Universitat Pompeu Fabra
La Universitat

Universitat Pompeu Fabra, qualitat, innovació i internacionalització

1. Model docent

La formació, essència del progrés individual i col·lectiu

Vista del pati interior de Roger de Ll£riaEstudiar a la UPF significa formar-se des del punt de vista cívic, cultural, científic, humanístic, tècnic i professional i assolir un grau de desenvolupament personal que faci de l’estudiant una persona creativa i compromesa amb la seva professió, amb el progrés científic i amb el futur de la societat.

La UPF ofereix una formació integral d’acord amb un model docent rigorós, de qualitat i d’excel·lència.

Els plans d’estudis, dissenyats a partir de l’observació permanent de l’evolució de la societat i de les seves necessitats, l’alta exigència acadèmica i de superació personal, la dedicació completa, l’atenció personalitzada, les assignatures trimestrals, l’afavoriment de l’assistència a classe, les pràctiques professionals, la iniciació en tasques de recerca i de crítica de coneixements, les estades a l’estranger,  l’aprenentatge de llengües, la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i els serveis i recursos de suport a l’estudi i a la recerca, a més de la contínua millora i innovació docents i tecnològiques, fan que el rendiment acadèmic dels estudiants de la UPF sigui dels millors del conjunt de les universitats de Catalunya i d’Espanya.


 

2. Innovació docent

Renovació i innovació pedagògiques constants

fotocomposici¢ amb vistes de l'interior de la Biblioteca

Les noves eines tecnològiques, els canvis demogràfics i l’avenç del coneixement científic constitueixen un important repte que es concreta en la necessitat de transformar la docència.

La UPF no cessa en el seu propòsit de renovar-se pedagògicament i de millorar els seus processos educatius, i ho fa, entre altres iniciatives, donant suport als professors en la seva tasca docent; emprenent accions per a la millora del procés d’aprenentatge dels estudiants; impulsant activitats d’avaluació i experimentació de la innovació docent; transferint resultats dels processos d’innovació docent —materials didàctics, plataformes tecnològiques i serveis d’assessorament— a tercers, o analitzant, controlant i avaluant les activitats educatives de tota la Universitat.

D’altra banda, si bé anar a classe és essencial per als estudiants, també ha de resultar-los possible estudiar més enllà de les limitacions d’espai i de temps de les classes presencials. En aquest sentit, l’Aula Global, la plataforma d’aprenentatge virtual de la intranet de la UPF, el Campus Global, és un complement de la docència presencial concebut per innovar sobre com s’aprèn i, per tant, sobre com s’ensenya a la UPF. A l’Aula Global l’estudiant pot trobar-hi, per exemple, totes les assignatures de què està matriculat, i el professor hi té totes aquelles assignatures que imparteix i recursos per tutoritzar els seus estudiants, i pot penjar-hi tota la informació bàsica relacionada amb l’assignatura i materials d’estudi, exercicis, debats,  pràctiques… El Campus Global, la intranet de la UPF, a més de ser una eina de comunicació essencial entre els professors i els alumnes, és també la plataforma bàsica de comunicació de la Universitat amb els estudiants pel que fa a les activitats extraacadèmiques que se’ls ofereixen: esport, lleure, cultura, activitats de voluntariat i solidaritat...

 


 

3. Formació de postgrau

El postgrau, una aposta de futur

Fotocomposici¢En el camí del procés d’implantació definitiva de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), previst per al 2010, la UPF està fent els passos necessaris per garantir que aquest procés de convergència europea atorgui a la Universitat un perfil adequat i singular en aquest àmbit.  El propòsit de la UPF en l’àmbit dels postgraus és ser una universitat amb una oferta de programes públics articulada i sòlida, que aprofiti al màxim el potencial acadèmic i investigador del professorat de la Universitat, i ser present en màsters interuniversitaris estratègics per a la construcció de l’Espai Català de Postgraus.

Els nous postgraus són l’espai natural on han de convergir docència i recerca, i on totes dues han d’enllaçar de manera més clara amb la societat. Els doctorats i els màsters són clau com a elements dinamitzadors en la transferència de coneixements, com a motors d’innovació i desenvolupament i com a espai formatiu de professionals amb un perfil d’especialització i d’expertesa elevats.

Els postgraus de la UPF, de caràcter interdisciplinari i transversal, consten de doctorats que garanteixen la vinculació amb la innovació i la recerca i d’un conjunt de màsters en els àmbits de la comunicació social, les tecnologies de la informació, la comunicació lingüística, la biomedicina, la política i l’economia, les finances i l’empresa que s’aniran implantant de manera gradual. Així, en una primera fase (curs 2006-2007) la UPF ofereix disset màsters (d’especialització professional, d’iniciació a la recerca, de formació acadèmica i professional i de formació acadèmica avançada), i el 2010 preveu oferir-ne una quarantena.

D’altra banda, l’Institut d’Educació Contínua (IDEC) de la UPF, creat l’any 1993, ha desenvolupat la seva trajectòria entorn d’un doble compromís:

  • Amb les empreses i institucions, oferint solucions prospectives a les seves necessitats de formació, en un entorn de canvi constant.
  • Amb els professionals, aportant un ventall de propostes d’especialització, d’aprofundiment i de reciclatge.

El coneixement profund de l’entorn empresarial i l’excel·lència acadèmica de l’IDEC s’uneixen en una resposta àgil de qualitat a les necessitats dels professionals, de les empreses i de la societat. Els participants en els seus programes adquireixen les habilitats i els coneixements necessaris per fer front als reptes de l’entorn en una economia global, de manera que creixen com a persones capaces de gestionar el canvi. En la seva aposta constant per l’excel·lència, l’IDEC, juntament amb les principals escoles de negocis i fundacions universitàries de Barcelona, ha creat l’Associació per a la Qualitat de la Formació Permanent forQ.

En forta sintonia amb empreses i institucions, l’IDEC connecta els mons empresarial i acadèmic. Aquest vincle fructífer es manifesta tant en la participació d’empreses en els seus òrgans de govern com en la integració permanent de professionals en el seu equip docent —una combinació equilibrada de professors de la Universitat i dels membres més prestigiosos del món empresarial— i en el desenvolupament de programes a mida per a empreses tant de l’entorn proper com amb d’altres d’arreu d’Espanya, de la Mediterrània i de l’Amèrica Llatina.


 

4. Recerca a l'entorn de l'ésser humà

La recerca: interpretar la vida per viure millor

La recerca de la UPF està orientada a la creació de nous coneixements científics que beneficiïn els éssers humans, és a dir, que millorin la seva salut i que proporcionin claus per interpretar el món i per fer-lo més governable, més just i més acollidor.

La UPF fa recerca d’alt nivell centrada en projectes capdavanters en els àmbits següents:

  • Ciències socials (dret, ciència política, sociologia, economia i empresa).
  • Ciències de la salut i de la vida (biologia i biotecnologia —orientades a la recerca biomèdica— i salut pública i bioinformàtica).
  • Comunicació i tecnologies de la informació.                 
  • Humanitats  (llengua i literatura, art, i història i pensament).

L’excel·lència d’algunes entitats de recerca de la UPF —com per exemple els centres de recerca en Economia i Salut, en Economia Financera, en Economia Internacional o de Regulació Genòmica; els instituts de Lingüística Aplicada, de l’Audiovisual, d’Història, d’Estudis Territorials, etc.— fa que els projectes de recerca de la UPF resultin molt competitius internacionalment. En aquest sentit, la UPF ocupa el primer lloc en excel·lència en recerca, segons un estudi publicat a Scientometrics l’any 2005.

Fotocomposici¢El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), una iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, pretén ser un dels principals equipaments científics de la recerca biomèdica de transferència al sud d’Europa. El PRBB és un campus de producció intensiva de coneixement en l’àmbit de la biomedicina i les ciències de la salut, un projecte científic avançat sobre la base de la qualitat del seu personal investigador (compost per un miler de persones), que destaca per la seva projecció internacional i massa crítica.

Entre les principals fortaleses d’aquest parc destaquen, d’una banda, uns grups de recerca d’avantguarda i molt competitius a nivell internacional, liderats per científics que han fet llargues estades en centres europeus i nord-americans de gran prestigi; i, d’altra banda, una infraestructura de serveis científico-tècnics d’excel·lència.

Centre d’Innovació Barcelona Media

El Centre d’Innovació Barcelona Media (CIBM), una iniciativa conjunta entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i catorze empreses privades, pretén impulsar la competitivitat del sector audiovisual. El Centre estarà ubicat al Parc Barcelona Media, dins el districte 22@Barcelona, que també acollirà en un futur el nou campus de la Comunicació de la Universitat.

El Parc Barcelona Media (PBM) és un espai de producció i creació obert a totes les empreses que estan interessades a ser a prop dels llocs de formació d’alt nivell i d’instal·lacions tècniques d’alta qualitat, a les empreses especialitzades en gèneres audiovisuals, i als professionals del sector. Gràcies a la concentració d’activitats amb fort contingut tecnològic, humà i cultural, el PBM permetrà millorar la competitivitat del sector, contribuirà al posicionament de la ciutat com a referent econòmic i cultural en el context internacional de l’economia del coneixement i aglutinarà, en un espai de referència a nivell nacional i internacional, les institucions, els recursos i les empreses més dinàmics i innovadors vinculats al sector audiovisual.


 

6. Transferència de tecnologia i coneixement

Universitat-societat: una relació estreta i permanent

La UPF posa al servei de les empreses i institucions un equip multidisciplinari, format per gairebé vuit-cents investigadors altament qualificats i acostumats a treballar per oferir solucions eficaces i innovadores als entorns productiu i de serveis i a les administracions.

La col·laboració de la UPF amb les empreses i institucions en matèria de recerca es concreta en: projectes de recerca bàsica i de desenvolupament, realització d’estudis tècnics, transferència de tecnologia mitjançant l’explotació de patents i de know-how, assessoria i assistència tècnica, intercanvi d’investigadors i d’informació sobre els ajuts existents per al finançament de la col·laboració universitat-empresa...

A més, la UPF impulsa la creació de càtedres d’empresa per establir línies de treball de recerca, desenvolupament i innovació d’acord amb les prioritats i necessitats tant de l’empresa com de la Universitat.

El Consell Social de la UPF, l’òrgan de participació de la societat en la Universitat, ha creat el Fòrum Social i Empresarial, com a entorn de promoció de la participació i l’assessorament social al Consell i com a instrument de suport a la participació de la societat en la Universitat.

Els principals objectius d’aquest fòrum són, entre d’altres: assessorar sobre les oportunitats i les necessitats socials en relació amb la programació universitària; col·laborar en el disseny de programes acadèmics bàsics o complementaris, d’especialització o d’extensió universitària; assessorar en la promoció, l’avaluació i el seguiment de la inserció laboral dels titulats; potenciar la col·laboració de les empreses en els programes de recerca i de desenvolupament científic i/o tecnològic de la Universitat; promoure les iniciatives de desenvolupament, d’innovació i de gestió empresarial en els àmbits formatius i científics de la UPF; col·laborar en el desenvolupament de la perspectiva internacional comuna entre el món de l’empresa i el de la Universitat; ajudar a establir convenis de transferència tecnològica entre les empreses que formen el Fòrum i la UPF; assessorar en l’aplicació del coneixement i la recerca universitaris a les necessitats de la societat i del teixit empresarial, etc.

El contacte amb el món professional del gran nombre de professors que combinen la seva tasca docent amb l’exercici professional, el contacte directe amb organitzacions empresarials o professionals i la presència d’empresaris i de professionals  directius de recursos humans o d’antics alumnes en òrgans decisoris de la UPF són, d’una banda, elements clau per conèixer amb precisió la realitat social, el mercat de treball i els nous jaciments d’ocupació; i, d’altra banda, elements que contribueixen a afavorir la inserció laboral dels graduats de la UPF.

A més, cal dir que el Servei de Carreres Professionals —l’instrument que la UPF posa a l’abast de les empreses i dels graduats per donar resposta a les necessitats del mercat laboral actual—, l’Oficina d’Inserció Laboral —que desenvolupa programes que afavoreixen el lligam de l’etapa acadèmica amb la vida professional—, la Borsa de Treball —que relaciona les demandes d’ocupació dels graduats amb les ofertes de treball que arriben a la Universitat— i el Campus Treball —eina tecnològica que permet a les empreses trobar el perfil de graduat que més s’ajusti a les seves necessitats— són eines que estan directament relacionades amb els alts índexs d’inserció laboral dels graduats de la UPF.


 

7. Mobilitat i programes per a estudiants estrangers

Vocació internacional

Fotocomposici¢La generalització de la mobilitat dels estudiants a universitats d’arreu del món, l’impuls en la captació d’estudiants estrangers, la incorporació de professorat i d’investigadors estrangers de primer nivell i la participació activa en projectes, xarxes i associacions internacionals han convertit la UPF en una universitat capdavantera pel que fa als seus indicadors d’internacionalització i profundament compromesa a obrir-se al món.

Un exemple clar d’aquesta voluntat d’internacionalització és que, en aquests moments, la UPF és la primera universitat de l’estat espanyol en mobilitat d’estudiants. I cal dir, també, que alguns dels seus estudis es poden cursar íntegrament en anglès.

D’altra banda, el canvi radical en el model de docència i d’aprenentatge, així com la unificació de l’estructura dels estudis universitaris europeus que comportarà la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior l’any 2010, són dos motius més que esperonen la UPF a treballar encara més intensament en la seva plena integració  europea i internacional.

Aquest és un moment molt especial per a totes les universitats i, per tant, també per a la UPF. Ara el repte és preparar-se per als profunds canvis que està comportant el procés de convergència cap a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), que s’implantarà l’any 2010. Davant d’aquest nou entorn universitari, la UPF ha posat en marxa un seguit d’actuacions molt importants per poder assolir un bon posicionament entre totes les universitats europees.

L’EEES té dos objectius primordials. El primer, establir un sistema de titulacions al màxim de transparent i de comparable per facilitar tant la mobilitat acadèmica com la dels graduats en la seva vida professional i, consegüentment, promoure la cohesió europea (incloent-hi el reforçament dels valors socials i democràtics de la nostra cultura). El segon objectiu és millorar la qualitat de la formació superior europea. Això ha de permetre no tan sols una millora en el manteniment i la transmissió dels coneixements i la formació de la persona, sinó també una transició més fàcil dels nous titulats al mercat laboral.


 

8. Mitjans clau al servei de la docència, la recerca i la formació de les persones

Una vida universitària innovadora, diversa i plena

Fotocomposici¢La millora de la qualitat a través de les noves tecnologies és un dels grans reptes de la Universitat. Actualment la UPF és una de les universitats capdavanteres de l’estat espanyol pel que fa al desenvolupament i l’aplicació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. La qualitat i l’oferta dels seus recursos a la xarxa Internet -informació en línia, opcions de gestió virtual, recursos d’autoaprenentatge, desenvolupament d’aules i de campus virtuals (Aula Global i Campus Global)- han estat destacades recentment per dos estudis sobre la societat de la informació a Espanya.

La Biblioteca és l’eina fonamental per desenvolupar les tasques de docència, de recerca i d’aprenentatge. Els seus usuaris disposen des de recursos d’informació bibliogràfica en diferents suports, bases de dades, recursos externs, serveis interactius o guies dels recursos d’informació sistematitzats i organitzats per àrees de coneixement, fins als cercadors d’Internet més coneguts o estacions audiovisuals i d’ofimàtica.

La Biblioteca de la UPF té el Certificat de Qualitat ANECA per a biblioteques universitàries, concedit pel Ministeri d’Educació i Ciència.

La competència lingüística dels universitaris és imprescindible per a un bon rendiment professional i un bon desenvolupament personal. El Programa d’Ensenyament d’Idiomes de la UPF ofereix a tota la comunitat universitària cursos d’anglès, de francès, d’alemany i d’italià, i també cursos de català i d’espanyol per a estrangers.

Unes aules d’informàtica amb renovació contínua del  programari; el Punt d’Informació a l’Estudiant; serveis d’allotjament i d’assessorament psicològic; un equip humà per donar el suport que calgui... són exemples de serveis i d’eines de suport a l’estudi i a la recerca que la Universitat Pompeu Fabra posa a l’abast dels seus estudiants i professors.

Així mateix, per tal de promoure una vida universitària variada i activa, la Universitat ofereix una àmplia gamma d’activitats extraacadèmiques. Amb l’oferta d’activitats diferents de l’estudi, com el teatre, la música, els esports, el cinema, les activitats de solidaritat i voluntariat o els intercanvis lingüístics, la UPF vol contribuir al foment de la formació integral dels seus estudiants, al seu benestar i a la seva salut.


 

9. Una comunitat universitària de referència, participativa i solidària

15.000 persones compromeses amb rigor i responsabilitat amb la seva feina

Els professors de la UPF es caracteritzen per la seva reconeguda competència i pel seu gran compromís i responsabilitat envers la tasca docent i envers el foment del pensament crític i la transmissió dels valors cívics i socials propis d’una societat democràtica. El 50% són doctors, el 52% són professors associats - professionals en actiu -, i gairebé el 13% són estrangers.

De la mateixa naturalesa del model UPF es deriva la racionalització de l’oferta de places. Per això els estudiants que hi accedeixen tenen un molt bon expedient acadèmic, fet que repercuteix molt positivament en el nivell de docència i d’aprofitament dels estudis.

La UPF atreu, incorpora, desenvolupa i reté els millors professionals, que fan d’aquesta universitat un model de referència. La formació, la motivació, la responsabilitat i el compromís amb la institució són les característiques principals dels directius, gestors, tècnics i administratius de la UPF.

La UPF també vol participar en la societat i en la vida pública compartint el coneixement produït i intercanviant informació i idees amb el món professional. En aquest sentit, l’Associació d’Antics Alumnes de la UPF es constitueix com un altre vincle imprescindible de la Universitat amb la societat.

La participació de tots els membres de la UPF en la vida universitària és una de les preocupacions permanents d’aquesta universitat. Tots els col·lectius universitaris tenen representants en els òrgans de govern. Els estudiants, en concret, estan representats en el Consell de Direcció de la UPF i, a més, tenen el Consell d’Estudiants, que és el seu propi òrgan d’organització i de participació efectiva en els processos de presa de decisions en els àmbits que els afecten. Així mateix, la participació de la societat en l’activitat de la Universitat està garantida pel Consell Social de la UPF.

Els programes de voluntariat, basats en l’actuació de voluntaris que treballen amb col·lectius amb necessitats especials o amb col·lectius amb risc d’exclusió, contribueixen, d’una banda, a fomentar valors com ara la solidaritat, la tolerància mútua i la cooperació i, d’altra banda, a formar bons professionals i científics i ciutadans actius responsables i compromesos amb les necessitats socials.


 

10. El retorn a la societat dels recursos confiats

L’avaluació: una eina per a la   millora dels resultats

Fotocomposici¢El model UPF és eficaç i eficient, i impacta de manera directa i beneficiosa en la societat. Els indicadors institucionals així ho posen de manifest: tant el rendiment acadèmic - titulació en el temps previst - com l’índex de mobilitat dels estudiants són els més alts de totes les universitats públiques de l’estat espanyol. Així mateix, la taxa d’ocupació dels graduats és superior al 85%, i la inserció laboral de l’estudiant es produeix dins els sis mesos posteriors a la seva graduació.

Entre els diversos factors que fan de la UPF una universitat de qualitat, de bons resultats i transparent, l’avaluació institucional (interna i externa) n’és un dels més rellevants. L’avaluació de l’activitat de les universitats és avui un element present en la majoria de sistemes universitaris dels països democràtics, que a la UPF es realitza des de l’inici de la seva activitat. Els instruments interns d’avaluació de la UPF proporcionen una metodologia d’anàlisi del seu funcionament orientada a la millora contínua i al retiment de comptes a la societat. El procés d’avaluació més destacable de la UPF –els resultats del qual són absolutament públics– és el que s’aplica a la docència, que s’avalua globalment cada curs, tant pel que fa al professorat com pel que fa al rendiment assolit pels estudiants.

Darrera actualització 02-09-2010
© Universitat Pompeu Fabra, Barcelona