Universitat Pompeu Fabra
E-Notícies
01-10-2010

BCN Music HackDay se celebra per primera vegada al nostre país

musichackdayEl Grup de recerca en Tecnologia Musical (GTM) organitza, per primera vegada a Barcelona i a l'Estat, un esdeveniment poc convencional: la primera edició del BCN Music HackDay (BCN-MHD). Serà els propers dies 2 i 3 d'octubre, i en l'organització ha col·laborat també l'empresa BMAT,  la primera spin-off sorgida a la UPF provinent del GTM.

Amb un format del tot innovador i amb una dinàmica totalment disruptiva, l'esdeveniment, que es basa en la ciència aplicada de les tecnologies musicals, aplega els principals agents de la indústria musical a nivell internacional i, en paral·lel, ofereix als barcelonins tot un ventall d'activitats lúdiques i culturals.

Els principals objectius d'aquesta celebració són atraure a Barcelona el millor talent científic, creatiu, innovador i emprenedor d'arreu del món; involucrar la societat i els ciutadans de Barcelona en el progrés científic i punter; contribuir a la internacionalització de la recerca catalana i, finalment, crear comunitats del coneixement mixtes de recerca, desenvolupament i innovació.

tallers1Tots hi participen en la innovació i la creativitat

La BCN-MHD s'inicia amb una exposició de les tecnologies més recents per part de les empreses que lideren el sector digital a nivell mundial.  Hi participen les firmes: Spotify, the Echo Nest, SoundCloud, Last.fm, entre d'altres.

A partir d'aquest moment, s'inicia la part creativa de l'esdeveniment. Amb les eines que les empreses han proporcionat als desenvolupadors, aquests ja sigui a títol individual o per equips, disposen de 24 hores per construir noves aplicacions.

Així, en el decurs del cap de setmana, els grups de treball conceptualitzen, creen i presenten els projectes que han realitzat en tots els suports i formats tecnològics possibles al voltant de la música, el programari, els mòbils, l'art, Internet, etc. Les millors aplicacions seran exposades públicament i optaran a un premi final, el lliurament del qual clourà l'acte el 3 d'octubre.

En paral·lel s'han previst un ventall d'activitats per tal de dinamitzar i apropar l'esdeveniment a la ciutadania. En aquest sentit, hi ha programades sessions i tallers pràctics sobre la música i el so,  concerts i sessions Tecno jam.

Music HackDay Barcelona s'adreça a un ampli ventall de participants: investigadors i estudiants de tecnologies musicals; artistes, músics professionals i dissenyadors; emprenedors i professionals del sector de la música digital; desenvolupadors de tecnologies musicals i en definitiva, als ciutadans i entusiastes de la música, seguidors de les darreres tendències en aquest sector.  

El GTM presentarà alguns dels seus projectes més innovadors

tallers2Al Music HackDay Barcelona, el GTM presentarà la nova versió del Freesound (2.0), un repositori de continguts sonors basats en la llicència Creative Commons que posa a l'abast de tothom una comunitat en línia que ofereix una plataforma estable perquè músics, artistes sonors, investigadors i altres interessats puguin intercanviar sons d'una manera lliure i gratuïta.

Des dels seus inicis el 2005,  Freesound ha superat el milió  d'usuaris registrats (dades numèriques) per intercanviar tota mena de sons. Ara es presenta amb un nou disseny molt més intuïtiu i atractiu per a la comunitat d'usuaris.

Cal destacar també que el GTM llançarà la plataforma Canoris, una iniciativa que es complementa amb les funcionalitats del Freesound (2.0) i que ofereix, a través d'una plataforma en línia,  nous serveis i tecnologies musicals resultat dels projectes de recerca que es duen a terme al Grup. Una idea de transferència del coneixement semblant a la coneguda iniciativa Google Labs que posa a disposició dels seus usuaris accés als prototips tecnològics més recents alhora que habilita un canal de comunicació directe amb el seu mercat objectiu.

Aquesta edició del Music HackDay se suma a l'èxit de les anteriors edicions celebrades a San Francisco (EUA), Amsterdam (Holanda), Estocolm (Suècia), Berlín (Alemanya) i Londres (Regne Unit), en les quals van participar més de 1.000 persones i en què van involucrar més de 50 empreses del sector resultant en la creació de més de 150 aplicacions musicals, algunes de les quals es van llançar comercialment.

Altres e-notícies relacionades:

Freesound, l'eina de creació musical del futur desenvolupada per la UPF

 


Darrera actualització 01-10-2010
© Universitat Pompeu Fabra, Barcelona