nieuwbouw

In 2007 heeft de voltooiing van de Kop van Zuid met in het bijzonder de Wilhelminapier verder vorm gekregen. De positieve economische omstandigheden hebben hun invloed gehad op de voortgang van de projecten. Zo is volop gewerkt aan de ontwikkeling van De Rotterdam, een project met 69.000 m2 kantoren, 225 woningen, een hotel met 265 kamers en commerciële ruimten, met een gunstig vooruitzicht op een daadwerkelijke realisatie van het project. In het tweede kwartaal van 2008 wordt een definitief besluit verwacht over realisatie. Er is tevens hard gewerkt aan de ontwikkeling van woontorens langs de Rijnhaven.

De gemeente Rotterdam, Vesteda en de combinatie Matser / Rabo hebben op basis van de in 2005 gesloten samenwerkingsovereenkomst de ontwikkeling doorgezet van ca. 750 woningen. Op 24 mei 2007 is gestart met de bouw van de eerste woontoren met een arthouse bioscoop in deze reeks: New Orleans. Het Maastorenproject is in een stroomversnelling geraakt door de keuze van Deloitte voor de locatie op de hoek van de Wilhelminakade en de Laan op Zuid.

Op 21 maart 2007 is de bouw van start gegaan. Verder is in 2007 gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier in gebruik genomen. Het in Las Palmas gehuisveste Nederlands Fotomuseum is op 18 april 2007 geopend door Koningin Beatrix.

Op de Zuidkade is gewerkt aan de bouw van de projecten Laan op Zuid, Cité en de uitbreiding van de Hogeschool Inholland. De laatste zal naar verwachting in september 2008 haar deuren openen. Voor het plandeel ParkStad zal naar verwachting in 2009 de eerste paal worden geslagen.

Het Woonmilieu Kop van Zuid is in de Stadsvisie Rotterdam – Ruimtelijke Ontwikkelingsstrategie 2030 – aangemerkt als een van de dertien zogenaamde VIP projecten. Dit zijn gebiedsontwikkelingen die cruciaal worden geacht voor de realisatie van de doelen sterke economie en aantrekkelijke woonstad. Het belang van voltooiing van de transformatie van de Wilhelminapier wordt hierbij benadrukt.

Afbeeldingen