Universitat Pompeu Fabra
Activitats i serveis

En Plenes Facultats

Foto del punt d'informació En plenes facultats info
3credits

 

 

EDICIÓ CURS 2009/2010

info Properament podreu disposar de la informació referent al curs 2010/2011


VOLS PARTICIPAR EN EL PROJECTE?

La Universitat Pompeu Fabra us proposa participar en el projecte "En plenes facultats" (Servei d'informació i assessorament sobre drogues i sobre sexualitat a la Universitat) que pretén promoure la salut dels i de les estudiants universitaris/es.

ANTECEDENTS

El projecte va partir d'una iniciativa pionera (gener 2000-maig 2001), co-finançada per la Comissió Europea, en cooperació amb organitzacions britàniques, gregues i alemanyes. La intervenció pilot a Espanya, va tenir lloc el curs 2000-2001, amb la participació d'una universitat catalana. Durant els curs 2003-2004 es va dur a terme a la Universitat Pompeu Fabra per primera vegada amb la participació activa de 20 estudiants. A l'actualitat hi participen deu universitats i els estudiants participants, amb formació específica, ofereixen informació i assessorament als respectius col·lectius.

Aquest programa compta amb el suport financer del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio de Sanidad y Consumo. "En plenes facultats" és un projecte de la Fundació Salut i Comunitat.

Anar al començament de la pàgina

OBJECTIUS

Els objectius específics són conèixer amb més profunditat la realitat de l'entorn universitari i proporcionar als estudiants universitaris un servei d'informació i assessorament útil de cara a assolir els objectius generals del programa que consisteixen en reduir l'abús i dependència de les drogues i contribuir a reduir els danys associats al consum de drogues per part dels estudiants universitaris. Informar sobre conceptes bàsics en relació a la sexualitat com els mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual, conceptes generals del VIH i sida i mètodes de prevenció, així com la influència de les drogues en la sexualitat.

Anar al començament de la pàgina

EN QUÈ CONSISTEIX EL PROJECTE?

El projecte consta de les fases següents:

1. Formació específica dels participants (calendari de sessions i tallers) (formació total: 15 hores)

La formació està integrada per dos sessions de formació i tres tallers. Els candidats/seleccionats rebran un curs de formació teòrico-pràctica d'informació general sobre drogues i sexualitat, estratègies de detecció de problemes associats al consum i entrenament en assessorament. L'assistència a la totalitat de la formació és obligatòria.


2. Mantenir el servei/punt d'informació i assessorament sobre drogues i sexualitat a la universitat.

El servei consta d'una taula/punt d'informació dos dies a la setmana, horari de mati i de tarda. En la mesura del possible, s'haurà de garantir la presència del servei en tots els edificis, tant de matí com de tarda. Cada estudiant hauria de tenir una presència al punt d'informació de dues hores setmanals durant el segon i tercer trimestre del curs (un mínim de 30 hores). Els encarregats de dur a terme el funcionament del servei d'informació i assessorament són els mateixos estudiants universitaris, recolzats per professionals especialitzats. Així mateix, s'han previst supervisions periòdiques sobre les situacions o casos que s'atenguin des del servei per tal que els estudiants disposin de tot el suport necessari.

3. Avaluació

L'avaluació del procés es portarà a terme durant tot el projecte. Hi haurà igualment, una avaluació dels resultats que es realitzarà al final del curs i anirà en relació als objectius específics proposats. Els participants en el programa hauran de fer elaborar un informe-memòria i fer-lo arribar com a molt tard fins el 31 de maig del 2010 a través de l'Aula Global (assignatura SACU.09-10 - En plenes facultats).

4. Enquesta

Cada tres anys, es fa una enquesta entre el col·lectiu d'estudiants per tal de conèixer els hàbits de consum de drogues. La última enquesta es va efectuar durant el curs 2007/08.

Anar al començament de la pàgina

REQUISITS I INSCRIPCIÓ

L'incompliment d'una part del programa serà motiu suficient per la denegació dels crèdits de lliure elecció, en el cas que es demanessin. És obligatori, doncs, l'assistència a la formació i als tallers, la prestació del servei durant el segon i tercer trimestre acadèmic i la elaboració de l'informe-memòria anual, així com les accions que es derivin de la programació segons el curs acadèmic i també les reunions informatives i de coordinació amb els estudiants participants.

Els estudiants participants hauran d'estar cursant, com a mínim, segon curs. El període d'inscripció es realitza durant el mes de novembre, a partir del dia 16. Per tal de sol·licitar la inscripció, cal omplir aquest formulari. Donat que les places són limitades, les inscripcions es tanquen un cop cobertes les places per ordre de formalització. No obstant, s'obrirà una llista d'espera per tal de cobrir aquelles places que poguessin quedar lliures.


Anar al començament de la pàgina


MÉS INFORMACIÓ

Per a més informació, pots posar-te en contacte amb el Servei d'Atenció a la Comunitat Universitària (SACU) a l'adreça sp.sacu@upf.edu o bé trucant al telèfon 93 542 20 97.

També podeu consultar http://www.fsyc.org/epf/index_cat.html

Anar al començament de la pàgina


CONTINGUTS DE LA FORMACIÓ

1. Dossier de formació sobre drogues i sexualitat. El contingut de la formació compren 6 blocs:

  • Bloc 1: Conceptes bàsics sobre drogues.

  • Bloc 2: Classificació i descripció de les substàncies més consumides.

  • Bloc 3: Factors de risc i protecció en el consum de drogues.

  • Bloc 4: Tipus de consum i criteris de dependència.

  • Bloc 5: Reducció de riscs en el consum de drogues.

  • Bloc 6: Sexualitat.

2. Dossier de recursos on informar-se i derivar

  • Establiment dels principis claus per oferir un servei d'aquest tipus: confidencialitat, abordatge, gestió, recolzament, avaluació, assumptes legals, procediments de derivació, etc.

SESSIONS DE FORMACIÓ

Dia: Dimarts, 12 de gener del 2010
Hora: de 9.30 a 14.30 (5 hores)
Lloc: sala de seminaris 40.S01 de l'edifici Roger de Llúria

Dia: Dijous, 14 de gener del 2010
Hora: de 9.30 a 14.30 (5 hores)
Lloc: sala de seminaris 40.S01 de l'edifici Roger de Llúria


TALLERS

Taller de Counselling (durada: 1,5 hores) 
Dia: Dimarts, 26 de gener del 2010
Horari del taller del matí: de 12.30 a 14.00 hores
Horari del taller de tarda: de 16.00 a 17.30 hores
Lloc: sala d'assajos 40.S33 de l'edifici Roger de Llúria

Taller de Marketing Social (durada: 1,5 hores)
Dia: Dimecres, 10 de febrer del 2010
Horari del taller del matí: de 12.30 a 14.00 hores
Horari del taller de tarda: de 16.00 a 17.30 hores
Lloc: sala d'assajos 40.S33 de l'edifici Roger de Llúria

Taller sobre el consum de drogues i reducció de riscos (durada: 1,5 hores)
Dia: Dijous, 25 de febrer del 2010
Horari del taller del matí: de 12.30 a 14.00 hores
Horari del taller de tarda: de 16.00 a 17.30 hores
Lloc: aula 40.063 de l'edifici Roger de Llúria

Per tal de facilitar l'assistència de tots els participants, els torns dels tallers són opcionals: de matí o bé de tarda. L'assistència als tallers i a la formació és de caràcter obligatori.

Darrera actualització 20-09-2010
© Universitat Pompeu Fabra, Barcelona