dossier

Jongerenwerkplaats U2

Jongeren tussen de 16 en 23 jaar krijgen sinds 1 januari 2004 niet langer automatisch een uitkering als zij zich melden bij de Sociale Dienst. In Amsterdam moeten ze naar een 'Jongerenloket'.

Bij dat 'Jongerenloket' wordt gekeken of er een baan voor ze is of een opleiding. Soms worden de werkloze jongeren naar een 'Jongerenwerkplaats' doorverwezen. Negen meiden zijn begin oktober begonnen aan hun stage op de Jongerenwerkplaats U2 (spreek uit: You Two) in Amsterdam West. Ze worden begeleid door Esther van der Meulen van 'Octra en Partners'. Verslaggever Irene Houthuijs volgt deze meiden.

Deel 1 (21-10-'05)
Zes meiden stellen zich voor: Patricia (19), moeder van Leroy (16 maanden), is 7 maanden zwanger. Ze woont in een tienermoederhuis. Ze is in Ghana geboren, woont zes jaar in Nederland, vanaf haar 13e in opvanghuizen. Lauren (19jr), die binnenkort geen woonruimte meer heeft. Kim (21 jr) heeft een dochter van 4 woont samen met vriend. De 23-jarige Mariam is de enige die getrouwd is. Ze heeft twee kinderen, een zoon van bijna vijf jaar en een dochter van een. Mariam is in Marokko geboren en woont sinds 1999 in Nederland. De Liberiaanse Martina (19) woont bij de vrouwenopvang met haar zoontje Angelo (14 maanden). Stefanie (19) heeft zoontje van 4 maanden. Stefanie heeft drie jaar op straat gezworven maar woont nu in een huis voor jonge moeders.

Deel 2 (15-11-'05)
De meiden maken een stadswandeling vanaf het Amsterdams Historisch Museum door de binnenstad van Amsterdam. Ze gaan mee omdat het 'moet'. Niemand kent het Begijnhof. Mariam is moslim. Ze is voor het eerst van haar leven in een kerk. Stefanie vertelt waarom zij drie jaar gelden moslim is geworden.

Deel 3 (07-02-'06)
Terwijl de meiden in het kader van een samenwerkingsproject een lunch bereiden, vertelt Lauren over een gevecht op straat met een Joegoslavische vrouw. De politie arresteert Lauren. Ze moet één nacht op het politiebureau blijven.
Martina en Kim bakken pannenkoeken, Mariam en Stefanie bereiden tortillas en Lauren dekt de tafel. Ondertussen vertellen ze over hun leven.

Deel 4 (14-02-'06)
Drie meiden vertellen dat ze ongewenst zwanger zijn. Stefanie belt een abortuskliniek en maakt een afspraak. Martina twijfelt over een abortus, Lauren heeft die net achter de rug. Haar vriend noemt haar een kindermoordenaar. Lauren beëindigt de relatie met hem.

Deel 5 (07-04-'06)
In de 1e van zes bijeenkomsten over seksualiteit worden alle voorbehoedsmiddelen uitgebreid besproken. Na veel gelach en gegrinnik vertellen drie meiden dat ze in het verleden sexueel zijn misbruikt.

Deel 6 (18-04-'06)
Arbeidsoriëntatie is het thema van vier bijeenkomsten. Martina wilde eerst kapper worden maar schrijft zich een maand later in voor de koksopleiding bij Fifteen, de Nederlandse versie van Jamie Oliver. Kim loopt stage bij 'Het Kruidvat' maar wordt na drie weken ontslagen.

Deel 7 (02-05-'06)
Lauren is vaak bij de jongerenwerkplaats afwezig. Haar ouders zijn een paar maanden geleden onverwacht naar Engeland verhuisd. Lauren heeft sindsdien geen vast adres.
30 Oktober van het vorig jaar heeft Lauren samen met haar vriendin Patty op straat gevochten. Daarvoor stond ze onlangs terecht. U hoort eerst een herhaling van een gesprek met Lauren over dat gevecht. Daarna hoort u Lauren bij de politierechter.

Deel 8 (26-05-'06)
De meiden hebben de opdracht gekregen een 'rollmodel' uit te nodigen. Ze kozen de televisiemaker Prem Radhakishun.

Deel 9 (09-06-06)
Tijdens de laatste maand van de Jongerenwerkplaats moeten de meiden op stage. Martina werkt in het kinderkookcafé vlak bij het Amsterdamse Vondelpark. Mariam loopt stage in buurthuis de Tagrijn.
Stefanie is een maand geleden 'uitgestroomd', zij heeft een opleidingsplek bij een drogisterij 'het Kruidvat' gekregen.