Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
 
Μαθηματικά – Πληροφορική
Αντικατάσταση του «π» ζητούν ορισμένοι μαθηματικοί
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2011, 20:02Σχολιάστε
Ένας διεθνής συνασπισμός μαθηματικών και άλλων ειδικών υποστηρίζει ότιι η επιστημονική κοινότητα οφείλει να αποδεχθεί την αλλαγή της πιο γνωστής μαθηματικής σταθεράς, του περίφημου «π» -πρόκειται για το γνωστό 3,14 της περιφέρειας του κύκλου. Προτείνουν την θέση του «π» να πάρει η διπλάσια τιμή του, δηλαδή το 6,28, την οποία απεικονίζουν με το επίσης ελληνικό γράμμα «Τ». Ανακήρυξαν μάλιστα την 28η Ιουνίου ως ημέρα «Τ».
Σήμερα γίνεται η παγκόσμια δοκιμή του πρωτοκόλλου IPv6
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2011, 14:42Σχόλια (2)
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου όπως οι Google, Facebook, Yahoo! θα διαθέσουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο μέσω του πρωτοκόλλου IPv6 για 24 ώρες. Το γεγονός αυτό, γνωστό και ως World IPv6 Day διοργανώνεται από το Internet Society κι έχει ως σκοπό την εξάπλωση του IPv6, αλλά και την ομαλότερη μετάβαση σε αυτό.
Ερευνα σε ιθαγενείς του Αμαζονίου δείχνει ότι η αντίληψη της Γεωμετρίας είναι γραμμένη στα γονίδια μας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2011, 10:24Σχόλια (1)
Αν και πολλοί νιώθουν άγχος και μόνο στο άκουσμα της λέξης, η Γεωμετρία τελικά φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο είναι «γραμμένη» στα γονίδιά μας. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από μια έρευνα που πραγματοποίησε γαλλική ερευνητική ομάδα. Όπως έδειξε, τα μέλη μιας φυλής του Αμαζονίου που δεν έχουν καν ακούσει το όνομα του Ευκλείδη έχουν την ίδια _ και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερη _ αίσθηση της Γεωμετρίας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς που διδάσκονται τα θεωρήματά του στο σχολείο.
Ανθρώπινα αισθήματα προσπαθούν να εμφυτεύσουν στους υπολογιστές ειδικοί στο Ισραήλ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2011, 13:13Σχόλια (1)
Ομάδα ειδικών στην ανάπτυξη λογισμικού προσπαθεί να "εκπαιδεύσει" ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να νιώθουν στο αίσθημα της μεταμέλειας με στόχο οι υπολογιστές να μαθαίνουν από τα λάθη τους και έτσι να αποδίδουν καλύτερα και πιο γρήγορα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια ανάπτυξης υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης αλλά για το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη υπολογιστών που θα έχουν ανθρώπινα συναισθήματα.
Το παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι-χαρτί αναδεικνύεται σε μοντέλο κατανόησης της συνύπαρξης των ειδών στον πλανήτη.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2011, 16:23Σχολιάστε
Η επικράτηση του ισχυροτέρου αποτελεί θεμελιώδη νόμο της εξέλιξης. Γι’ αυτό και μια βασική θεωρία της παραδοσιακής Οικολογίας πρεσβεύει ότι όταν δυο είδη ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τους ίδιους πόρους το πιο επιτυχημένο θα επικρατήσει ενώ το άλλο θα οδηγηθεί στην εξαφάνιση. Η ίδια η ζωή στον πλανήτη φαίνεται ωστόσο να διαψεύδει αυτή την αρχή. Τα περισσότερα είδη φαίνονται ικανά να μοιράζονται τα οικοσυστήματά τους αρμονικά και χωρίς προβλήματα. Ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα είναι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου όπου χιλιάδες διαφορετικά είδη δέντρων συνυπάρχουν στους ίδιους βιότοπους χωρίς να «εξολοθρεύουν» το ένα το άλλο. Μια μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Σικάγο και της Καλιφόρνιας έρχεται να δώσει απάντηση σε αυτό το παράδοξο χρησιμοποιώντας ως «εργαλείο» το φαινομενικά απλό παιδικό παιχνίδι «πέτρα–ψαλίδι–χαρτί».
Στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λέσλι Βάλιαντ απονεμήθηκε το εφετινό βραβείο Turing
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2011, 19:12Σχολιάστε
Το Βραβείο Turing, γνωστό και ως «το Νομπέλ της επιστήμης των υπολογιστών», απονέμεται φέτος σε έναν καθηγητή του Χάρβαρντ, του οποίου το έργο έθεσε τα θεμέλια για τις μηχανές που μαθαίνουν και μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του είναι ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2011, 05:45
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα: οι εικόνες ήταν πολύ όμορφες. Τόσο ώστε ορισμένοι εξ αυτών δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν αρκετά να επιλέξουν και να βαθμολογήσουν τις καλύτερες. Η μυστηριώδης γυναίκα χωρίς πρόσωπο ξεχώρισε συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Ακολούθησαν το διακριτικό φθινοπωρινό φύλλο, το χαριτωμένο δελφινάκι, η κομψή βασίλισσα του σκακιού και οι χρωματιστές παράξενες καμπύλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δεν παρουσίαζαν και αυτές τη δική τους γοητεία.
Το Εureka είναι ένα παμμαγικό τετράγωνο 3 Χ 3: εδώ το σχήμα-στόχος μπορεί να σχηματιστεί επίσης από οποιαδήποτε τρία από τα κομμάτια των τεσσάρων γωνιών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2011, 05:45
Το μαγικό τετράγωνο αποτελεί τη βάση του Sudoku, εμφανίζεται σε έναν αρχαίο κινεζικό μύθο και προσφέρει έναν παιχνιδιάρικο τρόπο για να μυηθούν τα παιδιά στην αριθμητική. Ολο αυτό το διάστημα όμως έκρυβε μέσα του μια ακόμη πιο σύνθετη γεωμετρική μορφή, όπως υποστηρίζει ο Λι Σάλοους. Ο μαθηματικός ονόμασε αυτή τη νέου είδους γεωμετρική «μαγική» διάταξη «γεωμαγικό τετράγωνο» και πρόσφατα παρουσίασε δεκάδες παραδείγματά της στο Διαδίκτυο.