nwt.se - Ditt Värmland, just nu!
Kontakt
Webbredaktionen
Tipsa nwt.se via sms eller mms!
Översikt - nwt.seStäng
Lokala nyheter
Arvika
Dalsland
Degerfors
Eda
Grums
Filipstad
Forshaga
Hagfors
Hammarö
Karlskoga
Karlstad
Kil
Kristinehamn
Munkfors
Storfors

Sunne
Säffle
Torsby
Västerdalarna
Årjäng

Ekonomi
Ekonomi

Sport
Sport
Lokal sport
Trav/tips/spel
Ung sport
Nöje
Nöje
Det händer
Krönikor
Recenserat

Kultur
Kultur

Familj
Familj
Babybilder

Åsikter
Ledare
Debatt
Insändare
I fokus

Läsarnas
Läsarnas
Jourhavande reporter
NWT på hugget
Din läsarnyhet

Väder
Väder

TV
TV-guiden

Mera
Bildspel
Chatter
Data & it
Djur & natur
Helg
Hus & hem
Mat & dryck
Motor
Poesihörnan
Resor
Reseguiden
Smågodis
Spel
Student

”Det kan inte hända mer saker än det gjorde i Degerfors IF under förra säsongen”, säger klubbchefen Andreas Andersson, som hoppas på en bättre inledning av serien än förra året då det bara blev en poäng på sex matcher och starten till en mycket turbulent Foto: Bo Walldén

”Det kan inte hända mer än förra året”

DEGERFORS: Andersson ser tillbaka på sin första säsong som klubbchef i Degerfors

Andreas Andersson ser tillbaka på sitt första år som klubbchef i Degerfors IF, och konstaterar att den säsong som nu dragit igång inte kan bli värre än förra året.
Degerfors IF firade sitt 100-årsjubileum i januari med pompa och ståt i Valsverket och föreningen andades frid och fröjd.
Ingen anade då vad som väntade.

”Jag trivs jättebra med jobbet som klubbchef. Det är intressant och händer mycket, och man lär sig något nytt hela tiden under resans gång”, säger Andreas Andersson. Foto: Bo Walldén

FAKTA

Degerfors IF

Klubbens namn: Degerfors IF.
Hemmaarena: Stora Valla, 105 x 65 meter, invigd 1938.
Publikkapacitet:.12 500 (800 sittande under tak).
Publikrekord: 21.065 personer den 1 september 1963 mot IFK Norrköping.
Tränare: Janne Stahre, ny tränare för säsongen, biträdande tränare Mike Lindström, ny.
Nyförvärv: Magnus Samuelsson, försvarare, Raufoss/Örebro SK, Christophe Lallet, mittfältare, Gröndal, Yankuba Ceesay, mittfältare, Gambia Dejan Godar, mittfältare, RoPS, Rovaniemi, Johan Pettersson, lån från Örebro SK, Achille Traore, anfallare, amatörklubb England samt Jesper Fromholdt, målvakt, Christoffer Wiktorsson, försvarare, Andreas Gunnarsson, försvarare och Mario Simunovic, upptagna ur juniorlaget.
Förluster: (namn, position, klubb). Andreas Drugge, anfallare, Trelleborg, Jonas Bergman, mittfältare, Nybergsund, Norge, Tobias Hedberg, försvarare Strindheim, Norge, Tobias Larsson, anfallare, Strömtorp, Renato Rodrigues, försvarare, Brasilien, Henrik Berger, mittfältare Ölme, Emil Berger, mittfältare, AIK/Väsby, Chukwudi Nwogu, anfallare, Syrianska FC, Djordje Mrdjanin,försvarare, lån under hösten från Hajduk Kula är nu tillbaka i hemmaklubben,.Jonas Bohlin, målvakt, nu målvaktstränare i
Degerfors IF, Jonas Lindskog, mittfältare, ingår i tränarstaben.
Placering 2007: 8:e plats.
Målsättning 2008: Internt i gruppen.
Truppen - målvakter: 1 Simon Nurme, 22 Jesper Fromholdt, backar: 3 Magnus Tappert, 4 Magnus Samuelsson, 5 Kalle Norrbin, 13 Fredrik Holmberg, 15 Andreas Gunnarsson, 17 Markus Karlsson, 20 Christoffer Wiktorsson, 21 Johan Kristiansson, mittfältare: 7 Christophe Lallet, 8 Andreas Holmberg, 11 Tobias Solberg,18 Johan Bertilsson, 23 Erik Nilsson, Yankuba Ceesay, Dejan Godar, forwards: 6 Johan Pettersson, 9 Mano Garcia, 10 Shpetim Hasani, 19 Mario Simunovic, 24 Dejan Doslic, Achille Traore.

– Nej, och 2007 blev ett minst sagt händelserikt år, och det var tyvärr inte fokus på positiva saker. Det kan knappast hända mer än vad som inträffade i DIF under förra året, säger Andreas Andersson.
– Det var en tuff period och det blev aldrig någon arbetsro vare sig för spelare eller ledare. Och jag tycker det var väldigt starkt av spelarna att prestera det de gjorde, trots all turbulens i klubben, säger Andreas Andersson.

Allsvensk debut 1994
Som 20-åring kom han till Degerfors IF. Det var sommaren 1994 som den snabbe och gänglige ynglingen från Hova slog igenom med dunder och brak i allsvenskan. En karriär som sedan fortsatte i IFK Göteborg där han blev skyttekung med 19 mål 1996. Året därpå värvades han till Milan, och där blev han kvar i åtta månader innan han gick vidare till Newcastle. Där fick han bland annat uppleva två FA-cupfinaler (förlust mot både Arsenal och Manchester United) innan han återvände till Sverige och AIK 1999.
Andreas har gjort 42 landskamper och fanns med i den svenska truppen vid VM i Japan/Sydkorea. Han fick då göra inhopp i varje match och det mest minnesvärda var hans ribbskott mot Argentina. Sedan tog Anders Svensson över med sitt frisparksmål som förde Sverige vidare ur ”dödens grupp”.

Blev skadad
Andreas fick problem med skador 2003 och när knäskadan inte läkte tog han 2005 beslutet att lägga av. Efter ett år som talangscout åt AIK fick han så erbjudandet att återvända till Degerfors IF och då som klubbchef.
13 år efter debuten som Degerforsspelare var han åter tillbaka i rödvitt och på Stora Valla.
– Jag var helt ny i rollen som klubbchef, men jag tvekade aldrig när jag fick chansen till det här jobbet. Men det var i ett lite speciellt skede som jag kom in som klubbchef. Det mesta var redan klart inför säsongen 2007, säger Andreas Andersson.
Det blev heller ingen inskolning i jobbet för Andreas del, utan han fick köra igång direkt. Och han hann inte bli riktigt varm i kläderna förrän problemen började hopa sig.

Skakigt i klubben
– Vi fick en riktigt dålig inledning av serien med bara en poäng på de sex första matcherna, och det blev lite skakigt i klubben. Och sedan kom turbulensen och hotelserna mot Mark Selmer, som då hoppade av tränarjobbet, säger Andreas.
Själv hoppade han då in som tränare och laget tog sin första seger, men Andreas insåg att det inte var någon optimal lösning med kombinationen klubbchef och tränare så han började att leta efter en ersättare.
– Jag kollade runt vad som fanns på tränarsidan, och de flesta var ju redan uppbokade med tränarjobb, säger Andreas, som började rikta blickarna utomlands och där fick han napp. Sommaren 2007 gjorde DIF-legendaren Milenko Vuksevic come back på Stora Valla, men nu som tränare.
– Det kändes rätt att ta ”Mille” som tränare. Han kände klubben och behövde ingen inskolning.

Boten och toppen
Resan mot nytt kontrakt i superettan inleddes, och med hjälp av ”Mille” värvades också försvarsbjässen Djordje Mrdjanin, och det blev början till vändningen för Degerfors.
– Ja, det här året fick vi verkligen uppleva både botten och toppen. Vi vann sex matcher i rad på slutet och tog en åttonde plats, och laget samlade ihop mest poäng under de tre åren i superettan, säger Andreas, och det var oerhört bra med tanke på den dåliga starten.
Han trivs med jobbet som klubbchef och är glad att få möjlighet att vara kvar inom fotbollen. Han trivs med den jargong och miljö som finns i fotbollsklubbarna och speciellt i Degerfors.
– Jag trivs jättebra med det här jobbet. Det är roligt och intressant och man lär sig nya saker hela tiden. Som klubbchef får man ha en viss distans till spelarna, även om man är kompisar. Och jag har inga problem med det, säger Andreas Andersson.

Valde Stahre
Nu är han inne på sitt andra år som klubbchef, och har kunnat planera den här säsongen på ett helt annat sätt.
Han valde att inte ge Milenko Vuksevic fortsatt förtroende som tränare. Något som medförde en del diskussioner bland DIF-supportrarna. Men Andreas var säker på sin sak, när han istället valde Janne Stahre som ny tränare för Degerfors IF.
– Janne är en väldigt bra tränare, och han har en ambitiös trupp att ta hand om, så jag tror det här kan bli bra. Jag hoppas också att vi får en lite bättre start i serien än förra året, säger Andreas Andersson.
– Träningsmatcherna har väl inte sett helt bra ut, men det har blivit bättre och bättre. Och med de senaste nyförvärven har vi fått ett par spelare som jag tror kan bidra till en riktigt bra säsong. Men då måste det bli bättre än det hittills sett ut i matcherna, säger Andreas Andersson.

Inte lätt i Degerfors
Och att bli profet i Degerfors när det gäller fotboll är inte det lättaste, och det är Andreas mycket väl medveten om.
– Det är ändå tjusningen med en klubb där supportrarna är så engagerade och lever med och som reagerar på det som händer.
– Men visst är det svårt att nå ett resultat som är tillräckligt bra, säger Andreas Andersson med ett leende.

Bo Walldén

Publicerad: 2008-04-09 06:00

Uppdaterad: 2008-04-10 06:49

© Copyright nwt.se.   Skriv ut!  Skriv ut    Tipsa en vän via e-post!  Tipsa en vän   Rapportera fel i artikeln!  Rapportera fel
Rapportera fel i artikeln.

Ditt namn:

Din e-post:

Beskriv felet:

Din felrapport kommer att mejlas till webbredaktionen, .
BOKMÄRK:  Dela på Facebook Facebook  |  Pusha denna nyhet Pusha  |  Bokmärk sidan till Del.icio.us Del.icio.us  |  Bokmärk sidan till Digg Digg    Vad är detta?
SPONSRADE LÄNKAR
Senast publicerat
23:50   Walkers kontrakt sägs upp (Sport Karlstad)
23:50   Ung flicka fick ovälkomna porrchattare (Nyheter Karlstad)
23:45   Karlskoga utmanas på Blackriver Race (Sport Karlskoga)
23:40   Ungdomar misshandlades – polisen kom inte (Nyheter Torsby)
23:30   Frontlastaren har hittat hem igen (Sport Karlskoga)
23:30   Ryggen tvingade Anna åka hem från Moskva (Sport)
23:29   86-åring bestulen av bedragare (Nyheter Karlstad)
23:15   Spännande föreläsningsserie på Folkets hus (Nyheter Degerfors)
23:15   Yngling körde kraftigt alkoholpåverkad (Nyheter Degerfors)
23:00   Föräldrar och elever har tröttnat på skamfilad skola (Nyheter Filipstad)
Avspark
KT - sportbloggen
Mera ur nwt.se
NWT.se/jobb
KARLSTAD: Rabalder AB söker Butikschef, Säljpersonal (2008-04-12)
KARLSTAD: Beijer Electronics Group AB söker Distriktssäljare (2008-04-12)
KARLSTAD: Metso Paper Karlstad söker Inköpare, Säljare (2008-04-12)
KARLSTAD: LearningWell söker IT-konsulter, objektorienterad utveckling (2008-04-11)
KARLSTAD: Swedish Match Ab söker Fältsäljare (2008-04-08)
KIL: Wenmec AB söker Arborrare/Fräsare, Fräsare, Svetsare/Plåtslagare (2008-04-05)
KARLSKOGA: Thyras AB söker Grävmaskinist, väghyvelförare, lastbilschaufför, anläggningsarbetare (2008-04-04)
NORGE: Consafe Logistics söker Utvekling av mobile datalösninger (2008-04-03)
NORGE: Terassen A/S söker Restaurantsjef Kolbotn/Norge (2008-03-31)
KARLSTAD: BRENNENSTUHL BMBH & CO KG söker Utesäljare till Värmland/Norge (2008-03-28)
Information och fler jobbannonser: nwt.se/JOBB.
Träningsdagboken
Reseguiden
TV-guiden
Spel
Läget på vägarna
Testat
Golfguiden
Xtra
Missa inte!
Värmlandsfyndet
Dagens ros/Firarhörnan
Senast publicerat

23:50Walkers kontrakt sägs upp

23:50Ung flicka fick ovälkomna porrchattare

23:45Karlskoga utmanas på Blackriver Race

23:40Ungdomar misshandlades – polisen kom inte

23:30Frontlastaren har hittat hem igen

23:30Ryggen tvingade Anna åka hem från Moskva

23:2986-åring bestulen av bedragare

23:15Spännande föreläsningsserie på Folkets hus

23:15Yngling körde kraftigt alkoholpåverkad

23:00Föräldrar och elever har tröttnat på skamfilad skola

23:00Misstänkt för dråpförsök har släppts

22:56Räddningstjänsten övade på samarbete

22:48Dömd till fängelse för rattfylleri

22:40Musiknäringen nästa stora satsning

22:30”Inga genvägar till den perfekta nageln”

22:00Segrar i Karlstadsgala

21:39Kvinna lindrigt skadad i krock

21:30Maries tatuering prisades

21:30Åmålsfiskare räddade fyra från sjunkande båt

21:30DIF:s försvarsklippa på sjukhus sedan i fredags

21:20Därför är målvaktstränaren i truppen

21:12Körde om buss och krockade

21:01Här är DIF:s sannolika startelva

21:00Matchkalendern är klar

20:45Inga nya spår efter anlagda bränder

20:40Bohlin mötte oro bland arbetslösa

20:00Bärnstenshalsband – giftfritt alternativ som håller vad det lovar?

19:45Uppsåtet var inte att döda Engla

19:13”Lyssna på barnen”

19:00Fel fästingmedel kan döda din katt

18:57Omsorgspeng för Bengstergården

18:55Mira – fästingarnas fiende no. 1

18:55”Giftfria alternativ inte lika effektiva”

18:30Bröderna Olsson tar nya tag

18:00Idas tumör missades - ingen straffas

17:40Nytt år och nya underskott

17:25Vägverkets arbete förstörde kakelugn

17:15Premiär i dubbel bemärkelse för Markus Karlsson

17:07Vänern sänks för att hindra översvämningar

17:00Blivande hantverkare med goda jobbchanser

16:29Dalapolisen erkänner fel - tips skulle följts upp

16:20Ny kommunchef dröjer minst ett halvår

16:04Detaljplan för Östra Bärstad överklagas

15:57Nordström tror på spel igen

14:41FBK öppnade med en riktig Holm-gång

14:18Nya bokningar till Arvika

14:17Man misshandlad i matkö

14:1621-åring anmäld för misshandel av 17-åring

14:14Dataskärmar stals vid inbrott på företag

14:11Klagade på grannar – misshandlades

14:09Man fick vinglas kastat mot ansiktet

13:23Vancouver ger Fabian drömlön

12:34Ericsson tecknar miljardavtal i Kina

10:41En lindrigt skadad efter krock med träd

10:38Polisen: Engla hittades på en väg

09:48Vårdkonflikten trappas upp

09:47Kristinehamn har inlett sitt samarbete med Turkiet

09:46Sofia gjorde succé i Talang 2008

09:44Landstingets prognosen visar svagare resultat än budgeterat

09:42Minskad befolkning med 23 personer

09:28Stenmurklor på Kroppkärr

08:30Polisdygnet 13–14 april

08:24Mordbrännaren kan finnas på bild

08:20The Kindergardens knep finalplats i Kôrprocken

08:14Karlstad ner i tvåan

08:14En jämn tillställning

08:12Tre guld till Ärtemark

08:11Semifinal nästa för Wåxnäs

08:11Bra genrep av KB mot Ölme

08:10Eliasson vann i Kungshamn

08:10Fotbollsakademin söker samarbete med Tord Grip

08:08Guld till Värmland

08:07Strömtorp visade vilja på ojämn plan

08:06Mobergs Lavenir tvåa

08:06Nobel kvar i elitserien i bowling

08:05Premiärvinst för Mellerud

08:03Seger i premiären för Småkronorna

08:03Stopp i kvarten för värmländska juniorer

08:01Tiondeplats för Västra Ämtervik

08:00Upplopp i samband med fotbollsmatch

07:59Tennisungdomar åker på träningsläger i Spanien

07:58Riva del Sole – årets sto i Norge

07:56Coachen Malin tar människor från en punkt till en annan

07:55Fråga sjukgymnasten, vecka 16

07:54Sigvardsson berörde inte på djupet

07:5280-talet intog Degerfors

07:51Open Room höll öppet hus

07:50Många sökte tavlors rötter

07:50Sly och snö på vårstädning

07:49Två klädtjuvar gripna

07:47Många hyllade S-kvinnorna

07:47Vårloppis med vinterväder

07:46Naturens urkraft i kraftverket

07:44Unga män misshandlade

07:39Värmländska bartendrar ut i kvalet

07:3828 konstnärer i Vårsalongen

07:37Gothia Vind satsar stort

07:35Fika efter alla konstens regler

07:34Svenskar med funktionshinder kan söka till norsk klinik

07:32Okänd man hotade döda kvinna

07:31Flera anmälningar efter ungdomsbråk

07:30Nu vinkar gubben igen

07:28Okänd man stal pengar

07:27Landstinget förbereder sig för strejk

07:25I forskningens tjänst

07:20Utsatta barn kan få hjälp på barnahus

07:19Saknade pengar – tog varor och sprang

07:19Välbesökt modeshow

07:14Inbrott på däckfirma

06:50Bilbrand i Värmlands Nysäter

06:00Låt afghanerna stanna i Karlstad

06:00Varför förbjuds inte dubbdäck?

06:00Partiledarna verkar egoistiska

06:00Ledningen struntar i önskemål

06:00Kräv 50 000 kronor i månadslön

06:00I FOKUS: Värmland – laglöst land?

06:00Turtätheten sämre än någonsin

06:00En konflikt är både onödig och oansvarig

06:00Köttproduktionen inte bara klimatbov

06:00En rimlig postfusion

06:00Födelsedagar 14 april

06:0010 år 14 april

Webbfrågan

I fotbollens Superetta kom Degerfors förra säsongen på en åttonde plats. Vilken placering får laget i serien i år?

1-2 (direkt till allsvenskan)
3 (kval till allsvenskan)
4-8
9-12
13-14 (kval för att hänga kvar)
15-16 (ner i div. 1)
Visa resultat »
Nöje
Bokad. Trots att Olssons brygga i Arvika brunnit ner är arrangörerna i full gång med att försöka få till en konsertsommar på orten. Mange Schmidt spelar i Arvika den 7 juni, om allt går som det ska.
Kultur
Ulf Källvik, Maria Gruber Wikström och Lennart Palm spelade musik från beredskapstiden. ?Ni kommer att känna igen alla låtar utom en? skojade Lennart Palm.
Familj
Godkänt på körkortsprovet.
Babybilder
Läsarnas
Läsarnas
Följ NWT-löparna under våren
Granen
God morgon.