afleveringenarchief
  • woensdag 31 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Kosovo

    Meer informatie

    Kosovo komt dit jaar weer een stapje dichter bij de onafhankelijkheid. Een onafhankelijk Kosovo is een lang gekoesterde droom van de Albanezen in deze Zuid-Servische provincie. Na de oorlog in 1999 staat de provincie onder controle van de internationale gemeenschap. Maar het was tot dusver onmogelijk om tussen Serviërs en Albanezen een onderhandeld akkoord over de toekomstige status van de provincie op tafel te krijgen. Daarom wil de internationale gemeenschap de knoop zelf doorhakken. Deze week worden twee rapporten gepresenteerd. Een van de Verenigde Naties en een rapport van het Europees Parlement. In de rapportage van het Europees Parlement is sprake van onafhankelijkheid maar niet van soevereiniteit.
    Hoe ziet de toekomst van Kosovo eruit en waarom is onafhankelijkheid de enige oplossing? Een discussie met Kosovo-rapporteur van het Europees Parlement Joost Lagendijk, Franklin Devrieze van de OVSE in Kosovo en Balkanhistoricus Raymond Detrez.

  • woensdag 31 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Het broeikaseffect
    10.30-10.45 uur: Mannelijk slachtoffer eerwraak
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten

    Meer informatie

    ARGOS: Het broeikaseffect
    Het momentum is er. Al Gore is genomineerd voor een Oscar voor zijn documentaire over het broeikaseffect. In het kielzog van die film lijkt de politiek 'om'. Balkenende en Blair stuurden een brandbrief aan de Europese leiders. Het warmere klimaat laat zich steeds meer gelden. Kortom, nu is de tijd rijp voor een serieuze aanpak van het broeikaseffect. Maar gaat het ook gebeuren? En welke maatregelen kunnen de komende vier jaar door een nieuwe Nederlandse regering genomen worden? Een debat daarover met energiedeskundige Wim Turkenburg, hoogleraar in Utrecht en de Tweede Kamerleden en toekomstige coalitiepartners Diederik Samson (PvdA) en Liesbeth Spies (CDA).

    MANNELIJK SLACHTOFFER EERWRAAK
    Sherief Mukhtar is jong en veelbelovend. Het leven lacht hem toe en hij is populair bij (vooral Turkse) meiden. Zijn vrienden waarschuwen hem nog: Turkse vaders willen alleen Turkse echtgenoten voor hun dochters. Maar Sherief is optimistisch: hij is weliswaar van Soedanese afkomst, maar ook moslim. Dit optimisme komt hem duur te staan: zijn relatie met Dilara moet hij afbreken onder druk van haar familie; het jaar daarop breekt de hel los als hij met zijn nieuwe vriendinnetje Aselya wordt gesignaleerd. Sherief vreest voor zijn leven en duikt onder.
    Sherief Mukhtar schrijft zijn verhaal als een van de eerste mannelijke slachtoffers van eerwraak in ons land. Turks Goud ligt sinds vorige week in de boekwinkel. Sherief vertelt hoe het inmiddels met hem gaat.

    Turks Goud uitgegeven door Uitgeverij Van Gennep. ISBN 9789055157358 en kost 14.95 Euro.

    ANKER IS PLEITEN
    Iedere twee weken is advocaat Willem Anker te gast in de rubriek 'Anker is pleiten', waarin hij uitweidt over juridische zaken.

  • woensdag 31 januari 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00-09.30 uur Het Interview: Prof. Dr. Jan Bakker. 09.30-09.45 uur Formatie-panel: Haagsche Hopjes. 09.45-10.00 uur Buitenland-live: China in Afrika.

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur Het Interview: Prof. Dr. Jan Bakker
    Wanneer is iemand overleden, op welk moment mag je iemands organen uitnemen? Daarover ging 'Tussen dood en overlijden' - een lange reportage gisteravond (dinsdag) in Netwerk. Netwerk kreeg de kans om vier maanden met camera, en zonder restricties, de artsen van de Intensive Care van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam te volgen. Een gesprek met het hoofd van de afdeling IC, Prof. Dr. Jan Bakker, over de dilemma's rond het overlijden van patienten.

    09.30-09.45 uur Formatie-panel: Haagsche Hopjes
    Elke woensdag en vrijdag na half tien een gezamenlijke rubriek van de EO en de VPRO: HAAGSCHE HOPJES. Met een overdenking van dominee Gremdaat.
    Terwijl Wijfels met Rouvoet, Bos en Balkende op het Catshuis verder formeren, houdt De Ochtenden een eigen formatie - in het openbaar. Deelnemers: Presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatser Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en Carmen Breeveld (PvdA), zwarte zakenvrouw van het jaar 2003 . Samen bespreken zij wat dit kabinet moet gaan doen voor het onderwijs, voor het milieu en tegen de armoede. Deze aflevering: De armoede in Nederland.

    09.45-10.00 uur Buitenland-live: China in Afrika
    De Chinese president, Hu Jintao, toert de komende anderhalve week door Afrika. In sommige landen op het Afrikaanse continent is de Chinese invloed al duidelijk zichtbaar. Met drie mensen praten we over de voor- en nadelen, de uitdagingen en de bedenkingen.

  • dinsdag 30 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30: Davos 2007

    Meer informatie

    Het World Economic Forum 2007 zit er weer op. In de beslotenheid van het Zwitserse Davos was de afgelopen dagen een select gezelschap van captains of industry, politieke leiders, maar ook NGO's, kunstenaars en geestelijk leiders bijeen. Belangrijkste gespreksonderwerp was dit jaar de opwarming van de aarde en de wereldwijde energievoorziening. In Bureau Buitenland een verslag van correspondent Renske Heddema.

    Eerder deze ochtend in Buitenland Live (9:45 uur):
    'Vrienden van de grondwet' - interview met Pvda-kamerlid Frans Timmermans over de Europese ambities van een kabinet in wording.

  • dinsdag 30 januari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Kinderen worden agressief van teveel eigendunk. ** Rekening rijden is effectief. ** Het laatste nieuws uit vakblad Church History. ** Wageningen Universiteit zoekt slankmakende smaken. ** 10.45-11.00 uur: Horen & Zien.

    Meer informatie

    KORTE LONTJES EN OPGEBLAZEN EGO'S

    Het kan gevaarlijk zijn om kinderen een té positief zelfbeeld mee te geven. Dat schrijft kinderpsycholoog Sander Thomaes in zijn binnenkort te verschijnen proefschrift. Uit zijn onderzoek blijkt dat kinderen met een opgeblazen ego agressiever zijn dan kinderen met een laag zelfbeeld.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Het gebruik van een bacterie-etend virus bij de productie van antibiotica, kan de werkzaamheid van dit middel enorm verhogen. De dosis die nodig is om infecties te bestrijden, zou zelfs vijftig keer kleiner kunnen worden dan tot nu toe gebruikelijk is. De ontdekking kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van resistentie tegen antibiotica.
    **
    Rekeningrijden zal de files wel degelijk terugdringen. Dit blijkt uit onderzoek van de sociaal-geograaf Taede Tillema. Hij schat dat 9 tot 25% van de filerijders zijn gedrag zal veranderen, door bijvoorbeeld vaker het openbaar vervoer te nemen of op een ander tijdstip te rijden. Op 12 februari promoveert Tillema op zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht.
    **
    Overig nieuws over de heilzame werking van het winnen van een Nobelprijs en pleisters plakken tegen Alzheimer vindt u bij Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie bovenste twee links).
    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Elke week vraagt Noorderlicht aan topwetenschappers om de meest interessante studies te verzamelen uit een bijzonder vaktijdschrift. Vandaag Prof.Dr. Willemien Otten, hoogleraar geschiedenis van het christendom en van de christelijke leerstellingen aan de Universiteit van Utrecht. Zij bespreekt een artikel uit het tijdschrift: Church History.
    -----

    SLANKMAKENDE SMAKEN

    Van lekker eten heb je minder nodig. Uitgaande van dat idee proberen onderzoekers van de Wageningen Universiteit voedsel te ontwikkelen dat zo lekker smaakt, dat je er razendsnel van verzadigd raakt. Met een subsidie van 2 miljoen euro gaan ze op zoek naar slankmakende smaken als middel in de strijd tegen obesitas. Jair Stein praat erover met een van de projectleiders, smaakwetenschapper prof. Kees de Graaf.
    -----

    HOREN & ZIEN

    De wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag over popmuziek, met David Kleijwegt.

  • dinsdag 30 januari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Marijke Vos
    09.30-09.45 uur: De man-vrouwverdeling binnen de PvdA
    09.45-10.00 uur: 'Vrienden van de Europese Grondwet'

    Meer informatie

    MARIJKE VOS
    Vorige week maakte de gemeente Amsterdam bekend alsnog geld te geven voor de schoonmaakoperatie in Ivoorkust, waar het gifschip Probo Koala zijn lading dumpte. Het schip had de lading eerst aangeboden in de Amsterdamse haven, maar vond de verwerking te duur, waarop de autoriteiten verzuimden het schip aan de ketting te leggen. Door de gifdump werden duizenden mensen ziek en overleden er tien.
    Groen Links-politica Marijke Vos, als wethouder politiek verantwoordelijk voor de rol van de Amsterdamse milieu- en havendienst, is te gast en praat over de gevolgen van de affaire, het gesteggel over de schuldvraag, en de relatie tussen wethouder en ambtenaren.

    DE MAN-VROUWVERDELING BINNEN DE PVDA
    Omdat hij door het partijbestuur op een onverkiesbare plaats was gezet liet Klaas de Vries zich aanvankelijk van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer schrappen. Na een stroom reacties besloot hij zich vrijdag toch verkiesbaar te stellen. Volgens het partijbestuur was De Vries het 'slachtoffer van de 50-50-verdeling tussen mannen en vrouwen binnen de PvdA'. Afgelopen zaterdag kwam het Vrouwennetwerk van de PvdA bijeen om juist het belang van die verdeling te onderstrepen en de zorgen te uiten over de emancipatieagenda van een kabinet met het CDA en de ChristenUnie. Gesprek met Marriet Hamer, Tweede Kamerlid en lid van het Vrouwennetwerk.

    'VRIENDEN VAN DE EUROPESE GRONDWET'
    Afgelopen vrijdag vergaderden de `vrienden van de Europese Grondwet', de Europese landen die de grondwet hebben geratificeerd in Madrid, en zij besloten dat er zoveel mogelijk van dat verdrag of die grondwet overeind moet blijven. Nederland en Frankrijk keurden die grondwet in een referendum af en waren niet uitgenodigd voor de bijeenkomst. Nederland heeft net verkiezingen achter de rug en Frankrijk maakt zich op voor presidentsverkiezingen. De rest van Europa snakt naar signalen uit Nederland en Frankrijk welke vorderingen zij willen maken. Pvda-kamerlid Frans Timmermans over de Europese ambities van kabinet in de maak.

  • maandag 29 januari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00-11.25 Uganda
    11.25-11.30 Jonge ambtenaar van het jaar

    Meer informatie

    11:00-11.25 Het Buitenland: Els de Temmerman in Uganda
    Het decennialange conflict tussen de regering van Uganda en de rebellen het Leger van de Heer lijkt voorbij. De Vlaamse Els de Temmerman kent als geen andere westerling het conflict. Jarenlang zette ze zich in voor de opvang van kindsoldaten. Kortgeleden werd ze hoofdredacteur van de de New Vision, de grootste krant van Uganda. Maar de jonge slachtoffers die ze jarenlang opving, laten haar niet los. In een gesprek bekijkt ze de huidige ontwikkelingen in het Afrikaanse land vanuit het perspectief van de kindsoldaten.

    11.25-11.30 Gesprek: jonge ambtenaar van het jaar
    Afgelopen donderdag werd de Jonge Ambtenaar van het Jaar gekozen: Marije Bierlaagh mag zich dit jaar met die titel tooien.

  • maandag 29 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00-10.30 Uranium-dump in Rusland
    10.30-10.45 Ambtenarenplaag?
    10.45-11.00 Integratie Rotterdam

    Meer informatie

    10:00-10.30 Het Onderzoek: Uranium-dump in Rusland
    In Het Onderzoek een reportage over de export van duizenden tonnen uranium uit Nederland naar Rusland. Het uranium is afkomstig van de Urenco-fabriek in Almelo. Het officiele verhaal is dat dit uranium daar gerecycled wordt. Maar wat blijkt: het grootste deel wordt voor onbepaalde tijd opgeslagen. Is hier sprake van dumping van kernafval in een Siberisch niemandsland?

    10.30-10.45 Gesprek: Ambtenarenplaag?
    Of ze nu wel of niet hard werken, dossiers van het ene bureau naar het andere verplaatsen en uit het raam kijken - er zijn er gewoon heel erg veel van: ambtenaren. De overheid heeft het aantal niet meer in de hand en als we mogen afgaan op een geheim stuk van topambtenaren mag het het nieuwe kabinet het mes er flink in zetten. Dat laatste vindt ook Herman Jansen, auteur van een vorig jaar verschenen boek onder de veelzeggende titel 'De Ambtenarenplaag'.

    10.45-11.00 Gesprek: Integratie Rotterdam
    Rotterdam liep de afgelopen jaren voorop in de discussie over integratie. Heel Nederland keek naar de politiek van Leefbaar Rotterdam. De nazaten van Pim Fortuyn organiseerden grote islamdebatten en verzonnen onorthodoxe maatregelen zoals spreiding van kansarmen, een minarettenstop en de Rotterdam-code. Maar Leefbaar verloor vorig jaar de verkiezingen. Op de belangrijke post integratie zit nu GroenLinks-wethouder Orhan Kaya. Hij presenteerde afgelopen week zijn integratienota. De toon van het vorige College was te hard, het moet anders vindt hij.

    Gesprekken en grappen over ambtenaren
    Raam-ambtenaren, onkruid dat niet te bestrijden is, bureaucratie: het is niet best gesteld met het imago van de ambtenaar. Ieder kabinet wil er minder van, maar het ambtenaren-corps groeit stevig door. De afgelopen vier jaar met 2,7%. Ook het nieuwe kabinet wil 10-20% minder ambtenaren. Kan dat wel?
    Door de uitzending heen gesprekken hierover en Live cabaret van "De gemeentereiniging".

  • maandag 29 januari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00-09.30 Het Interview: Patrick van Schie
    09.30-09.45 Reportage: Migrerende boeren
    09.45-10.00 Colombia

    Meer informatie

    09.00-09.30 Het Interview: Patrick van Schie
    Als het aan de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de VVD Patrick van Schie ligt, moet de VVD de ideologische veren flink opschudden en terugkeren naar de klassieke liberale beginselen. Maar wat zijn die beginselen en wat heeft de man in de straat daar nog mee? En waarom wil van Schie de vrijheid van Godsdienst uit de grondwet halen?

    09.30-09.45 Reportage: Migrerende boeren
    Eind vorige week kwamen een paar duizend boeren bij elkaar op de Emigraria-beurs, de beurs voor boeren die emigratieplannen hebben. Afgelopen jaar steeg het emigratiecijfer opnieuw: 120 duizend mensen verlieten ons land. Ook voor boeren lonkt het buitenland: meer ruimte, minder regels, meer mogelijkheden. Maar er komen ook boeren terug naar Nederland. Waarom doen ze dat? En wat zijn de trends op het gebied van de emigrerende boeren, ofwel de 'emigrariërs'?

    09.45-10.00 Buitenland-live: Colombia
    Geweld, (dreigende) ontvoeringen, een permanent gevoel van onveiligheid - voor miljoenen in Colombia is dat al jaren de realiteit. Het land prijkt dan ook op het lijstje met 'vergeten conflicten', maar Colombiakenner Marianne Moor weet uit ervaring dat het niet alleen kommer en kwel is.

    Gesprekken en grappen over ambtenaren
    Raam-ambtenaren, onkruid dat niet te bestrijden is, bureaucratie: het is niet best gesteld met het imago van de ambtenaar. Ieder kabinet wil er minder van, maar het ambtenaren-corps groeit stevig door. De afgelopen vier jaar met 2,7%. Ook het nieuwe kabinet wil 10-20% minder ambtenaren. Kan dat wel?
    Door de uitzending heen live cabaret van "De gemeentereiniging" en gesprekken over ambtenaren.

  • vrijdag 26 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur:Sjiietische minderheden in het Midden-Oosten

    Meer informatie

    Sinds de val van Saddam Hoessein zijn de krachtsverhoudingen ten gunste van de sjiieten veranderd en dus het voordeel van Iran. Landen waar sjiietische minderheden wonen zijn daar beducht voor, zoals Saoedie Arabie en Libanon. Een discussie over de gewijzigde krachtsverhoudingen met o.m. Midden-Oosten deskundigen Leo Kwarten, Sharog Manesh en Chalaan Charif.

    Eerder deze ochtend in Buitenland Live (9:45 uur):
    Rusland maakt Nederlandse mensenrechtenorganisatie het werken onmogelijk.

  • vrijdag 26 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos
    10.30-10.45 uur: Utrecht Centraal
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS: ISAF-operatie
    De bevelhebber van het NAVO-hoofdkwartier AJFC in het Zuidlimburgse Brunssum, de Duitse vier-sterren-generaal Gerhard Back, draagt vandaag (vrijdag 26-01-'07) het commando over aan zijn opvolger. Het AJFC, voluit Allied Joint Force Command, is een van de belangrijkste NAVO-hoofdkwartieren. Vanuit Brunssum wordt de hele ISAF-operatie in Afghanistan geleid; een operatie met meer dan 30.000 militairen. De commando-overdracht was voor Argos aanleiding om in de keuken van dit hoofdkwartier te gaan kijken, te spreken met Nederlandse officieren én met de vertrekkende commandant Back. Vooral over de vraag hoe de ISAF-operatie, waar op dit moment ook zo'n tweeduizend Nederlandse militairen aan meedoen, er nu echt voorstaat. We leggen de uitspraken van generaal Back voor aan defensiedeskundige Rob de Wijk.

    UTRECHT CENTRAAL
    De treinen in Nederland reden vorig jaar nog altijd niet op tijd - deze week werd bekend dat het streefcijfer van 86 procent voor punctualiteit niet werd gehaald. Gaat dat inmiddels beter nu er een nieuwe dienstregeling van kracht is? Een reportage van Denise Schninagl op Utrecht Centraal.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Sjoerd de Jong.

    1. Willem Otterspeer: Orde en trouw. Over JohanHuizinga. De Bezige Bij.
    2. Freek de Jonge: De toeschouwer.Augustus.
    3. Marcus Aurelius: Persoonlijke notities. Ambo.

  • vrijdag 26 januari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: De toekomst van de Europese Grondwet
    09.30-09.45 uur: Haagsche Hopjes
    09.45-10.00 uur: Russian Justice Initiative

    Meer informatie

    "Een onverstandige samenspanning tegen de nee-stemmers'. Zo noemt minister Bot van Buitenlandse Zaken de Eurotop die vandaag wordt gehouden in Madrid. In de Spaanse hoofdstad komen 18 van de 27 lidstaten van de Europese Unie bijeen die de Europese Grondwet hebben geratificeerd. Nee-stemmers tegen de Grondwet als Frankrijk en Nederland zijn nadrukkelijk niet uitgenodigd. Hoe komt Europa uit de ontstane impasse? En wat zijn de gevolgen van de geisoleerde positie die Nederland inneemt? Wat moet het nieuwe kabinet straks doen met dit "dossier" ? Een gesprek met Ria Oomen, Europarlementarier namens het CDA, Hans Blokland, eveneens Europarlementarier, maar namens de ChristenUnie en Harry van Bommel, Tweede Kamerlid namens de SP en een van de leiders van succesvolle nee-campagne bij het referendum in 2005.

    HAAGSCHE HOPJES
    Tv-presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatser Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en zakenvrouw Carmen Breeveld (PvdA) bespreken op woensdag en vrijdag in De Ochtenden een thema dat op de agenda staat tijdens de kabinetsformatie. De rubriek wordt gemaakt in samenwerking met de EO en steevast ingeleid door een overdenking van ds Gremdaat. Vandaag: 'het onderwijs'.

    RUSSIAN JUSTICE INITIATIVE
    De Stichting Russian Justice Initiative die juridische zaken behartigt voor Tsjetjenen bij het Europese hof voor de mensenrechten in Strasburg moet zijn activiteiten in Moskou stoppen. Gisteren werd voor de tweede keer bepaald dat de officiele registratie van de Stichting niet voldoet aan de nieuwe Russische regels, en moet hun kantoor in Moskou dicht. Voorzitter Jan ter Laak verteld over de noodzaak dit werk in Rusland te blijven voortzetten.

  • donderdag 25 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur: Gevolgen vrijspraak zelfmoordconsulent
    10.30 - 10.45 uur: Effect van anti-Vietnamoorlog demonstraties
    10.45 - 10.55 uur: Alles en iedereen een eigen canon
    10.55 - 11.00 uur: Uursamenvatting in dichtvorm door Driek van Wissen

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Gevolgen vrijspraak zelfmoordconsulent
    Zelfmoordconsulent Ton Vink is afgelopen maandag vrij gesproken van "actieve hulp" bij de suïcide van een 54-jarige vrouw uit Amsterdam. Ton Vink is verbonden aan Stichting De Einder, die 'mensen met een doodswens' begeleidt bij het beëindigen van hun leven.
    Is met deze uitspraak nu duidelijker geworden wat wel en wat niet mag? Een terugblik op enkele eerdere zaken, een gesprek met mr. Willem Anker, advocaat van Vink, en met de ethicus Theo Boer.

    10:30 uur: Effect van anti-Vietnamoorlog demonstraties
    De Vietnamoorlog heeft diepe sporen achtergelaten niet alleen in Amerika en Vietnam maar ook in Nederland. Het als vanouds pro-Amerikaanse Nederland leek in de jaren zestig korte tijd te vernaderen in een uitgesproken anti-Amerikaans land. Wat zijn de effecten geweest van de anti-Vietnaamoorlog demonstraties in Nederland? Over deze en aanverwante vragen promoveert morgen Rimko van der Maar. Een gesprek...

    10.45 uur: Alles en iedereen een eigen canon
    Sinds de commissie-Van Oostromm vorig jaar de Canon van de Nederlandse geschiedenis lanceerde, lijkt alles en iedereen met een eigen canon te komen. Zo komt volgende week
    de digitale versie van "de historische canon van Fokke en Sukke" uit. Een gesprek over de zin- en onzin van de canon.

    10.55 uur: Uursamenvatting in dichtvorm door Driek van Wissen
    Wanneer u ongeneeslijk depressief
    en zonder lust tot verder leven bent
    kies dan de beste zelfmoordconsulent
    maar ook met het voordeligste tarief

    Al heb ik vroeger net zoals Piet Nak
    geregeld "Johnson: moordenaar" geroepen
    toch stuurt George Bush vandaag weer nieuwe troepen
    die vrede moeten brengen in Irak

    Het klimrek, knotsen zwaaien op muziek
    de vloer, het vogelnestje in de ringen
    en paard en bok om overheen te springen
    dat is de canon van de gymnastiek

  • donderdag 25 januari 2007
  • 09:02Het Interview (donderdag)

    09.05 - 09.06 uur: Gedicht Driek van Wissen
    09.06 - 09.30 uur: Marc Lotz
    09.35 - 09.45 uur: Filosoferen met kinderen
    09.45 - 09.55 uur: Libanon aan de rand van een burgeroorlog?
    09.55 - 09.58 uur: Uursamenvatting in dichtvorm door Driek van Wissen

    Meer informatie

    09.05 uur Gedicht Driek van Wissen
    Het doet mij deugd dat ik u hier berichten mag
    Dat ik al heel wat vrolijke gezichten zag
    Met een spontane en dus geen verplichte lach
    Want ieder weet: Het is vandaag Gedichtendag

    09.06 uur: Het Interview: Marc Lotz
    Wielrenner Marc Lotz werd in 2005 geschorst na gebruik van doping. Nu wil hij terugkeren in het peloton. Heeft de affaire hem gezuiverd? En waarom wil hij weer fietsen, nu hij andere kanten van het leven heeft ontdekt? Zijn oude ploegbaas Patrick Lefevere, die destijds ontgoocheld op de bekentenis van Lotz reageerde, wordt nu zélf beschuldigd van dopemisbruik. Gaf Lefevere zijn renners verboden middelen, en verraadde hij Lotz?

    09.35 uur: Filosoferen met kinderen
    Sommige mensen vinden filosoferen een slaapverwekkende bezigheid, maar niet de groep kinderen waar de twee pedagogen, Marijke van Geen en Lex van der Post mee werken. Een reportage.

    09.45 uur: Libanon aan de rand van een burgeroorlog?
    Morgen is er een donorconferentie in Parijs over de wederopbouw van Libanon. Maar kun je over wederopbouw spreken wanneer het land zich op de rand van een burgeroorlog bevindt en wanneer een belangrijk deel van de Libanezen zich distantieert van de donorconferentie.

    09.55 uur: Uursamenvatting in dichtvorm door Driek van Wissen
    Veel renners tonen nauwelijks berouw
    En zwijgen maar het liefst over doping
    Maar toch komt uit hun gulp na de ontknoping
    De aap tenslotte bij hen uit de mouw

    Omdat ik door de generatiekloof
    Niet weet hoe ik mijn zoontje op moet voeden
    Onsteek ik dikwijls radeloos in woede
    En dreig hem dan weer met een filosoof

    Omdat door menig luchtbombardement
    Half Libanon is stukgebombardeerd
    Wordt door ons nu vrijgevig gedoneerd
    Maar Israel betaalt geen rooie cent

  • woensdag 24 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: De Connectie

    Meer informatie

    Afgelopen weekend won de nationalistische Radicale Partij de parlementverkiezingen in Servië. Toch zal deze partij niet deelnemen aan een nieuwe regering. De kans is groot dat de democratische partijen een meerderheid kunnen vormen en dat Servië weer een stukje in de richting van Europa opschuift.

    Hoe kijken Serviërs zelf tegen de verkiezingsuitslag in hun land aan en hoe denken ze dat hun land zich de komende maanden verder zal ontwikkelen?

    Komt een lidmaatschap van de Europese Unie in zicht? Worden de oorlogsmisdadigers Karadzic en Mladic uitgeleverd aan Den Haag? Zullen de Serviërs Kosovo willen afstaan? Allemaal vragen voor onze Servische Connecties.

    Deelnemers zijn journaliste Katarina Rejger (Amsterdam), vertaalster en docent Neerlandistiek Jelica Novakovic (Belgrado) en één van haar studenten Marko Simonovic (BBelgrado). Gespreksleider is Fred Stroobants

  • woensdag 24 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement
    10.30-10.45 uur: Old Boys Network
    10.45-11.00 uur: Klinkende Munt

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT
    Op 21 september publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven haar eindrapport over de Schipholbrand. .Dat rapport leidde tot het afreden van de Ministers Donner en Dekker. Maar het rapport van Van Vollenhoven is ook strijdig met bevindingen van het Openbaar Ministerie dat de bewoner van de cel waar de brand begon, de Libiër Al Jaballi, verdenkt van opzettelijke brandstichting. Achter de schermen woedt al maandenlang een strijd over de vraag wat dit kritische rapport betekent in de komende strafzaak. In Argos onder andere een uitgebreid interview met Pieter van Vollenhoven over zijn rapport en de spanningen tussen de Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie.

    OLD BOYS NETWORK
    Een paar jaar geleden nog kwam het Old Boys Network uit het Nederlandse bedrijfsleven veelvuldig in het nieuws. De nieuwe regelving die voortvloeide uit de Code Tabaksblatt leidde onder de Old Boys tot gemor, vooral omdat het aantal commissariaten aan banden werd gelegd maar ook vanwege de grenzen aan de salariering. Als we politicoloog Eelke Heemskerk mogen geloven, mogen we dat gemor achteraf gezien zien als de laatste oprispingen van het Old Boys Network. In het onderzoek waarop hij morgen promoveert aan de Universiteit van Amsterdam concludeert hij zelfs dat het Old Boys Network is verdwenen.

    KLINKENDE MUNT
    Om de week op woensdag hier in De Ochtenden 'Klinkende munt'. Zo rond de klok van kwart voor elf wetenswaardigheden uit de economische wereld, vandaag voor de laatste keer verzameld door journalist Marcel Metze.

  • woensdag 24 januari 2007
  • 09:02Het Interview (woensdag)

    09.00 - 09.30 uur: Anouchka van Miltenburg
    09.30 - 09.45 uur: Haagsche Hopjes
    09.45 - 10.00 uur: 7x State of the Union

    Meer informatie

    Anouchka van Miltenburg
    Kinderen nog voordat ze geboren zijn toewijzen aan een pleegouder. Het lijkt ver te gaan, maar volgens VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg is het soms nodig om kinderen preventief bij hun ouders weg te halen. Vandaag legt ze in De Ochtenden uit wat ze met haar voorstel wil bereiken en hoe ze denkt over de ethische en praktische problemen rondom haar voorstel.

    Haagsche Hopjes
    Elke woensdag en vrijdag na half tien een gezamenlijke rubriek van de EO en de VPRO: 'Haagsche Hopjes'. Met een overdenking van dominee Gremdaat. Terwijl Wijfels met Rouvoet, Bos en Balkenende op het Catshuis verder formeren, houdt De Ochtenden een eigen formatie - in het openbaar. Deelnemers: Presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatser Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en Carmen Breeveld (PvdA), zwarte zakenvrouw van het jaar 2003. Deze week: Op weg naar een 'uitstekend milieu'.

    7x State of the Union
    In de De Ochtenden op de 'day after the night of the State of the Union' een terugblik op alle zeven State of the Union-toespraken die George W. Bush tot nu toe gehouden heeft. De toespraken geven een beeld van zijn presidentschap: zelden overheersten de (binnenlandse) thema's waar zijn kiezers hem om gekozen hadden.

  • dinsdag 23 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Amerikaans 'rendition-program'

    Meer informatie

    Nieuwe onthullingen over het Amerikaanse 'rendition-program' van de CIA, waarbij verdachten van terrorisme op geheime lokaties worden vastgehouden om te worden verhoord. De kleine staat Djibouti, waar Amerika een legerbasis heeft wordt als voorpost gebruikt in het 'rendition-program' voor de gevangenen die de Amerikanen maken in de Hoorn van Afrika, onder andere in Somalie en Jemen.

  • dinsdag 23 januari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Henk van Mastrigt over de ontdekking van een ongerept natuurgebied in Papua. ** Michel Hofman bespreekt controversieel onderzoek uit vakblad Anatomical Records. ** Informaticus Pieter Adriaans berekent hoe interessant kunstwerken zijn. ** 10.45-11.00 uur: Horen & Zien.

    Meer informatie

    HET NIEUWE PARADIJS

    Je bent een eenvoudige franciscaner broeder, missionaris in Papua en als bij toeval ontdek je het Paradijs. Dat overkwam Henk van Mastrigt. In 2005 maakte hij als vlinderdeskundige, want dat is hij ook, deel uit van een expeditie naar een afgelegen bergtop in het Fojagebergte. Bijna 1700 meter hoog, van de wereld afgesloten, een volstrekt ongerept gebied. Daar ontdekten de onderzoekers 20 nieuwe kikkersoorten, 1 nieuw zoogdier, 5 nieuwe vlindersoorten en een bijzondere Paradijsvogel. Henk van Mastrigt is even in Nederland en nu bij ons te gast in de studio. Rob van Hattum praat met hem.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met cynisch wantrouwen jegens hun medemens een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. In het bloed van cynische proefpersonen bleken stoffen te zitten die duiden op ontstekingen, en die kunnen op lange termijn hart- en vaatziekten veroorzaken.
    **

    Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een microscoop ontwikkeld waarmee je in levende cellen kunt kijken. Tot nu toe was dat onmogelijk omdat cellen dood gingen zodra ze in de microscoop belicht werden.De Amsterdamse onderzoekers hebben nu een nieuwe manier ontdekt om de cellen te belichten.
    **

    Berichten over de stress en voetbal, hagelwitte kevers en mannen die mooier worden als vrouwen naar ze lachen, vindt u bij Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (bovenste twee links).
    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Elke week vraagt Noorderlicht aan topwetenschappers om de meest interessante studies te verzamelen uit een bijzonder vaktijdschrift. Ze zoeken berichten die onopgemerkt zijn gebleven in de media. Vandaag is het woord aan Michel Hofman, onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen.
    Met Ger Jochems bladert hij door het blad " Anatomical Record".
    -----

    DE KUNSTFORMULE

    Met een wiskundige formule kun je berekenen hoe interessant een kunstwerk is. Dat zegt Pieter Adriaans, informaticus van de Universiteit van Amsterdam. Uit zijn berekening blijkt dat de Guernica van Picasso interessanter is dan de " drippings" van Jackson Pollock. Zondag houdt Adriaans de eerste Paradisolezing van dit jaar en vandaag geeft hij bij ons vast een voorproefje.

    De lezingen vinden plaats op zondagochtend, in Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam, van 11.00 tot 13.00 uur. Entreeprijs: EURO 8,50; donateurs van de K.L. Poll-stichting voor OKW en VPRO-Backstage-leden betalen EURO 7,00. Informatie: 020 6235451.

    De Paradisolezingen zijn ook live(!) te volgen via internet op de site www.fabchannel.com (zie link).
    -----

    HOREN & ZIEN

    De wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag over film, met Reimer van Tuinen.

  • dinsdag 23 januari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Marokkaanse moeders en dochters
    09.30-09.45 uur: Het basisinkomen
    09.45-10.00 uur: Strenge migratiewetten Rusland

    Meer informatie

    MAROKKAANSE MOEDERS EN DOCHTERS
    Interview met Atika en Tamar, een van de moeder en dochter-koppels die centraal staan in het boek 'Land van werk en honing' dat onlangs verscheen. In het boek portretteren de auteurs (Hanina Ajari en Marjolein van Heemstra) twee generaties Marokkaanse vrouwen. Moeder Atika (1956) is als maatschappelijk werker verbonden aan een buurthuis, dochter Tamar (1988) rapt en werkt in een speelgoedwinkel.

    HET BASISINKOMEN
    Ter ere van haar 15-jarig bestaan organiseerde de Vereniging Basisinkomen een jubileumconferentie. Is het basisinkomen nog altijd een houdbaar ideaal? Een reportage

    STRENGE MIGRATIEWETTEN RUSLAND
    Vorige week werden in Rusland strenge migratiewetten van kracht die het buitenlanders moeilijker moeten maken zich te vestigen. Correspondent Pieter Waterdrinker over de gevolgen.

  • maandag 22 januari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:05-11.30: Somalie

    Meer informatie

    11:05-11.30: Het Buitenland: Somalie
    Wie in de Somalische hoofdstad Mogadishu van A naar B moet, dient zich op alle mogelijke manieren te beschermen. Correspondent Ilona Eveleens kon de auto dan ook nauwelijks uit maar slaagde er toch in een paar mensen de vraag voor te leggen hoe het verder moet met dit land. Na de reportage een gesprek met Somalië-kenner Martin Doornbos.

  • maandag 22 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:05-10.30: Ouderen en Trauma's
    10.30-10.45: Vrouwen op de auto-rai
    10.45-11.00: Generaal Van Baal

    Meer informatie

    10:05-10.30: Het Onderzoek: Ouderen en Trauma's
    Duizenden ouderen in Nederland kampen met ernstige gezondheidsklachten als gevolg van een trauma dat ze in het leven hebben opgelopen. Maar een enkeling krijgt hiervoor de juiste behandeling. De rest blijft tevergeefs dure specialisten bezoeken die hen niet verder kunnen helpen. Hoe zorgen we ervoor dat artsen deze groep gaan herkennen en gericht helpen?

    EXTRA INFORMATIE over ouderen & PTSS:
    Uit onderzoek van psychiater Willeke van Zelst blijkt dat maar liefst een op de honderd ouderen in Nederland ptss heeft en daar niet de juiste behandeling voor krijgt. Zij is afgelopen donderdag gepromoveerd op dit onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
    In de reportage werd gesproken over het Sinaïcentrum, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, gespecialiseerd in ouderen met ptss. Als u vragen heeft over ptss kunt u hier terecht: 033-4640640.

    10.30-10.45: Hoe krijg je vrouwen op de auto-rai?
    De Auto-rai kondigt aan dat er bij de nieuwe editie van de auto-tentoonstelling in april een speciale 'Lady's Day' wordt geintroduceerd. Een 'rondje langs de velden' of het wellicht mogelijk is om vrouwen structureel geinteresseerd te krijgen in auto's.

    10.45-11.00: Gesprek met generaal Van Baal
    In oktober 2006 berichtte De Ochtenden over de Nederlander die in 2003 in Brazilie was veroordeeld tot elf jaar cel wegens handel in pornofoto's van minderjarige meisjes. De dader bleek al die tijd in dienst te zijn bij de Koninklijke Marine en kreeg uiteindelijk zelfs eervol ontslag. De minister van defensie gelaste naar aanleiding van die uitzending een eigen intern onderzoek door de Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht, generaal Van Baal. Zijn rapport over de zaak Jerry K. is inmiddels vertrouwelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. In De Ochtenden een gesprek over dit onderzoek met generaal Van Baal.

  • maandag 22 januari 2007
  • 09:02Het Interview (maandag)

    09.05-09.30: Cornelis van den Berg
    09.30-09.45: Huiswerkbegeleiding
    09.45-10.00: Buitenland: Edmund Stoiber

    Meer informatie

    09.05-09.30: Het Interview: Cornelis van den Berg
    Het eerste exemplaar van de nieuwe gratis kwaliteitskrant 'De Pers' ziet dinsdagmorgen het levenslicht. Maandag vertelt de bedenker, uitgever en directeur Cornelis van den Berg al hoe zijn krant eruit ziet - en hoe hij Nederland ermee wil veroveren.

    09.30-09.45: Reportage Huiswerkbegeleiding
    De vraag naar huiswerkbegeleiding groeit snel. In Nederland maakt naar schatting een op de negen leerlingen er gebruik van. Totaal zijn 750 commerciele bedrijfjes actief. Is dat wel een goede ontwikkeling? En, moet de overheid de studiebegeleiding vergoeden, als de school aantoonbaar slecht presteert? Een reportage en een gesprek met Jasper van Dijk, onderwijsspecialist van de SP.

    09.45-10.00: Buitenland: Edmund Stoiber
    Het leek er begin vorige week nog even op dat hij gewoon 'koning van Beieren' zou blijven. Maar donderdag besloot de Beierse premier Edmund Stoiber alsnog de handdoek in de ring te gooien. Hij stapt eind september op als premier en als voorzitter van zijn partij de CSU. De Duitse media reppen over een koningsdrama dat niet alleen de christelijk-sociale CSU dupeert, maar ook haar zusterpartij de CDU.
    Een gesprek over de oorzaken en consequenties met journalist Helmut Herzel, die zelf uit Beieren afkomstig is.

  • vrijdag 19 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Jeugdbendes in Midden-Amerika.

    Meer informatie

    De Belgische mensenrechtenactiviste Ellen Verryt vertelt over haar werk in de gevangenis La Maquila, even buiten de hoofdstad Tegucigalpa in Honduras. Daar werkt ze met leden van een van de grootste bendes , Bende 18. De organisatie binnen de gevangenis is in handen van de bendeleden zelf. Bewakers wagen zich niet binnen. Het interview wordt afgewisseld met reportagefragmenten over jonge gedesillussioneerde bendeleden, eerder gemaakt in Honduras.

  • vrijdag 19 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos - Dossier brand detentiecentrum Schiphol Oost
    10.30-10.45 uur: De nieuwe dienstregeling
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS
    De Libiër Achmed Isa Al Jaballi staat in mei voor de rechter in Haarlem. Hij wordt beschuldigd van brandstichting in cel 11, cellencomplex K op het detentiecentrum Schiphol Oost. Als gevolg van die brand stierven elf gedetineerden. Mocht de Libiër veroordeelt worden dan kan hij levenslang krijgen. Argos kreeg als eerste inzage in het volledige dossier over deze zaak. Uit een reconstructie van het onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat het bewijs mager is, dat de Libische verdachte acht maanden in isolatie heeft gezeten en dat het Onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid van Pieter van Vollenhoven sommige conclusies van het Openbaar Ministerie tegenspreekt.

    Vandaag deel 1 van deze reconstructie. Woensdag 24 januari deel 2 met daarin een uitgebreid interview met Van Vollenhoven.

    DE NIEUWE DIENSTREGELING
    Eerste deel van een tweeluik vanaf station Utrecht Centraal over de nieuwe dienstregeling van de NS. Vandaag: de nieuwe dienstregeling zou de grote druk op Utrecht Centraal wegnemen, is dat gelukt?

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

  • vrijdag 19 januari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Jaffe Vink
    09.30-09.45 uur: Roken en het posttraumatisch stresssyndroom
    09.45-10.00 uur: Cuba

    Meer informatie

    JAFFE VINK
    ' Een interessante tijd vraagt om duiding en analyse, maar ook om een grote openheid voor onwelkome informatie, uitdagende ideeen en ongemakkelijke waarheden. Een interessante tijd vraagt om een flamboyant opinieblad', schrijft Jaffe Vink aan zijn lezers in het eerste nummer van Opinio, dat vandaag verschijnt. De kersverse hoofdredacteur zwaaide tot voor kort de scepter over de bijlage Letter & Geest in dagblad Trouw - een opiniebijlage die door vriend en vijand beschouwd werd als vrijplaats van vooral neoconservatieve denkers. In Letter & Geest werd een steeds heviger ideeenstrijd gevoerd over onderwepen als de neoconservatieve invloed op het buitenlands beleid van Amerika, het failliet van de multiculturele samenleving en de vermeende achterlijkheid van de islam. 'Het is oorlog', liet Vink op zeker moment weten. Tegen die oorlogstoon en het overheersend rechts-conservatieve geluid van Vink en consorten ontstond op de Trouw-burelen steeds meer verzet, waarop de auteurs besloten elders een onderkomen te vinden. En ziedaar, vanaf vandaag is Nederland dus een nieuw opinieweekblad rijker.

    ROKEN EN HET POSTTRAUMATISCH STRESSSYNDROOM
    Rokers die een ramp hebben meegemaakt lopen een 2 tot 3 keer hogere kans op een 'post-traumatische stress stoornis' dan niet-rokers. Dat blijkt uit een grootschalige studie onder slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid en gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Journal of Clinical Psychiatry. Is de sigaret een risicofactor voor psychische stoornissen? Onze wetenschapsredacteur Jair Stein praat erover met Peter van der Velden, onderzoeker aan het Instituut voor Psychotrauma.

    CUBA
    Twee dagen achtereen meldt de Spaanse pers nu dat de toestand van Fidel Castro kritiek is. Wat staat er te gebeuren in Cuba en wat is de rol van dissidenten daarbij?
    Daarover een gesprek met Latijns Amerika correspondent Edwin Koopman met commentaar uit Cuba van Martha Roque, dissident econome. Roque werd tot twintig jaar veroordeeld, maar kwam anderhalf jaar geleden vroegtijdig vrij wegens gezondheidsredenen.

  • donderdag 18 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur: Ouderen en Trauma's
    10.35 - 10.45 uur: Aanpak Cyberterrorisme Egypte

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Ouderen en Trauma's
    Duizenden ouderen in Nederland kampen met ernstige gezondheidsklachten als gevolg van een trauma dat ze in het leven hebben opgelopen. Maar een enkeling krijgt hiervoor de juiste behandeling. De rest blijft tevergeefs dure specialisten bezoeken die hen niet verder kunnen helpen. Hoe zorgen we ervoor dat artsen deze groep gaan herkennen en gericht helpen?

    10:30 uur: Aanpak Cyberterrorisme Egypte
    De Tweede Kamer nam na de moord op Theo van Gogh, in februari 2005, een motie aan om radicale sites op te sporen en ze effectief te bestrijden. Daar is volgens de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tibbe Joustra er weinig van terechtgekomen. Maar in Egypte lukt het wel om "cyperterrorisme" effectief te bestrijden. Kan Nederland iets leren van de politiestaat Egypte? Een gesprek.

  • donderdag 18 januari 2007
  • 09:02Het Interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur: Willemijn Verloop, directeur Warchild
    09.35 - 09.45 uur: Nederlandse vis steeds schaarser en duurder
    09.45 - 10.00 uur: Vergeten conflicten: Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Willemijn Verloop, directeur Warchild.
    In 1995 begon ze in haar eentje een organisatie voor kinderen in oorlogsgebieden. War Child was geboren. Sindsdien is de organisatie en het werk stormachtig gegroeid. Inmiddels worden ruim zeshonderdduizend getraumatiseerde oorlogskinderen geholpen. En nog steeds met het enthousiasme en de gedrevenheid van het eerste uur.

    09.30 uur: Reportage over de Visserman
    De Nederlandse vis wordt steeds schaarser én duurder. Dat bleek uit de jaarcijfers die de visafslagen deze week presenteerden. De vissers hebben al jaren het tij tegen. Vangstbeperkingen die Brussel hen oplegt én hoge energiekosten dwingen de vissers om zich steeds aan te passen om het hoofd boven water te houden. Als dat ze al lukt. Riekelt Bakker uit Urk is zo'n visser. Al tweeëndertig jaar vist hij op de Noordzee. Zijn schip ligt nu al 4 maanden noodgedwongen aan de kant. Verslaggever Maarten Hagg zocht hem op op zijn schip.

    09.45 uur: Vergeten Conflicten: Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)
    Artsen Zonder Grenzen (AZG) publiceerde vorige week een lijst van 10 vergeten crisissen in de wereld. De komende donderdagen portretteert De Ochtenden deze crisisgebieden in een seriegesprekken. Vanochtend het Centraal Afrikaanse Republiek.

  • woensdag 17 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Het Europese sociale model

    Meer informatie

    In Nederland maar ook in de rest van Europa zijn mensen heel erg gehecht aan een goed functionerende publieke dienstverlening. Goed openbaar vervoer, kwaliteitsvolle scholen en ziekenhuizen, schoon drinkwater en sociale woningbouw: het zijn allemaal voorbeelden van wat wel eens het Europese sociale model wordt genoemd. Toch komen die publieke diensten binnen de Europese Unie steeds vaker in conflict met de regels van de interne markt. Vooral in Nederland bestaan op het lokale niveau bij de publieke dienstverlening veel mengvormen waarbij overheid en markt samen in zee gaan. Maar omdat de EU het begrip publieke diensten niet helder heeft gedefinieerd en omdat er niet echt een wettelijk kader voor bestaat, valt de openbare dienstverlening vaak ten prooi aan de regels van de vrije markt. Een discussie over Europa´s publieke diensten met Europarlementariërs Ieke van den Burg van de Pvda, Erik Meijer van de SP en uit België Dirk Sterckx van de VLD, de Vlaamse Liberalen en Democraten.

  • woensdag 17 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement
    10.30-10.45 uur: Burn-out aansprakelijkheid
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT
    Een principiele zaak, of een hoogoplopende ruzie? Hoe het ook zij, de rechter zal op 13 februari uitspraak doen over een conflict tussen het Openbaar Ministerie en het Erasmus Medisch Centrum. Inzet van het geschil zijn twee dossiers van overleden patienten die het OM in wil zien om te bepalen of er een strafzaak tegen de betrokken artsen moet worden begonnen. Volgens het Erasmus Medisch Centrum is het beroepsgeheim van artsen in het geding, en weigert inzage. Het OM betoogt dat het recht heeft op inzage omdat het om mogelijk strafbare feiten gaat. Beide partijen hebben aangekondigd tot de hoge raad door te zullen procederen. Een gesprek over deze kwestie met Herre Kingma, oud Inspecteur-Generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en nu voorzitter van de Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente.

    BURN-OUT AANSPRAKELIJKHEID
    Werkgevers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die een werknemer oploopt door een burn-out. Dat blijkt uit de uitspraak van de Heerlense rechtbank die gisteren een servicemonteur met een burn-out een schadevergoeding toekende. Waar begint en waar eindigt de verantwoordelijkheid van de werkgever, en hoe voorkomt diezelfde werkgever burnouts onder het personeel? Toon Taris, sinds kort hoogleraar arbeidsmotivatie in Nijmegen, deed onderzoek naar het verschijnsel burn-out. Goedemorgen meneer Taris.

    ANKER IS PLEITEN
    Iedere twee weken is advocaat Willem Anker te gast in de rubriek 'Anker is pleiten', waarin hij uitweidt over juridische zaken.

  • woensdag 17 januari 2007
  • 09:02Het Interview (woensdag)

    09.00-09.30 uur Het Interview: Rasit Bal: Onrust in het Islamitisch onderwijs
    09.30-09.45 uur Formatie-panel. AAN TAFEL!!!
    09.45-10.00 uur Buitenland-live: Hoe pakt Egypte internet-terreur aan?

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur Het Interview: Rasit Bal
    Het blijft onrustig in het islamitisch onderwijs in Nederland. Al eerder kwam de kwaliteit van het Islamitisch College in Amsterdam in opspraak en gisteren zijn de ouders van islamitische basisscholen in Almere en Hilversum tegen het schoolbestuur in opstand gekomen. In het Interview is Rasit Bal te gast, tot voor kort directeur van het overkoepelende orgaan voor Islamitische schoolbesturen in Nederland (ISBO). Met welk gevoel neemt hij afscheid en hoe kijkt hij terug op zijn functie bij ISBO?

    09.30-09.45 uur Formatie-panel. AAN TAFEL!!!
    Vanaf vandaag elke week op woensdag om half tien: AAN TAFEL! Met wekelijks een overdenking van dominee Gremdaat.
    Terwijl Wijfels met Rouvoet, Bos en Balkende op een geheime locatie formeren, houdt De Ochtenden een eigen formatie - in het openbaar.
    Deelnemers: Presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatser Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en Carmen Breeveld, zwarte zakenvrouw van het jaar 2003 (PvdA). Samen bespreken zij wat dit kabinet moet gaan doen voor het onderwijs, voor het milieu en tegen de armoede.
    Deze week: Wat worden de 'Normen en Waarden' van dit kabinet?

    09.45-10.00 uur Buitenland-live: Hoe pakt Egypte internet-terreur aan?
    De Tweede Kamer nam na de moord op Theo van Gogh, in februari 2005, een motie aan om radicale sites op te sporen en uit de lucht te halen, maar daar is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra Joustra weinig van terechtgekomen. Maar hoe pakken landen, die al veel langer problemen hebben met moslim-terreur van binnenuit, het radicalisme via internet aan? Kan Nederland wat leren van landen zoals Egypte?

  • dinsdag 16 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: "Mensensmokkelaars niet altijd criminele bendes"

    Meer informatie

    Door zich alleen te focussen op het opsporen van de grote criminelen zien Nederlandse autoriteiten belangrijke onderliggende mechanismen over het hoofd. Sociaal geograaf Ilse van Liempt promoveerde op de problematiek van de mensensmokkel in haar proefschirft 'Navigating Borders. Inside perspectives on the process of human smuggling into the Netherlands'
    Door het perspectief van de migrant centraal te stellen kreeg de onderzoekster inzicht in de keuzes die gesmokkelde migranten zelf hebben gemaakt.
    Er is vaak wel degelijk sprake van een "relatie" tussen de migrant en de smokkelaar. Van Liempt onderscheidt drie verschillende typen smokkelprocessen: het dienstverlenende, het sturende en het onderhandelende.

    Een gesprek met Ilse van Liempt afgewisseld met fragmenten uit smokkelverhalen van, voornamelijk, (voormalige) asielzoekers.

  • dinsdag 16 januari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Fysicus Maurice Aalders over het dateren van wonden en blauwe plekken. ** Taalkundige Monika Schmid bespreekt nieuws uit vakblad Bilingualism. ** Burgers moeten meer betrokken worden bij politieke besluitvorming, vindt politicologe Monique Leyenaar.

    Meer informatie

    NIEUW LICHT OP OUDE WOND

    Het dateren van blauwe plekken van een mishandeld kind, of van wonden op een lijk, is van groot belang om er achter te komen wat er precies is gebeurd. Spectroscopie biedt de oplossing. Een sterke lichtstraal wordt op de huid gericht en het terugkaatsende licht vertelt de geschiedenis. Maurice Aalders, fysicus verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam onderzoekt de werking en mogelijke verfijning van deze techniek. Pieter van der Wielen praat met hem.
    ------

    NIEUWSBERICHTEN

    Mensen die tweetalig zijn, worden minder snel dement. Uit Canadees onderzoek blijkt dat hun geestelijke aftakeling gemiddeld vier jaar later begint dan bij mensen die ééntalig zijn opgegroeid.
    ***

    Grote dieren zijn niet altijd in het voordeel, hebben Engelse onderzoekers aangetoond. Grote roofdieren, zoals leeuwen, verschalken beesten die zo groot zijn als zijzelf, terwijl kleinere roofdieren zich beperken tot kleinere prooien. Maar één groot beest verorberen kost meer energie dan een heleboel kleintjes. Leeuwen moeten daarom extra veel eten om hun energie op peil te houden. Dat is vanuit evolutionair oogpunt ongunstig. In de loop van de evolutie zijn grote roofdieren dan ook vaker uitgestorven dan kleine.
    ***

    Engelse onderzoekers ontdekten dat patiënten met geheugenverlies zich niet goed kunnen inleven in denkbeeldige of toekomstige situaties. Aan het inbeelden van een hypothetische situatie ligt blijkbaar net zo'n hersenproces ten grondslag als aan het ophalen van herinneringen.
    ***

    Overige berichten over Brazilianen en bolbliksem, de stamboom van de grootste bloem ter wereld en sexueel overdraagbare parasieten vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (bovenste links).
    ------

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Elke week vraagt Noorderlicht aan topwetenschappers om de meest interessante studies te verzamelen uit een bijzonder vaktijdschrift. Ze zoeken berichten die onopgemerkt zijn gebleven in de media. Vandaag is het woord aan Monika Schmid, Universitair Docent Engelse Taalkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Met Ger Jochems bladert ze door het blad "Bilingualism".
    ------

    LUST VAN RUGGESPRAAK

    De burger moet veel vaker en directer betrokken worden bij politieke besluitvorming. Referenda en burgerjury's geven het volk de kans het hele jaar door bij ontwikkeling van beleid betrokken te blijven. Dat zegt Monique Leyenaar in haar oratie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In haar rede bespreekt ze het nut en werkbaarheid van interactieve politiek. Terwijl de formatie zich achter stijf gesloten deuren voltrekt, praat Pieter van de Wielen in alle openheid met de nieuwe hoogleraar Politieke vernieuwing en Participatie.

  • dinsdag 16 januari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Spinvis
    09.30-09.45 uur: onbekend
    09.45-10.00 uur: Straatsburg Live

    Meer informatie

    SPINVIS
    'Bedankt voor het bier', zei muzikant Erik de Jong, alias Spinvis, droogjes nadat hij zaterdag een lading bier over zich heen had gekregen. De bierregen daalt traditioneel over de winnaar neer van de Popprijs tijdens Noorderslag, het festival waarop de Nederlandse popmuziek zich aan het begin van ieder jaar presenteert. De jury roemt Spinvis om zijn 'volstrekt oorspronkelijke muzikale benadering van het fenomeen samplekunst, maar ook door de manier waarop hij tekstdichten naar een nieuw plan trok'. Een interview met Erik de Jong.

    STRAATSBURG LIVE
    Jaarlijks wagen tienduizenden Afrikanen de oversteek naar Europa. Eurocommissaris Frattini wil deze vluchtelingenstroom tegengaan door scherper te patrouilleren langs de zuidgrenzen van de Europese Unie. Op een informele top in Dresden riep hij zondag de Europese ministers van binnenlandse zaken op vliegtuigen, helikopters en boten te sturen voordat de lente aanbreekt en een nieuwe stroom vluchtelingen uit Afrika onze kant opkomt. Fred Stroobants praat met Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (Groen Links) en Camiel Eurlings (CDA).

  • maandag 15 januari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00-11.25 uur: 'Plukze-wet' op Sicilie
    11.25-11.30 uur: Britse troonopvolgers gezocht!

    Meer informatie

    11:00-11.25 uur - Het Buitenland: De 'plukze-wet' op Sicilie
    In haar strijd tegen de maffia heeft de Italiaanse overheid tien jaar geleden een wet ingevoerd die de overheid in staat stelt maffia bezit te confisceren. Daarbij gaat het om auto's, huizen maar vooral grond. De Siciliaanse priester Salvatore Lobue vroeg zes jaar geleden die gronden in bruikleen om er groenten en fruit op te verbouwen als sociaal project. Levert het ook wat op en laat de maffia hem met rust? Een reportage.

    11.25-11.30 uur: Afsluiter: Britse troonopvolgers gezocht!
    English Heritage, Engels Erfgoed, heeft advertenties geplaatst in kranten wereldwijd met de vraag: Kunt u uw stamboom traceren tot 1066? Zouden uw voorouders de Engelse troon kunnen hebben geclaimd?
    Kan deze zoektocht het Britse koningshuis doen wankelen? Lia van Bekhoven vertelt meer vanuit Londen.

  • maandag 15 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00-10.25 uur: Benzine in ons drinkwater?
    10.25-10.30 uur: Column Nederland-Belgie
    10.30-10.45 uur: Debat Poolse werknemers
    10.45-11.00 uur: El-Tawheed Moskee lijft scholen in

    Meer informatie

    10:00-10.25 uur - Het Onderzoek: Benzine in ons drinkwater?
    Het zit in onze benzine en bezorgt de drinkwaterbedrijven heel wat kopzorgen: de chemische stof mtbe. De Ochtenden onthult een nog niet gepubliceerd onderzoek over de concentraties van deze stof in het grondwater; en: waarom hebben de maatregelen om deze vervuiling tegen te gaan geen effect gehad?

    10.25-10.30 uur: Column Nederland-Belgie
    'Discriminatie!', 'Boycot die Belgen!', klonk het de afgelopen dagen uit vele Hollandse kelen. De Belgische plannen om alle automobilisten die door België willen rijden te verplichten een vignet van zestig euro te laten kopen schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De Belgische Guido Thys is voorzitter van de stichting humor en zet zich al jaren in voor goede betrekkingen tussen Nederland en België. Deze actie zet zijn jarenlange arbeid onder druk. Met een knipoog vertelt hij ons de ware reden voor de invoering van de Belgische tolvignetten.

    10.30-10.45 uur: Debat Poolse werknemers
    Veel Polen die in Nederland werken doen dat via schimmige constructies. Ze werken hier als zzp-er (zelfstandige zonder personeel) of via dubieuze onderaannemers. De veiligheid en de rechten van deze goedkope arbeidskrachten zijn niet goed geregeld, zo blijkt uit twee reportages van Netwerk van 9 en 16 januari. Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland (Mario van der Ent) en vakbond FNV-bouw (John Kerstens) debatteren over wat er aan gedaan moet worden.

    10.45-11.00 uur: El-Tawheed Moskee lijft scholen in
    Opnieuw onrust in het islamitisch onderwijs. Ouders die kinderen op de Islamitische scholen in Almere en Lelystad hebben, willen dat de minister van onderwijs ingrijpt. Zij moet voorkomen dat hun scholen in de macht komen van imam Mahmoud el Shershaby van de El Tawheed-moskee in Amsterdam, de meest omstreden moskee van Nederland. De imam wil de scholen in Almere en Lelystad namelijk het liefst inlijven.

  • maandag 15 januari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00-09.30 uur - 'Topman van het jaar' - Abel Slippens
    09.30-09.45 uur - Reportage: Koper: van sloper tot koper
    09.45-10.00 uur - Collaborerende geestelijken

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur - Het Interview: 'Topman van het jaar' - Abel Slippens
    Hij werd geboren achter de winkel van zijn vader en volgens de verhalen was zijn wieg een eierkistje. Abel Slippens trad later dan ook in de voetsporen van zijn vader en grootvader en ging de Slippens Groep, oftewel Sligro, leiden. Onder zijn leiding ging het levensmiddelenbedrijf naar de beurs en werd het zelfs 17 keer zoveel waard. Vandaar dat niemand behalve hijzelf verbaasd was toen Abel Slipppens tot Topman van het jaar werd uitgeroepen. Wat maakt hem tot zo'n succesvol topman?

    09.30-09.45 uur - Reportage: Koper: van sloper tot koper
    Urenlange vertragingen bij de NS en een voetbalstadion zonder licht: allemaal het resultaat van koperdiefstal in de laatste weken. Hoe zit de kopermarkt in Nederland in elkaar? Verslaggever Jojanneke Nieuwenhuis ging langs bij de sloper. de opkoper en de verwerker van koper. Waar stappen de koperdieven in dit proces? En: is er iets aan deze criminaliteit te doen?

    09.45-10.00 uur - Buitenland-live: Collaborerende geestelijken
    Slechts twee dagen mocht de Poolse kerkleider Stanislaw Wielgus zich tooien met de titel aartsbisschop. Vorige week zondag trad hij halsoverkop af vanwege zijn langdurige samenwerking met de communistische geheime dienst. Een rel die de vraag oproept wat we op dit terrein nog meer kunnen verwachten in Polen of in andere Oost-Europese landen. Is er beweging in de relatie tussen kerk en staat? Leeft de behoefte om schoon schip te maken of worden dat soort neigingen juist de kop ingedrukt? Een gesprek met professor Wil van den Bercken, bijzonder hoogleraar oosters christendom aan de Universiteit van Nijmegen.

  • vrijdag 12 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    In het buitenland berichten uit en over Somalie.

    Meer informatie

    In het zuiden van Somalie wordt nog altijd gevochten tussen Ethiopische troepen en de restanten van de milities van de shariarechtbanken. De vrees dat aanhangers van de shariarechtbanken een jihad tegen de Ethiopiers beginnen neemt toe na de eerste aanslagen op legervoertuigen en kazernes.

  • vrijdag 12 januari 2007
  • 10:03Argos

    ** Reconstructie van een hoogoplopend conflict tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de Volendamramp ** De psychische nazorg bij veteranten ** De boeken met Sjoerd de Jong

    Meer informatie

    10.00-10.30
    Er moet een minister van Veiligheid komen. Dat zei Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, begin deze maand. Zijn voornaamste argument voor zo'n minster is dat: 'Alle overheidsinstanties zelf het wiel proberen uit te vinden.' De uitspraken van Van Vollenhoven kwamen zes jaar na de nieuwjaarsbrand in Volendam. Bij die ramp bleek dat de hulpverlening op alle fronten tekort schoot. Maar niet alleen bij de hulpverlening na van een ramp ontstaan er problemen tussen overheden, ook bij de evaluatie van de ramp achteraf bestaat dat probleem.
    Argos kreeg inzage in geheime documenten over het onderzoek naar de Volendamramp, en stuitte op een hoogoplopend conflict tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    10.00-10.45
    Een Post Traumatisch Stress Stoornis (PTSS) kan extreme gevolgen hebben. Vorig jaar leidde een aantal incidenten met dolgedraaide ex-militairen tot veel publiciteit. Voor veteranen die wel aan PTSS lijden maar niet bij gewelddadige incidenten betrokken raken is nauwelijks aandacht. Ongeveer 5 tot 8 procent van de Nederlandse veteranen lijdt aan de stoornis. Uit onvrede met de bestaande hulpverlening, die werd georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Defensie, is gisteren een nieuwe, onafhankelijke organisatie opgericht: De Basis. Een gesprek met de directeur van de organisatie.

    10.45-11.00
    De boeken met Sjoerd de Jong. Vandaag wordt besproken:

    1. Yolanda van Tilborgh: Wij zijn Nederland. Moslima's over Ayaan Hirsi Ali. Van Gennep.
    2. Hans Wansink en Sara Berkeljon: De orkaan Ayaan. Augustus.
    3. Michael Burleigh: Aardse machten. Bezige Bij.
    4. James Surowiecki: Twee weten meer dan een. Contact.

  • vrijdag 12 januari 2007
  • 09:03Het interview

    ** 'Onbegrijpelijk', 'ontoelaatbaar' en zelfs 'onmenselijk' werd de rol van de forensisch deskundige Ruud Bullens genoemd in het onderzoek naar de gang van zaken rond de Schiedammer parkmoord. In Het Interview blikt Bullens, die zijn vak sindsdien gewoon bleef uitoefenen, terug op de zaak en reageert hij op de nog steeds aanhoudende kritiek. ** Ter compensatie van het verdwijnen van natuur moet Zeeland moet van het kabinet zeshonderd hectare landbouwgrond teruggeven aan de zee. Maar er is fel verzet. Een reportage vanuit Zeeland. ** Humor in Marokko

    Meer informatie

    09.00-09.30: 'Onbegrijpelijk', 'ontoelaatbaar' en zelfs 'onmenselijk' werd de rol van de forensisch deskundige Ruud Bullens genoemd in het onderzoek naar de gang van zaken rond de Schiedammer parkmoord. Bullens, die door justitie was aangetrokken om over het vriendje van de vermoorde Nienke te waken tijdens de verhoren, zou volkomen ten onrechte niet hebben ingegrepen tijdens de verhoren waar Maikel hardhandig werd ondervraagd. Ook zou hij het vertrouwen van de jongen hebben geschonden en een 'sturende' rol hebben gehad tijdens het onderzoek.
    Na het harde oordeel van zowel de commissie-Posthumus als een groot aantal collega-deskundigen hield Bullens zich aanvankelijk stil. Sinds enige tijd vecht hij, via publicaties in vakbladen, voor rehabilitatie. De kritiek verstomt daarmee overigens geenszins. In Het Interview blikt Bullens, die zijn vak sindsdien gewoon bleef uitoefenen, terug op de zaak en reageert hij op de nog steeds aanhoudende kritiek.

    **

    09.30-9.45: Ter compensatie van het verdwijnen van natuur als gevolg van verdieping van de Westerschelde, moet Zeeland moet van het kabinet zeshonderd hectare landbouwgrond teruggeven aan de Westreschelde. Maar vrijwillig het land teruggeven aan de zee, daartegen komt het Zeeuwse hart in protest. Tegenstanders van ontpoldering willen nu een referendum. Een reportage vanuit Zeeland.

    **

    Op het tappen van moppen staan in Marokko zware gevangenisstraffen. Tenminste, als je ze in een krant publiceert. Het overkwam een Marokkaanse journalist. Hij dreigt voor vijf jaar de bak in te draaien voor het opschrijven van moppen over politici die aan de Islamitische hemelpoort kloppen. Een gesprek over humor in marokko met Steven Assies van PressNow en Julie van Traa, Marokko-correspondent van Trouw.

  • donderdag 11 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur: Actievoerende parlementariërs
    10.30 - 10.45 uur: Helmert van Woudenberg
    10.45 - 11.00 uur: Pieter Kalbfleisch pleit voor betere bescherming klokkenluiders

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: actievoerende parlementariërs
    Ze bestreed de zeehondenjacht en bezette een verkeerstoren op vliegbasis Volkel, Deze week werd ze in Engeland opgepakt bij een demonstratie tegen kernwapens. SP-kamerlid Krista van Velzen is behalve parlementariër ook activist. Begeeft ze zich met zulke buitenparlementaire acties op glad ijs ? Een debat over de grenzen aan de maatschappelijke betrokkenheid van de volksvertegenwoordigers.

    10:30 uur: Acteur Helmert van Woudenbreg concentreert zich de laatste jaren met voorstellingen als 'Jesus' en 'De zonen van Jacob' op historische figuren. Vanaf volgende week gaat Van Woudenberg in de huid van Pim Fortuyn kruipen. Weet Van Woudenberg wie werkelijk Pim Fortuyn was?

    10.45 uur: Klokkenluiders die kartelafspraken aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit meldden zijn onmisbaar voor het handhaven van de Mededingingswet, zegt NMa-directeur Pieter Kalbfleisch. Daarom pleit hij voor een betere bescherming van klokkenluiders. Reacties op de zoveelste oproep voor een betere bescherming.

  • donderdag 11 januari 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur: Paul Witteman
    09.30 - 09.45 uur: CNV-jongeren wil geloof terug in vakbond en op de werkvloer.
    09.45 - 10.00 uur: Hoe is het gesteld met de godsdienstvrijheid in Roemenië?

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Paul Witteman
    Volgende week hervatten Paul Witteman en Jeroen Pauw hun gezamenlijke talkshow op Nederland 1. Het programma trok voor de winterstop zo'n 800.000 kijkers per aflevering, terwijl het pas om elf uur 's avonds begint, en kon dus met recht bestempeld worden als een kijkcijferkanon. Waarom is dit televisieprogramma zo populair? Zal het lukken de kijkers na de winterstop vast te houden? En valt er aan de formule nog iets te verbeteren of gaan de programmamakers op de oude voet verder? Daarover vanmorgen bij De Ochtenden een gesprek met één van de presentatoren, te weten Paul Witteman.

    09.30 uur: CNV-jongeren wil geloof terug in vakbond en op de werkvloer. CNV-voorzitter Klaas Pieter Derks legt uit hoe de wens van zijn achterbaan vorm moet krijgen in de praktijk.

    09.45 uur: Roemenië is per 1 januari 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Maar in datzelfde Roemenië is wel een godsdienstwet aangenomen die tegen internationaal erkende godsdienstvrijheid indruist. Een van de gevolgen van deze wet is dat religieuze groepen die minder dan 20.000 (0.1% van de bevolking) mensen vertegenwoordigen niet in aanmerking komen voor erkenning. Een gesprek over de democratische gehalte van een van de nieuwste lid van de Europese Unie.

  • woensdag 10 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    Vanacht presenteert president Bush zijn plannen voor Irak. In het buitenland een gesprek over de hopeloze situatie in Irak met drie Irakezen.

    Meer informatie

    Vanacht presenteert president Bush zijn plannen voor Irak. En het ziet er naar uit dat hij nog eens 20.000 extra troepen zal sturen in een poging de crisis onder controle te krijgen. Dat zal het failliet van zijn politiek alleen maar versnellen, zeggen tegenstanders.
    In het buitenland een gesprek over de hopeloze situatie in Irak met drie Irakezen. Challam Charif en Mariwan Kanie, beide journalist en Koteeba Stam, hij is hulpverlener.

  • woensdag 10 januari 2007
  • 10:03Argos

    Voorhoeve, Screbrenica en het Niod

    Meer informatie

    Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve nam afgelopen vrijdag in Argos afstand van de stelling van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het NIOD, dat de aanval op Srebrenica niet was te voorzien. Volgens Voorhoeve is er in 1995 bewust niet opgetreden. Het NIOD kwam in verschillende kranten met een nogal onbegrijpelijke reactie op de uitlatingen van Voorhoeve. Reden om vandaag in 'Argos Supplement' nader in te gaan op de argumenten van het NIOD:

  • woensdag 10 januari 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00-09.30 uur: Havenbaas Hans Smits
    09.30-09.45 uur: reportage: Wachten op het generaal pardon
    09.45-10.00 uur: Snapt het buitenland de ChristenUnie?

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur Het Interview: Havenbaas Hans Smits
    In 2004 was Rotterdam nog de grootste van de wereld en vorig jaar werd een record aan goederen overgeslagen in de Rotterdamse Haven. Toch blijft de groei achter bij de andere Europese havens. Hoe kan dat? Hoe blijft Rotterdam de concurrentie voor? Kán Rotterdam nog wel groeien? En waarom duurt het zo lang voordat die 2e maasvlakte er komt? Een gesprek met de directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, Hans Smits.

    09.30-09.45 uur Binnenlandreportage: Wachten op het generaal pardon
    Sinds de verkiezingen van 22 november is de kans op een generaal pardon voor veel asielzoekers gegroeid. Uit zelfbescherming durven de meesten die hoop nog niet toe te laten. De onzekerheid is groot. Nog steeds staat het leven in het asielzoekers-centrum staat in het teken van afwachten. In de serie 'Wachten op het generaal pardon' gaat verslaggever Jojanneke Nieuwenhuis op bezoek in Asielzoekers Centrum Utrecht.

    09.45-10.00 uur Buitenland-live: Snapt het buitenland de ChristenUnie?
    De mogelijke deelname aan de regering van een orthodox-christelijke partij als de ChristenUnie is een uitzondering in Europa. In De Ochtenden een rondgang langs enkele buitenlandse correspondenten in Nederland. Hoe leggen zij het fenomeen 'ChristenUnie' uit in hun thuisland?

  • dinsdag 09 januari 2007
  • 11:03Het Buitenland

    11:00-11:30 Johannesburg.

    Meer informatie

    Johannesburg wordt wel gezien als de criminele hoofdstad van Zuid-Afrika. In Hillbrow een wijk vlakbij het centrum werden vorig jaar alleen al 139 moorden gepleegd. Op een vierkante kilometer. De binnenstad die onder het apartheidsregime alleen voor blanke bewoners was bestemd is na het einde van de apartheid van kleur verschoten. De blanken zijn vertrokken naar de noordelijke buitenwijken zoals Rosebank en Sandton. Zwarten en immigranten uit andere landen zijn er binnengetrokken. In 2010 organiseert Zuid-Afrika het wereldkampioenschap voetbal en voor die tijd zal er nog veel moeten gebeuren om de stad veilig te maken voor de verwachte bezoekers. In De Ochtenden een tocht door de stad.

  • dinsdag 09 januari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Onze weersvoorspellingen zijn gebaseerd op ondeugdelijke modellen, ontdekte Harm Jonker. ** Suzanne Hulscher bespreekt nieuws uit The Journal of Geophysical Research. ** Simon Stolwijk over vrijspraak en onschuld.

    Meer informatie

    WEERSVERWACHTING

    Modellen op grond waarvan het KNMI weersvoorspellingen doet, deugen niet. Dat ontdekte onderzoeker Harm Jonker per toeval bij experimenten in een bak zoet en zout water. De proeven in de waterbak laten zien dat wat zich in de atmosfeer afspeelt, anders is dan tot nu toe werd aangenomen.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd uit vruchtwater afkomstige stamcellen op te kweken tot lever-, bot- en hersencellen. Die zouden gebruikt kunnen worden voor de behandeling van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Omdat de winning van cellen uit vruchtwater niet ten koste gaat van het embryo, omzeilt deze methode het voornaamste bezwaar tegen stamcelonderzoek. Het verbaast dan ook niet dat de studie gedaan werd aan de Wake Forest universiteit, een christelijke universiteit in de Verenigde Staten.

    Berichten over de nuttige menopauze en vervuilde grond die niet giftig is, vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie bovenste links).

    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Elke week vraagt Noorderlicht aan topwetenschappers om de meest interessante studies te verzamelen uit een bijzonder vaktijdschrift. Ze zoeken berichten die onopgemerkt zijn gebleven in de media. Vandaag bespreekt professor Suzanne Hulscher, hoogleraar watermanagement van de Universiteit Twente, het laatste nieuws uit The Journal of Geophysical Research.
    -----

    VRIJSPRAAK IS LEVENSLANG

    Als je ooit verdacht bent geweest van een misdrijf, blijft er altijd iets van schuld aan je kleven. Zelfs als je bent vrijgesproken. Simon Stolwijk, hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam vindt dat onrechtvaardig. Hij pleit in zijn afscheidrede voor een wettelijke erkenning van het begrip onschuld na een vrijspraak.

  • dinsdag 09 januari 2007
  • 09:03Het Interview

    9:00-9:30 Samenwerking jeugdzorg en psychiaters.
    9:30-9:45 Starters op de huizenmarkt.
    9:45-10:00 Extreem rechts in de EU.

    Meer informatie

    JEUGDZORG EN PSYCHIATERS
    Interview met directeur van Bureau Jeugdzorg in Amsterdam, Wiel Janssen. Hij vindt dat er in de discussie over de Jeugdzorg een ding sterk onderbelicht blijft, namelijk de gebrekkige samenwerking tussen jeugdbeschermers en psychiaters. Psychiaters die volwassenen met zware psychische aandoeningen behandelen zouden veel meer oog moeten hebben voor de gevolgen in het gezin. Met een reactie van Frank Koerselman, Hoofd van de afdeling psychiatrie Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en hoogleraar Psychiatrie aan de universiteit Utrecht.

    STARTERS
    Aandacht voor een Zeeuws voorstel om starters op de huizenmarkt tegemoet te komen.

    EXTREEM RECHTS IN DE EU
    Extreemrechtse partijen in de Europese Unie werken aan een nieuwe fractie in het Europees Parlement. Tot nu toe voldeden ze niet aan de minimum eis van 19 parlementszetels, maar met de toetreding van Bulgarije en Roemenië liggen de zaken anders. Een gesprek met Rinke van de Brink, kenner van extreem rechts en en Sorin Alexandrescu, hoogleraar Letteren en Filosofie aan de Universiteit van Boekarest in Roemenië.

  • maandag 08 januari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.05 - 11.10 uur: Het motto van Fons Bruijs
    11.10 - 11.30 uur: Roma in Roemenie

    Meer informatie

    11.05 uur: Het motto van de crea-reclameman
    Aan het begin van ieder uur krijgt het nieuwe kabinet in wording een advies over het te voeren motto. Dit uur Fons Bruijs, bedenker van de slogan "Even Apeldoorn bellen". Zijn motto is: 'De nieuwe realisten'. Vooruit met Nederland en niet meer zeuren.

    11:10 uur: Het Buitenland: Roma in Roemenie
    Roemenië en Bulgarije zijn sinds 1 januari lid van de Europese Unie. Daardoor is het aantal Roma binnen de grenzen van de EU plotseling 12 miljoen, ofwel de grootste Europese minderheid. De meeste Roma leven in omstandigheden die je in de Derde Wereld verwacht, maar niet in Europa. Wat gaat de EU voor hen betekenen? Paul Öfner doet verslag vanuit Roemenië.

  • maandag 08 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.05 - 10.10 uur: Het motto van Vincent Bijlo
    10.10 - 10.30 uur: Dieet of pillen?
    10.35 - 10.45 uur: Big Brother in Almere?
    10.45 - 11.00 uur: Het 'electronische patientendossier'

    Meer informatie

    10.05 uur: Het motto van Vincent Bijlo
    Aan het begin van ieder uur krijgt het nieuwe kabinet in wording een advies over het te voeren motto. Cabaretier Vincent Bijlo had meerdere suggesties, wat vindt u van:

    'Geef de zon terug aan de zondag'
    'Vertrouw op BosBalkRou'
    'Minder klein'
    'Balkenende IV: the ultimate kabinet'
    'Nederland is het waard'
    'Regeren doe je zo'

    Als Vincent Bijlo toch een thema moet kiezen, dan kiest hij voor de laatste: 'Regeren doe je zo'.

    Zijn favoriete premier is Wouter Bos: 'meer Bos minder bomen!'

    10:10 uur: Het Onderzoek: Dieet of pillen?
    Ochtenden-redacteur Paul Kurpershoek ging op onderzoek uit, aan de hand van zijn eigen medisch dossier. Vanwege een te hoog cholesterol gehalte schreef de arts meteen pillen voor. Maar vanwege bijwerkingen probeert Paul nu al een half jaar met een streng dieet de hoeveelheid medicijnen af te bouwen. De vraag rijst: waren die pillen dan wel echt nodig? En waarom attendeert zijn huisarts hem niet op het dieet? Welke rol speelt de pharmaceutische industrie bij beslissingen van artsen?

    10.30 uur: Big Brother in Almere?
    Kunt u uw buren nog wel vertrouwen? Als u in Almere-Buiten woont, moet u daar misschien nog eens over nadenken. Misschien is de aardige nieuwe buurman een pottenkijker, neergezet door de verhuurder. Een woningcorporatie in Almere huurt het bureau Werken aan de Stad in, om in de de Molenbuurt te onderzoeken welke problemen er leven. Ton Huiskens, directeur van Werken aan de stad, was een van hen. Meneer Huiskens, kunnen de Almeerders hun buren vertrouwen?

    10.45 uur: Het 'electronische patientendossier'
    Jaarlijks worden er 90.000 mensen voor niets in het ziekenhuis opgenomen, omdat ze verkeerde medicijnen voorgeschreven hebben gekregen. Electronische medische dossiers moeten hier een einde aan maken: met één druk op de knop rolt het hele medische dossier van een patiënt uit de computer. Dit kan per jaar duizenden verkeerde operaties en behandelingen schelen. In Enschede loopt er al sinds juni 2005 een proef-project. Een gesprek met huisarts Peter Kroese over zijn ervaringen.

  • maandag 08 januari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.05 - 09.10 uur: Het motto van Driek van Wissen
    09.10 - 09.30 uur: Harry Otten, weerman bij Meteo Consult
    09.35 - 09.45 uur: Vervoer in ambulance gevaarlijk
    09.45 - 10.00 uur: Assyrische provincie Irak

    Meer informatie

    09.05 Het motto van Driek van Wissen
    Aan het begin van ieder uur krijgt het nieuwe kabinet in wording een advies over het te voeren motto. Driek van Wissen maakte er het volgende van:

    Rood is de kleur van onze socialisten
    Het kruis is het symbool van elke christen
    Dus voelen de partijen zich straks thuis
    In de regering van het rode kruis

    09.10 uur: Het Interview: Harry Otten
    2007 wordt het warmste jaar - gemiddeld over de hele wereld - sinds de temperaturen in de boeken worden bijgehouden. Dat voorspelt een Brits meteorologisch instituut. 2006 was al het warmste jaar in Nederland sinds 300 jaar. Is dat te wijten aan de opwarming van de aarde of is er meer aan de hand?
    Een gesprek met Harry Otten, weerman bij Meteo Consult, over de warme winter, klimaatverandering, moordende concurrentie tussen weerstations en de onstuitbare weerbehoefte bij de consument.

    09.30 uur: binnenlandreportage: Ambulance
    Volgens een recent rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het gevaarlijk om je in een ambulance te laten vervoeren. Er zou maar wat aangerommeld worden met de regels en ook zou niet duidelijk zijn wat wel en niet mag. Is die verpleegkundige in dat groen/gele neonpak wel te vertrouwen - nu er zo'n oordeel door de Inspectie is geveld? Een reportage vanuit de ambulance.

    09.45 uur: Buitenland-live: Assyrische provincie Irak
    Zowel de Koerdische deelstaatregering als het centrale bewind in Bagdad hebben aan de Assyrische christenen in Irak gevraagd of zij een eigen provincie willen opstarten in Irak. Zo krijgen de Assyriers een thuisland voor snel kleiner wordende christelijke minderheid. Een gesprek met de Assyrische Nederlander Abraham Beth Arsan.

  • vrijdag 05 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Lemen Monumenten in Mali - deel 2

    Meer informatie

    Slot van een tweeluik over het restauratieproject van de beroemde lemen
    huizen in de Malinese stad Djenne. Het Nederlandse ministerie van
    Buitenlandse Zaken betaalde voor de restauratie. In december reisden
    coordinator Annette Schmidt van het Museum voor Volkenkunde in Leiden en de
    Bredase architect Pierre Maas naar Mali. Behalve de huizen in Djenne
    bezoeken ze ook de saho's (jongenshuizen) in dorpen in de omgeving.
    Een verslag van Guido Spring.

  • vrijdag 05 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos
    10.30-10.45 uur: De huizenmarkt
    10.45-11.00 uur: De Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS
    In Argos het tweede deel van een uitgebreid interview met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve over Srebrenica. Was de aanval op de moslimenclave in juli 1995 te voorzien? Waarom hebben een aantal grote landen belangrijke informatie daarover voor Nederland achtergehouden? We leggen Voorhoeve nieuwe documenten voor over het uitblijven van luchtsteun. Zijn Srebrenica en Dutchbat 'verraden'? En hoe houdbaar is de conclusie van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, dat de aanval op Srebrenica pas op het allerlaatste moment is gepland, en dat er daarom ook geen voorkennis over was?

    DE HUIZENMARKT
    Anders dan over de hypotheekrente-aftrek zullen de formerende partijen het snel eens worden over dat andere instrument om de woningmarkt open te breken: de starterssubsidie. Het woord viel namelijk in vrijwel alle verkiezingsprogramma's en bovendien zijn sinds deze week de mogelijkheden om voor zo'n subsidie in aanmerking te komen al wat verruimd. Vraag is of het genoeg is om de problemen van starters op de huizenmarkt te lijf te gaan. Volgens organisaties als de Vereniging Eigen Huis en de Woonbond in elk geval niet. In Zeeland is nu een plannetje ontwikkeld dat wellicht meer zoden aan de dijk zet. We spreken hierover met CDA-Statenlid in Zeeland Mark Faasse.

    DE BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop. Vandaag wordt besproken:

    • talloze nieuwjaarsgeschenkboekjes van uitgeverijen (Contact, Bezige
    Bij, Prometheus, Meulenhoff, Harmonie etc etc,) plus een doos
    chocolaadjes met boekomslagen

    • Arie Wilschut: 1900-1950. Waanders. ISBN 90 4000 8215 4De tijd van wereldoorlogen en crisis

    • Paul Theunissen: Extreme overlast, portretten van op drift geraakte levens. Veen. ISBN 90 20406248

  • vrijdag 05 januari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Guusje ter Horst
    09.30-09.40 uur: GroenLinks
    09.45-10.00 uur: Situatie Libanon

    Meer informatie

    GUUSJE TER HORST
    Gesprek met Guusje ter Horst, tot vorige week burgemeester van Nijmegen en veelvuldig genoemd als kandidaat voor een ministerpost namens de PvdA. Onder meer over de rol van religie in het publieke domein, de formatie van een christelijk-sociaal kabinet en het verschil tussen besturen in Nijmegen en de Randstad.

    GROENLINKS
    Aandacht voor de vraag waarom GroenLinks zo snel kabinetsdeelname uitsloot. Als het aan Wouter Bos had gelegen, had niet Andre Rouvoet maar Femke Halsema de week met hem en premier Balkenende doorgebracht op het landgoed in Beetsterzwaag. Direct nadat de SP van de formatietafel was vertrokken liet GroenLinks echter weten geen belangstelling te hebben voor een gesprek over kabinetsdeelname. Een gesprek met partijvoorzitter Herman Meijer.

    SITUATIE LIBANON
    Begin december ging de pro-Syrische aanhang van Hezbollah in Libanon de straat op. Ze sloegen hun tenten op voor het kantoor van de pro-westerse premier Fouad Siniora en eisten het vertrek van de regering. Hoe is de situatie nu? Een gesprek met Arthur Blok, auteur van het boek 'Mijn zoektocht in Libanon', en met Wilbert van Saane, dominee in de Internationale Kerk van Beiroet die op 25 meter van het kantoor van Siniora ligt.

  • donderdag 04 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10:00 - 10.30 uur: Vrouwenhandel
    10.30 - 10.45 uur: Achterban ChristenUnie over kabinetsformatie
    10.45 - 11.00 uur: Pieter van Vollenhoven pleit voor minister van Veiligheid

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Vrouwenhandel
    Wekelijks controleert de politie bordelen op aanwezigheid van illegale prostituees. Veel van zulke vrouwen komen uit het buitenland en worden gedwongen tewerkgesteld in de Nederlandse prostitutie. Hoe gaat de politie om met deze slachtoffers ? Asiel-advocaten schieten tekort in de begeleiding van slachtoffers van vrouwenhandel, meldde onze onderzoeksredactie begin vorig jaar. Hoe staat het er nu voor?

    10.30 uur: Hoe denkt de achterban van ChristenUnie-voorman Andre Rouvoet over de kabinetsformatie ? Wat moet de ChristenUnie volgens hen binnenhalen wil de formatie geslaagd zijn? De redactie van de Ochtenden peilde de stemming bij de lokale afdelingen in het land. Drie lokale ChristenUnie-voorzitters geven hun mening.

    10.45 uur: Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor Veiligheid, pleitte eerder deze week voor de komst van een speciale minister van Veiligheid in het nieuwe kabinet. Wat vinden burgemeesters van dit idee; want zij zijn plaatselijk verantwoordelijk voor handhaving van de veiligheid.

  • donderdag 04 januari 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.45 uur: Stef Bos schrijft Brief aan God
    09.45 - 10.00 uur: Parijs is vanouds een stad van clochards.

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Stef Bos schrijft Brief aan God
    'Beste God, laat ik beginnen bij het begin. Het mooiste scheppingsverhaal voor mij is dat van de Aboriginals. Het opent met: En op de eerste dag schiep de mens God'. Met deze openingszin begint Stef Bos zijn brief aan God, die hij schreef op verzoek van de redactie van De Ochtenden. Stef Bos noemt zichzelf het liefst een boodschapper: Het podium is zijn kansel en liedjes vormen zijn preek. Tijs van den Brink praat met Stef Bos over zijn zoektocht naar God in Veenendaal en in Zuid-Afrika. (Lees de brief via de link aan de rechterkant).

    9.45 uur: Parijs is vanouds een stad van clochards. In de Franse hoofdstad is de discussie over de dak- en thuislozen in alle hevigheid losgebarsten. Dat begon tijdens de kerstdagen toen er rode tenten aan de oevers van de Seine in Parijs stonden om dak- en thuislozen een slaapplek te geven. Zal deze aktie ertoe leiden dat de Parijse zwerversproblematiek voorgoed wordt opgelost ?

  • woensdag 03 januari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Verschuiving machtsverhouding V.S.

    Meer informatie

    Donderdag wordt het nieuwe Amerikaanse Congres geïnstalleerd. Voor het eerst in 12 jaar zijn de Republikeinen van president Bush hun meerderheid in beide kamers kwijt. Wat gaan de nieuwe politieke machtsverhoudingen betekenen voor de resterende ambtstermijn van president Bush? Is bijvoorbeeld een rigoureuze verandering in het Irak beleid te verwachten? Een vooruitblik met Amerika deskundige Willem Post en journalist Michiel Vos.

  • woensdag 03 januari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos
    10.30-10.45 uur: DNA-materiaal effectief
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten!

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT
    Wie het nog niet heeft gedaan, kan nu een probleem hebben. Want vóór Nieuwjaarsdag had iedereen bij zijn bank moeten zijn geweest om zijn paspoort te laten scannen. Sinds 1 januari is de WID van kracht, de Wet Identificatie bij Dienstverlening, die witwassen en de financiering van terrorisme moet tegengaan. Maar is deze nationale scan-actie wel effectief geweest? Hebben alle kosten en rompslomp opgewogen tegen het doel van de maatregel? Argos berichtte daar eerder over op 29 september. In 'Argos Supplement' vandaag de actuele stand van zaken.

    DNA-MATERIAAL EFFECTIEF?
    In hun zoektocht naar een serieverkrachter besloten de Utrechtse politie en het Openbaar Ministerie acht jaar geleden om 115 mannen te vragen vrijwillig DNA-materiaal af te staan. Sindsdien werd in nog dertien zaken zo'n grootschalig DNA-onderzoek ingelast. Onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie hebben nu het gebruik, de resultaten en de haken en ogen van dit nieuwe opsporingsinstrument in kaart gebracht. Edwin Kruisbergen is een van de twee auteurs. Hij is hier, en Djoeke Veeninga spreekt met hem.

    ANKER IS PLEITEN!
    De tweelingbroers Willem en Hans Anker zijn beroemde advocaten in Friesland. De firma Anker&Anker is gespecialiseerd in strafzaken, en dan vooral in zaken van langgestraften. De broers staan bekend als sociaal betrokken, en hebben veel pro deo zaken in behandeling.
    Broer Willem verzorgt vanaf vandaag eens in de veertien dagen op dit tijdstip op woensdagochtend een rubriek over juridische zaken, onder de titel 'Anker is pleiten!'. Deze rubriek wisselen we af met de rubriek 'Klinkende Munt' waarin Marcel Metze de economische wereld voor ons doorneemt, zoals u dat al gewend was op dit tijdstip. Anker is pleiten, aflevering één.

  • woensdag 03 januari 2007
  • 09:03Het interview (woensdag)

    09.00-09.45 uur Het Interview: Hans van Putten en 'zijn' Thomas-huizen
    09.45-10.00 uur Buitenland-live: Ophanging Saddam volledig op internet

    Meer informatie

    09.00-09.45 uur Het Interview: Hans van Putten en 'zijn' Thomas-huizen
    'Mijn gehandicapte zoon Thomas moet niet integreren in de zorgwereld, maar de zorgwereld moet integreren in de gewone wereld' Met die gedachte ontwierp Hans van Putten, één van de eerste ondernemers in de zorg, een nieuw woon-concept voor zijn zoon. Twee enthousiaste zorg-ouders wonen samen met vijf of meer gehandicapten. De huizen zijn succesvol én goedkoper dan gewone zorginstellingen. Toch ondervindt Van Putten nog veel tegenwerking. Hoe kan dat?

    09.45-10.00 uur Buitenland-live: Ophanging Saddam volledig op internet
    Saddams executie, vernederingen in de Abu Ghraib-gevangenis, agressie in de Palestijnse gebieden: Wat de reguliere media niet (willen) laten zien, is op internet wel te bekijken. Welk effect heeft amateurbeeldmateriaal dat via internet wordt verspreid op de 'oude' media? Een gesprek met Ruud Hoff, docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en Midden-Oostendeskundige.

  • dinsdag 02 januari 2007
  • 11:03Het Marathon-interview

    Drie uur lang Maarten 't Hart in het Marathon-Interview (derde uur).

    Meer informatie

    De productieve bioloog en schrijver MAARTEN 'T HART hield zich het afgelopen jaar met uiteenlopende zaken bezig. Zo springt hij in de bres voor Lucia de B., de verpleegkundige die volgens 't Hart ten onrechte vast zit voor moord. Dan was hij lijstduwer voor de Partij van de Dieren, en kwamen er twee boeken van hem uit, Mozart en de anderen, essays over muziek en de historische roman Het Psalmenoproer. Over zijn fascinatie voor de bijbel en dan vooral voor die dingen in de bijbel die helemaal niet kloppen of uitgesproken onaangenaam zijn en over zijn grote afkeer van orthodoxe protestanten, vooral ook in de politiek, zal het gesprek deels gaan. Aukje Holtrop drie uur lang live in gesprek met de boer, bioloog, rattenkenner, plantenkenner, schrijver, essayist en recensent Maarten 't Hart.

  • dinsdag 02 januari 2007
  • 10:03Het Marathon-interview

    Drie uur lang Maarten 't Hart in het Marathon-Interview (tweede uur).

    Meer informatie

    De productieve bioloog en schrijver MAARTEN 'T HART hield zich het afgelopen jaar met uiteenlopende zaken bezig. Zo springt hij in de bres voor Lucia de B., de verpleegkundige die volgens 't Hart ten onrechte vast zit voor moord. Dan was hij lijstduwer voor de Partij van de Dieren, en kwamen er twee boeken van hem uit, Mozart en de anderen, essays over muziek en de historische roman Het Psalmenoproer. Over zijn fascinatie voor de bijbel en dan vooral voor die dingen in de bijbel die helemaal niet kloppen of uitgesproken onaangenaam zijn en over zijn grote afkeer van orthodoxe protestanten, vooral ook in de politiek, zal het gesprek deels gaan. Aukje Holtrop drie uur lang live in gesprek met de boer, bioloog, rattenkenner, plantenkenner, schrijver, essayist en recensent Maarten 't Hart.

  • dinsdag 02 januari 2007
  • 09:03Het Marathon-interview

    Drie uur lang Maarten 't Hart in het Marathon-Interview (eerste uur)

    Meer informatie

    De productieve bioloog en schrijver MAARTEN 'T HART hield zich het afgelopen jaar met uiteenlopende zaken bezig. Zo springt hij in de bres voor Lucia de B., de verpleegkundige die volgens 't Hart ten onrechte vast zit voor moord. Dan was hij lijstduwer voor de Partij van de Dieren, en kwamen er twee boeken van hem uit, Mozart en de anderen, essays over muziek en de historische roman Het Psalmenoproer. Over zijn fascinatie voor de bijbel en dan vooral voor die dingen in de bijbel die helemaal niet kloppen of uitgesproken onaangenaam zijn en over zijn grote afkeer van orthodoxe protestanten, vooral ook in de politiek, zal het gesprek deels gaan. Aukje Holtrop drie uur lang live in gesprek met de boer, bioloog, rattenkenner, plantenkenner, schrijver, essayist en recensent Maarten 't Hart.

  • maandag 01 januari 2007
  • 11:02Het Buitenland

    Thema-uitzending "Praktisch idealisme"

    Meer informatie

    Bij de start van 2007 besteedt De Ochtenden de hele uitzending aan de opkomst van praktisch idealisme. De praktische idealist doet graag iets voor een goed doel, maar wil er ook zelf van genieten. Wat willen praktische idealisten bereiken? Hoe egoistisch is dat? En hoe kun je praktisch idealisme bevorderen?
    Die vragen leggen we voor aan keur aan gasten:

    Natasja van den Berg, schrijfster van het Handboek praktisch idealism,
    Martijn Lampert, van onderzoeksbureau Motivaction,
    Erik Zwsiers, hoofd commmunicatie van omroep Llink,
    Fons Burger, initiatiefnemer van het nieuwe tijdschrijft Goodies,
    Marco Borsato, ambassadeur van War Child,
    Elena Simons, van wonder.nl en Blijbedrijf
    Roel van Duyn als vroegere idealist.

  • maandag 01 januari 2007
  • 10:02Het Onderzoek

    Thema-uitzending "Praktisch idealisme"

    Meer informatie

    Bij de start van 2007 besteedt De Ochtenden de hele uitzending aan de opkomst van het praktisch idealisme. De praktische idealist doet graag iets voor een goed doel, maar wil er ook zelf van genieten. Wat willen praktische idealisten bereiken? Hoe egoistisch is dat? En hoe kun je praktisch idealisme bevorderen?
    Die vragen leggen we voor aan keur aan gasten:

    Natasja van den Berg, schrijfster van het Handboek praktisch idealism,
    Martijn Lampert, van onderzoeksbureau Motivaction,
    Erik Zwsiers, hoofd commmunicatie van omroep Llink,
    Fons Burger, initiatiefnemer van het nieuwe tijdschrijft Goodies,
    Marco Borsato, ambassadeur van War Child,
    Elena Simons, van wonder.nl en Blijbedrijf
    Roel van Duyn als vroegere idealist.

  • maandag 01 januari 2007
  • 09:03Het Interview

    Thema-uitzending "Praktisch idealisme"

    Meer informatie

    Bij de start van 2007 besteedt De Ochtenden de hele uitzending aan de opkomst van praktisch idealisme. De praktische idealist doet graag iets voor een goed doel, maar wil er ook zelf van genieten. Wat willen praktische idealisten bereiken? Hoe egoistisch is dat? En hoe kun je praktisch idealisme bevorderen?
    Die vragen leggen we voor aan keur aan gasten:

    Natasja van den Berg, schrijfster van het Handboek praktisch idealism,
    Martijn Lampert, van onderzoeksbureau Motivaction,
    Erik Zwsiers, hoofd commmunicatie van omroep Llink,
    Fons Burger, initiatiefnemer van het nieuwe tijdschrijft Goodies,
    Marco Borsato, ambassadeur van War Child,
    Elena Simons, van wonder.nl en Blijbedrijf
    Roel van Duyn als vroegere idealist.