infrastructuur

De hoofdinfrastructuur is nagenoeg gerealiseerd. De dwarsverbindingen aan de oostzijde van het project zijn gereed. Aan de westzijde van het plangebied zullen de dwarsverbindingen worden gerealiseerd na ontmanteling van het NS-emplacement. Met de Erasmusbrug is er een stadsas van Rotterdam-Noord naar Rotterdam-Zuid ontstaan. Deze stadsas en de dwarsverbindingen samen vormen het raamwerk van de Kop van Zuid, waar de verschillende deelprojecten aan zijn opgehangen.

Laan op Zuid
Met de aanleg van de Laan op Zuid is de Kop van Zuid direct gekoppeld aan de ring van snelwegen om Rotterdam. Het zijn de van oost naar west lopende dwarsverbindingen die de omliggende wijken met de Kop van Zuid verbinden. De Laan op Zuid is in de definitieve situatie aangelegd, met uitzondering van het zuidelijke gedeelte, dat een tijdelijk tracé volgt, in afwachting van de ontmanteling van het NS-emplacement.

Metrostation Wilhelminaplein
Het nieuwe station is gelegen in de bestaande Erasmuslijn tussen de stations Leuvehaven en Rijnhaven. Het ligt in een helling en is van alle metrostations het diepst gelegen. Er zijn geen pilaren of kolommen gebruikt, zodat reizigers vanaf bijna elke plek het station overzien. De bouw van het Varkenoordse viaduct is begonnen in 1993 en opgeleverd in juni 1997. Architect is Zwarts & Jansma Architecten uit Amsterdam.

Varkenoordse Viaduct
Het het Varkenoordse Viaduct is samen met de Erasmusbrug, het metrostation Wilhelminaplein en de aanleg van de TramPlus onderdeel van de hoofdinfrastructuur. Als zodanig wordt ze gezien als essentieel voor de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Het gebied moet immers snel en eenvoudig te bereiken zijn, zowel voor bewoners, bezoekers en het bedrijfsleven. Landelijke overheid en de gemeente Rotterdam staan hiervoor garant en hebben gezamenlijk de hoofdinfrastructuur gefinancierd.De bouw van het Varkenoordse viaduct is begonnen in 1993 en opgeleverd in september 1996.Architect is Marja Haring van Gemeentewerken Rotterdam.