DEVA
Click for Deva, Romania Forecast
TIMISOARA
Click for Timisoara, Romania Forecast
BUCURESTI
Click for Bucharest, Romania Forecast

Românii şi sănătatea

Nesemnat, 10-11-2010, nr. 1645

1

Ne amintim cu toţii programul naţional de analize medicale pentru populaţie, iniţiat acum câţiva ani de fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, program prin care toţi românii şi-au putut face gratuit un set complet de analize medicale, fie că aveau sau nu asigurare de sănătate.

La acea dată, foarte mulţi ”specialişti” luau în râs acest demers şi acuzau faptul că ministrul sănătăţii este un ”contabil”, care nu cunoaşte nimic din sistemul de sănătate şi de aceea se gândeşte la astfel de programe naţionale în loc să facă altceva.

În prezent, cetăţeanul de rând nu mai are această facilitate şi, mai mult, află că va fi nevoit să mai şi contribuie prin coplată la sistemul de sănătate autohton dacă vrea să-şi monitorizeze sănătatea, deşi plăteşte lunar contribuţia către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Guvernul ne anunţă că se iau astfel de ”soluţii” pentru că ”nu mai sunt bani” şi se aşteaptă măsuri din partea economiştilor de top.

Nici nu mai ştie ce să înţeleagă omul de rând: când era un economist la sănătate, nu era bine, iar acum iarăşi nu este bine pentru că nu sunt bani şi se caută soluţii de la economişti!

Nu ne-ar deranja probabil această situaţie dacă noi, oamenii de rând, nu am fi contribuit cu sume consistente la bugetul de stat şi la sistemele de asigurări de stat. Şi atunci este normal să te revolţi când trebuie să-ţi cumperi pansamentul, seringa sau să te duci să te tratezi în străinătate şi, pe lângă asta, să ţi se şi reproşeze, parcă: ”Nu sunt bani!”. ”Păi, cum nu sunt, că doar eu cotizez”, spui revoltat. ”Dumneata cotizezi, dar uite că nu sunt!”, ţi se răspunde.

Veţi spune, probabil, că asta este şi că ne merităm soarta. Ei bine, permite-ţi-mi să afirm că eu nu consider că îmi merit soarta! Nici eu, nici familia mea, nici prietenii mei, care, cu toţii, respectăm legile ţării şi ne plătim taxele şi impozitele nu ne merităm soarta. Nici bebeluşii care mor prin spitale nu-şi merită soarta şi nici părinţii sau bunicii noştri nu-şi merită soarta! Ei au muncit o viaţă să ”construiască” industria socialistă (privatizată de politicienii postrevoluţionari pe un preţ de nimic), iar acum li se spune că nu sunt bani pentru medicamente compensate sau pentru pensii... Este revoltător!

Să ferească Dumnezeu ca soarta să se hotărască să răzbune toate aceste nedreptăţi! Toţi bebeluşii morţi din cauza lipsei unor vaccinuri sau din cauza malpraxisului, toţi bătrânii care au murit aşteptând ore în şir salvarea, toţi pacienţii infectaţi în spitale...

Politicienii mint când ne spun că toate astea se întâmplă pentru că nu sunt bani! Toate astea se întâmplă pentru că ei, politicienii, se gândesc doar la buzunarul propriu, iar pentru ei se găsesc întotdeauna bani.

Articol: Românii şi sănătatea
Numele dumneavoastră:
Localitatea:
Comentariul:
Parerea cititorului
Concurs