nwt.se - Ditt Värmland, just nu!
Kontakt
Webbredaktionen
Tipsa nwt.se via sms eller mms!
Översikt - nwt.seStäng
Lokala nyheter
Arvika
Dalsland
Degerfors
Eda
Grums
Filipstad
Forshaga
Hagfors
Hammarö
Karlskoga
Karlstad
Kil
Kristinehamn
Munkfors
Storfors

Sunne
Säffle
Torsby
Västerdalarna
Årjäng

Ekonomi
Ekonomi

Sport
Sport
Lokal sport
Trav/tips/spel
Ung sport
Nöje
Nöje
Det händer
Krönikor
Recenserat

Kultur
Kultur

Familj
Familj
Babybilder

Åsikter
Ledare
Debatt
Insändare
I fokus

Läsarnas
Läsarnas
Jourhavande reporter
NWT på hugget
Din läsarnyhet

Väder
Väder

TV
TV-guiden

Mera
Bildspel
Chatter
Data & it
Djur & natur
Helg
Hus & hem
Mat & dryck
Motor
Poesihörnan
Resor
Reseguiden
Smågodis
Spel
Student
Värmlänningen Fredrik Elgh är nybliven professor i patologt vid Universitetssjukhuset i Örebro där han är med och bygger upp prostataforskningen. Han leder också ett tvärvetenskapligt projekt i Umeå som syftar till att stärka vårt försvar mot framtida inf

Värmlänningen Fredrik Elgh är nybliven professor i patologt vid Universitetssjukhuset i Örebro där han är med och bygger upp prostataforskningen. Han leder också ett tvärvetenskapligt projekt i Umeå som syftar till att stärka vårt försvar mot framtida influensapandemier. Foto: Mikael Lindblom

Farliga virus under luppen

HELGINTERVJUN

Värmlänningen Fredrik Elgh är med och påverkar uppbyggnaden av samhällets försvar mot framtida pandemier. Han är virolog och har lett ett av världens toppsäkraste laboratorier där man forskar på de smittsammaste mikroorganismerna som finns. Nu är han nybliven professor i patologi vid Universitetssjukhuset i Örebro.

FAKTA

Fredrik Elgh

Bor: Umeå men pendlar till Örebro varannan vecka.
Familj: Frun Eva, psykolog, och barnen Jonathan, 18, Gustaf, 16, och Petter 14.
Intressen: Familjen, spela fiol och att vara ute i skog och mark.
Senaste bok: Finska kriget av Martin Hårdstedt

FAKTA

Fem snabba

+Läkartjänst + Forskning
+Örebro + Umeå
+Vaccin Tamiflu
+Skogspromenader Segling
Wienerbröd +Banan

FAKTA

Så gör du om du insjuknar i influensa

Man ska lägga sig i sängen och stanna kvar där några dagar när man blivit frisk så att man inte råkar ut för några komplikationer.

FAKTA

Pandemier

Influensaepidemier brukar förekomma regelbundet varje vinter. Det är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av virus. Det finns flera olika typer av influensavirus vilket gör att man inte kan bli immun utan få om sjukdomen flera gånger. Influensa ger hög feber, huvudvärk och ont i hela kroppen. sjukdomen brukar gå över på en vecka.

Världen har drabbats av fyra pandemier (epidemier som sprids över stora områden) under de senaste 120 åren.
Ryska snuvan 1889 – 1890. Smittan kom från Kirgizistan till Sankt Petersburg och vidare med Vaxholmsbåtar till Sverige där den spreds vidare med järnvägen.
Spanska sjukan 1918 – 1920. Spreds snabbt över hela jorden. En tredjedel av världens befolkning insjuknade och 20 – 50 miljoner människor, huvudsakligen unga, dog under kort tid. I Sverige avled drygt 35 ,000 personer.
Asiaten 1957 – 1958
Hongkonginfluensan 1968 – 1970
Källa: Smittskyddsinstitutet

Fredrik Elgh är född och uppvuxen i Karlstad. När han gick på Sundstagymnasiet drömde han om att bli molekylärbiolog.
När kom du på att du ville bli läkare?
– Det var först året efter gymnasiet. Jag fick ett stipendium från Sverige Amerikastiftelsen för att studera ett år i USA. Jag läste i Eugene i Oregon och pappan i min värdfamilj var läkare. Han tog mig med till jobbet och presenterade mig för sina kollegor och jag fick följa med på konferenser. Det verkade jättekul. Så när jag kom hem sökte jag till läkarutbildningen men det tog tre år att komma in eftersom antagningsreglerna ändrats och man prioriterade sökande med arbetslivserfarenhet. Jag arbetade bland annat som lärarvikarie i Karlstad och gjorde lumpen innan jag började på läkarlinjen i Umeå 1980. I början drabbades jag av fruktansvärd lappsjuka, men sen var det kul.
Men du hade inte lagt intresset för molekylärbiologi på hyllan?
– Nej, jag kom på att jag ville hålla på med både molekylärbiologi och bli läkare. Efter fem terminer på läkarlinjen tog jag en paus och började att forska i cell- och molekylärbiologi.
När blev du färdig läkare?
– Jag blev klar 1988 och jag och min fru Eva flyttade till Stockholm, men där blev vi bara kvar ett år. Eftersom vi bestämt oss för att adoptera barn ville vi bo på ett mindre ställe så jag gjorde min AT-tjänstgöring på NÄL i Trollhättan. 1989 hämtade vi Jonathan i Portugal och 1991 reste vi till Colombia och hämtade Gustaf. Två år senare fick vi Petter, men han är en hemmaprodukt.
Har dina två äldsta pojkar känt någon skillnad?
– Nej, det har aldrig varit något sådant. Alla tre är duktiga och självsäkra individer som sysslar med musik och idrott. Däremot har jag varit orolig för att de äldre ska råka illa ut just för att de är adoptivbarn.
Varför stannade ni inte på västkusten?
– Vi längtade tillbaka till Umeå och alla kompisar. Jag specialiserade mig till virolog. Det var spännande eftersom jag både fick hålla på med diagnostik av riktiga sjukdomar och egen forskning. 1996 doktorerade jag på sorkfeber.
Sorkfeber är en form av blödarsjuka som angriper njurarna och ger hög feber och muskelvärk. Sjukdomen sprids till människor när vi andas in damm som bär med sig partiklar från skogssork.
Hur många svenskar får sorkfeber varje år?
– Förra året var det 1 500 fall i Norrland mot normalt 150 – 300 fall. Det smittar inte från människa till människa och bara en av åtta smittade blir sjuka.
Varför har antalet drabbade ökat?
– Det beror på hur många sorkar och hur mycket virus det finns i naturen. Det varierar från år till år. Inträffar det samtidigt så blir det många fall som 2007. Viruset som orsakar sjukdomen är vanligt i de norra delarna av Ryssland och Finland där man först upptäckte det. Men det finns också i Norge.
Finns det sorkfeber i Värmland?
– Sjukdomen är vanligast i Norrland med det finns fall både i Värmland och i Dalsland. Men inte längre söderut. Varför är det ingen som vet.
1997 ville FOA bygga upp sin virusforskning i Umeå.
– De annonserade samma dag som jag disputerade och jag sökte och fick tjänsten. Jag skickades till USAMRIID, amerikanska arméns infektionsforskningsinstitut i USA i ett år för att forska och lära mig mer om virus. När jag var i USA blev det klart att Sverige skulle skapa ett liknande virologiskt säkerhetslaboratorium, så kallat P4-laboratorium, i anslutning till Smittskyddsinstitutet i Solna. Jag kunde inte låta bli att tacka ja när jag blev erbjuden tjänsten att bygga upp verksamheten i Sverige.
Det finns ett tiotal P4-laboratorier runt om i världen där man forskar på de farligaste mikroorganismerna som finns. I två av dem, i Ryssland och i USA, finns det sista kända smittkoppsviruset lagrat.
Ska man spara så farliga virus?
– En del tycker att man ska ta bort dem helt. Jag sympatiserar med det. De representerar något som världssamfundet har utrotat. Men andra forskare tycker att det är bra att ha kvar viruset så att man snabbt kan få fram vaccin om det skulle uppträda igen. Man kan ju aldrig vara helt säker på att det inte finns något virus på ett laboratorium som man inte vet om.
Varför slutade du med ett så spännande jobb?
– Jag veckopendlade till familjen under tre år, det var jättejobbigt. Sedan gick det inte längre utan jag valde att flytta hem igen, med då kände jag att jag ville sadla om och få en ny forskningsprofil så jag specialiserade mig i patologi.
Sedan lite drygt ett år leder Fredrik Elgh dels ett treårigt tvärvetenskapligt projekt som finansieras av Krisberedskapsmyndigheten där man studerar hur pandemier har påverkat samhället, dels forskar han om hur bakterier och virus påverkar prostatacancer.
Influensaepidemier förekommer regelbundet varje vinter. Sedan slutet av 1800-talet har det dessutom inträffat fyra influensapandemier: ryska snuvan 1889-1890, spanska sjukan 1918-1920, asiaten 1957-1958 och senast Hongkonginfluensan 1968-1970.
Den svåraste var spanska sjukan. En tredjedel av världens befolkning drabbades och sjukdomen skördade fler liv än första världskriget, cirka 50 miljoner. I Sverige dog det 35 000 personer.
Varför dog det så många i spanska sjukan?
– Det var ett extremt farligt virus som triggade igång kroppens egna immunsystem allt för kraftigt vilket skadade försvarsmekanismerna i lungorna så att många fler fick lunginflammation och avled. Det kan förklara varför så många unga, tidigare friska dog i sjukdomen. Man tror också att de äldre som klarade sig överlevde tack vare att det före 1889 hade cirkulerat ett virus som gett ett visst immunologiskt skydd. Annars hade sjukdomen eventuellt kunnat skörda mångdubbelt fler offer.
I USA forskar man på virus från spanska sjukan. Det biologiska materialet har man tagit från avlidna personer som varit nedfrusna i permafrosten i Alaska.
Varför väcker man spanska sjukans virus till liv?
– Det är bra att de har det där, så att man kan skapa ett vaccin. I dag är den genetiska koden känd så viruset kan väckas till liv på konstgjord väg överallt.
Hur uppstår en pandemi?
– När ett fågelvirus träffar ett människovirus och infekterar en och samma cell hos framför allt grisar eftersom de är ett av få djur som kan bli smittade av båda. Då skapas ett helt nytt virus som vi inte har något skydd mot och då finns förutsättningar för en pandemi.
Hur farligt är fågelinfluensaviruset?
– Jag tror inte att det kommer att ligga bakom nästa pandemi eftersom det är mycket svårt för människor att bli smittade. Man måste få in en mycket stor dos djupt ner i lungorna för att man ska bli sjuk.
När inträffar nästa pandemi?
– Vi vet att det inträffat influensapandemier sedan 1500-talet. Det har varit tre per århundrade på 1700 – 1900-talet. Den senaste var
Hongkonginfluensan 1969. Mellan pandemin 1837 och ryska snuvan 1889 gick det 52 år. Den senaste pandemin var Hongkonginfluensan och om intervallet är detsamma som då så är det 13 år kvar. Pandemier slår inte blint utan den sociala bakgrunden påverkar om vi blir sjuka. Ett utbrott skulle sprida sig oerhört fort över världen i dag. Samtidigt är smittskyddet bättre än någonsin och vi har möjlighet att snabbt få fram ett vaccin. I Kina där människor och djur levt nära varandra flyttar allt fler in till städerna vilket gör att kontakten mellan djur och människor, och därmed även smittrisken, minskar.
Bör man vaccinera sig mot influensa?
– Riskgrupper och äldre ska vaccinera sig. Om man är frisk tycker inte jag att det finns någon anledning att vaccinera sig mot de årligen återkommande influensorna som inte utgör någon nämnvärd risk för människor utan bakomliggande åkommor. Det verkar onödigt att överanstränga kroppens immunsystem med årliga influensavacciner.
Du är nybliven professor i patologi i Örebro. Vad gör du där?
– Jag är med och bygger upp prostataforskningen. Vi tittar på hur några vanligt förekommande bakterier, en hudbakterie och en colibakterie, skapar inflammation i prostatan. Den här inflammationen skulle kunna ge cancer i prostatan. Vi har hittat bakterierna hos hälften av alla män som det tas prostataprover på och dessa infektioner verkar vara vanligare hos de patienter som får cancer. Den ökade satsningen på forskning i Örebro är ett led i att universitetet och Hälsoakademin vill starta en läkarutbildning. Man har fått avslag en gång men nu väntar vi besked på en ny ansökan i vår. Man har redan sagt ja till 300 nya platser på läkarutbildningen, men frågan är var de ska ligga. Får Örebro en läkarutbildning så kommer även sjukhusen i Värmland att kunna dra nytta av den.
Du delar din tid mellan forskning i Umeå och Örebro. Är det inte jobbigt att pendla?
– Jag kommer att vara med och slutföra pandemiprojektet i Umeå de två år som är kvar. Sedan kanske hela familjen flyttar till Örebro. Men det är inte så lätt att få med sig tre idrottande tonårssöner med flickvänner. Men vi håller på att diskutera det i familjerådet, så vi får se...










Publicerad: 2008-03-24 12:53

© Copyright nwt.se.   Skriv ut!  Skriv ut    Tipsa en vän via e-post!  Tipsa en vän   Rapportera fel i artikeln!  Rapportera fel
Rapportera fel i artikeln.

Ditt namn:

Din e-post:

Beskriv felet:

Din felrapport kommer att mejlas till webbredaktionen, .
BOKMÄRK:  Dela på Facebook Facebook  |  Pusha denna nyhet Pusha  |  Bokmärk sidan till Del.icio.us Del.icio.us  |  Bokmärk sidan till Digg Digg    Vad är detta?
SPONSRADE LÄNKAR
Senast publicerat
07:10   Några av Sveriges hetaste artister kommer till Putte i parken (Nyheter Karlskoga)
07:03   Yxman anhållen – misstänkt för dråpförsök (Nyheter Karlstad)
06:52   80 feriejobb för Kristinehamnsungdomar är nu klara (Nyheter Kristinehamn)
06:40   Baisse på börsen – hausse i handeln (Arbete & ekonomi)
06:32   In Flames levererar med passion (Nöje)
06:30   Många partier tappar medlemmar (Nyheter Kristinehamn)
06:30   Sierska övertygad om att försvunnen tax lever (Nyheter Arvika)
06:30   Lång dags färd mot natt för DIF-spelarna (sport Degerfors)
06:30   Per Kirkeby gläder i Kristinehamn (Kultur)
06:30   Så brottstäta är Värmlands kommuner (Nyheter Värmland)
Allt om slutspelet
Mera ur nwt.se
NWT.se/jobb
SUNNE: Sunne kommun söker Naturbrukslärare/Maskinförare (2008-03-27)
KARLSTAD: Office Karlstad söker Försäljningschef, Säljare (2008-03-19)
KARLSTAD: Mericon Sverige AB söker Försäljningsingenjör (2008-03-18)
SÄFFLE: Säffle kommun söker Maskinist/Mekaniker/ Anläggningsarbetare/Rörläggare (2008-03-15)
GRUMS: Billerud Ab söker Avdelningschef för ELIA (2008-03-11)
KARLSTAD: Uniflex söker Finsktalande Säljcoach (2008-03-11)
KARLSTAD: Ryds Bilglas söker Ansvarig medarbetare (2008-03-10)
HAMMARÖ: Hammarö Församling söker Kanslichef (2008-03-08)
KIL: Wenmec ab söker Verksamhetsutvecklare, produktionsledare (2008-03-08)
KARLSTAD: Hoyer Svenska AB söker Tankbilsförare (2008-03-07)
Information och fler jobbannonser: nwt.se/JOBB.
Träningsdagboken
Reseguiden
TV-guiden
Spel
Läget på vägarna
Testat
Golfguiden
Xtra
Missa inte!
Värmlandsfyndet
Dagens ros/Firarhörnan
Senast publicerat

07:10Några av Sveriges hetaste artister kommer till Putte i parken

07:03Yxman anhållen – misstänkt för dråpförsök

06:5280 feriejobb för Kristinehamnsungdomar är nu klara

06:40Baisse på börsen – hausse i handeln

06:32In Flames levererar med passion

06:30Många partier tappar medlemmar

06:30Sierska övertygad om att försvunnen tax lever

06:30Lång dags färd mot natt för DIF-spelarna

06:30Så brottstäta är Värmlands kommuner

06:30Per Kirkeby gläder i Kristinehamn

06:20Stora brister i underhållet på KBAB:s hus

06:20Lysviks hembygdsförening är i kris – ordföranden har avgått

06:20Två nya på torpet efter Ernst

06:20Fiskare var nära att drunkna i Villingsberg

06:10Personlig konst på Vårsalongen

06:03Äntligen byggklart på Solbacken

06:01Födelsedag 28 mars

06:00Jordens bävan

06:00Glöm inte bort Hammaröleden

06:00Låt arrangörerna själva betala

06:00Håkan når ända fram

06:00Bäst i snabbt tempo

06:00Plats för allt och alla i Badhuset

06:0010 år 28 mars

06:00Witchcraft inställt

06:00Nordman på turné

06:00Fungerar inte

06:00Fler grannar överklagar vindkraftsutbyggnad

06:00Björn Borgs pappa död

06:00Åsfjärden bäst i länet

06:00Strid väntas på folkpartiets årsmöte

06:00Solen sken på sol- och pelletsdag

06:00KBAB:s ordförande: ”De ger sig på barnfamiljerna”

06:00250 000 till läromedel i grundskolan

06:00Få sökande till Letälvsskolan

06:0054 konstnärer antagna med 98 konstverk till Vårsalongen

06:00Ny krismyndighet i gamla spår

06:00Utställning i Smältarbyggningen till sommaren

06:00Beslut om konstgräs och nya Stora Halla väntas i april

06:00Biodling som bisyssla uppmuntras

06:00Romantisk bagatell som faller platt

06:00Krossande svanesång

06:00Smått tröttsamt

06:00Vackert och stämningsfullt

06:00Scanmodule söker tillstånd för tillverkning

06:00Fördubblade pappadagar välkomnas

06:00Oscar Hedman till Frölunda

06:00Kommunen överklagar beslut om bergtäkt i Spjutbol

06:00Psykiatriska öppenvården ska flytta

06:00Arvikas infarter snyggas upp

06:00Fungerar bra som vaggvisor

06:00Kompetent men alltför bekant

06:00Dålig information om skolflytt

06:00Följer de verkligen reglerna?

06:00Räkningarna allt lättare att förstå

06:00Minskade resurser gläder ingen

06:00Vi måste ändra våra vanor nu

06:00B Free – mötesplats för HBT-ungdomar

06:00Kosmisk explosion förbryllar forskare

06:00Kom ihåg att ta vara på dina möjligheter!

06:00Musik som fascinerar

06:00Pulpa övertygar

06:00Sjuder utan att koka

06:00Tullen röntgade lastbilar

06:00Liten vägsnutt kan få stor betydelse

06:00Stort intresse på Maxs informationsträff

06:00Felmedicinering Lex Maria-anmäls

06:00Dans på schemat

06:00Va menas med proportionerligt våld?

06:00Redo för topplistan

06:00Rantala och Sundberg sist ut i rådhuset

06:00Grymt nubiskt sväng

06:00Festlig gala för Bengtsfors idrottshjältar

06:00Grafikverkstaden till Degerfors

06:00Dags att avliva en myt

06:00Rosie hemma – ett halvår i England blev drygt sju år

06:00Anders Mellgren: ”Jag brinner för speedway”

06:00Emiltrofén avgörs i helgen

06:00Hittade 50 metersbassäng i Älvdalen

06:00Olofsson kastar sten i glashus

06:00Storleken kan alltid diskuteras

I går 23:22Kanal 12 får sända över hela länet

I går 23:17Anna Ingman ringrostig vinnare på boxningsgalan

I går 23:00Thore finalist i internationell karaoketävling

I går 22:49Andraplats för Berglöf

I går 22:44Medium förmedlade kontakt med ”andra sidan”

I går 22:3668-åring kvinna återfunnen – eftersöktes av polisen

I går 22:04Ett dussin värmländskor ambassadörer för kvinnors företagande

I går 21:52Lördagsöppet på badhuset i höst

I går 21:52Bidrag till stödcenter för kvinnor och barn

I går 21:41Adams Hall tillbaka i gammalt gott slag

I går 21:40Senare matchstart får kritik

I går 21:15Sunnes företagsklimat står sig bra

I går 21:05Kvinnan i brunnen dog en naturlig död

I går 21:04Nu väntar sanering av hyreshuset

I går 21:00Mardrömstart för PG – två bilar är demolerade

I går 20:34Elvis lever i Pingstkyrkan

I går 20:28Stefan ny ordförande i Ung Företagsamhet

I går 20:24”Snart smäller det i korsningen här igen”

I går 20:10190 misstänkta rattfyllon kan ha fått fel utandningsprov

I går 20:05Årjäng kan få bilprovningsstation

I går 20:04Kritik mot dålig arbetsmiljö utanför Skåre förskola

I går 19:41Två till sjukhus efter krock i centrala Arvika

I går 19:04Seger för Wiktorsson i landslagsdebuten

I går 18:13Hårt påsktryck på akutmottagningen

I går 17:01Ny avdelning för korttidsvård startas

I går 16:59Begränsad service på biblioteket

I går 16:53Tre bilar i krock norr om Åmotfors

I går 16:48Lars-Olov krävdes felaktigt på trängselavgift

I går 16:37Åtal för misshandel och skadegörelse

I går 16:36Stipendium på 20 000 till DIF-spelare

I går 16:35Fyra FBK-spelare i junior-VM-trupp

I går 16:24Bandidosmedlem begärd häktad

I går 16:22Nytt telefonsystem ska ge bättre kontakt med vårdcentralen

I går 16:10Rhodin: ”Nu ska vi stöka, bråka och jävlas”

I går 16:05Sammen: ”Lintner kan bli aktuell för come back”

I går 15:38Sevc klar för ett FBK-år

I går 15:35Tre värmlänningar i U19-landslaget

I går 15:33Landstinget vill veta hur du mår

I går 14:48Effektiv metod för att minska arbetslöshet

I går 14:45Blandade politiska reaktioner mot OS-bojkott

I går 14:42Ärende om strandskydd skickas till miljödomstol

I går 14:36Sunnes näringsliv rankas

I går 14:34Skidbacken vill ha anstånd med amorteringar

I går 14:30Välkommen Ina!

I går 14:25Välkommen Johannes!

I går 13:46Avtal kring utomhusbad sägs upp

I går 13:29Värmlänning avgjorde norsk final

I går 13:19Fyra personer skadades allvarligt – 39-åring döms till fängelse

I går 13:02Brand i pannrum på Gruvöns bruk

I går 11:44Trio åtalas för grov misshandel

I går 11:37Widlund nominerad till domare vid Värmlands tingsrätt

I går 11:12Det våras för staren

I går 10:32Björkman utslagen i första omgången

I går 10:21Stefan Holm sågar Bodströms OS-utspel

I går 10:14Kvinna och barn hittades mördade

I går 09:57Fler väljer att begrava hästen hemma

I går 09:35Uppåt Väggen – både kraftprov och folkfest

I går 09:14Nivåskillnad i sjukhusentrén problem för rörelsehindrade

I går 08:46Norges statsminister: ”En omfattande utredning ska göras”

I går 08:36Försäkringskassan förlorade tvist i länsrätten

I går 08:36Sjuksköterskor: ”Vi känner oss kränkta!”

I går 07:59Sms-bolag polisanmäls

I går 07:25Polisdygnet 26–27 mars

I går 07:19Åre blir plats för EU-möte

I går 07:16Den hittills äldsta europén har hittats

I går 07:08KT på plats under DIF:s träningsläger på Cypern

I går 07:07DIF ska nöta och nöta fasta situationer på Cypern

I går 07:06Kan bli en man för juniorlaget

I går 07:00Lägenhet i Karlskoga kan ha använts för människosmuggling

I går 06:00Maud Olofsson borde skämmas

I går 06:00Nytt telefonsystem installeras

I går 06:00Skilj på stationer och centraler

I går 06:00Ansvar förutsätter möjlighet

I går 06:00Motionsspår förstörda av ryttare

I går 06:00Det var mycket bättre förr i tiden

I går 06:00Försäkringsläkare fattar inte beslut

06:57Köpmännen 100-årsjubilerar

Webbfrågan
Nöje
In flames senaste album, A sense of purpose är full av klibbiga hits och hookiga refränger.
Kultur
Den danske konstnären Per Kirkeby ställer ut en blandning av skulpturer och grafik på Kristinehamns konstmuseum och intendent Stefan Westling jublar. ?Det här är stort?, säger han.
Familj
Babybilder
Läsarnas
Läsarnas
Följ NWT-löparna under våren
Granen
God morgon.