Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
 
Πορτογαλία: Πρόγραμμα για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων
Η Λισαβόνα εξήγγειλε μέτρα που περιορίζουν τις επιπτώσεις από το πρόγραμμα λιτότητας
Πορτογαλία: Πρόγραμμα για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων
Ουρά κάνουν οι κάτοικοι της Λισαβόνας για να επιβιβαστούν σε ένα τραμ της πορτογαλικής πρωτεύουσας, παρόλο που οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 15% τη Δευτέρα 1 Αυγούστου. ( Πηγή: AP Photo / Armando Franc)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Λισαβόνα 

Η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή ένα «πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών» που εκτείνεται σε μια τριετία, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας τα οποία υλοποιούνται με αντάλλαγμα τον δανεισμό της Πορτογαλίας με 78 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Το πρώτο έτος, ευχόμεθα να χορηγήσουμε στο ''επείγον κοινωνικό πρόγραμμα'' σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ» ,
διευκρίνισε ο υπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πέδρο Μότα Σοάρες, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα «αφορά συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για πρόγραμμα «που θα αναθεωρείται μέχρι να λήξει το 2014, κάθε εξάμηνο». Κατά την εφαρμογή του, τόνισε, οικογένειες με γλίσχρα εισοδήματα θα ενισχυθούν με στεγαστικό επίδομα, άλλες πρόκειται να εξασφαλίσουν μικρές καταναλωτικές πιστώσεις. Τα μέλη ζεύγους - με παιδιά - που αμφότερα είναι στην ανεργία, θα έχουν αύξηση 10% στο επίδομα ανεργίας, ενώ με την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης, θα δοθεί ένα κίνητρο για την κοινωνική εργασία εθελοντικού χαρακτήρα.

«Συνοπτικά, αντί να επενδύσουμε σε νέες υποδομές, θα επενδύσουμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Σοάρες.

Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα του εξωτερικού δανεισμού, η πορτογαλική οικονομία θα γνωρίσει φέτος αρνητική ανάπτυξη 2%, ενώ η πρόβλεψη για το 2012 είναι η αρνητική ανάπτυξη σε ποσοστό 1,8%.

Ως εκ τούτου, φθίνουν τα οικογενειακά εισοδήματα, ενώ διογκώνεται η ανεργία, που στα τέλη του 2012 μπορεί να ξεπεράσει και το 13%, σύμφωνα με τα εσχάτως διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομίας Άλβαρο Σάντος Περέιρα εξήγγειλε, σήμερα, πρόγραμμα «προνομιακού επιχειρηματικού δανεισμού» εκ μέρους των πορτογαλικών τραπεζών.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαύρη εβδομάδα» για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 2000 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Captcha

Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
 
Κατι και για την Ελλαδα!!  | 05/08/2011, 21:31
Κοιταξτε γυρω σας και προστατεψτε τα αδυνατα στρωματα της κοινωνιας. Υπαρχουν πολλοι αλητες φοροκλεφτες αλλα υπαρχουν ακομη περισσοτεροι τιμιοι ελληνες που στις μερες μας αντιμετωπιζουν μεγαλες δυσκολιες. Θα πρεπει να εργαστουμε για ενα δικαιο κοινωνικο προσωπο που θα στηριζει τους πραγματικα αδυνατους και θα τιμωρει παραδειγματικα τα παρασιτα της ελληνiκης κοινωνιας.
Σισυφος
απάντησηαναφορά120
 
 
Η ανθρωπιά της Κεντροδεξιάς!  | 10/08/2011, 23:45
Η διαφορά της Κεντροδεξιάς με την Κεντροαριστερά γίνεται αισθητή πέραν πάσης αμφιβολίας, αν συγκρίνει κανείς τις χώρες που είναι σε μνημόνιο: οι δύο που έχουν Κεντροδεξιές κυβερνήσεις (Πορτογαλία -Ιρλανδία) και η μία με την Κεντροαριστερή (Ελλάδα)!Οι πρώτες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο και ειδικά τους ασθενέστερους, και η τρίτη κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τον εαυτό της! Αλλά με τέτοιους που έχουν να κάνουν εδώ, καλά κάνουν οι δικοί μας!
Πέτρος
απάντησηαναφορά10