afleveringenarchief
  • dinsdag 30 november 2004
  • 11:02Noorderlicht

    ** Onderzoekster Beatrice de Gelder over besmettelijke angst, en hoe het brein een angstige lichaamshouding in actie omzet. ** Wim van Putten over biologische invasies. ** Leon van den Berg over heidebeheer. ** BUITEN DE WETENSCHAP: Zware beveiliging op het Regio college.

    Meer informatie

    Biologische invasies

    Terwijl de huismus in geen velden of wegen meer te bekennen is, wordt Nederland overspoeld met nieuwe plant- en diersoorten. Vaak gaat de integratie prima, maar soms groeien de immigranten uit tot een ware plaag, zoals de Amerikaanse vogelkers.

    Met hoogleraar functionele biodiversiteit Wim van der Putten, ging Noorderlicht op zoek naar een van deze opdringerige soorten: de Amerikaanse. Een verslag van Corlijn de Groot.

    -----

    Aanstekelijke Angst

    Niets is zo besmettelijk als angst. Wanneer een vogel plotseling opschrikt en wegvliegt, volgt meteen de rest van de groep. Dat gebeurt zo instinctief dat de vogels geen tijd hebben om na te gaan of er werkelijk gevaar dreigde. Hoewel mensen beter dan vogels in staat zijn om hun gedrag te beredeneren, is angst bij de mens even aanstekelijk. Wie iemand ziet schrikken, duikt zelf automatisch in elkaar, en als dit in een groep gebeurt kan de schrikreactie zich razendsnel verspreiden.

    Beatrice de Gelder, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap aan de Harvard Medical School en de Universiteit Tilburg, onderzocht het domino-effect van angst en ontdekte dat mensen sterker reageren op een bange lichaamshouding dan een bange gezichtsuitdrukking. Het onderzoek is gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

    De Gelder maakte voor het onderzoek video-opnames van acteurs die verschillende houdingen moesten uitbeelden. De acteurs werden gefilmd terwijl zij in pantomime hun haren kamden, een glas water inschonken, blij verrast werden, of een inbreker in huis aantroffen. Van deze videobeelden maakte ze foto's waarvan ze de gezichtsuitdrukkingen uitwiste, zodat alleen de lichaamshouding overbleef.

    De foto's van de verschillende lichaamshoudingen liet De Gelder zien aan proefpersonen in de MRI-scanner, om erachter te komen welke hersengebieden oplichten als mensen naar de plaatjes kijken. Het blijkt dat de emotionele gebieden van de hersenen zeer sterk reageren op een bange houding. Sterker zelfs dan op een foto van een bang gezicht. Ook worden hersengebieden actief die betrokken zijn bij het ondernemen van actie.

    De bevindingen van Beatrice de Gelder bevestigen een idee van Charles Darwin uit zijn bestseller "The expression of the emotions in man and animals" uit 1872. Daarin stelde hij dat emoties in eerste instantie bedoeld zijn om het lichaam gereed te maken voor actie.

    In het onderzoek naar de overdracht van emoties wordt meestal alleen gekeken naar gezichtsuitdrukkingen. Het onderzoek van Beatrice de Gelder toont aan dat daar verandering in moet komen. Houdingen blijken minstens even belangrijk te zijn als onderdeel van de menselijke lichaamstaal.

    Jair Stein in gesprek met Beatrice de Gelder.

    ***

    "Fear fosters flight: A mechanism for fear contagion when perceiving emotion expressed by a whole body" by Beatrice de Gelder, Josh Snyder, Doug Greve, George Gerard, and Nouchine Hadjikhani. PNAS | November 23, 2004 | vol. 101 | no. 47 | 16701-16706.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    1. Natuurmonumenten op Mars;

    1. Veroudering door stress;

    1. Rimpelbestrijding met infrarood licht

    ...vindt u bij Nieuws en Noorderlog (bovenste twee links).

    -----

    Heidebeheer

    Een dieppaarse heide waarop de herder eenzaam met zijn schapen ronddwaalt. Een oerhollandser landschap is nauwelijks denkbaar. Maar terwijl buitenlandse plant- en diersoorten zich moeiteloos in onze natuur nestelen, kan de hollandse heide zich nauwelijks zonder hulp staande houden. Laat de heide aan zijn lot over, en er blijft niets van over dan bomen en gras.

    Aanstaande vrijdag praten wetenschappers en natuurbeheerders tijdens een symposium hoe ze onze heide voor uitroeiing kunnen behoeden.

    Verslaggeefster Annemieke Smit liet zich door Leon van den Berg, organisator van de workshop en bioloog verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, rondleiden over de grote stille heide op de Veluwe.

    -----

    BUITEN DE WETENSCHAP: Zware beveiliging op het Regio college

    Het Regio College in Zaandam plaatst toegangspoortjes en slagbomen. Leerlingen krijgen morgen een pasje uitgereikt waarmee ze de school inkunnen. Vanaf 20/12 worden deze geactiveerd.

    Telefonische reactie van dhr. Van ' t Hof, lid van college van bestuur van Regio College.

  • dinsdag 30 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** 'Duitsland is de zieke man van Europa': een reportage over de problemen van de Duitse autoindustrie. ** Verkiezingen Oekraïne: Yanukovich stemt in met de eis van nieuwe verkiezingen, maar dan zonder Yuschenko en Yanukovich. ** CNV niet tegen demotie.

    Meer informatie

    'Duitsland is de zieke man van Europa'

    Professor Sinn, beroemd econoom te München, zegt het zelf: 'Duitsland is de zieke man van Europa.'
    Bestond er dan niet zoiets als het Wirtschaftswunder? Jawel, maar dat is van lang geleden. 'Zulke wonderen', zegt professor Sinn, 'voltrekken zich vandaag niet meer in Duitsland, maar ergens anders op de wereld.' De Duitse economie draait slecht: hoge werkloosheid, lage economische groei, hoge loonkosten, verplaatsing van de industriële productie naar de lage-lonen-landen. Deze ongemakken raken het hart van de Duitse economie: de autoindustrie.

    Opel en Volkswagen stonden de laatste weken niet in het nieuws vanwege nieuwe modellen, maar vanwege stakende arbeiders. Verslaggever Irene Houthuijs en Duitslandcorrespondent van het Financiële Dagblad, Sigrid de Vries, berichten over de problemen van de Duitse autoindustrie.
    ---

    Verkiezingen Oekraïne

    Al meer dan een week demonstreren honderdduizenden aanhangers van de oppositieleider Yuschenko tegen de uitslag van de verkiezingen, waarbij vorige week de Oekraïnse premier Yanukovich tot winnaar werd uitgeroepen, maar dat zou allemaal via fraude tot stand zijn gekomen, volgens de demonstranten. Het hooggerechtshof vergadert op dit moment of die verkiezingen ongeldig verklaard moeten worden. Het parlement verklaarde ze dit weekend al ongeldig en dat parlement vergadert op dit moment weer over een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Yanukovich. Hij ziet wellicht de bui hangen, want hij heeft net ingestemd met de eis van nieuwe verkiezingen, maar dan wel op voorwaarde dat zijn rivaal Yuschenko en hijzelf niet meer meedoen.
    Een gesprek met Geert Groot Koerkamp vanuit Kiev. Is het een serieus voorstel?
    ---

    CNV niet tegen demotie

    Binnen de vakbondswereld is het een begrip dat vergelijkbare reactie oproept als de hypotheekrente-aftrek binnen de VVD: demotie. Dat staat voor een stapje terug doen op de carrièreladder, naarmate het eind van die ladder in zicht komt. Gisteren tijdens een bijeenkomst in de Vrije Universiteit te Amsterdam gooide CNV-voorzitter Doekle Terpstra een steen in vijver. 'Het taboe op demotie', zo sprak hij, 'moet worden doorbroken'.
    ---

  • dinsdag 30 november 2004
  • 09:02Interview

    ** VNG-voorzitter Ralph Pans over zijn boek 'Haags Spel', een kijkje achter de schermen van de Haagse departementen. ** Reportage over de andere wereld, zonder afbraak, oorlog en racisme. ** Staatssecretaris Van Geel voelt zich 'onbegrepen'.

    Meer informatie

    Haags spel

    'De politiek is de afgelopen dertig jaar geobsedeerd geraakt door de wens een einde te maken aan de macht van topambtenaren en de bewapeningswedloop tussen politiek en ambtenarij definitief in haar voordeel te beslechten,' aldus Ralph Pans, in zijn boek 'Haags Spel' dat volgende week verschijnt.

    Hij was twintig jaar lokaal bestuurder namens de PvdA, onder meer als burgemeester van Zaanstad en Almere en is tegenwoordig voorzitter van de directieraad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, maar daar tussenin heeft Ralph Pans zich ruim vier jaar op landelijk bestuursniveau bewogen, als Secretaris-Generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hij maakte er drie ministers mee: Jorritsma, Netelenbos en De Boer, en heel veel gedoe; om de HSL, om Schiphol om de bouwfraude en om de Betuwelijn. Hij schreef een column over zijn Haagse belevenissen in het bestuurdersblad Pluche en daar is nu een boek van uitgekomen.

    'Haags Spel' verschijnt op woensdag 1 december 2004 bij SDU, ISBN 90 12 10725 3.
    ---

    Een andere wereld

    Duurzaam hout, de instortende olie-economie en asociale wereldhandel: alles wat sociaal-aktief Nederland tegenwoordig bezighoudt, kwam het afgelopen weekeinde ter sprake op het eerste Nederlands Sociaal Forum. Talloze grote en kleine maatschappelijke organisaties, van FNV tot het Groene Front, presenteerden zich middels debatten en workshops. Zelfs was er gelegenheid te leren hoe je zèlf een nieuwe aktiegroep of protestbeweging aan alle bestaande kan toevoegen.

    Hoewel het aantal organisaties dat meedeed aan deze Progressieve Landdagen zeer divers was, maakte toch vooral de treurige situatie en de verwarring waarin ons geliefde vaderland verkeert de meeste tongen los in seminar en wandelgang.
    Zo was de bijeenkomst over het valse feminisme van Ayaan Hirshi Ali danig populair, dat tot drie keer toe een grotere zaal in het Beursgebouw moest worden gevonden.
    Tijdens deze reportage verplaatsen we ons naar de hoofdstad; naar het Nederlands Sociaal Forum alwaar wij temidden van stendjes, banieren en folderaars verslaggever Gerrit Kalsbeek aantreffen.
    ---

    Waar het om gaat: Van Geel voelt zich 'onbegrepen'

    Waar het nu om gaat is dat staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel, zich een onbegrepen mens voelt. 'Het kabinet Balkenende II staat bekend als een kabinet dat weinig op heeft met milieu en dat is niet terecht',aldus de staatssecreatris gisteren in de Volkskrant. In datzelfde artikel zegt Van Geel dat hij niet naar Den Haag gekomen is ter wille van het publieke debat, er geen behoefte aan heeft zich in het openbaar met andermans beleid te bemoeien en dat hij geen zin heeft zichzelf in de etalage te zetten. Je zou bijna niet geloven dat dit de woorden van een politicus zijn.......
    ---

  • maandag 29 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 29 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een ongekende golf van brandstichtingen en vernielingen overspoelde de afgelopen weken ons land. Tientallen moskeeën, islamitische scholen en kerken moesten het ontgelden. De lijst van getroffen gebouwen is veel langer dan na de aanslagen op 11 september 2001. Waarom slaat de vlam zo heftig in de pan? Is het jeugdig vandalisme of is er meer aan de hand? Onze onderzoeksredactie maakt de balans op in een reportage over de onderbuik van Nederland.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Cold as ice
    Titel CD : Top 100 allertijden
    Uitvoerende : Foreigner
    Componist : Jones / Gramm
    Label : EVA
    Labelnummer : 261852 74321
    Duur : 3'05

  • maandag 29 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 29 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Mangosuthu Buthelezi, leider van de Inkatha Vrijheidspartij vertelde het Zuid-Afrikaanse parlement eerder dit jaar in niet mis te verstane bewoordingen hoezeer de aids-epidemie ook in zijn persoonlijke leven een rol is gaan spelen. Buthelezi verloor dit jaar een zoon en een dochter aan aids. Vriend en vijand hadden bewondering voor Buthelezi's openhartigheid en moed om de Zuid-Afrikaanse cultuur van zwijgen rondom aids te doorbreken. Een reportage van Peter van den Akker.
    Muziek 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Need each other
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Lisa Patterson
    Componist : Lisa Patterson
    Label : Imaginit Music
    Labelnummer : Promo
    Duur : 3'32
    Nummer : 1
    Titel Track : Writing to reach you
    Titel CD : Singles
    Uitvoerende : Travis
    Componist : Travis
    Label : Independiente Ltd
    Labelnummer : 5 099751 887720
    Duur : 3'30
    Nummer : 3

  • maandag 29 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 29 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Politicoloog Meindert Fennema heeft huiswerk voor alle Nederlanders. "Anti-allochtonen" moeten zich vooal groeperen in een eigen politieke partij. Allochtonen moeten de krachten bundelen in zuilvorming, door middel van etnische groepen. En autochtone Nederlanders moeten allochtonen de ruimte geven om zichzelf te zijn in etnische groepen. Een gesprek met Meindert Fennema.
    Muziek: 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Once upon a long ago
    Titel CD : All the best!
    Uitvoerende : Paul McCartney
    Componist : McCartney
    Label : MPL
    Labelnummer : cdp 7 48507 2
    Duur : 4'05
    Titel Track : The guitar man
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Cake
    Componist : D. Gates
    Label : Sony BMG
    Labelnummer : Promo
    Duur : 3'30
    Nummer : 1

  • vrijdag 26 november 2004
  • 11:02Argos

    ** Hoe functioneert de controle op de opsporingsbevoegdheden in de praktijk?
    In Argos een onderzoek naar de controle op de politie-infiltrant in drugszaken. ** Buiten Argos: Zeeland, culturele hoofdstad in 2008.

    Meer informatie

    De Tweede Kamer heeft deze week de behandeling van de justitiebegroting afgerond. Daar is onder meer gesproken over het uitbreiden van de opsporingsmogelijkheden voor politie en justitie in de strijd tegen het terrorisme.
    Veel minder aandacht is er voor het feit dat politie en justitie in de strijd tegen de georganiseerde misdaad al langer ruimere opsporingsbevoegdheden hebben. Dat is in 2000 vastgelegd in de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB), waarin bijvoorbeeld de bevoegdheden van een politie-infiltrant bij een drugsbende wettelijk worden geregeld. Die wet was het gevolg van de conclusies van de Commissie Van Traa, in het kader van de Parlementaire Enquête Opsporingsmethoden uit 1996.
    Hoe functioneert die controle op de opsporingsbevoegdheden in de praktijk?
    In Argos vandaag een onderzoek naar de controle op de politie-infiltrant in drugszaken.
    ---

    Buiten Argos: Zeeland, culturele hoofdstad in 2008

    Zeeland moet culturele hoofdstad van Europa worden in 2008. Dat is een voorstel van Dick van den Bout, directeur van het Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling Scoop. Daarmee zal de provincie Zeeland zich scharen bij de steden Florence, Amsterdam, Berlijn, Parijs en Weimar die eerder culturele hoofdstad waren.
    ---

  • vrijdag 26 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** De verkiezingen in Oekraïne. ** Interview met Peter Piot, directeur van Unaids, over aids in China. ** Maleisië, een ontwikkelende natie, staat voor een aantal grote problemen. ** Wekelijkse boekenrubriek met Sjoerd de Jong.

    Meer informatie

    Verkiezingen Oekraïne

    Het valt toevallig samen. De hektische verkiezingen in Oekraïne én een driedaagse cursus voor Oekraïnse journalisten die gegeven wordt door Press Now, de organisatie die media steunt in conflictueuze gebieden.
    Een gesprek met Olga Bondar vanuit Kiev. Zij coördineert een driedaagse training aan zo'n twintig jonge Oekraïnse journalisten uit het hele land.
    ---

    Aids in China

    De Chinese regering probeert uit alle macht de verspreiding van het HIV-virus tegen te gaan. Het is een race tegen de klok. De laatste maatregel is het voornemen om alle HIV-besmette gedetineerden te lokaliseren en te behandelen. Maar als de Chinese overheid het beleid niet wijzigt zullen volgens prognoses van de Verenigde Naties, 10 miljoen Chinezen in het jaar 2010 seropositief zijn.

    Een gesprek met Dr. Peter Piot, directeur van het overkoepelende aidsprogramma van de Verenigde Naties, Unaids en vice -secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
    ---

    Maleisië

    Aandacht voor Maleisië blijft in het internationale krachtenveld altijd een beetje onderbelicht, het stiefkindje van Zuid-Oost-Azië. Terwijl dit land één van de grootste economische krachten in die regio is en na Singapore het hoogste welvaartsniveau heeft. Onder bezielende leiding van Mahathir Mohamad is het land twintig jaar geleden het pad van de vooruitgang ingeslagen. Nu regeren IT-technologie, de modernste shopping plaza's en de Petronas towers het beeld van het moderne Maleisië. Naast al deze uitingen van modern welvaartsstreven is het land overwegend islamitisch. Evenals zijn grote buurman Indonesië wordt ook hier de gematigde vorm van de islam gepraktiseerd. Fundamentalistische groeperingen worden goed in de gaten gehouden en eventueel opgerold. De nieuwe premier Abdullah Badawi ziet zijn landgenoten liever winkelen dan politiek bedrijven, want op het consumentisme is het moderne Maleisië groot geworden en op die koers willen het blijven doorgaan.
    Brigitte Ars was de afgelopen zes jaar als freelance journalist werkzaam in Maleisië. Haar ervaringen zijn gebundeld in het recent verschenen boek 'De sprong van de Maleise tijger'.

    Een gesprek over een land waar achter de façade van moderniteit een groot etnisch en religieus conflict dreigt.

    * De sprong van de Maleise tijger, verhalen uit kampong, longhouse en supercorridor, is uitgegeven bij Atlas, ISBN 9045011026.
    ---

  • vrijdag 26 november 2004
  • 09:02Interview

    ** Viroloog Ab Osterhaus over een 'onontkoombare' grieppandemie, met catastrofale gevolgen voor de wereldbevolking. ** Sociale scout in Rotterdam. ** Waar het om gaat: Principiële bezwaren tegen de aanschaf van kruisraketten.

    Meer informatie

    Klaus Stohr is de coördinator van het griepprogramma van de Wereld Gezondheids Organisatie, de WHO. Gisteren gaf hij een persconferentie aan het begin van een tweedaagse vergadering van de Aziatische gezondheidsministers die ook vandaag nog doorgaat in Bangkok, en daar zei hij het volgende: 'het vogelgriepvirus dat het afgelopen jaar in Azië gewoed heeft, zal naar alle waarschijnlijkheid ook de veroorzaker zijn van de eertsvolgende grieppandemie, een wereldwijde griepgolf onder mensen, die dan ook 30 procent van de wereldbevolking zal treffen met tussen de 2 en de 7 miljoen doden'. 'En', zei Stohr erbij, 'de vraag is niet of die epidemie er komt, maar wanneer die er komt. Want komen zal die'. Nou is er meer narigheid in de wereld waarvan we zeker weten dat het ons te wachten staat, zoals doodgaan, en dan scheelt het toch nog even of dat morgen is of over vijftig jaar, maar we vonden de uitspraken van Klaus Stohr toch weer heftig genoeg om ons licht op te steken bij viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

    En verder:

    Een reportage over een Rotterdams plan van de Stedelijke Adviescommissie voor de Multiculturele Stad (SAMS) over het invoeren van de sociale scout in de stad. Net als de voetbalscout voor voetbaltalent signaleert, moet de sociale scout bestaande burgerinitiatieven in kaart brengen om de samenwerking tussen overheid en burger beter te laten verlopen.

    En in de rubriek 'Waar het om gaat' over CDA-defensiewoordvoerder Roland Kortenhorst die geen principiële bezwaren blijkt te hebben tegen de aanschaf van kruisraketten. Leek het een jaar geleden voor het CDA nog een groot taboewoord, deze week maakte Kortenhorst duidelijk dat niet een principe ten grondslag ligt aan een voorlopig nee tegen kruisraketten, maar dat het simpel een kwestie van geld is. Komt er genoeg geld, dan komen de kruisraketten ook. Zit het zo? Gerard Legebeke praat met Roland Kortenhorst.
    ---

  • donderdag 25 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 25 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De inlichtingendienst AIVD arresteerde onlangs een medewerker die vertrouwelijke informatie lekte. Het bleek om een moslim te gaan die zijn extremistische geloofsgenoten voorzag van geheime AIVD-gegevens. Sindsdien lijkt elke moslim in dienst van het overheidsgezag verdacht. Vandaag wordt in Den Haag een besloten congres gehouden over Islam en Krijgsmacht. Het leger werft actief onder allochtonen, die vaak een islamitische levensovertuiging hebben. Moslim-miltairen worden ingezet op vredesmissies die zich steeds vaker afspelen in arabische landen, zoals Afghanistan en Irak. Dat levert op meerdere fronten spanningen op.
    Knokken voor de Waddenzee. Dat is het motto van de campagne die negen natuur- en milieuorganisaties de afgelopen maanden hebben gevoerd tegen de gaswinning in de Waddenzee. Een gesprek met Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten.
    Titel Track : Accidentally in love
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Counting Crows
    Componist : Duritz / Vickrey
    Label : Dreamworks
    Labelnummer : ccrowscdp7
    Duur : 3'10
    Nummer : 1
    Titel Track : The Joker
    Titel CD : Mellow rock hits of the 70's
    Uitvoerende : Steve Miller Band
    Componist : E. Curtis / S. Miller
    Label : Rhino
    Labelnummer : r2 72518
    Duur : 4'10

  • donderdag 25 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 25 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Amerika is het vandaag Thanksgiving, een grote feestdag. Maar de verzekeraars zijn helemaal niet dankbaar. De traditionele kalkoenmaaltijd wordt namelijk op een nieuwe, maar gevaarlijke manier bereid.
    Aanstaande zondag worden in Roemenië verkiezingen gehouden voor een nieuwe president en een nieuw parlement. Op vier jaar na, van '96 tot 2000, zijn de ex-communisten sinds de revolutie van 1989 steeds aan de macht geweest. Komend weekeinde zal het een-nek-aan nek race worden tussen de regerende PSD van premier Iliescu en de centrum-rechtse oppositiepartijen. Het is maar de vraag of die laatsten de kiezers zullen weten te overtuigen dat zij wèl in staat zijn om de economie weer vlot te trekken - en niet, net als in 2000, aan onderling gekrakeel ten onder zullen gaan. Paul Eufner ging op pad met de vraag wat er in de 15 jaar na de revolutie terecht is gekomen van de aanvankelijke hoop en verwachtingen.
    Vandaag vergadert het Internationaal Atoom Energie Agentschap in Wenen over de vraag of Iran voldoet aan internationale eisen dat ze hun uranium-verrijking-programma opschorten. Iran heeft ook net een nieuw akkoord met Europa gesloten. Een gesprek met correspondent Thomas Erdbrink over het continu veranderen van standpunt door de Iraanse overheid.
    Titel Track : Ain't no mountain high enough
    Titel CD : Motown's greatest hits
    Uitvoerende : Diana Ross
    Componist : Ashford / Simpson
    Label : Motown
    Labelnummer : 530 013-2
    Duur : 3'27

  • donderdag 25 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 25 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    D66 wordt wel de meest libertijnse partij van Nederland genoemd. Al vanaf de oprichting streven de Democraten een samenleving na waarin de mensen zich onbelemmerd kunnen ontplooien en hun leven naar eigen waarden en normen kunnen inrichten. Fractievoorzitter Boris Dittrich concludeerde tijdens het partijcongres in Arnhem dat er ook schaduwkanten zitten aan deze manier van samenleven. Is hij bekeerd? De partijleider van D66 geeft tekst en uitleg.
    Verslaafden hebben veel baat bij contact met medeverslaafden, toont onderzoek aan. Vandaar dat in Nederland steeds meer zogenaamde zelfhulpgroepen, zeg maar praatgroepen, voor verslaafden ontstaan. Vandaag organiseert het Trimbos-instituut een conferentie over de opkomst van dergelijke hulpgroepen. Verslaggever Esther de Hek sprak met Henk en Kees, twee ex-alcoholverslaafden die elkaar kennen uit de zelfhulpwereld.
    Titel Track : Daydream
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Serena Ryder
    Componist : Serena Ryder
    Label : Sony Music
    Labelnummer : Promo
    Duur : 3'40
    Nummer : 2

  • dinsdag 23 november 2004
  • 11:02Noorderlicht

    ** Lancet-studie 100.000 Irakese burgerdoden 'misleidend'. ** André Köbben praat over de dwaalwegen van de wetenschap ** In een nieuwe Paradisolezing vertelt Harald Merkelbach over het onbetrouwbare geheugen.

    Meer informatie

    Lancet-studie 100.000 Irakese burgerdoden 'misleidend'.

    Volgens het medisch tijdschrift The Lancet heeft de oorlog in Irak aan ruim honderdduizend mensen het leven gekost. Maar klopt dat cijfer? In Noorderlicht onthult onderzoeksleider Les Roberts hoe ze het onwaarschijnlijk hoge dodental hebben berekend.

    De onderzoekers interviewden 988 Irakese huishoudens over de gevallen doden in hun gezin, en stelden veel in het werk om de veiligheid van de interviewers en de geïnterviewden te waarborgen. Zoveel zelfs, dat de meest urgente vragen ongesteld bleven. De doodsoorzaak is niet gecontroleerd; om overlijdensaktes werd meestal niet gevraagd, en evenmin is nagegaan of de slachtoffers burgers waren of strijders. Onderzoeksleider Les Roberts zegt zelf dat "een deel van de doden, en misschien wel een groot deel, uit strijders zou kunnen bestaan".

    Op aandringen van de auteurs besloot The Lancet om de studie via een versnelde procedure te publiceren, vier dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het hoofdredactioneel commentaar spreekt uitsluitend van burgerslachtoffers. "Dat is misleiding", zegt epidemioloog Arnoud Verhoeff. "Het lijkt erop dat de politieke motieven die hier achter zitten een hele belangrijke rol hebben gespeeld bij het zo versneld publiceren van dit artikel en bij het uitvergroten van het resultaat".

    Een reportage van Jair Stein met:

    • Onderzoeksleider Les Roberts van de Johns Hopkins Universiteit

    • John Sloboda van de onafhankleijke organisatie Iraq Body Count

    • Arnoud Verhoeff, voorzitter van de Vereniging voor Epidemiologie

    • Folkert Jensma, hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

    Meer informatie over de studie in het Noorderlicht Nieuws- artikel 'Burgerdoden leven nog' en in de weblinks.

    -----

    Meer omstreden onderzoek

    Het bedenkelijke onderzoek naar Irakese burgerdoden staat niet op zichzelf. Steeds vaker blijkt dat wetenschappelijke gegevens worden misbruikt om de publieke opinie te beïnvloeden. Professor André Köbben, van huis uit antropoloog, publiceerde twee boeken waarin hij de dwaalwegen van de wetenschap aan de kaak stelde.

    Annemieke Smit sprak gisteravond met hem over de geloofwaardigheid van de wetenschap.

    -----

    Het onbetrouwbare geheugen

    Het geheugen van getuigen is niet altijd even betrouwbaar. Professor Harald Merckelbach, pschycholoog verbonden aan de Universiteit van Maastricht, deed hier jarenlang onderzoek naar. Aanstaande zondag spreekt hij hierover tijdens de laatste in een serie herfstlezingen, in Paradiso in Amsterdam.

    Voor de eerste reeks van vijf Herfstlezingen is als overkoepelend thema gekozen 'Herinnering en verbeelding'. In de lezingen worden onder meer psychologische, historische, literaire en gedragswetenschappelijke aspecten van herinnering en de werking van het geheugen belicht.

    De lezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 - 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 in Amsterdam. Toegangskaarten kosten EURO 9,-. OKW-donateurs betalen EURO 7,50. Aansluitend aan de lezing is er van 12.00 - 13.00 uur ruimte voor het stellen van vragen en discussie tussen het publiek en de spreker.

    Gedurende de hele serie besteedt de VPRO aandacht aan de Herfstlezingen in het radioprogramma Noorderlicht, steeds de dinsdag voorafgaand aan de lezing om 11.00 uur.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Paradiso en de VPRO.

  • dinsdag 23 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** De verkiezingen in Oekraïne. ** Een debat over het 'raadsel Poetin'. Poetin komt as. donderdag naar Den Haag. Hij komt als geroepen, want er valt heel wat uit te praten. ** Reactie van oud-opbouwwerker Beerenhout op het gesprek met Salah Sidali.

    Meer informatie

    Verkiezingen Oekraïne

    Peter d'Hamecourt vanuit Kiev over de verkiezingen in Oekraïne.
    ---

    Het raadsel 'Poetin'

    Donderdag 25 november komt de Russische president Vladimir Poetin naar Den Haag voor een Russisch-Europese top.
    Het bezoek - dat al een keertje werd uitgesteld - komt als geroepen, want er valt wel wat uit te praten. Zo heeft Poetin zich openlijk bemoeid met de verkiezingen in Oekraïne door de regeringskandidaat Viktor Janoekovitsj te steunen. Overigens liet Moskou vorige week weten een nieuwe generatie kernwapens te willen bouwen. Sommigen zien hierin een poging van Poetin om opnieuw een imperiaal Rusland uit te bouwen. Een hangende kwestie is nog steeds Tsjetsjenïe. Na 11 september is de kritiek van het westen op het gevoerde Russische beleid aldaar een beetje verstomd. Tot groot ongenoegen van sommige europarlementariërs die vinden dat Tsjetsjenië onverminderd meegenomen moet worden in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Rusland.

    Een debat met:
    Europarlementariër Bart Staes van de Europese Groenen, de Belgische slavist en militair analist Joris van Bladel die een boek over Poetin schrijft en Geert Groot Koerkamp, correspondent voor het Algemeen Dagblad in Moskou.
    ---

    Reactie op de kloof tussen 'wij' en 'zij'

    Een reactie van Jan Mahmud Beerenhout, oud-opbouwwerker te Amsterdam, op het gesprek met Salah Sidali van vanochtend. Beerenhout stuurde ons onderstaande mail en wij belden hem terug om zijn reactie live in de uitzending te geven:

    "Met enige verbazing luister ik vanochtend (weer) naar De Ochtenden, en hoor hoe u zich door import-moslims weer laat bedotten.
    Veel van wat er als 'Islamitisch' in dit programma wordt verkocht is dat alles behalve, en ruim 95 % van de koranische Islamitische wenken en voorschriften is in deze Nederlandse post-gristelijke samenleving niet toepasbaar. .

    Men zegt dat er 1 miljoen moslims in dit land zijn, en daaruit putten vooral de fundi's de indruk, en de verwoestende kracht, dat zij een macht van betekenis zijn. Dat is dus niet het geval. Niemand kan bewijzen dat er 1 miljoen moslims zijn, het is volstrekt nattevinfger werk, omdat dat op giswerk is gebaseerd. Van die ogelijke 1 miljoien is minstens 50% MINO (moslim in name only) en daarvan doet weer slechts 50% er 'iets'aan. Het moskee-bezoek is de achterliggende 3 jaar met 30% afgenomen.Die feiten feit worden niet belicht

    Ook de warme pleidpooien om 'de ouders' er meer bij te betrekken (bij het oplossen van het opvoedingsprobleem) is na 30-40 jaar immigratie- en integratiebeleid ridicuul. Die ouders hebben al die tijd er al niets van gebakken, en dat zou nu wel kunnen? Men heeft in immigrantenkringen stelselmatig de consequentie van de emigratiebeslissimng ontweken, en zichzelf niet of slecht voorbereid op die landverhuizing. De 'rekening' daarvoor kan men nimmer bij de ontvangende samenling leggen.

    Wat mij verbaasd is dat wederom 'het getal' (zie boven) niet in de beschouwingen wordt betrokken, en 'de moslims' of 'de marokkanen' of 'de turken' er niet op wordt gewezen dat zij in welke hoedanigheid, en combinatie dan ook, telkens een absolute minderheid in dit land zijn. Dat schept ook naar Islamitisch canoniek recht andere verplichtingen. De vraag om 'respect' die ik telkens ook hoor opborrelen ware te beantwoorden met ' welk respect heeft u dan voor de Nederlandse samenleving?' Getalsmatig , met slechts 10-15% immigranten, of 5% moslims, is Nederland geen multiculturele samenleving, en wordt Nederland dat ook niet.,

    Juist het gebrek aan aan inzicht in de eigen positie in Nederland en het gebrek respect voor die Nedelanbdse samenleving, het constant afgeven daarop, heeft geleid tot de fortuynistische kiezsersopstand. 'Als je een omelet wil bakken, moet je eieren stukslaan', is een frans gezegde, welnu voor de verwoestingen die de ongeclausuleerde, onbegeleide immigratie de achterliggende 30 jaar in 'onze wijken' heeft aangericht (waar ik helaas aan heb bijgedragen), bestaat nog geen enkel respect.

    De toon van het intervjoewers waren wat stelliger en confronteerder."
    ---

  • dinsdag 23 november 2004
  • 09:02Interview

    ** Marokkaans-Nederlands psychiater Salah Sidali over de kloof tussen 'wij' en 'zij'. ** Reportage over ouderen die samenwonen in een woongroep en zich zo minder alleen voelen. ** Reportage over Islamitische universiteiten; Ahmed Akgunduz, rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, stelt dat de meeste imams te weinig van de Nederlandse samenleving weten.

    Meer informatie

    De kloof tussen wij en zij

    'Dit is geen dreigement, maar we zijn al met een miljoen moslims. Als we één dag stoppen met werken, gaat Nederland failliet'. Dat stelde de Marokkaans-Nederlandse psychiater Salah Sidali tijdens een debat over de kloof tussen 'wij' en 'zij' dat zaterdag door het Marokkaanse blad Mzine was georganiseerd en waar de gemoederen hoog opliepen. Sidali, die te gast was naast onder anderen Michiel Smit van Nieuw Rechts en arabist Hans Jansen, was eerder forensich psychiater bij Justitie, werkte jarenlang bij het Riagg en is nu als psychiater verbonden aan een jeugdinstelling in Amsterdam, waar hij jeugdige delinquenten - veelal van Marokkaanse komaf - behandelt.

    Wat is er, precies drie weken na de moord op Theo van Gogh, te zeggen over de voor- en nadelige gevolgen van het debat dat in alle hevigheid woerdt over islam, moslims en de voedingsbodem voor terreur? En hoe verhoudt het gezinsleven in de Marokkaanse gemeenschap zich tot de samenleving buiten de voordeur?
    ---

    Abbeyfield: Samen oud worden in een woongroep

    Voor ouderen die hun oude dag niet alleen willen doorbrengen, biedt de Stichting Abbeyfield een oplossing. In Maastricht wonen acht alleenstaande ouderen samen in een woongroep. Ieder van hen heeft een eigen appartementje, maar ze delen een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De enige regel is dat 's middags samen de warme maaltijd gegeten wordt. Zo wordt voorkomen dat mensen die het risico lopen in eenzaamheid te vervallen zich terugtrekken en isoleren. Verslaggever Jetske Roetman sprak met bewoners en de voorzitter van de Stichting over het idee van Abbeyfield.
    ---

    Imams moeten zich meer inleven

    'De meeste imams in Nederland weten te weinig van de Nederlandse samenleving,' aldus de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, Ahmed Akgunduz. De imams zouden meer moeten weten van de Nederlandse en Europese cultuur en ze moeten Nederlands leren spreken. En daarmee lijkt de rector het eens te zijn met minister Verdonk die afgelopen weekend hetzelfde zei. Een gesprek met de rector en met de Rotterdamse wethouder van onderwijs en integratie, Leonard Geluk, die vindt dat de Rotterdamse imamopleiding erkenning moet krijgen.
    ---

  • maandag 22 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 22 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Het overheidsbeleid is erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Tienduizenden ouderen zijn aangesloten op een alarmcentrale en dat aantal stijgt explosief. De concurrentie op deze vechtmarkt is ongekend. In Het Onderzoek: wie draait er voor de kosten op?
    Titel Track : Hand in my pocket
    Titel CD : Jagged little pill
    Uitvoerende : Alanis Morissette
    Componist : A. Morissette / G. Ballard
    Label : Maverick
    Labelnummer : CDW45901
    Duur : 3'38
    Titel Track : The way it is
    Titel CD : Knuffelrock 3
    Uitvoerende : Bruce Hornsby & The Range
    Componist : Hornsby
    Label : Magnum
    Labelnummer : 477 866-2
    Duur : 4'55

  • maandag 22 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 22 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Volgens onderzoek van The Economist is Ierland het beste land om te wonen. Joost Augusteijn universiteit docent Ierse geschiedenis aan de universiteit van Leiden, reageert.
    Dubbelportret van een Oekraïner en een Pool die er beiden voor kiezen hun werk in een westelijker land uit te voeren. De Oekraïner trekt naar Polen en de Pool trekt naar Nederland. Hun argumenten lijken op elkaar.
    Vervolgens een gesprek met correspondent Ekke Overbeek in Oekraïne.. Hij komt met het laatste nieuws over de verkiezingen van zondag. Wie heeft er gewonnen en wat betekent dat?
    Blijkens het rapport van de Coalition Stop Childsoldiers zijn de laatste drie jaar meer dan 100.000 kindsoldaten in Afrika ingezet bij de verschillende oorlogen. Waarom worden er kinderen ingezet en kan dat nog worden gestopt?
    De Food and Drug Administration (FDA) in de VS heeft een waarschuwing afgegeven voor het gebruik van de abortuspil, nu er een derde vrouw is overleden door het gebruik van de pil. Marjan Moolenaar vertelt of en hoe politiek de FDA is en welke invloed Bush heeft op diens besluiten.
    Titel Track : Hold me now
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : The Polyphonic Spree
    Componist : Tim DeLaughter
    Label : Good Records
    Labelnummer : CDPOLY1
    Duur : 3:08
    Nummer : 1

  • maandag 22 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 22 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Te gast is de meest beruchte advocaat van België, Jef Vermassen. Hij schreef een boek over moordenaars en hun motieven. De samenleving wordt steeds gewelddadiger en Vermassen denkt te weten hoe dat komt. Zijn waarschuwing: het wordt alleen maar erger.
    Jef Vermassen
    Moordenaars en hun motieven
    Meulenhoff / Manteau
    ISBN: 90 599 0022 7
    Na de moord op Theo van Gogh zit de moslim-gemeenschap in Nederland in het verdomhoekje. Hoe reageert de moslim-intelligentsia hierop? Wat zijn haar analyses en oplossingen? Een reportage vanuit de Islamitische Universiteit in Rotterdam.
    Titel Track : Yellow
    Titel CD : Parachutes
    Uitvoerende : Coldplay
    Componist : Martin / Berryman
    Label : Capitol
    Labelnummer : 30162
    Duur : 3'45

  • vrijdag 19 november 2004
  • 11:02Argos

    Bloedige onlusten in Kosovo van tevoren bekend bij geheime diensten Navo.

    Meer informatie

    De bloedige onlusten in Kosovo op 17 en 18 maart van dit jaar waren van te voren bekend bij inlichtingendiensten van vooraanstaande NAVO-landen. Dat blijkt uit explosieve geheime inlichtingenrapporten, die Argos vrijdag openbaar maakt. De diensten hadden vanaf 23 februari gedetailleerde voorkennis over de planning van de onlusten door Albanese extremisten, maar ondernamen geen actie. Drie weken later zouden ze leiden tot 31 doden, 600 gewonden, honderden in brand gestoken huizen en kerkgebouwen en etnische zuivering onder de Servische minderheid. Naar buiten toe is altijd volgehouden dat KFOR, de door de NAVO geleide internationale troepenmacht in Kosovo, compleet werd verrast door de geweldsuitbarstingen en daardoor nauwelijks tot ingrijpen in staat. Desondanks prees de Nederlandse secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, KFOR voor het adequate optreden.

  • vrijdag 19 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** In Oekraïne wordt hevig gestreden om de presidentstitel, een strijd tussen huidig premier Yanukovych en oppositiekandidaat Yuschenko. Een verslag vanuit het westelijk gelegen L'viv, waar de steun voor Yuschenko het grootst is. ** Wekelijkse boekenrubriek.

    Meer informatie

    Yanukovych versus Yuschenko

    Aanstaande zondag vindt de tweede ronde plaats van de presidentsverkiezingen in Oekraïne. De strijd voor het presidentschap gaat tussen de huidige premier Viktor Yanukovych en oppositiekandidaat Viktor Yuschenko. Bij de eerste ronde, ruim twee weken geleden, behaalden beide kandidaten de meeste stemmen, maar van een echte uitslag was nauwelijks sprake. Alle waarnemers hadden op grote schaal onregelmatigheden geconstateerd en pas na een week liet de centrale verkiezingscommissie de twee kandidaten min of meer gelijk eindigen.

    Europa en Amerika noemen deze verkiezingen de belangrijkste gebeurtenis in Oekraïne, sinds het land in 1991 na de ineenstorting van de Sovjet Unie onafhankelijk werd. Het westen hoopt dan ook dat oppositiekandidaat Yuschenko wint en het land bevrijd wordt van de oligarchen die het land in hun greep houden. Maar ook Rusland heeft zo zijn voorkeur. President Poetin heeft de afgelopen weken al twee keer Kiev bezocht, en steekt zijn steun aan premier Yanukovych niet onder stoelen of banken.

    VPRO-verslaggevers Fred Stroobants en Sasza Malko waren tijdens en na de eerste ronde in de historische stad L'viv, in het westen van Oekraïne. Want daar is de steun voor de oppositie het grootst.
    ---

  • vrijdag 19 november 2004
  • 09:02Interview

    ** Socioloog en marktonderzoeker Frits Spangenberg pleit voor het afschaffen van uitkeringen voor jongeren, omdat ze verderfelijk zouden zijn voor de integratie. Een debat met Spangenberg, Forumdirecteur Sadik Harchaoui en Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen. ** Aflevering 1 van een reportageserie over een bureau dat hulp biedt bij het invullen van papieren: De Formulierenbrigade.

    Meer informatie

    Jongeren, aan de slag!

    'Mohammed B. is het bewijs van het failliet van de Nederlandse verzorgingsstaat', vindt socioloog en marktonderzoeker Frits Spangenberg. 'Een jongen van 26, recht van lijf en leden, die moet gewoon werken. Met een uitkering zit je in een uitzichtloze situatie. Je bent een loser en hebt geen status. De kans bestaat dat je dan elders compensatie zoekt.' Spangenberg pleit voor het afschaffen van uitkeringen voor jongeren, omdat ze fnuikend zouden zijn voor de integratie.
    Een debat met Frits Spangenberg, met Forumdirecteur en lid van de Taskforce Jeugdwerkloosheid Sadik Harchaoui en met Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen, het adviesorgaan van de regering op het gebied van arbeidsmarkt en sociale zekerheid.
    ---

    De formulierenbrigade, aflevering 1

    Nederland is een papierenland. Kwijtscheldingen, subsidies, uitkeringen en bijzondere regelingen, overal is een formulier voor. Elk jaar groeit de berg en eenvoudiger worden de formulieren ook al niet, het wordt juist steeds ingewikkelder, ondervinden veel mensen.

    Steeds meer mensen begrijpen de formulieren niet en zijn bang ze verkeerd in te vullen. Hierdoor lopen ze voorzieningen mis, of moeten ze geld betalen dat ze ook in hun zak hadden kunnen houden.
    Of het nu gaat om de keuze voor de juiste energieleverancier of de financiering van de kinderopvang: je bent er vele uren mee zoet.

    De gemeente Amsterdam heeft daarom, als onderdeel van armoedebestrijding, de formulierenbrigade opgericht. Een dienst die het lastige papierwerk invult voor mensen met een laag inkomen.

    Een reportage over de Formulierenbrigade van verslaggever Teun van de Keuken. Hij volgt - in een hyper modern gebouw in Amsterdam West- waar lekker handig ook de sociale dienst is gevestigd- brigadier Soraya Tordyo in haar strijd met de bureaucratie.
    ---

  • donderdag 18 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 18 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Moslims moeten meer eelt op hun ziel krijgen voor beledigingen, vindt minister Verdonk. Of is het beter dat moslims de gang naar de rechter maken om zich te verweren tegen godsdienstige krenkingen? Het onderzoeksuur zoekt antwoord op de vraag: Geeft het Nederlandse strafrecht - inclusief of exclusief de godslastering - houvast aan beledigde moslims?
    Wie zich ergert aan kwetsende spreekkoren in het voetbalstadion kan terecht bij een speciale strafcommissie van de KNVB. En wie zich ergert aan beledigende opmerkingen over zijn of haar geloof, kan naar de rechter. Dat is simpeler gezegd dan gedaan.
    Want: Is het Nederlands strafrecht daarvoor wel bedoeld ? En: Kunnen nieuwe gelovigen als moslims ook bescherming vinden in de Nederlandse rechtsspraak, wanneer ze zich gekwetst voelen in hun godsdienstige gevoelens ? Vragen die actueel zijn, nu de afgelopen dagen heftig politieke discussie is gevoerd over verwijdering van smalende godslastering uit het wetboek van strafrecht.
    In het Onderzoeksuur spraak Tijs van den Brink met juriste Sultan Gün over deze materie.
    En verder:
    Je leven vastgelegd in twintig bladzijden. Dat is het doel van een cursus van de Protestants Christelijke Ouderenbond. Die leert senioren hoe ze een zogenaamd 'levensboek' kunnen maken. Een overzicht met de meest indringende momenten van je leven. De cursus is bedacht voor de protestantse kerken. Oudere leden die lijden aan de ziekte van Alzheimer kunnen met hun levensboek beter contact houden met hun omgeving.
    Maar het levensboek trekt veel meer mensen aan. Verslaggever Steven Emmens ging naar Sneek, waar negen ouderen hun leven op een rij proberen te zetten.

  • donderdag 18 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 18 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Vandaag wordt in New York de aftrap gegeven voor het VN-jaar van het Microkrediet, leningen van vaak lage bedragen, waarmee bedrijfjes in de Derde Wereld het hoofd boven water kunnen houden. Ilona Eveleens schetst in een reportage hoe in Kenia deze vorm van financiering werkt. Met ontwikkelingsdeskundige professor Louk de la Rive Box daarna een gesprek over de voor- en nadelen van microkrediet.
    Praten we over microkrediet, dan praten we over Oikocredit, in 1975 opgericht door de Wereldraad van Kerken. Internationaal is Oikocredit inmiddels de grootste particuliere speler geworden op het terrein van microfinanciering. Bij Oikocredit Nederland kunnen ook particulieren sinds twee jaar hun geld beleggen.
    Zie voor meer informatie de link hiernaast.
    Afgelopen dinsdag benoemde president Bush zijn veiligheidsadviseur Condoleezza Rice tot nieuwe minister van buitenlandse zaken. Daarmee volgde Rice Colin Powell op, die na vier jaar ontslag nam. Wie is deze dame uit het zwarte zuiden van de Verenigde Staten? Richard Groenenboom sprak hierover met Amerika-kenner Frans Verhagen.
    Hij overleefde drie moordaanslagen, en werd vorige maand na een proces van twee jaar tot ieders verbazing vrijgesproken van hoogverraad. Sinds gisteren is de Zimbabwaan Morgan Tsvangirai in Nederland. Hij is DE oppositieleider in het land waar Robert Mugabe de scepter zwaait. Mugabe wordt geboycot door de hele westerse wereld, vanwege de staatsterreur die zijn regime pleegt. Maar deste enthousiaster ontvangt Nederland de leider van de MDC, de Beweging voor Democratische Verandering. Tsvangirai maakt een buitenlandse tour in verband met de verkiezingen die er in zijn land aankomen. Verslaggever Matthea Vrij sprak gisteravond met Tsvangirai en ze begon met het laatste nieuws. De opvolger van Mugabe zou namelijk bekend zijn, volgens een belangrijke krant van Zimbabwe, de Daily News. Het zou Emmerson Mnangagwa zijn, de huidige kamervoorzitter. Die staat bekend als minstens even on-democratisch als Mugabe. Zakt de moed Tsvangirai -na zijn vrijspraak- nu toch weer in de schoenen, was de vraag.
    Muziek 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Pretty
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Elliott Smith
    Componist : Elliott Smith
    Label : Domino
    Labelnummer : Domelliott1cp
    Duur : 4:55
    Nummer : 2
    Titel Track : America
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : David Knopfler
    Componist : David Knopfler
    Label : Edel Records
    Labelnummer : 0157425EREP
    Duur : 4:10
    Nummer : 2
    Titel Track : Company
    Titel CD : Green
    Uitvoerende : Sarah Fairfield
    Componist : Sarah Fairfield
    Label : Munich Records
    Labelnummer : BMCD 459
    Duur : 2:29
    Nummer : 6

  • donderdag 18 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 18 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een gesprek met Paul de Leeuw. Hij schreef een brief aan God waarin hij stelt dat God de mensen te afhankelijk van Zichzelf maakt. En hij was een van de ondertekenaars van de open brief aan minister Donner. Waar liggen volgens Paul de Leeuw de grenzen van de vrijheid van meningsuiting?
    Minister Kamp verzekerde de Tweede Kamer vorige week dat de Nederlandse militairen in maart uit Irak vertrekken. De enige optie die het kabinet nog open houdt is een verlenging van de missie met één of twee weken.
    Maar de legertop denkt daar heel anders over. Brigadegeneraal Bek bereidde zijn manschappen maandag voor op een verblijf van zes in plaats van vier maanden in Irak. Dat zou dus betekenen dat de missie in strijd met wat de minister zegt en wat de Tweede Kamer wil pas in mei wordt beëindigd.
    Muziek 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : En opeens zie ik me staan
    Titel CD : De Leeuw Brult! - Live in Ahoy (DVD)
    Uitvoerende : Paul de Leeuw
    Componist : C. Aznavour
    Tekstschrijver : G. Groot
    Label : Universal Music
    Labelnummer : 982 593-6
    Duur : 3:47
    Nummer : 28

  • dinsdag 16 november 2004
  • 11:02Noorderlicht

    In het kader van de Themaweek Geheim Geweld aandacht voor de blijvende schade na kindermishandeling. Bij kinderen die thuis geweld meemaken wordt door het imuunsysteen cortisol aangemaakt. Dit verstoort de hersenontwikkeling en veroorzaakt ziektes.

    Meer informatie

    Kindermishandeling en seksueel misbruik kunnen de hormoonhuishouding permanent ontregelen, met als gevolg een lange reeks psychische en lichamelijke aandoeningen, waaronder depressie, borderline, anorexia, schade aan het immuunsysteem en hersenafwijkingen. De grootste problemen worden veroorzaakt door het stresshormoon cortisol dat in hoge hoeveelheden schadelijk kan zijn voor het brein en het immuunsysteem.

    In het kader van de themaweek 'Geheim Geweld' vertellen vijf onderzoekers over de blijvende gevolgen van kindermishandeling. Presentatie: Jair Stein.

    1. Thomas Rinne is psychiater aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

    Rinne onderzocht de relatie tussen Borderline en een verstoord stress-systeem. Hij ontdekte dat vrouwen die als kind fysiek of seksueel misbruikt waren, 20 to 30 jaar later nog een verstoorde hormoonhuishouding hadden. Daardoor zijn ze veel gevoeliger voor stress en vatbaar voor depressie. Ook is bekend dat de stress-hormonen de hersenen negatief beïnvloeden: de hippocampus, een hersengebied dat betrokken is bij concentratie, wordt kleiner als gevolg van de overactieve stress-hormonen. Thomas Rinne is live in de studio.

    -------

    1. Joost Bakker onderzocht als medisch bioloog het verband tussen stress en het immuunsysteem.

    Bakker onderzocht ondermeer de gevolgen voor het immuunsysteem van een verhoogde concentratie stress-hormonen bij pasgeboren ratten. Zij bleken veel gevoeliger te worden voor de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Joost Bakker promoveerde bij Cobi Heijnen, hoogleraar psycho-neuroimmunologie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Joost Bakker is aan de telefoon.

    -------

    1. Frank Putnam is hoogleraar kindergeneeskunde en psychiatrie aan het Cincinnati Childrens's Hospital Medical Centre. Hij is ook wetenschappelijk directeur van 'Every Child Succeeds' een preventieprogramma tegen kindermishandeling.

    Putnam vergeleek een groep van 65 mishandelde en misbruikte meisjes met een controlegroep die niet mishandeld was, om te zien welke klachten zij ontwikkelen. Hij volgt de groep al zeventien jaar, en interviewde ook hun moeders. Inmiddels hebben sommige meisjes uit de groep zelf ook kinderen. Uit zijn onderzoek blijkt dat de mishandelde meisjes een scala van klachten ontwikkelen, waaronder depressie, angststoornissen, gedragsproblemen en lichamelijke klachten. Hij zag ook dat de mishandeling van generatie op generatie wordt doorgegeven, waardoor een keten van geweld ontstaat. Ger Jochems sprak Frank Putnam over zijn onderzoek.

    -------

    1. Wies van den Bosch is als psycholoog/psychotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met Borderline.

    Borderline Persoonlijkheid Stoornis wordt sterk geassocieerd met kindermishandeling en seksueel misbruik. In 1996 promoveerde Wies van den Bosch op de effectiviteit van Dialectische Gedragstherapie (DGT) bij Borderline. Hieruit bleek dat deze methode zelfs bij verslaafde patiënten effectief is. Zij introduceerde deze therapie in Nederland en is individueel DGT therapeut en opleider/trainer. Zij is ook werkzaam bij de forensisch psychiatrisch centrum Oldenkotte. Afgelopen 6 november sprak Wies van den Bosch op de Borderline Publieksdag in Vredenburg. Jair Stein deed verslag van de bijeenkomst.

    -------

    1. Francine Lamers-Winkelman is coördinator van het Kinder- en Jeugdtrauma Centrum Aerdenhout en verbonden aan de afdeling Orthopedagogiek van de Vrije Universiteit.

    Francine Lamers-Winkelman onderzoekt de mogelijkheden van therapeutische interventie bij getraumatiseerde kinderen. Ze behandelt mishandelde en misbruikte kinderen met speciale therapie, in de hoop ze te behoeden voor blijvende schade. Lukt dat ook? Lamers-Winkelman is aan de telefoon voor nadere uitleg.

  • dinsdag 16 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** De weigering van de Amerikanen om het Iraakse Rode Kruis toe te laten tot Fallujah. ** Reportage over de sluiting van tal van kleine bedrijfjes in het noorden van Italië, als gevolg van de globalisering. ** Peter Hermes, directeur van het NIZA, over het bezoek van de Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai in Nederland. ** Einde aan de prijzenoorlog in supermarkten?

    Meer informatie

    De situatie in Fallujah

    Het Amerikaanse offensief tegen de Irakese stad Fallujah loopt ten einde. Meer dan twaalfhonderd opstandelingen zijn de afgelopen dagen gedood, honderden soldaten zijn gewond, duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen en bivakkeren in de omgeving van de belegerde stad. Afgelopen zaterdag vertrok een konvooi van het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan uit Bagdad naar Fallujah om humanitaire hulp. Tot hun verbijstering werden ze door de Amerikanen tegengehouden.

    Volgens het Humanitair Oorlogsrecht heeft het Rode Kruis te allen tijde het recht om hulp te bieden aan de slachtoffers van een gewapend conflict. Een interview met Ahmad Rawi, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Irak.
    Aansluitend een gesprek met Willem Smit van het Nederlandse Rode Kruis. Hij is coördinator hulpverlening Midden-Oosten en Noord-Afrika. Een gesprek over de weigering van de Amerikanen om het Iraakse Rode Kruis toe te laten tot Fallujah.
    ---

    Italië

    Decennialang was de Italiaanse economie de aanjager van de Zuid Europese groei. De kleinschalige regionale opzet van de industrie heeft bedrijven als Beneton, Fiat en Alessi voorspoed gebracht. Maar door de globalisering is het Italiaanse groeiwonder een haperende machine geworden. De voordelen veranderen in nadelen en ondernemers kijken vertwijfeld naar de agressieve manier waarop de Chinezen hun markten overnemen. Een duidelijk antwoord hebben zij vooralsnog niet. Vorige maand kwam het World Economic Forum met hun jaarlijkse hitlijst van meest competitieve landen. Italië was wederom zes plaatsen gezakt. Ze bezetten nu de zevenenveertigste plaats, achter Botswana.

    Vandaag begint in Italië nog zo'n berucht fenomeen: stakingen! Met een estafette langs alle bedrijfstakken zal het openbare leven deze maand wel ontwricht raken. Maarten Veeger, correspondent van het Financieel Dagblad in Milaan en VPRO-maker Olaf Oudheusden, namen de temperatuur van de Italiaanse economie. Zij hoorden een waarschuwende werkgeversbaas Luca di Montezemelo op een verjaardagsfeestje in Ancona en een klagende directeur Tiziano Ghidini die met zijn pannenfabriek de Chinese concurrentie niet meer de baas kan.....
    ---

    Zimbabwe

    Het is erg stil rond Zimbabwe en dat lijkt president Mugabe prima uit te komen.
    Hij zit stevig in het zadel en de kansen voor de oppositie om daar verandering in aan te brengen lijkt kleiner dan ooit.

    Aanstaande donderdag zal de Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai, een bezoek brengen aan Nederland. Hij werd half oktober nog vrijgesproken van hoogverraad.
    Een gesprek met Peter Hermes, directeur van het NIZA - het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika - die Morgan Tsvangirai heeft uitgenodigd.
    ---

    Einde aan de prijzenoorlog?

    De CDA-fractie in de Tweede Kamer overweegt supermarkten te verbieden waren onder de inkoopprijs te verkopen. Op deze manier willen zij een einde maken aan de prijzenoorlog. Supermarktorganisatie Laurus steunt dit initiatief. 'Het gaat hier om een te ver doorgeslagen liberalisme, vrije concurrentie is niet onder alle omstandigheden wenselijk. Het zal de vrije concurrentie niet knevelen', aldus een woordvoerder van Laurus.
    Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen, de koepelorganisatie voor supermarkten, is tegen het plan. Het zou de vrije marktwerking belemmeren. Een gesprek met Joop Atsma, Kamerlid voor het CDA.
    ---

  • dinsdag 16 november 2004
  • 09:02Interview

    ** Waar staat de PvdA in het terrorismedebat? Een gesprek met Wouter Bos. ** Waar het om gaat: Theo van Gogh versus Buttiglione.

    Meer informatie

    Waar staat de PvdA in het terrorismedebat?

    Afgelopen donderdag was het eerste grote Kamerdebat naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh en alles wat er sindsdien in Nederland gebeurd is. De Volkskrant schreef daar zaterdag over: 'Het onwezenlijke was dat het vooral Van Aartsen, Dittrich, Wilders en Van As waren die Remkes het vuur na aan de schenen legden. Waar was de linkse oppositie? Chris Kijne praat met fractievoorzitter Wouter Bos.
    ---

    Waar het om gaat: Theo van Gogh versus Buttiglione

    Gesprek met André Rouvoet naar aanleiding van zijn uitspraak afgelopen zaterdag op het congres van de Christen Unie waar hij spreekt over 'politiekcorrecte selectiviteit in het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting'. Hij doelt dan op van Gogh en Buttiglione.
    Kan Theo van Gogh als held van het vrije woord de geschiedenis ingaan, terwijl Buttiglione geen eurocommissaris mocht worden omdat hij, als conservatief katholiek, hardop zei wat hij dacht?
    ---

  • maandag 15 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 15 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Dertig jaar geleden verscheen een rapport dat de wereld beroerde: Grenzen aan de Groei van de Club van Rome. De auteurs van het rapport verwachtten dat het mis zou gaan met de wereld als we met zijn allen in hetzelfde tempo olie, gas, bossen en zoet water zouden opmaken en de aarde blijven vervuilen. Nu maken de auteurs van Grenzen aan de Groei opnieuw de balans op. Wat gaat er volgens de nieuwste berekeningen van onderzoeker Dennis Meadows gebeuren met de aarde? En hoe kijken Nederlandse wetenschappers tegen het nieuwe boek aan?

  • maandag 15 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 15 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een gesprek met correspondent Kjeld Duits in Japan over de Dream Machine: een apparaat waarmee dromen kunnen worden opgewekt. Duits gaat de machine zelf uitproberen.
    Ook dit jaar landen er weer veel Afrikaanse asielzoekers op het Italiaanse eiland Lampedusa. Tijdens de lange procedure vervelen de vaak jonge jongens zich. Maar dankzij het voetbalteam 'Senza Frontiere' - dat 'Zonder Grenzen' betekent - hoeft dat sinds 2,5 jaar niet meer. Initiatiefnemer Danilo Zenaro biedt de mogelijkheid om twee keer in de week te trainen en één keer in de week een wedstrijd te spelen. Sinds een maand is verslaggever Angelo van Schaik de rechtermiddenvelder. Hij maakte een portret van zijn team.
    De Iraans-Nederlandse socioloog en publicist Shervin Nekuee ging terug naar zijn geboorteland, en ontdekte een veelzijdigheid die in het westen nauwelijks voor mogelijk wordt gehouden. Hij geeft een tussenstand van zijn waarnemingen, die volgend jaar zullen leiden tot een boek. ' Iran verbaast me elke dag weer.'

  • maandag 15 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 15 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Het Interview een gesprek met voormalig directeur van Artsen zonder Grenzen in Irak, de Nederlander Hans van de Weerd. Hij woonde de afgelopen 6 maanden in Bagdad. In De Ochtenden vertelt hij over zijn ervaringen, over zijn gesprekken met leiders van het verzet en over de vele burgerslachtoffers die er in Irak vallen.
    Het aantal allochtone kinderen in het Brandwondencentrum in Beverwijk is schrikbarend hoog. Volgens de Brandwondenstichting is soms 75 procent van de patiëntjes van allochtone afkomst. De GG&GD in Amsterdam geeft daarom cursussen aan Marokkaanse en Turkse ouders. Daarin wordt ze geleerd om de risico's te beperken. Zo moet de mooie, maar wankele theepot bijvoorbeeld vervangen worden door een solide oerhollandse thermoskan.

  • vrijdag 12 november 2004
  • 11:02Argos

    Argos over het ondergeschoven kind in medicijnland. En verder rechtstreeks verslag van de herdenking van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat die in de Egyptische hoofdstad Cairo plaatsvindt.

    Meer informatie

    In Nederland komen meer dan 10 kinderen per jaar om door bijwerkingen van medicijnen. De helft van de medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn niet getest op effectiviteit en veiligheid voor kinderen. En tussen de Nederlandse ziekenhuizen zijn er door gebrek aan kennis grote verschillen in het toedienen van medicijnen aan kinderen. Dat zeggen kinderartsen en onderzoekers in Argos. Ook hebben ze felle kritiek op de manier waarop het ministerie van Volksgezondheid met het probleem omgaat. En de voorstellen die de Europese Unie onlangs deed om de farmaceutische industrie te dwingen meer onderzoek te doen naar kindermedicijnen, zijn volgens de critici ontoereikend.

    En verder: Rechtstreeks verslag, in samenwerking met het Radio 1 Journaal:
    Met o.a. contacten met correspondenten in Caïro en Ramallah en achtergrondgesprekken met publiciste Anja Meulenbelt en Midden-Oostendeskundigen Jan Keulen en Arjan El Fassed.

    "Arafat stierf in het militaire ziekenhuis Clamart op 11 november 2004 om 03.30 uur", zei behandelend arts Christian Estripeau dondernacht tegen verslaggevers buiten het ziekenhuis. Arafat werd op 29 oktober overgebracht naar het militair ziekenhuis Percy even buiten de Franse hoofdstad. De eerste dagen was hij nog bij bewustzijn, maar sinds 3 november lag de man die het symbool was van de Palestijnse strijd voor zelfbeschikking in een coma. De laatste dagen ging zijn gezondheid verder achteruit na een hersenbloeding.

    Het lichaam van de overleden Palestijnse president Yasser Arafat is overgevlogen naar de Egyptische hoofdstad Cairo. Daar zal vandaag een uitvaartceremonie plaatsvinden. Daarna wordt Arafat nog overgebracht naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om daar begraven te worden bij zijn zwaar gehavende hoofdkwartier, de Muqata.

    De voorzitter van het Palestijnse parlement Rawhi Fattouh zal gedurende zestig dagen functioneren als interimleider van de Palestijnen na de dood van Yasser Arafat. Palestijnse leiders kwamen dat woensdag overeen. Op de lange termijn wordt gevreesd voor een machtsstrijd.

    In tegenstelling tot veel andere leiders in het Midden-Oosten had de 75-jarige Arafat geen duidelijke 'kroonprins'. Tijdens zijn lange carrière als leider van al-Fatah en later van de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) hield hij naaste medewerkers altijd kort. Arafat deelde de macht niet graag.

    Volgens de Basiswet van de Palestijnse Autoriteit neemt de voorzitter van het parlement na de dood van Arafat diens taken waar. Volgens artikel 19 moeten dan binnen zestig dagen verkiezingen volgen. De huidige parlementsvoorzitter Rawi Fattouh (55) mist een machtsbasis en zal niet meer dan een overgangsfiguur zijn binnen de Palestijnse Autoriteit.

    Israël houdt na het overlijden van Ararafat rekening met ongeregeldheden in de bezette gebieden en pogingen om joodse nederzettingen en legerposten aan te vallen. Ook is Jeruzalem bang dat veel Palestijnen de schuld voor Arafats dood in de schoenen van Israël zullen schuiven. Het was immers de Israëlische regering die Arafat de afgelopen jaren praktisch opgesloten hield in zijn hoofdkwartier in Ramallah. Bovendien heeft Israël herhaaldelijk gedreigd Arafat te zullen doden.

    Een ander punt van zorg is dat Arafat herhaaldelijk heeft laten weten dat hij graag begraven wil worden op de heilige Tempelberg in Jeruzalem. Israël staat dit echter niet toe, omdat dit te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt en bovendien de woede zou wekken van veel Israëliërs die Arafat vooral als terrorist beschouwen.
    Bron: ANP
    ---

  • vrijdag 12 november 2004
  • 10:02Buitenland

    Rechtstreeks verslag van de herdenking van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat die in de Egyptische hoofdstad Cairo plaatsvindt.

    Meer informatie

    Rechtstreeks verslag, in samenwerking met het Radio 1 Journaal:
    Met o.a. Chris Kijne en Bert van Sloten met studiogasten: Jan Keulen, journalist en Midden Oosten specialist, Arjan El Fassed, Nederlandse Palestijn, Anja Meulenbelt, schrijfster van boeken over de Palestijnse zaak en werkzaam voor gezondheidsorganisatie in de Gaza strook.
    Verder contact met correspondenten: Mustapha Oukbih, Midden Oosten correspondent vanuit Ramallah, Sjifra Herschberg, Radio 1 Journaal correspondent Israël, Jetteke van Wijk, Radio 1 correspondent in Jeruzalem, Trees Kosterman, Nederlandse vrouw met Palestijnse echtgenoot en woonachtig in Galilea en een gesprek met Martin van Krefeld, militair historicus in Israël.

    Onder andere de volgende onderwerpen: Wat voor man was Arafat en zijn symboolwaarde in Palestina. Verslag van de voorbereidingen in Ramallah op de begrafenis. Verwachtingen wie de macht gaat krijgen na de verwachte verkiezingen in Palestina. De plechtigheid in Cairo. De verwachtingen van Israël over de komende machtsstrijd. Uitvoering vredesproces. Verdere stappen van Israël om tot terugtrekking uit de Bezette Gebieden te komen. De verwachte machtsstrijd binnen de PLO en tussen de PLO, Hamas en Fatah.
    ---

    "Arafat stierf in het militaire ziekenhuis Clamart op 11 november 2004 om 03.30 uur", zei behandelend arts Christian Estripeau dondernacht tegen verslaggevers buiten het ziekenhuis. Arafat werd op 29 oktober overgebracht naar het militair ziekenhuis Percy even buiten de Franse hoofdstad. De eerste dagen was hij nog bij bewustzijn, maar sinds 3 november lag de man die het symbool was van de Palestijnse strijd voor zelfbeschikking in een coma. De laatste dagen ging zijn gezondheid verder achteruit na een hersenbloeding.

    Het lichaam van de overleden Palestijnse president Yasser Arafat is overgevlogen naar de Egyptische hoofdstad Cairo. Daar zal vandaag een uitvaartceremonie plaatsvinden. Daarna wordt Arafat nog overgebracht naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om daar begraven te worden bij zijn zwaar gehavende hoofdkwartier, de Muqata.

    De voorzitter van het Palestijnse parlement Rawhi Fattouh zal gedurende zestig dagen functioneren als interimleider van de Palestijnen na de dood van Yasser Arafat. Palestijnse leiders kwamen dat woensdag overeen. Op de lange termijn wordt gevreesd voor een machtsstrijd.

    In tegenstelling tot veel andere leiders in het Midden-Oosten had de 75-jarige Arafat geen duidelijke 'kroonprins'. Tijdens zijn lange carrière als leider van al-Fatah en later van de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) hield hij naaste medewerkers altijd kort. Arafat deelde de macht niet graag.

    Volgens de Basiswet van de Palestijnse Autoriteit neemt de voorzitter van het parlement na de dood van Arafat diens taken waar. Volgens artikel 19 moeten dan binnen zestig dagen verkiezingen volgen. De huidige parlementsvoorzitter Rawi Fattouh (55) mist een machtsbasis en zal niet meer dan een overgangsfiguur zijn binnen de Palestijnse Autoriteit.

    Israël houdt na het overlijden van Ararafat rekening met ongeregeldheden in de bezette gebieden en pogingen om joodse nederzettingen en legerposten aan te vallen. Ook is Jeruzalem bang dat veel Palestijnen de schuld voor Arafats dood in de schoenen van Israël zullen schuiven. Het was immers de Israëlische regering die Arafat de afgelopen jaren praktisch opgesloten hield in zijn hoofdkwartier in Ramallah. Bovendien heeft Israël herhaaldelijk gedreigd Arafat te zullen doden.

    Een ander punt van zorg is dat Arafat herhaaldelijk heeft laten weten dat hij graag begraven wil worden op de heilige Tempelberg in Jeruzalem. Israël staat dit echter niet toe, omdat dit te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt en bovendien de woede zou wekken van veel Israëliërs die Arafat vooral als terrorist beschouwen.
    Bron: ANP
    ---

  • vrijdag 12 november 2004
  • 09:02Interview

    ** Gesprek met islamitisch geestelijk verzorger en publicist Ali Eddaoudi over de vraag hoe je radicale moslims het beste kunt bereiken. ** De gevolgen van de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg en wat voor problemen dat oplevert voor een stad als Utrecht. ** Dagboek Gaza. ** Uitvaartplechtigheid Arafat.

    Meer informatie

    Hoe bereik je radicale moslims?

    De beroepsallochtonen zetten zichzelf buitenspel. De Amsterdamse wethouder Aboutaleb, Marokkaanse Kamerleden, voorzitters van organisaties, ze weten totaal niet wat er leeft onder jongeren zoals Mohammed B. en Samir A. 'Door moslims die andere visies hebben dan men in Nederland wil horen het etiket 'radicaal' op te plakken, maak je ze monddood.' Dat stelt Ali Eddaoudi, publicist, islamitisch geestelijk verzorger in de Bredase Koepelgevangenis en docent maatschappijleer aan een middelbare school .

    De vraag is: hoe bereik je moslims zoals Mohammed B. dan wel? Ali Eddaoudi denkt het te weten. Hij heeft een plan bedacht om door te dringen tot het hart van conservatief islamitisch Nederland. Vandaag gaat zijn brief aan minister Donner op de post.
    ---

    Stop toestroom straatprostituees Utrecht

    De tippelzone in Utrecht raakt overvol. Sinds er op de Theemsweg in Amsterdam niet meer getippeld kan worden, wijken de straatprostituees van daar uit naar de Utrechtse tippelzone. De Utrechtse wethouder Hans Spekman, kondigde daarom eerder deze week maatregelen aan, om de toestroom van prostituees uit andere steden tegen te gaan. Hij vreest dat de problemen nog groter zullen worden, als Den haag en Rotterdam hun tippelzones straks ook gaan sluiten. Een debat hierover met de Utrechtse wethouder Hans Spekman van de Partij van de Arbeid, die zijn tippelzone in stand wil houden en de Rotterdamse wethouder Marianne van den Anker van Leefbaar Rotterdam, belast met het tippelbeleid in Rotterdam. Verder een gesprek met Gerda de Ruiter van het hulpverleningsproject Huiskamer Aanloop Prostituees.
    ---

    Dagboek Gaza

    Hans Jaap Melissen, correspondent voor de Wereldomroep was de afgelopen week in Israël en de Gazastrook. Een verslag van de laatste dagen voor het overlijden van Yasser Arafat.
    ---

    Arafat wordt begraven

    Een gesprek met Mustapha Oukbih over de dag van vandaag, waarop Arafat begraven zal worden in Ramallah nadat er een uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden in Cairo.
    ---

  • donderdag 11 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 11 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Officieel wordt de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers na 28 dagen beëindigd. Maar wat gebeurt er met - meewerkende - asielzoekers die niet op tijd hun reispapieren krijgen? Worden die op straat gezet? Als de wet gehandhaafd wordt wel. Maar gebeurt het ook daadwerkelijk?
    Gesprek: Ook in het derde uur aandacht voor de spanningen in Nederland. In Rotterdam-West - een wijk waar driekwart van de bevolking allochtoon is - houden de mensen de adem in. En dat terwijl christenen, moslims en hindoes daar al jaren met elkaar in gesprek zijn. Gaat het in Rotterdam lukken om de boel bij elkaar te houden? Een gesprek met predikant Hans van Dolder, voorzitter van het overleg tussen kerken en moskeeën.

  • donderdag 11 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 11 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Elke jaar landen er veel Afrikaanse asielzoekers op het Italiaanse eiland Lampedusa. Voor de jongeren werd halverwege 2001 het voetbalteam 'Senza Frontiere' opgericht, dat 'Zonder grenzen' betekent. Initiatiefnemer Danilo Zenaro biedt daarmee de mogelijkheid om twee keer in de week te trainen en één keer in de week een wedstrijd te spelen. Sinds een maand is verslaggever Angelo van Schaik de rechtermiddenvelder. Hij maakte een reportage over zijn teamgenoten.
    Het leven van Yasser Arafat stond voor een groot deel in het teken van zijn strijd met Israel.
    Het Radio 1 Journaal maakte een overzicht van die strijd.
    Ooit was het het Zwitserland van West-Afrika, maar Ivoorkust belandde aan het einde van de jaren '90 in een burgeroorlog. Twee jaar geleden werd een vredesakkoord gesloten, maar de voormalige Franse kolonie is nu terug bij af. Rebellen houden het noorden van het land in handen, de afgelopen week bombardeerde de regering de rebellenstad Bouaké en daarop vernietigde de Franse luchtmacht vrijwel de hele Ivoriaanse luchtmacht. De Franse VN-troepen faciliteren inmiddels de evacuatie van mensen die weg willen.
    In Nederland zijn wij volop bezig met het geweld dat in ons land plaats vindt. Geweld dat we tot voor kort alleen maar gewend waren uit Islamitische landen. Hoe kijken ze in die landen naar de gebeurtenissen in ons land? Daarover praat ik met correspondenten in drie islamitische landen.

  • donderdag 11 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 11 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Na de moord op Theo van Gogh dreigt de situatie in Nederland te escaleren: kerken en moskeeën worden in brand gestoken, moslim-scholen gaan in vlammen op. De geest is uit de fles, zo lijkt het. Is dat proces nog te stoppen? En hoe dan? Wat moet er gebeuren? Dat zijn de vragen aan de Rotterdamse hoogleraar Henri Beunders, Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid en VVD-Tweede Kamerlid Leatitia Griffith.
    Het aantal allochtone kinderen in het Brandwondencentrum in Beverwijk is de laatste jaren schrikbarend hoog. Volgens de Brandwondenstichting is soms 75 procent van de patiëntjes van allochtone afkomst. De GG&GD in Amsterdam geeft daarom cursussen aan Marokkaanse en Turkse ouders. Roelof Bosma bezocht zo'n cursus, maar ging eerst langs bij een zogenaamd littekenspreekuur in Beverwijk.

  • dinsdag 09 november 2004
  • 11:02Noorderlicht

    ** Wim Hupperetz schreef 800 geschiedenis van de Visserstraat in Breda. ** Prof. Jaap Murre vertelt over geheugen en vergeten in een nieuwe Paradisolezing. ** Fysicus Doyne Farmer gebruikte de chaos-theorie om winst te maken in Las Vegas en op Wall Street. Zijn specialisme: het voorspellen van onvoorspelbare processen.

    Meer informatie

    Geheugen van een straat

    Peter van Hambroek en Floris van Nispen zijn twee voorname bewoners van de Visserstraat in Breda rond 1400. Zij en vele anderen figureren in het onderzoek 'Het geheugen van een straat', van de historicus Wim Hupperetz. Aan de hand van de levens van ongeveer 4000 mensen, die in de afgelopen 800 jaar de Visserstraat hebben bewoond, illustreert Hupperetz de rijkdom en het verval van wat ooit een straat was van de elite van Breda.

    Verslaggever Annemieke Smit maakte samen met Hupperetz een aantal wandelingen door de tijd om het geheugen van de Visserstraat op te halen.

    Op 12 november promoveert Hupperetz op zijn onderzoek aan de Universiteit van Tlburg. Van zijn proefschrift verschijnt ook een handelseditie: 'Het geheugen van een straat. Achthonderd jaar wonen in de Visserstraat te Breda'. (Uitgeverij Matrijs, Utrecht. ISBN 90-5345-256-7).

    -----

    Het grote vergeten

    Hoe snel zakt het geheugen aan kennis van de wereld en ons eigen leven weg? Vergeten ouderen sneller dan jongeren? Hoe verwoest dementie ons geheugen? Het grote vergeten staat centraal in een nieuwe Paradisolezing door prof. dr. Jaap Murre.

    Jaap Murre is bijzonder hoogleraar Neurale Modellen van Cognitie aan de Universiteit Maastricht en universitair hoofddocent Psychonomie aan de Universiteit van Amsterdam.

    Voor de eerste reeks van vijf Herfstlezingen is als overkoepelend thema gekozen 'Herinnering en verbeelding'. In de lezingen worden onder meer psychologische, historische, literaire en gedragswetenschappelijke aspecten van herinnering en de werking van het geheugen belicht.

    De lezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 - 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 in Amsterdam. Toegangskaarten kosten EURO 9,-. OKW-donateurs betalen EURO 7,50. Aansluitend aan de lezing is er van 12.00 - 13.00 uur ruimte voor het stellen van vragen en discussie tussen het publiek en de spreker.

    Gedurende de hele serie besteedt de VPRO aandacht aan de Herfstlezingen in het radioprogramma Noorderlicht, steeds de dinsdag voorafgaand aan de lezing om 11.00 uur.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Paradiso en de VPRO.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    1. Romeinse gezichtscrème;

    1. Poes zonder nies;

    1. Oma op zee

    ...vindt u bij Nieuws en Noorderlog (bovenste twee links).

    -----

    Winnen van Wall Street

    De briljante fysicus Doyne Farmer benutte zijn natuurkundige kennis om de casino's in Las Vegas en de beurzen op Wall Street te verslaan. Hij is ervan overtuigd dat chaotische processen te voorspellen zijn, en dat heeft hij ook bewezen. Met zijn bedrijf Prediction Company maakte hij succesvolle beursvoorspellingen, die hem een rijk man maakten.

    Tussen Las Vegas en Wall Street door, onderzocht Farmer complexe vloeistofstromen, zonnevlekken en ijstijden. Samen met de beroemde fysicus Stuart Kaufman probeerde hij complexe moleculen te laten ontstaan in een zelfgebrouwde oersoep, om zo evolutie na te bootsen in de reageerbuis.

    De loopbaan van Farmer lijkt even onnavolgbaar als de grillige processen die hij bestudeert. Maar het centrale thema in zijn werk is duidelijk: de zoektocht naar orde in de chaos.

    Na zijn commerciele uitstapje bij Prediction Company is Doyne Farmer terug in de academische wereld. Bij het Santa Fe Institute in New Mexico onderzoekt hij algemene eigenschappen van de financiele markt. Vorige week was Farmer in Nederland voor een reeks gastcolleges aan de Universiteit van Amsterdam. Verslaggever Jair Stein sprak met hem.

  • dinsdag 09 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Wie is de vrouw van Yasser Arafat, die een belangrijke rol achter de schermen lijkt te spelen? ** Offensief van Amerikaanse en Irakese troepen in Fallujah. ** Uitgeprocedeerde Somaliërs vechten hun terugkeer naar Somalië aan. Hoe (on)veilig is Somalië? ** Nieuwsvergaring wordt moeilijk door komst C2000-systeem.

    Meer informatie

    Meer dan de vrouw van: Suha Arafat

    Sinds Yasser Arafat is overgebracht naar een militair ziekenhuis nabij Parijs is ook zijn vrouw Suha Arafat weer in beeld. Gisteren veroorzaakte ze een rel door een aangekondigd bezoek van de PLO-top aan Arafat te weigeren. Op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera verklaarde ze dat de Palestijnse autoriteiten munt willen slaan uit de aanstaande dood van haar man; dat ze hem 'levend willen begraven'.

    Wie is deze vrouw, die al jaren van haar man gescheiden, in Parijs woont? Een gesprek met journalist Max van Weezel. In 1996 ontmoette hij de 'first lady' van de Palestijnen toen die nog met man en dochter in een huis in Gaza woonde. Dit interview is te lezen in het boek 'Op heilige grond: achter de schermen van het vredesproces in het Midden-Oosten' dat hij samen met Leonard Ornstein schreef.

    * Op heilige grond: achter de schermen van het vredesproces in het Midden-Oosten is uitgegeven bij Promotheus, 2001.
    Journalistieke beschrijving van de moeizame pogingen tot vredesonderhandeling tussen Israël en de Palestijnen na de Oslo-accoorden van 1993.
    ---

    Bezetting Fallujah

    In Fallujah is het offensief van Amerikaanse en Irakese troepen in volle gang. Vanochtend hadden ze al een station veroverd van waaruit ze de stad straat voor straat willen veroveren. De voorhoede bestaat uit honderden Amerikaanse mariniers. Irakese mariniers volgen, verrichten arrestaties en nemen wapens in beslag. Een gesprek met NRC-correspondent Thomas Erdbrink vanuit buurland Iran.
    ---

    Is Somalië wel veilig genoeg?

    Volgens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie kunnen uitgeprocedeerde Somaliërs - onder bepaalde voorwaarden - teruggestuurd worden naar hun land. Maar is Somalië wel zo veilig? De laatste vredesonderhandelingen hebben tot de zoveelste interimregering geleid, maar voorlopig zit die - vanwege de veiligheidssituatie - nog in buurland Kenia. En afgelopen week laaiden er felle gevechten op bij de grens met het onafhankelijke noorden. Over deze jongste ontwikkelingen praat Jacqueline Maris met Somalisch student en PvdA-lid Kaalid Hassan.

    Sinds begin dit jaar liggen er al meer dan tien zaken bij het Europese Hof in Straatsburg van Somaliërs die de vermeende veiligheid aanvechten. Een gesprek met journalist Rik Delhaas en Annemiek de Wit van vluchtelingenorganisatie ASPV. Ze zijn beiden net terug uit de Afrikaanse Hoorn. Annemiek de Wit bezocht voor vluchtelingenorganisatie ASPV Somaliland, dat zich in 1991 onafhankelijk verklaarde. Rik Delhaas verbleef drie weken in Somalië's hoofdstad Mogadishu, waar de straten worden beheerst door tienduizenden losgeslagen militieleden.
    ---

    Fotopersbureau van Leeuwen

    Binnenkort zullen de hulpdiensten in Nederland overstappen op het nieuwe, beter beveiligde communicatiesysteem C2000. Afluisteren van politie en brandweer wordt daarmee praktisch onmogelijk. Voor persfotograaf Jos van Leeuwen blijft dit niet zonder gevolgen. Midden in Den Haag heeft hij ruim dertig jaar samen met zijn vrouw een fotopersbureau aan huis. Dag en nacht leven zij tussen de scanners, waardoor ze vierentwintig uur per dag op de hoogte zijn van wat er in de regio gebeurt. De komst van C2000 betekent voor hem het einde aan deze vorm van nieuwsfotografie én aan een leven temidden van permanente ruis.
    ---

  • dinsdag 09 november 2004
  • 09:02Interview

    ** Gesprek met Agnes Jongerius, die keihard heeft onderhandeld voor Lodewijk de Waal van het FNV om tot een Sociaal Akkoord te komen. ** Hoe reageert Marokko na de moord op Theo van Gogh en de oproep om het moslimextremisme te veroordelen? ** Waar het om gaat: Paul Scheffer gooit alles op één hoop.

    Meer informatie

    Toponderhandelaar Jongerius

    Maanden van gesteggel, geschaadde persoonlijke verhoudingen en zelfs scheldpartijen waren er aan voorafgegaan. Maar vorige week, uitgerekend in de week waarin Nederland in de ban was van heel ander nieuws, smeedden kabinet en sociale partners alsnog het Sociale Akkoord dat zo lang onmogelijk leek. Eén van de hoofdrolspelers in de slepende onderhandelingen was FNV-bestuurder Agnes Jongerius. Ze staat bekend als een harde onderhandelaar die heel precies weet wat ze wil. De machtigste vrouw binnen het FNV wordt ze genoemd, en de Moeder Theresa van de vakbond. Is er na de achterliggende turbulente periode ook volgens haar sprake van een 'win-win-win-situatie' en wat heeft zij persoonlijk gewonnen bij deze uitkomst?.
    ---

    Marokko

    Hoe reageerde Marokko na de moord op Theo van Gogh en de oproep van Bolkestein aan Koning Mohammed VI het moslimextremisme te veroordelen? Sietske de Boer, correspondente voor de Wereldomroep en de GPD, sprak onder meer met Sa'adine Othmani, secretaris-generaal van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling, de grootste islamitische oppositiepartij in Marokko.
    ---

    Waar het om gaat: Scheffer gooit alles op één hoop

    In het paginagrote artikel van Paul Scheffer in het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag - waarin hij een schets geeft van Nederland na de moord op Theo van Gogh - wordt alles met alles in verband gebracht. Bij de passage over de verwaarlozing van de rechtshandhaving, de handhaving van de rechtsstaat, verloor interviewer Gerard Legebeke even het overzicht. Hij vraagt Paul Scheffer om uitleg.
    ---

  • maandag 08 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 8 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Boeren en bedrijven die genetisch gemanipuleerde gewassen willen verbouwen, weten sinds vorige week wat de spelregels zijn. Die staan in een akkoord dat een commissie van voor- en tegenstanders van genetische manipulatie vorige week presenteerde aan minister Veerman. Dat lijkt mooi, maar hoe deugdelijk is dit akkoord? En waar zit de pijn?
    Repo: Bij de val van de Muur sloten Oost- en Westberlijners elkaar in de armen, dansten, dronken bier bij de Brandenburgertor. Het Nederlandse echtpaar Sjaak en Marjan de Groot was op die dag in Berlijn. Hij voor zijn werk, zij voor museumbezoek. Bij toeval waren ze dus hoogstpersoonlijk ooggetuige van de val van de Muur.
    Hij sprak meerdere keren met Yasser Arafat en met leiders van radicaal-islamitische organisaties als Hezbollah en Hamas. Ook gaf hij college op de fundamentalistische Islamitische Universiteit in Gaza en trok hij zich het lot aan van uit Israel gedeporteerde Palestijnen. Deze en andere ontmoetingen staan beschreven in een boek dat zaterdag verscheen. De schrijver heet Anne van der Bijl en hij werkt voor de christelijke organisatie Open Doors. Een gesprek over zijn boek en zijn opmerkelijke contacten in het Midden-Oosten.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Opstand
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Blof
    Componist : Blof
    Label : EMI
    Labelnummer : BL3187
    Duur : 4'01
    Nummer : 1

  • maandag 08 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 8 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Dinsdag aanstaande is het 15 jaar geleden dat de Berlijnse Muur werd opengebroken en Oost- en West-Duitsers elkaar de handen schudden. In 1961, midden in de Koude Oorlog, werd deze muur gebouwd. Tijdens de bouw werd een particulier radiostation opgericht: Radio Stacheldraht, ofwel 'Radio Prikkeldraad'. Met mega-versterkers werden de Oost-Berlijners opgeroepen te vluchten en de bouw van de muur te staken. Correspondent Hans Verbeek keert naar de 'uitzendlocaties' terug met de initiatiefnemer.
    Mient Jan Faber bracht , op uitnodiging van een studentenorganisatie voor mensenrechten, een bezoek aan Noord-Irak. En constateerde dat er ook onder jongeren nog altijd een wereld van verschil is tussen Bagdad en het Noorden.
    Muziek 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Mensch
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Herbert Gronemeyer
    Componist : Herbert Gronemeyer
    Label : EMI
    Labelnummer : 5 51298 2 6
    Duur : 4'00
    Titel Track : True love is hard to find
    Titel CD : True love
    Uitvoerende : Toots and the Maytals with Bonny Raitt
    Componist : Frederick Hibbert
    Label : V2 Records
    Labelnummer : VVR1027102
    Duur : 4'27
    Nummer : 2
    Titel Track : Everlasting love
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Jamie Cullum
    Componist : Cason / Gayden
    Label : Universal
    Labelnummer : JAMIEPRO4
    Duur : 3'17
    Nummer : 1

  • maandag 08 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 8 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Bart-Jan Spruyt van de conservatieve Edmund Burke Stichting wil in zee gaan met politicus Geert Wilders. Waarom is dat? En wat willen de twee samen bereiken in 'de strijd tegen het moslim-fundamentalisme'?
    Tienduizenden ouders betalen de zorg voor hun gehandicapte kinderen uit het zogeheten persoonsgebonden budget. Maar staatssecretaris Ross van Volksgezondheid overweegt nieuwe regels op te leggen. Ze bedreigt daarmee een wankel evenwicht binnen duizenden gezinnen. Steven Emmens ging er op bezoek bij de familie Schreuder om erachter te komen wat zo'n persoonsgebonden budget betekent. Wat doen ze ermee, kan het goedkoper, en zijn er eigenlijk wel alternatieven?
    Muziek 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Won't give in
    Titel CD : Everyone is here
    Uitvoerende : The Finn Brothers
    Componist : Neil Finn / Tim Finn
    Label : Parlophone
    Labelnummer : 07243-864816-2-7
    Duur : 4'16
    Nummer : 1

  • vrijdag 05 november 2004
  • 11:02Argos

    Argos over strafrecht en militairen op buitenlandse missie

    Meer informatie

    De vrijspraak voor marinier Eric O. bracht verschillende Tweede Kamerleden tot zeer negatieve kwalificaties over het Openbaar Ministerie. Toen het OM een week geleden aankondigde in hoger beroep te gaan, waren de negatieve politieke reacties nog feller.
    Kritiek van politici, terwijl een zaak nog onder de rechter is. Kan dat? Waarom is het OM - ondanks de te verwachten negatieve reacties - toch in hoger beroep gegaan? Wat is de inhoud van het vonnis van de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank, die tot vrijspraak besloot? En wat zijn de implicaties daarvan?
    ---

    Persconferentie

    Kort aandacht voor de persconferentie van de Amsterdamse Driehoek (Cohen, de Wit, van Welten) naar aanleiding van de moord op Van Gogh.
    ---

  • vrijdag 05 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Reacties op de mogelijke dood van Arafat. ** Gesprek met Addie Koster van Dokters van de Wereld over de situatie in Afghanistan. ** Indiase parlementariërs worden verdacht van strafbare feiten. ** Gerard Oonk wil dat Nederland het probleem van de Kastelozen aan de orde stelt op de EU-India Top. ** Wekelijkse boekenrubriek, met Aukje Holtrop.

    Meer informatie

    Arafat waarschijnlijk dood

    Oscar Garschagen is correspondent van NRC Handelsblad voor Israël en de Palestijnse Gebieden. René Aquarone werkt op de Gazastrook voor de Vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNRWA. Mouin Rabbani, vanuit Ramallah, is analist bij de ICG, de International Crisis Group voor het Midden Oosten.
    Teun van de Keuken praat met hen over de dood van Arafat en de gevolgen daarvan.
    ---

    Afghanistan

    Een gesprek met hulpverleenster/ vroedvrouw Addie Koster van de Franse organisatie 'Dokters van de Wereld'. Na de gijzeling van drie buitenlandse VN-medewerkers vorige week donderdag in Afghanistan, wordt het werken voor haar steeds moeilijker. De ontvoerders zijn leden van Het Leger van Moslims, een afsplitsing van de Taliban. Vandaag zou het ultimatum aflopen.
    Gisteren vertrok Koster naar Islamabad in Pakistan; in de hoop spoedig terug naar Afghanistan te kunnen om haar werk daar voort te zetten.
    ---

    India

    Op maandag 8 november wordt de EU-India Top gehouden in Den Haag. Hét moment voor de Landelijke Werkgroep India om aandacht te vragen voor de Kastendiscriminatie.
    India is de grootste democratie ter wereld, maar bijna een kwart van de 541 Indiase parlementariërs wordt verdacht van strafbare feiten. De aanklachten die tegen de parlementsleden lopen variëren van corruptie, moord, afpersing tot zelfs verkrachting. Dit meldt het onafhankelijke onderzoeksinstituut Public Affairs Centre in Bangalore. Hoe is het mogelijk dat deze parlementsleden worden toegelaten tot het Indiase Parlement? De kiescommissie van India heeft het instituut inzage gegeven in de beëdigde verklaringen die de leden van het Parlement hebben moeten afleggen.

    Een gesprek met Dr. Samuel Paul, de samensteller van het rapport. Verder een interview met Gerard Oonk, coördinator van de Landelijke Werkgroep India. Hij wil dat Nederland als voorzitter van de Europese Unie het probleem van de Kastelozen, de Dalits, aan de orde stelt op de EU-India top.
    ---

  • vrijdag 05 november 2004
  • 09:02Interview

    ** De waarnemend voorzitter van Forum, Sadik Harchaoui, vindt dat er een Deltaplan moet komen tegen radicalisering van moslimjongeren. ** Reportage over de mogelijkheden van Downsyndroomkinderen in het middelbaar onderwijs.

    Meer informatie

    Deltaplan tegen radicalisering moslimjongeren

    Vandaag wordt Mohammed B. voorgeleid. In Amsterdam komen vanmiddag alle Marokkaanse politici en bestuurders bijeen om ideëen uit te wisselen naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh dinsdag jl. En tijdens het vrijdaggebed zullen alle moskeëen vanmiddag stilstaan bij de moord en de nasleep.

    'Nederland staat op een tweesprong', zei minister Verdonk dinsdagavond tijdens de kabaalwake op de Dam. Hoe zorgen we er voor dat we de goede weg inslaan? Sadik Harchaoui, waarnemend voorzitter van het Instituut voor Multiculturele ontwikkeling Forum, bepleit daarvoor een Deltaplan tegen de radicalisering van moslims. Hoe stelt hij zich dat voor?
    ---

    Weinig toekomst zonder 'rugzakje'

    Een reportage over de mogelijkheden van Downsyndroomkinderen in het middelbaar onderwijs. Na het voortgezet onderwijs houdt de extra financiering in de vorm van het 'rugzakje' op. Doorstromen naar het MBO is niet vanzelfsprekend. Een portret van Lize, zij is zestien jaar en rondde afgelopen zomer haar VMBO-opleiding af. Aansluitend op de reportage een reactie van PvdA kamerlid José Smits.
    ---

  • donderdag 04 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 4 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Wat leren kinderen in godsdienstlessen op islamitische basisscholen ? De onderwijsinspectie leverde er de afgelopen jaren stevige kritiek op. Op last van onderwijs-minister Van der Hoeven wordt er gewerkt aan een islamitische godsdienstmethode die beter aansluit op de Nederlandse cultuur. In het onderzoeksuur: De moeizame weg van de emancipatie van de islamtische godsdienstles.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : No Ending
    Titel CD : Faded Seaside Glamour
    Uitvoerende : Delays
    Componist : Delays
    Label : Rouch Trade Records
    Labelnummer : 5 050159 811427
    Duur : 4'42
    Nummer : 5

  • donderdag 04 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 4 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Voor de vierde achtereenvolgende ochtend staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen centraal, opnieuw in samenwerking met de collega's van de Vara en de VPRO in het project "De Ochtenden goes West".
    De meeste Amerikanen hebben net de "eerste dag erna" achter de rug. Waarmee staan de kranten in Amerika vol?
    In Washingon praat Chris Kijne vervolgens met politicoloog Ivo Daalder, verbonden aan het toonaangevende Brookings Institute.
    Terug in Hilversum een gesprek met de drie buitenlandwoordvoerders van CDA, PvdA en VVD. Wat gaan deze verkiezingen en de voorlopige uitslag betekenen voor de relaties tussen de VS en Europa en de plek van Amerika in de wereld als geheel?
    Muziek 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Hickory Wind
    Titel CD : Te Grand Parsons Anthology
    Uitvoerende : The Byrds
    Componist : The Byrds
    Label : Rhino
    Labelnummer : R2 76 780
    Duur : 3'00
    Titel Track : Landslide
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : The Dixie Chicks
    Componist : Nicks
    Label : Columbia
    Labelnummer : 12512 1
    Duur : 3'47

  • donderdag 04 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 4 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Islamoloog Hans Jansen waarschuwt al vele jaren voor de gevaren van de radicale islam. Hij concludeert dat de Koran in verschillende stromingen dienst doet als vrijbrief (license to kill) om moordaanslagen te plegen. Tegen dit soort groeperingen moet hard en consequent worden opgetreden, stelt Jansen. Hij is bang dat de openlijke kritiek op de radicale islam verstomt, nu een moordaanslag Theo van Gogh het zwijgen heeft opgelegd.
    Ook Margalith Kleijwegt neemt deel aan het gesprek. Zij is journalist van het opinieweekblad Vrij Nederland en kenner van de scene waarin de radicale moslims in Amsterdam zich begeven.
    Een chronische ziekte legt beperkingen op. Dat geldt voor bekende ziekten als ms en reuma maar ook psychiatrische ziekten kunnen chronisch zijn. Juist zo'n psychiatrische stoornis is een handicap bij het daten en het vrienden maken. Daarom is er sinds begin dit jaar een speciaal internet datingbureau voor psychiatrische patienten.
    Zie: www.vriendstap.nl
    Muziek 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Loco in Acapulco
    Titel CD : The singles+
    Uitvoerende : The Four Tops
    Componist : Collins / Dozier
    Label : BR Music
    Labelnummer : bs 8121-2
    Duur : 4'31
    Titel Track : Somethin' is goin' on
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Cliff Richard
    Componist : Marcus Hummon / David Mullen / Steve Mandile
    Label : Decca Records
    Labelnummer : 475 6523
    Duur : 3'43
    Nummer : 1

  • dinsdag 02 november 2004
  • 11:02Noorderlicht

    In het derde uur van de Ochtenden aandacht voor de moord op Theo van Gogh in Amsterdam. Noorderlicht komt deze week te vervallen.

    Meer informatie
  • dinsdag 02 november 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Filmmaker Theo van Gogh doodgeschoten in Amsterdam. ** De Ochtenden Goes West: De laatste ontwikkelingen in de belangrijkste staten van Amerika en een reportage over een gebedsgroep die al dagen vast en bidt voor de juiste overwinning.

    Meer informatie

    Theo van Gogh om het leven gebracht

    Filmmaker Theo van Gogh (47) is in Amsterdam doodgeschoten. Dat meldt zijn productiemaatschappij. AT5 meldde eerder dat hij zou zijn neergestoken op de Linnaeusstraat in Amsterdam.

    Hij zou zijn gevonden met een brief op zijn lichaam. Deze is volgens geruchten met een mes in zijn borst vastgestoken. Het zou gaan om een brief met islamitische teksten. Ook ooggetuigen van het misdrijf bevestigen dat het om Van Gogh gaat. De moord vond plaats voor het Stadsdeelkantoor Oost, toen het slachtoffer het gebouw verliet. Hij zou de overkant van de straat nog hebben bereikt. De verdachte rende weg richting het Oosterpark, aan de andere kant van het park werd hij gepakt door de politie die al naar hem op zoek was. Hierbij ontstond een schietpartij, waarbij een motoragent gewond raakte. De vermoedelijke dader zou in zijn been zijn geschoten en gearresteerd. De politie heeft de directe omgeving, waaronder het naastgelegen Oosterpark, afgesloten.

    Een woordvoerster van de politie in Amsterdam erkent dat een persoon is doodgeschoten, maar wil nog niet zeggen om wie het gaat. Volgens de politie moet de familie van het slachtoffer nog worden ingelicht.
    ---

    De Ochtenden in the USA

    Zelden is er zo'n spannende race geweest om het Amerikaanse presidentschap, zelden hebben ook zoveel mensen in de wereld en in Amerika zelf het gevoel gehad dat de race tussen John Kerry en George W. Bush de belangrijkste in hun leven is. En dus is er zelden ook zo veel bericht over de ins en outs van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En nu moet het ook maar eens over zijn en moeten die verkiezingen er komen. Vandaag gaat het eindelijk gebeuren: Amerika gaat ter stembus, en evenals gisteren, morgen en donderdag zit een team van de VARA, de EO en deVPRO klaar in de studio's van de American University in Washington - WAMU -om rechtstreeks verslag te doen van de laatste stand van zaken.

    In dit uur analyseren publicist Cees Heesters, journalist Victor Frölke van het NRC en ex-politica en Wereldbank-medewerkster Maartje van Putten de laatste ontwikkelingen in de belangrijkste staten onder leiding van Chris Kijne.

    Vandaag is het de kiezer die beslist. Hoewel, er zijn Amerikanen die er anders over denken. Die de afgelopen veertig dagen op de knieen gegaan zijn: 'Opdat Gods wil geschiede'.
    Verslaggever Matthea Vrij las op internet over een stadje waar continu gebed plaatsvindt voor de verkiezingen. Op zoek naar deze volcontinu-bidders reisde ze af naar Sedalia, Missouri. Afgelopen zaterdagavond, in het centrum van het stadje, ging ze af op het geluid van gezang.
    ---

  • dinsdag 02 november 2004
  • 09:02Interview

    ** De Ochtenden Goes West: Rondje tafel met de gasten van vandaag en Jacqueline Maris volgt de totstandkoming van de voorpagina van de Los Angeles Times. ** Discussie over de kabinetsplannen en financiering van het Hoger Onderwijs.

    Meer informatie

    De Ochtenden in the USA

    Zelden is er zo'n spannende race geweest om het Amerikaanse presidentschap, zelden hebben ook zoveel mensen in de wereld en in Amerika zelf het gevoel gehad dat de race tussen John Kerry en George W. Bush de belangrijkste in hun leven is. En dus is er zelden ook zo veel bericht over de ins en outs van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En nu moet het ook maar eens over zijn en moeten die verkiezingen er komen. Vandaag gaat het eindelijk gebeuren: Amerika gaat ter stembus, en evenals gisteren, morgen en donderdag zit een team van de VARA, de EO en de VPRO klaar in de studio's van de American University in Washington - WAMU -om rechtstreeks verslag te doen van de laatste stand van zaken.

    Jacqueline Maris heeft de totstandkoming van de voorpagina van de Los Angeles Times gevolgd.
    ---

    De strijd om de student

    Afgelopen vrijdag heeft de Ministerraad voorstellen besproken van staatssecretaris Rutte voor nieuwe financiering van het Hoger Onderwijs. In dit nieuwe stelsel kunnen studenten studieplaatsen kopen bij de onderwijsinstelling van hun keuze. Door de Rijksbijdrage afhankelijk te maken van het aantal ingeschreven studenten, zullen universiteiten en hogescholen meer met elkaar moeten concurreren om studenten naar zich toe te lokken. Ook de studiefinanciering verandert: de terugbetaling wordt versoepeld en meer inkomensafhankelijk.

    Een discussie over de kabinetsplannen met Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, Ed d'Hondt, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU en Kim Toering, voorzitter studentenvakbond LSVB.
    ---

  • maandag 01 november 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 1 nov 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De live-uitzending uit Washington loopt in dit uur door. Verder aandacht voor:
    Chronisch zieken en gehandicapten zijn twee maal zo vaak eenzaam dan gezonde mensen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Rode Kruis uit heeft laten voeren.
    Dat ze vaak eenzaam zijn, heeft niet alleen te maken met hun eigen handicap waardoor ze bijvoorbeeld minder mobiel, ziek of zielig zijn. Een belangrijke oorzaak is juist de houding van de gezonde mensen. Veertig procent van hen geeft aan dat ze moeite hebben met het benaderen van zieken en gehandicapten. En dertig procent loopt zelfs liever een straatje om, om zo contact te vermijden. Het Rode Kruis is nu gestart met een campagne om zieken en gehandicapten in contact te brengen met gezonde mensen. Ruud Tombrock is de campagneleider bij het Rode Kruis van dit project.
    En alweer zijn alle ogen gericht op de schietverenigingen in ons land. Kerkrade, Tiel, Landgraaf - de drama's stapelen zich op. Vorige week schoot een man zijn vrouw, haar vriend en daarna ook zichzelf dood. Hij was lid van een schietvereniging en had drie wapens thuis in de kluis.
    Maar kunnen de schietverenigingen er wat aan doen dat het elke keer misgaat? Of moeten de regels NOG strenger? Een gesprek met Laetitia Griffith, 2e kamerlid van de VVD.
    Eén op de tien Nederlanders heeft last van langdurige slapeloosheid, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerd proefschrift. Maar slechts een enkele chronisch slechte slaper gaat met deze klachten naar de huisarts. En ook de huisarts blijkt vaak onvoldoende opgeleid om de slaapproblemen effectief aan te pakken. Slaapdeskundige Karel Schreuder wijt het slechte slapen aan de 24-uurseconomie. Schreuder is als arts verbonden aan het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen Kempenhage in het Brabantse Heeze.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Kathleen
    Titel CD : Hello Starling
    Uitvoerende : Josh Ritter
    Componist : Ritter
    Label : Setanta
    Labelnummer : SETCD138
    Duur : 4'02
    Nummer : 2
    Titel Track : Wrapped up in books
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Belle and Sebastian
    Componist : Richard Colburn
    Label : Rough Trade
    Labelnummer : RTRADSCDP180A
    Duur : 3'13
    Nummer : 1

  • maandag 01 november 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 1 nov 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Onder die titel komt De Ochtenden 3 dagen lang live uit Washington. Chris Kijne blikt met Nederlanders in Amerika terug op de campagne. Verder een reportage over een christelijke gebedsgroep die dagenlang bidt en vast voor de presidentsverkiezingen. En er wordt live geschakeld met een verslaggever bij de Los Angeles Times.

  • maandag 01 november 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 1 nov 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Het Interview met Wim Deetman, CDA-burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Namens de gemeenten protesteerde hij tegen het kabinetsbeleid. Maar is dat protest effectief? En in hoeverre lijkt de huidige kabinetsploeg op zijn eigen bezuinigingsdrang als onderwijsminister in de jaren 80?