Universitat Pompeu Fabra
Universitat i Empresa

Incentius fiscals

Accions de mecenatge i incentius fiscals

 La Llei 49/2002, de 23 de desembre, de Règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, afavoreix les accions de mecenatge. Segons la seva pròpia Exposició de Motius, amb una finalitat incentivadora de la col·laboració particular en l'assoliment de finalitats d'interès general, i reconeixent la presència cada cop més important del sector privat en la tasca de protegir i promoure actuacions sense ànim de lucre i amb finalitat de naturalesa general i pública.

La Llei 49/2002, preveu els supòsits que són aplicables als donatius, les donacions i les aportacions que es fan, entre d’altres, a favor de les universitats públiques, i que donen dret a una deducció.

L’import de la deducció, en el cas de donacions efectuades per persones físiques, és del 25% a la quota de l’IRPF. En el cas de donacions efectuades per persones jurídiques, els subjectes passius de l'impost sobre societats tenen dret a deduir de la seva quota íntegra, minorada en les bonificacions, deduccions per doble imposició i deduccions per incentivar la realització de determinades activitats, el 35% de la base de la deducció. En aquest últim cas, la base de la deducció tindrà el límit del 10% de la base imposable que tingui la societat. Cas de no poder aplicar la totalitat de la deducció per motiu del límit, l'excés pendent podria ser compensat en els 10 anys posteriors.

Per tenir dret a les deduccions corresponents per les donacions efectuades, s'ha d'acreditar l'efectivitat de la donació mitjançant una certificació expedida per l'entitat beneficiària.

La Disposició addicional divuitena Llei Orgànica 4/2007, per la qual es modifica la Llei Orgànica 6/2001 d'Universitats, estableix que els percentatges de deducció i del límit de la base de deducció abans esmentats s'elevaran en cinc punts percentuals pels donatius i donacions establerts en l'article 17 de la Llei 49/2002 realitzats a favor d'universitats públiques i privades, d'entitats sense ànim de lucre a les quals es refereix l'article 2 de la Llei 49/2002, que hagin comunicat l'opció per aplicar el règim fiscal especial, sempre que aquestes universitats desenvolupin ensenyaments de doctorat o tercer cicle d'estudis universitaris.

Aquestes universitats haurien de destinar l'import del donatiu o el bé o dret donat a programes d'investigació universitària i doctorat, havent de constar en la certificació que han d'expedir en els termes establerts en l'article 24 de la Llei 49/2002.


Convenis de col·laboració empresarial i activitats d'interès general

Hem de conceptuar el conveni de col·laboració empresarial en activitats d'interès general com el conveni pel qual les entitats beneficiàries del mecenatge, a canvi d'un ajut econòmic per a la realització de les activitats que efectuen en compliment de l'objecte o la finalitat específics de l'entitat, es comprometen per escrit a difondre, per qualsevol mitjà, la participació del col·laborador a l'activitat esmentada, de manera que la difusió de la participació del col·laborador en el marc dels convenis de col·laboració no constitueix una prestació de servei.

Les quantitats satisfetes o les despeses realitzades tenen la consideració de despeses deduïbles en la determinació de la base imposable de l’impost de societats de l'entitat col·laboradora.

En els convenis de col·laboració en activitats d'interès general, el compromís de l'entitat sense finalitat de lucre de difondre la participació del col·laborador no constitueix una prestació de serveis subjecte a l'IVA.

La forma de materialitzar l'ajut econòmic pot ser dinerària, cas en el qual es lliura una quantitat a l'entitat beneficiària o bé s’assumeix qualsevol despesa derivada de serveis de tercers realitzats a favor de l’entitat.

 

 

Darrera actualització 16-02-2010
© Universitat Pompeu Fabra, Barcelona