur, praten we over de vraag wat het geheim is van de Alpha-cursus.

  • dinsdag 08 januari 2008
  • 11:03Sharia wetten bedreiging voor toekomst Indonesie

    In de Indonesische regio Tangeran zijn sinds anderhalf jaar lokale wetten en regels ingevoerd die gebasseerd zijn op de sharia. Deze op de islam gebasseerde rechtsregels zijn ...

    Meer informatie

    ... in strijd met de grondwet, maar daar lijkt de speciale politie weinig problemen mee te hebben. Critici in Indonesie menen dat de toekomst van het land op het spel staat, maar voorstanders zien vooral orde en rust terugkeren in de straten van Tangeran.

  • dinsdag 08 januari 2008
  • 10:03Ondergronds plantenleven

    Plantenwortels lijken sneller en beter te groeien ...

    Meer informatie

    ... als ze veel vreemdelingen in hun buurt hebben. Met alleen broers en zussen in de omgeving schiet het niet zo op. Waarom dat zo is, is een raadsel. Uiteraard hebben verschillende biologen er verschillende theorieen over. Hans de Kroon, hoogleraar experimentele plantenecologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zette ze op een rijtje in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Science. En uiteraard is hij hard bezig bewijsmateriaal te verzamelen voor een eigen theorie.

    Antal van den Bosch is sinds vorige week hoogleraar taal, geheugen en betekenis aan de Universiteit van Tilburg. Op basis van zijn stelling dat taal geen regels kent, wil hij een computer ontwikkelen die zichzelf een taal leert. Niet door 'm allerlei ingewikkelde grammaticale regels te leren, maar gewoon door 'm te voeren met zinnen. Door die met elkaar te vergelijken moet de computer uiteindelijk leren wat woorden in al hun verschillende contexten betekenen. Eigenlijk net zoals een kind dat doet.

    Ook dit jaar is er weer een serie Paradisolezingen georganiseerd door Verstegen & Stigter Culturele Projecten, de VSNU en de VPRO. Het thema is dit keer: 'Aarde lacht en Aarde huilt - feiten en mythen over globale ontwikkelingen'. De eerste lezing wordt komende zondag gehouden door Han Vrijling, hoogleraar constructieve waterbouw aan de Technische Universiteit Delft. De titel van zijn voordracht luidt 'Het water aan de lippen' en slaat natuurlijk op de stijgende zeespiegel. De voorspelling is dat die door de opwarming van de aarde harder gaat stijgen dan gebruikelijk, maar dat is volgens Vrijling geen reden om nu al in paniek te raken. In het wilde weg plannen bedenken, zoals een nieuw eiland voor de kust van Holland, is nergens voor nodig. Kijk eerst eens naar wat je hebt, zegt de hoogleraar. Onderhoud en verstevig de dijken. Misschien komen we dan al een heel eind.

    De Paradisolezing begint zondagochtend 13 januari om elf uur in Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam. De zaal is open vanaf half elf. Kaarten zijn te bestellen via www.verstigt.nl of te koop bij Paradiso zelf. VPRO-leden met een Backstagepas krijgen korting op de toegangsprijs.

  • dinsdag 08 januari 2008
  • 09:03De Ochtenden aan Tafel

    Te gast is theatermaker Freek de Jonge. Hoewel hij geen oudejaarsconference hield, beschreef hij wel wat hij ...

    Meer informatie

    ... gedaan zou hebben: hij zou een grote kastanjeboom op het toneel hebben gezet, voorstellende de Anne Frank-boom, en een verhaal gehouden hebben over de stelling dat 'we op dit moment weer een Anne Frank in ons midden hebben die onze bescherming verdient'. Daarmee doelde hij op Ayaan Hirsi Ali. Een gesprek naar aanleiding van de actie die hij met andere schrijvers heeft opgezet voor Ayaan Hirsi Ali, en de actie Benoemen & Bouwen van Doekle Terpstra.

    Ook te gast is IOC-bestuurder Hein Verbruggen, voorzitter van de coordinatiecommissie voor de Spelen van Peking. Hij wordt 'moe' van de discussie over de Olympische Spelen in een land waar de mensenrechten worden geschonden.

    Het strafproces tegen Charles Taylor, de ex-president van Liberia, is heropend. Taylor wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid die hij in buurland Sierra Leone zou hebben gepleegd. Journaliste Jacqueline Maris doet al sinds 1993 verslag vanuit Liberia en Sierra Leone. Zij volgt het strafproces in Den Haag.

    Anker is pleiten
    De juridische rubriek met advocaat Willem Anker. Vandaag over de bezuinigingen op de sociale advocatuur.

  • maandag 07 januari 2008
  • 11:00Het Buitenland (maandag)

    11:00 uur: Noord-Korea.

    Meer informatie

    11:00 uur: Noord-Korea
    Een Amerikaans orkest dat in Noord-Korea optreedt - en zo zijn er nog meer tekenen die wijzen op een voorzichtige ontdooiing van de voormalige schurkenstaat. Een gesprek met drie mensen die kortere of langere tijd geleden in Noord-Korea waren: Konrad Boehmer, musicus, Eva Hopstaken, die vanuit de reisbranche met dit land te maken had, en Hans Keijzer, zendingsman.

  • maandag 07 januari 2008
  • 10:00Het Onderzoek

    10:00 uur: Drugs in de cel.
    10.30 uur: Autobranden.
    10.45 uur: Arnemuiden.

    Meer informatie

    10:00 uur: Drugs in de cel
    Een jointje opsteken, daar wordt in Nederland niet moeilijk over gedaan. Maar in de gevangenis kan dat niet. Daar zijn softdrugs verboden. In de praktijk blijkt echter dat er heel veel kan. En dan is de vraag of blowen in de bajes gedoogd moet worden.
    Een zoektocht langs instanties en gevangenissen van de onderzoeksredactie. En een gesprek over de problematiek met Peter van der Sande van het directeur van het Gevangeniswezen.

    10.30 uur: Autobranden
    Veel nieuwjaaarsbranden dit jaar, waarbij scholen en veel auto's verloren gingen. Den Haag spande de kroon met 109 verbrandde auto's. De persoonlijke verhalen achter die verliezen komen nu naar boven. Een reportage over een gehandicapte vrouw die haar auto in vlammen op zag gaan.

    10.45 uur: Arnemuiden
    Een brand maakte op Kerstavond het einde aan het leven van vier meisjes die lagen te slapen boven het chinese restaurant van hun ouders in Arnemuiden. Een ramp voor hun ouders en voor de gemeenschap van Arnemuiden.
    De gemeenschap probeerde de familie na de ramp zoveel mogelijk te helpen. Er werd onder andere een inzamelingsactie op touw gezet, voor de familie Lin. Kees d'Huy, een van de initiatiefnemers van de inzamelingsactie vertelt over de laatste stand van zaken.

  • maandag 07 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    9.00 uur: met Lex Hoogduin, James Kennedy en Wim Berkelaar.

    Meer informatie

    09.00 uur: Aan tafel met Lex Hoogduin, James Kennedy en Wim Berkelaar

    Benzineprijzen die stijgen, melk en groente die duurder worden, we ontkomen er in 2008 niet aan. Econoom Lex Hoogduin schuift aan om inzicht te verschaffen over waar het nog meer pijn gaat doen in onze portemonnee.

    Morgen (dinsdag) zijn de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire. Het belooft net zo spannend te worden als afgelopen week in Iowa. Gaat Obama weer winnen ? En kan bij de Republikeinen de evangelische Mike Huckabee weer de meeste stemmen binnenhalen ? Daarover de gisteren (zondag) uit Iowa teruggekeerde James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UvA.

    De historicus Wim Berkelaar gaat in op nieuwjaarsrellen vroeger en nu.

  • vrijdag 04 januari 2008
  • 11:03Marathongast Bertus Hendriks

    Rik Delhaas in gesprek met Bertus Hendriks, een man met een verrassend verleden.

    Meer informatie

    Dit mag geen afscheidsinterview worden, want Bertus Hendriks hoopt ook na zijn vijfenzestigste voor NOVA, NOS Journaal en Met het oog op morgen actief te blijven als Midden-Oostendeskundige.

    Zijn jaar als voorzitter van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) in het rumoerige studiejaar '66/'67lijkt cruciaal voor zijn ontwikkeling. Studenten demonstreerden tegen de oorlog in Vietnam, hielden zich bezig met anti-autoritaire acties al voor Parijs '68, waar Hendriks nog altijd trots op is, en de ASVA bracht een kritische verklaring uit over de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 tussen Israël en de Arabische buurlanden. Die verklaring en de latere oprichting van het Palestina Komitee, waar Bertus Hendriks voorzitter van werd, brachten heftige reacties in de Nederlandse samenleving teweeg en het verwijt van antisemitisme. Nederland stond onverkort achter haar bondgenoot Israël en iedere nuance in het conflict werd, zeker in die tijd, afgewezen. Uitgedaagd door deze reacties begon Hendriks zich in deze problematiek te verdiepen. Hij bleef tot 1978 voorzitter van het Palestina Komitee, werd docent Midden-Oostenstudies aan de Universiteit van Amsterdam en in 1989 tenslotte hoofd van de Arabische afdeling van de Wereldomroep.

    Sinds Hendriks zich voor het Midden-Oosten begon te interesseren is de situatie alsmaar explosiever geworden en werd hij menigmaal als deskundige van de Wereldomroep in programma's opgevoerd. Ook in Nederland heeft zich een scherp debat over de islam en haar waarden ontsponnen waar interviewer Rik Delhaas en Hendriks zeker over zullen spreken.

  • vrijdag 04 januari 2008
  • 10:03Marathongast Bertus Hendriks

    Rik Delhaas in gesprek met Bertus Hendriks, een man met een verrassend verleden.

    Meer informatie

    Dit mag geen afscheidsinterview worden, want Bertus Hendriks hoopt ook na zijn vijfenzestigste voor NOVA, NOS Journaal en Met het oog op morgen actief te blijven als Midden-Oostendeskundige.

    Zijn jaar als voorzitter van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) in het rumoerige studiejaar '66/'67lijkt cruciaal voor zijn ontwikkeling. Studenten demonstreerden tegen de oorlog in Vietnam, hielden zich bezig met anti-autoritaire acties al voor Parijs '68, waar Hendriks nog altijd trots op is, en de ASVA bracht een kritische verklaring uit over de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 tussen Israël en de Arabische buurlanden. Die verklaring en de latere oprichting van het Palestina Komitee, waar Bertus Hendriks voorzitter van werd, brachten heftige reacties in de Nederlandse samenleving teweeg en het verwijt van antisemitisme. Nederland stond onverkort achter haar bondgenoot Israël en iedere nuance in het conflict werd, zeker in die tijd, afgewezen. Uitgedaagd door deze reacties begon Hendriks zich in deze problematiek te verdiepen. Hij bleef tot 1978 voorzitter van het Palestina Komitee, werd docent Midden-Oostenstudies aan de Universiteit van Amsterdam en in 1989 tenslotte hoofd van de Arabische afdeling van de Wereldomroep.

    Sinds Hendriks zich voor het Midden-Oosten begon te interesseren is de situatie alsmaar explosiever geworden en werd hij menigmaal als deskundige van de Wereldomroep in programma's opgevoerd. Ook in Nederland heeft zich een scherp debat over de islam en haar waarden ontsponnen waar interviewer Rik Delhaas en Hendriks zeker over zullen spreken.

  • vrijdag 04 januari 2008
  • 09:03Marathongast Bertus Hendriks

    Rik Delhaas in gesprek met Bertus Hendriks, een man met een verrassend verleden.

    Meer informatie

    Dit mag geen afscheidsinterview worden, want Bertus Hendriks hoopt ook na zijn vijfenzestigste voor NOVA, NOS Journaal en Met het oog op morgen actief te blijven als Midden-Oostendeskundige.

    Zijn jaar als voorzitter van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) in het rumoerige studiejaar '66/'67lijkt cruciaal voor zijn ontwikkeling. Studenten demonstreerden tegen de oorlog in Vietnam, hielden zich bezig met anti-autoritaire acties al voor Parijs '68, waar Hendriks nog altijd trots op is, en de ASVA bracht een kritische verklaring uit over de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 tussen Israël en de Arabische buurlanden. Die verklaring en de latere oprichting van het Palestina Komitee, waar Bertus Hendriks voorzitter van werd, brachten heftige reacties in de Nederlandse samenleving teweeg en het verwijt van antisemitisme. Nederland stond onverkort achter haar bondgenoot Israël en iedere nuance in het conflict werd, zeker in die tijd, afgewezen. Uitgedaagd door deze reacties begon Hendriks zich in deze problematiek te verdiepen. Hij bleef tot 1978 voorzitter van het Palestina Komitee, werd docent Midden-Oostenstudies aan de Universiteit van Amsterdam en in 1989 tenslotte hoofd van de Arabische afdeling van de Wereldomroep.

    Sinds Hendriks zich voor het Midden-Oosten begon te interesseren is de situatie alsmaar explosiever geworden en werd hij menigmaal als deskundige van de Wereldomroep in programma's opgevoerd. Ook in Nederland heeft zich een scherp debat over de islam en haar waarden ontsponnen waar interviewer Rik Delhaas en Hendriks zeker over zullen spreken.

  • donderdag 03 januari 2008
  • 11:00Themauitzending: Oversekst?

    11:00 uur: Jongeren & seks in het buitenland

    Meer informatie

    11:00 uur: Jongeren & seks in het buitenland
    Naast de studiogasten Arie Boomsma en Jeroen Dijsselbloem zijn er reportages en gesprekken over jongeren en skes in Groot-Brittannie en Scandinavie.

  • donderdag 03 januari 2008
  • 10:00Themauitzending: Oversekst?

    10:00 uur: Hoe kan het beter? Gevolgd door reacties van luisteraars.

    Meer informatie

    10:00 uur: Hoe kan het beter?
    Naast gesprekken met jongeren over hun seksleven, de studiogasten Arie Boomsma en Jeroen Dijsselbloem is dit uur te gast:

    • Moniek Thiel, docente Zorg en Welzijn (en dus ook seksuele voorlichting) op een vmbo school in de Randstad.

    • Een gedeelte van een interview met Peter Nikken eind november in De Ochtenden. Hij deed onderzoek naar de effecten van seksueel getinte videoclips op de leefstijl van jongeren.

    Een greep uit de reacties van luisteraars:

    Jasmijn Reemer: "De sexualisering draagt bij aan de verharding van de samenleving omdat het bijdraagt aan een intoleratie ten aanzien van vrouwen en meisjes".

    Bertha Kruizinga (maatschappelijk werker) : "Ik heb teveel jongelui, vooral meisjes, terug zien komen die tegen mij zeiden: U zei toch dat seks mooi was, ik voel me een vod wat weggegooid is........."

    Ines Balkema uit Rotterdam: "Het zijn voornamelijk meisjes die geseksualiseerd worden in reclame en clips op een manier dat ze gereduceerd worden tot lustobject. Het enige dat telt is hun uiterlijk. In rapclips zie je regelmatig meerdere halfnaakte slanke meisjes kronkelen rond een volledig gekleede flink gespierde brede man. Die als god of held tussen de meiden in staat te zingen. Kinderen spelen op het schoolplein na wat ze op tv gezien hebben. Als kinderen deze beelden internaliseren wordt het heel moeilijk om tot een gelijkwaardige positie van mannen en vrouwen te komen".

    Emma (23) : "Een aantal jaar geleden had ik nog geen vaste relatie en zat veel op internet. Ik zag toen op veel chatboxen(tmf) 'jongens' die vroegen om webcamsex. Ik was zelf wel geinteresseerd daarin op dat moment. Wat ik zag was jongens die alleen hun piemel in beeld hadden en en klaar kwamen en weer weggingen van de chat. Op dat moment dacht ik dat dat normaal was. Nu op mijn 23ste heb ik een vaste relatie en seksleven met een partner. Ik heb nu dat ik het kwetsend vond om die beelden zo gezien te hebben en dat het alleen het korte genot van hen was. Dat beeld van mijn 17de heb ik nog bij mij".

    Jelle Houtsma (ex-voorzitter Hiv-vereniging) : "In toenemende mate registreer ik dat met name in het Amsterdamse homo-uitgaansleven de seks overheersend is geworden. Meer en meer homokroegen organiseren seksoptredens. En meer en meer is het uitgaan verweven geraakt met het opzoeken van anonieme seks. Meer en meer is er sprake van onveilige seks in het uitgaansleven. Daar is een term voor: Bareback seks".

    Anna de Moor: "Ik kwam terug van elf jaar weggeweest uit Nederland en schrok me rot, met name de sex-advertenties tussen films op de commerciele TV. De reclame op straat, in alle media.Ongelofelijk. Ik ben zeker niet kuis. Integendeel. Ik ben bijvoorbeeld graag naakt ook tussen andere mensen. Wat me vreselijk ergert en bezorgd maakt is dat jonge mensen waarschijnlijk steeds meer het idee krijgen dat je sex doet door er op los te rammen, wat me verdrietig maakt is dat mensen steeds minder weten dat menselijike relaties en vooral sex LIEFDEVOL kan zijn, dat je ongelofelijk gelukkig kunt voelen als je in je kwetsbaarheid
    initimiteit ervaart in sex". .

    Wouter Tigges (1943 - afkomstig uit een zeer progressief milieu) : "In de discussie over sexualisering zijn er mensen die o.a de opvattingen van mensen als de heer Dijsselbloem afwijzen en afdoen als ouderwets of geleuter maar ik wil er op wijzen dat er een aantal jongeren zijn mening delen gezien de brieven die ik af en toe tegenkom van kinderen in achterwerk op de achterkant van de VPRO gids".

    Maud Kips: "U spreekt over de invloed van de media op de seksualisering van de maatschappij. Eén aspect wordt daarbij onderbelicht, naar mijn idee. We hebben te maken met de eerste generatie die massaal van peuter of baby af aan is opgegroeid met televisie. Kinderen leren door imitatie. In live-interactie krijgen kleine kinderen ook feedback op hun eigen gedrag; bij de tv is het leerproces beperkt tot uitsluitend nadoen van wat de kinderen te zien krijgen. Bovendien krijgen kinderen niet de tijd om te ervaren dat tv niet de echte wereld is - er is geen verschil meer. Dat maakt ook dat tv op latere leeftijd, met name in de puberteit, voor hen maatgevend is: de tv is de wereld. En in de bij die leeftijd horende onzekerheid nemen ze de daar gepresenteerde normen kritiekloos over".

  • donderdag 03 januari 2008
  • 09:00Themauitzending: Oversekst?

    9-11.30 uur : Seksualisering van de maatschappij
    Gaat onze samenleving ten onder aan seks? Of valt het allemaal wel mee? De Ochtenden spreekt met jongeren over hun seksuele moraal. De hele uitzending zijn Arie Boomsma (presentator '40 dagen zonder seks') en PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem te gast.

    Meer informatie

    Seksualisering is een woord dat het laatste jaar een grote vlucht heeft genomen. Onderwerpen als breezer-seks en de invloed van clips van TMF en MTV waren vaak onderwerp van gesprek. Minister Plasterk gaf het onderwerp seksualisering een belangrijke rol in zijn emancipatienota en in de Tweede Kamer wordt gepleit voor een einde aan de bimbocultuur en mogelijk een verbod op de nachtelijke seksreclame's.

    • Jeroen Dijsselbloem, wordt de moraalridder van de Tweede Kamer genoemd, het zevende lid van de ChristenUnie. Hij verwierf deze bijnamen met zijn pleidooien voor fatsoen in de samenleving en verheffing van het volk. De nadruk op seksualisering in de emancipatienota van minister Plasterk is mede aan hem te danken. We gaan zo met hem in gesprek. Welkom!
    • Arie Boomsma. Eind deze week begint het programma 40 dagen zonder seks, waarin Arie Boomsma jongeren volgde in hun poging om 40 dagen te leven zonder te vrijen.

    09.00 uur: Hoe denken jongeren over seks?
    Naast gesprekken met jongeren over hun seksleven, de studiogasten Arie Boomsma en Jeroen Dijsselbloem is dit uur te gast:

    • Tamara Brinkman is dj bij SlamFM en love coach bij de voorlichtingssite vrijlekker.nl die volgende week van start gaat en wil via deze site vooral informatie doorgeven aan jongeren over seks.

  • woensdag 02 januari 2008
  • 11:03Hillary of Obama?

    Dat is de vraag die de Amerikanen al maanden bezig houdt. Morgen wordt een tipje van de sluier opgelicht. In Iowa kiezen....

    Meer informatie

    Democraten maar ook de Republikeinen in huiskamersessies hun favoriet voor de presidentsverkiezingen in november. Het is één van de mooiste tradities van het Amerikaanse democratische systeem. Jan Donkers kijkt met drie Amerikawatchers vooruit op de dag van morgen en uiteindelijk de race naar het Witte Huis. Aan tafel zitten Willem Uylenbroek, schrijver van een boek over democratische kandidaat Obama, Willem Post, Amerikakenner en schrijver van een boek over deze race naar het Witte Huis. En Sanderijn Cels, communicatiewetenschapper die presidentscampagnes in Amerika gaat volgen.

  • woensdag 02 januari 2008
  • 10:03Kindsignalen Deel 2 en Korpschef Meijboom over de politie in 2008

    Kindermishandeling is afgelopen jaar een veel besproken onderwerp geweest. De afwikkeling van de rechtzaak tegen de vader van het Maasmeisje Jessica, De vrijspraak van de gezinsvoogd.....

    Meer informatie

    van het meisje Savannah, en een minister van Jeugd en Gezin die maatregel na maatregel aankondigt om de jeugdzorg te verbeteren. Ook in Argos hebben we veel aandacht besteed aan de jeugdzorg, en dat begon eind 2006, met een uitgebreid programma over het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. Dat is de instantie waar iedereen die een vermoeden heeft van kindermishandeling, dit kan melden.
    Welke meldingen worden aangenomen? En waarom? Met die vraag in het achterhoofd mochten we twee weken lang alle gesprekken bij het meldpunt opnemen. Vorige week kon u de herhaling van deel 1 horen, waarin duidelijk werd hoe gevallen werden geselecteerd. Vandaag aandacht voor de vraag hoe het AMK hulp in gang zet.

    ---

    Korpschef Aad Meijboom over de politie in 2008
    De samenleving is veiliger geworden, maar ook agressiever. Dat is de rode draad in de nieuwjaarstoespraken van de Nederlandse korpschefs. De lontjes zijn kort en de jaarwisseling die zeer onrustig verliep, is daar een goed voorbeeld van. Brandweer, hulpverleners en politie draaiden overuren. Aad Meijboom, voorzitter van de raad van hoofdcommissarissen en Rotterdams korpschef staat bekend om zijn creatieve aanpak. Zo wil hij onbemande zeppelins inzetten bij grote evenementen. Wat is zijn antwoord op de toenemende agressie? Hoe kijkt hij naar de personeelstekorten bij de politie? Jair Stein praat met Aad Meijboom over de uitdagingen van de politie in het nieuwe jaar.

  • woensdag 02 januari 2008
  • 09:00Aan tafel...

    09.00 uur: Met het Tolerantiepanel

    Meer informatie

    09.00 uur: Aan Tafel met.... Tolerantiepanel
    Aan het begin van het jaar maakt De Ochtenden traditiegetrouw de balans op van stand van de tolerantie in Nederland. Hoe verdragen we elkaar na een jaar dat bol stond van ex-moslims, Koran-verbod, niet tentoongestelde schilderijen, homo's in de ChristenUnie en ongesubsidieerde vrouwen in de SGP?

  • dinsdag 01 januari 2008
  • 11:03Marathongast Maarten van Rossem

    Djoeke Veeninga en Maarten van Rossem luiden het nieuwe jaar in op Radio 1.

    Meer informatie

    Maarten van Rossems kinderwens is uitgekomen. Hij wilde als kleine jongen professioneel krantenlezer worden en met kranten lezen vult hij al geruime tijd zijn leven.

    De hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht is al jaren graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma's om over zijn specialisme, de Verenigde Staten, te praten. Al daalde zijn populariteit na 11 september 2001, toen ze in Hilversum en op de burelen van de landelijke dagbladen even geen zin meer hadden in zijn relativeringen en nuances. Maar inmiddels is het tij gekeerd en is hij weer in te huren voor feesten en partijen. Want naast zijn scherpe analyses van de slangenkuil die Washington D.C. is, staat hij ook bekend om zijn cabareteske uitspraken.

    Met Maarten van Rossem hoef je je nooit te vervelen. Dat zult u op deze eerste ochtend van het nieuwe jaar dan ook zeker niet doen. Djoeke Veeninga praat drie uur lang met de man in het zwart.

  • dinsdag 01 januari 2008
  • 10:03Marathongast Maarten van Rossem

    Djoeke Veeninga en Maarten van Rossem luiden het nieuwe jaar in op Radio 1.

    Meer informatie

    Maarten van Rossems kinderwens is uitgekomen. Hij wilde als kleine jongen professioneel krantenlezer worden en met kranten lezen vult hij al geruime tijd zijn leven.

    De hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht is al jaren graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma's om over zijn specialisme, de Verenigde Staten, te praten. Al daalde zijn populariteit na 11 september 2001, toen ze in Hilversum en op de burelen van de landelijke dagbladen even geen zin meer hadden in zijn relativeringen en nuances. Maar inmiddels is het tij gekeerd en is hij weer in te huren voor feesten en partijen. Want naast zijn scherpe analyses van de slangenkuil die Washington D.C. is, staat hij ook bekend om zijn cabareteske uitspraken.

    Met Maarten van Rossem hoef je je nooit te vervelen. Dat zult u op deze eerste ochtend van het nieuwe jaar dan ook zeker niet doen. Djoeke Veeninga praat drie uur lang met de man in het zwart.

  • dinsdag 01 januari 2008
  • 09:03Marathongast Maarten van Rossem

    Djoeke Veeninga en Maarten van Rossem luiden het nieuwe jaar in op Radio 1.

    Meer informatie

    Maarten van Rossems kinderwens is uitgekomen. Hij wilde als kleine jongen professioneel krantenlezer worden en met kranten lezen vult hij al geruime tijd zijn leven.

    De hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht is al jaren graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma's om over zijn specialisme, de Verenigde Staten, te praten. Al daalde zijn populariteit na 11 september 2001, toen ze in Hilversum en op de burelen van de landelijke dagbladen even geen zin meer hadden in zijn relativeringen en nuances. Maar inmiddels is het tij gekeerd en is hij weer in te huren voor feesten en partijen. Want naast zijn scherpe analyses van de slangenkuil die Washington D.C. is, staat hij ook bekend om zijn cabareteske uitspraken.

    Met Maarten van Rossem hoef je je nooit te vervelen. Dat zult u op deze eerste ochtend van het nieuwe jaar dan ook zeker niet doen. Djoeke Veeninga praat drie uur lang met de man in het zwart.