afleveringenarchief
  • dinsdag 31 juli 2007
  • 11:03Industriele visserij

    De industriële visserij op tonijn moet stoppen en de quota voor die tonijn moeten drastisch naar beneden. Dat stelt het Wereldnatuurfonds dat bang is dat de tonijn anders snel zal uitsterven. Vooral op ...

    Meer informatie

    ... de Middellandse Zee wordt de Cadillac onder de vissen massaal weggevangen. En dat gebeurt met name in het paaiseizoen waarna de tonijn wordt vetgemest in één van de ongeveer 50 fishfarms in de Mediterranée. Harm van Atteveld zag hoe, vanaf een schip op die Middellandse Zee.

  • dinsdag 31 juli 2007
  • 10:03Noorderlicht Radio, Zomerserie

    Leven is zo vanzelfsprekend dat we er nooit bij stilstaan wat het precies is. Waarin onderscheidt leven zich...

    Meer informatie

    ...van dode materie? De gangbare opvatting is dat Leven wordt gekenmerkt door Waarneming, Beweging, Voortplanting, Groei en Stofwisseling. Daarover gaat Noorderlicht deze zomer.

    De vierde aflevering is gewijd aan groei en ontwikkeling. Hoe kan een vormeloos klompje cellen in negen maanden uitgroeien tot een compleet mens? Hoe komen wij aan die, in vergelijking met andere diersoorten, absurd grote hersenen? En hoe komt het dat je neus van voren zit en niet opzij? Een gesprek met Michel Hofman van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam, en Bas Defize, ontwikkelingsbioloog aan het University College in Utrecht.

  • dinsdag 31 juli 2007
  • 09:03Schiphol vs Chipshol

    Vijftien jaar geleden kochten vader Jan en zoon Peter Poot van de firma Chipshol een stuk grond op het terrein van Schiphol, met de bedoeling er een bedrijventerrein aan te leggen. Tot op de dag van vandaag is er echter niets gebouwd. Al ruim tien jaar vindt ....

    Meer informatie

    ... er een juridisch steekspel plaats tussen Chipshol aan de ene kant, en Schiphol en de overheid aan de andere kant. De bouw van het bedrijventerrein zou onder meer voor onveiligheid zorgen.
    Vorige maand stelde de rechter Chipshol in het gelijk en bepaalde dat Schiphol een schadevergoeding moet betalen. Tot wanhoop van de familie Poot laat Schiphol het er ook nu niet bij zitten. Interview met vader en zoon Poot over hun drijfveren en de slepende affaire met Schiphol die steeds absurdistischer trekken lijkt te vertonen.

    Passagiersgegevens
    Op 1 augustus treedt een nieuwe overeenkomst in werking tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie dat de overdracht van Europese passagiersgegevens aan de VS regelt. Het nieuwe akkoord vervangt een oude overeenkomst waar in Europa veel kritiek op was omdat de privacy van Europese burgers geschonden zou worden. Ook het Europees Hof van Justitie in Luxemburg had er veel moeite mee. Volgens burgerrechtenspecialisten is de nieuwe overeenkomst nog slechter dan de vorige. Toch treedt het verdrag dat door alle Europese regeringen werd ondertekend nu al in werking. Nog voor het door alle 27 lidstaten van de EU is geratificeerd. 10 van die landen waaronder Nederland laten de ratificatie over aan het parlement. De VPRO spreekt met Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, dat in Nederland advies moet uitbrengen.

  • maandag 30 juli 2007
  • 11:02Oud-zendingspredikant Jan Slomp

    11:00 uur: Oud-zendingspredikant Jan Slomp.

    Meer informatie

    11:00 uur: Oud-zendingspredikant Jan Slomp
    Tussen 1964 en 1977 werkte hij als zendingspredikant in Pakistan. Sindsdien ging hij meerdere keren terug naar dit land, de laatste keer zelfs op uitnodiging van de autoriteiten. Hij vindt dat christenen zich wel eens wat positiever mogen uitlaten over de profeet Mohammed, moet niets hebben van een boerka en waarschuwt reislustige jonge vrouwen voor het (te snel) aangaan van een intieme relatie met een charmante moslimman. Vandaag het laatste deel van een serie interviews met oud-zendelingen: islamoloog dr. Jan Slomp.

  • maandag 30 juli 2007
  • 10:02Integreren in Nederland

    10.00-10.30 uur: Integreren in Nederland.
    10.30-10.45 uur: Politie Noord-Ierland.
    10.45-11.00 uur: What to do?

    Meer informatie

    10.00-10.30 uur: Integreren in Nederland
    Nederlanders leggen de meetlat langs buitenlanders die hier komen wonen: zij moeten zich snel aanpassen aan onze zeden en gewoonten. Maar hoe goed zijn wijzelf in integreren? Onder de noemer 'Integreren op z'n Hollands' vijf voorbeelden van de manier waarop Nederlanders zich aanpassen aan hun nieuwe woonomgeving in Nederland of daarbuiten. In het tweede deel, vandaag, staat de familie Hubach centraal. Zij verhuisden van het welvarende Groningse Haren naar de Rotterdamse achterstandsbuurt Tarwewijk.
    Van het 'Wassenaar van het Noorden' naar de Rotterdamse probleemwijk

    Hij heeft een prima baan als projectmanager bij een ingenieursbureau; zij is onderwijzeres. Op een goeie dag nemen ze het besluiit om te verhuizen vanuit het welvarende Groningse Haren naar de Rotterdamse Tarwewijk, die we kennen van de Millinxbuurt en de veertig probleemwijken van minister Vogelaar. In de afgelopen drie jaar ontwikkelden ze er een stichting voor maatschappelijke dienstverlening, 'House of hope'. In de serie 'Inburgeren op z'n Hollands' vandaag het verhaal van Cor en Elsbeth Hubach.

    10.30-10.45 uur: Politie Noord-Ierland
    Dinsdag aanstaande beëindigt het Britse leger een operatie die 39 jaar duurde: op enkele honderden militairen na, zal het leger Noord-Ierland verlaten. Belangrijkste missie was het verlenen van steun aan de Noord-Ierse politie, de Royal Ulster Constabulary. Ook aan die steun komt een einde en de politiemacht moet voor 50 procent uit protestanten en voor 50 procent uit katholieken gaan bestaan. Na half elf een gesprek met correspondent Lia van Bekhoven over de jongste mijlpaal in het vredesproces in Noord-Ierland.

    10.45-11.00 uur: What to do?
    Al je vrienden zijn op vakantie en er is ook niks meer op TV. Wat is er dan nog te doen? In De Ochtenden deze zomer aandacht voor mogelijke 'vakantie-activiteiten'. Vandaag: Tractorpulling.
    U kent ze wel, die 'boerenjongens' op de tractor. Rustig ploegen ze het land om of halen ze de oogst binnen. Maar dat is soms schijn, want menige boerenzoon verandert zijn tractor in zijn vrije tijd in een waar racemonster dat qua pk's niet onder doet voor motoren die in de Formule1 worden gebruikt. In heel Nederland vinden jaarlijks vele honderden tractorpulling-wedstrijden plaats. Wedstrijdorganisator Jan van de Lagemaat en deelnemer Willem Veldhuizen leggen uit wat deze sport zo bijzonder maakt.

  • maandag 30 juli 2007
  • 09:02Toekomst wielrennen

    09.00-09.45 uur: Toekomst wielrennen.
    09.45-10.00 uur: Koopman & Dominee.

    Meer informatie

    09.00-09.45 uur: Toekomst wielrennen
    De 94ste editie van de Tour de France zit er op. Van de hoop op een schone ronde is niets terechtgekomen. Wat voor signaal geeft dit aan jonge renners? Zien zij een carrière als beroepsrenner door al dit gedoe nog wel zitten? Is de doping-bestrijding ook al doorgedrongen tot de jeugdopleidingen? En wat moet er veranderen om teleurgestelde liefhebbers weer te enthousiasmeren voor de wielersport? Daarover na negen uur een gesprek met verschillende 'volgers' van deze sport.

    09.45-10.00 uur: Koopman & Dominee
    Nederland staat bekend als een land van koopmannen en dominees, een reputatie die in de Gouden Eeuw ontstond. In de serie 'De Koopman & de Dominee' gaat de Wereldomroep op zoek naar wat Nederland anno 2007 karakteriseert. In deze aflevering staat de strijd tussen de antiapartheidsbeweging en de Nederlandse ondernemers in Zuid-Afrika centraal.

  • vrijdag 27 juli 2007
  • 11:03Marathongast Lieve Joris

    Onze gast van vandaag is een nationaal én internationaal gewaardeerd schrijfster van reisverhalen in het genre dat wel 'verhalende non-fictie' dan wel 'non-fictie literatuur' wordt genoemd. Met de blik van een fictieschrijfster bekijkt en beschrijft ze de werkelijkheid, en dat doet ze zoals ze zelf zegt in het tempo van een slak: 'mijn sleutel is traagheid'.

    Meer informatie

    We hebben het over Lieve Joris. Ze werd in 1953 in België geboren en woont sinds 1975 in Nederland, waar zij de School voor de Journalistiek volgde en voor de Haagse Post en NRC Handelsblad reportages schreef.

    In 1986 debuteerde zij met De Golf, het verslag van een vier maanden durende reis door Saoedi-Arabië, de Emiraten, Katar, Bahrein en Koeweit. Later woonde ze in Caïro, wat onder meer in 1991 het Boekenweek-essay Een kamer in Cairo opleverde, en nog later trok zij naar Syrië, waar zij het leven van de Syrische Hala spiegelde aan dat van zichzelf, beschreven in De poorten van Damascus.

    Tussendoor had ze kennisgemaakt met het land dat haar tot de dag vandaag bezighoudt: de voormalige Belgishe kolonie Congo. Ze schreef er inmiddels drie indrukwekkende boeken over. In 1987 verscheen Terug naar Congo, waarin zij reist in de voetsporen van haar heeroom die als pater in de koloniale tijd zich over de negerkes ontfermt. Na het vertrek van Mobutu, keerde ze verschillende malen naar Congo terug en beschreef de jaren van chaos en oorlog. Maar altijd op de manier waarop Lieve Joris werkt: de grote anlayse en geschiedenis haakt ze vast aan de menselijke maat. Dans van de luipaard uit 2001 en het vorig jaar verschenen Het uur van de rebellen zijn de bijbehorende titels.

    In dat reisleven nestelde ze zich en passant ook nog in de De melancholieke revolutie van Hongarijë in 1989, bundelde ze een aantal verhalen in Zangeres op Zanzibar (1992), waarin onder meer het verslag van haar ontmoeting met de schijver VS Naipaul op zijn geboorte-eiland Trinidad, en beschreef ze het Westafrikaanse dagelijkse leven in Mali Blues.

    De schijfster heeft nu net rondgesnuffeld in de Aziatische wereld - om eens voorzichtig te proeven of dat een nieuw gebied voor haar zou kunnen zijn. Opvallend genoeg schreef ze nog nooit over haar geboorteland België en het Vlaamse platteland waar ze opgroeide. Wellicht horen we daar meer over, ergens de komende drie uur. Djoeke Veeninga gaat in gesprek met Lieve Joris, die naar aanleiding van haar laatste Congo boek in de Franse krant Libération 'een van de beste journalisten ter wereld' werd genoemd.

  • vrijdag 27 juli 2007
  • 10:03Marathongast Lieve Joris

    Onze gast van vandaag is een nationaal én internationaal gewaardeerd schrijfster van reisverhalen in het genre dat wel 'verhalende non-fictie' dan wel 'non-fictie literatuur' wordt genoemd. Met de blik van een fictieschrijfster bekijkt en beschrijft ze de werkelijkheid, en dat doet ze zoals ze zelf zegt in het tempo van een slak: 'mijn sleutel is traagheid'.

    Meer informatie

    We hebben het over Lieve Joris. Ze werd in 1953 in België geboren en woont sinds 1975 in Nederland, waar zij de School voor de Journalistiek volgde en voor de Haagse Post en NRC Handelsblad reportages schreef.
    In 1986 debuteerde zij met De Golf, het verslag van een vier maanden durende reis door Saoedi-Arabië, de Emiraten, Katar, Bahrein en Koeweit. Later woonde ze in Caïro, wat onder meer in 1991 het Boekenweek-essay Een kamer in Cairo opleverde, en nog later trok zij naar Syrië, waar zij het leven van de Syrische Hala spiegelde aan dat van zichzelf, beschreven in De poorten van Damascus.

    Tussendoor had ze kennisgemaakt met het land dat haar tot de dag vandaag bezighoudt: de voormalige Belgishe kolonie Congo. Ze schreef er inmiddels drie indrukwekkende boeken over. In 1987 verscheen Terug naar Congo, waarin zij reist in de voetsporen van haar heeroom die als pater in de koloniale tijd zich over de negerkes ontfermt. Na het vertrek van Mobutu, keerde ze verschillende malen naar Congo terug en beschreef de jaren van chaos en oorlog. Maar altijd op de manier waarop Lieve Joris werkt: de grote anlayse en geschiedenis haakt ze vast aan de menselijke maat. Dans van de luipaard uit 2001 en het vorig jaar verschenen Het uur van de rebellen zijn de bijbehorende titels.
    In dat reisleven nestelde ze zich en passant ook nog in de De melancholieke revolutie van Hongarijë in 1989, bundelde ze een aantal verhalen in Zangeres op Zanzibar (1992), waarin onder meer het verslag van haar ontmoeting met de schijver VS Naipaul op zijn geboorte-eiland Trinidad, en beschreef ze het Westafrikaanse dagelijkse leven in Mali Blues.

    De schijfster heeft nu net rondgesnuffeld in de Aziatische wereld - om eens voorzichtig te proeven of dat een nieuw gebied voor haar zou kunnen zijn. Opvallend genoeg schreef ze nog nooit over haar geboorteland België en het Vlaamse platteland waar ze opgroeide. Wellicht horen we daar meer over, ergens de komende drie uur. Djoeke Veeninga gaat in gesprek met Lieve Joris, die naar aanleiding van haar laatste Congo boek in de Franse krant Libération 'een van de beste journalisten ter wereld' werd genoemd.

  • vrijdag 27 juli 2007
  • 09:03Marathongast Lieve Joris

    Onze gast van vandaag is een nationaal én internationaal gewaardeerd schrijfster van reisverhalen in het genre dat wel 'verhalende non-fictie' dan wel 'non-fictie literatuur' wordt genoemd. Met de blik van een fictieschrijfster bekijkt en beschrijft ze de werkelijkheid, en dat doet ze zoals ze zelf zegt in het tempo van een slak: 'mijn sleutel is traagheid'.

    Meer informatie

    We hebben het over Lieve Joris. Ze werd in 1953 in België geboren en woont sinds 1975 in Nederland, waar zij de School voor de Journalistiek volgde en voor de Haagse Post en NRC Handelsblad reportages schreef.
    In 1986 debuteerde zij met De Golf, het verslag van een vier maanden durende reis door Saoedi-Arabië, de Emiraten, Katar, Bahrein en Koeweit. Later woonde ze in Caïro, wat onder meer in 1991 het Boekenweek-essay Een kamer in Cairo opleverde, en nog later trok zij naar Syrië, waar zij het leven van de Syrische Hala spiegelde aan dat van zichzelf, beschreven in De poorten van Damascus.

    Tussendoor had ze kennisgemaakt met het land dat haar tot de dag vandaag bezighoudt: de voormalige Belgishe kolonie Congo. Ze schreef er inmiddels drie indrukwekkende boeken over. In 1987 verscheen Terug naar Congo, waarin zij reist in de voetsporen van haar heeroom die als pater in de koloniale tijd zich over de negerkes ontfermt. Na het vertrek van Mobutu, keerde ze verschillende malen naar Congo terug en beschreef de jaren van chaos en oorlog. Maar altijd op de manier waarop Lieve Joris werkt: de grote anlayse en geschiedenis haakt ze vast aan de menselijke maat. Dans van de luipaard uit 2001 en het vorig jaar verschenen Het uur van de rebellen zijn de bijbehorende titels.
    In dat reisleven nestelde ze zich en passant ook nog in de De melancholieke revolutie van Hongarijë in 1989, bundelde ze een aantal verhalen in Zangeres op Zanzibar (1992), waarin onder meer het verslag van haar ontmoeting met de schijver VS Naipaul op zijn geboorte-eiland Trinidad, en beschreef ze het Westafrikaanse dagelijkse leven in Mali Blues.

    De schijfster heeft nu net rondgesnuffeld in de Aziatische wereld - om eens voorzichtig te proeven of dat een nieuw gebied voor haar zou kunnen zijn. Opvallend genoeg schreef ze nog nooit over haar geboorteland België en het Vlaamse platteland waar ze opgroeide. Wellicht horen we daar meer over, ergens de komende drie uur. Djoeke Veeninga gaat in gesprek met Lieve Joris, die naar aanleiding van haar laatste Congo boek in de Franse krant Libération 'een van de beste journalisten ter wereld' werd genoemd.

  • donderdag 26 juli 2007
  • 11:02Thema-uitzending Dementie

    In het laatste uur aandacht voor de medische state of the art met betrekking tot dementie.

    Eén van de deskundigen: Frans Verhey. Vanaf 1 december is hij benoemd tot hoogleraar Neuropsychiatrie/ Ouderenpsychiatrie. Hij is de waarnemend A-opleider voor de specialistenopleiding Psychiatrie in Vijverdal/azM. Hij is tevens voorzitter van de sectie Ouderenpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging.

    Verder een gesprek met Marco Blom, directeur van de stichting Alzheimer Nederland. Tel.: 030 656 75 11.

    Meer informatie

    Eén van de deskundigen: Frans Verhey. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij tevens 6 maanden werkzaam was als arts-assistent Cardiologie. Hij volgde de specialisatie zenuw- en zielsziekten (zenuwarts) van 1982 tot 1987 in het academisch Ziekenhuis Maastricht en de Psychiatrische Universiteitskliniek Utrecht.Vanaf 1987 is hij als Universitair Docent verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht, en vanaf 1993 als Academisch Hoofdspecialist aan de afdeling psychiatrie van het azM. Hij is (mede)oprichter en geeft dagelijks leiding aan de geheugenpoli van het azM, de eerste in zijn soort in Nederland. Hij promoveerde in 1993 op het proefschrift 'Dementia, depression and Forgetfulness, clinical studies of the early diagnosis and differential diagnosis of dementia'. Vanaf 1 december is hij benoemd tot hoogleraar Neuropsychiatrie/ Ouderenpsychiatrie. Hij is de waarnemend A-opleider voor de specialistenopleiding Psychiatrie in Vijverdal/azM. Hij is tevens voorzitter van de sectie Ouderenpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging.

  • donderdag 26 juli 2007
  • 10:02Thema-uitzending Dementie (Zie info eerste uur)

    10.15 uur Herbergier
    Sinds begin deze maand is dat een nieuwe woonvorm voor mensen met Alzheimer. Een reportage over een kleinschalige woon- en leefgemeenschap waarvan er net eentje open is gegaan in Arnhem.

    10.35 uur De kopgroep
    Door middel van groepsgesprekken en de zogeheten psychomoterentherapie, probeert de GGZ in Ede mensen met dementie te leren omgaan met hun handicap.

    Meer informatie
  • donderdag 26 juli 2007
  • 09:02Thema-uitzending Dementie

    Deze uitzending is geheel gewijd aan één thema, namelijk: dementie. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking neemt ook het aantal mensen met dementie toe. Wat betekent dat voor onze maatschappij? Waarmee krijg je te maken als je net de diagnose 'dementie' te horen hebt gekregen? Hoe gaan de partners en de kinderen ermee om? Wat zijn behandelmethoden? Welke medicijnen kunnen het proces vertragen? Dat zijn een paar van de vragen die aan de orde komen in deze uitzending.

    Meer informatie

    Hoofdgast is Dr. Bère Miesen. Hij is psychogerontoloog en nam in 1999 het initiatief voor het eerste Alzheimer café.

    Daarnaast is Anja de Vries te gast, zij biedt geestelijke zorg aan bewoners van verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam. En ook directeur Marco Blom van Alzheimer Nederland komt naar de studio.

    In de uitzending zijn diverse fragmenten te horen van een van de meest bekende literaire werken over dementie: 'Hersenschimmen' van J.Bernlef, gelezen door de auteur zelf.

    Daarnaast zijn de volgende reportages te horen:

    09.15 uur Familie Gerlofsma
    Drie jaar geleden werd bij de heer Gerlofsma, oud marinier, Alzheimer geconstateerd. Hij is nu 61 en wordt iedere dag meer met zijn ziekte geconfronteerd.

    09.35 uur MiMakkus clowns
    De cliniclowns in ziekenhuizen zijn bekend, maar nu zijn er ook clowns die naar mensen met dementie toegaan. 'De Ochtenden' ging naar een verpleeghuis in Rotterdam, waar de MiMakkus clowns bezig zijn om een reactie te ontlokken aan bejaarden met dementie.

    10.15 uur Herbergier
    Als een van de ouders dementie krijgt, en de zorg thuis lukt niet meer, waar kan vader of moeder dan naartoe? Een verpleegtehuis of een kleinschaliger project? Wat te denken van een herberg? Sinds begin deze maand is dat een nieuwe woonvorm voor mensen met Alzheimer. Een reportage over een kleinschalige woon- en leefgemeenschap waarvan er net eentje open is gegaan in Arnhem.

    10.35 uur De kopgroep
    Veel mensen die bij zichzelf merken dat ze vergeetachtig worden, hebben moeite om dit te verwerken. Ze voelen zich onbegrepen door hun omgeving. Door middel van groepsgesprekken en de zogeheten psychomoterentherapie, probeert de GGZ in Ede mensen met dementie te leren omgaan met hun handicap.

  • woensdag 25 juli 2007
  • 11:03Troepen in Irak

    Als het aan de Democratische Partij in Amerika ligt, worden de troepen binnen afzienbare tijd uit Irak teruggetrokken. En ook steeds meer Republikeinen ...

    Meer informatie

    ... zien de strijd als verloren. Maar wat vinden de Irakezen er zelf van. Moeten de troepen blijven of niet en wat gaat er gebeuren als ze vertrekken. Over die vragen een Iraakse connectie met onder meer Chalaan Charif en Saeb Halil, allebei journalist.

  • woensdag 25 juli 2007
  • 10:03Familie Polat

    Met het Generaal Pardon van het nieuwe kabinet komt er ook een einde aan de jarenlange asielprocedure van de familie Polat. De Turk-Koerdische familie kwam ruim 15 jaar geleden aan in Nederland om asiel aan te vragen. De familie werd niet alleen door een buurtcomite, maar ook door de hele ...

    Meer informatie

    ... gemeenteraad van Spijkenisse, de woonplaats van de familie, ondersteund. Argos besteedde twee keer eerder aandacht aan de zaak Polat. In onze laatste uitzending zag het er nog slecht voor ze uit. Vandaag in Argos het laatste hoofdstuk van dit familiedrama, met goede afloop.

    Nationale politie
    De afgelopen maand zonden we in De Ochtenden wekelijks een aflevering uit van de reportageserie 'Zwols Blauw', over de wederwaardigheden van de dienders van politiebureau Zwolle Centrum-Zuid. Naar aanleiding hiervan een gesprek over de autonome werkwijze van regionale politiekorpsen, die door de 25 regionale politiekorpsen wordt gekoesterd. Vraag is: is een nationaal georganiseerde politie niet efficienter? Gesprek met politiesocioloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Jaap Timmer, en Aard Meijboom, voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen en korpschef in Rotterdam.

    Klinkende Munt
    Laatste aflevering van deze financieel-economische rubriek van dit seizoen, met oud-Robeco-topman Jaap van Duijn.

  • woensdag 25 juli 2007
  • 09:02Hennie van der Most

    09.05 - 09.45 uur Hennie van der Most
    09.45 - 10.00 uur Franse politiek in Afrika

    Meer informatie

    09.05 - 09.45 uur Hennie van der Most
    Hij groeide op als boerenzoon, ging zonder diploma van school en verdiende vervolgens wat geld met diverse baantjes. Inmiddels is hij een vermogende ondernemer en eigenaar van een groot aantal attractieparken met in totaal zo'n tweeduizend medewerkers. Die hij is Hennie van der Most. De Sallandse zakenman wordt geroemd om zijn creativiteit, maar ook bekritiseerd wegens zijn aversie tegen regels en procedures. Vandaag is hij te gast in de derde aflevering van de interviewserie 'Recreatietoppers'.

    09.45 - 10.00 uur Franse politiek in Afrika
    De Franse president Sarkozy begint morgen aan een reis door Afrika, waarin hij naast Libië ook landen in West-Afrika zal aandoen (waaronder Senegal en Gabon). De Franse Afrika-politiek, nogal eens grenzend aan buitenlandse inmenging, is altijd een belangrijke pijler geweest van het Franse buitenlandse beleid. Frankrijk ziet noordelijk Afrika als haar invloedssfeer. Presidenten als Mitterrand en Chirac verdienden eerst hun sporen in deze 'France Afrique', alvorens zij een gooi deden naar het presidentschap. Over de opstelling van Nicolas Sarkozy om kwart voor tien een gesprek met Afrika-kenner Bram Posthumus.

  • dinsdag 24 juli 2007
  • 11:03Migranten in Malta

    Migranten in Malta

    Dit weekeinde nog, haalde de marine van Malta zesentwintig illegale migranten van hun gekapseisde boot. Twee reizigers waren omgekomen, een derde werd vermist. Sinds 2001 arriveerden 7000 migranten .....

    Meer informatie

    op Malta, een eiland met 400.000 inwoners. Alleen dit jaar waren het er al 800. De migranten vertrekken in kleine bootjes vanuit Libië. De meeste komen oorspronkelijk uit de Hoorn van Afrika. Malta is sinds 2004 lid van de EU en vind dat er hulp moet komen van Europa. Maar kan en wil Europa dat wel?

    Harm van Atteveld doet verslag.

  • dinsdag 24 juli 2007
  • 10:03Noorderlicht Radio, Zomerserie

    Leven is zo vanzelfsprekend dat we er nooit bij stilstaan wat het precies is. Waarin onderscheidt leven zich...

    Meer informatie

    ...van dode materie? De gangbare opvatting is dat Leven wordt gekenmerkt door Waarneming, Beweging, Voortplanting, Groei en Stofwisseling. Daarover gaat Noorderlicht deze zomer. Bovendien laten we in de laatste uitzending zien hoe u uit dode materie zelf leven kunt maken.

    De derde aflevering is gewijd aan voortplanting. Op welke manieren planten organismen zich zo al voort? Moet dat per se met een mannetje en een vrouwtje of kan het ook anders? En al dat gedoe eromheen (versieren, verliefdheid, voorspel): kan dat niet wat handiger? Een gesprek met Jan Vermeiden, bioloog en voormalig hoofd van de afdeling In Vitro Fertilisatie van het VU Medisch Centrum en Arjan de Visser, Geneticus van de Wageningen Universiteit.

    Verder in deze uitzending een reportage uit Artis over de vele manieren van voortplanten die de dierenwereld kent (en de problemen die daarbij soms optreden).

  • dinsdag 24 juli 2007
  • 09:03Matthijs Bierman directeur van Triodos over duurzaam bankieren

    Duurzaam bankieren

    Vandaag maakt de Triodos Bank de resultaten bekend van de uitgifte van certificaten van aandelen, waarmee de bank het eigen vermogen flink wil verhogen. Interview met Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland, over groen en duurzaam bankieren in een tijd.......

    En verder: El Hema / Update Zimbabwe

    Meer informatie

    Duurzaam Bankieren

    Vandaag maakt de Triodos Bank de resultaten bekend van de uitgifte van certificaten van aandelen, waarmee de bank het eigen vermogen flink wil verhogen. Interview met Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland, over groen en duurzaam bankieren in een tijd waarin het - mede dankzij Al Gore - hip is, de rol van aandeelhouders in het bankwezen, de toekomst van ABN AMRO, en de discussie over de 'uitverkoop' van het Nederlandse bedrijfsleven.

    El Hema

    Hoe zou een Arabische Hema er uit zien? Dat is de centrale vraag van de El Hema-tentoonstelling die de Stichting Mediamatioc organiseert in Amsterdam. De Hema stond aanvankelijk kritisch tegenover het project, maar overlegde gisteren met de organisatie van de tentoonstelling. Gesprek met ontwerper Willem Velthoven, drijvende kracht achter El Hema.

    Update Zimbabwe

    De inflatie zou tussen de 4000 en 4500 procent bedragen. De schappen in de winkels zijn leeg en er is schaarste aan benzine. Maar nog altijd lijkt de crisis in Zimbabwe niet ernstig genoeg om president Robert Mugabe ten val te doen komen. Pascal Richard is coördinator van Zimbabwe Watch een coalitie van Nederlandse hulporganisaties die hun krachten gebundeld hebben. Hij is deze week in Zimbabwe om partnerorganisaties en de oppositie te ontmoeten.

  • maandag 23 juli 2007
  • 11:02Frans van der Poel

    11:00 uur: Het Buitenland - Missionaris.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland - Missionaris
    Hij werkte onder de allerarmsten, woonde in een melaatsenkolonie en stort zich op het boekstaven van de Braziliaanse volkscultuur. Te gast in de serie (oud-)missionarissen: pater Frans van der Poel, Franciscaan, werkzaam in Brazilië en deze zomer met verlof.

  • maandag 23 juli 2007
  • 10:02Wietteelt

    10:00 uur: Het Onderzoek - Wietteelt.
    10.30 uur: Gesprek - Dillemma's Jeugdzorg.
    10.45 uur: Gesprek - Werkvergunning imams en predikanten.

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek - Wietteelt
    Thuisteelt van nederwiet is verboden en wordt in veel grote steden in ons land bestreden. Om de wietteelt aan te pakken worden speciale wietconvenanten opgesteld, waarin gemeente, politie, energiebedrijven en woningcorporaties de handen ineen slaan tegen cannabisplantages. Maar werkt zo'n aanpak? De Ochtenden ging in Deventer kijken. Dat is een van de koplopers in ons land waar de softdrugs welig tiert.

    10.30 uur: Gesprek - Dillemma's Jeugdzorg
    Het 'Maasmeisje', de zaak Savanna, zomaar een paar namen die het afgelopen jaar in het nieuws kwamen rond het functioneren van de Jeugdzorg. Welke dilemma's komen werkers in die sector tegen? Hoe gaan ze daarmee om? Anne Marie Bloemhoff schreef er voor het CNV een boek over en hoopt dat er meer mogelijkheid voor reflectie komt bij werkers in de jeugdzorg.

    10.45 uur: Gesprek - Werkvergunning imams en predikanten
    Minister Donner maakt het vanaf vandaag gemakkelijker om een werkvergunning aan te vragen voor imams en andere geestelijken uit het buitenland. Maar hoe kan dat nu? Het vorige kabinet wilde de stroom aan buitenlandse imams nog indammen. En ook het CDA maakte zich sterk voor een verplichte imamopleiding. Waarom dan nu een versoepeling van de regels? De Ochtenden praat hierover met CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg.

  • maandag 23 juli 2007
  • 09:02Hans Spekman

    09.00 uur: Het Interview - Hans Spekman.
    09.30 uur: Reportage - De Koopman en Dominee in Brazilië.
    09.50 uur Buitenland - Turkse verkiezingen.

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview - Hans Spekman
    Hans Spekman was jarenlang actief in de gemeentepolitiek in zijn woonplaats Utrecht. Nu zit hij voor de PvdA in de Tweede Kamer. Hij moet niets hebben van de doctorandussen-cultuur in zijn partij en wil de politiek weer teruggeven aan de volkswijken. Hoe gaat hij dat doen? En past de voormalig lasser en verhuizer eigenlijk niet veel beter bij die echte volkspartij, de SP?

    09.30 uur: Reportage - De Koopman en Dominee in Brazilië
    Nederland staat bekend als een land van de 'Koopmannen en de Dominees'. Een reputatie die in de Gouden Eeuw is ontstaan. Nederlanders zijn beroemd om hun Hollandse handelsgeest, maar ook om dat opgeheven vingertje waarmee andere landen tot de orde worden geroepen. In de serie "De Koopman en de Dominee" worden deze karakteristieken anno 2007 onder de loep gelegd. In samenwerking met de Wereldomroep kijkt De Ochtenden naar Nederlandse handelaren in tropisch hardhout in Brazilië. De vraag is wat bij hen de overhand heeft: het geld of de moraal.

    09.50 uur Buitenland - Turkse verkiezingen
    De opkomst was zondag hoog bij de stembureaus in Turkije. Er staat dan ook veel op het spel. Onder andere de rol van de islam en de Koerdische kwestie. In De Ochtenden een gesprek met de Turks-Nederlandse journalist Tuncay Cinibulak die in Ankara de uitslagen volgt.

  • vrijdag 20 juli 2007
  • 11:03Marathongast J.A.A. van Doorn

    Generaties studenten zijn ermee groot geworden, met wat wel de bijbel van de sociologie werd genoemd: het leerboek Moderne Sociologie uit 1959 van Lammers en van Doorn. De jonge socioloog J.A.A. van Doorn had zijn naam gevestigd, en zette ...

    Meer informatie

    ... die academische carriere voort als hoogleraar sociologie aan de Erasmus universiteit. En bleef boeken schrijven zoals Ontsporing van geweld (1970), over de 'excessen' tijdens de 'politionele acties' in Indonesië, waarvan hij drie jaar als dienstplichtig militair waarnemer was geweest.

    Op de Erasmus universiteit vierde hij zijn 25 jarig academisch jubileum, maar kort daarma, nu 20 jaar geleden, nam hij verbitterd afscheid van de universiteit, die de zijne niet meer was. Hij ging een fulltime bestaan als schrijver en columnist leven. Dat doet hij, inmiddels de tachtig gepasseerd, tot op de dag van vandaag. Vanuit zijn werkkamer in het Limburgse St Geertruid worden zijn columns voor dagblad Trouw en weekblad HP/deTijd, getypt op de elektrische machine, naar de randstad gefaxed. Want de computer is nooit binnengetreden en de televisie staat zelden aan. In huize van Doorn wordt gelézen. Boeken, tijdschrijften, een aantal kranten per dag. Als je die écht leest, zegt hij, weet je alles wat je weten moet. Genoeg om scherpe en dwarse observaties over de politiek en de maatschappij de wereld in te zenden.

    Dan is er het uitgebreide en goed bijgehouden archief in de werkkamer, dat hem in staat stelde het boek te schrijven dat onlangs verscheen: Duits socialisme. Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme'
    Want als je schrijft, dan leef je, en als je leeft, dan schrijf je - dat zal het motto zijn van het gesprek dat Arend Jan Heerma van Voss de komende drie uur voert met Jacques van Doorn.

  • vrijdag 20 juli 2007
  • 10:03Marathongast J.A.A. van Doorn

    Generaties studenten zijn ermee groot geworden, met wat wel de bijbel van de sociologie werd genoemd: het leerboek Moderne Sociologie uit 1959 van Lammers en van Doorn. De jonge socioloog J.A.A. van Doorn had zijn naam gevestigd, en zette ...

    Meer informatie

    ... die academische carriere voort als hoogleraar sociologie aan de Erasmus universiteit. En bleef boeken schrijven zoals Ontsporing van geweld (1970), over de 'excessen' tijdens de 'politionele acties' in Indonesië, waarvan hij drie jaar als dienstplichtig militair waarnemer was geweest.

    Op de Erasmus universiteit vierde hij zijn 25 jarig academisch jubileum, maar kort daarma, nu 20 jaar geleden, nam hij verbitterd afscheid van de universiteit, die de zijne niet meer was. Hij ging een fulltime bestaan als schrijver en columnist leven. Dat doet hij, inmiddels de tachtig gepasseerd, tot op de dag van vandaag. Vanuit zijn werkkamer in het Limburgse St Geertruid worden zijn columns voor dagblad Trouw en weekblad HP/deTijd, getypt op de elektrische machine, naar de randstad gefaxed. Want de computer is nooit binnengetreden en de televisie staat zelden aan. In huize van Doorn wordt gelézen. Boeken, tijdschrijften, een aantal kranten per dag. Als je die écht leest, zegt hij, weet je alles wat je weten moet. Genoeg om scherpe en dwarse observaties over de politiek en de maatschappij de wereld in te zenden.

    Dan is er het uitgebreide en goed bijgehouden archief in de werkkamer, dat hem in staat stelde het boek te schrijven dat onlangs verscheen: Duits socialisme. Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme'
    Want als je schrijft, dan leef je, en als je leeft, dan schrijf je - dat zal het motto zijn van het gesprek dat Arend Jan Heerma van Voss de komende drie uur voert met Jacques van Doorn.

  • vrijdag 20 juli 2007
  • 09:03Marathongast J.A.A. van Doorn

    Generaties studenten zijn ermee groot geworden, met wat wel de bijbel van de sociologie werd genoemd: het leerboek Moderne Sociologie uit 1959 van Lammers en van Doorn. De jonge socioloog J.A.A. van Doorn had zijn naam gevestigd, en zette ...

    Meer informatie

    ... die academische carriere voort als hoogleraar sociologie aan de Erasmus universiteit. En bleef boeken schrijven zoals Ontsporing van geweld (1970), over de 'excessen' tijdens de 'politionele acties' in Indonesië, waarvan hij drie jaar als dienstplichtig militair waarnemer was geweest.

    Op de Erasmus universiteit vierde hij zijn 25 jarig academisch jubileum, maar kort daarma, nu 20 jaar geleden, nam hij verbitterd afscheid van de universiteit, die de zijne niet meer was. Hij ging een fulltime bestaan als schrijver en columnist leven. Dat doet hij, inmiddels de tachtig gepasseerd, tot op de dag van vandaag. Vanuit zijn werkkamer in het Limburgse St Geertruid worden zijn columns voor dagblad Trouw en weekblad HP/deTijd, getypt op de elektrische machine, naar de randstad gefaxed. Want de computer is nooit binnengetreden en de televisie staat zelden aan. In huize van Doorn wordt gelézen. Boeken, tijdschrijften, een aantal kranten per dag. Als je die écht leest, zegt hij, weet je alles wat je weten moet. Genoeg om scherpe en dwarse observaties over de politiek en de maatschappij de wereld in te zenden.

    Dan is er het uitgebreide en goed bijgehouden archief in de werkkamer, dat hem in staat stelde het boek te schrijven dat onlangs verscheen: Duits socialisme. Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme'
    Want als je schrijft, dan leef je, en als je leeft, dan schrijf je - dat zal het motto zijn van het gesprek dat Arend Jan Heerma van Voss de komende drie uur voert met Jacques van Doorn.

  • donderdag 19 juli 2007
  • 11:02Muziekzender met Nederlands tintje in Georgie

    11.00 - 11.30 uur: Muziekzender met Nederlands tintje in Georgie

    Meer informatie

    11.00 uur: Muziekzender met Nederlands tintje in Georgie
    Radio Muza is de nieuwe radiozender in Georgie. Het is een initiatief van Sandra Roelofs, de Nederlandse echtgenoot van de Georgische president Saakashvili. Wat wil de first lady van Georgie bereiken met deze klassieke muziekzender?

  • donderdag 19 juli 2007
  • 10:02Debat traditie

    10.00 - 10.30 uur: Ziek van zwemmen in zee
    10.30 - 11.00 uur: Joods-christelijk-islamitische traditie: wat bindt ons?

    Meer informatie

    10.00 uur: Ziek van zwemmen in zee
    Denk je als badgast langs de Noordzeekust heerlijk te kunnen genieten van de zee, staan er plotseling borden 'verboden te zwemmen'. Dat gebeurde afgelopen week bij Katwijk en Den Haag. Op een paar plekken langs de kust wordt bij hevige regenval de overstort van het riool in zee gespuid. Van dergelijke verontreinigingen kunnen zwemmers flink ziek worden. Dat is al jarenlang een probleem. Waarom kan deze watervervuiling niet worden opgelost?

    10.30 uur: Joods-christelijk-islamitische traditie: Wat bindt ons?
    Minister Vogelaar vindt dat Nederland moet werken aan een joods-christelijk-islamitische traditie als bron van onze nationale identiteit. Aan tafel vertegenwoordigers van drie geloofsrichtingen in ons land, George Harinck, rabijn Evers en Mohammed Cheppy. Wat hebben de drie geloofstradities gemeenschappelijk in het denken over Nederlanderschap?

  • donderdag 19 juli 2007
  • 09:02Appie Baantjer

    09.00 - 09.45 uur: Appie Baantjer
    09.45 - 10.00 uur: Papaverteelt voor morfine

    Meer informatie

    09.00 uur: Bestseller-auteur Appie Baantjer
    Hij werkte veertig jaar bij de politie, was ruim dertig jaar rechercheur op de Wallen, schreef 80 boeken in een miljoenen-oplage. Appie Baantjer heeft aangekondigd dat zijn laatste misdaadroman binnenkort verschijnt. Tijs van den Brink ging op bezoek bij de meest gelezen misdaadschrijver van ons land.

    09.45 uur: Papaverteelt voor morfine
    Bij de Europese Unie is een creatief idee bedacht voor de papaverteelt in Afghanistan. De hele papaveroogst zou moeten worden gebruikt voor de produktie van morfine voor de Europese gezondheidszorg. Een goed plan? Peter van Ham van Clingendael geeft een toelichting.

  • woensdag 18 juli 2007
  • 11:03Internet in Afrika

    Wordt het Afrikaanse continent vergeten in de informatie revolutie? Als het aan de Rotterdamse internetondernemers Ludo Baauw en John Knieriem ligt niet. Mede op hun initiatief draait in het afgelegen oosten van Zambia sinds begin dit jaar een internetcafe met ...

    Meer informatie

    ... een snelle satellietverbinding. Ze maakten in Zambia een radioverslag waar u zodadelijk naar kunt luisteren. In de studio zitten nog twee ICT pioniers: emeritus professor Maarten Looijen van de TU-delft die al vijftien jaar lang ICT-studenten begeleidt in Afrika en Thore Koopman die in Oeganda technisch werk deed voor de Change IT foundation. Jacqueline Maris praat met hen .

    --------------------------------------------------------------

    Door technische problemen is er geen nieuwsbrief verzonden. Excuses voor het ongemak.

  • woensdag 18 juli 2007
  • 10:03De uitvoerbaarheid van de plannen van Minister Rouvoet

    Terwijl de politiek op vakantie is, maken de meldpunten kindermishandeling overuren. Ieder jaar besluiten leerkrachten hun zorgen over kinderen vlak voor de vakantie te melden, bang als ze zijn dat er dingen mis gaan terwijl iedereen weg is. Vlak voor het reces regende het voorstellen van het kabinet om kinderen die ...

    Meer informatie

    ...in de knel raken ten allen tijden zo snel mogelijk te kunnen helpen. Een electronisch kinddossier, centra voor jeugd en gezin, veel samenwerking tussen de uitvoerders van de jeugdzorg, de lijst voorstellen is lang. Waarom gaat het Rouvoet wel lukken om de jeugdzorg te hervormen, daar waar voorgangers faalden? En hoe realistisch zijn zijn ingrijpende maatregelen? Daarover een debat met onder meer Mark Bent, woordvoerder namens de MO-groep en directeur van een jeugdzorginstelling in Amsterdam en Frans van der Reijt, oud-kinderrechter.

    Verrommeling
    Reacties van onder anderen projectontwikkelaar Rudy Stroink op het interview met minister Cramer in De Ochtenden gisterochtend, waarin ze nieuwe spelregels aankondigde voor het ruimtelijke ordeningsbeleid. Om de 'verrommeling' van het Nederlandse landschap tegen te gaan wil Cramer gebieden buiten de stad duurder maken, om het aantrekkelijker te maken binen de steden te bouwen. Ook wil ze de wildgroei aan bedrijventerreinen langs de snelwegen een halt toeroepen.

    Anker is pleiten
    De juridische rubriek met Willem Anker over rechtspraak.

    -------------------------------------------------------------------------------

    Door technische problemen is er geen nieuwsbrief verzonden. Excuses voor het ongemak.

  • woensdag 18 juli 2007
  • 09:02Alex van Hooff

    09.00 - 09.45 uur: Dierentuin-directeur Alex van Hooff
    09.45 - 10.00 uur: Hoe is het leven in Gaza na de machtsovername door Hamas?

    Meer informatie

    09.00 - 09.45 uur: dierentuin-directeur Alex van Hooff
    'Je gaat je pas echt voor het welzijn van een dier inzetten, na een directe ontmoeting met een dier in een dierentuin'. Dat is een stelling van Alex van Hooff, directeur van Burgers' Zoo in Arnhem. In de Ochtenden een gesprek met Alex van Hooff over het nut van dierentuinen, het Bokito-effect en zijn lievelingsplek in Burgers' Zoo. Alex van Hooff is te gast in de zomerserie receatietoppers.

    09.45 - 10.00 uur: Hoe is het leven in Gaza na de machtsovername door Hamas?
    Enkele maanden geleden nam Hamas de macht over in de Gaza-strook. Buitenlanders zijn weggevlucht, maar hoe leven de gewone Palestijnen onder het nieuwe bewind? Zijn ze erop vooruit gegaan?

  • dinsdag 17 juli 2007
  • 11:03Edmund Wellenstein over Europa

    Moet Turkije lid worden van Europa? En zal het grondwettelijk verdrag de politiek in Brussel begrijpelijker maken voor het volk? Edmund Wellenstein stond aan de wieg van de Europese samenwerking en heeft als hoge ambtenaar vormgegeven ...

    Meer informatie

    ...aan het beleid. Na zijn pensioen is hij doorgegaan met werken aan Europa, en geeft hij gevraagd en ongevraagd advies aan de politieke leiders in het land. Een gesprek met een bevlogen Europeaan die zich al ruim 50 jaar inzet voor dit ideaal.

  • dinsdag 17 juli 2007
  • 10:03Noorderlicht Radio, Zomerserie

    Leven is zo vanzelfsprekend dat we er nooit bij stilstaan wat het precies is. Waarin onderscheidt...

    Meer informatie

    ...leven zich van dode materie? De gangbare opvatting is dat Leven wordt gekenmerkt door Waarneming, Beweging, Voortplanting, Groei en Stofwisseling. Daarover gaat Noorderlicht deze zomer. Tot slot laten we u in de laatste uitzending zien hoe u uit dode materie zelf leven kunt maken.

    De tweede aflevering is gewijd aan beweging. Hoe essentieel is beweging voor leven? Op welke manieren bewegen organismen zich zo al voort? En kan de mens nog wat leren van de dierenwereld? Een gesprek met bewegingswetenschapper Theo Mulder en luchtvaartingenieur David Lentink.

    Verder in deze uitzending een reportage over het werk van bewegingswetenschapper Jaap Harlaar en fysiotherapeut Tanneke Vogelaar. In het looplab van de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoeken zij wat er precies gebeurt tijdens het lopen, zowel bij gezonde mensen als bij mensen bij wie het loopvermogen ernstig verstoord is, zoals spastici.

  • dinsdag 17 juli 2007
  • 09:03Minister Cramer over verrommeling

    Interview met minister Cramer van VROM. Tot nog toe liet zij zich vooral uit over haar plannen op het gebied van milieu en duurzaamheid, maar hoe zit het met haar ambities op dat andere belangrijke terrein uit haar portefeuille, de ruimtelijke ordening?

    En verder: Zwols Blauw / Jan Pronk over Nederlandse troepen in Darfur

    Meer informatie

    Zwols Blauw
    Vierde en laatste deel van de reportageserie vanuit een politiebureau in Zwolle. Wat het 'blauw' op straat doet, weten we, maar wat doen ze binnen de muren van hun bureau? Verslaggever Irene Houthuijs bericht over de wederwaardigheden van het team Zwolle Centrum/Zuid. Vandaag: de wachtcommandant.

    Nederlandse troepen in Darfur?
    Het kabinet overweegt een kleine bijdrage te leveren aan een VN-vredesmacht voor de Soedanese provincie Darfur. Een gesprek daarover met Jan Pronk, oud-VN-vertegenwoordiger in Soedan. Hij werd eind vorig jaar gedwongen Soedan te verlaten na ruzie met de autoriteiten.....

  • maandag 16 juli 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00 uur: Oude missionaris

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland - Oude missionaris
    Het ene land mocht ze eerst niet in, het andere werd ze uitgezet maar door dat soort tegenslagen liet Ank Cappon zich niet uit het veld slaan. Ze werkte tientallen jaren als verpleegster in het verre oosten. In de serie oud-zendelingen een gesprek met deze vrouw met - nog steeds - een missie.

    Als blond, verlegen Zeeuws meisje groeide Ank Cappon op in een Vrij Evangelisch gezin. Haar ouders hadden een melkwinkel en ze herinnerde zich later hoe haar moeder getuigde tegen de klanten in de winkel.

    Ank kwam op haar achttiende jaar tot persoonlijk geloof en realiseerde zich dat ze een roeping had voor de zending. Ze studeerde voor verpleeg- en verloskundige en volgde cursussen over leprabestrijding en tropenziekten.

    In 1957 werd ze uitgezonden naar Samosioa in Noord-Sumatra. Ze bevond zich aan boord van een passagiersschip, maar aangekomen in Indonesië mocht ze niet aan land. Zo kwam ze terecht in Singapore in een doorgangskamp voor gevluchte Indonesische Nederlanders. Als verpleegkundige kon ze direct aan de slag.

    Later vertrok Ank naar Noord-Maleisië. Daar woedde een hevige guerilla-oorlog en Ank reed met haar Landrover tussen de strijdende partijen door naar klinieken voor volwassenen en kinderen. Vooral onder boeddhisten verspreidde Ank het evangelie.

    Na een verlofperiode vertrok Ank naar Laos. Ook daar woedde oorlog, namelijk tussen Amerikanen en communisten in de Mekongvallei. Met veel zegen heeft ze daar gewerkt. Uit Laos moest ze op den duur toch ook vertrekken.

    Een volgende stap bracht Ank naar het Shan-volk, op het snijpunt van Noord-Thailand, Birma, China, Laos en Vietnam. Nog weer later belandt ze in China, bij het Yong-volk.

  • maandag 16 juli 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00 uur: Integratie op z'n Hollands.
    10.30-10.45 uur: Onrust in de SP.
    10.45-11.00 uur: What to do?

    Meer informatie

    10.00-10.30 uur: Het Onderzoek - Integratie op z'n Hollands
    Buitenlanders in Nederland worden geacht zich snel aan te passen aan onze zeden en gewoonten. Maar hoe goed zijn wijzelf in het integreren? Onder de noemer 'integreren op z'n hollands' deze zomer in De Ochtenden vijf voorbeelden van hoe Nederlanders integreren op plekken waar ze nieuw komen wonen. In de eerste aflevering aandacht voor Monoah Manor, een verzorgingshuis in de buurt van de Canadese stad Vancouver. De meeste bewoners zijn in de jaren vijftig en zestig vanuit Nederland naar Canada geëmigreerd. Wordt hun verlangen naar Nederland zwakker of juist sterker naarmate ze ouder worden?

    10.30-10.45 uur: Onrust in de SP
    Is er binnen de SP een 'storm in een glas water' of een echte crisis uitgebroken? De partijleiding wekt de indruk dat er niet zoveel aan de hand is en dat de bestaande onvrede vooral wordt aangewakkerd door aanhangers van het Zwolse SP-lid Düzgün Yildirim. Die weigert namelijk zijn zetel in de Eerste Kamer af te staan aan een partijgenoot die hoger op de kandidatenlijst stond, maar minder voorkeurstemmen kreeg. Yildirim wil die zetel pas opgeven als de partij wordt gedemocratiseerd, maar die eis is niet ingewilligd. Over de vraag 'hoe nu verder?' een gesprek met onder andere een sympathisant van het Comité Democratisering SP.

    10.45-11.00 uur: What to do?
    Al je vrienden zijn op vakantie en er is ook niks meer op TV. Wat is er dan nog te doen? In De Ochtenden deze zomer aandacht voor mogelijke 'vakantie-activiteiten'. Vandaag zoomen we in op het fenomeen openluchttheater. Wie werken daar aan mee, wie komen er op af en wat doe je als het stortregent? Daarover een gesprek met twee betrokkenen.

  • maandag 16 juli 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00 uur: Max van den Berg.
    9.30-9.45 uur: Koopman & Dominee.
    9.45-10.00 uur: Opstelling EU na steniging in Iran.

    Meer informatie

    9.00-9.30 uur: Het Interview - Max van den Berg
    Zijn wilde haren is hij kwijtgeraakt in Brussel, maar in Groningen is de herinnering aan juist die polariserende Max van den Berg nog springlevend. In september keert hij terug naar de plek waar zijn politieke carrière ooit begon. In de Ochtenden een gesprek met Max van den Berg over de veranderingen die hij zelf en zijn partij doormaakten, zijn nieuwe baan als commissaris van de koningin in Groningen en Europa.

    9.30-9.45 uur: Koopman & Dominee
    Nederland staat bekend als een land van koopmannen en dominees, een reputatie die in de Gouden Eeuw is ontstaan. In de serie 'De Koopman & de Dominee' gaat de Wereldomroep de komende weken op zoek naar wat Nederland anno 2007 karakteriseert. Vandaag vanuit de invalshoek India. Ondernemer Bert Reubsaet importeert grafmonumenten uit de staat Tamil Nadu. Zijn klanten willen niet te veel betalen voor die monumenten, maar eisen ook dat er geen bloed kleeft aan hun steen.

    9.45-10.00 uur: Opstelling EU na steniging in Iran
    Ondanks internationaal protest werd eerder deze maand een man gestenigd in Iran. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken riep donderdag de Iraanse ambassadeur op het matje om te protesteren tegen deze brute executie en om te voorkomen dat de vriendin van deze man binnenkort hetzelfde lot ondergaat. Om kwart voor tien een gesprek met correspondent Thomas Erdbrink over de reacties van de regering en de bevolking van Iran.

  • vrijdag 13 juli 2007
  • 11:03Marathongast Jozias van Aartsen

    Hij wordt vaak omschreven als charmant, ook als lastig in een hokje te duwen. Politiek dier? Of min of meer vanzelfsprekend daarin terecht gekomen als zoon van een minister. Van de politieke geschiedenis van zijn vader hield hij in elk geval een gezond wantrouwen tegenover het CDA over. Zijn partij ...

    Meer informatie

    ... werd de VVD. In hoeverre dat nog steeds zijn partij is, daar gaan we vandaag achterkomen. We hebben het over de ex-fractievoorzitter en ex-minister Jozias van Aartsen.

    Als jonge rechtenstudent kwam hij al in VVD gelederen terecht, als assistent van Hans Wiegel in de beginjaren zeventig. Hij wordt dan directeur van het wetenschappelijk buro van de VVD, en na een flink aantal jaren in de topambtenarij op het ministerie van Binnenlandse Zaken is hij eerst minister van Landbouw in het eerste kabinet Kok en daarna met zichtbaar genot minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet Kok. Daarna kamerlid en vanaf 2003 fractievoorzitter. Vorig jaar, in de nacht van 7 op 8 maart na de voor de VVD slecht afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, treedt hij af als fractievoorzitter en wordt weer gewoon kamerlid. In augustus van 2006 laat hij Mark Rutte per brief weten dat hij zich niet meer kandidaat stelt voor een plek in de Tweede Kamer. Hij hield zich vanaf dat moment opvallend stil, want al werd de VVD leiderstrijd in alle toonaarden bezongen, dan zonder de toon van van Aartsen.

    De komende drie uur ontkomt hij er niet aan. Ger Jochems in gesprek met Jozias van Aartsen.

  • vrijdag 13 juli 2007
  • 10:03Marathongast Jozias van Aartsen

    Hij wordt vaak omschreven als charmant, ook als lastig in een hokje te duwen. Politiek dier? Of min of meer vanzelfsprekend daarin terecht gekomen als zoon van een minister. Van de politieke geschiedenis van zijn vader hield hij in elk geval een gezond wantrouwen tegenover het CDA over. Zijn partij ...

    Meer informatie

    ... werd de VVD. In hoeverre dat nog steeds zijn partij is, daar gaan we vandaag achterkomen. We hebben het over de ex-fractievoorzitter en ex-minister Jozias van Aartsen.

    Als jonge rechtenstudent kwam hij al in VVD gelederen terecht, als assistent van Hans Wiegel in de beginjaren zeventig. Hij wordt dan directeur van het wetenschappelijk buro van de VVD, en na een flink aantal jaren in de topambtenarij op het ministerie van Binnenlandse Zaken is hij eerst minister van Landbouw in het eerste kabinet Kok en daarna met zichtbaar genot minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet Kok. Daarna kamerlid en vanaf 2003 fractievoorzitter. Vorig jaar, in de nacht van 7 op 8 maart na de voor de VVD slecht afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, treedt hij af als fractievoorzitter en wordt weer gewoon kamerlid. In augustus van 2006 laat hij Mark Rutte per brief weten dat hij zich niet meer kandidaat stelt voor een plek in de Tweede Kamer. Hij hield zich vanaf dat moment opvallend stil, want al werd de VVD leiderstrijd in alle toonaarden bezongen, dan zonder de toon van van Aartsen.

    De komende drie uur ontkomt hij er niet aan. Ger Jochems in gesprek met Jozias van Aartsen.

  • vrijdag 13 juli 2007
  • 09:03Marathongast Jozias van Aartsen

    Hij wordt vaak omschreven als charmant, ook als lastig in een hokje te duwen. Politiek dier? Of min of meer vanzelfsprekend daarin terecht gekomen als zoon van een minister. Van de politieke geschiedenis van zijn vader hield hij in elk geval een gezond wantrouwen tegenover het CDA over. Zijn partij ...

    Meer informatie

    ... werd de VVD. In hoeverre dat nog steeds zijn partij is, daar gaan we vandaag achterkomen. We hebben het over de ex-fractievoorzitter en ex-minister Jozias van Aartsen.

    Als jonge rechtenstudent kwam hij al in VVD gelederen terecht, als assistent van Hans Wiegel in de beginjaren zeventig. Hij wordt dan directeur van het wetenschappelijk buro van de VVD, en na een flink aantal jaren in de topambtenarij op het ministerie van Binnenlandse Zaken is hij eerst minister van Landbouw in het eerste kabinet Kok en daarna met zichtbaar genot minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet Kok. Daarna kamerlid en vanaf 2003 fractievoorzitter. Vorig jaar, in de nacht van 7 op 8 maart na de voor de VVD slecht afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, treedt hij af als fractievoorzitter en wordt weer gewoon kamerlid. In augustus van 2006 laat hij Mark Rutte per brief weten dat hij zich niet meer kandidaat stelt voor een plek in de Tweede Kamer. Hij hield zich vanaf dat moment opvallend stil, want al werd de VVD leiderstrijd in alle toonaarden bezongen, dan zonder de toon van van Aartsen.

    De komende drie uur ontkomt hij er niet aan. Ger Jochems in gesprek met Jozias van Aartsen.

  • donderdag 12 juli 2007
  • 11:02Hoe staat het met ons nationaal zelfbewustzijn?

    Wat kunnen we leren van het nationale gevoel in Duitsland en Engeland ? Lia van Bekhoven vanuit Londen en Laurens van Boven uit Berlijn geven een toelichting.

    Met Jan Vaessen van het Openluchtmuseum en met socioloog Herman Vuijsje praat Tijs van den Brink door over de vraag: Moet de overheid ons nationale gevoel stimuleren of juist niet ?

    Daarna praat Maarten Hagg met leerlingen van het Meridiaan College in Amersfoort. Waar zijn zij trots op als Nederlanders ?

    Henny Huisman vertelt waar hij trots op is.

    Meer informatie
  • donderdag 12 juli 2007
  • 10:02Hoe staat het met ons nationaal zelfbewustzijn ?

    2e uur:
    'Waar de blanke top der duinen'. Wie heeft op school nog vaderlandse liederen geleerd waarin de trots over ons land in geuren en kleuren wordt bezongen ?
    Zulke liederen zijn tegenwoordig bijna taboe. Hoe komt dat ?
    Hoe wordt onze trots nu bezongen in nederpop ?
    Pop-professor Tom ter Bogt geeft zijn visie op nationale gevoelens in de nederpop.
    Hoe komt het dat trots nadrukkelijk aanwezig is in popmuziek uit Friesland en Limburg ?

    Verslaggever Maarten Hagg spreekt met bezoekers van het Openluchtmuseum over waar zij trots op zijn.

    Op de politieschool in Amsterdam wordt dagelijks de vlag gehesen met een speciaal ceremonieel. Dat vlagceremonieel is kortgeleden heringevoerd. Is trots op de vlag een goede manier om nationaal zelfbewustzijn te vergroten ?
    VVD-kamerlid Fred Teeven en de Turkse journaliste Senay Özdemir gaan hierover in gesprek met elkaar.

    Tenslotte: Schrijver en collumnist Leon de Winter geeft zijn visie hoe wij ons nationaal zelfbewustzijn kunnen oppoetsen.

    Meer informatie
  • donderdag 12 juli 2007
  • 09:02Hoe staat het met ons nationaal zelfbewustzijn ?

    Nederlanders staan er niet bekend om dat ze erg trots zijn op hun land. Toch komt er weer meer aandacht voor onze geschiedenis en onze eigenheid. Er is een historische 'canon' die iedereen zou moeten kennen, en er komt een Nationaal Historisch Museum.

    De Ochtenden is vandaag geheel gewijd aan de vraag: hoe staat het met ons nationaal zelfbewustzijn en waar kunnen wij trots op zijn ?

    Rechtstreeks vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem.
    Presentatie Tijs van den Brink.

    Meer informatie

    Socioloog Herman Vuijsje zit de hele ochtend aan tafel bij Tijs van den Brink.
    Vuijsje schreef een boek over typisch Nederlandse thema's.
    Samen met Vuijsje maakt de redactie een zoektocht naar datgene waar we trots op mogen zijn.
    'Geen volk is zo weinig trots op het eigen land', schreef Syp Wynia onlangs in weekblad Elsevier. Hij is te gast in de Ochtenden. Waar komt het gebrek aan nationaal zelfbewustzijn vandaan ?

    Jan Vaessen is directeur van het Openluchtmuseum Arnhem. In de jaren dertig kreeg zijn museum het verwijt mee te deinen op ongezond nationalisme. Wat is zijn inkleuring van gezond nationalisme ?
    Het openluchtmuseum is de plek waar het nieuwe nationaal historisch museum mag worden gebouwd. Het kabinet heeft daartoe onlangs besloten. Wat zijn de plannen van Jan Vaessen voor dit nationale museum en in hoeverre zal het bijdragen aan onze nationale trots ?

    Verslaggever Maarten Hagg bezocht de Deltawerken om van bezoekers te horen of ze trots zijn op dit staaltje puur-hollandse techniek.

    Zodra Oranje speelt, wordt ons volk bevangen door nationale trots. Hoe komt het dat het voetbalstadion een van de weinige plaatsen is waar nationale trots ongegeneerd kan worden getoond. NOS-verslaggever Rob Fleur ondervroeg Oranje-supporters over hun gevoelens van trots.

    Tenslotte: Dichter des Vaderlands Driek van Wissen geeft zijn kijk op ons nationaal zelfbewustzijn.

  • woensdag 11 juli 2007
  • 11:03Euroforum live vanuit Straatsburg

    Fred Stroobants ontvangt in Straatsburg Sophie in´t Veld (D66), Ieke van den Burg (PvdA), Esther de Lange (CDA) en Joost Lagendijk. Zij spreken met elkaar over de volgende onderwerpen:

    Meer informatie

    1. Nieuw "akkoord" passagiersgegevens EU/VS (PNR).
    2. De Intergouvernementele Conferentie over het "hervormingsverdrag".
    3. De liberalisering van Postbedrijven.

  • woensdag 11 juli 2007
  • 10:03Duurzame Exportkredietverzekeringen

    Handel met risicolanden vereist een kredietverzekering bij de Nederlandse Staat. Verzuimt de afnemer in het buitenland te betalen, dan neemt de Nederlandse overheid via een zogeheten exportkredietverzekering het risico op zich. Op die manier ...

    Meer informatie

    ... wordt export gestimuleerd. Maar niet alleen uitvoer van civiele goederen, ook wapenexport wordt op die manier ondersteund . Volgens het nieuwe kabinet is de exportkredietverzekering onlosmakelijk verbonden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar kan dat wel als ook wapenexporten worden gesteund? En hoe gaan andere Europese landen met dat dilemma om? Een gesprek met Jan Marinus Wiersma, lid van het europarlement voor de Pvda en lid van de commissie Veiligheid en Defensie en Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel.

    Klinkende Munt
    De financieel-economische rubriek met ex-Robeco topman Jaap van Duijn.

  • woensdag 11 juli 2007
  • 09:02Stefan Diender

    09.00 - 09.30 uur: Toeristisch Amsterdam
    09.30 - 09.45 uur: Gezichten bij de namen van Westerbork
    09.45 - 10.00 uur: Polen in crisis

    Meer informatie

    09.00 uur - Toeristisch Amsterdam
    Ze komen voor de grachten, voor het Anne Frank-huis, voor de Wallen en soms voor een bezoek aan een coffeeshop. Amsterdam is in trek bij buitenlandse toeristen. Maar tegelijk verliest Amsterdam terrein aan andere Europese steden. Hoe blijft Amsterdam aanlokkelijk voor buitenlandse vakantiegangers? En hoe ontworstelt Amsterdam zich aan het imago van drugstoeristisch centrum van Europa? En: mogen hotels lastige Britten weren ? In de Ochtenden een gesprek met Stefan Diender, directeur van het Amsterdams bureau voor toerisme. Hij is te gast in de zomerserie recreatie-toppers.

    09.30 uur - Gezichten bij de namen van Westerbork
    Zondag 15 juli is het 65 jaar geleden dat de eerste deportatietrein vanuit Westerbork vertrok naar de vernietigingskampen. De namen van deze mensen zijn bekend, maar hoe zagen ze eruit? Medewerkster Jose Martin van het Herinneringscentrum Westerbork zoekt stad en land af op zoek naar foto's van de slachtoffers. Een reportage vanuit Kamp Westerbork.

    09.45 uur - Polen in crisis
    Polen verkeert opnieuw in grote politieke crisis nu de vice-premier en landbouwminister, de omstreden Andrzej Lepper, de laan is uitgestuurd is. Wat doet de rest van de partij, en worden er vervroegde verkiezingen uitgeschreven? Een gesprek over de onrust binnen de Poolse regering.

  • dinsdag 10 juli 2007
  • 11:03Veldwerk in Maleisie, Indonesie en India

    Een gesprek met sociaal antropoloog Mario Rutten die al 25 jaar onderzoek doet in Maleisie, Indonesie, India en ook onder de indiase diaspora ...

    Meer informatie

    ... in Engeland. Mario Rutten schreef een boek(je: "Leuke vakantie gehad?" met persoonlijke ervaringen die studenten moet laten zien wat voor problemen je tegen kan komen in het veld.

    Mario Rutten - Leuke vakantie gehad? - Uitgeverij Aksant.

  • dinsdag 10 juli 2007
  • 10:03Noorderlicht Radio, Zomerserie

    Leven is zo vanzelfsprekend dat we er nooit bij stilstaan wat het precies is. Waarin onderscheidt leven...

    Meer informatie

    ...zich van dode materie? De gangbare opvatting is dat Leven wordt gekenmerkt door Waarneming, Beweging, Voortplanting, Groei en Stofwisseling. Daarover gaat Noorderlicht de komende zes weken. In de laatste uitzending laten we zien hoe u uit dode materie zelf leven kunt maken.

    De eerste aflevering is gewijd aan de waarneming. Valt er op aarde meer waar te nemen dan de kleuren, vormen, geuren en geluiden waarmee we ons een idee vormen van de wereld om ons heen? In hoeverre kunnen we onze zintuigen vertrouwen? En kan het niet veel beter? Hoe zouden wij de wereld ervaren als we gevoelig waren voor ultraviolet licht of het magnetisch veld van de aarde? Een gesprek met neurobioloog Richard van Wezel en neuropsycholoog Edward de Haan.

  • dinsdag 10 juli 2007
  • 09:03De Cellenexplosie

    Sinds 1985 is het aantal gevangenen per 100.000 inwoners verviervoudigd. 'Nederland is in dit opzicht het enige West-Europese land dat vergeleken kan worden met de Verenigde Staten', concluderen wetenschappers uit onderzoek naar ........

    Meer informatie

    de 'cellenexplosie' in de publicatie Justitiële Verkenningen. Bovendien, constateren zij ook, lost Nederland zijn problemen met minderheden en probleemgroepen op door ze op te sluiten. Een discussie, met onder anderen Jan van den Brand, voorzitter van de Vereniging van Gevangenisdirecteuren.

    Zwols Blauw

    Derde deel van de reportageserie vanuit een politiebureau in Zwolle. Wat het 'blauw' op straat doet, weten we, maar wat doen ze binnen de muren van hun bureau? Verslaggever Irene Houthuijs bericht over de wederwaardigheden van het team Zwolle Centrum/Zuid.

    Australie verwacht aanslag in Indonesie

    De Australische regering heeft sterke aanwijzingen dat binnenkort in Indonesie een aanslag gepleegd zal worden tegen buitenlanders. Daarom roept de regering Australiers op te vertrekken uit de toeristenoorden. Het toeristenseizoen in Indonesie is begonnen en met deze waarschuwing krijgt het land opnieuw een deuk in zijn toch al beschadigde imago. En de economische gevolgen zullen desastreus zijn voor plekken als Bali. Is Indonesie in staat de terreur aan te pakken. Een gesprek met Wabe Roskam in Australie en Michel Maas in Indonesie.

  • maandag 09 juli 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00-11.30 Het Buitenland - Missionaris in Congo.

    Meer informatie

    11:00-11.30 Het Buitenland - Missionaris in Congo
    Hij was zeer in zijn element als onderwijzer in het binnenland van Congo. Tot zijn verdriet moest hij in 1975 weg, op last van president Mobutu. Vorig jaar ging hij terug in een geheel andere rol: als waarnemer bij de presidentsverkiezingen. In de serie oud-missionarissen een gesprek met frater Jan Claveaux.

  • maandag 09 juli 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.00-10.30 Het Onderzoek. Bijvoeren in de natuur op de helling.
    10.30-10.45 Blijf van mijn naam af.
    10.45-11.00 Hoe doet de Christen Unie het in het kabinet?

    Meer informatie

    10.00-10.30 Het Onderzoek. Bijvoeren in de natuur op de helling
    Echte wildernis-natuur, waar de mens niet aan te pas komt, is er maar weinig in ons land. Alleen de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom kent een zogeheten zelfregulerend-systeem met in het wild levende dieren, waarbij het menselijk ingrijpen tot een minimum is beperkt. Het afgelopen jaar voerde de Tweede Kamer een pittig debat of je koeien in een natuurgebied aan hun lot mag overlaten. De Ochtenden meldt maandag dat minister Verburg toestemming heeft gegeven om in een derde natuurgebied in Nederland met bijvoeren te stoppen. Is Nederland klaar voor deze vernieuwende vorm van wildernis-natuurbeheer?
    Er is ook een nagesprek met Annie Schreijer-Pierik (CDA).

    10.30-10.45 Blijf van mijn naam af
    Wat doe je als een bedrijf plotseling een grote foto van jou gebruikt in een reclamecampagne? Of een filmpje van jou op hun website zet? Onwaarschijnlijk? Misschien wel, als je een doorsnee Nederlander bent. Maar Bekende Nederlanders overkomt het regelmatig. Bedrijven profiteren graag van een bekende naam, maar willen daar niet altijd voor betalen. Bas Kist is directeur van een merkenbureau, en verzamelt voorbeelden van misbruik van het merk- en portretrecht van Bekende Nederlanders. Hij schreef er een boek over met als titel : "Blijf van mijn naam af".

    10.45-11.00 Hoe doet de Christen Unie het in het kabinet?
    Nu het zomerreces in de poltiek is begonnen kijkt 'De Ochtenden' terug op de eerste maanden van de ChristenUnie in de regering. Is de achterban tevreden? Hoe doen de eigen bewindslieden het? Met CU-'watcher' Sytze Faber en met de voorman van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob een gesprek over de veranderingen in de partij.

  • maandag 09 juli 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00-09.30 Het Interview - De probleemjongeren van Wilem Ooms.
    09.35-09.49 Reportage-serie 'Koopman en dominee'.
    09.49-10.00 De geschiedenis van Shell.

    Meer informatie

    09.00-09.30 Het Interview - De probleemjongeren van Wilem Ooms
    Wat doe je met jongeren die aan het afglijden zijn, maar nog geen strafbaar feit hebben gepleegd? Dat soort jongeren kun je nog niet in een heropvoedingskamp stoppen. Maar in Deventer gaat in september een opleiding van start waar uiteindelijk zo'n 150 probleemjongeren terecht kunnen. In De Ochtenden een gesprek met een van de initiatiefnemers, Willem Ooms.

    09.35-09.49 Reportage-serie 'Koopman en dominee'
    Nederland staat bekend als een land van de 'Koopmannen en de Dominees'. Een reputatie die in de Gouden Eeuw is ontstaan. Nederlanders zijn beroemd om hun Hollandse handelsgeest, maar ook om dat opgeheven vingertje waarmee andere landen tot de orde worden geroepen. In de serie "De Koopman en de Dominee" worden deze karakteristieken anno 2007 onder de loep gelegd. In de eerste aflevering gaat 'De Ochtenden' in samenwerking met de Wereldomroep op zoek naar de historische oorsprong van de Koopman en de Dominee.

    09.49-10.00 De geschiedenis van Shell
    Shell bestaat honderd jaar en heeft vanwege dat jubileum, vier historici opdracht gegeven de geschiedenis van Shell te boek te zetten. Ze konden onafhankelijk te werk gaan, zei Shell en ze hebben ook een dik boekwerk afgeleverd. Met een van de auteurs een gesprek over de dilemma's die Shell bij het ondernemen de laatste twintig jaar tegenkwam. Aan de orde komt hoe het bedrijf omging met zaken als de Brent Spar en nu met Nigeria.

  • vrijdag 06 juli 2007
  • 11:03Marathongast Connie Palmen

    Wim Brands in gesprek met de auteur van de zes succesromans, De Wetten, De Vriendschap, I.M. , De Erfenis, Geheel de Uwe en Lucifer. De auteur van echt en onecht, van fictie en werkelijkheid.

    Meer informatie

    Zie voor meer informatie en de podcast: marathoninterview.vpro.nl

  • vrijdag 06 juli 2007
  • 10:03Marathongast Connie Palmen

    Wim Brands in gesprek met de auteur van de zes succesromans, De Wetten, De Vriendschap, I.M. , De Erfenis, Geheel de Uwe en Lucifer.
    De auteur van echt en onecht, van fictie en werkelijkheid.

    Meer informatie

    Zie voor meer informatie en de podcast: marathoninterview.vpro.nl

  • vrijdag 06 juli 2007
  • 09:03Marathongast Connie Palmen

    Wim Brands in gesprek met de auteur van de zes succesromans, De Wetten, De Vriendschap, I.M. , De Erfenis, Geheel de Uwe en Lucifer. De auteur van echt en onecht, van fictie en werkelijkheid.

    Meer informatie

    Zie voor meer informatie en de podcast: marathoninterview.vpro.nl

  • donderdag 05 juli 2007
  • 11:02THEMA-UITZENDING MILLENNIUMDOELEN

    11.05-11.20 Bert Koenders.
    11.20-11.30 Eveline Herfkens.

    In 2015 moet de wereld rijker, schoner en gezonder zijn... gaan we het halen? In De Ochtenden een thema-uitzending over de millenniumdoelen. Het is inmiddels halverwege tussen start en finish van dit mega-ontwikkelingsproject en deze week ligt het VN-tussenrapport op tafel.

    Hoe zinnig zijn deze sympathieke doelen, nu de balans halverwege uitwijst dat ze niet gehaald kunnen worden in 2015? Is het meer gebleken dan papier en vergaderstof? Zijn deze grote beloften wel de goede manier om de bevolking te doordringen van de ernst van de problemen in de derde wereld?

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Miss Millenniumdoelen van de VN, Eveline Herfkens, schuiven aan. Er zijn reportages uit vier werelddelen om te horen hoe de balans uitslaat in Tokio, Boekarest, Addis Abeba en Sao Paulo. Luisteraars mogen meepraten over hun bijdrage aan het volbrengen van de Millenniumdoelen.

    Meer informatie

    11.05-11.20 Bert Koenders
    Eerder deze uitzending was er al een gesprek met minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking, over de Nederlandse rol bij het behalen van de millenniumdoelen. We zijn nu halverwege de periode, en er moet nog hard aan worden gewerkt om de doelen in 2015 te halen. Wat gaat de minister doen? En is hij optimistisch of pessimistisch voor het behalen van de deadline? Hoe tevreden is hij over de eerste 7,5 jaar?

    11.20-11.30 Eveline Herfkens
    Ook Eveline Herfkens is voor de tweede maal te gast in deze uitzending. Welke inspanningen moeten worden gedaan om 2015 alsnog tot een succes te maken?

  • donderdag 05 juli 2007
  • 10:02THEMA-UITZENDING MILLENNIUMDOELEN

    10.05-10.25 Luchtvervuiling Tokio.
    10.30-10.45 Ouderen-armoede Boekarest.
    10.45-11.00 Moedersterfte in Addis Abeba.

    In 2015 moet de wereld rijker, schoner en gezonder zijn... gaan we het halen? In De Ochtenden een thema-uitzending over de millenniumdoelen. Het is inmiddels halverwege tussen start en finish van dit mega-ontwikkelingsproject en deze week ligt het VN-tussenrapport op tafel.

    Hoe zinnig zijn deze sympathieke doelen, nu de balans halverwege uitwijst dat ze niet gehaald kunnen worden in 2015? Is het meer gebleken dan papier en vergaderstof? Zijn deze grote beloften wel de goede manier om de bevolking te doordringen van de ernst van de problemen in de derde wereld?

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Miss Millenniumdoelen van de VN, Eveline Herfkens, schuiven aan. Er zijn reportages uit vier werelddelen om te horen hoe de balans uitslaat in Tokio, Boekarest, Addis Abeba en Sao Paulo. Luisteraars mogen meepraten over hun bijdrage aan het volbrengen van de Millenniumdoelen.

    Meer informatie

    10.05-10.25 Luchtvervuiling Tokio
    Hoe staat het met het zevende doel: het milieu. In Japan is Tokyo een zwaar vervuilende megastad. Maar vergeleken met andere megasteden is de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking toch gering. Dat komt onder andere door het efficiënte openbaar vervoer. Wereldomroep-correspondent Sigrid Deters waagt zich in het openbaar vervoer in Tokyo met de vraag of andere megasteden iets van Tokyo kunnen leren.
    Een nagesprek met de heer Joop Oude Lohuis, hij is manager klimaat en mondiale duurzaamheid van het Milieu en Natuur Planbureau.

    10.30-10.45 Ouderen-armoede Boekarest
    Deze week werd de tussenstand duidelijk voor wat betreft de millenniumdoelen. En daaruit blijkt dat er vooruitgang is bij doel 1, het halveren van de armoede. Ook in Oost-Europa is het tij gekeerd, hoewel niet dankzij ontwikkelingshulp. Het is de Roemeense economie die de laatste jaren crescendo gaat. En dat is duidelijk waarneembaar in de hoofdstad Boekarest. De tijd dat alleen de communistische apparatjiks het goed hadden, is gelukkig voorbij. Maar tot dusver profiteert een kleine elite onevenredig van de economische voorspoed. Diepe armoede is in Boekarest nog van alle dag, vooral bij ouderen, merkt Wereldomroep-correspondent Thijs Papot.
    Een nagesprek met Ruud van Eijle, die betrokken is bij hulp aan arme ouderen in Oost-Europa. Hij is directeur van de christelijke hulporganisatie Dorcas Nederland.

    10.45-11.00 Moedersterfte in Addis Abeba
    Niet met alle doelen gaat het goed. Neem millennium-ontwikkelingsdoel nummer vijf: het terugdringen van de moedersterfte. Dat doel blijkt nog bij lange na niet gehaald te zijn. Toch is het in ontwikkelingslanden een groot probleem. Wereldomroepcorrespondent Eric Beauchemin liep mee in een speciaal ziekenhuis in Addis Abeba...
    Een reportage en een nagesprek met Arianne Rietsema. Zij werkt voor Cordaid/Memisa, en heeft zelf ook als verpleegkundige in de tropen gewerkt. Een gesprek met haar over millenniumdoel nr. 5.

  • donderdag 05 juli 2007
  • 09:02THEMA-UITZENDING MILLENNIUMDOELEN

    09.05-09.20 Bert Koenders.
    09.20-09.30 Eveline Herfkens.
    09.35-09.50 Aids en HIV-bestrijding in Sao Paulo.

    In 2015 moet de wereld rijker, schoner en gezonder zijn... gaan we het halen? In De Ochtenden een thema-uitzending over de millenniumdoelen. Het is inmiddels halverwege tussen start en finish van dit mega-ontwikkelingsproject en deze week ligt het VN-tussenrapport op tafel.

    Hoe zinnig zijn deze sympathieke doelen, nu de balans halverwege uitwijst dat ze niet gehaald kunnen worden in 2015? Is het meer gebleken dan papier en vergaderstof? Zijn deze grote beloften wel de goede manier om de bevolking te doordringen van de ernst van de problemen in de derde wereld?

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Miss Millenniumdoelen van de VN, Eveline Herfkens, schuiven aan. Er zijn reportages uit vier werelddelen om te horen hoe de balans uitslaat in Tokio, Boekarest, Addis Abeba en Sao Paulo. Luisteraars mogen meepraten over hun bijdrage aan het volbrengen van de Millenniumdoelen.

    Meer informatie

    09.05-09.20 Bert Koenders
    Nederland doet mee aan de wereldwijde afspraken en dus eerst een gesprek met de Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Afgelopen zaterdag maakte hij bekend dat hij maar liefst 50 miljoen euro beschikbaar heeft om goede particuliere ideeen uit te voeren, die bijdragen aan het behalen van de milleniumdoelen.

    09.20-09.30 Eveline Herfkens
    Het hele millenniumproject staat bij de Verenigde Naties onder leiding van een Nederlander, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Evelien Herfkens. Hoe masseert zij de rijke en de arme landen zodat de Millenniumdoelen kunnen worden gehaald?

    09.35-09.50 Aids en HIV-bestrijding in Sao Paulo
    Correspondenten van de Wereldomroep berichten vanuit vier verschillende continenten. We beginnen in Sao Paulo, waar Valerie Kierkels op zoek ging naar het geheim van de succesvolle bestrijding van AIDS. Waarom lukt het daar wel, en wat kunnen andere landen van Brazilie leren?
    Een nagesprek over dit zesde millenniumdoel - bestrijding van AIDS en malaria - met Nina Tellegen. Zij is directeur van WEMOS, een organisatie die streeft naar verbetering van gezondheid in ontwikkelingslanden.

  • woensdag 04 juli 2007
  • 11:03Algerije

    Algerije blijft wankelen op de afgrond tussen radicale moslimgroeperingen en de seculiere staat zoals die in 1962 door het FLN, het Nationale bevrijdingsfront, is gesticht. Bij een ...

    Meer informatie

    ... serie bomaanslagen in de hoofdstad Algiers vielen dit voorjaar 33 doden. Met deze zelfmoordaanslagen ishet spook van de bloedige jaren tachtig en negentig terug. Toen vielen in de strijd tussen het leger en de FIS, het Front voor Islamitische Redding, naar schatting 200.000 doden.
    De politiek van nationale verzoening die de huidige president Bouteflika bij zijn aantreden doorvoerde, zorgde sinds 2002 voor een betrekkelijke rust, maar sinds einde vorig jaar is in Algerije dus opnieuw sprake van een toename van het aantal aanslagen. Wie zit er achter de aanslagen? Hoe groot is de kans dat het land terugvalt in een burgeroorlog? Wilfried Bossier doet verslag vanuit Algerije.

  • woensdag 04 juli 2007
  • 10:03Foto van de Venlo - deel 2

    Vorige week vertelden we in Argos het opmerkelijke verhaal van een groep veteranen, die staan vereeuwigd op een foto op het dek van de mijnenveger 'Hr. Ms. Venlo'. Begin jaren zestig ...

    Meer informatie

    ... voerden zij op hun schip nucleaire stralingsproeven uit, met alle gevolgen van dien. Luistert u naar het tweede deel van een verhaal uit de koudste periode van de Koude Oorlog , over straling, ziekte en tegenstrijdige herinneringen.

    Nederlandse en Deense Special forces
    De berichtgeving van Argos over een geheime militaire operatie van Nederlandse en Deense Special Forces (commando's) in Irak in maart 2003 leidde vorige week tot commotie in Denemarken. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mogens Lykketoft stelde vragen naar aanleiding van de Argos-berichtgeving in het parlement en vervolgens was de kwestie dagenlang groot nieuws op radio, tv en in de kranten. De Deense regering ontkende, maar zowel in de media als in het parlement wordt in twijfel getrokken of de regering de waarheid spreekt.

    Argos vroeg een toelichting aan Lykketoft, die elf jaar minister was en nu de buitenlandwoordvoerder is van de sociaaldemocratische partij in het parlement. Chris Kijne bespreekt de uitspraken van de Deense oud-minister met de Nederlandse oud-minister en huidige D66-fractieleider Alexander Pechtold en met Argos-redacteur Huub Jaspers.

    Anker is pleiten
    De juridische rubriek met Willem Anker van advocatenkantoor Anker en Anker. Vandaag over de discussie over het loslaten van het 'ne bis in idem'-principe bij cold case-zaken.

  • woensdag 04 juli 2007
  • 09:02Hoe zelfkritisch zijn onze volksvertegenwoordigers?

    09.00 - 09.30 uur: Hoe zelfkritisch zijn onze volksvertegenwoordigers?
    09.30 - 09.45 uur: Teloorgang van de fotozaak
    09.45 - 10.00 uur: Een bom laten ontploffen met een mobieltje

    Meer informatie

    09.00 uur Het interview: Hoe zelfkritisch zijn onze volksvertegenwoordigers ?
    Zodra journalisten nieuws melden, staan kamerleden klaar om er schriftelijke vragen over te stellen of wordt een minister naar de kamer geroepen. Laten kamerleden zich niet teveel leiden door de waan van de dag? Is de manier van werken van de Tweede Kamer wel van deze tijd? CDA-kamerlid Jan Schinkelshoek vindt dat het anders moet. Op zijn initiatief wordt onderzocht hoe de Tweede Kamer beter kan functioneren. Elsbeth Gruteke in gesprek met Jan Schinkelshoek.

    09.30 uur Binnenland reportage: Teloorgang van de fotozaak
    Voor pasfoto's voor het paspoort of identiteitskaart hoef je met ingang van 2009 niet meer naar de fotograaf. Gemeente-ambtenaren gaan dan zelf pasfoto's maken. Fotozaken verliezen daardoor klandizie. Het is een nieuwe slag voor deze groep middenstanders die al eerder omzet verloor door de teloorgang van het klassieke fotorolletje. De branche-organisatie voor de fotovakhandel laat het niet over z'n kant gaan.

    09.45 uur Buitenland-live: Een bom laten ontploffen met een mobieltje
    Engeland ontsnapte dit weekend op het nippertje aan een aanslag met een autobom, die op afstand met een mobieltje tot ontploffing gebracht had moeten worden. Het mobieltje als ontstekingsmechanisme is in trek bij moderne terroristen. Hoe werkt deze techniek en waar wordt het ingezet in de wereld? Sico van der Meer van Clingendael is expert op het gebied van bommen met afstandsbediening.

  • dinsdag 03 juli 2007
  • 11:03Frankrijk in beweging

    Correspondent van de Volkskrant in Frankrijk Fokke Obbema gaat weer terug
    naar Nederland. Afgelopen weekend schreef hij een afscheidsverhaal in zijn krant over de mythe van het verstarde Frankrijk. Frankrijk gaat heus wel......

    Meer informatie

    met zijn tijd mee en misschien is de door dadendrang bevlogen
    nieuwe Franse president daar het levende bewijs van.
    Een gesprek met Fokke Obbema over een Frankrijk in beweging.

  • dinsdag 03 juli 2007
  • 10:03Electroden tegen dwangstoornissen

    Een dwangstoornis beheerst je leven volkomen. Mensen met smetvrees staan vaak uren onder de douche. De meest gebruikte therapie is...

    Meer informatie

    ...gedragstherapie, maar die heeft niet bij iedereen effect. Psychiater Damiaan Denys wil de patiënten daarom op een nieuwe manier te behandelen: hij stimuleert hun brein met electrische stroompjes.

    -----

    OUWE ROTTEN DEEL 5: FRANZ MÖNKS

    Hoogbegaafdheid was in de vorige eeuw nog een vies woord; iedereen was gelijk. Onzin, vond de Nijmeegse ontwikkelingspsycholoog Franz Mönks. Want mensen zíjn niet hetzelfde. In 1988 richtte hij in Nijmegen het eerste centrum voor begaafdheidsonderzoek in Europa op. En na lang vechten is begaafdheidonderzoek dan toch een gevestigde discipline binnen de psychologie. Maar nu de strijd gestreden is, is het lastig om los te laten.

    -----

    WETENSCHAPSNIEUWS

    Wetenschapsnieuws over...

    Peruaanse Pinda's
    Bokkige Genen
    Toengoeska-Krater
    Pooljaar/ nieuws uit Siberie

    ...vindt u op Noorderlicht Nieuws en bij de poolsite IJzingwekkende Wetenschap.

    -----

    AARDWARMTE

    Olie wordt steeds duurder, het gas raakt op en je mag niet meer zo veel CO2 de lucht in spuiten als vroeger. Dus moeten we op zoek naar een andere energiebron. En daar wonen we bovenop: aardwarmte. In het Westland bijvoorbeeld is het op anderhalve kilometer diepte 70 graden. En die warmte is eigenlijk heel eenvoudig te gebruiken: je slaat twee pijpen in de grond en je pompt het warme water door de ene buis omhoog en na gebruik gaat het door de andere buis weer de grond in. Maar als aardwarmte dè oplossing voor ons energieprobleem is, waarom passen we deze techniek dan niet op veel grotere schaal toe?

  • dinsdag 03 juli 2007
  • 09:03Wim Deetman over de rijksoverheid

    Wim Deetman, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging
    van Nederlandse Gemeenten (VNG), over de gespannen relatie tussen
    rijksoverheid en gemeenten.

    En verder: Zwols Blauw deel 2 / Lockerbie

    Meer informatie

    Wim Deetman, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging
    van Nederlandse Gemeenten (VNG), over de gespannen relatie tussen
    rijksoverheid en gemeenten. Volgens de VNG zou de rijksoverheid minder vaak moeten voorschrijven hoe het lokaal bestuur werkt en meer bevoegdheden moeten overhevelen naar de gemeenten. Ook
    aandacht voor de pardonregeling: burgemeesters verschillen van inzicht over de vraag of gemeenten lijst en van illegale vreemdelingen zouden moeten bijhouden.

    Zwols Blauw
    Tweede deel van de reportageserie vanuit een politiebureau in Zwolle. Wat
    het 'blauw' op straat doet, weten we, maar wat doen ze binnen de muren van hun bureau? Verslaggever Irene Houthuijs bericht over de wederwaardigheden van het team Zwolle Centrum/Zuid. Vandaag deel 2: de wijkagent.

    Lockerbie
    In 1988 ontplofte boven het Schotse plaatsje een PanAm boeing waarbij alle
    270 inzittenden omkwamen. Na jarenlang getouwtrek tussen nabestaanden,
    westerse regeringen en de Libische leider Khadaffi leverde deze uiteindelijk twee mannen uit die werden verdacht van verantwoordelijkheid van de aanslag. Een schotse rechter sprak er een vrij en veroordeelde de ander tot levenslang. Waarmee een obstakel verdween voor een terugkeer van Libie onder
    de beschaafde naties en een beeindiging van westerse sancties.
    Maar er zijn altijd twijfels geweest aan de verantwoordelijkheid van deze
    mannen en van Libie as such. Een gesprek met Gideon Levy, en met arabist Leo Kwarten.

  • maandag 02 juli 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.00 Buitenland: Missionarissen.

    Meer informatie

    11.00 Buitenland: Missionarissen
    Idealisten met zendingsdrang in de meest letterlijke zin, representanten van westerse arrogantie, maar dan overgoten met een vroom sausje, ongevaarlijke wereldverbeteraars? Een serie interviews waarin oud-zendelingen en -missionarissen terugblikken op hun werk in verre oorden. In de eerste aflevering Steven Paas, net terug van negen jaar Malawi.

  • maandag 02 juli 2007
  • 10:02Illegale vreemdelingen

    10.00 - 10.30 uur: Illegale vreemdelingen
    10.30 - 10.45 uur: EU referendum
    10.45 - 11.00 uur: Aftreden Ministers

    Meer informatie

    10.00 uur - Onderzoek: Illegale vreemdelingen
    Twee weken geleden werden bij een politie-aktie honderd illegale Afrikanen opgepakt in Amsterdam-Zuidoost. De politie kondigde aan dat ze stuk voor stuk worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Maar de praktijk is een stuk weerbarstiger, zo blijkt uit het verhaal van de ex-directeur van de vreemdelingengevangenis Zeist. Hij zegt in de Ochtenden dat het in de meeste gevallen niet lukt om ongewenste vreemdelingen het land uit te zetten. Ze belanden uiteindelijk op straat, waar ze noodgedwongen als illegaal leven.
    CDA-kamerlid Wim van de Camp geeft zijn reactie op het groeiende probleem van illegalen die niet-uitzetbaar zijn.

    10.30 uur - EU referendum
    Een kamermeerderheid is tevreden over de uitkomsten van de EU top die vorige week werd gehouden. Voor premier Balkenende is het duidelijk : er hoeft geen nieuw referendum te komen, nu er geen EU grondwet komt. Maar binnen de coalitiepartijen groeit de roep om juist wel een nieuw referndum te organiseren. Met name de jongerenverenigingen roeren zich. In 'De Ochtenden' komen de jongerenafdelingen van CDA, CU en PvdA aan het woord en gaat kamerlid Luuk Blom van de PvdA in debat met de voorzitter van de Jonge Socialisten (de jongerenvereniging van de PvdA).

    10.45 uur - Aftreden Ministers
    34 doden waren te betrueren na het neerstorten van een Hercules transport vliegtuig in Eindhoven, op 15 juli 1996. Minister van Defensie was toen Joris Voorhoeve. In het tv programma 'waar was u toen' van aanstaande dinsdag vertelt Voorhoeve voor het eerst van zijn twijfels toen en hoe hij overwoog om af te treden. Hoogleraar Paul Bovend'Eert uit Nijmegen reageert op de uitspraken van Voorhoeve.

  • maandag 02 juli 2007
  • 09:02Maarten Ducrot

    09.00 - 09.30 uur - Maarten Ducrot
    09.30 - 09.45 uur - Snuf de hond
    09.45 - 10.00 uur - Ophef over mega-moskee

    Meer informatie

    09.00 uur - Interview: Maarten Ducrot
    Aan het einde van de week begint hij weer: La Grande Boucle, oftewel de Tour de France. Maar willen we eigenlijk nog wel naar de Tour de France kijken...? Wordt het dit jaar weer eens een ouderwets spannende strijd of zullen de dopingincidenten de Tour overheersen? En hoe komt het toch dat het wielrennen maar niet uit het dopingmoeras lijkt te kunnen komen? In de Ochtenden een gesprek met oud-renner en NOS-wielerverslaggever Maarten Ducrot over doping, de geloofwaardigheid van de wielersport en de spanning van de Tour.

    09.30 uur - Reportage: Snuf de hond
    Je herdershond als ster van een speelfilm- welk baasje droomt daar niet van ? Afgelopen zaterdag was de casting van de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Snuf, hond in oorlog'. Een film naar het boek van Piet Prins over een herdershond die in de tweede wereldoorlog heldendaden verricht. Voor de casting waren zo'n 25 honden naar Hilversum gekomen. 'De Ochtenden' was erbij.

    09.45 uur - Buitenland gesprek: Ophef over mega-moskee
    In Duitsland is ophef ontstaan over een mega-moskee die gebouwd gaat worden in Keulen. Met minaretten van 55 meter hoog. Dat is lang niet zo hoog als de Dom ,maar toch gaat het debat over de vraag hoe groot mag die moskee worden? Diverse groepen, tot aan de bisschop toe hebben zich uitgesproken tegen de bouw. Anderen zeggen dat godsdienstvrijheid betekent dat de omvangrijke Turkse gemeenschap in Keulen er recht op hebben.