A till Ö
Länk till sektionssida - Kultur

Agnetha vågar satsa helhjärtat på smycken

KULTUR

Atenga. Visst låter det som ett stridsrop ur en saga, ett sista rop till dem som måste fatta mod och gå vidare för att överleva.
Agnetha Albinsson på Hammarö vågar, hon går. Nu blir hon konsthantverkare på heltid i egen ateljé.
Butiker och kunder står redan på kö.
Agnetha Albinsson gav sig själv ett år att fundera över sin framtid. Nu har hon bestämt sig och satsar helhjärtat på smycketillverkningen.
Foto: Gunilla Rung Klint
 [Förstora] 
Mamma/pappa-barnsmyckena (till vänster) har många beställt av Agnetha Albinsson. Smycket till höger, av silverlera, tillhör också de mer stillsamma och stilrena i hennes ofta mer dramatiska produktion.
Foto: Gunilla Rung Klint
 [Förstora] 
Symmetri är inget för Agnetha Albinsson. Hennes kedjor bryts alltid av stora ringar, stenar och berlocker.
Foto: Gunilla Rung Klint
 [Förstora] 
Trots att Agnetha Albinsson aldrig gjort minsta ansats att marknadsföra sina handgjorda smycken bärs de av många människor i Sverige och Spanien.
– I går, när jag var på stan, såg jag tre personer med mina smycken. Personer jag inte känner. Vilken märklig känsla.
Hjärtan snärjda i tunna glittrande trådar har blivit hennes signatur. Och vid många mamma- och pappahjärtan hänger hennes tuffsnygga plattor med barnens namn.
Men hennes smycken präglas i allmänhet av en större dramatik. Kedjornas harmoni bryts alltid och plötsligt av jättelika länkar och kastar sig ut i rasslande stenar och anslående berlocker. I armbanden tumlar stenar med stora pärlor och berlocker.
Sedan hon upptäckte silverleran, så mjuk att arbeta med, har berlockerna antagit nya säregna former där en liten rosa sten kan glittra till mot en yta grov som mossbelupen sten.
Kunder har stor frihet och kan få smycken i sin egen färgskala.
– Jag får se smycket ändra karaktär i en färg som jag aldrig skulle ha valt själv. Det lär jag mig jättemycket av.
Men Agnetha Albinsson kan ta sig friheter själv också.
– Smycken är så personliga. Ibland kan jag känna att det där blir inte så fint på henne. Då ber jag att få byta ut delar av smycket.
Det personliga förstärks ofta med ett uttalat budskap.
– Som det här, säger Agnetha Albinsson och håller upp ett smycke där små bokstäver ristats på en tunn ring: ”följ din dröm...”
Hon bär gärna det smycket själv, inte minst i dessa dagar. För i tisdags lämnade Agnetha Albinsson Montessoriförskolan Solen, där hon varit lärare i 15 år, och gick rätt in i sin dröm. I höst blir hon konsthantverkare ”på riktigt” och flyttar verkstaden från tvättstugan till en egen ateljé med butik.
– Det känns otroligt häftigt att vara 45 år och ha en ny karriär.
Utbildning, jobb, barn, familj och hus tog sin tid, och Agnetha Albinsson trivdes med tillvaron.
Men den kom ändå, den där stunden i livet som kan förändra allt om man bara orkar, vill och säger ja.
Det hade bildats en liten förening i bekantskapskretsen, Föreningen för gladare mammor, och en kväll bokade medlemmarna in sig på en tretimmarskurs i smycketillverkning.
– Jag blev som besatt. Jag stod vid diskbänken hemma och gjorde smycke efter smycke. Jag kunde inte sluta.
Smyckena väckte uppmärksamhet från första stund. Systern i Göteborg ville ha och kompisarna.
Sedan började telefonen ringa. Systerns arbetskamrater på Östra sjukhuset ville köpa smycken, och kompisarnas kompisar och deras kompisar. När systern var ute och shoppade i Göteborg fick hon frågor om sina smycken, och inköpsansvariga på en butik som tillhör en av de stora klädkedjorna lät hälsa att hon ville köpa in dessa smycken så fort som möjligt.
Agnetha Albinsson startade ”Design Atenga” (Atenga – Agneta baklänges) och började – med stor tvekan ”för det var inte jag”– ordna homepartyn. Hon sålde allt hon hade och lite till.
– Det slutade alltid med att jag fick ta av mig mina egna smycken, och sälja dom också.
Hon fick återförsäljare runt om i Sverige, öppnade en hemsida och reste till Madrid flera gånger för att sälja där.
Nu har Värmlands konsthantverkare bjudit in henne som medlem, och ett tiotal butiker köar för att få sälja hennes smycken.
– Trots att jag inte marknadsfört mig än har jag fler beställningar än jag egentligen hinner med. Nu måste jag bestämma mig för hur mycket det här får växa, om jag ska fortsätta att göra allt hantverk själv eller om jag ska leja bort en del av det.
Gunilla Rung Klint
054-19 97 39

Publicerad: 2008-07-04 07:55
Uppdaterad: 2008-08-29 17:43

DELA/LÄNKA
Tipsa dina vänner på Facebook om denna artikeln  Facebook  Tipsa andra om den här artikeln på Pusha  Pusha  Tipsa andra om den här artikeln på Digg  Digg  Bokmärk sidan till Del.icio.us  Del.icio.us    Add This  –  Hjälp?




nwt.se - Just nu!
En minibuss gick av vägen vid Eda kyrka på måndagsförmiddagen


Färjestad nya tredjeställ är grönt. Tröjan kommer att användas under lagets tio lördagsmatcher i LLA. Kul med en extra uppiffning, tycker Mikael Johansson.


Här ligger 50 000 helgbilagor och väntar på att få nå sina prenumeranter. NWT har haft problem med en ibladningsmaskin vilket resulterade i att läsarna blev utan bilagan i lördags. Niklas Ekholm jobbar i pressen och han arbetar hårt med att försöka lösa problemet.

Två skadade i frontalkrock




Bernt Lindqvist har kritiserats för sina kurser om varg och vargjakt som enligt honom själv syftar till att förbereda inför en eventuell framtida jakt på varg.

Sandras tårar i Mora

Dödsfall stoppade söndagens filmvisningar

Strålande sol, gnistrande snö och fina spår. Det var många som åkte skidor med ett leende på läpparna i lördags. Det här är toppen säger Karlstadsbon Kurt Hagström och skidar i väg på golfbanan vid Bryngfjorden.

Stina, 3,5 år, Alva, 6 år och Hanna, 9 år, kollar in de ekologiska varorna i skafferiet. Mycket är dyrare än vanlig mat – men mycket kostar precis samma, säger Annette som har järnkoll på priserna.


Elbilar är inte så vanliga i Värmland. Men Göran Karlsson (till höger) har en. Han och Bertil Ottoson är med i Elfirs lokala förening i Värmland.

Än så länge står smöret kvar i några av Karlstads största matvarubutiker. Men en ökad efterfrågan gör att Milko får jobba på för att smöret inte ska bli en bristvara. Foto: Maja Suslin/Scanpix


WEBB-TV: Metalband får stöd


Nämnd åtalas för tjänstefel

Ingen helgbilaga i dagens NWT

Mosseruds 1-0 mål gjordes av Daniel Skålerud. Här grattas han av Henrik Molteberg.

De verk som Marlene ställer ut i Livet lever består till största del av akrylmålningar men också av teckning och blandteknik.


Anna Rehnberg och Anneli Hult litade på vänners omdömen när de skulle välja vagn.



Adam Soliman, till vänster, i Next 3.

Varför ska man rösta på dig?

Katterna var instängda på en trång toalett. När inspektionen gjordes hittades en död katt och dessutom kadavret av en sedan länge död katt. Foto: Länsstyrelsen

Längs den lilla ån har hägern gått på spaning. Tydliga spår i nysnön efter hägerns stora fötter avslöjar exakt var den har traskat fram. Här och var har hägern stannat till för att kolla efter fisk.


Det är det roligaste jobb jag haft , säger Marie Axelsson Olsson om sin satsning på en chokladfabrik i Sysslebäck, tidigare var hon i cirka 25 år verksam inom restaurangbranschen bland annat som egen företagare. Sedan januari levererar hon praliner till två delikatessbutiker på Arlanda.



Nyhetsdygnet

Polisdygnet


Webbfrågan
Brukar du köpa ekologiskt när du handlar?


Tipsnummer

Babybilder


Det händer

God morgon

Trafikinformation

PDF

Reseguiden

Spel

Träningsdagboken

TV-guiden

Xtra


California Dreamin'
http://blogg.nwt.se/californiadreamin/feed/   Ellen Andersson, webbredaktör på nwt.se, bloggar från Silicon Valley.


KT-sportens blogg
http://blogg.nwt.se/ktsporten/feed/   KT-sporten bloggar om sporthändelserna i Karlskoga/Degerforsområdet.


Årets bästa dagstidningstryckeri



se alla jobb
FILIPSTAD: OLW Sverige AB söker Produktionscontroller 2009-02-24
HÄLLEFORS: Hällefors Kommun söker Utvecklingsstrateg 2009-02-16
KARLSTAD: Hrresurs söker Ekonomichef 2009-02-16
KIL: Kils Kommun söker Teknisk Chef 2009-02-11
KARLSTAD: Mirka Scandinavia söker Innesäljare 2009-02-09
GRUMS: Grums Kommun söker Säsongspersonal 2009-02-09
STORFORS: Storfors Kommun söker Skolchef 2009-02-09
SKOGHALL: Akzo Nobel söker Flera medarbetare 2009-02-04
KIL: Carlstad VVS Projekt AB söker VVS-ingenjör 2008-10-25




Värmlandsfyndet

Dagens ros/firarhörnan