Повернутися на першу сторінку

головна | мапа сайту | контакт |

Інші матеріали розділу

29.04.2009, 09:02
Виктор Янукович: Мы хотели помочь стране, правительству...Мы наши требования вручили всем, кто занимается подготовкой Антикризисной программы, и мы не просим, мы – требуем

20.04.2009, 20:38
Виктор Янукович: Для быстрого преодоления кризиса в Украине нужно ускорить смену этой власти

04.04.2009, 11:24
Виктор Янукович: Что касается даты одновременных досрочных президентских и парламентских выборов – политики, включая Президента, премьера, представителей партий – должны сесть, договориться и принять политическое решение

29.03.2009, 19:46
Віктор Янукович: Безстрокові акції протесту закінчаться тільки тоді, коли влада піде у відставку. Сьогодні ми не бачимо іншого шляху

Віктор Янукович: Ми будемо вимагати відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту Президента

19.01.2009, 09:41

Інтерв'ю Лідера Партії регіонів "Подробицям тижня" на телеканалі "Інтер"

- Вітаю Вас, Вікторе Федоровичу!

- Вітаю.

- Ви обіцяли підняти питання відставки уряду навесні в березні, якщо той не справиться з кризою. Однак така заява вже цього тижня прозвучала від Вас. Чому?

- Ми підняли питання відповідальності уряду – перш за все, звіту. Я зробив наголос, що, скоріш за все, ми будемо вимагати відставки уряду, і, безумовно, початку процедури імпічменту президента.

- У який спосіб Ви будете відправляти уряд у відставку, якщо інші фракції такого бажання не висловлювали, а одних лише голосів "регіоналів" для цього буде замало?

- Ми в черговий раз піднімаємо це питання. Ви пам'ятаєте, що минулого разу, в червні 2008-го року, нам не вистачило лише голосів комуністів. Якщо б вони підтримали, вже б більше півроку цей уряд би не працював. Але що змінилося? Якщо щось змінилося на краще з червня до цього часу – хай скажуть наші колеги, що щось змінилося на краще – для країни чи для них особисто. Тому ми хочемо підняти рівень відповідальності і парламенту, і політиків, які підтримують сьогодні цю владу і окремо цей уряд.

- Ви думаєте, що голоси знайдуться?

- Головна мета – щоб влада працювала ефективно. Якщо вона не здатна це зробити, і в них не вистачає мужності визнати свої помилки чи своєчасно їх виправляти, і вони самостійно не хочуть зробити цей крок мужній – визнати і піти в відставку – їм треба допомогти.

- Від Вас також пролунала заява процедури імпічменту президента. Окрім цієї заяви, якісь конкретні кроки в цьому напрямку будуть?

- Конкретний крок зроблений. Вже прийнятий в цілому закон про спеціальні тимчасові слідчі комісії. І це вже конкретний крок, який відкриває шлях до цієї процедури. Але ми, безумовно, розуміємо, що по часу ця процедура займе дуже багато часу, але подивимось. Якщо ми будемо встигати це зробити до президентських виборів, то підемо цим шляхом.

- Сьогодні вранці з'явилася інформація прес-служби Юлії Тимошенко про те, що сторони начебто домовились про ціну на газ для України, і про умови транзиту газу до європейських споживачів, і начебто вже завтра будуть підписані відповідні документи. Ви у це вірите?

- Я хочу вірити в те, що, врешті-решт, відбудуться домовленості, вони, на мій погляд, будуть не зовсім такі, які ми бажали. Вони будуть гірші, ніж вони були колись – це факт. Але з чогось треба починати. В такій невизначеності не можна далі в такій ситуації тримати країну, і в такій напруженості тримати Європу.

- Скажіть, а комусь в нинішній ситуації може бути вигідно свідомо затягувати ці переговори? Напередодні президент Росії Дмитро Медвєдєв сказав, що, на його думку, Україна свідомо затягує підписання газових контрактів. Це може бути правдою? Комусь може бути вигідна така ситуація невизначеності?

- Свідомо заморозити країну, зупинити десятки підприємств – я не знаю, це тільки хворі люди можуть це зробити.

- А яка Ваша позиція в цьому газовому питанні? Якою б ви бачили ціну прийнятну для України? І на вашу думку, чи варто піднімати вартість транзиту?

- Якщо ціна на газ, в таких умовах як ми знаходимось, буде більше ніж 250 доларів – а це означає, що вона до споживача буде доходити вже далеко за 300 – це для економіки крах. Що треба зробити, щоб цього не допустити? Політики повинні думати про це і досягати цієї мети. Прив'язувати тариф до ціни на газ, безумовно, треба – це питання найближчого майбутнього.

- Вікторе Федоровичу, на Вашу думку, які наслідки може мати для України ось ця газова суперечка, найскладніша за усі попередні, коли Росія зіпсувала своє реноме як постачальника газу, Україна зіпсувала свій імідж як країна-транспортер газу? Чим це може обернутися для України, для її національних інтересів?

- Ми втратили багато на міжнародному рівні, імідж України постраждав дуже серйозно. Спектр цих втрат дуже великий, і зараз знайти вимір, скільки і чого ми втратили, дуже важко.

- Багато хто приміряє, зараз кажуть, що може розвиватися ситуація за білоруським сценарієм, коли "Белтрансгазу" була виставлена надто висока ціна, він не зміг нічого робити, вліз у борги і після цього був змушений віддати частину газотранспортної системи Росії.

- Сьогодні Білорусь має газ по ціні 160 доларів. Що вона втратила, що придбала – це їх треба спитати, хай вони прокоментують це питання. Я хочу сказати, що Білорусь живе стабільно і має по стабільним цінам газ, в свій час там були загрози дестабілізації ситуації в газовому питанні, але вони знайшли ключ. Прикладів є багато, і ми повинні використати досвід, який є кращий, але в нас же в самих є свій розум.

- Тобто, нічого критичного Ви не бачите, якщо частина ГТС може бути віддана, з іншого боку – ми отримаємо дешевий газ, прийнятний для населення, для підприємця, який ми ще зможемо, можливо, продавати?

- Це питання цікаве. Що нам краще – мати власний газ, економічно вигідніший, чи його покупати? Якщо подивитись на тенденцію світову і прогнози аналітиків, треба рухатись в бік отримання власного газу, входити в ці проекти, влазити в них, домовлятись, шукати такі можливості і досягати своєї мети. Це великий проект, над яким треба працювати, його ніякому разі не можна заполітизовувати до такого стану, що це священна корова і до неї не можна нікому торкатись. Боятись цього питання не треба, але треба розуміти ціну, а це означає відповідальність.

- Дякую Вам за інтерв'ю.

- Я Вам дякую.