afleveringenarchief
  • donderdag 31 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **De digitale snelweg: een gevaar voor pubers? **Professor Kalmthout over de wenselijkheid van taakstraffen. **Het nieuwe radioseizoen breekt aan: wat zijn de veranderingen?

    Meer informatie

    Onderzoek: Jonge tieners zitten massaal, lang en vaak op internet. Hun ouders zijn meestal niet in de buurt en ze krijgen dus alle ruimte om te internetten. Vaak doen ze zich in een chat of game ouder en groter voor dan ze zijn. Of ze zijn nieuwsgierig en gaan naar sites voor volwassenen waar veel bezoekers ongegeneerd uit de kleren gaat. Welke gevaren bedreigen jonge pubers op de digital snelweg?

    Gesprek: De afgelopen tien jaar is het aantal taakstraffen meer dan verdubbeld. Vorig jaar werden meer dan 38.000 taakstraffen uitgedeeld, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week bekend. Is de enorme toename van taakstraffen wenselijk? Hoe effectief zijn ze eigenlijk? Een gesprek hierover met professor Anton van Kalmthout, hoogleraar strafrecht. Hij was in Nederland zo'n beetje de eerste die pleitte voor de taakstraf.

    Gesprek: Volgende week stapt Radio1 over op een nieuwe programmering. Wie tegen twaalf uur inschakelt, luistert niet meer naar het programma De Ochtenden maar naar Radio Kassa. En Stand.nl begint straks niet meer om half twee maar al om één uur. Over het hoe en waarom van deze veranderingen een gesprek met zendercoördinator Jan Westerhof.

  • donderdag 31 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Professor Zürcher over de aanslagen in Turkije. **Maak kennis met Den Grooten Oorlog.

    Meer informatie

    Gesprek: De recente aanslagen in Turkije hebben voor veel ophef en chaos gezorgd. Hoe reageert de overheid? En wat gebeurt er met de Koerden in het land? In het Buitenlanduur een gesprek met professor Erik Jan Zürcher, hoogleraar Turkse taal en cultuur aan de universiteit Leiden.

    Repo: Het aantal gesneuvelden is er per vierkante meter uit te drukken. In 1916 werd duidelijk dat De Oorlog was vastgelopen, maar toch vochten talloze soldaten verbeten door tot de wapenstilstand in 1918. De wereld maakte kennis met het woord 'wereldoorlog'. De belangstelling in Nederland voor Den Grooten Oorlog neemt toe. Er wordt al gesproken van een hype. Verslaggever Marcel Decraene bezocht het voormalige slagveld rond de stad Ieper in West-Vlaanderen, op zoek naar Hollanders.

  • donderdag 31 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **Interview met wonderboy Matthijs van Nieuwkerk.

    Meer informatie

    Interview: De één noemt hem een wonderboy, de ander een eigenwijze ijdeltuit. Als hoofdredacteur van Het Parool werd hij geprezen om zijn enthousiasme en daadkracht, maar bij zijn overstap naar televisie werd openlijk getwijfeld aan zijn journalistieke kwaliteiten. Veel mensen hebben wel een mening over hem. Maar wie is hij nu echt? Wie en wat hoopt hij met zijn programma's te bereiken? Daarover een gesprek met de persoon in kwestie zelf, Matthijs van Nieuwkerk, die vanaf volgende week weer het televisieprogramma 'De wereld draait door' presenteert.

  • woensdag 30 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Wouter Bos te gast in Koffiehuis De Aanloop in het Haagse Laakkwartier.

    Meer informatie

    Tijdens de verkiezingen van 2003 koos PvdA-leider Wouter Bos het koffiehuis De Aanloop uit om de discussie aan te gaan met de ontevreden kiezers. Ook in dat jaar ging de Vara tijdens De Ochtenden uitzenden vanuit datzelfde koffiehuis om met de vaste gasten het nieuws van de dag te bespreken. Na drie jaar komt daar een einde aan. In deze laatste aflevering is daar opnieuw te gast Wouter Bos die het gesprek weer aangaat met de inwoners van het Laakkwartier.

  • woensdag 30 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    ** Laatste buitenlandforum in de Ochtenden bespreekt het falen van de internationale rechtsorde.**Waarom krijgt de internationale gemeenschap de conflicten in het Middenoosten maar niet in bedwang?**Is het de taak van de internationale gemeenschap om die kloof te dichten?**Hoe kunnen we de wereld veiliger maken?

    Meer informatie

    Op weg naar de eeuwige vrede, daar hoopten we op na 1945. Na Twee Wereldoorlogen moest alles voor altijd anders: want die ellende nooit meer. De Verenigde Naties, Europese Unie, de NAVO en een explosie aan NGO's: het moest allemaal leiden tot een minder gewelddadige wereld, zonder oorlog en armoede. Maar al die instituten en verdragen konden niet voorkomen dat de internationale gemeenschap voortdurend faalt. Oorlogen in het Middenoosten, genocide en armoede in Afrika en een groeiende dreiging van terrorisme. Wie durft nog idealistisch te zijn?

    Voor het laatste forum van 'De Ochtenden' zijn bijna alle forumleden aangeschoven. Het komende uur gaan we steeds met enkele van hen de falende internationale controle doornemen.

    Waarom krijgt de internationale gemeenschap de conflicten in het Middenoosten maar niet in bedwang?
    Debaters: Christ Klep, militairhistoricus, aan de Roosevelt Academy Middelburg, Edith Mastenbroek, europarlementariër en Afshin Ellian, rechtsfilosoof, aan de Universiteit van Leiden.

    De economie in China dendert maar door. En Afrika lijkt hopeloos achteraan te blijven. De economische verschillen worden voorlopig alleen nog maar groter. Is het de taak van de internationale gemeenschap om die kloof te dichten? Of geldt in dit geval het recht van de sterkste?
    Voor dit onderwerp zijn aangeschoven Linda Polman, publiciste, Gerrie ter Haar, godsdienstwetenschapper, Instituut Sociale Studies Amsterdam en Arie van der Vlis, oud chef defensiestaf.

    Hoe kunnen we de wereld veiliger maken? Een eerste stap is om de voedingsbodem voor het terrorisme weg te nemen. Maar hoe doe je dat? Voor dit laatste gesprek zijn aangeschoven: Han Entzinger, migratiedeskundige Erasmusuniversiteit Rotterdam, Jörg Noll, veiligheidsdeskundige Universiteit Groningen en Arend-Jan Boekestijn, nu nog docent Internationale Betrekkingen Universiteit Utrecht.

  • woensdag 30 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    ** Dromen van '66. ** Een zomerserie interviews over idealen. ** Aflevering 9: columnist, schrijver, journalist en amateur historicus Jan Blokker.

    Meer informatie

    In 1966 broeit het in de samenleving. Het is het jaar van de provo's en het huwelijk, van de nacht van Schmeltzer. Van Hitweek, het Oranjedebuut van Cruijff, van Startrek op tv en de Beatles die stoppen met optreden. Van voorzichtig afrekenen met vroeger en uitkijken naar de toekomst.
    In '66 worden dromen geboren. De dromers van toen zijn vandaag 40 jaar ouder, veelal vijftigers.
    Deze zomer zendt de VARA in De Ochtenden een serie interviews uit over de dromen van '66. Waarom moest alles anders? En wat is er van de dromen uitgekomen?
    Vandaag een gesprek met Jan Blokker, columnist, schrijver, journalist en amateur-historicus. Over zijn liefde voor de film en zijn opvattingen over vroeger en nu.

  • dinsdag 29 augustus 2006
  • 11:02Noorderlicht

    *Jonge sterren. **Redelijke morele plichten. * Verdronken waddeneiland Bosch

    Meer informatie

    *Jonge sterren. De sterren, of sterhopen, in onze Melkweg zijn relatief jong. Niet ouder dan een miljard jaar en dan ben je in het heelal echt een groentje.

    De verklaring voor de jeugdige leeftijd van onze sterren is na tientallen jaren zoeken nu gevonden door sterrenkundigen in Utrecht en Amsterdam. Simon Portegies Zwart van de UvA vertelt hierover in Noorderlicht.

    **Redelijke morele plichten.
    Een gesprek over de (on) redelijkheid van onze dagelijkse moraal.
    Filosofe Mariette van den Hoven hoopt woensdag in Utrecht te promoveren met een antwoord op de vraag hoe redelijk de morele plichten zijn die de wereld aan ons mensen stelt.

    * Verdronken waddeneiland Bosch
    Ergens op de bodem van de Waddenzee ligt een Nederlands Atlantis: het verdronken waddeneiland Bosch. Is er nog iets van dit eiland terug te vinden, of bestaat het vooral in de hoofden van wetenschappers en de fantasie van schrijvers. Om daarachter te komen ging een groep enthousiaste wetenschappers het wad op. Op de boot, overladen met wetenschappers, pers en goede hoop, zat ook verslaggeefster Gerda Bosman. Als eerste sprak ze geoloog Albert Oost.

    Het fragment dat werd voorgelezen komt uit het boek 'Stormvloed' van Ynskje Penning.

  • dinsdag 29 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Een jaar na de orkaan Katrina. Hoe staat het er nu voor bij de familie Hingle?

    Meer informatie

    Vorig jaar oktober maakte Gerrit Kalsbeek een serie reportages over de nasleep van orkaan Katrina. Wekenlang volgde hij de familie Hingle in hun pogingen hun leven weer op orde te krijgen. Deze maand keerde Gerrit Kalsbeek terug naar New Orleans. Hij ontmoette er de familie weer voor wie het bestaan sinds hun evacuatie vorig jaar drastisch veranderd is. Ook voor vele anderen heeft het leven een radikale wending genomen. Vandaag hun verhalen.

  • dinsdag 29 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    Interview met de vice-president van de rechtbank in Amsterdam, Willem van Bennekom, die volgende maand met pensioen gaat.

    Meer informatie

    Van Bennekom, ooit een van de eerste advocaten die zich toelegden op vreemdelingenrecht, was de laatste negen jaar rechter belast met asielzaken. Eerder dit jaar zei hij, naar aanleiding van de zaak-Hirsi Ali: 'Door de fixatie op regels wordt de rol van de asielrechten uitgehold. Als wij in het asielrecht zijn afgegleden naar een situatie waarin de rechtsbescherming niet meer voorop staat, maar eigenlijk vooral het belang is 'zijn de regels goed nageleefd?', dan heb ik het idee dat de rechter zijn kerntaak zo verwaarloost dat je daar op den duur niet mee uit de voeten kunt'.

  • maandag 28 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Galileo-radio: Is agressie een kwestie van aanleg? **Aandacht voor KOPPers. **Hoe haalbaar is een partij zonder leden, zoals Eén NL?

    Meer informatie

    Onderzoek: Wetenschappers zijn druk bezig om uit te zoeken in hoeverre agressie een kwestie is van aanleg. En wat er aan te doen is. Maar: wat levert dat onderzoek nu eigenlijk op? Is agressie dan toch een soort ziekte, en geen onspoord gedrag? En komt er een dag dat we agressieve jongeren niet meer opsluiten in tuchtscholen, maar ze met een pilletje van hun problemen af helpen? Een bijdrage van de onderzoeksredactie.

    Gesprek: 1,2 miljoen kinderen hebben er mee te maken. Een ouder met een psychische ziekte. De kinderen worden ook wel KOPPers genoemd (Kind van een Ouder met een Psychiatrisch Probleem). Deze kinderen hebben aanzienlijke kans zelf later ook psychische problemen te ontwikkelen. Toch is er niet heel veel aandacht voor deze kinderen, de aandacht gaat juist vaak uit naar de zieke ouder. In het boek Leven met een psychisch zieke ouder probeert Sandra van Gameren te laten zien hoe je deze KOPPers kunt helpen.

    Leven met een psychisch zieke ouder - Sandra van Gameren
    uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum
    ISBN 9031348317

    Gesprek: Afgelopen week heeft Marco Pastors, samen met Joost Eerdmans, een nieuwe partij opgericht: Één NL. Een partijprogramma is er nog niet, maar het credo is om het succes van Leefbaar Rotterdam te exporteren naar de rest van Nederland. Pastors en Eerdmans willen geen leden in de partij, want dat is zoals de oude partijen het altijd gedaan hebben. En dat is natuurlijk iets wat zij absoluut niet willen. Over de haalbaarheid van een partij zonder leden een gesprek met Gerrit Voerman, van het Documentatiecentrum Ned Politieke Partijen.

  • maandag 28 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Italie leidt internationale troepenmacht Zuid-Libanon: hoe reageert het Italiaanse volk? **Correspondenten bij de kapper: Zuid-Amerika.

    Meer informatie

    Gesprek: Aanvankelijk gaat Frankrijk een internationale troepenmacht leiden in Zuid-Libanon. Frankrijk zal ook de meeste troepen leveren. Begin deze week blijkt dat slechts 200 Franse militairen zullen worden gestationeerd in Zuid-Libanon. Dan blijkt dat Italie bereid is de VN-macht te gaan leiden en voegt daaraan toe dat het 3.000 militairen zal leveren. Hoe dit idee is gevallen bij de Italiaanse bevolking en of de daad ook bij het woord wordt gevoegd, gaat besproken worden met Italie-correspondent Bas Mesters in Rome.

    Repo: De laatste aflevering in de zomerserie Correspondent bij de kapper. Zuid-Amerika-correspondent Marjon van Royen bezocht een mannen- en een vrouwenkapsalon. Wat zijn de verschillen? En waarover gaan de gesprekken?

  • maandag 28 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **De toekomst van de AOW. **Keurmerk voor speurhonden?

    Meer informatie

    Interview: Hoe moet het verder met de AOW? Wel of niet doorwerken na je 65ste?? Wel of niet meebetalen als gepensioneerde? De AOW wordt tijdens de komende verkiezingen één van de grote onderwerpen. Een aantal betrokkenen en deskundigen discussieert over de mogelijkheden en de oplossingen.

    Repo: De vraag naar explosieven speurhonden is de afgelopen jaren enorm toegenomen, in verband met de terreurdreiging. Booming business dus voor hondentrainers. Maar wie houdt de kwaliteit in de gaten? Een reportage van Maarten Hagg.

  • vrijdag 25 augustus 2006
  • 11:02Argos

    Argos over: Nederland en wapens voor Israel.

    Meer informatie

    Ondanks het staakt-het-vuren in Libanon voerden Israëlische commando's afgelopen weekeinde een operatie uit op Libanees grondgebied. Zelfverdediging, zo luidde de verklaring van Israel, om de aanvoer van wapens vanuit Syrië naar Hezbollah in Libanon te verhinderen.

    Maar hoe staat het met de wapenaanvoer naar Israel? Hoe kan het dat er vanuit Nederland op grote schaal wapens en ander militair materiaal naar Israel gaan, terwijl er in Nederland een wapenexportverbod voor Israel geldt.

    En ook:
    De studie geneeskunde blijft populair. Dit jaar stonden meer dan 6500 jongeren te trappelen voor de poorten van de universiteit, terwijl er nog geen 3000 plaatsen waren. De opleiding tot arts is veranderd. Je leert niet alleen prikken, snijden, pleisters pakken en medicijnen uitdelen, maar in ieder geval ook communiceren. Als je dat niet kunt, red je het niet. Eva van Velzen kan kennelijk communiceren want zij krijgt haar bul op vrijdag 25 augustus. Mevrouw van Velzen heeft gedurende haar opleiding een dagboek bijgehouden, gepubliceerd in Medisch Contact.

    'Emma, dagboek van een medisch student', uitg. Medidact Belvedere, ISBN 90 7173 6326

  • vrijdag 25 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Vorig jaar oktober maakte Gerrit Kalsbeek een serie reportages over de nasleep van orkaan Katrina bij de familie Hingle. Hoe staat het er nu voor bij deze familie.

    Meer informatie

    Wekenlang volgde hij de familie Hingle in hun pogingen hun leven weer op orde te krijgen. Deze maand keerde Gerrit Kalsbeek terug naar New Orleans en ontmoette er de familie die de klok rond werkt om het hoofd boven water te houden. Deze aflevering onderzoekt hij hoe het met de dijken is gesteld. Want daar hangt vanaf of de familie Hingle - en vele anderen - in de toekomst in de stad zullen kunnen blijven wonen.

  • vrijdag 25 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Interview met wethouder in Den Haag names de PvdA Jetta Klijnsma; door partijleider Bos veelvuldig genoemd als een van de grote lokale talenten. ** De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF ondersteunt talentvolle vluchtelingen wanneer ze nog geen verblijfsstatus hebben. Kunnen zij als kennismigranten worden ingezet?

    Meer informatie

    ** Interview met politica Jetta Klijnsma, wethouder in Den Haag namens de PvdA en door partijleider Bos veelvuldig genoemd als een van de grote lokale talenten die hem van advies voorzien. Klijnsma, als 'onorthodox bestuurder' gelauwerd met de David Lopez Diasprijs, was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het welzijnsbeleid in de stad. Vriend en vijand roemen haar inzet om dicht bij de bewoners van haar stad te staan. Toch kwam zij afgelopen jaar in hevige aanvaring met de omwonenden van een nieuwe gebruikersruimte.

    ** De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF ondersteunt talentvolle vluchtelingen wanneer ze nog geen verblijfsstatus hebben. Doordat studenten soms al meer dan vijf jaar wachten op een beslissing over hun verguning, drukken hun studie- en reiskosten op het UAF, dat volledig afhankelijk is van donateurs. UAF dreigt nu in financiele problemen te geraken. Kunnen deze talentvolle vluchtelingen als kennis-migranten worden ingezet? Een discussie.

  • donderdag 24 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    ** Het huidige euthanasiemodel kraakt in zijn voegen. ** Acht VVD-politici zeggen niet beschikbaar te zijn in de nieuwe kamerperiode.

    Meer informatie

    Onderzoek: Medisch ethicus Hans van Delden analyseert eerdere uitzendingen over het grijze gebied tussen euthanasie en palliatieve sedatie. Hij stelt vast: het huidige model van euthanasie gaat meer en meer in zijn voegen kraken. Met een reactie van Peter Holland, voorzitter van de artsenorganisatie KNMG.

    Gesprek: Liefst acht VVD-politici hebben de afgelopen weken gezegd niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode in de kamer. Het lijkt te rommelen binnen de partij. Wat is er aan de hand? Een gesprek erover met Ed Nijpels, commissaris van de Koningin in Friesland en oud-fractievoorzitter van de VVD.

  • donderdag 24 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    ** Noord-Koreaanse vluchtelinge vertelt haar vluchtverhaal. ** Hoe ziet Noord-Korea deskundige Wubben de toekomst van dit gesloten land? ** Nieuwe aflevering van neef aan de overkant.

    Meer informatie

    Repo: Noord-Korea kampt met de gevolgen van verwoestende overstromingen die vorige maand plaatsvonden. Duizenden mensen zouden de dood hebben gevonden. Het land heeft hulp gevraagd aan aartsvijand Zuid-Korea. Deze ellende komt bovenop de permanente staatsterreur. Al meer dan zestig jaar wordt het land met harde hand bestuurd door de Arbeiderspartij. Wie probeert te ontvluchten, verdwijnt meestal in een werkkamp. In Zuid-Korea ontmoetten journaliste Eun-Mi Postma en verslaggever Richard Groenenboom een vrouw die (bij hoge uitzondering) haar vluchtverhaal wel kon navertellen.

    Gesprek: Noord-Korea deskundige Henk Wubben duidt de situatie op dit moment in het land. Is het beter of slechter dan een aantal jaren geleden. Hoe komt dat? En hoe ziet Wubben de toekomst?

    Gesprek: Een nieuwe aflevering in de serie Neef aan de overkant.

  • donderdag 24 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    ** Gesprek met directeur Weesie van GeenStijl.nl, een van de populairste sites van dit moment. ** Reportage uit de Bredase volkswijk De Heuvel.

    Meer informatie

    Interview: Het is volgens de NRC een van de 15 websites die Nederland veranderd hebben. Het is één van de favoriete websites van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold omdat die site met een knipoog keihard aanschopt tegen alles wat gevestigd is. GeenStijl.nl is één van de meest populaire nieuwssites in Nederland. De site groeit als kool en heeft inmiddels bijna een miljoen unieke bezoekers per maand. Maar GeenStijl.nl doet het net even anders: grof, provocerend en treiterend. Van het journalistieke onderscheid tussen feiten en meningen moeten de makers niets hebben. In Het Interview een gesprek met de directeur van GeenStijl.nl, Dominique Weesie.

    Repo: Een nieuwe aflevering van de reportageserie De Heuvel, waarin verslaggever Steven Emmens een aantal mensen volgt in de Bredase volkswijk De Heuvel.

  • woensdag 23 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    ** Wanneer stopt het pesten op school. ** Het drama van Westergeest: een reconstructie.

    Meer informatie

    Aan het pesten op scholen lijkt maar geen einde te komen.
    Uit cijfers van de Onderwijs Inspectie blijkt dat het aantal meldingen van geestelijk en fysiek geweld op school elk naar nog toeneemt. Sommige ouders stappen zelfs naar de rechter om de school aansprakelijk te stellen voor het leed van hun kinderen.





    Steeds meer wordt er openlijk gediscussieerd en getwijfeld over vonnissen van de rechter in ernstige zaken. Al jaren zijn er twijfels over de Puttense moordzaak, de Paskamermoord, de Haagse verpleegster en de Deventermoordzaak.
    Wat zijn eigenlijk de gevolgen van dit nationale debat?
    Wat betekent het dat elk vonnis in twijfel kan worden getrokken? Is onze rechtstaat in crisis?

  • woensdag 23 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    ** De opmars van de wolf in Europa. **Een opvanghuis voor gescheiden Italiaanse mannen.

    Meer informatie

    De wolf is bezig met een opmars door Europa. Het dier beperkt zijn territorium steeds minder tot de vrije natuur. Tot groot genoegen van wolvenfans zijn er nu twee roedels in Duitsland. In Polen is de overlast echter zo groot geworden dat de regering besloot om het jachtverbod op wolven op te heffen. Een gecombineerde reportage van onze correspondenten Elro van den Burg uit Polen en Hans Verbeek uit Duitsland.












    Italië: het land van de romantiek. Maar toch mislukt 1 op de vier huwelijken, per jaar zo'n 70 duizend. De kinderen blijven in bijna 100% van de gevallen bij moeder in het ouderlijk huis wonen. Vader moet vertrekken, maar moet wel blijven betalen, zowel de hypotheek van de voormalige gezinswoning als alimentatie. Veel mannen houden weinig over om van leven, soms zelfs te weinig om een fatsoenlijke woning te kunnen betalen waar ze hun kinderen te ontvangen.
    In de stad Bolzano, in het Duitstalige gebied van Italie tegen de Oostenrijkse grens, hebben ze daar iets op gevonden. Bij wijze van proef is daar een huis ingericht speciaal voor gescheiden vaders.

  • woensdag 23 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    ** Dromen van '66. ** Een zomerserie interviews over idealen. ** Aflevering 8: schrijver K. Schippers, over de literatuur van dat moment en die van vandaag.

    Meer informatie

    In 1966 broeit het in de samenleving. Het is het jaar van de provo's en het huwelijk, van de nacht van Schmeltzer. Van Hitweek, het Oranjedebuut van Cruijff, van Startrek op tv en de Beatles die stoppen met optreden. Van voorzichtig afrekenen met vroeger en uitkijken naar de toekomst. In '66 worden dromen geboren. De dromers van toen zijn vandaag 40 jaar ouder, veelal vijftigers.
    Deze zomer zendt de VARA in De Ochtenden een serie interviews uit over de dromen van '66.
    Waarom moest alles anders? En wat is er van de dromen uitgekomen?
    Vandaag een gesprek met K. Schippers, over de literatuur en poëzie van dat moment en die van vandaag.

    K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter, schrijft gedichten, verhalen, beschouwingen en romans. Naast zijn literaire werk schrijft hij als Gerard Stigter reclameteksten. Hij houdt zich ook bezig met film, fotografie en beeldende kunst, en overschrijdt in zijn werk opzettelijk de grenzen tussen de genres. K. Schippers introduceerde de ready made als poëzievorm.
    Zijn werk is nauw verbonden met de beeldende kunst uit de jaren zestig die zelf grotendeels teruggaat op de dadaïstische kunst uit het begin van de twintigste eeuw.

    In 1958 richtte hij samen met Gerard Bron, Henk Marsman (Bernlef) en Frits Jacobsen Barbarber , 'tijdschrift voor teksten' op dat tot 1971 bestond. Het ging hem erom elk onderscheid tussen kunst en werkelijkheid, tussen het poëtische en het banale, tussen het hoge en het lage, het alledaagse en het bijzondere op te heffen.
    Hij won vele prijzen, waaronder in 1966 de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor 'Een klok en profil', in 1996 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. En dit jaar de Libris Literatuur Prijs 2006 voor zijn roman Waar was je nou

  • dinsdag 22 augustus 2006
  • 11:02Noorderlicht

    ** De Sumatra Expeditie. ** Macht over het elektron

    Meer informatie

    **
    Waar lag Sumatra driehonderdmiljoen jaar geleden? In elk geval niet waar het nu ligt, daar is de wetenschap het over eens. Maar of het Indonesische eiland toen op de evenaar lag, of nog veel lager..daarover zijn de meningen verdeeld.
    Paleobotanicus Isabel van Waveren maakt deel uit van een internationaal team van onderzoekers dat hoopt het definitieve antwoord te vinden in versteende planten en fossiele bomen.
    Ze is net terug van haar zoektocht op Sumatra en vertelt in Noorderlicht wat zij ontdekt heeft.

    **
    Hoe laat je een elektron draaien zoals jij wilt dat die draait. De Delftse natuurkundige Frank Koppens vond het antwoord. Daarmee zette hij een belangrijke stap op weg naar de quantumcomputer, een supercomputer gebouwd volgens de wetten van de quantummechanica. De andere mogelijkheden van zijn ontdekking zijn nog nauwelijks te overzien.

  • dinsdag 22 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Vorig jaar volgde Gerrit Kalsbeek de familie Hingle gedurende de nasleep van orkaan Katrina. Hoe gaat het nu met de familie Hingle?

    Meer informatie

    Vorig jaar oktober maakte Gerrit Kalsbeek een serie reportages over de nasleep van orkaan Katrina.
    Wekenlang volgde hij de familie Hingle in hun pogingen hun leven weer op orde te krijgen. Deze maand keerde Gerrit Kalsbeek terug naar New Orleans, waar sinds kort weer toeristen komen.
    Officiele cijfers zijn er niet, maar men schat dat van de oorspronkelijke bewoners tussen de 25% en 50% nog niet is teruggekeerd. Er is een groot tekort aan huizen en hele delen van de stad zijn nog niet opgeruimd. Sinds de orkaan Kartrina staat het leven van de familie Hingle op zijn kop. De familieleden moeten harder werken dan ooit om te overleven en worden getroffen door spinnenbeten, een veel voorkomend verschijnsel na de orkaan.

  • dinsdag 22 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    Aan de vooravond van het nieuwe tv-seizoen een gesprek met Ed van Westerloo over de ontwikkelingen in het omroepbestel.

    Meer informatie

    Interview met Ed van Westerloo. De oud-hoofdredacteur van het NOS-journaal en voormalig directeur van de NOS volgt de ontwikkelingen in het omroepbestel op de voet. Aan de vooravond van het nieuwe tv-seizoen een gesprek over de toekomst en kwaliteit van de televisie-journalistiek, de strijd om de voetbalrechten, en de concurrentie tussen publieke en commerciele omroepen.

  • maandag 21 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Galileo-radio: Is bidden te zien op MRI-scans? **Muziekwetenschapper Hannah Bosma over de controversiele popdiva Madonna. **Nobelprijswinnaar Paul Crutzen ontwikkelt noodplan tegen broeikaseffect.

    Meer informatie

    Onderzoek: Hoe creëren onze hersenen een godsgevoel? De Belgische neurochirurg Dirk de Ridder probeert erachter te komen door MRI-scans te maken van een biddende gelovige en een niet-gelovige. Zijn er verschillen te zien? In Het Onderzoek de uitkomsten.

    Gesprek: Over twee weken komt popdiva Madonna naar Nederland en haar optredens in Amsterdam werpen de schaduwen vooruit. Madonna tourt momenteel door Europa met haar 'Confessions World Tour'. Tijdens dit optreden hangt zij tijdens een nummer met een doornenkroon aan het kruis. Na kardinalen in Rome, voorgangers in Duitsland uiten nu de jongeren van de SGP in Nederland hun afschuw over de controversiele escapades van Madonna. Wie is Madonna eigenlijk? Wat drijft haar en welke rol speelt religie in haar muziek? Een gesprek met muziekwetenschapper Hannah Bosma, auteur van het boek 'Madonna, de vele gezichten van een popster'.

    Gesprek: Hij kreeg in 1995 de nobelprijs voor zijn onderzoek naar het gat in de ozonlaag: chemicus Paul Crutzen. Gestimuleerd door deze prestigieuze prijs heeft hij zijn onderzoek voortgezet en een noodplan ontwikkeld om het wereldwijdbedreigende broeikaseffecct tegen te gaan. Een gesprek met Crutzen over wat zijn noodplan nu precies inhoudt.

  • maandag 21 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen over 47 oorlog in Zuid-Libanon. **Correspondenten bij de kapper: Wouter Zwart in Peking. **Timo Gaasbeek van ZOA over burgeroorlog in Sri Lanka.

    Meer informatie

    Gesprek: Hij is terug na 47 dagen oorlog, die begonnen in Gaza en eindigden in Tyrus in Zuid-Libanon. Het was zijn zoveelste conflict dat hij voor de Nederlandse media versloeg. De vraag is in hoeverre deze oorlog zich onderscheidde van die andere conflicten. Hoe zal hij zich dit gevecht tussen Israel en Hezbollah gaan herinneren en hoe kijkt hij terug op deze 47 dagen? Een gesprek met verslaggever Hans-Jaap Melissen, zaterdag teruggekomen uit Libanon.

    Repo: In de zomerserie Correspondenten bij de kapper deze keer Wouter Zwart in Peking. Hoe verloopt een knipbeurt bij de Chinese kapper? En waarover spreekt hij?

    Gesprek: Het zijn kleine berichtjes ergens op de buitenlandpagina van de krant. Maar achter deze berichtjes gaat heel wat ellende verborgen: In Sri Lanka is de burgeroorlog weer in alle hevigheid losgebarsten. Afgelopen weken zijn de ergste gevechten sinds jaren geweest. Gevolg: honderden doden. Nu al zijn er meer dan 100.000 mensen op de vlucht en de verwachting is dat er de komende dagen nog vele 10.000'en bij komen. Een gesprek met Timo Gaasbeek, in Sri Lanka werkzaam voor de Nederlandse hulporganisatie ZOA.

  • maandag 21 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **Stopsporter Edith van Dijk over haar zwemervaringen. **Ex-prostituee Olga van de Keileweg (deel 4).

    Meer informatie

    Interview: Ze zwom in vieze rivieren en op volle zee, tussen de haaien, in open riolen en boven koraalriffen, omgeven door metershoge golven of zeecontainers. Zes keer was ze de beste van de wereld en twee keer van Europa, twee keer won ze de wereldbeker en dertien keer was ze de beste van Nederland. Inmiddels is ze gestopt. In de zomerserie ex-topsporters een gesprek met Edith van Dijk.

    Repo: Bijna een jaar is de Keileweg, tippelzone van Rotterdam dicht. Kort voor sluiting ervan legde de redactie contact met Olga, jarenlang als prostituee te vinden op de Keileweg. Ze besloot, net als meer Keileweg-vrouwen, te stoppen met tippelen en af te kicken van de drugs. Verslaggeefster Esther de Hek houdt sindsdien contact met haar. Lukt het Olga uit het wereldje van tippelen en gebruiken te blijven? Deel vier van de serie over Olga en haar strijd om een nieuw leven: ''Een verrassende ontmoeting.''

  • vrijdag 18 augustus 2006
  • 11:02Argos

    De Turks-Koerdische familie Polat uit Spijkenisse is 16 jaar in Nederland en nog steeds staat niet vast of ze het land uit moeten of niet.

    Meer informatie

    Over 10 dagen wordt de familie verwacht in Zevenaar waar ze opnieuw de kans krijgen hun vluchtverhaal te vertellen. Vader, moeder en vier kinderen, waarvan er drie hier zijn geboren en nog nooit in Turkije zijn geweest, wachten in spanning op dat moment. We bezochten de familie Polat de afgelopen jaren een aantal keren. Vandaag in Argos opnieuw aandacht voor het bizarre verhaal van de familie Polat.

  • vrijdag 18 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Een reportage van Irene Houthuijs over voormalige inwoners van Den Helder op Curacao.

    Meer informatie

    Vorig jaar maakte verslaggever Irene Houthuijs een radioserie over Antillianen in Den Helder. Daar leerde ze hulpverleenster Evelyn Victoria Martier kennen. Met haar reist ze nu naar Curacao, naar het dorp, Boca Sint Michiel, een vissersdorp, tien kilometer onder Willemstad. Boca Sint Michel telt 2000 inwoners, waaronder opvallend veel mensen die tot voor kort nog in Den Helder woonden.

    Wie zijn deze remigranten? Waarom gingen ze terug? En bevalt het ze langs de Caraibische wateren beter dan aan de kust van de Noordzee?

  • vrijdag 18 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Het boek 'De Perzische paradox' is nu verschenen. Een interview met schrijver Shervin Nekuee. ** Wat te doen met het vertrekcentrum Ter Apel, sluiten of is er een alternatief?

    Meer informatie

    ** 'Iran smacht naar ijzeren vuist van Bush', schreef de Rotterdamse socioloog en publicist Shervin Nekuee eerder dit jaar in een opiniestuk. Voor een boek was hij een aantal keer teruggereisd naar het land dat hij in 1987 - als dienstweigeraar - had ontvlucht. Hij sprak er met de mensen van zijn generatie die indertijd een andere keus hadden gemaakt: vechten in de oorlog tegen Irak, gehoor geven aan de oproep van Khomeini. Nekuee ontdekte dat zijn vrienden van weleer intussen veel illusies armer zijn en smachten naar een ander Iran. Het boek, De Perzische paradox, is nu verschenen. Interview met Shervin Nekuee.

    ** Aandacht voor het controversiele vertrekcentrum in Ter Apel. Uit recente cijfers blijkt volgens GroenLinks dat het overgrote deel van de bewoners van Ter Apel met onbekende bestemming vertrekt. In de meeste gevallen zou het betekenen dat ze kiezen voor een illegaal bestaan in Nederland. Moet het vertrekcentrum worden gesloten en wat is het alternatief?

  • donderdag 17 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Is het schip van de alcoholmisbruik nog te keren? **Geslaagde aanpak Zweden tegen alcohol.

    Meer informatie

    In het derde uur de aanpak. Wim van Dalen van Stichting Alcoholpreventie (Stap) kijkt of de wal het schip nog kan keren. Hoe moet het probleem worden aangepakt? En wie moet het aanpakken? Verder aandacht voor Zweden, waar de overheid er in slaagt het alcoholgebruik in de hand te houden. En: wat kan de Nederlandse politiek doen? Wie er verder verantwoordelijk?

  • donderdag 17 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Wat zijn de consequenties van drankgebruik? **Binge-drinken populair onder Britse jeugd.

    Meer informatie

    In het tweede uur gaat het vooral over de gevolgen. Sjef Czezewski van verslavingsklininiek Bouman GGZ in Rotterdam schetst de consequenties van veelvuldig drankgebruik. En een reportage vanuit Engeland, waar het zogeheten binge-drinken (in korte tijd zoveel mogelijk alcohol drinken) populair is onder jongeren.

  • donderdag 17 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **Aandacht voor drank-gebruik en -misbruik in Nederland.

    Meer informatie

    In het eerste uur aandacht voor de actuele stand van zaken: hoeveel wordt er eigenlijk gedronken? Hoe is het zo gekomen? Wat zijn de trends? Een historische schets over drank-gebruik en -misbruik in Nederland. Verder onder andere een reportage over een camping in Zeeland, waar jongeren de dag drinkend doorbrengen.

  • woensdag 16 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    ** De zaak Hakkert......onopgelost: moeder vermoord, dochter verwond, vader verdacht en vrijgesproken. ** Gek worden van laag frequent geluid.

    Meer informatie

    Vrijspraak en wat dan... Adriaan Hakkert werd op 2 september 2003 vrijgesproken van de moord op zijn vrouw Ingrid Gantvoort. Bij de moord raakte hun dochter Femke levensgevaarlijk gewond.
    Hakkert werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot 18 jaar. In hoger beroep vond de rechter dat er onvoldoende bewijs was om Hakkert te veroordelen en vrijspraak volgde.
    Nu is er een dode vrouw en een gewond meisje maar geen dader of verdachte. De zaak is nu, in 2006, nog steeds niet opgelost.
    Overspannen raken door geluid dat niemand hoort.

    Mensen die last hebben van laag frequent geluid doen soms geen oog dicht en raken gestresst door het constante lage gedreun. Het lijkt een serieus probleem te worden, want door de toenemende bedrijvigheid en steeds zwaardere machines verwachten deskundigen dat het laag frequent gebrom de komende jaren alleen maar verder toe zal nemen. Een reportage.

  • woensdag 16 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    .** Een serie reportages van correspondenten op vakantie in het land waar ze werken. ** Het kat en muis spel tussen douane en smokkelaars.

    Meer informatie

    Opnieuw een bericht uit de Libanese hoofdstad Beiroet van schrijver Abdelkader Benali. Nu er een staakt het vuren van kracht is kan hij polshoogte nemen in de getroffen buitenwijken van de stad.




    In een serie reportages schetsen correspondenten hoe de inwoners van het land waar ze werken hun vakantie beleven. Vandaag een reportage van Angelo van Schaik, standplaats Rome. Hoe beleeft de Italiaan de vakantie.








    Het is een spel tussen kat en muis, de douaniers en de Poolse smokkelaars die sigaretten alcohol en brandstof Europa binnensmokkelen. Dankzij de stijgende accijns in Polen wordt het voor de douane steeds moeilijker om de groeiende stroom smokkelaars te controleren. Elro van den Burg ging met een smokkelaar op pad en toonde aan hoe makkelijk het is om wodka, brandstof en sigaretten vanuit de buurlanden de EU binnen te brengen.

  • woensdag 16 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    ** Dromen van '66. ** Een zomerserie interviews over idealen. ** Aflevering 7: Aad Nuis over de Provobeweging en de noodzaak van D66 toen en nu.

    Meer informatie

    In 1966 broeit het in de samenleving. Het is het jaar van de provo's en het huwelijk, van de nacht van Schmeltzer. Van Hitweek, het Oranjedebuut van Cruijff, van Startrek op tv en de Beatles die stoppen met optreden. Van voorzichtig afrekenen met vroeger en uitkijken naar de toekomst.
    In '66 worden dromen geboren. De dromers van toen zijn vandaag 40 jaar ouder, veelal vijftigers.
    Deze zomer zendt de VARA in De Ochtenden een serie interviews uit over de dromen van '66. Waarom moest alles anders? En wat is er van de dromen uitgekomen?
    Vandaag een gesprek met Aad Nuis, over de provo's, de noodzaak van D66 toen en nu.

    Uit de beginselverklaring: "Provo ziet zich voor de keus gesteld: desperaat verzet of lijdzame ondergang. Provo roept op tot verzet waar het kan. Provo ziet in dat het de uiteindelijke verliezer zal zijn, maar de kans deze maatschappij nog eenmaal hartgrondig te provoceren, wil het zich niet laten ontgaan." Met vaak simpele provocaties werden de autoriteiten uitgelokt tot gedrag dat veel weerstand opriep of waarmee zij hun eigen regels overtraden.
    Met hun combinatie van ludieke actie, anti-autoritair wereldbeeld en oplossinggericht denken legden zij het fundament voor de bewegingen die in de jaren '70 tot bloei kwamen op terreinen als democratisering van de universiteiten, vrouwenemancipatie, stadsvernieuwing 'voor de buurt', en interactief theater. Zij waren een belangrijke motor van de politieke en culturele vernieuwing die in de jaren '60 en '70 Nederland veranderde.

    In juni 1966 behaalt Provo een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. Binnen de beweging gaan stemmen op die vrezen dat Provo wordt ingekapseld.
    Op 13 mei 1967 heft de beweging zichzelf op. Het doel was bereikt, de autoriteiten waren ontregeld, allerlei mensen waren aan het denken gezet.

  • dinsdag 15 augustus 2006
  • 11:02* Waddenzee

    Ecoloog Theunis Piersma is één van de grootste voorvechters van behoud van de waddenzee. Op het moment doet hij onderzoek op de Duitse wadden. Annemieke Smit vergezelt hem op de onderzoeksboot van het NIOZ.

    Meer informatie

    Vanaf de boot ziet het wad er prachtig uit. Toch constateert Piersma dat wadvogels in aantallen al jaren dramatisch achteruit gaan. De kanoet in het bijzonder. Een kanoet eet het liefst tientallen nonnetjes, een dubbelkleppig schelpdiertje, per dag. Maar de aantallen daarvan gaan in het wad gestaag achteruit. Telde Piersma er vijftien jaar geleden nog honderden per vierkante meter, nu maar nog een paar.

    "Geen land gaat zo slecht om met z'n natuurgebieden als Nederland", zegt Piersma. 'Het ecologisch systeem van onze laatste wildernis wordt de laatste 15, 20 jaar gestaag afgebroken." De nonnetjes sterven uit door de mechanische kokkelvisserij die de wadbodem omwoelt. Het wordt de beestjes onmogelijk maakt zich opnieuw te nestelen.

    Theunis Piersma is hoogleraar dierecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Samen met zijn internationale onderzoeksteam onderzoekt hij de manier waarop verspreiding en aantallen wad- en weidevogels samenhangen met klimaat, voedsel, roofvijanden, ziektekiemen en hun historisch-genetische achtergrond. Het onderzoek vindt niet alleen plaats in Nederland, maar ook in vergelijkbare ecosystemen in Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

    Van Piersma's hand verschenen, naast veel wetenschappelijke publicaties, de verhalenbundel 'Op de vleugels van de wind' (2000, samen met natuurfotograaf Jan van de Kam), 'Goudplevieren en wilsterflappers, eeuwenoude fascinatie voor trekvogels' (2001) en onlangs, zijn intieme waddenrelaas 'Waarom nonnetjes samen klaarkomen en andere wonderen van het wad' (2006, samen met striptekenares Gerrie Hondius).

  • dinsdag 15 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Een reportage over de lastige weg naar vrede in Baskenland.

    Meer informatie

    Na bijna 40 jaar strijd met 817 dodelijke slachtoffers kondigde de ETA in maart een permanent staakt-het vuren af. Toch is niet iedereen in Spanje gelukkig met de situatie. De conservatieve oppositiepartij Partido Pupular verzet zich uit alle macht tegen een dialoog van de regering Zapatero met de ETA. Dat zou verraad aan de slachtoffers zijn. Een reportage over de lastige weg naar vrede in Baskenland.

  • dinsdag 15 augustus 2006
  • 09:02Het interview

    Compilatie van reportages over een groep meiden die deelnam aan de jongerenwerkplaats U2. Aansluitend een gesprek met Theya Wiggers, directeur van Octra en Partners, het bedrijf dat de jongerenwerkplaats begeleidde.

    Meer informatie

    Jongeren tussen de 16 en 23 jaar krijgen niet langer zomaar een uitkering als zij zich melden bij de Sociale Dienst. In Amsterdam moeten ze dan naar een 'Jongerenloket'. Daar wordt gekeken of er een baan voor ze is of anders misschien een opleiding. Ook kunnen ze naar een 'Jongerenwerkplaats' worden doorverwezen. Bij U2 kregen de meiden les over seksualiteit, over schuldsanering, over omgaan met stress, over samenwerken, over arbeidsoriëntatie en over nog veel meer. De reportage is een compilatie van negen eerder uitgezonden afleveringen.

    Aansluitend een gesprek met Theya Wiggers, directeur van Octra en Partners, het bedrijf dat de jongerenwerkplaats begeleidde. En met Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

  • maandag 14 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Galileo-radio: Is superintelligentie aangeboren of aangeleerd? **Audiobiografie over de tegenslagen in het leven van Rembrandt van Rhijn.

    Meer informatie

    Onderzoek: Superintelligent zijn is niet zo leuk als het lijkt. Je gaat klieren in de klas omdat je je verveelt, of je zakt weg in een depressie. Maar is hoogbegaafdheid aangeboren of aangeleerd? Daarover gaat het vanmorgen in aflevering 4 van Galileo, een nieuw wetenschapsprogramma dat de EO deze zomer uitzendt op radio en tv.

    Repo: Rembrandt van Rhijn was een rijk man, de eerste jaren in Amsterdam. Hij was bekend om zijn gedurfde schilderijen. Maar in zijn persoonlijk leven kende hij veel tegenslag: zijn vrouw Saskia overleed jong, hij ging failliet en moest zijn huis uit. Het laatste deel van de driedelige audiobiografie over Rembrandts leven na De Nachtwacht. Een reportage van Wereldomroep-verslaggever Philip Smet.

  • maandag 14 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Conny Mus en Hans-Jaap Melissen uit respectievelijk Noord-Israel en Zuid-Libanon. **Hoe kan het pro-westerse Pakistan terroristen voortbrengen? **Steeds meer kerken worden gedwongen te sluiten op Java.

    Meer informatie

    Rubriek: Deel 2 van een nieuwe rubriek met twee gasten die in De Ochtenden de komende weken vertellen hoe zij hun werk in oorlogsgebied doen: RTL-correspondent Conny Mus vanuit Noord-Israël en Wereldomroep-verslaggever Hans-Jaap Melissen in Zuid-Libanon.

    Gesprek: De recente terreurdreiging in London heeft Pakistan weer op de kaart gezet als bakermat voor terroristen. De 21 arrestanten in Groot-Brittannië hebben connecties met Pakistan en in Pakistan zelf is ook een aantal arrestaties verricht. Eerdere terroristische aanslagen leiden ook terug tot het aziatische land. Tijd om te analyseren hoe het komt dat de pro-westerse president Musharraf een land bestuurt, dat terroristen voortbrengt die zware aanslagen plegen.

    Repo: Er staat zeshonderd man op de stoep van de kerk, zomaar ergens op Java. Als de dominee na de kerkdienst naar buiten komt, dwingen ze hem een brief te ondertekenen waarin hij belooft om te stoppen met de gebedsbijeenkomsten. Wie daar achter zit, is de Indonesische alliantie die zichzelf "Tegen de bekering van Moslims" noemt. Deze groep radicale moslims wist zo meer dan dertig kerken te sluiten. Maar ook dit jaar ging het door. Op 16 juli verstoorde een groep van zo'n dertig plaatselijke ambtenaren en fundamentalistische moslims een kerkdienst en liet de kerk sluiten. Ondanks dat de kerk betrokken was bij diverse welzijnsprojecten voor christenen en moslims. Wilma van der Maten ging op onderzoek uit, in de omgeving van Bandung, West-Java, waar de meeste kerken zijn gesloten.

  • maandag 14 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **Oud-NRC-correspondent Hans Steketee over Britten, Blair en de Engelse Europa-houding. **Toeristenbelasting: Susteams op Renesse moeten jongeren in toom houden. *David Barnouw (NIOD) over de Tien Geboden van Hitler.

    Meer informatie

    Interview: Het eiland bestaat eigenlijk niet meer. Brussel, immigranten en terreuraanslagen: de rest van de wereld bonkt op de deur van de eilandbewoners. Groot-Brittannie bestaat misschien alleen nog tussen de oren. Zeven jaar geleden vertrok hij naar het land van de bolhoeden, high tea, zwarte taxi's en schreeuwerige tabloids. Voor NRC Handelsblad schreef hij over wat de Britten in de Blair-jaren bezig hield. Hoe verenigd blijft het Verenigd Koninkrijk als Schotten, Welshmen en Noord-Ieren regiobestuur eisen? Hoe met het verder met de relatie met Europa als je er geen deel van wilt uitmaken, maar wel steeds meer Brusselse regels moet invoeren? En de terreur: hoeveel vrijheid kun je als burger overhouden in het terrorisme-tijdperk? Een vraag die de laatste dagen aldoor actueler is geworden. In Het Interview: oud-NRC-correspondent Hans Steketee.

    Repo: Deel 7 van de reportageserie over het leven in toeristisch Zeeland. Deze keer: de zogeheten Sus-teams: met dergelijke teams probeert de overheid overlast van jongeren in Renesse in de hand te houden.

    Gesprek: Adolf Hitler droeg in 1939 een aantal theologen op om de bijbel te zuiveren van zogeheten Joodse 'smetten'. Dat meldde de Duitse krant Bild afgelopen week. Het Entjudungs-institut publiceerde onder meer een tekst met het statement: "De Jezus van de evangeliën kan alleen dán de Heiland van ons duitse volk worden als Hij niet de vervuller en voleinder van het Jodendom is, maar zijn geweldige vijand en bestrijder." De Tien Geboden liet Hitler vervangen en aanpassen, met onder meer de geboden 'Eer je Führer' en 'Houdt je bloed zuiver'. Een gesprek met David Barnouw, van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

  • vrijdag 11 augustus 2006
  • 11:02Argos

    De herhaling van een bijzondere aflevering van Argos: 'Met één been in Bloemenland'.

    Meer informatie

    Wat moet je doen om te integreren? En hoe houd je je staande in Nederland? Met andere woorden: hoe word je Nederlands? Dat zijn de vragen waarmee vijf jonge 'nieuwkomers' zich afgelopen oktober in Argos bezighielden.
    Na de dodelijke schietpartij op het Haagse 'Terra College' en de moord op Theo van Gogh in 2004 werden jonge allochtonen hét middelpunt van het integratiedebat in Nederland. Maar de discussie ging vooral óver hen. Daarom vroeg de redactie van Argos aan Youness, Ranishma, Gulustan, Nordin en Marija, vijf allochtone nieuwkomers, om een half jaar lang een radiodagboek bij te houden. Ze zaten allemaal op het 'Johan de Witt College', een middelbare school in de Schilderswijk in Den Haag.
    Vorige week herhaalden we deel 1 van 'Met één been in Bloemenland'. Daarin hoorde u de kinderen al over hun aankomst in Nederland en de eerste ontmoetingen met 'de Hollanders'. Vandaag deel 2 van dit tweeluik: 'Integreren op z'n Hollands'.

  • vrijdag 11 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Aandacht voor globalisering en werkloosheid.

    Meer informatie

    Van de wereldbevolking heeft 13% geen opleiding en geen werk. Volgens de Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinski is de werkloosheid een van de prangendste problemen in de wereld.
    Zijn ontboezemingen over globalisering worden voorgelegd aan de Belgische hoogleraar Internationale betrekkingen Rik Coolsaet, die zelf nooit het woord globalisering in de mond neemt.

  • vrijdag 11 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    Moskou, een stad vol drugsdealers en mafiabazen?

    Meer informatie

    Aandacht voor de vraag of Moskou een stad is vol drugsdealers, aidslijders en mafia-bazen, zoals de Lonely Planet dit jaar meldt. Volgens Pieter Waterdrinker die al tien jaar in het hartje van de stad woont, is het voor een deel waar, maar voor een deel ook helemaal niet.

  • donderdag 10 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Onderzoek naar toename aantal tekenbeten in Nederland. **KRO komt met docusoap 'Help de kerk stroomt vol'.

    Meer informatie

    Onderzoek: Afgelopen maandag werd bekend dat er een grootscheeps onderzoek komt naar de aanwezigheid van teken in ons land. Reden voor dat onderzoek is dat het aantal tekenbeten drastisch toeneemt - en daarmee ook het aantal gevallen van de ziekte van Lyme. Deze ziekte krijg je van een bacterie die het lichaam binnenkomt na een tekenbeet. Vorig jaar meldden zich 73.000 mensen bij de huisarts omdat dit kleine beestje zich had vastgezet op hun huid. Collega Wim Eikelboom zet op een rij welke gevaar de teek vormt voor onze gezondheid en of we genoeg bewust worden gemaakt van de risico's van dit minuscule insectje.

    Gesprek: Geloven is 'in', religie is 'hot'. Toch loopt de kerkgang steeds verder terug. Eén van de kerken die daar mee te maken heeft gekregen, is de Rooms-Katholieke kerk. De KRO komt vanaf 10 september met een heuse (docu)soap om de kerk weer vol te krijgen. De titel van het programma is 'Help de kerk stroomt vol'. Een gesprek met Rolf Deens, eindredacteur van het programma.

  • donderdag 10 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Twee verslaggevers over hun werk in oorlogsgebied. **Islamdeskundige Betsy Udink over haar 'boze boek'. **Hoe gaan Japanners met hun oorlogsverleden om?

    Meer informatie

    Gesprek: Een nieuwe rubriek met twee gasten die de komende uitzendingen uiteenzetten hoe zij hun werk in oorlogsgebied doen: RTL-correspondent Conny Mus vanuit Noord-Israel en Wereldomroep-verslaggever Hans-Jaap Melissen in Zuid-Libanon.

    Gesprek: Weinig mensen wonen jarenlang tussen moslims op drie zeer verschillende plekken in de islamitische wereld: Saoedi-Arabië, Pakistan en Turkije. Betsy Udink deed het. Na Saoedi-Arabië schreef ze een boek over haar ervaringen, getiteld 'Achter Mekka'. Dat boek ging over de fundamentalistische islam, maar... er kon gelachen worden. In haar laatste boek over Pakistan ontbreekt echter de humor: het is een boos boek. Een gesprek met Udink over dat boze boek.

    Repo: Komende week vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Hoe gaan Japanners met hun oorlogsverleden om? Dat denken we in Nederland precies te weten: ze verzwijgen het. Maar voor buitenlanders is er een hele grote barriere om te weten wat er werkelijk speelt in Japan. En dat is het Japanse schrift, het moeilijkste ter wereld. Vanochtend nemen we die horde, omdat gewone Japanners hun gedachten vaak juist toevertrouwen aan het papier. Zo zijn bijvoorbeeld brieven naar de krant populair. Ook brieven over de Tweede Wereldoorlog... Daar weten ze bij de Kobe Sjimboen alles vanaf. Dat is de krant van de miljoenenstad Kobe.

  • donderdag 10 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **Twee deskundigen bespreken gevolgen van grondoorlog Midden-Oosten. **Vakantiepastor op het Zeeuwse Renesse. **Doorbraak in neurologie door computerchip.

    Meer informatie

    Gesprek: Israel gaat de grondoorlog tegen Hezbollah in het zuiden van Libanon uitbreiden. Maar de gevolgen zijn groter dan voor de streek alleen: het gehele Midden-Oosten krijgt ermee te maken. Deskundigen Arend-Jan Boekestijn en Bertus Hendriks debatteren over de precieze gevolgen.

    Repo: In De Ochtenden een zomerserie over het leven in toeristisch Zeeland: de Kop van Schouwen. Deze keer een reportage over vakantiepastoraat. Maarten Hagg ging kijken hoe dat werkt in Renesse.

    Gesprek: De afgelopen weken haalde hij de wereldpers: de 25-jarige Amerikaan Matthew Nagle. Hij was volledig verlamd, maar dankzij een computerchip die in zijn hersenen was ingeplant, kan hij nu zijn email lezen, de tv aanzetten en een kunstarm gebruiken. En dat allemaal alleen door te denken dat hij zijn hand bewoog. Staat ons na deze doorbraak nog meer te wachten op het gebied van elektronica in het brein? Een gesprek met Hans Carpay, neuroloog in het ziekenhuis Gooi Noord in Blaricum en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Neurologie.

  • woensdag 09 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    ** Van Nederwiet tot Belgawiet. ** Van funshoppen tot koopverslaving

    Meer informatie

    Het Nederlandse softdrugs-beleid is dit jaar weer regelmatig in het nieuws geweest. Onder leiding van burgemeester Leers van Maastricht wordt bekeken hoe de grensoverschrijdende drugsproblemen kunnen worden aangepakt. Zo wil Leers bij voorbeeld een drugsboulevard buiten de stad om de overlast van drugstoeristen aan te pakken. Verder zouden sinds enige tijd, door de strenge aanpak in eigen land Nederlanders in België actief zijn om daar hennep te telen.

    Nederlanders houden van winkelen: we zijn gemiddeld bijna 5 uur per week aan het shoppen. Maar ons koopgedrag kan soms extreme vormen aannemen en leiden tot koopverslaving.
    In het Amerika en Duitsland zijn er al klinieken om dwangmatige kopers te behandelen, maar in Nederland wordt het probleem nog onvoldoende serieus genomen.

  • woensdag 09 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Een ooggetuigeverslag van schrijver Abdelkader Benali uit Beiroet, een stad onder vuur.** Een serie reportages van correspondenten op vakantie in het land waar ze werken. ** De bikkeharde strijd tussen de sportmerken Adidas en Puma.

    Meer informatie

    Toen de eeste Israëlische bommen neerkwamen op de Libanese hoofdstad Beiroet, zat schrijver Abdelkader Benali in alle rust te werken aan een nieuw boek. Hij besloot te blijven en houdt over zijn dagelijkse ervaringen een weblog bij. Vandaag doet hij verslag bij de Vara.

    In een serie reportages schetsen correspondenten hoe de inwoners van het land waar ze werken hun vakantie beleven. Vandaag een reportage van Elro van den Burg, standplaats Warschau. Over Polen en hun buitenhuis.





    Tijdens ieder groot sportgebeuren, Olympische Spelen, WK's, EK's etc. vindt er een geheel andere strijd plaats: die tussen de aartsrivalen Adidas en Puma. Beide sportmerken komen uit dezelfde gemeente: Herzogenaurauch, in de Duitse deelstaat Beieren. De oprichters van Adidas en Puma waren twee broers, die uit elkaar gegroeid zijn en elkaar sindsdien beconcurreren.
    Een reportage uit het zuiden van Duitsland.

  • woensdag 09 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    ** Dromen van '66. ** Een zomerserie interviews over idealen. ** Aflevering 6: Johan Derksen, sportjournalist over de sport van toen.

    Meer informatie

    In 1966 broeit het in de samenleving. Het is het jaar van de provo's en het huwelijk, van de nacht van Schmeltzer. Van Hitweek, het Oranjedebuut van Cruijff, van Startrek op tv en de Beatles die stoppen met optreden. Van voorzichtig afrekenen met vroeger en uitkijken naar de toekomst.
    In '66 worden dromen geboren. De dromers van toen zijn vandaag 40 jaar ouder, veelal vijftigers.
    Deze zomer zendt de VARA in De Ochtenden een serie interviews uit over de dromen van '66. Waarom moest alles anders? En wat is er van de dromen uitgekomen?
    In het zesde deel een gesprek met Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International.

    De eerste speler die in dienst van Oranje uit het veld werd gestuurd was Johan Cruijff. Reeds in deze wedstrijd op 6 november 1966, liet Cruijff een veelvuldig praten tegen de leidsman zien. Nadat de Oostduitse scheidsrechter Rudi Glöckner in de veronderstelling was dat Cruyff hem een duw had gegeven, kon hij maar één ding doen: wegsturen. Volgens ooggetuigen viel dat duwen wel mee, maar Cruijff werd uit het veld gestuurd en er volgde een schorsing van één jaar.

    Op de foto staan van links naar rechts: Daan Schrijvers, Wim Suurbier, Rinus Israël, Bennie Muller, Cor Veldhoen, Eddy Pieters Graafland.
    Knielend: Sjaak Swart, Johan Cruijff, Klaas Nunninga, Piet Keizer en Willy Dullens.

  • dinsdag 08 augustus 2006
  • 11:02* Sterrengebergte

    In de vierde aflevering van 'Wetenschap op reis' vertellen geomorfoloog Herman Verstappen en zoöloog John Staats over hun avonturen in Nieuw-Guinea. Zij maakten deel uit van de laatste wetenschappelijke expeditie naar het Sterrengebergte in het binnenland van Nieuw-Guinea. De omvangrijke expeditie werd geplaagd door tegenslagen.

    Meer informatie

    In 1959 vond deze laatste onderneming plaats. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en de Maatschappij voor Natuurwetenschappelijk Onderzoek in Oost- en West-Indië rustten een expeditie uit naar het Sterrengebergte in het binnenland van Nieuw Guinea. Het wetenschappelijke team bestond uit geologen, fysisch geografen, een cartograaf, cultureel en fysisch antropologen, plant- en dierkundigen. Verder waren er twintig mariniers gecontracteerd, twintig politieagenten, twee artsen, twee medische hulpen, drie lokale ambtenaren en een commissaris van politie. Als dragers waren zo'n dertig Papoea's ingehuurd. Bewoners van omliggende dorpen werkten mee aan de bouw van de gebouwen in de bivakken.

    De expeditie werd geplaagd door tegenslag: De twee helikopters bleken op grote hoogte veel minder vracht te kunnen vervoeren dan gedacht. Bovendien verongelukte er één. Halverwege het verblijf in Nieuw Guinea was ook nog het geld op. Als Scheepsbouwer Verolme niet 200.000 gulden had bijgepast, hadden de reizigers voortijdig naar huis gemoeten.

    De opzet van de expeditie was traditioneel: alles wordt verzameld om thuis in alle rust te kunnen analyseren. Op verschillende hoogten worden gesteenten, grondsoorten, flora, fauna en mensen bestudeerd. Een van de expeditieleden is een fysisch antropoloog die 'mensenmaten' van de plaatselijke bevolking verzamelt, variërend van de totale lengte tot de breedte van de kaak en de dikte van de lippen. Van een grote wetenschappelijke publicatie is het nooit gekomen. De verzamelde dieren en planten (opgezet, gedroogd, of op sterk water) worden bewaard bij het museum Naturalis in Leiden. In het Amsterdamse Tropenmuseum moeten nog dozen met allerlei soorten Papoeahaar staan.

  • dinsdag 08 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Een reportage van verslaggever Olaf Oudheusden over duurzame landbouw, duurzame ontwikkelingshulp en duurzaam investeren.

    Meer informatie

    De in Nederland wonende Amerikaan Robert Rubinstein draagt al tien jaar de boodschap uit om duurzamer te ondernemen. Hij organiseert trainingen en conferenties voor het bedrijfsleven.
    Begin deze zomer organiseerde Rubinstein een conferentie in Bangkok, waar hij de top van financiële instellingen in Azie uitnodigde om te leren over de voordelen van duurzaam investeren en ondernemen.

  • dinsdag 08 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    Verslaggever Teun van de Keuken volgde Menny Pastoor twee jaar lang in haar poging een spannend huis te bouwen in een welstandsvrij regelland, een compilatie van zijn reportages. Aansluitend een gesprek met Maarten Kloos, directeur van ArCAm over Nederland als regelland.

    Meer informatie

    Vandaag aandacht voor het nieuwe wonen. Nederland is een land van regels. Zeker als het om huizenbouw gaat. Als je een dakpan tien centimeter wilt verplaatsen, heb je toestemming nodig van de welstandscommissie. Het straatbeeld moet wel netjes blijven, niet waar?
    Op het steigereiland, onderdeel van de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg zou het helemaal anders worden. In 2004 werden daar kavels geheel 'welstandsvrij' verkocht. De grond mocht je bebouwen zoals je wilde. Scheef en in afzichtelijke kleuren? Geen probleem! Alles zonder instortingsgevaar was prima. Althans, dat dachten de bewoners die toen een stuk grond kochten.
    Menny was een van hen. Nu twee jaar later, is haar huis bijna af. De wijk is niet helemaal geworden wat ze ervan verwachtte. En haar eigen huis? Is dat zo spannend als zij voor ogen had? Verslaggever Teun van de Keuken volgde Menny Pastoor twee jaar lang in haar poging een spannend huis te bouwen in een welstandsvrij regelland en deed daarvan verslag in De Ochtenden. Vandaag een compilatie van zijn reportages. En aansluitend een gesprek met Maarten Kloos, directeur van ArCAm over Nederland als regelland.

  • maandag 07 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Galileo-radio: hoe veilig is Nederland? **Iedereen kan meepraten over Rembrandt. **Alzheimer vertragen door te eten.

    Meer informatie

    'Galileo-radio'
    Parallel met EO-televisie zendt EO-De Ochtenden de wetenschapsrubriek 'Galileo' uit. Welke invloed hebben nieuwe wetenschappelijke inzichten op het leven van alledag?
    Vandaag: Een enquete onder Nederlandse hoogleraren leverde de volgende top3 aan bedreigingen op: het opraken van de olie- en gasreserves, de stijging van de zeespiegel en het terrorisme. Vanmorgen een gesprek met prof. Roel in 't Veld over deze en andere ontwikkelingen die Nederland bedreigen.

    Audiobiografie Rembrandt - deel 2 (van 3)
    Deze zomer is het 400 jaar geleden dat Rembrandt van Rhijn in Leiden werd geboren. In het begin van zijn carrière heeft hij nog in zijn geboortestad gewerkt. Dat was vorige week in deel 1 van dit drieluik over zijn leven te horen. Vandaag deel 2: over zijn verhuizing naar Amsterdam en zijn succes als schilder, maar ook over zijn huwelijk met Saskia. Wereldomroep-verslaggever Philip Smet gaat in Amsterdam op zoek naar de plekken waar Rembrandt heeft gewoond en gewerkt. En dan blijkt: iedereen kan over Rembrandt meepraten....

    'Rondje langs de velden': Numico gaat in voedsel voor ouderen stoffen verwerken, die het dementerings-proces zouden vertragen. Is dit het begin van het einde van de ziekte van Alzheimer? In De Ochtenden enkele gesprekken met betrokken personen en instanties over dit nieuwe fenomeen.

  • maandag 07 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Verhitte briefwisseling in Neef aan de Overkant. **Bij de plaatselijke kapper in Johannesburg. **De erfenis van Tito (slot): het 'bad guy' imago van de Serven.

    Meer informatie

    Neef aan de Overkant: een rubriek van De Ochtenden waarin de Israelische Jood Gideon Soesman en Palestijnse Arabier elkaar brieven schrijven over het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Tot nu toe dan. Want het conflict is - parallel met de actuele situatie in Israel - zo hoog opgelopen dat er alleen nog twee gescheiden gesprekken mogelijk zijn met de beide heren...

    Reportage-serie: Correspondenten bij de kapper.
    Op verzoek van De Ochtenden gingen correspondenten naar hun plaatselijke kapper om zich klaar te laten stomen voor de zomer en te praten over politiek, voetbal en de laatste roddels...
    Aflevering: Peter van de Akker bij de kapper in Johannesburg (Zuid-Afrika).

    Serie: 'De erfenis van Tito' - Aflevering: Servie (slot)
    Joegoslavie is uit elkaar gevallen: 15 jaar geleden begon het met Slovenie en twee maanden geleden eindigde het met Montenegro. Wat overblijft is Servie met een geknakte ziel. In de serie 'De erfenis van Tito' gaat De Ochtenden in de laatste aflevering in op psychische gesteldheid van de Serven na een oorlog, waarin zij altijd de 'bad guys' waren en macht van Belgrado is ingetoomd.

  • maandag 07 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **De vrije val van 'stopsporter' Kristie Boogert. **Zomerserie Toeristenbelasting: De reddingsbrigades. **Debat over Nederlandse wederopbouw-missie Uruzgan.

    Meer informatie

    Het Interview - Serie: '(S)topsporters'
    Jarenlang maakte de tennisster Kristie Boogert deel uit van een generatie damesspelers die prima kon meekomen met de mondiale top. De bekroning op het carriere was de zilveren medaille die ze behaalde in het dubbelspel op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Daarna volgde de vrije val: vele kwetsuren maakten een spoedig einde aan de tennisloopbaan van Boogert. Wat heeft dat met haar gedaan? En hoe is het nu met 'stopsporter' Kristie Boogert?

    Reportage-serie: Toeristenbelasting
    Reportages over de lusten en lasten van de zomerse overbevolking van toeristen op de kop van Schouwen in Zeeland.
    Aflevering: De Reddingsbrigades

    Debat: De Nederlandse troepen zijn vorige week officieel begonnen aan hun wederopbouw-missie in Uruzgan. Hoewel ze hun handen vol zullen hebben aan het handhaven van de veiligheid, storen de Ontwikkelingshulp-organisaties zich aan de wederopbouw-component aan de millitaire missie. Want daardoor zou de bevolking en de taliban het verschil niet meer zien tussen millitairen en neutrale hulpverleners. Een debat tussen Hans van Baalen (VVD) en Willem van de Put (directeur Healthnet).

  • vrijdag 04 augustus 2006
  • 11:02Het Onderzoek

    ** Met een been in bloemenland

    Meer informatie

    In het onderzoeksuur een herhaling van het eerste deel van 'Met een been in Bloemenland', verslag van de worsteling van vijf jonge 'nieuwkomers' zich een plaats te veroveren in Nederland. Volgende week 11 augustus herhaling van het tweede deel.

  • vrijdag 04 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    ** Ahmed Rashid over 'Taliban'

    Meer informatie

    In het buitenlanduur vertelt Ahmed Rashid, schrijver van het boek Taliban, over het voorjaarsoffensief van de Taliban, hun strategie en sterkte. Hij is optimistisch over strijd van de NAVO tegen de Taliban, mits het aantal troepen wordt verdubbeld, er meer fondsen worden vrijgemaakt voor de wederopbouw en er betere inlichtingen beschikbaar komen over de bewegingen van de Taliban.

  • vrijdag 04 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Halve Nederlanders ** Groningse stiltegebieden

    Meer informatie

    In het eerste uur aandacht voor kinderen van Nederlandse moeders en buitenlandse vaders die voor 1985 werden geboren en daardoor geen Nederlander zijn en dat ook niet meer automatisch kunnen worden.

    En een reportage van Gerrit Kalsbeek over een onderzoek in drie Groningse stiltegebieden, waar het misschien zo stil niet meer is...

  • donderdag 03 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Oude zeeheld Michiel de Ruiter als idool van 2007? **Het Amsterdam Baroque Orchestra wijkt uit naar Frankrijk wegens geldgebrek. **Gesprek met kippenboer na ruiming boerderij Voorthuizen.

    Meer informatie

    Reportage: Staat dit jaar de schilder Rembrandt van Rijn volop in de belangstelling, volgend jaar is het de beurt aan zijn tijdgenoot Michiel Adriaenszoon de Ruyter. In 2007 is het 400 jaar geleden dat de zeeheld werd geboren in Vlissingen. En er zijn plannen om hem op de scholen in ons land te als nieuw voorbeeldfiguur voor jongeren te presenteren. Maar ... is De Ruyter wel geschikt als idool voor scholieren van nu? Een reportage over hoe de oude zeeheld als rolmodel wordt opgepoetst.

    Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra: Wereldberoemd en alom gewaardeerd. Maar Koopman en zijn orkest dreigen weg te gaan uit Nederland. De drie ton subsidie die ze jaarlijks krijgen is volgens Koopman veel en veel te laag om het hoofd boven water te houden. Er worden gesprekken gevoerd met de stad Bordeaux, want In Frankrijk hebben ze veel meer geld over voor de 'oude muziek'. Hoe erg is het als een ambassadeur van de Nederlandse muziek moet uitwijken naar het buitenland en moet de Nederlandse overheid daar iets aan doen? Een gesprek met Ton Koopman.

    Gesprek met een kippenboer uit Putten over de gevolgen van de uitbraak van de vogelgriep in Voorthuizen voor zijn bedrijf en de kippenbranche op de Veluwe.

  • donderdag 03 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Is Libanon het schaakbord waarop Israel en Iran hun spel spelen? Een debat tussen Jan van Benthem en Mohammed Benzakour. **Vijftig jaar na Belgische mijnramp gaat gastarbeider Ivo Ranghiasci terug. **Christelijke organisaties helpen Israelische en Libanese vluchtelingen.

    Meer informatie

    Debat: De vrienden van Hezbollah zitten in Iran en Syrie, menen sommige waarnemers. En Iran en Syrie hebben baat bij chaos in de regio. Anderen wijzen Israel als hoofdschuldige van de instabiliteit aan en menen dat Hezbollah helemaal geen marionet is van Iran. Hoeveel steun van Iran en Syrie krijgt Hezbollah nou precies en in hoeverre is dit dus een oorlog tussen Iran en Israel als schakers en Libanon als schaakbord? Een debat tussen Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad en publicist Mohammed Benzakour.

    Reportage: Marcinelle, België, 8 augustus 1956. Bijna een kilometer onder de grond zijn twee mijnwerkers bezig met hun kolenwagen. Maar er gaat iets mis met de lift en binnen een paar uur is de grootste mijnramp van België een feit. Precies vijftig jaar geleden kwamen tweehonderd-tweeënzestig mijnwerkers om het leven. Ongeveer de helft van hen waren Italiaanse gastarbeiders. Hun dood wordt volgende week herdacht in Italie. Ivo Ranghiasci was één van de vele Italiaanse gastarbeiders die na de Tweede Wereldoorlog jarenlang in Belgie woonde en werkte. Samen met verslaggever Angelo van Schaik maakte hij de reis van Italië naar België opnieuw.

    Gesprekken over de hulp aan vluchteling-kinderen in zowel Israel als Libanon. Aan weerszijden van de grens tussen Israel en Libanon zijn bij elkaar meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Ze worden te hulp geschoten door de overheid maar zeker ook door particulieren. Zowel in Libanon als in Israel zijn christelijke organisaties daarbij betrokken. Gesprekken met een vertegenwoordiger van de pinksterkerk in Beirut en ds. Henk Poot van de stichting Christenen voor Israel.

  • donderdag 03 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met Joris Voorhoeve over het nut van menging in brandhaarden. **Zomerserie Toeristenbelasting: Toerisme en het Zeelandse natuurschoon.

    Meer informatie

    Het Interview: De wereld telt inmiddels heel wat brandhaarden, zoals Irak, Afghanistan en sinds kort ook Libanon. Zijn organisaties als de Verenigde Naties en de Navo wel in staat om de spanningen te verminderen? En welke bijdrage denkt Nederland aan dat proces te kunnen leveren? Daarover vanmorgen na negen uur een gesprek met oud-minister en deeltijdhoogleraar internationale organisaties Joris Voorhoeve.

    Reportage-serie: Toeristenbelasting
    Reportages over de lusten en lasten van de zomerse overbevolking van toeristen op de kop van Schouwen in Zeeland.
    Aflevering: Er is veel natuurschoon in Zeeland. Moet je dat openstellen voor toeristen, met als risico dat er schade ontstaat, of moet de natuur worden afgeschermd zodat het ongerept kan voortbestaan?

  • woensdag 02 augustus 2006
  • 11:04Het onderzoek

    ** Steeds meer Nederlanders zijn verslaafd aan slaap,- en kalmeringspillen ** Teloorgang van de palingvisserij in Volendam

    Meer informatie

    Slaap en kalmeringsmiddelen... Ruim anderhalf miljoen Nederlanders maken er dagelijks gebruik van. Daarmee zijn ze de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Toch weet de hele medische wereld, dat bij langdurig gebruik, slaap- en kalmeringsmiddelen verslavend en schadelijk voor de gezondheid zijn. Maar waarom schrijven huisartsen ze dan toch zo vaak voor? En hoe kan het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen worden teruggedrongen? Een reportage van Norbert Reintjens.

    Volendam is paling en paling is Volendam.
    Of beter: zo was het. Want zowel de hoeveelheid paling als het aantal vissers neemt de laatste jaren sterk af.
    De vissers geven iedereen de schuld behalve zich zelf, maar biologen zeggen al jaren dat het IJsselmeer het meest overbeviste binnenwater ter wereld is. Verslaggever Joost Wilgenhof ging op zoek naar de echte redenen van de teloorgang van de paling.

  • woensdag 02 augustus 2006
  • 10:04Het buitenland

    ** Een serie reportages van correspondenten op vakantie in het land waar ze werken. ** De bikkeharde strijd tussen de sportmerken Adidas en Puma.

    Meer informatie

    In een serie reportages schetsen correspondenten hoe de inwoners van het land waar ze werken hun vakantie beleven. Vandaag een reportage van Rop Zoutberg, standplaats Madrid. Hoe beleeft de Spanjaard de vakantie.



    Tijdens ieder groot sportgebeuren, Olympische Spelen, WK's, EK's etc. vindt er een geheel andere strijd plaats: die tussen de aartsrivalen Adidas en Puma. Beide sportmerken komen uit dezelfde gemeente: Herzogenaurauch, in de Duitse deelstaat Beieren. De oprichters van Adidas en Puma waren twee broers, die uit elkaar gegroeid zijn en elkaar sindsdien beconcurreren.
    Een reportage uit het zuiden van Duitsland.

  • woensdag 02 augustus 2006
  • 09:04Het interview

    ** Dromen van '66. ** Een zomerserie interviews over idealen. ** Aflevering 5: Jan Nagel, journalist en politicus.

    Meer informatie

    In 1966 broeit het in de samenleving. Het is het jaar van de provo's en het huwelijk, van de nacht van Schmeltzer. Van Hitweek, het Oranjedebuut van Cruijff, van Startrek op tv en de Beatles die stoppen met optreden. Van voorzichtig afrekenen met vroeger en uitkijken naar de toekomst.
    In '66 worden dromen geboren. De dromers van toen zijn vandaag 40 jaar ouder, veelal vijftigers.
    Deze zomer zendt de VARA in De Ochtenden een serie interviews uit over de dromen van '66. Waarom moest alles anders? En wat is er van de dromen uitgekomen?
    Vandaag een gesprek met Jan Nagel over de politiek van die tijd.






    Jan Nagel maakte op jonge leeftijd naam als programmamaker bij de Vara en als lid van het partijbestuur van de Partij van de Arbeid. Hij was de bedenker van het radioprogramma "In de Rooie Haan", waarin carrières werden gemaakt en gebroken. Als politicus schreef hij Tien over Rood, het manifest van Nieuw Links in de PvdA. Voor die partij zat Nagel van 1977 tot 1983 in de Eerste Kamer. Later stapte hij uit de partij en richtte Leefbaar Hilversum op.

  • dinsdag 01 augustus 2006
  • 11:02* Himalaya

    George van Driem en Peter de Knijff onderzoeken of de genetische samenstelling van de bevolking overeenkomt met de taalkundige. In Nepal en Bhutan namen ze hiervoor bloed af bij tweeduizend vertegenwoordigers van verschillende taalgroepen. Tessel Blok spreekt met de twee wetenschappers over hun ondervindingen.

    Meer informatie

    George van Driem is taalkundige, gespecialiseerd in talen van de Himalaya. Hoe groot zijn autoriteit op dat gebied is, bewijst het verzoek van de regering van Bhutan om een grammatica te schrijven van de officiële landstaal, het Dzonghka. Sinds 2001 doet hij samen met geneticus Peter de Knijff onderzoek in Bhutan en Nepal.

    Volgens de gangbare theorieën heeft de mens zich vanuit Afrika over Azië verspreid. De Himalaya is het hoogste gebergte ter wereld en samen met aanpalende gebergten als de Hindu Kush, de Tian Shan en de Birmese hooglanden vormt het een enorm obstakel waar iedereen op doortocht van Afrika naar Oost Azië doorheen moet. In de vele afgelegen gebieden en doodlopende dalen wonen groepen mensen zeer geïsoleerd. Daardoor worden er in het gebied een groot aantal zeer verschillende talen gesproken: Tibeto-Burmaanse talen, zoals het Tibetaans en het Dzongkha, maar ook Indo-Europese (de groep waartoe ook het Nederlands behoort) en Austro-aziatische talen met verwanten in Cambodja.

    De genetische samenstelling van de bevolking is minstens zo divers: na millennia van volksverhuizingen vind je er mensen die bijna op West-Europanen lijken, meer mongoolse types en zelfs negroïde mensen die je eerder in Afrika zou verwachten. Van Driem en De Knijff willen weten of de genetische samenstelling van de bevolking overeenkomt met de taalkundige. Om dit te onderzoeken namen ze in Nepal en Bhutan bloed af bij tweeduizend vertegenwoordigers van verschillende taalgroepen.

  • dinsdag 01 augustus 2006
  • 10:02Het Buitenland

    ** Bloemlezing anti-Bush songs

    Meer informatie

    In het buitenlanduur (10.00-11.00) aandacht voor muziek tegen Bush
    'When you lose Merle Haggard, you lose America'.
    Dat is de kop van een van de vele internetsites waarop enkele van de honderden anti-Bush songs te vinden zijn die tegenwoordig in Amerika worden gemaakt.

    De country & western zanger Merle Haggard die in de jaren zestig en zeventig nog pal achter de Amerikaanse vlag stond, heeft het ook helemaal gehad met Bush. Nimmer in de geschiedenis van een halve eeuw popmuziek is het genre zo kritisch geweest ten opzichte van het Amerikaanse bewind. Zelfs de Vietnam-oorlog lokte niet zoveel muzikaal protest uit. Op dit moment circuleren honderden anti-Bush liedjes, zowel op de officiële platenmarkt als via het internet.

    Een bloemlezing uit een gevarieerd aanbod, samengesteld door Chris Kijne en Jan Donkers.

  • dinsdag 01 augustus 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Kees Schaepman spreekt met Simon Jelsma

    Meer informatie

    In het binnenlanduur een lang interview met ex-pater Simon Jelsma (88), een van de oprichters van Novib, en van de Postcode-Loterij. Kees Schaepman spreekt een uur lang met Simon Jelsma, die chef informatieve programma's was van de V.P.R.O. toen de puntjes nog in de naam stonden.