afleveringenarchief
  • vrijdag 24 november 2000
  • 11:04Argos

    In april 1996 verklaarde toenmalig minister van Landbouw Van Aartsen nog vol trots: Nederland is gegarandeerd BSE-vrij. Amper een jaar later, op 21 maart 1997, moest hij het eerste Nederlandse BSE-geval wereldkundig maken. Inmiddels zijn we twee jaar en zes BSE-gevallen verder. Maar wat weten we eigenlijk over het ontstaan van de ziekte, die - zo is het vermoeden - bij mensen tot de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jacob kan leiden? Wat heeft het ministerie gedaan om de oorzaak op te sporen? Waarom liep het onderzoek dood? En hoe effectief zijn de maatregelen om BSE uit te bannen?
    Argos over de schijnveiligheid van het Nederlandse BSE-beleid.

    Meer informatie
  • vrijdag 17 november 2000
  • 11:04Argos

    Al sinds vijf jaar zijn er problemen met de derde generatie anti-conceptiepil. Argos over hoe de pharmaceutische industrie omgaat met bijwerkingen van haar medicijnen.

    Meer informatie

    Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) moet de richtlijn aanscherpen voor het gebruik van de anticonceptiepil van de 'derde generatie'. Dit zegt NHG-woordvoerder R. Geyer. Hij vindt dat het NHG artsen zelfs moet afraden om de 'derde generatiepil' nog langer voor te schrijven. Dit omdat nieuwste onderzoeksgegevens bevestigen dat deze pil een groter risico oplevert op veneuze trombose dan de 'tweede generatiepil'.

    Vorige week ontstond er in medische kringen commotie nadat de hoofdredacteur van het gerenommeerde British Medical Journal excuses aanbood voor de publicatie een artikel waarin dit verhoogde risico nog werd ontkend. Met de derde generatiepil zijn grote economische belangen gemoeid, onder meer voor de Nederlandse pilfabrikant Organon.

  • vrijdag 10 november 2000
  • 11:04Argos

    'Inzet marine bij bestrijding drugs is duur en inefficiënt'. Antilliaanse minister van Justitie Martha ziet opgetuigde kustwacht vooral als Nederlands prestigeproject.

    Meer informatie

    P E R S B E R I C H T ARGOS 10 NOVEMBER 2000

    'Inzet marine bij bestrijding drugs is duur en inefficiënt'

    Antilliaanse minister van Justitie Martha ziet opgetuigde kustwacht vooral als Nederlands prestigeproject

    De Antilliaanse minister van Justitie R. Martha zegt vandaag in het VPRO-radio-programma Argos (radio 1, vrijdag 10 november 2000) dat de inzet van de Nederlandse marine in de Antilliaanse wateren ter bestrijding van de drugsaanvoer niet effectief is. De hoge kosten van de marine-inzet staan volgens hem niet in verhouding tot de resultaten. Martha klaagt over de grote aantallen drugskoeriers die op het vliegveld van Curaçao door de Antilliaanse politie worden opgepakt, terwijl ze proberen cocaïne naar Nederland te smokkelen. Volgens hem drukt de detentie van die koeriers buitenproportioneel zwaar op de Antilliaanse begroting en moet Nederland meer doen om de voortdurende vraag naar drugs tegen te gaan.

    "Wij zijn jaarlijks 19,7 miljoen gulden kwijt aan de detentie van die drugskoeriers", zegt Martha. "Als je bedenkt dat de totale begroting van het gevangeniswezen van de Antillen per jaar gemiddeld zo'n 26 miljoen bedraagt, dan zegt dat heel veel over de impact van de drugs-koeriers die naar Nederland gaan." Martha vindt dat Nederland meer moet doen om de vraag naar drugs te bestrijden en om de grote opdrachtgevers te pakken die achter de koeriers zitten.

    De minister zegt verder: "Het is verstandig voor zowel Nederland als de Antillen om bij elke gulden die we uitgeven er naar te streven dat die zo effectief mogelijk wordt besteed. Als we kijken naar de hoeveelheden drugs die hier aankomen ondanks de grote bedragen die we hebben geïnvesteerd, dan doen we kennelijk iets fout. Dan worden de guldens die we uitgeven voor de bestrijding van de aanlanding kennelijk niet efficiënt aangewend." Volgens Martha worden slechts sporadisch onderscheppingen door de kustwacht gerapporteerd. "De opbrengsten van de overige justitiële diensten zijn vele malen groter en veel regelmatiger. Die drugs komen kennelijk langs de kustwacht heen toch ons land binnen."

    "Ik denk dat het tijd is om deze zaken bespreekbaar te maken en om ons gezamenlijk af te vragen wat wij hieraan kunnen doen en of de dingen die wij in het verleden hebben afgesproken wel effectief zijn. Het is toch raar dat het probleem blijft groeien ondanks de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Een eerste stap moet zijn dat wij weer aan tafel komen en evalueren wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd. Op basis daarvan moeten we ons afvragen of we geen andere dingen moeten gaan doen."

    De kustwacht op de Antillen werd in 1996 opgetuigd. "Daarbij verlenen de Antillen bevoegdheden aan de Nederlandse marine hier ter plaatse zodat zij in de Antilliaanse wateren de aanlanding van drugs kunnen bestrijden. Als je bedenkt dat op de Antillen zelf geen drugsproductie bestaat en wij toch meer dan 200 kilo drugs per kwartaal hier op één vliegveld alleen onderscheppen op weg naar Nederland, dan moet je concluderen: die drugs komen kennelijk op een of andere manier binnen." Aldus Martha in Argos.

    Het idee om de marine in te zetten bij de drugsbestrijding is volgens Martha afkomstig van de toenmalige Antilliaanse premier S. Römer. "Zij dacht laat die marinejongens die nu aan de baaien liggen iedereen gaan controleren die ons land binnenvaart, vooral 's nachts. In haar optiek zou je niet met allerlei nieuwe investeringen moeten komen. Nee, die jongens hebben toch niets te doen, er is geen oorlog, laat ze dat gaan doen. Dat was haar idee. Aanvankelijk had men daar geen belangstelling voor. Op een gegeven moment dacht men: hé, we kunnen hier speelgoed mee gaan verkopen. Toen ontstond er een hele discussie dat het een koninkrijksaangelegenheid is en moest de Raad van State er aan te pas komen om dat te weerspreken. Langzamerhand is het een prestigekwestie geworden, waarmee - zoals ik dat zie - Nederland en vooral de Nederlandse marine wil meetellen in de regio."

    Staatssecretaris voor Antilliaanse Zaken G. de Vries (VVD) wilde niet reageren op de kritiek van minister Martha. Hij stuurde jongstleden juni een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid G.J. van Oven vraagt zich in Argos af of de samenwerking tussen Nederland en de Antillen bij de drugsbestrijding "wel zo goed loopt als in die rapportage wordt gesuggereerd. Wij gaan dat in december in de Kamer bespreken met de staatssecretaris. Zeker als je nu hoort wat er wordt opgemerkt door minister Martha over de samenwerking en de praktische problemen die er nog steeds zijn, krijg je niet de indruk dat het van een leien dakje loopt."

    Telefoon redactie Argos: 035 67 12 360 (eventueel voicemail inspreken)
    e-mail: argos@vpro.nl

  • vrijdag 03 november 2000
  • 11:04Argos

    Meer informatie

    De sloop van twee monumentale hoven in Scheveningen heeft van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg groen licht gekregen. In het advies van deze dienst, die onder staatssecretaris Van der Ploeg van OC&W ressorteert, wordt de historische waarde van deze hoven benadrukt. Toch zal de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zich, "hoewel node", niet verzetten tegen sloop. Het monument gaat nu door de sloopvergunning die de gemeente Den Haag heeft afgegeven waarschijnlijk toch tegen de vlakte.
    Sinds de decentralisatie van de monumentenwet in 1988 ligt de uiteindelijke beslissing om te slopen bij de gemeenten. Maar hoe deskundig en onafhankelijk zijn die gemeenten. Hoe gaat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om met zijn rol als hoeder van ons cultureel erfgoed.
    En waarom pleit de dienst voor het afpakken van die vergunningsbevoegdheid van de gemeenten.