BerlingskeTidende på nettet
Fredag den 2. november 2001     www.berlingske.dk    • Hjælp  • Kontakt  • Annonceinfo
Vejret
TV

  Forsiden
  Indland
  Politi & Ret
  København
  Udland
  Erhverv
  Job & Karriere
  Kultur
  Univers
  Sport
  IT
  Øresund
  Debat
  Weekend
  Rejser
  Bilen
  Nyhedsbrev
  Abonnement
  Annoncering
  Avisarkiv
 
 
 
 
 
  Metro / AOK
  BilZonen
  JobZonen
  BoligZonen
  StuderendeOnline
  GameSector
  Radio Metropol
Søgning
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyhedsbreve

Modtag et eller begge nyhedsbreve fra Berlingske.dk hver morgen

Alment
Erhverv

  
 
 
 
 
Din avis
 
 
 

Ny bruger  
 
 
 
 



Forsiden
Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel
 
 
 
 
 

Lagt på www.berlingske.dk den 4. juni 2001 kl. 16:43.

Pausefiskene genoplives

Videofoto: Bjarke Ørsted
Tag et break: Det legendariske begreb pausefisk genoplives nu på www.berlingske.dk. Den lille film med pausefisk er optaget i Danmarks Akvarium, og i artiklen beretter akvariets zoolog Anders Uldal om de fisk, du kan se på videoklippet.
Sidder du på en 56K forbindelse kan det godt tage nogle minutter at hente videoen. På de fleste opkoblinger vil det gå væsentligt hurtigere anden gang, du vil se pausefisk. God fornøjelse.
Se videoklip

Pausefiskenes historie

NB: Videoen kræver QuickTime, som kan hentes gratis hos www.apple.com

Vil du se fiskene her på filmen – og mange flere –i virkeligheden skal du til Danmarks Akvarium. Akvariet er åbent alle ugens dage fra 10.00 – 18.00. Fiskene fodres onsdag, lørdag og søndag kl. 14.00. Bus nr. 6 og S-tog til Charlottenlund station går næsten til døren. Der er fri parkering ved akvariet for bilister. Læs mere her.
www.danmarksakvarium.dk

De tropiske koralrev ligger som oaser i de varme havområder og er hjemsted for myriader af liv i stort set alle afskygninger. Særlig kendt er de farvestrålende fisk, hvis mangfoldighed i form og farve synes uendelig.

Fiskenes klare farver tjener som små signalflag i fiskenes dagligdag når de kommunikerer indbyrdes. Ofte har de enkelte fisk et revir de forsvarer nidkært mod indtrængen af fisk af samme art, enten fordi der kun er føde til én fisk af denne art i området eller fordi en han beskytter sin mage mod fremmede hanner. Det gælder fx den blå fuglefisk. I andre tilfælde holder fiskene sammen i stimer som fx de gule kirurgfisk. I begge tilfælde er farven afgørende.

Mange af fiskene ved koralrevet finder føde på en ganske bestemt måde. Pincetfisken bruger sin langstrakte mund til at finde føde i de mindste sprækker og huler hvor ingen andre fisk kan nå ind. Pudsefisken fjerner snyltere fra de andre fisk, der kan kende den på dens særlige farvetegning og særegne svømmeteknik.

Koralbarsens lidet prangende farvetegning skyldes dens jagtteknik, hvor den ikke skal vække unødig opsigt. Skjult i huler står den på lur efter forbipasserende fisk. Den kan veje op mod 400 kg og med et hurtigt gisp med den vældige mund suger den simpelt byttedyrene til sig.

Koralrevets mange sprækker og huler gør det muligt for fiskene at have de opsigtsvækkende farver uden det medfører, at de bliver spist af rovfisk. Opdages fjenden i tide gemmer fiskene sig lynsnart i revet.
Et øjebliks uopmærksomhed kan imidlertid koste dyrt, særligt hvis fiskene har bevæget sig lovlig langt væk fra revet. De forskellige revhajer er således lynhurtige jægere med en glubende appetit på koralrevets fisk.


Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

 
 
 
 
 
Webmaster   Ophavsret
Nyheder forside
FC Københavns store triumf
Nyrup truer med dansk nedtur
Lokale lister sigter efter Folketinget
Læs også...
 
 
 
 
 
20/03 - Håndholdte dyder og synder
 
 
 
 
 
16/02 - Metrobyggeri på Frederiksberg
 
 
 
 
 
20/01 - Videointerview med Steffen Brandt
 
 
 
 
 
11/12 - Videoreportager fra Eritrea
 
 
 
 
 
14/11 - Bevæget afsked med Dronning Ingrid