nwt.se - Ditt Värmland, just nu!
Kontakt
Webbredaktionen
Tipsa nwt.se via sms eller mms!
Översikt - nwt.seStäng
Lokala nyheter
Arvika
Dalsland
Degerfors
Eda
Grums
Filipstad
Forshaga
Hagfors
Hammarö
Karlskoga
Karlstad
Kil
Kristinehamn
Munkfors
Storfors

Sunne
Säffle
Torsby
Västerdalarna
Årjäng

Ekonomi
Ekonomi

Sport
Sport
Lokal sport
Trav/tips/spel
Ung sport
Nöje
Nöje
Det händer
Krönikor
Recenserat

Kultur
Kultur

Familj
Familj
Babybilder

Åsikter
Ledare
Debatt
Insändare
I fokus

Läsarnas
Läsarnas
Jourhavande reporter
NWT på hugget
Din läsarnyhet

Väder
Väder

TV
TV-guiden

Mera
Bildspel
Chatter
Data & it
Djur & natur
Helg
Hus & hem
Mat & dryck
Motor
Poesihörnan
Resor
Reseguiden
Smågodis
Spel
Student

Sofia Lindström - bilälskare, nykterist och CNC-operatör

Hon kör en ”head-turner” genom Säffles gator, och tar ingen skit. Möt Sofia Lindström, den 20-åriga bilälskaren med skinn på näsan, som valt att leva ett liv helt utan cigaretter, snus och alkohol.

personligt_sofia_face.jpg

Sofia Lindström

Sofia Lindström sveper längs Säffles gator i sin Volvo S60, en bil hon är mycket stolt över.

Sofia Lindström sveper längs Säffles gator i sin Volvo S60, en bil hon är mycket stolt över. Foto: Solveig Voyce

FAKTA

Sofia Therese Lindström

Ålder: 20 år.
Bor: På Annelundsvägen.
Familj: Har två familjer. Mamma, pappa och syster, och så moster och hennes man, och två kusiner. Katten Måns räknas också som en familjemedlem.
Yrke: CNC-operatör på Spicer Nordiska Kardan i Åmål.
Favoritmat: Mammas kyckling med ris och currysås.
Favoritdryck: Coca-cola.
Läser: Tidningar, biltidningar.
Lyssnar på: Allt från dansband till rock.
Senast på bio: Pirates of the Caribbean 3.
Intressen: Bilar, kompisar, familjen ,katter, data- och TV-spel, fotografi.
Mina bra egenskaper: Är aldrig otrevlig. Jag är hjälpsam och positiv. Bra på att komma i håg låtnamn.
Mina ”sämre” egenskaper: Har ett rätt så dåligt tålamod, är blåögd.
Det engagerar mig: Bilar och bilträffar.
Det för mig arg: Snö och vinter, svek, lögner.
Det gör mig glad: Sol och värme, det piggar upp!
Mest stolt över: Bilen! Att jag klarade av industrilinjen, att jag har fast jobb.
Motto: Grynets ”Ta ingen skit”.
Framtidsplaner: Åka på bilträffar i sommar. Gärna åka på någon roadtrip med kompisar i Sverige. Ska till Egypten också med min familj, det är åttonde gången vi åker dit. Skulle gärna vilja åka till USA också, gärna till Las Vegas.

Sofia Therese Lindström föddes den 20 november 1987 i Karlstad. Hon är en tvetatös, som är storasyster åt en tjej, som är kusligt lik Sofia.
– Folk brukar fråga om vi är tvillingar, även fast det skiljer fler år emellan oss, säger Sofia.
Sofia berättar rätt tidigt i vårt samtal, att hon har två familjer. Hon har en mamma, pappa och lillasyster, men också en moster, mosters man och två kusiner, som hon räknar som sin andra familj.
– Det är så kul, för min syster och jag ligger så nära våra kusiner i ålder, berättar Sofia. Vi har växt upp tillsammans, och när vi än har gjort saker, så har vi varit åtta som åkt i väg. Min mosters familj är som vår familj också.
Sofias enorma (och då är enorm ett ord som inte räcker till egentligen) bilintresse, delar hon med sin kusin, och resten av familjen. Hon kan inte riktigt förklara var det stora intresset kommer i från, men hon har sina teorier.
– Min morfar kanske... Men han tyckte mer om att meka med bilar. Den biten är inte jag så intresserad av, jag är mer intresserad av styling. Min mamma och pappa tycker om gamla bilar, och håller just nu på att importera en Cadillac. Det vi har gemensamt i familjen är att vi alla tycker om 50-tal och Rockabilly. Bootsen, bilarna och alla fina frisyrer, och så musiken så klart.

Övningskörde med mamma
Redan när Sofia var 15 år, började hon att jobba extra pappersfabriken i Säffle, som senare blev Nordic Paper.
– Jag jobbade helger och röda dagar, och tjänade fina pengar på det. Att jag extrajobbade så mycket, gjorde att jag kunde köpa mig min alldeles egna första bil när jag var 16 år. En motivlackad Opel Calibra, som jag övningskörde i med mamma.
Sofia berättar, att hennes mamma hade en ängels tålamod. Hon skrattar när hon berättar om tiden hon övningskörde.
– Jag övningskörde mycket kvällar och helger, på stan och hade väl lite annorlunda övningskörning. Det blev mycket stadskörning, om jag säger så. Mamma sa ”en timme till, sen får det räcka”. Jag tyckte att det var jättekul att ha mamma med mig, och övningsköra med henne. Många skulle säkert tycka att det var lite pinsamt att cruisa och övningsköra med sin mamma på stan, men det tyckte inte jag. Min mamma är som min storasyster, och jag tyckte att det var jättekul.
Körkortet tog Sofia en dryg vecka efter att hon fyllt 18. Hon berättar att hon grät när hon fick körkortet.
– För mig var det så stort, bilen är ju mer än ett fortskaffningsmedel. Jag ville ta mig längre än från A till B, bilen är ju som ett andra hem för mig.
För Sofia var det självklart att köpa en bil när hon var 16 år. Det var det dock inte för hennes kompisar, som kanske hade förväntat sig att hon skulle köpa någonting annat för sina intjänade pengar.
– Det fanns inget annat, säger hon. Det var så självklart. Alla omkring var lite förvånade, men för mig var det så uppenbart. Visst, det är inte ”bara” när man köper en bil, men jag lägger inte mina pengar på så mycket annat. Bilar är ju min hobby.

Aldrig mer cab
I dag är Sofia 20 år gammal, och ”övningsbilen” Calibran är borta, sedan länge
– Jag har alltid legat ett steg före, när det gäller vad jag vill ha för bil. Jag har bra koll på bilar, och tycker om att sitta på nätet och titta i biltidningar, och ta reda på priser, motorer och sådant. Jag har alltid en bild i huvudet om, hur bilen ska vara. Nu är jag inne på min femte bil.
Det glimrar till i ögat på Sofia, när hon berättar om sina ”kärlekar” - bilarna.
– När jag köpte Calibran gick jag helt på utseendet. Den var en årsmodell -90, och min pappa varnade mig och sa att motorn inte var bra. Det var den inte heller, han hade helt rätt. Motorn var riktigt risig. Sedan köpte jag en BMW 320, årsmodell -94. Den var omlackad till Volvos laserblå färg, och var faktiskt den andra BMW-bilen i Sverige som var registrerad i den färgen. Bilen var uppiffad med ett M3-paket. Den bilen hade jag ett år, det var en riktigt fin bil.
Ganska snart bestämde sig Sofia för att ha en ”sommarbil” och en ”vinterbil”.
– Jag köpte en Mercedes Cupé, en 95:a som jag skulle ha som andrabil. Jag har den som vinterbil än i dag. Den är svart med skinnklädsel och är fullt utrustad. Jag köpte den för ungefär två år sedan. Det dröjde inte länge efter det innan jag köpte en BMW 325 cab. Jag var sugen på att ha en cab, så jag impulsköpte bilen. Den var plåtbreddad, med vinge. Men jag hade den inte alls länge. Det var kallt att åka i den, och håret förstördes. Jag kommer aldrig mer att ha en cab, jag tror att ska man ha en cab så ska man ha en amerikanare, som man kan glida runt i. Men nu vet jag det.

Näst intill perfekt
Nu har Sofia en bil, som för henne är näst intill perfekt, och enligt Sofia är bilen en riktig ”head-turner”, eller nackvridare.
– Nu har jag en Volvo S60 orginal, en 2,4 turbo med 200 hästkrafter. Det är en fräsch bil, och när jag köpte den kände jag direkt att ”den här kommer jag att ha länge”.
Sofia var sugen på att köpa ett stylingpaket, som en duktig kille i Uddevalla kunde fixa.
– Jag bokade in bilen där till hösten, och bilen var där i en vecka. När jag kom dit för att hämta den, hade den verkligen fått sig en extreme makeover. Det var nästan så att jag grät. Jag kände inte igen bilen, den var så fin! Han hade bland annat byggt om avgassystemet, så att det är två pipor. Jag har köpt nya fälgar till den, och nu är det inte mycket kvar, för att den ska vara helt perfekt. Jag hittade också en universalvinge nyligen, som jag monterade på för 1,5 vecka sedan. Nu har jag fått lite idéer om motivlack, och jag skulle gärna vilja ha ”flakelack”. Kanske till och med lambodörrar.... Det finns så himla mycket på internet, och det är smidigt att beställa grejer därifrån. Jag tror aldrig att man blir helt klar med sina bilar. Det finns alltid någonting man vill göra.
Det är inte gratis, att ha bilar som hobby, det är Sofia väl medveten om. Och trots att hon ”bara” är 20 år gammal, har hon hunnit lägga ut många ören på sina bilar.
– Jag har alltid jobbat, för att kunna köpa bilar. Jag gick industrilinjen i Säffle, men de flyttade hela programmet till Åmål, så tvåan och trean läste jag där. Så fort jag var ledig från skolan, på röda dagar till exempel, eller på helgerna, så jobbade jag. Jag tycker om att jobba, och har alltid velat jobba med händerna. Jobbet har gett mig en egen frihet, jag tror att man får det när man tjänar egna pengar. Visst, det var väl inte alltid jättekul att jobba på storhelgerna, men jag har ju fått lön för mödan.

Raka killar
Efter gymnasiet, blev Sofia CNC-operatör. Hon tog studenten en fredag, och på måndagen började hon att sommarjobba hos Somas.
– Efter sommarjobbet var jag arbetslös i två veckor, men det var ändå helt okej eftersom jag visste att jag skulle börja jobba hos Volvo Bussar. Jag fick jobb där via Manpower och jobbade med att dra luftslangar till alla bussar. Två veckor innan jul, det året, skickade jag en ansökan om jobb till Spicer Nordiska Kardan i Åmål. Personalchefen ringde nästan direkt till mig. Jag fick jobb där, och fick fast efter fyra månader. Det betyder så mycket att ha ett fast jobb. Att gå omkring i ovisshet är jobbigt. Nu har jag jobbat på Kardan i ett och ett halvt år. Jag jobbar skift och trivs jättebra. Jag har roliga arbetskamrater, de blir också som en andra familj för mig. Och att jobba som CNC-operatör är väldigt kul. Jag kände direkt när jag började där, att jag skulle trivas.
Sofia har, och har alltid haft, mycket killar omkring sig. I skolan var hon den enda tjejen i klassen, och på jobbet har hon inte så många kvinnliga arbetskamrater.
– Jag har alltid varit intresserad av killgrejer, och det har blivit mest, att jag umgås med killar. Man blir lite härdad av att umgås med killar, det är ju en viss jargong i killgängen. Jag upplever killar som mer raka än tjejer, och att vara med killar har gett mig mer självförtroende. Jag tar ingen skit och har skinn på näsan, jag ryter i från direkt om jag eller någon annan blir illa behandlad. På jobbet är vi kanske 6-7 tjejer i verkstaden, jag är yngst men har ändå blivit mottagen väl. Jag hoppas att jag kan få jobba kvar där till pensionen, för jag trivs så himla bra. Sedan vill jag bli en pensionär, som åker omkring med vitt hår i en snygg bil på stan. Jag tror att mitt bilintresse kommer att hänga kvar hela livet...

Ingen fylletaxi
Sofia har många gånger blivit ifrågasatt av jämnåriga, för hennes val i livet. Speciellt det val hon gjort, att ta avstånd från alkohol och droger.
– Att röka har aldrig varit intressant för mig. Röklukt är det äckligaste som finns, och jag har aldrig haft tanken på att smaka. Det är ju underbart att det är rökförbud på krogen nu, så att man slipper stinka när man kommer hem. Jag dricker inte heller. Öl smakar illa, jag har tagit någon klunk men fattar inte att folk dricker det. Jag tar hellre ett glas cola. De flesta som dricker, märker jag vågar inte göra allt när de är nyktra. Jag har självförtroende att dansa och ha kul nykter, och att dricka går ju inte i hop med bilkörningen. Jag tror att det är rätt ovanligt, att inte dricka i min ålder. I början fick jag höra många kommentarer som ”ska du inte testa”, och ”kom igen nu...” men nu vet de flesta att jag inte dricker. Jag är absolut inte någon fylletaxi heller, bara för att jag inte dricker. Vad har jag för glädje av att dricka, liksom? Snus har jag heller aldrig fått för mig att börja med. Jag tror att jag hållit i en snusdosa någon gång, åt någon kompis, men jag skulle aldrig testa själv. Min bästa kompis är också en renlevnadsmänniska, hon tycker också om bilar, och det är kul att köra omkring med henne. Jag kommer aldrig att bli full, jag kan vara mig själv ändå.

Solveig Voyce

Publicerad: 2008-05-03 06:30

© Copyright nwt.se.   Skriv ut!  Skriv ut    Tipsa en vän via e-post!  Tipsa en vän   Rapportera fel i artikeln!  Rapportera fel
Rapportera fel i artikeln.

Ditt namn:

Din e-post:

Beskriv felet:

Din felrapport kommer att mejlas till webbredaktionen, .
BOKMÄRK:  Dela på Facebook Facebook  |  Pusha denna nyhet Pusha  |  Bokmärk sidan till Del.icio.us Del.icio.us  |  Bokmärk sidan till Digg Digg    Vad är detta?
SPONSRADE LÄNKAR
Senast publicerat
07:31   Rallytävling till minne av omkomna (Sport)
07:28   Kanalen får efterlysta pengar (Nyheter Dalsland)
07:27   Hallå där... (Nyheter Dalsland)
07:25   ”Domare – världens bästa yrke” (Nyheter Arvika)
07:21   Plantmarknad med gamla maskiner (Nyheter Karlskoga)
07:20   Polisen bjöd in till hittegodsauktion (Nyheter Karlskoga)
07:17   140 amerikanare på raggarfest i Torsby (Nyheter Torsby)
07:11   ILCOs familjedagar har avslutats på folkhögskolan (Nyheter Karlskoga)
07:10   Söndagskaffe hos Svartå Röda Kors-krets (Nyheter Degerfors)
07:08   ”Folk från rasistiska led startade partiet” (Nyheter Karlstad)
Träningsdagboken
NWT på hugget
KT - sportbloggen
Mera ur nwt.se
NWT.se/jobb
KARLSTAD: Skanark AB söker Arkitekt och Byggnadsingenjör (2008-05-03)
KIL: Wenmec AB söker Beredare/produktionstekniker, Inköpsansvarig (2008-05-03)
KARLSTAD: Lijo Kök & Inredning söker Kökssäljare (2008-04-30)
ARVIKA: Westmatic söker Servicetekniker Sverige, Norge, Danmark (2008-04-25)
KARLSTAD: Räddningsverket söker Projektledare (2008-04-25)
SUNNE: Fryksdals-Bygden söker Annonssäljare (2008-04-23)
NORGE: Dynatec söker Automation/Servicetekniker till Sverige/Norge (2008-04-21)
FILIPSTAD: Wasabröd AB söker Skiftchef (2008-04-19)
KARLSTAD: Kompagniet AF 1991 Sverige AB söker Säljare (2008-04-19)
KARLSTAD: Bilspedition Godsservice AB söker Yrkeschaufförer (2008-04-19)
Information och fler jobbannonser: nwt.se/JOBB.
Träningsdagboken
Reseguiden
TV-guiden
Spel
Läget på vägarna
Testat
Golfguiden
Xtra
Missa inte!
Värmlandsfyndet
Dagens ros/Firarhörnan
Senast publicerat

07:31Rallytävling till minne av omkomna

07:28Kanalen får efterlysta pengar

07:27Hallå där...

07:25”Domare – världens bästa yrke”

07:21Plantmarknad med gamla maskiner

07:20Polisen bjöd in till hittegodsauktion

07:17140 amerikanare på raggarfest i Torsby

07:11ILCOs familjedagar har avslutats på folkhögskolan

07:10Söndagskaffe hos Svartå Röda Kors-krets

07:08”Folk från rasistiska led startade partiet”

07:07Reinfeldt polisanmäls av SDU

07:05Skeppsgatan – bra på dalsländska

07:05Folkmusiken har framtiden för sig

07:04Hans säckpipor finns över hela världen

07:00På söndag spelas Aris musik i radion

07:00”Cyklar för skojs skull”

06:59Tag plats – unionsexpressen rullar

06:59Nivån sjunker i Glafsfjorden

06:57Storpack inte alltid det bästa

06:56”Nu är vi plötsligt viktiga”

06:55Här finns största knarkmissbruket i landet

06:53Gospelkör vill till Chicago

06:49Bilist stoppades med 2,8 promille i blodet

06:33Vinst i SM för Joakim Ljunggren

06:33En sport på frammarsch

06:05Ny utbildning inom skogsvård

06:00Ingen svenska i svensk skola?

06:00Statistik är en osäker vetenskap

06:00Inrätta obligatorisk vikariepool

06:00Den är riskabel och allmänfarlig

06:00Polisen sätter käppar i hjulen

06:00Inga rabatter för pensionärer

06:00Ska hundar eller fyllon gå först?

06:00Uppsägningar blir ännu dyrare

06:00Vi är för eleverna, inte mot friskolor

06:00Alla älskar en småföretagare

06:00Otydliga och svårtolkade regler

I går 23:26Nytt världsrekord av Gumino

I går 23:25Galopp i Paris - Oslo nästa

I går 23:20Count's Dream – pigg som en unghäst

I går 18:24Lyckad debut för nykomlingarna

I går 17:12Värmländska omvald till centerpost

I går 17:12Pensionärer oroliga för ekonomin

I går 17:03En anhållen efter hot mot granne

I går 17:01Anställd fick köttbullar i huvudet

I går 16:59Man misstänkt för misshandel på krogen

I går 16:47Motorklubb förlorade högtryckstvätt

I går 16:46Flicka slog flicka

I går 16:38Höga vattenflöden kulminerar

I går 16:07Lugnt i Karlstad under hårdbevakat sd-möte

I går 15:55Fetma och övervikt ökar bland unga i Europa

I går 14:12”Rasism har inte funnits i vår politik”

I går 13:33”Ring på måndag”

I går 13:22KB tog tre viktiga poäng mot Rynninge

I går 13:13Årjängstravet lopp för lopp den 4 maj

I går 10:54Polisdygnet 3 – 4 maj

I går 10:39Flera anmälda fall av misshandel

I går 09:25Brand i lägenhet i Skoghall

I går 09:19Taxichaufför misshandlad i Karlstad

Webbfrågan

Vilken är den viktigaste måltiden för dig?

Frukost
Lunch
Middag
Annan
Visa resultat »
Nöje
Magnus Tingsek
Kultur
Familj
Ingrid Halvarssons utställning på Prostgårdslagårn i Torsby är lite av en kombination av hennes karriär som flygare och som konstnär.
Babybilder
Läsarnas
Läsarnas
Följ NWT-löparna under våren
God morgon.
Prisbevakaren