Universitat Pompeu Fabra
E-Notícies
28-09-2011

Xavier Bellés va ser convidat pel president de la Royal Entomological Society

Stuart Reynolds, president de la Royal Entomological Society, va convidar l'entomòleg Xavier Bellés, director de l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC), per impartir la lliçó inaugural amb motiu de la celebració de la reunió anual d'aquesta prestigiosa institució científica que va tenir lloc del 7 al 9 de setembre a la Universitat de Greenwich (Kent, Regne Unit). La ponència plenària va portar per títol " Regulation of insect metamorphosis. From Maria Sibylla Merian to Alexander Calder".

bellesreynoldsXavier Bellés va fer una introducció en la qual va explicar com durant centenars d'anys els entomòlegs s'han esforçat per comprendre la naturalesa de la metamorfosi dels insectes.

Els descobriments científics de mitjan del segle XX van posar de manifest que les hormones jugaven un paper clau en aquest procés fisiològic. Ara, les eines de la biologia molecular han permès conèixer no només el mecanisme de la metamorfosi sinó també la manera com aquest mecanisme ha anat evolucionant en el decurs del temps.

En la metamorfosi dels insectes hi juguen un paper clau els microRNAs

En el seu parlament, Xavier Bellés va posar de manifest que la regulació d'aquest procés vital, tant característic dels insectes, depèn primordialment de la participació d'hormones ecdiesteroides responsables de les mudes i altres canvis metamòrfics. Aprofundint en aquest procés, a nivell molecular, s'han caracteritzat factors de transcripció, gens efectors i proteïnes, entre d'altres elements, que esdevenen imprescindibles. Uns d'aquests elements primordials són els microRNAs.

Bellés va afirmar que "els microRNAs juguen un paper clau en la metamorfosi, com recentment hem pogut demostrar en el nostre laboratori amb estudis fets en Blattella germanica ". Emprant RNAi (RNA d'interferència) l'equip d'investigadors del professor Bellés va silenciar l'expressió d'un enzim essencial en la biogènesi de microRNA, l'enzim dicer-1. Aquesta proteïna intervé en l'últim l'estadi nimfal i s'ha comprovat que és essencial per a la metamorfosi. Així doncs, es conclou que la metamorfosi dels insectes està regulada per la interacció dinàmica d'hormones, factors de transcripció i microRNAs, elements tots ells que es configuren en una xarxa biològica complexa.

Altres e-notícies relacionades:

Noves claus del control de la metamorfosi dels insectes

Xavier Bellés guanya un premi literari de divulgació científica

Presentació del llibre de Xavier Bellés, Vivir dos vidas: un viaje por la metamorfosis de los insectos

 


Darrera actualització 29-09-2011
© Universitat Pompeu Fabra, Barcelona