SVT.SE - Till förstasidan på svt.seSVTs blomma - Till förstasidan på svt.se
Om svt
Ill. Jan Olsson
Public service
En av tankarna bakom begreppet "public service" är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom en mängd olika områden.
 
För att människor är olika och har olika förutsättningar ska ett public service-företag spegla omvärlden ur många olika perspektiv. Som SVT-tittare ska man kunna ta reda på vad som tilldrar sig i landet och världen runtomkring så att man själv kan bilda sig en egen åsikt.
 
SVTs VD Christina Jutterström har sammanfattat SVTs syn:
- Humanism istället för kommersialism. Humanismen innebär respekt för TV-publiken, respekt för de medverkande och respekt för medarbetarna.
 
Public service som begrepp dök först upp i USA men slog igenom i England under 1800-talet. Det blev snabbt populärt i hela Europa och blev normen för radio och TV på den här sidan Atlanten. I ursprungslandet USA blev kommersiella medier normgivande. Man har inte i något land lyckats översätta "public service" till ett heltäckande uttryck. Så det är engelska som gäller.
 
Public service i Sverige startade med radio. 1956 startade SVT, som år 2005 är ett modernt medieföretag, en fri och oberoende, inte statlig, television med fem nationella kanaler (på fyra kanalplatser), SVT Extra som är en vilande evenemangskanal och SVT Europa.
 
Public service i Sverige är finansierad av en TV-avgift. Den fördelas mellan alla public service-bolagen (SVT 60%, SR 35% och UR 5%).
 
I Sverige finns det lagar som reglerar public service: Det är bl a radio- och TV-lagen, sändningstillståndet samt yttrandefrihetsgrundlagen.
 
TV-avgiften
TV-avgiften 2005 är 1.920 kronor/år och går också till SR (35%) och UR (5%).
 
Svensk lag säger att alla som äger en TV-apparat ska betala TV-licens. Enligt riksdagsbeslut från tidigt 1900-tal (som då gällde radio) ska de pengarna gå till public service-företagen. Man måste alltså betala TV-avgift även om man aldrig ser på SVTs kanaler.
 
Den nuvarande TV-avgiftslagen kom 1989.
 
Pengarna sätts in på ett särskilt konto i Riksbanken. Varje år får public service-företagen SR, SVT och UR pengar från detta konto. Hur mycket bolagen skall få bestäms av regeringen.
 
Det är Radiotjänst i Kiruna AB, som står för TV-avgiftshanteringen. Det är också dit man ska vända sig om man har frågor om TV-avgiften.
kundtjanst@radiotjanst.se
 
Sveriges Televisions Public service-uppföljning
SVT lämnar varje år en så kallad public service-uppföljning till Granskningsnämnden för Radio och TV. Den beskriver hur företaget uppfyller public service-uppdraget.
 
Uppföljningen vill ge en systematiserad beskrivning av public service-verksamheten. Den utgår från de krav och förväntningar på SVT, som anges i riktlinjerna för verksamheten. Den ska också visa hur resultatet har utvecklats, t ex producerade och sända programtimmar, kostnader och intäkter.
 
nyhetsbrev
Vill du veta vad som händer på SVT, anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Prenumerera
Avsluta
e-postadress: