Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
 
1-10 από 601
1|2|3|4|5|6|7|...60
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2011, 05:45Σχολίασε
Η δημοσιονομική και οικονομική κρίση και η διαχείρισή της ανέδειξαν όχι και λίγα αδύνατα σημεία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξαιτίας, κυρίως, της «παγίδευσής» τους, από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους, στην «πελατειακή εξάρτηση». Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, από μηνών, έχει εξαγγείλει τις προθέσεις του να προτείνει, με τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα και στο θεσμικό πλαίσιο εκλογής των βουλευτών. Επιτροπή από 25 προσωπικότητες θα συλλέξει τις απόψεις, με διαβούλευση, από την Κοινωνία των Πολιτών, τους φορείς και τα κόμματα, θα τις συστηματοποιήσει και θα τις καταθέσει στη Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2011, 05:45Σχολίασε
Είναι πλέον σαφές ότι ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει την «επιλεκτική συναίνεση» που προσέφερε σε ορισμένα άρθρα του Μεσοπρόθεσμου και ακολουθεί το δόγμα «Οχι σε όλα», με οδηγό τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠαΣοΚ και την προσδοκία ότι σύντομα θα διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου! Πρόσφατη επιβεβαίωση αυτής της αλλαγής στρατηγικής του κ. Σαμαρά είναι η απροκάλυπτη στήριξη των ιδιοκτητών ταξί, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διακηρύξεις για υιοθέτηση της πολιτικής του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2011, 05:45Σχολίασε
Σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο με αγωνία αναμένουν άπαντες οι Ελληνες τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ελληνικό χρέος. Κατανοητή η αγωνία, γιατί έχει από όλους γίνει κατανοητό ότι ένα δημόσιο χρέος, που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ, δεν είναι διαχειρίσιμο. Ακόμη και αν μας «εμπιστευθούν» οι αγορές και μας δανείζουν, το πρόβλημα θα διογκώνεται. Με απλά οικονομικά: Οταν έπειτα από ένα-δύο χρόνια εξαντληθεί το δάνειο της τρόικας, θα πρέπει να αντλούμε από την αγορά με υψηλά επιτόκια μεγάλα ποσά για να καλύπτουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανόμενων δανείων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2011, 05:45Σχολίασε
Δεν νομίζω ότι ο Τζον Μούντι μπορούσε να φαντασθεί το 1909 ότι έπειτα από έναν αιώνα οι διάδοχοί του θα «κυβερνούσαν» τον κόσμο και θα καθόριζαν το μέλλον κρατών και λαών με τις ύποπτες και αδιαφανείς «αξιολογήσεις» τους... Ηταν ένας σχετικά άγνωστος αμερικανός οικονομικός αναλυτής ο Τζον Μούντι όταν σκέφθηκε στη μελέτη για τις «επενδύσεις στους σιδηροδρόμους» να προσθέσει έναν πίνακα βαθμολόγησης αυτών των επενδύσεων αναλόγως των αποδόσεών τους. Ηταν η αρχή του περίφημου «οίκου» ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2011, 05:45Σχολίασε
Είναι προφανές, από τις παρεµβάσεις του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠαΣΟΚ και στην Ολοµέλεια της Βουλής, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχει απόλυτα συνειδητοποιήσει ότι φέρει τη µεγαλύτερη ευθύνη υλοποίησης τουΜεσοπρόθεσµου Προγράµµατος. Και, το σηµαντικότερο, έχει κατανοήσει και ενστερνισθεί τις αντιδράσεις των χιλιάδων πολιτών που καλούνται και πάλι να καλύψουν το «ταµειακό έλλειµµα», το οποίο οφείλεται στους ανείσπρακτους φόρους και στη φοροδιαφυγή.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2011, 05:45Σχολίασε
Το άρθρο που ακολουθεί είχε δηµοσιευθεί στις 22 Μαρτίου 2009. Στις 4 Μαρτίου, µετά τη συνάντηση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας,ο πρωθυπουργός κ. Καραµανλής είχε δηλώσει: «Για να αντιµετωπισθούν οι οικονοµικέςκαι – κυρίως – οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, χρειάζεται συγκεκριµένο σχέδιο, αλλά και διαρκής επαγρύπνηση, για να προσαρµόζουµε τις δράσεις µας στα δεδοµένα που συνεχώς αλλάζουν.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2011, 05:45Σχολίασε
Η ελπίδα πέθανε... πρόωρα! Γεννήθηκε τοαπόγευµα της περασµένης Τετάρτης, όταν µεταδόθηκε η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αρχηγός της Νέας Δηµοκρατίας Αντ. Σαµαράς συµφώνησαν, κατ’ αρχάς, στον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας µε πρωθυπουργό κοινής εµπιστοσύνης. Ηταν καλά τα νέα. Οταν «τοταµείο είναι µείον» καιη αποτροπή της χρεοκοπίας εξαρτάται από τη χρηµατοδότηση της τρόικας και η χρηµατοδότηση συναρτάται µε την εφαρµογή ενός νέου µνηµονίου µε µεγάλες ανατροπές ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2011, 05:45Σχολίασε
Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου υπέγραφε το περίφηµο µνηµόνιο µε την τρόικα(Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο), το οποίο συνοδευόταν και µε την παροχή ενός δανείου, σε δόσεις, ύψους 110 δισ. ευρώ. Το µνηµόνιο στόχευε στη µείωση του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος, το οποίο είχε πλησιάσει το 15%, και στην κάλυψη των δανειακών αναγκών για να αποφευχθείη προσφυγή στις αγορές χρήµατος, οι οποίες είχαν αρχίσει να κλείνουν και ζητούσαν απαγορευτικά επιτόκια.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2011, 05:45Σχολίασε
Αυτή την εβδοµάδα είχαµε δύο διαµετρικά αντίθετες παρεµβάσεις από ακαδηµαϊκούς και γνωστές προσωπικότητες των γραµµάτων και των τεχνών. Προτού τις σχολιάσουµε είναι, νοµίζω, «διδακτικό» και «προφητικό» ένα µικρό απόσπασµα από τις απόψεις ενός από τους σηµαντικότερους διανοητές της σύγχρονης Ελλάδας, του Παναγιώτη Κονδύλη. (Πλανητική πολιτική µετά τον Ψυχρό Πόλεµο - Θεµέλιο 1992): «Το ελληνικό κοινωνικό και πολιτικό σώµα στο σύνολό του επωφελήθηκε από τη µεταπολεµική πρωτοφανήανάπτυξη ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2011, 05:45Σχολίασε
Τον Ιούλιο του 1944, στο ξενοδοχείο «MountWashi– ngton» του Νιου Χαµσάιρ, συγκεντρώθηκαν 700 αντιπρόσωποι από 44 χώρες του αντιχιτλερικού συνασπισµού µε σκοπό να διαµορφώσουν νοµισµατικούς κανόνες για τον µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο κόσµο. Στις 22 Ιουλίου υπογράφηκε η ιστορική συµφωνία, γνωστή ως Συµφωνία του Μπρέτον Γουντς. Με τη συµφωνία εκείνη «ανακηρύχθηκε» το δολάριο παγκόσµιο νόµισµα και ιδρύθηκαν το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και η Παγκόσµια Τράπεζα µε σκοπό «να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διεθνή οικονοµία µετά την αποκατάσταση των εκ του πολέµου ζηµιών και την επάνοδο του κόσµου στην οµαλότητα».
1-10 από 601
1|2|3|4|5|6|7|...60