nwt.se - Ditt Värmland, just nu!
Kontakt
Webbredaktionen
Tipsa nwt.se via sms eller mms!
Översikt - nwt.seStäng
Lokala nyheter
Arvika
Dalsland
Degerfors
Eda
Grums
Filipstad
Forshaga
Hagfors
Hammarö
Karlskoga
Karlstad
Kil
Kristinehamn
Munkfors
Storfors

Sunne
Säffle
Torsby
Västerdalarna
Årjäng

Ekonomi
Ekonomi

Sport
Sport
Lokal sport
Trav/tips/spel
Ung sport
Nöje
Nöje
Det händer
Krönikor
Recenserat

Kultur
Kultur

Familj
Familj
Babybilder

Åsikter
Ledare
Debatt
Insändare
I fokus

Läsarnas
Läsarnas
Jourhavande reporter
NWT på hugget
Din läsarnyhet

Väder
Väder

TV
TV-guiden

Mera
Bildspel
Chatter
Data & it
Djur & natur
Helg
Hus & hem
Mat & dryck
Motor
Poesihörnan
Resor
Reseguiden
Smågodis
Spel
Student

Åke Bruce har granskat Bruces 100-åriga historia

I 20 år ägnade sig Åke Bruce åt politiken och han var under flera år en av Säffles tyngsta politiker innan han överraskande hoppade av – besviken både på sitt eget och andra partier.
– Jag ångrar inte att jag slutade. Jag är fortfarande väldigt intresserad av politik och samhällsliv och uppskattar friheten att tycka och säga vad jag vill utan att behöva falla tillbaka på något.
Annars är det ett helt annat projekt – drivet i samarbete med sin tremänning Leif Bruce – som numera tar all tid för Åke Bruce. Det handlar om Bruce-verksta'n.
– Vi ska i sommar fira Seffle Motorverkstads 100-årsjubileum, bland annat genom att ge ut en bok, berättar han.

Åke Bruce med den så kallade Bruce-verkstaden i bakgrunden. Det var Åkes farfar Bernhard som tillsammans med sin bror Carl grundade Seffle Motorverkstad 1908. När 100-årsjubileet i sommar uppmärksammas sker det bland i annat form av en bok som Åke skrivi

Åke Bruce med den så kallade Bruce-verkstaden i bakgrunden. Det var Åkes farfar Bernhard som tillsammans med sin bror Carl grundade Seffle Motorverkstad 1908. När 100-årsjubileet i sommar uppmärksammas sker det bland i annat form av en bok som Åke skrivi Foto: Claes Österman

FAKTA

Åke Bruce

Ålder: 55.
Bor: Säffle.
Familj: Singel.
Yrke: Ekonom och tänkhjuleterapeut.
Favoritmat: Fisk, gärna laxvarianter.
Favoritdryck: Mjölk för att det är nyttigt, vin för att det är gott.
Läser: Mycket, senast läste jag om ”Vem älskar Yngve Frej” av Slas.
Lyssnar på: The Band, Joni Mitchell, Bob Dylan och annat med rötterna i 60- och 70-talet.
Senast på bio: ”Juno” men jag är med i Filmklubben också och där var det ”East is East” som visades senast.
Mina bra egenskaper: Det får andra avgöra.
Mina sämre egenskaper: Något slö.
Det gör mig arg: Jag brukar inte bli arg men kanske kan fräsa till ibland.
Det gör mig glad: Små lustigheter.
Framtidsplaner: Att klara av jubileumsarrangemanget den 7 juni.

Bröderna Bernhard och Carl Bruces betydelse för Säffles utveckling som industriort under första hälften av 1900-talet kan inte ha förbigått någon säfflebo. Bröderna hade i unga år rest till USA där de arbetade på olika motorverkstäder och lärde sig det hantverk som skulle lägga grunden för det som blev ett begrepp inom båtindustrin – Sefflemotorn.

10 500 båtmotorer
Bröderna återvände till Sverige, började tillverka egna motorer i Vålberg men fick 1908 ett erbjudande om att starta en liten verkstad på Tingvallastrand i Säffle. Resten är historia. När motortillverkningen lades ned 1964 hade cirka 10 500 båtmotorer – de största på 600 hästkrafter – tillverkats i bröderna Bruces namn.
Bernhard Bruce var Åke farfar och redan som liten knatte fick Åke göra sina första besök i den spännande verkstaden.
– Det var en fascinerade miljö och en underbar upplevelse att bara gå där och se de gamla gjutarna i aktion. Det gjorde starkt intryck på mig. Det var ett fascinerande hantverk. I flera år sommarjobbade jag i verkstaden vilket naturligtvis var lärorikt.

Skriver en bok
Denna svunna epok kan han tänka tillbaka på, när han nu är mitt uppe i de intensiva förberedelserna inför den stora jubileumsdagen som kommer att arrangeras i Säffle den 7 juni. Utan att gå händelserna i förväg vågar vi påstå att den dagen kommer att locka hit entusiaster från hela Sverige.
– Det kommer att ankra upp en hel del intressanta fartyg längs kajen och vi kommer att få lyssna på det klassiska motorljud som närmast är utrotningshotat, säger Åke.
Ett stort nummer i samband med 100-årsjubileet är den bok som Åke tillsammans med sin släkting Leif Bruce – deras föräldrar var kusiner – just nu håller på att sammanställa. Efter en lång tids forskningsarbete, ett arbete som i vissa stycken handlat om rent detektivarbete, har de samlat ihop mängder med material om både motorverkstaden och dess människor.
– En stor del av av historian är välbevarad. Att läsa alla gamla dokument och handlingar och se alla bilder, har varit en spännande resa i tiden. Det har varit ett mycket roligt projekt. Jag har blivit besjälad med saken, berättar Åke.

Kärlek till motorn
Han kan historian mycket väl och berättar att han och Leif egentligen har samlat ihop tillräckligt mycket material för två böcker. Åke hyser också den speciella kärlek som präglar entusiaster av bröderna Bruces kultförklarade tändkulemotor. Det är ingen slump att motorn blivit ett samlarobjekt och att det idag finns cirka 3 000 motor bevarade.
– Det är en motor som man måste bli vän med. Den kräver tillsyn och underhåll och måste vårdas väl när man väl fått igång den. Det blir inte sämre om den sitter i en välbyggd träbåt, säger Åke med ett leende.
Åke Bruce är född i Säffle och uppvuxen ett stenkast från den gamla motorverkstaden. Han återvände till staden efter några års studier i Göteborg och jobbade i flera år som lärare i data och företagsekonomi på Herrgårdsgymnasiet. Annars tänker vi ofta på honom som fotograf. Det har under årens lopp blivit en hel del fotoutställningar där hans bilder fått stor uppmärksamhet.
– Jag hade min första utställning under Kulturveckan 1971 i lokalen som ligger bredvid Sagabiografen och på den tiden var vallokal för kds, minns han.

Gatufografering
Sin första kamera hade han fått året innan och intresset för fotografering föddes direkt. Det blev mycket fotografering i svartvitt och Åke skaffade ett eget mörkrum där han lärde sig bildhantverket och började laborera med sina fotografier.
– Min pappa målade mycket när jag var liten och jag tror att mitt bildintresse kommer därifrån. Jag blev väldigt fascinerad av att se vad han kunde göra med bilder, berättar han.
Åke är vad man i branschen kallar gatufotograf och fascineras bland annat av de klassiska 30-talsfotograferna och deras nytänkande fotokonst. Där har Åke några av sina husgudar inom fotografin.

Utställning i Åmål
Han kommer för övrigt att ha en egen utställning på Lillienstiernska galleriet under fotoveckan i Åmål den 12-17 maj då också hans gamle vän, den världsberömde New York-fotografen Olof Wahlund från Säffle, kommer att medverka. Åke kommer att visa nytagna bilder på temat rost.
Utvecklingen inom fototekniken har förändrat hans sätt att arbeta, inte minst i mörkrummet.
– Usch, jag har förstört händerna i alla framkallningsvätskor och fix och har inget mörkrum längre. Visst var arbetet i märkrummet ett spännande hantverk men det är naturligtvis enklare och mer praktiskt idag när man idag jobbar med bilderna i datorn. Digitaliseringen har också förändrat mycket när det gäller själva kameran men jag tycker det är en spännande utveckling som öppnat stora möjligheter, säger han.

20 år i politiken
Den traditionella gatufotografen betecknas generellt som vänsterradikal men politiskt har Åke Bruce hört hemma på den andra kanten. Han var i 20 års tid engagerad i politiken – både lokalt och regionalt – och var under en stor del av denna tid ett ledande politiskt namn i Säffle. 2002 hoppade han av sina uppdrag och det berodde till viss del på att han kommit på kant med sitt parti i sjukhusfrågan.
– När man tittar i backspegeln kan man konstatera att moderaterna och den borgerliga majoriteten i landstinget vid den tidpunkten gjorde en mycket halvhjärtad insats i sjukvårdsfrågan. Moderaterna kunde ha gjort mycket mer. Sjukhusfrågan har lamslagit oss och gjort att det gått troll i alldeles för många frågor, konstaterar han.
– Det retar mig också att politikerna inte vill möta väljarna. De vill inte argumentera.

In på ett bananskal
Han engagerade sig inte politiskt förrän i vuxen ålder då Bror Nordqvist övertalade honom att ta ett uppdrag för moderaterna.
– Jag halkade egentligen in i politiken på ett bananskal och hade aldrig några ambitioner att göra politisk karriär. Det var mitt samhällsintresse som gjorde att jag antog utmaningen, berättar han.
Han säger att han tillhörde något som kan kallas vänsterfalangen inom partiet.
– Jag tillhörde de kultur- och värdekonservativa. Idag tycker jag inte att partiet är konservativt, snarare nyliberalt.

Satt på alla stolar
Hans första politiska uppdrag var som ledamot i dåvarande Stiftelsen Medborgarhuset och suppleant i fritidsnämnden. 1987 blev han ledamot i kommunfullmäktige och inom några år var han också ledamot i både kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Han var i tio år ordförande för partiet i Säffle och under nästan lika lång tid för kretsen.
– Det kändes som om jag ett tag satt på varenda post och det finns alltid risker med att sitta kvar för länge...
Han är på många punkter kritisk till dagens politiska klimat, inte minst lokalt.
– Jag saknar en riktig debatt men hur ska den uppstå om inte ens inläggen på insändarsidorna bemöts? Över huvud taget måste det bli bättre kommunikation mellan politiker och väljare, säger han.

Mer kohandel
Han tror att bristen på debatt är en fara för demokratin och tycker att Säffle behöver fler politiker som kan placera kommunen på kartan.
– Vi har tappat 5 000 invånare sedan vi blev en egen kommun. För några år sedan tog vi beslutet att vi skulle öka invånarantalet med 1 000 personer men vi har tappat 300-400 sedan dess. När till och med Säfflebussen försvinner från Säffle börjar det kännas lite kymigt, säger han.
Vad har du själv för medicin?
– Politiken behöver vitalitet. Det är för få hästhandlare i politiken som kan kohandla. Vi måste börja samarbeta med Åmål och söka oss mot Västra Götalands-regionen, svarar han.

Missgynnar landsbygden
Han är kritiskt också till inslag i rikspolitiken:
– Staten genererar ju ett stort miljardöverskott men jag anser att man i mångt och mycket stjäl från landsbygden och försvårar för kommunerna. Det är ju inte mycket statliga investeringsmedel som kommit Värmland och Säffle tillgodo så att idéer och projekt kan finansieras, säger han.
Åke Bruce har många åsikter och tar gärna mothugg. Men han kommer inte att återgå till politiken.
– Nej, jag längtar inte tillbaka. Nu har jag friheten att säga vad jag vill och behöver inte falla tillbaka...

Claes Österman

Publicerad: 2008-04-19 11:09

© Copyright nwt.se.   Skriv ut!  Skriv ut    Tipsa en vän via e-post!  Tipsa en vän   Rapportera fel i artikeln!  Rapportera fel
Rapportera fel i artikeln.

Ditt namn:

Din e-post:

Beskriv felet:

Din felrapport kommer att mejlas till webbredaktionen, .
BOKMÄRK:  Dela på Facebook Facebook  |  Pusha denna nyhet Pusha  |  Bokmärk sidan till Del.icio.us Del.icio.us  |  Bokmärk sidan till Digg Digg    Vad är detta?
SPONSRADE LÄNKAR
Senast publicerat
07:00   Prickmottagningar för födelsemärken (Nyheter Dalsland)
07:00   Dags att mingla på gågatan (Nyheter Dalsland)
06:55   Fem värmlänningar tog guld i Norge (Sport)
06:46   Bitter premiärförlust för FBK (Sport)
06:45   Gammal kyrka får en ansiktsförvandling (Nyheter Hammarö)
06:42   Värmländske Leo mot norskt guld (Sport)
06:42   Smakstart för Ölme i premiären (Sport)
06:39   Drömstart för KBK (Sport)
06:30   Hus med anor öppnar för allmänheten (Nyheter Dalsland)
06:22   Ett företag av fyra har inte ordnat avtalspension (Arbete & ekonomi)
Sök sommarjobb gratis
KT - sportbloggen
Mera ur nwt.se
NWT.se/jobb
NORGE: Dynatec söker Automation/Servicetekniker till Sverige/Norge (2008-04-21)
FILIPSTAD: Wasabröd AB söker Skiftchef (2008-04-19)
KARLSTAD: Bilspedition Godsservice AB söker Yrkeschaufförer (2008-04-19)
KARLSTAD: Kompagniet AF 1991 Sverige AB söker Säljare (2008-04-19)
KARLSTAD: Nya Wermlands-Tidningen söker Annonsproducent/Sommarvikarie (2008-04-15)
KARLSTAD: Rabalder AB söker Butikschef, Säljpersonal (2008-04-12)
KARLSTAD: Beijer Electronics Group AB söker Distriktssäljare (2008-04-12)
KARLSTAD: Metso Paper Karlstad söker Inköpare, Säljare (2008-04-12)
KARLSTAD: LearningWell söker IT-konsulter, objektorienterad utveckling (2008-04-11)
KARLSTAD: Swedish Match Ab söker Fältsäljare (2008-04-08)
Information och fler jobbannonser: nwt.se/JOBB.
Träningsdagboken
Reseguiden
TV-guiden
Spel
Läget på vägarna
Testat
Golfguiden
Xtra
Missa inte!
Värmlandsfyndet
Dagens ros/Firarhörnan
Senast publicerat

07:00Dags att mingla på gågatan

07:00Prickmottagningar för födelsemärken

06:55Fem värmlänningar tog guld i Norge

06:46Bitter premiärförlust för FBK

06:45Gammal kyrka får en ansiktsförvandling

06:42Värmländske Leo mot norskt guld

06:42Smakstart för Ölme i premiären

06:39Drömstart för KBK

06:30Hus med anor öppnar för allmänheten

06:22Ett företag av fyra har inte ordnat avtalspension

06:22Allaktivitetshall med spa planeras

06:15Ny stadsdel planeras i Karlstad

06:15Dalbolon utsatt för inbrott

06:07Polisdygnet 20–21 april

06:07Vad går projektet ut på?

06:00Oppositionspartiets skolpolitik

06:00Friskolor höjer nivån på kommunala skolor

06:00Kalkyler som tål att diskuteras

06:00En sexistisk ingejörsannons

06:00Fler fördelar för miljöbilar

06:00Siv Elgh

06:00Djupt orättvist

06:0010 år 21 april

06:00Jag vägrar svara landstinget

06:00Födelsedagar 21 april

06:00Vem är någon?

05:4833 evakuerade efter storbrand i centrala Filipstad

I går 19:42Mallbacken kryssade mot Falköping

I går 19:39Orättvist för IFK Åmål

I går 19:36Sur Viken-förlust

I går 19:34Tung inledning för Mellerud

I går 19:33Morgan Hansson matchvinnare

I går 19:29Mässa med exotiska djur

I går 19:14Utredning blev försenad

I går 18:51Vänta bara – snart kommer målen, Hasna

I går 18:44Arvikabo misstänks för bedrägeri

I går 18:15Nytt ljus över fullmånens påverkan

I går 18:14Stiltrogen ABBA-tribut

I går 18:05Strålande årsdebut av Igor Safir

I går 17:28Göransson vann premiären

I går 17:03Nödställd hund räddades från skär

I går 16:47KRÖNIKA: Vilken skillnad!

I går 16:44Magnus gjorde sitt första mål i superettan

I går 16:35Storspelande Simon räddade Degerfors

I går 16:33Webbradio: DIF-tränaren efter första poängen

I går 15:45Kvinna svindlad på en halv miljon

I går 15:36En misstänkt för att ha hotat poliser

I går 15:35Man misshandlad på privat fest

I går 15:33Man misstänkt för sexuellt ofredande

I går 15:33Man anhållen för misshandel av sambo

I går 15:17Polisdygnet 19–20 april

I går 14:03Kasi kvar i ettan – med knapp marginal

I går 14:01Fin skalp för Åtorp

I går 13:48Drömmål av Helena när Rävåsen tog storseger

I går 13:04Två häktade för fräck plånboksstöld

I går 12:48Mindre krig runt Jocke Åhlund

I går 11:07Årjängstravet lopp för lopp den 20 april

I går 11:01Välkommen älskade Alwa!

I går 09:56Knivbeväpnad man hotade polis

I går 09:35Man anhållen efter hot med basebollträ

I går 09:30Sintram Creek trea i Olympiamontén

I går 09:26Nedsatt hörsel efter grov misshandel

I går 09:15En taktisk triumf för Svanstedt

16:16Kollektivavtal en förutsättning

Webbfrågan

Har du svårt att sova när det är fullmåne?

Ja
Nej
Har alltid svårt att sova
Har inte tänkt på det
Visa resultat »
Nöje
Keyboardisten Guy Fletcher har spelat med Mark Knopfler sedan början av 80-talet. På tisdag står han på scenen i LLA.
Kultur
Konstgalleriet, som Ingemar Starck med frun Inga-Lisa Anderson startade för ett år sedan, är just nu fyllt med konst av en trio kvinnor: Maria Rönnberg, Ulla Nilsson Hjelm och Gunhiild Johansson.
Familj
På Malungs marknad härom året.   Vild-Hasse bjuder på sedvanligt vis marknadsbesökarna på smakbitar både av sin korv och sina egenhändigt skrivna ramsor.
Babybilder
Läsarnas
Läsarnas
Följ NWT-löparna under våren
Granen
God morgon.
Prisbevakaren