Universitat Pompeu Fabra
28-09-2009

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona obre les seves portes el proper 3 d’octubre

El proper dissabte, 3 d'octubre al llarg de tot el dia, de 10:00 a 20:00 hores, la gran infraestructura científica europea del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), amb més de 1.200 persones dedicades a la recerca biomèdica, celebra la 2a Jornada de Portes Obertes "Ciència per a tothom! Aquest any amb gust de Darwin", després del gran èxit que va assolir en l'edició anterior en què van visitar el Parc 1.500 persones. El Parc està ubicat al C / Dr. Aiguader núm. 88 de Barcelona i l'accés serà obert a tothom.

 La jornada de portes obertes és una iniciativa de " Science meets Society" (SmS), un grup de joves investigadors dels diferents centres del PRBB, entre els quals  hi ha el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut ( CEXS) i l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica ( IMIM) i Centre de Regulació Genòmica( CRG), centres de recerca adscrits a la UPF, que han organitzat la Jornada amb l'objectiu de comunicar amb la societat i compartir coneixement.

Aquest grup de joves investigadors del PRBB, han estat preparant durant els darrers mesos, un programa ple d'activitats per a tots els gustos: visites guiades als laboratoris del centre; experiments interactius; passis de vídeos de ciència;  jocs d'ordinador; exposició de pòsters; una exhibició que commemora els 200è aniversari de Charles Darwin, un dels pares de la ciència actual,  i que inclou la representació de l'obra de teatre "L'evolució, quina revolució!", una obra de ficció  basada en fets històrics; un cafè científic i una festa final amb música en viu. Un conjunt d'activitats adreçades al públic en general però especialment pensades per als més petits i les seves famílies,  estudiants, i persones interessades per la ciència i la tecnologia biomèdica.

Actes més destacats de la Jornada

  • A la plaça Charles Darwin, situada davant del mar i annexa a l'edifici del PRBB es podran fer experiments en directe: es podrà extraure ADN; observar proteïnes, cèl·lules i organismes vius al microscopi; descobrir i crear diferents fòssils i aprendre conceptes biològics mitjançant pòsters i xerrant directament amb els investigadors.
  • A l'auditori del PRBB i a les sales de la plaça interior hi haurà passis de vídeos i documentals científics al voltant de la figura d'en Charles Darwin i la teoria de l'evolució. Els jocs d'ordinador estan especialment pensats per aprendre conceptes sobre l'evolució, tot jugant.
  • A les terrasses del primer pis del PRBB hi haurà una exhibició sobre el recorregut intel·lectual de Darwin a partir del seu viatge amb el Beagle i la formulació de les seves teories sobre la variació de les espècies amb la participació de la selecció natural. Aquestes idees conduirien anys més tard amb la teoria de l'evolució per la qual avui dia s'explica l'origen dels éssers vius i són la base de moltes de les línies de recerca que es desenvolupen actualment al Parc, línies de recerca que es mostraran a la part final de l'exposició.
  • La companyia de teatre PeRaBaBaus, formada per persones del PRBB, s'estrenarà amb l'obra " L'evolució, quina revolució!", que durà a l'audiència fins al polèmic debat d'Òxford de 1860, que va enfrontar els defensors i els crítics de les noves idees  promulgades per Darwin. Hi hauran dues representacions, a les 12:00 i a les 17:00 hores.
  • A les 18:00 hores tindrà lloc un cafè científic sobre el paper de la ciència en la societat i el públic assistent podrà debatre sobre la relació entre la ciència, la societat i els mitjans de comunicació mentre gaudeix d'un cafè. Hi participaran en el cafè, Jordi Camí, director general del PRBB, Milagros Pérez Oliva, periodista de El País especialitzada en biomedicina i salut, i Salvador Aznar-Benitah, investigador del CRG.
  • Finalment, la jornada acabarà amb una actuació en viu del grup de batucada " Karabassa". Durant tot el dia hi haurà servei de bar i entrepans.

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, que reuneix diversos centres de recerca i plataformes tecnològiques. El PRBB proporciona un enfocament  actual e innovador per donar resposta a qüestions relatives a la biomedicina bàsica i clínica.

Els centres de recerca del Parc que participen a la Jornada són el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM), el Centre de Regulació Genòmica  (CRG), ambdós centres de recerca adscrits a la UPF, el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), el Centre de Medicina Regenerativa (CMRB) i la Fundació Pasqual Maragall per a la recerca sobre l'Alzheimer.

Altres e-notícies relacionades:

Ciència per a tothom! Jornada de portes obertes al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona


Darrera actualització 29-09-2009
© Universitat Pompeu Fabra, Barcelona