nwt.se - Ditt Värmland, just nu!
Kontakt
Webbredaktionen
Tipsa nwt.se via sms eller mms!
Översikt - nwt.seStäng
Lokala nyheter
Arvika
Dalsland
Degerfors
Eda
Grums
Filipstad
Forshaga
Hagfors
Hammarö
Karlskoga
Karlstad
Kil
Kristinehamn
Munkfors
Storfors

Sunne
Säffle
Torsby
Västerdalarna
Årjäng

Ekonomi
Ekonomi

Sport
Sport
Lokal sport
Trav/tips/spel
Ung sport
Nöje
Nöje
Det händer
Krönikor
Recenserat

Kultur
Kultur

Familj
Familj
Babybilder

Åsikter
Ledare
Debatt
Insändare
I fokus

Läsarnas
Läsarnas
Jourhavande reporter
NWT på hugget
Din läsarnyhet

Väder
Väder

TV
TV-guiden

Mera
Bildspel
Chatter
Data & it
Djur & natur
Helg
Hus & hem
Mat & dryck
Motor
Poesihörnan
Resor
Reseguiden
Smågodis
Spel
Student

För landslagstjejen Sofie är dansen allt

SÄFFLE

Med familjen och släkten i ryggen dansar sig Sofie Ericson fram genom livet. Nu packar hon väskan för att åka till Tjeckien och representera Sverige i VM i discodans. Det är fjärde gången hon drar på sig landslagsdräkten. Hur många 15-åringar kan säga att de gjort det?

Landslagsdräkten packas varsamt ned i resväskan. VM i discodans i Tjeckien väntar säffletjejen Sofie Ericson. Nästa vecka är det dags.

Landslagsdräkten packas varsamt ned i resväskan. VM i discodans i Tjeckien väntar säffletjejen Sofie Ericson. Nästa vecka är det dags. Foto: Solveig Voyce

Sofie Ericson har högtflygande planer med sitt dansande. Nästa vecka tävlar hon i VM i discodans i Tjeckien och i framtiden hoppas hon kunna leva på sitt dansande.

Sofie Ericson har högtflygande planer med sitt dansande. Nästa vecka tävlar hon i VM i discodans i Tjeckien och i framtiden hoppas hon kunna leva på sitt dansande. Foto: Solveig Voyce

FAKTA

Sofie Ericson

Namn: Elin Sofie Elisabet Ericson.
Ålder. Fyller 16 i augusti.
Bor: I Sundstorp.
Familj: Mamma, pappa, två systrar och den tjocka katten Katinka
Yrke: Studerande.
Favoritmat: Grillat och mormors underbara mat.
Favoritdryck: Loka, gärna smaksatt men inte citron.
Läser: Hinner inte läsa annat än skolböcker.
Lyssnar på: Allt, Goo Goo dolls är favoritbandet
Senast på bio: Disturbia.
Intressen: Dans, att träna, kompisar, pojkvän och ta det lugnt.
Mina bra egenskaper: Positiv, fokuserad, målinriktad och envis.
Mina ”sämre” egenskaper: Envis, ”survrång” när saker inte blir så som jag tänkt.
Det engagerar mig: Dans och tävlande. Miljön engagerar mig. När mamma och pappa har bilen på tomgång så går jag ut och stänger av den, haha.
Det gör mig arg: Orättvisa, skitsnack och fästingar.
Det gör mig glad: Nära och kära, sommar och dansen.
Mest stolt över: Dansgruppen Invasion och prestationerna jag gjort inom dansen.
Motto: Man måste våga förlora för att kunna vinna.
Framtidsplaner: Bli professionell dansare.

Sofie Ericson står framför ett av livets första vägskäl. Snart tar hon ”grundenten” från grundskolan, och till hösten börjar hon gymnasiet.
– Nu när jag snart slutar grundskolan har jag faktiskt tänkt tillbaka en del, på allt jag varit med om, säger Sofie.
Sofie Ericson föddes i Örebro, men har bott i Säffle hela livet.
– Det var någonting fel på mitt blod när jag föddes, berättar Sofie. Det var något med att mamma hade positivt blod och jag hade negativt, eller någonting sådant.
Sofie är yngst i en systerskara på tre tjejer. Hon har vuxit upp i huset hon bor i nu, och beskriver sig själv som ett ganska lugnt barn.
– Jag tror att jag var ganska snäll i alla fall.
Hon gick i förskolan Illern och började sedan på Tingvallaskolan.
– Det jag kommer i håg från förskolan är ett rum som alla avdelningar hade gemensamt. Där fanns stora kuddar och annat kul, minns jag. Sedan kommer jag i håg Anita som var mattant på Illern, henne tyckte alla om. När jag började skolan tyckte jag att det var spännande med alla nya kompisar och ämnena i skolan. Jag har alltid tyckt om idrott i skolan. Jag tycker om vissa ämnen också, men det beror lite om man jobbar med något arbete jag varit intresserad av.

Har dansen i generna
Sundsborgsskolan har varit Sofies ”arbetsplats” de senaste åren. Känslorna är kluvna inför att börja gymnasiet.
– Det känns jättekonstigt. Jag tycker att det känns hemskt att en del ska flytta långt för att gå gymnasiet, det är riktigt jobbigt. De flesta kompisarna ska gå kvar här och jag hoppas att man kan behålla kontakten.
Sofie kommer att läsa gymnasiet i Karlstad.
– Jag har sökt till estetiska programmet med dansinriktning, säger hon. Jag har velat gå det hela tiden, och det ska bli riktigt kul att börja där. 
Att Sofie valt en utbildning där hon får utöva dans, kommer kanske inte som någon stor fet skräll för dem som känner henne.
– Jag har dansat sedan jag var sju år. Då började jag på DansCenter Sofia Westlund i Åmål.
Där har Sofie blivit kvar, och dansskolan är hennes ”andra hem”. Dansen finns i Sofies gener. I sitt släktträd har hon bland annat en svenskmästare i tiodans, för att nämna ett exempel. Systrarna har också snörat på sig dansskorna och som liten knatte provade Sofie på att dansa bugg på Yngves. Sedan dess har det varit dans för hela slanten.
– Jag började att dansa en kurs i disco/hiphop när jag var sju. Det rådde väl lite av en danstrend då. Alla började dansa men det var bara ett par som fortsatte.
Sofie var en av dem som valde att fortsätta att dansa. Showdans, disco och jazzbalett har hon hunnit avverka, och när hon såg en dansuppvisning small det till rejält i dansådran.
– När jag såg dessa andra dansa på scenen visste jag direkt att det är det här jag vill göra. Det var så stort för mig att se andra på en scen. Jag fick också dansa på scenen en gång och när jag började dansa disco började jag också tävla.
Det är discon som tar upp den mesta träningstiden, då Sofie tävlar i just discodans. Hon har på senare tid fått ett intresse för modern dans, och den varan blir det mycket mer av när hon börjar på gymnasiet.

Ha kul tillsammans
För några år sedan startade dansgruppen Invasion. Till en början var det fem tjejer som dansade tillsammans, nu är man sju. Dansgruppen har det gått bra för hela tiden, berättar Sofie, men nu när man tävlar i en högre åldersgrupp börjar det bli svårare.
– Jag minns när vi åkte till Kalmar och tävlade för första gången. Vi hade inte hunnit sy upp några kläder utan hade på oss vanliga sporttoppar och hotpants med lite orangea detaljer. Vi kom på pallen i B-klassen. Nu är konkurrensen mycket hårdare, när vi bytt åldersgrupp
Den största framgången för Invasion hittills kom i VM i september förra året.
– Oj, det är så många minnen därifrån men också många minnesluckor. Det var så stort att stå där som bronsmedaljörer. Jag tror att vi var gladare än de som kom etta och tvåa.
Ni tillbringar många och långa timmar i hop, blir ni aldrig osams?
– Jag måste säga att vi håller i hop och får det att funka. Vi har alla olika åsikter om mycket men det är ju en del av att vara i grupp. Jag tycker att det fungerar jättebra.
I VM i fjol tävlade säffle- och åmålstjejerna i både grupp, formation,singel och par. Sofie tävlade i singelklassen och hon beskriver upplevelsen som ett av de starkaste minnena från resan.
– Hela sverigeklacken hade samlats för att titta och heja fram mig vid omdansen om den sista platsen i finalen, och det var så himla mäktigt att höra hela klacken... Jag var nära att på att fälla en tår när jag stod där på golvet faktiskt. Nu är vi där snart igen, det är svårt att förstå.
I år tävlar tjejerna i Invasion i A-klassen över 16 år. Många av konkurrenterna är över 20 år, och konkurrensen är inte att leka med.
– Vi vet om att det kommer att bli riktigt tufft, men vi kör vårt race och har kul tillsammans.

Mycket slit
Nio pass i veckan dansar Sofie, i bland tio. På söndagar och ofta tisdagar är det dubbla pass som gäller.
– Jag har inte tid med annat än dansen, skrattar Sofie. I bland kan jag känna att ”nä, nu orkar jag inte mer”, men så står jag där på tävlingarna och bara älskar det. Då är varenda minut av träning värt det. Jag tränar även kondition och styrka, utan den träningen skulle det inte fungera. På tävlingarna dansar man i två minuter i gruppklassen, i singel totalt tre minuter och i par också i tre minuter. Det ligger mycket slit bakom de små stunderna av dans.
I VM som stundar nu, kommer Sofie att dansa singel och i grupp med Invasion, men också i parklassen tillsammans med Josefine Molinder, som även hon dansar i Invasion.
– Josefine och jag har dansat i hop sedan jag började i Åmål. Vi är bra kompisar utanför dansen också.
På Sofies meritlista inom dansen finns många segrar i Sverige i olika klasser, och hon har dragit på sig den blå-gula landslagsdräkten snart fyra gånger.
– Att man representerar Sverige förstår man inte förrän man är på mästerskapen. Det är stort, så stort att man inte förstår det. Det är en bra sammanhållning i landslaget. Det är kul, för man har fått kompisar i hela Sverige.

Rankad etta
Framtiden stavas även den dans.
– Jag vill jobba som danslärare. Det är ett intresse jag har, och jag älskar att instruera och lära ut till andra. Sedan skulle jag vilja bli professionell dansare. Efter gymnasiet skulle jag gärna vilja komma in på Balettakademien, vilket jag har drömt om väldigt länge. Balettakademien finns i Stockholm och Göteborg. Helst skulle jag vilja flytta till Göteborg men dansa modern dans, och den inriktningen finns i Stockholm. Men det är väldigt svårt att komma in, och kommer man in är det en tuff och riktigt hård utbildning.
Men först, VM i Tjeckien. Sofie och hennes danskompisar är ordentligt taggade inför mästerskapet.
– Vi är väldigt revanschsugna. Det har gått bra på de svenska tävlingarna, så vi går in för att göra vårt bästa och ha kul. För min egen del är jag riktigt laddad.
Sofie är rankad etta i sin singelklass i Sverige. Att hennes namn toppar en lista har hon fortfarande inte hunnit smälta.
– I de ranking-grundade tävlingarna i år har jag hamnat på pallen varje gång, säger hon. Men det blev ändå en chock när jag såg att jag var rankad etta. Det är helt overkligt.
Mycket har hänt på det året, som Sofie tränat inför mästerskapet i Tjeckien.
– Jag har fått mer självsäkerhet i dansandet. Jag vet hur jag ska bete mig och det känns som att jag har blivit starkare. Det är klart att jag är lite rädd för att misslyckas, jag vill ju slå dem som kom bättre än mig förra året. Målsättningen är att gå vidare minst en gång, det vill jag gärna göra. Jag ska göra mitt bästa och tänka på att ha kul.

Dansläger i sommar
På TV dansas det för fullt i program som Let's Dace, Floorfiller och So You Think You Can Dance. Sofie har sin förklaring till varför dansandet blivit så populärt.
– Dansen har alltid varit vid sidan av, och det har bara varit fotboll, friidrott, hockey eller någon annan idrott. Jag tror att folk har börjat inse hur grym man kan vara som dansare, och jag tror att intresset för dans kommer att fortsätta vara stort.
Vid sidan av dansen då? Vad händer då i Sofie Ericsons liv?
– Jag umgås med familj, vänner och pojkvännen Johan. De ser inte mycket av mig annars. Men jag har ett stort stöd för dansen i mina föräldrar, släkt och vänner. De stöttar och följer mig och är verkligen engagerade.
– Jag tycker mycket om att gå ut och gå med min Ipod. Jag trallar runt och går dit benen tar mig. Det är skönt, det får mig att slappna av och jag kan rensa tankarna. Hade jag inte dansat hade jag nog spelat fotboll. Innan jag började satsa mer på dansen spelade jag faktiskt fotboll i Sifhälla men slutade för ungefär två år sedan. Jag tror att jag är en sådan som måste hålla på med sport. Jag måste få röra på mig, jag är väldigt sprallig. Tävlingsbiten vill jag ha också.
Sommaren ska – självklart – dansas igenom.
– Jag ska på ett dansläger i Göteborg. Sedan blir det en del träning, lite semester på kusten och sommarjobb.
Sofie blickar framåt, mot en sommar och ett liv fyllt av dans.
– Dansen är mitt liv och mitt stora intresse. Det är så himla roligt. Det är svårt att förklara men när jag dansar, så är jag mig själv.

Solveig Voyce

Publicerad: 2008-05-24 11:13

Uppdaterad: 2008-05-26 16:44

© Copyright nwt.se.   Skriv ut!  Skriv ut    Tipsa en vän via e-post!  Tipsa en vän   Rapportera fel i artikeln!  Rapportera fel
Rapportera fel i artikeln.

Ditt namn:

Din e-post:

Beskriv felet:

Din felrapport kommer att mejlas till webbredaktionen, .
BOKMÄRK:  Dela på Facebook Facebook  |  Pusha denna nyhet Pusha  |  Bokmärk sidan till Del.icio.us Del.icio.us  |  Bokmärk sidan till Digg Digg    Vad är detta?
SPONSRADE LÄNKAR
Senast publicerat
23:36   Man rånade videobutik (Nyheter Karlstad)
22:56   Next Tee imponerade på nytt (Sport Karlstad)
22:47   Stort pådrag efter försvunnen kvinna (Nyheter Karlskoga)
22:33   Ingen speltid för Wiktorsson när Sverige föll (Sport Karlstad)
22:08   Sverige vann mot Slovenien (Sport)
22:00   M-krav på regeringskontakt (Nyheter Värmland)
20:31   Långtradare körde in i långtradare (Nyheter Kristinehamn)
20:19   UF-lärare blev diplomerade (Nyheter Värmland)
19:05   Polisen utreder överfallsvåldtäkt i garage (Nyheter Karlstad)
17:16   Vårdförbundet krävs på skadestånd (Nyheter Värmland)
Golfguiden
Träningsdagboken
NWT på hugget
KT - sportbloggen
Mera ur nwt.se
NWT.se/jobb
ARVIKA: Coffee Queen söker Innesäljare (2008-05-26)
KARLSTAD: Manpower söker Öppet Hus (2008-05-26)
KARLSTAD: Region Värmland söker Strateg, infrastruktur och kommunikation (2008-05-26)
NORGE: Ergo Group söker Konsulter Systemutveckling (2008-05-26)
NORGE: Coop Innlandet söker Butikksjef (2008-05-25)
KARLSTAD: Kyrkoförvaltningen söker Assistent inom ekonomi -och lönehantering (2008-05-24)
MALUNG: Malungs Elnät AB söker Kartingenjör/Tekniker (2008-05-24)
KARLSTAD: Nya Wermlands-Tidningen söker Redigerings- och flödeschef (2008-05-23)
KARLSTAD: Byggbeslag söker Kvalitets- och miljöansvarig (2008-05-21)
TORSBY: Torsby Lamell söker VD (2008-05-21)
Information och fler jobbannonser: nwt.se/JOBB.
Träningsdagboken
Reseguiden
TV-guiden
Spel
Läget på vägarna
Testat
Golfguiden
Xtra
Missa inte!
Värmlandsfyndet
Dagens ros/Firarhörnan
Senast publicerat

I går 23:36Man rånade videobutik

I går 22:56Next Tee imponerade på nytt

I går 22:47Stort pådrag efter försvunnen kvinna

I går 22:33Ingen speltid för Wiktorsson när Sverige föll

I går 22:08Sverige vann mot Slovenien

I går 22:00M-krav på regeringskontakt

I går 20:31Långtradare körde in i långtradare

I går 20:19UF-lärare blev diplomerade

I går 19:05Polisen utreder överfallsvåldtäkt i garage

I går 17:16Vårdförbundet krävs på skadestånd

I går 17:15Fina sportbilar såldes på auktion

I går 17:10Brister uppdagade efter självmord

I går 17:00V65 på Färjestad –se resultaten

I går 16:30Fler stämningar till Marknadsdomstolen utlovas

I går 16:25Ingen ny camping vid Presterud

I går 16:23Pennerborn ny bas i Leksand

I går 16:22Rätt svar i boktävlingen på NWT:s torgdag

I går 16:1319-årig man erkände mordbrand

I går 14:52Trummisen Robin Bailey har avlidit

I går 14:28En lindrigt skadad efter mopedolycka

I går 14:19Klocka stulen ur skolskåp

I går 14:05Svårt förutse vansinnesdåd

I går 13:50Strömavbrott i Edsvalla

I går 13:21”Ambres” friad av Granskningsnämnden

I går 12:54Man hittad död – polisen misstänker mord

I går 12:39Lyckad ungdomssatsning firar tio år

I går 11:28PATRIK: ”Hoppas att knät läker”

I går 11:28BERITH: ”Halsont satte stopp för träningen”

I går 11:19Ny forskning ska underlätta för tandlösa

I går 09:47Internationellt pris till filmare från Torsby

I går 09:47WEBB-RADIO: Solberg om sitt avgörande mål

I går 09:45WEBB-RADIO: Degerfors tränare efter skrällsegern

I går 09:30Phoenix har landat på Mars

I går 09:10Gullstrand utklassade alla

I går 09:08Oscar trea i struligt rally

I går 08:40Personbil körde in i lastbil

I går 08:26Marsch för att få ny lag mot diskriminering

I går 08:19Axel Odelberg signerade böcker

I går 08:18Buskörning med fyrhjulingar

I går 08:15Politikerutfrågning nytt inslag på Gûnnerskemârten

I går 08:13Planering för villor i naturskönt område

I går 08:10Niklas sexa i världscupen på Åbytorp

I går 08:09Sennenhundklubben firade 40 år

I går 08:07Spinnerskan gästade hembygdsgården

I går 08:05Dubbelt Göta i Sisujoggen

I går 08:04Ryssland för Pirnes

I går 08:03Helklart – Kallur till Götagalan

I går 07:54Hot Tub överlägsen – Sintram Creek tvåa

I går 07:53Svettig insats av Skully Gully

I går 07:52Andraplats för Dagfinn Aarum

I går 07:50Bra dag för värmlänningar

I går 07:49Mathilda Appelgren fortsatte glänsa

I går 07:49Mirakel av Karlstad Tennisklubb

I går 07:48KB-förlust och Mullfors utvisad

I går 07:44”Mitt första mål i superettan”

I går 07:43Svenskt rekord – igen

I går 07:41Rekord – i autografskrivande

I går 07:40Emil Forsberg riktigt nöjd med helgens tävling

I går 07:39Starkt försvar ordnade avancemanget för Värmland

I går 07:38Bortaförlust för DIF-juniorerna

I går 07:28Brand ödelade uthus

I går 07:21Simon Nurme – DIF:s räddare

I går 07:20Solberg klackade in avgörandet i slutet

I går 07:18Storseger för Karlskoga Wolves

I går 07:17Storsegrar för Bats mot Alby

I går 07:16Tung förlust för Rävåsen mot jumbolaget

I går 07:13Fördelaktiga vindar runt Jäverön

I går 07:12Joakim Ljunggren missnöjd med mästerskapet i Italien

I går 07:10Fråga sjukgymnasten, vecka 22

I går 07:09Tuff kamp har gjort att Margitha kan cykla igen

I går 07:07Ger inte läsaren en sekunds andrum

I går 07:04Polisdygnet 25 – 26 maj

I går 06:54Rattfyllerist inför rätta

I går 06:52Smedjan på Berget invigdes

I går 06:51Ägarbyte på kanalen

I går 06:50Åtorpsdagen med biodlare och brandkår

I går 06:48Hoola Bandoola var först på festival

I går 06:46Eldorado för trädgårdsvänner

I går 06:45Festivalcamping året runt

I går 06:43Skolklasser slipper slås samman

I går 06:40Världens första doftfria vård

I går 06:38Järnväg knyter ihop Karlskoga och Nora

I går 06:31Snitslad bana till rånarnas gömställe

I går 06:30Riktig ersättning vid markintrång

I går 06:30I FOKUS: Tyck till om bantning och dieter i dag

I går 06:20”Ska jag sticka kniven i dig?”

I går 06:10Håkan ringde efter ambulans men ingen kom

I går 06:00Metod för att upptäcka akut syrebrist vid förlossning prisas

I går 06:00Var finns alla intressanta företag i länet?

I går 06:00Sjuksköterskorna går tillbaka till Åmål vårdcentral

I går 06:00Födelsedag 26 maj

I går 06:00Gamla bygdenamn till heders igen

I går 06:00Bygg järnväg med budgetöverskottet

I går 06:00Karlstadsläkaren: ”Ät mer fett!”

I går 06:0010 år 26 maj

I går 06:00Förklara vad pengarna går till!

I går 06:00Trögt också för oppositionen

I går 06:00Så blir vägskyltarna billigare

I går 06:00Medverkade medicinen till kvinnas dödsfall?

I går 06:00Sporten förtjänar en ärlig chans

I går 06:00”Sorry, det finns inga genvägar”

I går 06:00Statistiken är helt ointressant

I går 06:00Utbildningen nu är inte som förr

I går 06:00Olycksdrabbad korsning ska byggas om

I går 06:00Alla gnällspikars högborg...?

Webbfrågan
Nöje
John Fogerty spelade i Löfbergs Lila Arena på lördagen.
Kultur
Inge Andersson och kulturchef Tuula Dajén visar såna löv i plywood som ska sättas upp i Berättarträdet som ska invigas på Teatertorget i Sunne på Kulturfesten.
Familj
Landslagsdräkten packas varsamt ned i resväskan. VM i discodans i Tjeckien väntar säffletjejen Sofie Ericson. Nästa vecka är det dags.
Babybilder
Läsarnas
Läsarnas
Följ NWT-löparna under våren
God morgon.
Prisbevakaren