Sunshine Press April funding drive

Keep us strong—support the Sunshine Press (Wikileaks) defense fund!

Name:
Contribution:

Message to staff:

You can also pledge your support. For other donations see the donations page.

Wikileaks:About/tr

From Wikileaks

< Wikileaks:About(Redirected from Wikileaks/tr)
Jump to: navigation, search

* Partial translation of Wikileaks:About. To further this translation see Translation.

Contents

Wikileaks, erişilemez belgeleri açığa çıkartmak ve çözümlemek için geliştirilmiş sansürlenemez bir Wikipedia geliştiriyor. Başlıca ilgi alanımız Asya, Eski Sovyet Bloğu, Sahra Altı Afrika ve Ortadoğu'daki zalim rejimleri açığa vurmaktır ama aynı zamanda kendi hükümet ve şirketlerindeki ahlaksız davranışları ortaya çıkartmak isteyen bütün bölgelerdeki insanlara yardımcı olmayı umuyoruz. En yüksek siyasal etkiyi hedefliyoruz. Arayüzümüz Wikipedia ile aynı ve herhangi biri kullanabilir. Muhalif topluluk ve anonim kaynaklardan şimdiye kadar 1.2 milyonun üzerinde belge aldık.

Hükümet etkinliklerinde saydamlığın, azalan yozlaşma, daha iyi hükümet ve daha güçlü demokrasilere yol açacağına inanıyoruz. Dünya topluluğunun gittikçe artan dikkatli incelemesinden bütün hükümetlerin yanısıra, kendi halkları da yarar sağlayabilir. Bu incelemenin bilgiye gereksinimi olduğuna inanıyoruz. Tarihsel olarak bu bilgi, insan yaşamı ve insan hakları açısından pahalıya malolurdu. Ama teknolojik ilerlemelerle (internet, kriptografi) önemli bilgileri iletme riskleri azaltılabiliyor.

Wikileaks, sızdırılan belgeleri herhangi bir medya kuruluşu ya da istihbarat servisinin yapabileceğinden daha güçlü bir şekilde incelemeye açar. Herhangi bir belgenin güvenilirlik, inandırıcılık, gerçeklik ve geçerliliğini bütün küresel topluluğun acımasızca sınaması için Wikileaks'in bir forumu bulunuyor. Topluluklar sızdırılan belgeleri yorumlayabilir ve kendi ilintilerini kamuya açıklayabilirler. Eğer bir belge Çin hükümetinden geliyorsa, bütün Çinli muhalifler ve dışarıda yaşayan Çinliler bunu özgürce inceleyip, tartışabilirler. Eğer bir belge İran'dan geliyorsa, bütün Farsça konuşan topluluklar bunu çözümleyip, kendi bağlamına yerleştirebilirler. Örnek çözümlemeye buradan erişebilirsiniz.

ABD Yüksek Mahkemesi, Pentagon Belgeleri'ndeki kararında "Yalnızca özgür ve sınırlanmamış bir basın, hükümetteki aldatmacaları etkili bir şekilde ortaya çıkartabilir" hükmünde bulundu. Buna katılıyoruz.

Hükümetleri güvenilir kılanların sadece o ülkenin vatandaşları değil, aynı zamanda diğer ülkelerin o hükümeti gözlemleyen vatandaşları olduğuna inanıyoruz. İşte bu yüzden toplumun görmesi gereken dokümanların yayılması için anonim bir küresel yol açılmasının zamanı gelmiştir.

Yardım etmek için gönüllü olun. Hemen herkes yardımcı olabilir.

Wikileaks nedir, nasıl çalışır?

Wikileaks, erişilemez belgeleri açığa çıkartmak ve çözümlemek için geliştirilmiş sansürlenemez bir Wikipedia uyarlamasıdır. Wikileaks, çağdaş şifreleme teknolojilerinin sağladığı koruma ve anonimliği, Wiki arayüzünün saydamlık ve sadeliği ile bir araya getirir.

Görünümü Wikipedia gibidir. Wikileaks'e herkes yorum yollayabilir. Kullananların teknik bilgiye gereksinimi yoktur. Bilgi sızdıranlar, belgeleri isim vermeksizin ve izi sürülemez şekilde yollayabilirler. Kullanıcılar belgeleri alenen tartışabilir, güvenilirliğini ve doğruluğunu analiz edebilirler. En son malzemeler üzerine tartışabilir, sızdırılan belgeleri arkaplandaki malzeme ve içerikle birlikte okuyabilir, bunlar hakkında yazabilirler. Belgelerin siyasal ilintileri ve doğruluğu binlerce kişi aracılığıyla ortaya çıkartılabilir.

Wikileaks, anonimliği ve takip edilemezliği sağlamak için gelişkin şifreleme tekniklerine sahiptir. Sızdırılmış bilgi sağlayanlar siyasal tepki, yasal yaptırım ya da fiziksel şiddet gibi ciddi risklerle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle, riskleri en aza indirmek için karmaşık şifreleme ve postalama teknikleri kullanılır.

Teknik anlamda düşünenler için Wikileaks, MediaWiki, OpenSSL, FreeNet, Tor, PGP'nin değiştirilmiş uyarlamaları ile kendi tasarladığımız yazılımı bütünleştirir.

Wikileaks, bilgileri birçok örgüt ve yetkili çevrelerden, bireylere kadar dağıtılır. Bir belge sızdırıldığı anda, sansürlenmesi artık olanaksızdır.

Niye "Wikice" bilgi sızdırma?

İlkeli bilgi sızdırma, tarihin yönünü daha iyiye çevirdi; şu anda yaşanan tarihin yönünü değiştirebilir; bizi daha iyi bir geleceğe götürebilir.

Vietnam Savaşı sırasında ABD hükümetinde çalışan Daniel Ellsberg'ü düşünün. Savaş boyunca özenle gizlenen bir askeri ve stratejik planlama kaydına (Pentagon Belgeleri) denk düşer. Bu belgeler, ABD hükümetinin savaş hakkında halkı aldatmasının boyutunu ortaya çıkartır. Kamuoyu ve medya bu önemli ve şok edici bilgi hakkında henüz hiçbir şey bilmiyordu. Doğrusu gizlilik yasaları, hükümetin yaptığı büyük sahtekarlıktan halkın bihaber kalmasını sürdürmek için kullanılıyordu. Gizlilik yasaları ve çok büyük riske rağmen, Ellsberg Pentagon Belgeleri'ni gazetecilere ve dünyaya yaymayı başarır. Ellsberg'e karşı açılan davalara rağmen (ki sonunda davalar düşürüldü), Pentagon Belgeleri'nin yayınlanması bütün dünyayı şok eder, hükümeti açığa vurarak, savaşın kısalmasına ve binlerce yaşamın kurtulmasına yardımcı olur.

Hükümetleri, şirketleri ve kurumları engellemede ilkeli bilgi sızdırmanın gücü yakın tarih boyunca çokça sergilendi. Ketum ve sorumluluk taşımayan kurumların halkın dikkatli incelemesinden geçmesi, kurumları kendi eylemlerinin ahlaki sonuçlarını hesaba katmaya zorlar. Halkın ortaya çıkartması olasıyken, hangi resmi görevli gizli, yoz bir işlem yapmayı göze alacak? Yalnızca o ülkenin yurttaşlarına değil, bütün dünyanın önüne serildiğinde, hangi baskıcı plan uygulanabilecek? Utanç ve farkedilme riski arttığında, koşullar komplo, yozlaşma, istismar ve zulmün aleyhine döner. Dürüst hükümet haksızlığa neden olmak yerine, buna karşılık verir. Dürüst hükümet yozlaşmayı açığa çıkartır ve çözer. Dürüst yönetim, iyi yönetimi teşvik etmenin en etkin yöntemidir.

Dünyanın pek çok yerinde iktidarda olan otoriter hükümetler, demokratik hükümetlerde artan otoriter eğilimler ve sorumsuz şirketlere verilen artan miktardaki güç yüzünden, bugün açıklık ve saydamlığa olan gereksinim her zamankinden daha fazladır.

Wikileaks bu gereksinimi gideren bir araçtır.

Wikileaks gerçeği anlatanların risklerini azaltır ve sızdırılan belgelerin analiz ve dağıtımını ilerletir. Wikileaks belgelerin anonim ve izi bulunamaz şekilde sızdırılması için basit ve doğrudan bir yöntem sunar.

Wikileaks aynı zamanda, sızdırılan belgeleri herhangi bir medya kuruluşu ya da istihbarat servisinin yapabileceğinden çok daha titiz bir şekilde incelemeye açar: Bütün dünyadaki bilgili Wiki editörlerinin dikkatli incelemesi.

Herhangi bir belgenin güvenilirlik, inandırıcılık, gerçeklik ve geçerliliğini birkaç akademik uzmanın yerine, bütün küresel topluluğun acımasızca sınaması için Wikileaks'in bir forumu bulunuyor. Topluluk sızdırılan belgeleri yorumlayabilir ve kendi ilintilerini kamuya açıklayabilirler. Eğer bir belge Çin hükümetinden sızdırılmışsa, bütün Çinli muhalifler bunu özgürce inceleyip, tartışabilirler; eğer bir belge Somali'den sızdırılmışsa, bütün Somalili mülteci topluluğu bunu analiz edip, kendi bağlamına yerleştirebilir.

Wikileaks bir bakıma ilk halk istihbarat servisidir. Better principled and less parochial than any governmental intelligence agency, it is able to be more accurate and relevant. It has no commercial or national interests at heart; its only interest is the revelation of the truth. Unlike the covert activities of state intelligence agencies, Wikileaks relies upon the power of overt fact to enable and empower citizens to bring feared and corrupt governments and corporations to justice.

Wikileaks’in arkasında kimler var?

Wikileaks Çinli muhalif topluluklar ile ABD'den,Tayvan,Avrupa,Avusturalya ve Güney Afrika'dan gazeteciler,matematikçiler ve şirket teknikçileri tarafından kuruldu.

Oluşumu henüz tamamlanmakta olan genel Danışma Kurulumuz,cesur gazetecileri,mülteci topluluklarından temsilcileri,etik ve anti-bozulma kampanyacılarını(Transparency International'ın eski ulusal baskanı dahil),insan haklari kampanyacılarını,avukatları ve kriptografi uzmanlarını içeriyor.

Şu anda 1200+ kayıtlı gönüllümüz var,ama organizasyonal seviyede olmamız için daha çok insana ihtiyacımız var.

Vikipedi ile ilişkiniz nedir?

Yasal nedenlerden dolayı Wikileaks'in Vikipedi ile resmi bir bağlantısı yok. Ancak her ikisi de aynı wiki arayüzü ve teknolojisini kullanıyor. Aynı radikal demokratik felsefe sayesinde ikisi de geniş ve doğru bilgi dağarcığı oluşumuna yol açan, herhangi birisine yazar ya da editör olma hakkını tanıyor.Both place their trust in an informed community of citizens. What Wikipedia is to the encyclopedia, Wikileaks is to leaks.

Wikipedia provides a positive example on which Wikileaks is based. The success of Wikipedia in providing accurate and up-to-date information has been stunning and surprising to many. Wikipedia shows that the collective wisdom of an informed community of users may produce massive volumes of accurate knowledge in a rapid, democratic and transparent manner. Wikileaks aims to harness t