Landslaget i bättre form än den korrupta ekonomin

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Analys. Brasiliens VM-lag och fotbollsarenor är i toppform. Den brasilianska ekonomin är det inte, trots att förutsättningarna är riktigt goda.

Brasiliens VM-lag och fotbollsarenor är i toppform. Den brasilianska ekonomin är det inte, trots att förutsättningarna är riktigt goda.

Brasilien är ett storslaget land. Det har fantastiska naturtillgångar, ung befolkning och är den klart ledande ekonomin i Latinamerika. När fotbollstokiga brittiska ekonomen Jim O'Neill 2001 lanserade begreppet Bric för en kvartett snabbväxande länder ingick Brasilien tillsammans med Ryssland, Indien och Kina i gruppen.

Utvecklingen sedan dess har likt det brasilianska landslaget haft sina toppar och dalar, de senaste åren mest av det sistnämnda. Brasiliens tillväxt har tappat fart samtidigt som inflationen stiger till nivåer som pressar den numera stora och demonstrationsvilliga medelklassen. I takt med att inkomsterna ökat och fler betalar de högre skattesatserna har missnöjet spridit sig. För ett år sedan gav sig runt två miljoner brasilianare ut på gatorna och protesterade.

Annons:

Varför lägga miljarder på arenor när skolan och hälsovården fungerar så dåligt? Varför byggs inte vägar, järnvägar och flygplatser ut som tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva lovade? Och vart tar alla pengar vägen som regeringen säger sig investera i just infrastruktur?
Korruptionen är förmodligen Brasiliens allra största problem. Landet är betydligt mer korrupt än till exempel Chile och Uruguay, enligt organisationen Transparency International.

Korruptionen göder en tungrodd administration och ett komplicerat skattesystem. Den gör det besvärligt att starta företag och fördröjer tiden för att få bygglov, för att ta två exempel.
Nuvarande presidenten, Dilma Rousseff som tillträdde 2011, har drivit igenom strängare lagar mot korruption, men få personer har hittills dömts.

I oktober är det val och populariteten för Dilma Rousseff har sjunkit. Hon behöver en lyckosam VM-turnering. Landet är storfavorit till guldet, men det är långt ifrån säkert att den tänkta framgången ackompanjeras av skön samba. De som demonstrerade för ett år sedan vet att världens blickar nu riktas mot landet och kan ta tillfället i akt för nya gatuprotester.
Vad som händer om landslaget misslyckas, vågar få tänka på.

I takt med att världsekonomin förbättras ökar förutsättningarna för Brasiliens ekonomiska tillväxt. Landet har också relativt låg arbetslöshet och starka finanser.

Investmentbanken Goldman Sachs skriver i en analys att efter valet i oktober förväntar man sig en stramare finanspolitik för att tvinga ned inflationen. Roligare för regeringen är att banken spår att Brasilien slår Argentina med 3–1 i finalen.

Läs mer:

Här bor förlorarna i spelet om miljarderna

0 . Per sida:

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Pendeltag-500
Foto:Fotograferna Holmberg

 Tågkonflikten. Seko varslar om strejk inom Stockholms pendeltågstrafik. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Medlingsinstitutet: Risk för att konflikten drar ut på tiden.

 Fler konflikter när mer upphandlas. Tågstriden inte unik. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 För en bättre karttjänst. Amerikanska Skybox startade för fem år sedan. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
rejer
Foto:TT

 Fisk och skaldjur. Slavarbete håller upp produktionen i Sydostasien. 186  24 tweets  162 rekommendationer  0 rekommendationer

 Minst sex under maj. För att på olika sätt stötta al-Qaidarebellerna. 600  70 tweets  527 rekommendationer  3 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: