afleveringenarchief
  • vrijdag 28 september 2007
  • 11:03Mogelijke oplossingen voor Birma

    De militaire leiders van Burma hebben hun legers het land ingestuurd om de vreedzaam protesterende monnikken op te pakken en daarmee het verzet te breken. De situatie blijft onduidelijk vanwege het spaarzame nieuws dat het land verlaat. Een gesprek met Minka Nijhuis, over het verzet, de militaire junta en de rol van India en China, en mogelijke oplossingen voor de nabije toekomst.

    Meer informatie
  • vrijdag 28 september 2007
  • 10:03De ochtenden, argos

    De bank, de bibliotheek, de hypotheekverstrekker en de telefoonmaatschappij, allemaal bewaren ze onze persoonsgegevens in grote computerbestanden. Inlichtingen- en opsporingsdiensten putten uit die bestanden, op zoek naar criminelen en terroristen. Als u niets te verbergen heeft, hoeft u nergens bang voor te zijn. Toch? Vorige maand verscheen een alarmerend rapport, 'Data voor Daadkracht', van de Adviesommissie Informatiestromen Veiligheid.
    Hoe belangrijk is onze privacy? Wat levert al die informatie in al die bestanden
    eigenlijk op? En waarom wil minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken niets weten van de kritische conclusies uit het onderzoeksrapport?
    Argos, over privacy, controlestaat en een rapport dat er niet toe lijkt te doen.

    En verder: Broos Schnetz over burgemeestersreferendum, en de boeken met Sjoerd de Jong

    Meer informatie

    Gesprek met oud-Leefbaar Utrecht-voorzitter Broos Schnetz over het
    Utrechtse burgemeestersreferendum. Schnetz is adviseur van een van de kandidaten, PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen.

    De boeken met Sjoerd de Jong. Vandaag wordt besproken:

    Paul Frentrop: Tegen het idealisme. Een biografie van Pierre Vinken. Prometheus/Bert Bakker.

    Naomi Klein: De shockdoctrine. De opkomst vanm rampenkapitalisme. De Geus.

    Bas Heijne: Onredelijkheid. De Bezige Bij

  • vrijdag 28 september 2007
  • 09:03Aan tafel met Van Haperen, van Bijsterveld ...

    'De ondergang van de Nederlandse leraar' is de titel van het boek dat Ton van Haperen heeft geschreven. Van Haperen, leraar economie aan een middelbare school en daarnaast lerarenopleider, zet in zijn boek uiteen hoe in zijn ogen zijn vak de afgelopen .....

    Meer informatie

    ....decennia steeds verder is uitgehold.
    Ook te gast is onderwijs-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA). Deze week wees ze de voorstellen voor nieuwe 'profielen' in het voortgezet onderwijs - de vroegere vakkenpakketen - van de hand, omdat het onderwijs niet nog een vernieuwingsslag zou kunnen gebruiken.

    Jaap van Duijn, oud-topman van Robeco, is te gast in zijn vaste, vrijdagse
    financieel-economische rubriek Klinkende Munt. Vandaag over het consumentenvertrouwen
    in de economie.

    En een gesprek met Astrid van Genderen Stort, woordvoerster van de UNHCR in Genève, over de vluchtelingencrisis in het Midden Oosten. In totaal zijn 4.4 miljoen Irakezen op drift geraakt. Velen worden opgevangen in de regio, maar hoe zit het met de opvang in de geeindustrialiseerde wereld?

    Informatie over het besproken boek:

    De ondergang van de Nederlandse leraar
    Ton van Haperen
    Uitgeverij De Nieuw Amsterdam
    paperback 18,95
    ISBN 978 90 468 0322 6
    Let op: pas vanaf volgende week in de boekhandel!

  • donderdag 27 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11:00 uur: Het Buitenland: Kosovo.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland
    De spanningen lopen op in Kosovo. Vrijdag wordt in New York gesproken over plannen om de Servische provincie op te delen of een zelfstandige status te geven. Hoe reageren de Albanezen in Kosovo zelf op een mogelijke opdeling van hun land? En hoe warm lopen ze voor een samengaan met hun grote buur : Albanië? Na elf uur een reportage gebaseerd op een rondreis langs diverse Kosovaarse steden.

  • donderdag 27 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 uur: De praktische bezwaren van 'gratis' schoolboeken.
    10.30 uur: 'Seks in de stad'.
    10.45 uur: Portret en gesprek.

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek
    Het kabinet besloot vorige week de schoolboeken voor het voortgezet onderwijs vanaf volgend schooljaar gratis te maken. Scholen krijgen een bedrag van het ministerie en hoeven geen geld meer te vragen aan de ouders. Maar volgens scholen, bestuurders en uitgeverijen is dat bedrag ontoereikend. 'Gratis' schoolboeken kunnen wel eens ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs en zelfs tot ontslagen leiden. Na tien uur de resultaten van een zoektocht in de onderwijswereld naar de praktische bezwaren van 'gratis' schoolboeken en een nagesprek met CDA Tweede Kamerlid en mede-initiatiefnemer Jan de Vries.

    10.30 uur: 'Seks in de stad'
    Groepsverkrachtingen, geweld tegen homo's en breezerseks... Met regelmaat komen er schokkende verhalen naar buiten over hoe jongeren om gaan met seksualiteit. In Rotterdam schreven jongeren naar aanleiding van een theatervoorstelling over hun eigen ervaringen met seksualiteit. Die verhalen zijn nu gebundeld in een boek en bieden een schokkende inkijk in de leefwereld van jongeren. Robert Schell van het Rotterdams Centrum voor Theater vertelt rond half elf over de bundel 'Seks in de stad'.

    10.45 uur: Portret en gesprek
    Portret van en gesprek met in Nederlands wonende Birmees. Hoe kijkt hij aan tegen de ontwikkelingen in zijn moederland?

  • donderdag 27 september 2007
  • 09:02De Ochtendenden aan tafel

    09.00 uur: Aan tafel met Ruud Koole, Dirk Geldof, Lex Oomkes en Helmut Hetzel.

    Meer informatie

    09.00 uur: De Ochtendenden aan tafel
    Ruud Koole, interim-voorzitter van de PvdA, reageert op de onvrede onder partijleden over standpunten die PvdA-bewindslieden en -Kamerleden de afgelopen dagen hebben ingenomen.
    Ook te gast is de Vlaming Dirk Geldof, schrijver van een boek met de titel 'We consumeren ons kapot'. We hebben een tweede baan, om de kosten te kunnen betalen van de tweede auto die nodig is om bij die tweede baan te komen, en om de kinderen naar een kinderdagverblijf te kunnen sturen. Ons leven lijkt in het teken te staan van geld verdienen en weer consumeren. We lijken te leven volgens het motto 'Ik ben dus ik koop', constateert Geldof.
    Lex Oomkes van dagblad Trouw bespreekt de opiniebladen.
    Journalist Helmut Hetzel blikt vooruit op het zaterdag in Beieren te houden CSU-congres waar Edmund Stoiber afscheid neemt als premier en partijvoorzitter en zijn opvolger of opvolgers worden gekozen.

  • woensdag 26 september 2007
  • 11:03Euroforum

    Een live discussie vanuit het Europees Parlement in Straatsburg met ...

    Meer informatie

    ... Europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Jan-Marinus Wiersma (PvdA) over de volgende onderwerpen:
    Geen nieuw EU-referendum in Nederland, Europa wil legale immigratie mogelijk maken met een Blue Card, Europa kiest voor hernieuwbare energie en voor een gemeenschappelijk Europees energiebeleid, controles op gevaarlijk speelgoed moeten veel strenger worden.
    De discussie wordt geleid door Fred Stroobants.

  • woensdag 26 september 2007
  • 10:03Toezicht op veiligheid geneesmiddelen

    'Yasmin' is de naam van de modernste en best verkochte anticonceptiepil ter wereld. Toch zijn er sinds de introductie van Yasmin wereldwijd 14 vrouwen aan de bijwerkingen overleden. Twee van hen ...

    Meer informatie

    ... waren Nederlands: een meisje van 17 en een van 16. Dat maakte Argos vrijdag bekend. Wat is er mis met het toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen? Daarover een discussie in Argos Supplement met Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, Kees van Grootheest, directeur van het bijwerkingencentrum Lareb en PvdA-kamerlid Eelke van der Veen.

    Politie wil salarisverhoging
    De CAO-onderhandelingen voor de politie starten. De inzet van de christelijke politievakbond is om hogere salarissen te realiseren voor iedereen die bij de politie werkt. De bond vindt dat nodig, omdat het aantal bijbanen onder politiemensen schrikbarend hoog is. Vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp vertelt waarom zij met zo'n forse eis komen.

    Horen en Zien
    De wekelijkse kunstrubriek van De Ochtenden. Vandaag over film met Saskia Legein.

  • woensdag 26 september 2007
  • 09:02Aan tafel over computergames, The Secret en Birma

    Aan tafel over computergames, The Secret en Birma

    Meer informatie

    Nooit eerder werd een computergame zo spectaculair gelanceerd. Gisteravond ging het vecht- en schietspel Halo3 in 'premiere' in het Amsterdamse filmtheater Tuschinski.
    Games zijn razendpopulair bij alle leeftijden. Tegelijk hangt er een sfeer omheen van verslavingsrisico en van het 'kweken' van dikke kinderen. Richard Stolk, directeur van een groot bedrijf in gamespellen Electronic Arts Nederland is te gast aan tafel in de Ochtenden. Presentator Embert Messelink praat ook met Matthijs de Valk, mede-eigenaar van het softewarebedrijf Soepel en fervent gamer.

    Birma:
    Ondanks steeds zwaardere druk op de Birmese monniken gaan ze , gesteund door de bevolking, elke dag weer met duizenden de straat op. Vormen de massale protesten deze keer wél de aanzet tot een machtswisseling in het voormalige Birma ? Die vraag leggen we voor aan Zita Schellekens, coördinator van de Free Birma Campagne.

    The Secret:
    Het is een nieuw cultureel en spiritueel fenomeen, overgewaaid uit de Verenigde Staten. The Secret trekt wereldwijd duizenden aanhangers. Wat is er aantrekkelijk aan deze nieuwe levensvisie met een mix van kracht van positief denken, Tjakka en geluksvervulling. De Nijmeegse theoloog Erik Borgman geeft duiding aan The Secret.

  • dinsdag 25 september 2007
  • 11:03Bureau Buitenland

    Ook in recente oorlogen is seksueel geweld tegen vrouwen, kinderen én mannen ingezet als wapen. In oost-Congo - waar het afgelopen jaar 300.000 mensen vanwege hernieuwd oorlogsgeweld op de vlucht sloegen -maakten Ilse en Femke van Velzen van IF-producties samen met Kim Brice de documentaire Fighting the Silence. Een film over verkrachting in oorlogs- en vredestijd. En wat het betekent voor vrouwen ....

    Meer informatie

    die het overkomt. Jacqueline Maris keek samen met de makers naar de documentaire en zocht ook Artsen zonder Grenzen op. In Oost-Congo en Burundi deed deze organisatie onderzoek naar seksueel geweld.

  • dinsdag 25 september 2007
  • 10:03Van onze verslaggever op Spitsbergen

    Noorderlicht-medewerkster Remy van den Brand was vorige week op Spitsbergen. Ze voer mee...

    Meer informatie

    ...op het Noorse onderzoeksschip Lance. Aan boord was ook een team van Nederlandse wetenschappers die onder leiding van geoloog Simon Troelstra onderzoeken of er een verband is tussen klimaatveranderingen en de plotselinge verschijning (of verdwijning) van poolbewoners.

    -----

    Wetenschapsnieuws

    Amerikaanse onderzoekers tonen aan dat de atmosfeer steeds vochtiger wordt, wat volgens hen nieuw bewijs is dat menselijk handelen de oorzaak is van het broeikaseffect.

    Tot voor kort wist niemand waar de groene zeeschildpad zijn jeugd doorbrengt: op volle zee of in ondiepe wateren. Nu is dat raadsel opgelost.

    Vrijdag 28 september vindt op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam het wetenschapsfeest Discovery07 plaats. Op het programma staan wetenschappelijke experimenten met bezoekers als proefkonijn, kunst, live muziek en een show van de Wiskundemeisjes. Zowel jonge als gearriveerde wetenschappers geven supersnelle micropresentaties over hun onderzoek.

    -----

    Nadenken zonder erbij na te denken

    Bezint Eer Ge Begint! Als het aan de Nijmeegse psycholoog Ap Dijksterhuis ligt, moet ook deze tegeltjeswijsheid bij het grof vuil. Hij vindt het bewustzijn, dat sinds Descartes' credo 'Ik Denk Dus Ik Besta' een hoofdrol speelt in het westerse denken, een zwaar overschat fenomeen. Vertrouw bij belangrijke beslissingen juist op je instinct, vindt hij. Dus als je op het punt staat een huis te kopen, denk er dan niet te veel over na, maar ga af op je gevoel. Dijksterhuis onderzocht of mensen betere beslissingen nemen zonder dat ze er veel over peinzen of juist na lang nadenken. De proefkonijnen moesten, op grond van een aantal kenmerken, een auto uitkiezen. Eén groep moest meteen kiezen, één groep kreeg tijd om over hun keuze na te denken en de derde groep kreeg eerst een ander probleem voorgelegd, waardoor ze afgeleid waren, en moest pas daarna een besluit nemen. De laatste groep nam de beste beslissing. Degenen die er te lang over nadachten, betrokken ook irrelevante argumenten bij hun overweging (asbakjes op de juiste plaats? vloermatjes?), maar degenen die niet aan auto's dachten omdat ze met iets anders bezig waren, maakten de beste keuze. Hetzelfde gold voor het voorspellen van voetbaluitslagen: wie er niet te lang over nadacht, had het vaker goed.

    Dijksterhuis schreef een boek over zijn onderzoek, dat deze week verschijnt: Het Slimme Onbewuste (Bert Bakker, isbn 978 90 351 2968 9).

  • dinsdag 25 september 2007
  • 09:03Aan tafel met Adri Duivesteijn

    Dinsdag besluit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer of ze het initiatief voor een referendum over het Europees Verdrag steunt. Eerder kondigde het kabinet aan in dat geval een veto uit te spreken. Adri Duivesteijn, oud-Kamerlid namens de PvdA en nu wethouder in Almere, reageert ...

    Meer informatie

    ... ook op de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter. Boer Piet Glas is te gast in de vaste tweewekelijkse rubriek En de boer hij ploegde voort. Onder meer over 'De Week van de Smaak'. En een discussie over het kabinetsvoornemen om een 'vliegtaks' in te voeren, een heffing op vluchten, vergelijkbaar met accijns op benzine. De Consumentenbond is er op tegen. Met onder anderen consumentenbond-directeur Felix Cohen.

  • maandag 24 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00 uur: Het Buitenland: verkiezingen in Libanon.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland
    Vanuit Libanon bericht verslaggever Matthea Vrij over de presidentsverkiezingen en de opgelopen spanningen na de aanslag op het parlementslid Antoine Ghanem. Hij is sinds 2005 de achtste anti-Syrische politicus die in Libanon is vermoord. Een impressie van een geweldadige verkiezingsstrijd.

  • maandag 24 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00 uur: Het Onderzoek: beleggen in hardhout.

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek
    Het is een van de meest bijzondere vormen van beleggen in hardhout: geld investeren in robiniabomen die groeien op Nederlandse bodem. Zeker 5000 mensen deden dat. Maar velen van hen wachten nog steeds op de eerste uitkering van het bedrijf Groen Invest...

    10.30 Discussie over knippen in BBC serie
    Evolutiebioloog Gerdien de Jong merkte afgelopen zomer dat de EO geknipt had in een aangekochte BBC natuurdocumentaire en stuurde afgelopen week een petitie naar de BBC om de EO op te roepen in het vervolg: of het hele programma uit te zenden, inclusief evolutieleer, of vooraf aan de kijker te vertellen dat erin geknipt is.
    Over het waarom van haar petitie en over de scherpe schaar van de EO een gesprek tussen Evolutiebioloog Gerdien de Jong en EO-directeur Henk Hagoort.

  • maandag 24 september 2007
  • 09:02Aan tafel met Mirjam Schottelndreier

    09.00 uur: De Ochtendenden aan tafel

    Meer informatie

    09.00 uur: De Ochtendenden aan tafel
    Vandaag aan tafel ondermeer: Mirjam Schottelndreier schreef het boek 'Kan ik ook van mijn kinderen scheiden ?' Kinderen die roken, drinken en gebruiken. Ze zijn de wanhoop van hun ouders. In haar boek gaat de journaliste in op de vraag: pubers, hoe voedt je ze op? Ook aan tafel oud-advocaat Gijs Scholtens. Als burger ging hij naar Afghanistan om de rechtsorde te helpen herstellen. Op een bevolking van 300.000 mensen zijn er slechts drie rechters en de gevangenissen doen denken aan de Romeinse tijd - kortom er valt nog heel wat werk te doen in die regio. Binnenkort verschijnt Scholtens boek: Taskforce Uruzgan.

    En vaste gast Wim Berkelaar schuift aan om te kijken naar de link die vandaag heeft met de moderne geschiedenis.

    Adrienne Dercksen en Loes Verplanke, Geschiedenis van de
    onmaatschappelijkheidsbestrijding in Nederland, 1914-1970 (Uitg. Boom
    Meppel 1987) ISBN 90-6009-754-8

    Rudolf Dekker, Uit de schaduw in 't grote licht: kinderen in
    egodocumenten van de Gouden Eeuw tot de Romantiek (Uitgeverij De
    Wereldbibliotheek, Amsterdam 1995) ISBN 90-284-1680-3.

  • vrijdag 21 september 2007
  • 11:03Bureau Buitenland in Arbil

    De Irakese Koerden verkopen zich aan de buitenwereld graag als het "andere" Irak. De veiligheidssituatie is er relatief goed en de economie lijkt...

    Meer informatie

    ...dankzij miljardeninvesteringen uit het buitenland op volle te draaien. Verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep was afgelopen week in de Koerdische regio Arbil en zag tot zijn verbazing veel leegstaande winkels en gebouwen. Gaat het echt wel zo goed met Iraaks Koerdistan? Aansluitend een gesprek met Joost Hilterman van de International Crisis Group.

  • vrijdag 21 september 2007
  • 10:03De Parel onder de Pillen

    Het pilgebruik in Nederland is de laatste jaren gestaag afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS deze zomer bekendmaakte. Toch is er één anticonceptiepil die...

    Meer informatie

    ...vaker wordt voorgeschreven dan ooit. Een pil waarvan de veiligheid wordt gegarandeerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, maar waar sinds de introductie in 2001 wereldwijd 14 vrouwen aan zijn overleden, waaronder twee meisjes uit Nederland. Argos over Yasmin, de 'Parel onder de Pillen'.

    De boeken met Aukje Holtrop:

    1. Amoz Os: Verzen van het leven en de dood. Uitgeverij: De Bezige Bij. ISBN:97890 23426349
    2. Eefje Blankevoort: Stiekum kan hier alles. Uitgeverij: Podium. ISBN: 97890 57 590382
    3. Joyce Roodnat: Een kwestie van lef. Stijlgids voor vrouwen tussen
    de 40 en 60+. Uitgeverij: Contact. ISBN: 97890 25420000
    1. Ko Sliggers, Andrea Stultiens, Diny Schouten: Sus domesticus. Het
    varken op tafel. Uitgeverij: Mets & Schilt. ISBN: 97890 5330 5744.

  • vrijdag 21 september 2007
  • 09:03Aan tafel met.....

    Gesprek met publicist Afke van der Toolen, die een jaar als vrijwilliger werkte in een hospice. In haar boek Laatste huis doet ze verslag van haar ervaringen met de wijze waarop ......

    Meer informatie

    vrijwilligers in een sterfhuis omgaan met de dood, palliatieve sedatie en euthanasie. Ook te gast is ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. Tijdens de formatie van het kabinet was hij mede-onderhandelaar namens zijn partij naast Andre Rouvoet. Als fractievoorzitter van de ChristenUnie vormden de Algemene Beschouwingen van deze week zijn vuurdoop.
    Europarlementarier Thijs Berman praat ons vanuit Gaza bij over de humanitaire en economische toestand aldaar, nadat Israël Gaza officieel tot vijandig gebied heeft verklaard.
    En vaste vrijdagse gast is oud-Robeco-topman Jaap van Duijn, in de wekelijkse rubriek Klinkende Munt, over de financieel-economische wereld.

    • Afke van der Toolen: Laatste huis. Het dagelijks leven vlak voor de dood. Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen. ISBN: 978 90 254 1260 9

  • donderdag 20 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11:00 uur: Het Buitenland - Cartoonrellen in de herhaling?

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland - Cartoonrellen in de herhaling?
    De profeet Mohammed afbeelden als een hond - dat is vragen om problemen. En die kwamen er dan ook. Op het hoofd van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, wiens tekening een maand geleden werd afgedrukt in een regionale krant, hebben boze moslims een flinke prijs gezet. De vergelijking met Denemarken - waar cartoons begin vorig jaar tot wereldwijde opschudding leidden - is snel gemaakt. Over de verschillen en overeenkomsten tussen de Zweedse en de Deense cartoonrellen een gesprek met Petra Sjouwerman, correspondent in Denemarken en met Mariwan Kanie, die de Arabische media op de voet volgt.

  • donderdag 20 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10:00 uur: Het Onderzoek: Wie wordt voorzitter van de PvdA?
    10.30 uur: De X-faktor bij de algemene beschouwingen
    10.45 uur: Vogeltomtom volgt Kiekendief.

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Wie wordt voorzitter van de PvdA?
    De spanning in de PvdA stijgt. Alle 60.000 leden van de partij mogen stemmen voor de nieuwe partijvoorzitter. Hoe zou de uitslag er maandag uitzien? In De Ochtenden een eigen onderzoek naar de kansen van de kandidaat-voorzitters. Oud-PvdA-minister Bram Peper, politicoloog Philip van Praag en kandidaat-voorzitter Lilianne Ploumen reageren op de uitslagen. Een enquete van Radio 1 onder PvdA-leden liet zien dat Jan Pronk de favoriet is. Meer in het persbericht.

    10.30 uur: De X-faktor bij de algemene beschouwingen
    Het koffertje is geopend, de plannen zijn bekend... Nu de mijoenennota is gepresenteerd, debatteert de kamer druk over het beleid voor het komende jaar. Maar zijn de Nederlandse politici eigenlijk wel goede debaters? En wat is belangrijker, argumentatie of uitstraling? Hebben politici een 'X-factor' nodig of niet?
    In de studio zitten Peter van de Geer, hij geeft debattrainingen, onder andere aan politici, en Jacques d'Ancona, hij is journalist maar ook bekend als jurylid.

    10.45 uur: Vogeltomtom volgt Kiekendief
    Een Kiekendief volgen tijdens zijn trek naar het zuiden, en elke dag weten waar ie uithangt. Dat kunnen we dankzij de vogeltomtom. Een satellietzendertje op de rug van het beest. Een nieuwe techniek, die vogeldeskundigen in extase brengt. In Nederland heeft de Werkgroep Grauwe Kiekendief sinds kort een stuk of veertien van die roofvogels met zenders uitgerust, met spectaculaire resultaten. Verslaggever Steven Emmens zocht voorman Ben Koks op in Oost-Groningen, nieuwsgierig naar het bericht dat kiekendieven op deze manier zelfs behulpzaam kunnen zijn bij de sprinkhanenbestrijding in Afrika.

  • donderdag 20 september 2007
  • 09:02Aan tafel met Maria van der Hoeven

    09.00 uur: Aan tafel met... Maria van der Hoeven

    Meer informatie

    09.00 uur: Aan tafel met... Maria van der Hoeven
    In De Ochtenden aan tafel is minister van Economische zaken Maria van der Hoeven te gast. Als er een ding duidelijk is na Prinsjesdag, dan is het wel dat we er financieel niet heel erg op vooruit zullen gaan. Ook al gaat het prima met de Nederlandse economie, de midden- en hogere inkomens zullen moeten inleveren. Minister Van der Hoeven komt uitleggen waar het zoet blijft dat door het vorige kabinet was beloofd. En is deze begroting zelfs schadelijk voor de Nederlandse economie, zoals vakvereniging VNO-NCW stelt?

    Ook schuift aan Johan Lambrechts, schrijver van: 'Antarctica. Het verhaal van de Belgen op de pool'. Een nieuw Belgisch poolstation moet op Antarctica helpen meer inzicht te krijgen in de klimaatsverandering.
    Boekgegevens: Antarctica. Het verhaal van de Belgen op de pool. (ISBN 9789002220012, paperback); door Johan Lambrechts (Standaard Uitgeverij). Het boek verschijnt op 1 oktober 2007.

    Trouw-journaliste Elma Drayer heeft de verse opiniebladen van deze week doorgenomen en bespreekt ze aan tafel. Hoe kraken zij de kabinetsplannen?

  • woensdag 19 september 2007
  • 11:03Nederlande Voodoo op Haiti

    De aan uitgeverij Querido verbonden dichteres Maria van Daalen mag zich sinds een paar weken 'Mambo' noemen. Op Haiti werd ze ingewijd als vodou-priesteres.
    Het begon allemaal met het verzoek van de uitgever om een boek over caribische religies te schrijven. Een gesprek met Nederlands eigen Mambo.

    Meer informatie
  • woensdag 19 september 2007
  • 10:03De Affaire Slebos

    Sleebos, Khan en Nederland: een nucleaire driehoek
    Met steeds krijgshaftiger taal zetten de westerse grootmachten Iran onder druk om te stoppen met zijn nucleaire programma. Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen schaarde zich eergisteren in dit koor. Maar juist Nederland speelt een cruciale én dubieuze rol in de mogelijke totstandkoming van de Iraanse atoombom. Niet alleen kon de Pakistaanse atoomspion Abdul Qader Khan vanuit Nederland ongehinderd atoomgeheimen meenemen om die vervolgens door te verkopen aan onder andere Iran. Ook kon de Nederlandse zakenman Henk Slebos decennialang - eveneens bijna ongehinderd - een spilfunctie vervullen ........

    Meer informatie

    in een wereldwijd netwerk om Khan van onmisbare materialen en onderdelen te voorzien. Gisteren begon in Amsterdam het Hoger Beroep tegen Slebos. In 'Argos Supplement' praat Gerard Legebeke daarover met wapenonderzoeker Frank Slijper, die de zaak-Khan al jarenlang volgt en vorige week een boek publiceerde over Slebos en het nucleaire netwerk van Khan.

  • woensdag 19 september 2007
  • 09:02Wouter Bos over de Miljoenennota

    Minister van financiën Wouter Bos presenteerde gisteren zijn eerste Miljoenennota. Met daarin, zoals gebruikelijk, de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. Wat kosten die plannen, hoe wil de regering die financieren en hoe staat Nederland er op dit moment financieel-economisch voor? Bos licht de plannen na negen uur toe en gaat ook in op vragen van luisteraars over de Miljoenennota.

    Meer informatie
  • dinsdag 18 september 2007
  • 11:03Bureau Buitenland

    De keuzes van Verhagen
    Wat moeten we vinden van het buitenlandsbeleid van het vierde kabinet
    Balkenende? En wat moeten we vinden van de minister die dat beleid uitvoert,
    de CDA'er Maxime Verhagen? Voor echt grote vuren heeft hij nog niet gestaan.
    Er moet nog een beslissing vallen over.....

    Meer informatie

    de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan evenals het besluit of het nieuwe Europese verdrag opnieuw moet worden voorgelegd aan de bevolking in een referendum. Een gesprek met Europarlementariër Joost Lagendijk van Groen Links, CDA'er René van der Linden, voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa en Pvda'er Bram Stemerdink, oud-minister.

  • dinsdag 18 september 2007
  • 10:03Gebruikersvriendelijke computers

    Wie kent het niet: vloekend achter de computer en bereid om het onwillige ding...

    Meer informatie

    ...uit het raam te gooien. Psycholoog Leonard Verhoef deed onderzoek naar de vraag waarom mensen en apparaten vaak zo'n slechte combinatie zijn. Volgens hem is dat niet de schuld van de gebruikers, maar van de ontwerpers. Die maken de boel nodeloos ingewikkeld. Woensdag 19 september 2007 promoveert hij op het proefschrift "Why designers can't understand their users".

    -----

    Chattende Planten
    ---------------------------------------------------

    In de Serie Zeldzame Beroepen om 10.43:

    De dirigeerstokkenmaker door Gerrit Kalsbeek

    Planten zijn geen saaie, passieve organismen die geduldig staan te wachten tot ze geplukt of opgegeten worden. Maar sommigen leiden ondergronds een actief sociaal leven. Aardbeien en klaverplantjes chatten via uitlopers bijvoorbeeld voortdurend met elkaar en kunnen lotgenoten zo tijdig waarschuwen voor dreigend gevaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse bioloog Josef Stuefer.

    -----

    Wetenschapsnieuws

    Nieuws over...

    • Consumenten, die liever spijt hebben van een aankoop dan dat ze in onzekerheid verkeren of ze niet te veel betaald hebben.
    • Rusenu, dat inderdaad een taal blijkt te zijn.
    • Het weblog uit Chili van Noorderlicht Online-redacteur Jacqueline de Vree.

    ...is te vinden op noorderlicht.vpro.nl en pooljaar.nl

    -----

    De Toekomst In Het Groot

    Koffiedik kijken is op de Universiteit van Amsterdam geen taboe meer. Drie medewerkers van die instelling hebben een boek samengesteld over de ontwikkelingen op aarde tussen, pakweg, 15 jaar en 5 miljard jaar van nu. Eén van de samenstellers is theoloog Bert de Reuver. Ger Jochems praat met hem.

  • dinsdag 18 september 2007
  • 09:03De Ochtenden aan tafel met.....

    Interview met de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts.
    In haar nieuwe roman In het land van Dutroux beschrijft Hemmerechts
    de invloed die de affaire-Dutroux heeft op het dagelijkse leven
    in Belgie. Ook te gast op deze Prinsjesdag is politicoloog
    Jos de Beus......

    Meer informatie

    Hij blikt vooruit op de - goedddeels uitlekte -
    Miljoenennota, en becommentarieert de voorzittersverkiezing bij de
    PvdA en de VVD-crisis. De Beus was verbonden aan de PvdA, maar stemde
    bij de verkiezingen CDA. En Advocaat Willem Anker is te gast in zijn
    tweewekelijkse rubriek over juridische zaken, Anker is pleiten.

    Kristien Hemmerechts
    In het land van Dutroux
    Uitgeverij Atlas
    ISBN 97 89 045 007267

  • maandag 17 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00 uur - Het Buitenland: Voormalige DDR vergrijst.

    Meer informatie

    11:00 uur - Het Buitenland: Voormalige DDR vergrijst
    18 jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Maar in veel opzichten is de Duitse eenwording nog niet voltooid. Grote werkloosheid heeft 10% van de bevolking ertoe gebracht te verhuizen naar het westen van Duitsland. Vooral jongeren, en opvallend, in meerderheid jonge vrouwen, pakken hun koffers. Toch trekken sommige steden ook nieuwe bewoners. Duizenden gepensioneerde West-Duitsers zijn de afgelopen jaren naar Görlitz verhuisd. Een reportage van correspondent Laurens Boven over oude mensen die komen en jonge mensen die vertrekken.

  • maandag 17 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00 uur - Het Onderzoek: De Urker schedels.

    Meer informatie

    10:05-10.30 - Het Onderzoek: De Urker schedels
    Bewoners van het voormalige eiland Urk zijn in de 19e en begin 20e eeuw veelvuldig object van wetenschappelijk onderzoek geweest. In de geîsoleerde gemeenschap zou volgens de toenmalige opvatting het zuivere Hollandse ras in ongeschonden staat te vinden zijn. De belangstelling ging zelfs zover dat men er niet voor terugdeinsde om schedels van het kerkhof te ontvreemden ten behoeve van het onderzoek. Een Urker comité eist nu de schedels van hun dorpsgenoten terug. Wat is de erfenis van al dat onderzoek voor de Urkers? Zie de links rechts.

    10.30-10.45 - Spionage in de Formule 1
    Er was eens een vrouw die naar een kopieerwinkel ging. Dat zou de openingszin kunnen zijn van een spannend boek over spionage in de Formule 1-wereld. Want die vrouw was namelijk getrouwd met een man die werkte voor automerk A; en zij had onder haar arm geklemd de geheimen van automerk B. En als ze die plannen zou kopieren en aan haar man zou geven dan zou automerk A beschikken over de kennis van automerk B en de beste auto kunnen bouwen. En, niet onbelangrijk, het kampioenschap winnen in de Formule 1.
    Dit boek over spionage in de Formule 1 zou echter op waargebeurde feiten berusten. De mevrouw bestaat echt, er zijn plannen van het automerk Ferrari bij McLaren terecht gekomen en er is gespioneerd in de pitsstraat! Sterker nog: er moet een boete van 72 miljoen euro betaald worden door McLaren.
    Gesprek met Koen Vergeer, auteur van Mijn formule 1.

    10.45-11.00 - Europese Grondwet
    Vrijdag sprak het het kabinet volgens ingewijden lang over de vraag of er een nieuw referendum moet komen over het Europese verdrag. CDA en ChristenUnie zijn verklaarde tegenstanders van een volksstemming en de PvdA staat onder grote druk.
    De organisaties die zich in 2005 hard maakten om de grondwet weg te stemmen, weten het wel. Zij willen een nieuw referendum. Vanmorgen spreekt De Ochtenden met Arjo Klamer de econoom die fel ageerde tegen de grondwet en Willem Bos van comite grondwet Nee over hun plannen om te zorgen dat er wel een referendum komt.

  • maandag 17 september 2007
  • 09:0209.00 uur - De Ochtenden aan Tafel

    De Ochtenden aan tafel met onder anderen Hans van Baalen en Parool-journalist Addie Schulte over de crisis in de VVD.

    Meer informatie

    09.00 uur - De Ochtenden aan Tafel
    De Ochtenden aan tafel met onder anderen Hans van Baalen, lid van de VVD-tweede kamerfractie. Hij heeft grote moeite met het verwijderen van Rita Verdonk uit de fractie.

    Ook Parool-journalist Addie Schulte over de crisis in de VVD. Hij is een van de auteurs van het in april verschenen boek "Daadkracht en duidelijkheid" over de recente geschiedenis van de VVD.

    Verder aan de tafel van De Ochtenden Koos van Eyk. In de afgelopen week bezocht hij namens Tear de zwaar getroffen Indiase deelstaat Bihar, waar mensen langs de weg begraven worden bij gebrek aan land.

    Vaste tafelgast op de maandag is Wim Berkelaar In 'De Tijdmachine' . De huidige politiek en de politiek in het verleden worden door hem met elkaar vergeleken en vertonen soms grote overeenkomsten.

    Genoemde boeken:
    Willem Drees, Gespiegeld in de tijd: de nagelaten autobiografie. Bezorgd
    door J. Marijke Drees, Willem B. Drees en Evert Schoorl (Uitgeverij
    Balans, Amsterdam 2000) ISBN 90-5018-543-6

    Patrick van Schie, Vrijheidsstreven in verdrukking: liberale
    partijpolitiek in Nederland 1901-1940 (Uitgeverij Boom, Amsterdam 2005)
    ISBN 90-8506-126-1

  • vrijdag 14 september 2007
  • 11:03Aids in de Oekraïne

    De Oekraïne kampt met één van de snelst groeiende Aids-epidemieën ter wereld. Vooral jongeren zijn het slachtoffer. Drugsgebruik...

    Meer informatie

    ...en prostitutie zijn een belangrijke oorzaak, maar de laatste jaren begint het HIV-virus over te slaan naar jonge vrouwen en kinderen. Als er niet snel iets gebeurt, gaat het land Afrika achterna. Een reportage van verslaggever Antoinette de Jong.

  • vrijdag 14 september 2007
  • 10:03De mislukte jacht op Mladic en Karadzic

    De grote mogendheden willen niet dat Karadzic en Mladic worden gearresteerd. Dat is de opzienbarende conclusie van...

    Meer informatie

    ...Florence Hartmann in het boek dat zij deze week publiceerde. De Française Hartmann was van 2000 tot 2006 woordvoerder en adviseur van Carla del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. In die hoedanigheid maakte zij de jacht op de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic van dichtbij mee. Als hoofdverantwoordelijken voor de massamoord in Srebrenica in juli 1995 zijn zij door het Tribunaal aangeklaagd vanwege oorlogsmisdaden.

    De bevindingen van Hartmann komen overeen met de naspeuringen die Argos de afgelopen jaren deed naar de twee gezochte oorlogsmisdadigers, die na twaalf jaar nog steeds op vrije voeten zijn. Daarom in Argos vandaag opnieuw: de jacht op Mladic en Karadzic, het uitblijven van succes en wat hebben de westerse mogendheden te verbergen? Met ondermeer een interview met schrijfster Florence Hartmann.

    Florence Hartmann: Paix et châtiment (Vrede en straf), Les guerres secrètes de la politique et de la justice internationales
    Uitgeverij: Flammarion, 2007
    ISBN: 978-2-0812-0669-4

    De boeken met Sjoerd de Jong

    1. Gabriël van den Brink: Moderniteit als opgave. SUN. isbn 978-90-8506-3940
    2. Hans Timmermans (red): 70's in Nijmegen. Tien kreatieve aksiejaren. VanTilt. isbn 978-90-77503-843
    3. Pieter Sloterdijk; Woede en Tijd, uitg. SUN ISBN 978 908 506 4169

  • vrijdag 14 september 2007
  • 09:03De Ochtenden aan tafel met o.a. Nanneke Quik-Schuijt

    Interview met Nanneke Quik-Schuijt die na ruim dertig jaar afscheid neemt als kinderrechter. Quik, die...

    Meer informatie

    ... verbonden was aan de rechtbank in Utrecht, nam deze zomer plaats in de SP-fractie in de Eerste Kamer.

    Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS-Journaal, is te gast, naar aanleiding van onderzoek dat zou aantonen dat de nieuwsberichtgeving sensationeler is geworden. Deze week spande een ondernemer bovendien een rechtzaak aan tegen het journaal naar aanleiding van beelden die het journaal uitzond van een feest dat hij had laten organiseren in Monaco.

    Ook te gast is Joost van der Meer, als epidemioloog werkzaam voor hulporganisatie Aids Foundation East-West. Hij is betrokken bij de strijd tegen Aids in de Oekraïne, dat kampt met één van de snelst groeiende Aids-epidemieën ter wereld. Vooral jongeren zijn het slachtoffer.

    En vaste vrijdagse gast is financieel-economisch expert Jaap van Duijn, in de rubriek Klinkende Munt.

  • donderdag 13 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11:05-11.30 - Het Buitenland: Griekenland maakt de balans op

    Meer informatie

    11:05-11.30 - Het Buitenland: Griekenland maakt de balans op
    Er is veel kritiek op de Griekse overheid omdat die niet adeqaat gehandeld zou hebben tijdens de bosbranden van enkele weken geleden. Er wordt gespeculeerd dat de branden de parlementsverkiezingen van zondag wel eens zouden kunnen beinvloeden. Richard Groenenboom gaat samen met de Nederlands-Griekse Georgia Vasilaras naar het Griekse dorp Miraka. Daar wordt ze geconfronteerd met de gevolgen van de bosbrand, want ook haar eigen woning is voor een groot deel verwoest.

    Bekijk het fotoboek van Richard Groenenboom.

  • donderdag 13 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10:05-10.30 - Gedwongen abortussen bij prostituees.
    10.30-10.45 - Mobiel bellen schadelijk?
    10.45-11.00 - Stop de peilingen!

    Meer informatie

    10:05-10.30 - Gedwongen abortussen bij prostituees
    Volgende maand begint in ons land een grote strafzaak tegen een bende vrouwenhandelaren die ervan verdacht wordt dat ze buitenlandse vrouwen als seksslaven exploiteerden. De bende liet verschillende illegale prostituees gedwongen een abortus ondergaan zodra ze zwanger raakten. In het onderzoeksuur aandacht voor deze zaak. Wat doen abortusklinieken om een gedwongen abortus te onderkennen ?

    10.30-10.45 - Mobiel bellen schadelijk?
    Je voert een langdurig gesprek met je mobiele telefoon. Als je neerlegt, merk je dat je een warm oor en hoofdpijn hebt. Jarenlang was er onrust over de straling die mobieltjes af zouden geven, maar na wetenschappelijk onderzoek leek dat allemaal erg mee te vallen. Uit het eerste onderzoek dat over langere termijn gehouden is blijkt echter dat de hersenen trager gaan werken als je veel mobiel belt. Hoe gevaarlijk is mobiel bellen eigenlijk? In de Ochtenden een debat tussen onderzoeker Martijn Arns en neuroloog Martien Vermeulen.

    10.45-11.00 - Stop de peilingen!
    Met zijn scriptie 'Stop de peilingen? Hoe dagbladjournalistiek moet omgaan met opiniepeilingen naar partijvoorkeur' won David Slager, student journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, de HBO-prijs voor beste scriptie. De prijs ontvangt hij op 22 september in de Nacht van de Journalistiek. Hij is te gast in De Ochtenden, evenals opiniepeiler Maurice de Hond die op Slagers aanbevelingen reageert.

  • donderdag 13 september 2007
  • 09:02De Ochtenden aan Tafel

    09.05-10.00 - De Ochtenden aan Tafel: Wilfred Genee, Jet Bussemaker, Simon Simonse en Johan Snel.

    Meer informatie

    09.05-10.00 - De Ochtenden aan Tafel
    Vandaag aan tafel onder meer een gesprek met tv-presentator en sportjournalist Wilfred Genee. Hij presenteerde bij Talpa het programma De Wedstrijden en presenteert nu bij RTL onder meer het buitenlands voetbal en de interlands van het Nederlands elftal. Ook is er deze week een nieuw boek van zijn hand verschenen, getiteld 'Mooie boel'.
    Aan tafel ook staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker. Afgelopen weekend stuurde ze een brief naar de Kamer over het medisch-ethisch beleid van dit kabinet. Hoe breng je voor- en tegenstanders van abortus en euthanasie bij elkaar op zo'n manier dat er ook nog werkbaar beleid uit komt?
    Jarenlang deed hij zijn werk achter de schermen: Simon Simonse, die namens Pax Christi onderhandelde met de Oegandese regering en het gevreesde Leger van de Heer, vertelt over de successen en teleurstellingen.
    Johan Snel, docent aan de opleiding journalistiek en communicatie in Ede, bespreekt het nieuws uit de kranten van vandaag en de opiniebladen.

    Gegevens boek Wilfred Genee:

    Titel: Mooie boel
    ISBN: 9789020407471
    Uitgever: Veen, L.J.

  • woensdag 12 september 2007
  • 11:03China

    In Peking is het aftellen voor de Olympsiche Spelen begonnen. Nog een klein jaar en dan zal China een maand lang zich van zijn mooiste kant laten zien. Kritici menen...

    Meer informatie

    ... dat de spelen het perfecte decor zullen vormen voor China om de wereld te misleiden. Sociale misstanden, milieu en mensenrechten schendingen mogen het sportverbroederingsfestijn niet verpesten. Dus voor het land in de schijnwerpers wordt gezet willen we de positie van China opnieuw bepalen. Oud-staatssecretaris van Economische Zaken en CDA kamerlid Karien van Gennip en China analyst Willem van Kemenade in gesprek met Olaf Oudheusden.

  • woensdag 12 september 2007
  • 10:03Medisch Tuchtrecht

    Artsen die een fout maken bij een behandeling willen geen straf meer van de tuchtrechter, ook als vaststaat dat ze in gebreke zijn gebleven. Dat opmerkelijke voorstel...

    Meer informatie

    ...deed de Koninklijke Vereniging ter bevordering van de Geneeskunst, De KNMG vorige week. Is dat een goed idee? Stefan Heijdendael praat erover met Rieke Righolt, specialist op het gebied van gezondheidsrecht en werkzaam voor Stichting De Ombudsman, Gijs Verkruisen, advocaat en specialist op het gebied van letselschadezaken en Peter Holland, voorzitter van de artsenvereniging KNMG en de bedenker van het plan.

    ZWARTWITTE SCHOOL
    Als witte en zwarte kinderen bij elkaar in de klas zitten, betekent het niet dat ze automatisch ook positiever over de andere etnische groep gaan denken. Kinderen op gemengde scholen oordelen dus niet gunstiger over elkaar dan kinderen op een homogeen witte of zwarte school. De overheid lijkt er te makkelijk van uit te gaan dat spreiding de etnische verhoudingen bevordert. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat oa is uitgevoerd door hoogleraar sociologie, Joep Bakker.

  • woensdag 12 september 2007
  • 09:02Aan tafel: Wouke van Scherrenburg, Klaas van Egmond en Kees Kouwenaar

    9.00 uur - De Ochtenden aan tafel: Wouke van Scherrenburg, Klaas van Egmond en Kees Kouwenaar.

    Meer informatie

    9.00 uur - De Ochtenden aan tafel 12 september : Wouke van Scherrenburg, Klaas van Egmond en Kees Kouwenaar

    Is Den Haag een slangenkuil? Veel vrouwelijke politici ervaren dat zo; terwijl mannen in het parlement veel minder moeite lijken te hebben met de Haagse omgangscultuur. Wouke van Scherrenburg was 16 jaar in Den Haag actief als politiek verslaggeefster van ondermeer het NOS Journaal. Zij praat in de Ochtenden over haar nieuwe boek met interviews met mannelijke politici.

    Boekgegevens:
    Mannen op het Binnenhof. Interviews met mannelijke politici
    Amsterdam: Archipel
    ISBN: 978 90 630 5296 6
    Aantal pagina's: 152 bladzijden
    Uitvoering: Paperback
    Prijs: EURO 15.95

    Dinsdag verscheen het jaarlijkse rapport over hoe onze natuur en ons milieu er voor staan in Nederland. De onheilsboodschap van de verslechtering van natuur en landschap wordt al vijf jaar lang gebracht door Klaas van Egmond, directeur van het Natuur- en Milieuplanbureau. Hoe is het om de rol te hebben van onheilsprofeet ?

    Nederlands recht als exportproduct: is daar belangstelling voor in het buitenland? Juridische zendelingen bestaan die ? Kees Kouwenaar van het CILC vertelt in de Ochtenden wat Nederlandse hoogleraren in de rechten in China, Mali en Indonesie te zoeken hebben. En waarom moeten er meer Hollandse advocaten naar het buitenland?

  • dinsdag 11 september 2007
  • 11:03Bureau Buitenland over de impact van 11 september

    Een discussie over de impact van 11 september op de arabische wereld en hun relatie met het westen.

    Meer informatie
  • dinsdag 11 september 2007
  • 10:03Doodsgedachten en gedrag

    Een bedreiging van buitenaf drukt mensen met de neus op hun sterfelijkheid. Psycholoog Arnaud Wisman onderzocht...

    Meer informatie

    ...hoe die doodsgedachten je gedrag beïnvloeden. Dat besef van sterfelijkheid verklaart volgens hem waarom mensen geloven wat ze geloven en waarom ze dat geloof in tijden van nood fanatieker verdedigen dan onder normale omstandigheden. En dat geldt zowel voor extremisten als voor hun potentiële slachtoffers.

    -----

    Invasie der Exoten

    Globalisering heeft onaangename gevolgen voor de natuur: door de wereldwijde contacten worden ecosystemen overspoeld door planten en dieren die er eigenlijk niet thuishoren. En dat is erg, want ze kunnen grote schade toebrengen aan ecosystemen en technische installaties. En bovendien krijg je overal ter wereld dezelfde natuur, een soort biologische McDonaldisering.
    Van 23 tot 27 september is er aan de Radboud Universiteit in Nijmegen een groot congres over deze ongenode gasten.

    -----

    Wetenschapsnieuws

    Nieuws over...

    • De evolutie van de schizofrenie
    • Slikkende murenen
    • Klimaatveranderingen rond Spitsbergen

    ...is te vinden op noorderlicht.vpro.nl en pooljaar.nl.

    -----

    Snellius

    Willibrord Snellius was een van de meest veelzijdige wetenschappers van zijn tijd. Hij werd geboren in 1580 en al op zijn twintigste gaf hij wiskunde aan de universiteit van Leiden. Hij vernieuwde de wiskunde maar hield zich ook bezig met natuurkunde, sterrenkunde en navigatie. En tussendoor legde hij ook nog eens de basis voor de moderne landmeetkunde. Vreemd genoeg is er nooit een biografie van hem verschenen. Dit gemis is nu goed gemaakt door de wiskundige en classica Liesbeth de Wreede.

    -----

    Wat een vak!

    Het tweede deel van onze korte serie 'Wat een vak!', vandaag: de omtinker.

    Verslaggever Gerrit Kalsbeek portretteert in de korte reportageserie 'Wat een vak!' drie beoefenaars van beroepen waarvan u hoogstwaarschijnlijk nog niet eerder hoorde. Zo loopt hij in deel 1 mee met de paardenosteopaat, belicht hij in deel 2 de wederwaardigheden van een heuse omtinker en stort hij zich zich in het derde en laatste deel op het vak van de maker van het dirigeerstokje, uitzending dinsdag 4, 11 en 18 september, rondom 10.45.

  • dinsdag 11 september 2007
  • 09:03De Ochtenden aan tafel met o.a. Marcel Moring

    Marcel Moring over Geert Wilders, de kranten in de Arabische wereld met Mariwan Kanie, en Pete Philly & Perquisite over hun nieuwe cd.
    Boer Piet Glas is onze gast in de nieuwe rubriek: 'En de boer hij ploegde voort'

    Meer informatie

    Interview met schrijver Marcel Moring. Hij verbaast zich over het gebrek aan repliek op Geert Wilders, die hij op zijn weblog 'fascistisch' noemt. Moring reageert ook op de oprichting van het Steuncomite voor ex-moslims, later op de dag.
    Politicoloog en publicist Mariwan Kanie neemt de kranten in de
    Arabische wereld door, naar aanleiding van de zesde herdenking van 11 september.
    Ook in de studio is het succesvolle Nederlandse hiphopduo Pete Philly & Perquisite, over hun tweede cd 'Mystery repeats'.
    En in de nieuwe rubriek En de boer hij ploegde voort is de boer Piet Glas te gast.

  • maandag 10 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00 uur: Het Buitenland: Russische Duitsers.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland: Russische Duitsers
    Moskou haalt alles uit de kast om verdere daling van de bevolking tegen te gaan. Zo wordt geprobeerd de zogeheten Ruslandduitsers terug te lokken naar de Russische Federatie. Een deel van deze etnische Duitsers kampt met grote integratieproblemen in het nieuwe vaderland. Een eerder dit jaar gemaakte reportage maakt dat duidelijk. Met correspondenten in Rusland en Duitsland wordt doorgepraat.

  • maandag 10 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00 uur: Het Onderzoek: Urenco.
    10.30-10.45: Christelijke economie?
    10:45 uur: Overgewicht onder kinderen.

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Urenco
    Anderhalve week geleden verliet een schip met verarmd uranium de haven van Rotterdam om koers te zetten naar Rusland. Net als altijd protesteerde Greenpeace ook nu weer tegen dit transport. Eerder dit jaar veroorzaakte een reportage van De Ochtenden hierover veel ophef, maar de transporten gingen onverminderd door. Zal dat zo blijven of zal de politiek er toch nog een stokje voor steken?

    10.30-10.45: Christelijke economie?
    Economie en geloof, gaat dat samen? Bestaat er een christelijke visie op de economie? En zie je die terug, met op dit moment twee christelijke partijen in het kabinet? In De Ochtenden een gesprek met economisch ethicus Johan Graafland, over zijn boek 'Het oog van de Naald. Over de markt, geluk en solidariteit'.

    Titel: Het oog van de Naald. Over de markt, geluk en solidariteit'.
    Auteur(s) Johan Graafland
    Uitgever Ten Have
    Bladzijden 476
    Prijs EURO 34,90

    10.45-11.00: Dikke kinderen in probleemwijk
    Overgewicht onder kinderen is een groeiend probleem. Als er niets gebeurt is straks in 2015 één op de vijf kinderen te dik, aldus onderzoeksinstituut Nicis afgelopen week in het rapport 'Wat beweegt kinderen?'. Op het terrein van gezond eten is nog een wereld te winnen. In de Amersfoortse 'probleemwijk' Kruiskamp hebben onder meer GGD en thuiszorg daarom de handen ineengeslagen. In het kader van het project 'Be Slim' leidt een diëtiste daar regelmatig een groep moeders rond in de supermarkt, voor een lesje 'gezond boodschappen doen.' Verslaggever Maarten Hagg liep een ronde mee.

  • maandag 10 september 2007
  • 09:02De Ochtenden Aan Tafel met o.a. Hannie van Leeuwen

    09.00 uur: Aan tafel met o.a. Hannie van Leeuwen.

    Meer informatie

    09.00 uur: Aan tafel met o.a. Hannie van Leeuwen
    Bij De Ochtenden zitten vandaag aan tafel: oud CDA eerste kamerlid en het gezicht van de campagne "Grijswerkt!" Hannie van Leeuwen, scheidsrechter van het jaar Kevin Blom, Ethiopie-kenner Jos van Beurden en historicus Wim Berkelaar.

    1. Grand old lady Hannie van Leeuwen (81), komt maandag in actie voor Grijswerkt! Zij vertelt waarom het belangrijk is om oudere werknemers zolang mogelijk aan het werk te houden, en hoe ze dat zelf deed.
    2. Kevin Blom kreeg afgelopen maandag de Gouden Kaart, de prijs voor de beste scheidsrechter van het seizoen 2006/2007. Een gesprek over spelverruwing, spreekkoren en de wedstrijd Nederland-Bulgarije.
    3. Jos van Beurden stelde met twee fotografen een prachtig kijkboek samen over Ethiopië. 'Ethiopië: Kracht en kwetsbaarheid'. Het land maakt zich op voor een groot feest want overmorgen (op 12 september) begint, volgens de Juliaanse kalender, het derde millennium.

    Titel: Ethiopië: Kracht en Kwetsbaarheid
    Foto's: Arjan van Dijk, George Terberg
    Tekst: Jos van Beurden
    Uitgever: Stichting Dharma
    Aantal pagina's: 292
    Formaat: 265 x 265 mm
    Prijs Euro 49,50; incl. verzendkosten EURO 57.00.
    ISBN 978 90 812187 1 9
    Bestellen via www.ethiopie-boek.nl

    Opbrengst komt ten goede aan hulpverleningsprojecten in Ethiopie.

    1. In 'De Tijdmachine' blikt Wim Berkelaar met ons terug op persoonlijke beledigingen in de politiek in het verleden.

    Over lijken, ontoelaatbaar taalgebruik in de Tweede Kamer
    Peter Bootsma en Carla Hoetink
    uitgeverij Boom
    ISBN: 90 85 061792

  • vrijdag 07 september 2007
  • 11:03Gangs of London

    Twintig tieners werden het afgelopen jaar vermoord door rivaliserende jeugdbendes. Dit is de trieste balans van een nieuw fenomeen ...

    Meer informatie

    ... dat vooral in de grote steden aan populariteit wint. Bendes waren altijd al actief maar ze zijn veel geweldadiger geworden en gebruiken de pistolen die ze bij zich dragen. De politie maakt zich grote zorgen en waarschuwt dat het geweld verder zal escaleren als er niets gedaan wordt. Verslaggever Arjen van der Horst ging op zoek naar de motieven en verhalen achter de jeugdbendes die Londen onveilig maken.

  • vrijdag 07 september 2007
  • 10:03De stralende erfenis van Dodewaard

    Wie moet de afbraak van de kerncentrale in Dodewaard betalen? Het ministerie van VROM en GKN (Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland), de eigenaar van de kerncentrale in Dodewaard, liggen daarover met elkaar in de clinch. Ook is er verschil van inzicht ...

    Meer informatie

    ... over het tijdstip waarop de kerncentrale moet worden afgebroken en ontmanteld. De Dodewaard-centrale sloot in 1997 en hoeft volgens GKN pas in 2045 te worden afgebroken. Maar heeft GKN daarvoor voldoende geld gereserveerd? En als er te weinig geld is, moet dan de overheid het verschil betalen? Waarom komen twee externe deskundigen tot totaal andere conclusies dan GKN? En wat moet er met het plutonium uit Dodewaard gebeuren?

    De Boeken met Aukje Holtrop

    1. Femke van Zeijl: Een nacht in een vijzel. Vrouwen in Afrika. Artemis & co. ISBN: 97890 47200253
    2. Luc Ferry: Beginnen met filosofie. De Arbeiderspers. ISBN: 97890 29565226
    3. Maria van der Ent: In betrekking. Artemis & co. ISBN: 97890 472 00307

  • vrijdag 07 september 2007
  • 09:03P.F. Thomese

    P.F. Thomese schreef de roman Vladiwostok!, over mannetjesmakerij in de politiek, of ...

    Meer informatie

    ... in de woorden van de uitgeverij 'een reallife-roman over politiek, media, seks en zogenaamde vriendschap'. Ook aan tafel zit spindoctor Kay van der Linde, vooral bekend als mediastrateeg van Pim Fortuyn en Rita Verdonk.

    Schrijvers lezen voor/ Voor een beter Zimbabwe
    Vertaler Robert Dorsman is te gast en leest het gedicht Arme Dictatoren voor, dat speciaal door Leo Vroman voor deze gelegenheid werd geschreven.

    Klinkende Munt
    Oud-Robeco-topman Jaap van Duijn met zijn vrijdagse rubriek over de financieel-economische wereld.

  • donderdag 06 september 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.05 - 11.30 uur Verkiezingen in Marokko.

    Meer informatie

    11.05 - 11.30 uur Verkiezingen in Marokko
    Met groot enthousiasme storten de kandidaten voor de parlementsverkiezingen in Marokko, op 7 september, zich op de campagne. Het contrast met de onverschilligheid van de kiezers kan daardoor niet schrijnender in het licht worden gezet. Veel mensen hebben het gevoel dat alles over hen zonder hen wordt geregeld. Naar de stembus gaan heeft dus geen zin. Burgemeester Boudra van Al Hoceima, in het noorden van Marokko, waar de meeste Nederandse Marokkanen hun wortels hebben, behoort tot een nieuwe generatie politici die wèl via de politiek veranderingen wil bewerkstellingen. Correspondent Sietske de Boer volgt hem op de eerste dag van de campagne en ontmoet onverschilligheid, onwil en woedende afkeer...

  • donderdag 06 september 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.05 - 10.30 uur Het Onderzoek: Waar zijn de Burundese trommelaars gebleven?
    10.30 - 10.45 uur Uruzgan; militair, mens en missie.
    10.45 - 11.00 uur Tekort aan waterbouwkundigen in een land van water.

    Meer informatie

    10.05 - 10.25 uur Het Onderzoek: Waar zijn de Burundese trommelaars gebleven?
    Het klonk zo idealistisch: Een multicultureel liefdadigheidsconcert om kansarme jongeren in het Afrikaanse Burundi een opleiding te geven. Maar het liep uit op een fiasco. Elf Afrikaanse muzikanten verdwenen afgelopen weekend met onbekende bestemming. Ze weigeren terug te keren naar hun land. Het bestuur van de stichting die hen naar Nederland haalde, is ontdaan. Onderzoeksredacteur Paul Kurpershoek zoekt uit hoe het zover heeft kunnen komen en waar de trommelaars zijn gebleven.

    10.25 uur: Ministerie kraakt opnieuw falend bestuur moslimscholen.

    10.30 - 10.45 uur Uruzgan; militair, mens en missie
    Het eerste boek waarin 6 christenen vertellen hoe ze de uitzending naar Afghanistan hebben beleefd en voor welke dilemma's ze kwamen te staan. Uit de interviews blijkt dat hun geloof hierin een extra dimensie vormt. Riekelt Pasterkamp is de auteur van het boek dat deze week is uitgekomen en overhandigd aan de minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

    10.45 - 11.00 uur Tekort aan waterbouwkundigen in een land van water
    Water en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eeuwenlang leverde Nederland een strijd tegen het water, en daarmee bouwden we wereldwijd een reputatie op als waterdeskundigen. Nederlanders gaven de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld advies na Katrina. Maar nu heeft Nederland een tekort aan waterbouwkundigen. Hoe komt dat? En hoe erg is het? In de Ochtenden een gesprek met Fries Heinis van de VBKO en Han Vrijling van de TU in Delft.

  • donderdag 06 september 2007
  • 09:02De Ochtenden aan Tafel: Jan Marijnissen

    Gesprek met Jan Marijnissen, Angelo van Schaik en Koert van Bekkum.

    Meer informatie

    09.05 - 10.00 uur - De Ochtenden aan Tafel
    Aan de tafel van De Ochtenden zit vandaag oppositieleider Jan Marijnissen. Naast hem Italiecorrespondent Angelo van Schaik en Koert van Bekkum, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. Zowel afzonderlijk als met elkaar gaan de tafelgesprekken over:
    Het nieuws uit de kranten en tijdschriften van vandaag met Koert van Bekkum.

    De onderwerpen in het gesprek met Jan Marijnissen zijn de rol van de oppositiepartij, de partijpolitieke perikelen in de SP en de komende Miljoenennota van het kabinet.
    Angelo van Schaik vertelt over de actuele gebeurtenissen rondom de maffia in de voet van de Italiaanse laars. Afrekeningen vinden plaats, ansichtkaarten met geheime boodschappen worden onderschept, en wie denkt dat er geen lijntjes naar Nederland lopen, vergist zich.

  • woensdag 05 september 2007
  • 11:03Afrikaanse film

    Op 6 september gaat de tiende editie van het Afrikaanse filmfestival, Africa in the Picture, van start. Tien dagen lang ...

    Meer informatie

    ... in zes steden in Nederland, vierenveertig films. Speelfilms, korte films en documentaires, bijna allemaal op het continent zelf gemaakt. Het motto van het festival is 'Een humorvolle blik op een zorgenkind'. Een gesprek met dé experts van de Afrikaanse film over de ontwikkelingen van het genre. Te gast zijn Marianne Bhalotra - lid van het selectiecomité, Mariët Bakker - grondlegster van Africa in the Picture, Guido Convents - filmhistoricus en Ruth Louz - samenstelster van het aanbod van Africa in the Picture over het humorthema.

  • woensdag 05 september 2007
  • 10:03Bezuinigingen in de ziekenhuissector

    De fusiegolf in de ziekenhuiswereld heeft de kwaliteit van de zorg geen goed gedaan. Dat concludeerde adviesbureau Ronald Berger vorige week in een vergelijkende studie. Terwijl fusies juist moesten leiden tot ...

    Meer informatie

    ... meer efficiency en betere zorg. Ook bleek uit dat onderzoek dat de financiele positie van ziekenhuizen weinig florissant is. Toch wil minister Klink van Volksgezondheid miljoenen bezuinigen op de ziekenhuissector. Hoe gaan de plannen van Klink uitpakken voor de patient? Een debat met Iris van Bennekom, directeur van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie, Lettie van Atteveld, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en lid van de Raad van Bestuur van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en met Jan de Vries, Tweede Kamerlid CDA.

    Universiteiten in Europa
    In zijn toespraak bij de opening van het academisch jaar gooit minister Ronald Plasterk de knuppel in het hoenderhok. Door de hierarchische structuur van de universiteiten is Europa een wetenschappelijk ontwikkelingsland geworden. Jonge onderzoekers moeten meer ruimte krijgen. Zij moeten zelf kunnen bepalen wat ze willen onderzoeken. En niet de hoogleraren en de bestuurders van de universiteiten. Een gesprek hierover met Yvonne van Rooy, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht.

    Horen en Zien
    De wekelijkse kunstrubriek van De Ochtenden. Vandaag over film met Reimer van Tuinen.

  • woensdag 05 september 2007
  • 09:02De Ochtenden aan tafel

    09.00-10.00 - Aan tafel: Cees den Bakker (woordvoerder van de hoofdcommissarissen van de Nederlandse politiekorpsen), Harry Slaper (RIVM) over de ozonlaag en twee jongeren die een bijzondere reis maakten naar Jordanie.

    Meer informatie

    Cees den Bakker was zeven jaar de woordvoerder van de hoofdcommissarissen van de Nederlandse politiekorpsen. Hij neemt volgende week afscheid. Hoe staat het met het imago van de politie ? Enerzijds lijkt de gemiddelde Nederlander een groot vertrouwen te hebben in Oom Agent, anderszijds is de politie onmiddellijk de gebeten hond zodra de burger zich onveilig voelt. Elsbeth Gruteke praat erover met Cees den Bakker.

    Het is somberheid troef als het gaat over ons klimaat. Maar woensdag is er in Bilthoven een feestje om een klimaat-succes vieren. In twintig jaar tijd is het namelijk gelukt om het gat in de ozonlaag te dichten. Harry Slaper van het RIVM legt uit hoe onze gezondheid daarmee is gediend.
    En is het werkelijk gelukt om alle stoffen die de ozonlaag aantasten uit te bannen ? Verslaggever Steven Emmens ging op zoek naar de laatste CFK's.

    Twee jongeren nemen plaats aan tafel die net zijn teruggekeerd van een bijzondere reis naar Jordanie. In de historische stad Jerash hebben ze met jongeren in het Midden-Oosten gesproken en nagedacht over identiteit in een globaliserende wereld. Wat heeft deze reis hen geleerd over de moeizame vrede in het Midden-Oosten ?

  • dinsdag 04 september 2007
  • 11:03Centraal Azie

    De Vlaamse onderzoeker Bruno De Cordier is onlangs met zijn boek "Blinde Regen, Centraal Azie in de frontlijn", op de markt gekomen. Deze regio heeft altijd tot de verbeelding gesproken bij ...

    Meer informatie

    ... reizigers en avonturiers, maar na 11 september 2001 is dit grondig veranderd. Het onherbergzame gebied is de uitvalsbasis van terroristische groepen als Al Qaeda, maar levert tegelijkertijd een belangrijk deel van de energie voor de wereld. Een gesprek over de complexe politieke en maatschappelijke verschuivingen die nu in Centraal Azie plaatsvinden.
    "Blinde Regen, Centraal Azie in de frontlijn" van Bruno De Cordier wordt uitgegeven door Academia Press 2007.

  • dinsdag 04 september 2007
  • 10:03Atoomgeheugen

    IBM bouwde eind jaren '50 de eerste harde schijf. De geheugencapaciteit (het aantal bits per cm2)...

    Meer informatie

    ...is sindsdien elke 10 jaar meer dan verdubbeld. Door de magnetische deeltjes waaruit een harde schijf bestaat, steeds kleiner te maken, kun je er steeds meer kwijt op dezelfde oppervlakte. Dat heeft geleid tot een ongekende verkleining van computerapparatuur. Wie in de jaren '70 had gezegd dat wij aan het begin van de 21ste eeuw een apparaatje in de binnenzak zouden hebben waarin de muziek van 20.000 langspeelplaten was opgeslagen (en waarmee je ook nog kon telefoneren), zou voor gek zijn verklaard. Het einde van die groei komt nu echter in zicht. Hoe meer magnetische deeltjes er op een harde schijf zitten, des te meer de stabiliteit eronder lijdt, vooral bij kamertemperatuur. Onderzoekers van IBM besloten het probleem van de andere kant te benaderen. In plaats van de bits steeds verder te verkleinen, begonnen ze bij het kleinst denkbare magnetiseerbare deeltje: het atoom. Ze slaagden erin één enkel atoom te gebruiken als geheugenbit. De Leidse fysicus Sander Otte maakte deel uit van het onderzoeksteam dat dit voor elkaar kreeg.

    -----

    ANTIEKE PATSERS

    Pronken met je rijkdom doe je niet. Dat vinden wij Nederlanders ordinair. Rijke Romeinen vonden het volstrekt normaal. Zij lieten hun huis volleggen met mozaïeken waarop ze ongegeneerd hun rijkdom, status en macht toonden. Classica Angelique Notermans onderzocht de beeldtaal en teksten van 600 vloer-mozaieken uit de periode van 300 voor tot 500 na Christus op hun functie en betekenis. Volgende week hoopt zij op deze studie te promoveren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

    -----

    WETENSCHAPSNIEUWS

    Nieuws uit de wetenschap over...

    • Slimme salamander
    • Absoluut gehoor ontstemt met de jaren

    ...is te vinden op de site van Noorderlicht.

    -----

    VAN ONZE CORRESPONDENT OP SPITSBERGEN

    Noorderlicht-redacteur Remy van den Brand is onze tijdelijke correspondent boven de poolcirkel. Aan boord van het Noorse onderzoeksschip Lance vaart zij momenteel rond Spitsbergen. Op haar weblog verhaalt zij over haar avonturen.

    -----

    WAT EEN VAK!
    Eerste deel in een serie over bijzondere beroepen. Deel 1: de paardenosteopaat.

  • dinsdag 04 september 2007
  • 09:03PvdA & Islam

    Jeroen Dijsselbloem is lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid en binnen de partij is discussie over ...

    Meer informatie

    ... de houding ten aanzien van de Islam. Donderdag debatteert de Kamer over de wijze waarop de politiek moet optreden tegen radicaliserende moslims.

    Het verraad van links
    Publicist Carel Brendel schreef "Het verraad van links". Hij verwijt linkse partijen dat ze geen duidelijke stelling nemen in het migratie- en integratiedebat.

    Anker is pleiten
    Advocaat Willem Anker met zijn tweewekelijkse rubriek over juridische zaken.

  • maandag 03 september 2007
  • 11:0211:00 uur - Het Buitenland: Boeren in Zuid Afrika

    11.00 uur - Veel Afrikaner boeren vrezen het ergste voor de toekomst. Een reportage.

    Meer informatie

    11:00 uur - Het Buitenland: Boeren in Zuid Afrika.
    Een eeuw geleden werd zwarten in Zuid-Afrika verboden om land te bezitten. Inmiddels is de apartheid afgeschaft en zou het landhervormingsprogramma de zaken recht moeten trekken. Want zwarten die kunnen aantonen dat een stuk land ooit van hun was, kunnen het nu claimen. Hoewel slechts vier procent van de geclaimde grond inmiddels van eigenaar is veranderd, zit de schrik er bij blanke boeren wel in. Tegelijkertijd komen welvarende Westerlingen juist naar Zuid-Afrika om met een harde Euro flinke lappen grond op te kopen. Want niet op alle grond ligt een claim. Hoewel... veel Afrikaner boeren vrezen het ergste voor de toekomst. Een reportage.

  • maandag 03 september 2007
  • 10:0210.05 - 10.30 uur Het Onderzoek: Uithuisplaatsingen Jeugdzorg

    10.05 - 10.30 uur Het Onderzoek: Uithuisplaatsingen Jeugdzorg. (Zie persbericht).
    10.30 - 10.45 uur Bidden in Nederland.
    10.45 - 11.00 uur Carrièretwijfel.

    Meer informatie

    10.05 - 10.30 uur Het Onderzoek: Uithuisplaatsingen Jeugdzorg
    Nederland werd in de afgelopen jaren regelmatig opgeschrikt door kindermishandeling met dodelijke afloop. De jeugdzorg grijpt tegenwoordig eerder en harder in om herhaling van zulke drama's te voorkomen. Het aantal kinderen dat met spoed uit huis wordt geplaatst, stijgt dan ook fors. Hoe komt dat en is dat wel altijd gerechtvaardigd? In Het Onderzoek een reportage over twijfels en botsende belangen.

    10.30 - 10.45 uur Bidden in Nederland
    Bidden doet bijna iedereen. Het klinkt misschien vreemd want het gebed hoort volgens velen toch vooral thuis bij een religie. Volgens onderzoekster Sarah Banzinger bidt helft van de bevolking, ook als ze nooit een kerk van binnen zien. Vanmorgen vertelt dr. Banzinger, die vorige week promoveerde op dit onderwerp, waar dit gebed vandaan komt en wat de functie is van een gebed zonder kerk.

    10.45 - 11.00 uur Carrièretwijfel
    Vandaag is het zover. Ook de laatste vakanties zijn nu voorbij. Tijd om weer aan het werk te gaan. Voor sommigen een feest, maar voor de meesten van ons toch wel even doorbijten. Want op het terras in een vreemde stad, met een glaasje wijn naast de barbecue en bij het olielampje voor de tent, blijken we massaal aan het twijfelen te slaan over onze loopbaan. Zit ik nog wel op de juiste plek? Gaat het de goede kant op met mijn carrière? En houd ik wel genoeg tijd over voor mijn gezin?
    Verslaggeefster Jojanneke Nieuwenhuis ging in de laatste dagen van de vakantie langs de tenten.

  • maandag 03 september 2007
  • 09:0209.00 uur - Aan tafel met Ab Klink

    09.00 uur - Aan tafel met Ab Klink.

    Meer informatie

    09.00 uur - Aan tafel met Ab Klink
    Onder de noemer 'De Ochtenden aan tafel' zal het gehele uur tussen 9 en 10 voortaan volledig live zijn. Vandaag (maandag) is De Ochtenden voor het eerst in de nieuwe stijl te horen. Te gast is minister van Volksgezondheid Ab Klink. Met hem gaat het onder andere over zijn uitspraak dat de kerken zich meer moeten bemoeien met het integratiedebat.
    Als 'buitenlandse gast' praat vanmorgen Gerbert van der Aa mee. Hij reist al jaren door het Afrikaanse land Sudan en schreef er boek over: 'Dwars door Sudan'.
    Elke uitzending zal bovendien een vaste deelnemer aanschuiven aan tafel. Op maandag is dat historicus Willem Berkelaar over het verband tussen de actualiteit en geschiedenis. Hij neemt de luisteraar mee in De Tijdmachine.

    Titel: 'Dwars door Soedan'
    Auteur: Gerbert van der Aa
    ISBN: 9789046802625
    Uitgever: Nieuw Amsterdam

    Titel: Europa in oorlog, 1939-1945
    Auteur: Norman Davies
    UItgeverij: Spectrum