afleveringenarchief
  • maandag 28 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 28 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De Nederlandse pensioenfondsen hebben gezamenlijk ettelijke honderden miljoenen Euro's te besteden op de beleggingsmarkt. - Hoeveel van al dat geld wordt duurzaam belegd, en wat staat daarover in de jaarverslagen van de pensioenfondsen? De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling trok het na en de resultaten bleken mager. Pensioenfondsen zetten maar een paar procent van hun vermogen in voor duurzame ontwikkeling. Hoe komt dat, en wat moet er veranderen?
    Sinds 1 januari 2005 is het principe van de vrije marktwerking losgelaten op de fysiotherapeuten. Vooral fysiotherapeuten met een eigen praktijk hebben hier veel problemen mee. Wat iedereen al verwachtte, gebeurt namelijk ook: de zorgverzekeraars grijpen de regie. De vraag is of dit niet te voorzien was en als dit wel het geval was, waarom is er dan niets gebeurt. We gaan hierover praten met Kitty Bouten van de fysiotherapeutengroep VOTE en Bas Eenhoorn, voorzitter van de beroepsvereniging, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : What's the colour of money
    Titel CD : Back to the 80's pop & wave
    Uitvoerende : Hollywood Beyond
    Componist : Rogers / Rose
    Label : Sony Music Media
    Labelnummer : 501266 2
    Duur : 3'25

  • maandag 28 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 28 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Miljarden euro's werden er wereldwijd ingezameld om de getroffen Tsunami-slachtoffers in Azië te helpen. In India lijken echter de mensen die het dichtst bij de getroffen dorpen wonen zich het minst te bekommeren om de ontredderde landgenoten. India wordt nog steeds beheerst door het kastestelsel. Mensen uit een hogere kaste voelen zich vaak niet geroepen om mensen die in hun ogen minder waard zijn te helpen. Hoe solidair is India met de getroffen medeburgers? En welke rol speelt het kastesysteem hierin?
    Het uitzetten van radicale imams zoals besloten door minister Verdonk, wordt in Frankrijk al lange tijd gepraktizeerd. Hoe bevalt het daar? En in hoeverre kun je de Franse en Nederlandse situatie in dit opzicht met elkaar vergelijken? Een gesprek met correspondent Roger Strijland.
    Muziek 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Kisses
    Titel CD : Schizo
    Uitvoerende : Can_of_be
    Componist : Scott, J.
    Label : Eigen beheer
    Labelnummer : 8 716773 000421
    Duur : 3'07
    Nummer : 4

  • maandag 28 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 28 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een gesprek met Geert Dales over alle aandacht voor het nieuwe beginselmanifest van de VVD. Dales heeft de commissie geleid die hier het afgelopen jaar aan geschreven heeft. Hij geeft antwoord op de vraag hoe de VVD om wil gaan met de Islam. Hoe kun je alleen de uitwassen van een religie aanpakken, zonder de religie zelf ook aan te pakken? En wat wil de partij met de vrijheid van Onderwijs?
    Toen het Kamerlid Leen van Dijke medio jaren negentig diefstal met homoseksueel gedrag vergeleek, kreeg hij een heleboel kritiek over zich uitgestort. Ook D66 sprak hier schande van. Boris Dittrich concludeerde naar aanleiding van het intrerview in Nieuwe Revu dat Van Dijke homoseksuelen criminaliseerde. Hij vond het ook logisch dat er een strafklacht tegen hem werd ingediend. Vorige week deelde Dittrichs partijgenoot Boris van der Ham mee dat D66 nu anders op zo'n uitspraak zou reageren. Een excuus is dus op zijn plaats, vindt het voormalig Kamerlid Van Dijke. Aan Boris van der Ham de vraag of hij bereid is ook die stap te zetten.
    Muziek 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Stay awake
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : The Sheer
    Componist : Van Liemt
    Label : Barson Musiq
    Labelnummer : 986 992-8
    Duur : 3'45
    Nummer : 1

  • vrijdag 25 februari 2005
  • 11:02Argos

    ** De Nederlandse gastvrijheid wordt onder de loep genomen, nu het CDA en VVD de regels nog verder willen aanscherpen als iemand van buiten de Europese Unie naar Nederland wil komen; een visum is blijkbaar niet genoeg. ** Buiten Argos: Problemen aan de UvA.

    Meer informatie

    'Nederland is geen goed gastland voor internationale instellingen', dat zei Tjaco van den Hout van het Hof van Arbitrage afgelopen dinsdag in de uitzending. Gisteren werd bekend dat ook het octrooibureau, dat met 2.700 medewerkers de grootste internationale instelling in Nederland is, zich niet welkom voelt. De angst voor terrorisme en de angst voor steeds meer buitenanders die zich hier vestigen lijkt zo ver doorgeslagen dat we onszelf in de vingers snijden. Daarentegen vinden nederlanders het de normaalste zaak van de wereld dat ze naar elk land op vakantie kunnen, maar omgekeerd ligt dat dus heel anders.

    Mensen die uit landen buiten de Europese Unie komen moeten een visum aanvragen om naar Nederland te komen. Daarbij wil de Nederlandse overheid het naadje van de kous weten. Dat kan grote problemen opleveren. Zo erg dat het Nederlandse bedrijfsleven klaagt over het probleem dat zakenrelaties het land niet inkomen. Toch willen CDA en VVD de procedure nog verder aanscherpen.
    Argos over de Nederlandse gastvrijheid
    ---

    Gisteren gingen sinds jaren honderden rechtenstudenten de straat op. Ze demonstreerden voor beter onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. De UvA kampt behalve dit probleem, nog met andere problemen.
    Elles de Bruin praat hierover met Sijbolt Noorda, voorzitter van het College van Bestuur, en Hendrik Kaptein, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad.
    ---

  • vrijdag 25 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** De recente nucleaire ontwikkelingen in Iran. ** Krijgen de Amerikanen of de Soennieten wat ze hebben willen in Fallujah? ** België probeert in het reine te komen met het koloniale verleden in Congo. ** Wekelijkse boekenrubriek, met Sjoerd de Jong.

    Meer informatie

    De afgelopen week stond in het teken van het verzoeningsbezoek van George Bush aan Europa, met gisteren de slotontmoeting tussen Bush en Poetin. Zowel in de gesprekken met de EU-leiders als in dat met Poetin stond Iran hoog op de agenda. De Verenigde Staten beschouwen de nucleaire ambities van Iran als één van de grootste gevaren die de vrije wereld op dit moment bedreigen en ondanks de vriendelijke toon van Bush' bezoek lijkt er nog weinig overeenstemming over de aanpak: die van de 'softe' Europeanen die willen onderhandelen en goed gedrag willen belonen, of die van de Amerikanen die willen dreigen: met sancties en uiteindelijk met ingrijpen. En ondertussen verklaarde Vladimir Poetin deze week doodleuk dat Iran helemaal geen nucleaire ambities heeft, omdat hij gewoon door wil kunnen gaan met het leveren van technologie.

    Maar wat vinden ze in Iran eigenlijk van al dit gekrakeel? Chris Kijne vraagt het aan correspondent Thomas Erdbrink, die even in Nederland is.
    ---

    Het verhaal van de Iraakse stad Fallujah heeft iets weg van een boosaardig sprookje. Fallujah is altijd een stad geweest waar buitenstaanders met argwaan werd bekeken. Deze "stad der moskeëen" heeft onder Amerikaanse bezetting lang haar eigen gang kunnen gaan. Tot de Amerikanen hard ingrepen. Naar hun mening zaten er te veel opstandelingen in Fallujah, met als gevolg een verwoeste stad. En daar zitten de Amerikanen nu, wanhopig op zoek naar een happy end.
    Een reportage van Wereldomroep-verslaggever Hans Jaap Melissen.
    ---

    In de Brusselse voorstad Tervuren, in een prachtig neo-classistisch bouwwerk dat in opdracht van Koning Leopold II begin vorige eeuw is gebouwd, is het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - voorheen het Congo-museum - gevestigd. In een even stoffige, als vrolijk-ordeloze opzet is daar al honderd jaar te zien wat België aan Afrikaanse artefacten overhield aan het koloniale verleden, dat zich hoofdzakelijk in datzelfde Congo afspeelde. Sinds begin februari waait er in dat museum een nieuwe wind. De tentoonstelling 'Het Geheugen van Congo', is een serieuze poging om het Belgische koloniale verleden onder ogen te zien.
    Emeritus Hoogleraar sociologie Jan Breman reisde af naar Tervuren en bekeek de tentoonstelling. Breman publiceerde niet alleen over ons eigen koloniale verleden, maar ook over collega's die in België probeerden daar onderzoek naar te doen. Een recensie van een tentoonstelling van Jan Breman in gesprek met Chris Kijne.
    ---

  • vrijdag 25 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Onderhoud met MKB-voorzitter Loek Hermans over de koers van de VVD en het pessimisme van zijn achterban over de economie. ** Daklozenopvangcentrum in Delft zorgt voor veel commotie.

    Meer informatie

    Het kabinet mag dan steeds optimistischer worden over de economie, MKB-voorzitter Loek Hermans ziet daar in zijn achterban nog niets van terug. Integendeel: 60% van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is uitermate somber gestemd over de economie. Geen wonder, stelt Hermans, met de voortdurende onduidelijkheid over ingrepen in de sociale zekerheid. Hij roept het kabinet, dat zich zo laat voorstaan op daadkracht, op tot precies dat: daadkracht. Ook zijn partij, de VVD, roept op tot daadkracht in het Liberaal Manifest dat vanochtend wordt gepresenteerd.

    Over beide onderwerpen - de koers van zijn partij en het pessisisme van zijn achterban - praat Elles de Bruin met Loek Hermans.
    ---

    Trammelant in Delft. In de Surinamestraat aldaar wordt binnenkort een opvangcentrum voor daklozen en verslaafden geopend. Die zijn daar heel blij mee; dit in tegenstelling tot de omwonenden en bedrijven terplekke. Het gemeentebestuur had vorige week in een raadscommissie tot deze lokatie besloten, maar gisteravond probeerden Leefbaar Delft, Stadsbelangen en het CDA de kwestie alsnog in de algemene gemeenteraadsvergadering op de agenda te krijgen. Daar was reden genoeg voor, vonden ze, want een commissielid en partijgenoot van de verantwoordelijk PvdA-wethouder sprak in het openbaar en op Radio West over een eventuele aanzuigende werking middels tramlijn 1, die allerlei dakloos volk uit Den Haag zou kunnen aantrekken.
    De publieke tribune zit vol, met mensen uit de sjieke Indische buurt maar ook met bewoners uit het aanpalende Rijswijk. Want ook die vrezen de naar eigen schatting 100 tot 250 dakloze verslaafden in hun nabijheid. Maar de raadsvergadering begint slecht: de VVD en Christen Unie dienen een motie in om het agendapunt daklozenopvang van de agenda af te voeren. Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
    ---

  • donderdag 24 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 24 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Kinderen die bijvoorbeeld autistisch of zwakbegaafd zijn of ADHD hebben brengen hun ouders regelmatig tot wanhoop. Zeker zolang de ouders nog niet weten wat er met hun kind aan de hand is. Vaak blijken deze kinderen het slachtoffer te worden van de agressie van hun ouders. Hoe komt dat? En valt daar wat aan te doen?
    Hier en daar wordt nog een actie afgerond, maar we horen er al niet veel meer over: de tsunami en de gevolgen ervan. Dat is misschien normaal en niet te vermijden, maar voor veel hulporganisaties begint het echte werk nu pas. De noodhulp is afgeleverd, de wegen in India en Atjeh zijn puinvrij gemaakt... maar in de hoofden van de mensen wordt het nooit meer als vroeger.. Een gesprek met Kaz de Jong. Hij is hulpcoördinator bij Artsen zonder Grenzen en psychiater van beroep.
    Titel Track : Lost
    Titel CD : nvt /cd-singel
    Uitvoerende : Anouk
    Componist : Teeuwe, A.
    Label : EMI
    Labelnummer : 7 24386 85442 1
    Duur : 3'12
    Nummer : 1
    Titel Track : Your own trailer
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Aberfeldy
    Componist : Briggs, R.
    Label : Rough Trade
    Labelnummer : RTRADSCD218
    Duur : 2'30
    Nummer : 2

  • donderdag 24 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 24 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    De Hongaarse supermarktketen Penny Market heeft tientallen medewerkers ontslagen op beschuldiging van diefstal. Die beschuldiging is gedaan op basis van het werk van een helderziende die de 'schuldigen' aanwees. Daarop volgde ontslag.
    Er is een rel in Hongarije gaande over de zaak, omdat de vakbeweging probeert het ontslag te voorkomen door te wijzen op de onwettige rechtsgrond voor het ontslag: een rechter mag niet afgaan op occulte aanwijzingen. Tot nu toe nog niet met veel succes, de zaak is geschikt.
    De zaak is aan het rollen gegaan toen een lid van de OR van de supermarktketen Penny Market werd beschuldigd en bedreigd met ontslag. Dat is er nog niet van gekomen, omdat de dame in kwestie in de publiciteit is getreden en de vakbond heeft gebeld.
    Toen bleek ook dat vorig jaar november ongeveer 30 mensen op dezelfde manier werden behandeld door het management van het bedrijf. Zij hadden niet die assertiviteit, kregen geld en konden vertrekken. Er is dus nu een rapport dat deze praktijken blootlegt. De vakbond vermoedt dat het een veel breder probleem is, niet alleen bij deze supermarktketen, maar ook bij andere bedrijven.
    Er is sinds de val van het IJzeren Gordijn onmiskenbaar sprake van de toename van interesse voor en gebruik van occulte praktijken in Hongarije. Opvallend is dat die animo met name in het bedrijfsleven te vinden is. Er is eerder een serieuze poging gedaan om een vakorganisatie voor heksen op te zetten. Overal hoor en lees je over spiritistische zaken. Dat het tot ontslag van mensen zou leiden, is wel nieuw.
    En verder:
    Vandaag is het precies een jaar geleden dat de regio van El Hoceima, in het noordoosten van Marokko, getroffen werd door een aardbeving. Vanuit Nederland werden meteen hulpacties gestart en geld ingezameld. De Marokkaanse gemeenschap nam daarbij het voortouw, omdat velen van hen uit de getroffen regio afkomstig zijn. In een reportage gaan we terug om te kijken hoe de zaken er nu voor staan.
    Of het nu gaat om de kinderopvang, de aanpak van onverzekerd rijden of de inrichting van de gezondheidszorg - al snel wordt Zweden erbij gehaald als lichtend voorbeeld. Op het ook in ons land hooggeroemde Zweedse zorgmodel voor verstandelijk gehandicapten valt echter wel wat af te dingen. Dat is althans de opvatting van onderzoeker Peter Siebesma. Een kleine twintig jaar heeft hij de Zweedse gehandicaptenzorg nauwlettend gevolgd en in zijn boekje' De Droom van Grunewald' betoogt hij dat het in Zweden gehanteerde en breed bejubelde zorgmodel niet werkt.

    • > Het boek van Peter Siebesma 'De droom van Grunewald' is te bestellen via de website van De Zijlen: www.dezijlen.nl Zie de link rechts.
    Een historisch moment, schreven kranten deze week. De Israelische premier Sharon ondertekende de wet die het mogelijk maakt dat Israel over twee maanden de Gazastrook gaat ontruimen en de nederzettingen daar gaat evacueren. Iedereen opgelucht: het lijkt de goede kant op te gaan. Daarom ook deze week een aflevering van 'Neef aan de overkant': Gideon Soesman versus Mouin Rabbani...
    Lees de brieven via het artikel hiernaast.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : The promis
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Vaya con dios
    Componist : Klein, D.
    Label : Pias Recordings
    Labelnummer : 900.6003.324
    Duur : 3'19
    Nummer : 1
    Titel Track : Senza una donna
    Titel CD : Classic cold 2
    Uitvoerende : Zucchero & Paul Young
    Componist : Zucchero / Musker
    Label : Crimson
    Labelnummer : crimidcd75
    Duur : 4'23
    Nummer : 9

  • donderdag 24 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 24 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een debat over een meevaller in een economisch moeilijke tijd tussen Stef Blok, financieel woordvoerder van de VVD en Agnes Kant van de Socialistische Partij. Minister Gerrit Zalm kan door een gestegen olieprijs anderhalf miljard euro als 'meevaller' inboeken. Goed nieuws in schaarse tijden. Maar wat te doen met dit extraatje? Moet de gewone burger hier ook een graantje van meepikken? En staat deze meevaller niet in schril contrast met de bezuinigingen van het afgelopen jaar?
    Tbs'er Jaap - vier jaar geleden opgenomen in de Groningse Van Mesdag-kliniek - werkt met succes aan terugkeer in de maatschappij. Een jaar geleden verbleef verslaggever Esther de Hek drie dagen in de kliniek en volgde daar ondermeer Jaap. Tbs-klinieken zetten te weinig vaart achter terugkeer in de maatschappij van tbs-gestraften, luidde toen de kritiek van de gezondheidsinspectie. In een jaar tijd is er door tbs'er Jaap op dat vlak echter veel succes geboekt, blijkt na een hernieuwde ontmoeting met hem.
    Transavia prijst sinds kort zijn vluchten van Barcelona naar Amsterdam aan met de afbeelding van een wietblad. De afbeelding is te zien op tientallen bussen in de Spaanse hoofdstad. Trekt Transavia zo niet ongewenste drugstoeristen aan? Commercieel manager Willem Hondius mag het antwoord geven.
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Cashin' the money
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Beef
    Componist : Beef
    Label : Pias Recordings
    Labelnummer : 944.0172.124
    Duur : 4'13
    Nummer : 1
    Titel Track : When love breaks down
    Titel CD : The moment
    Uitvoerende : Lisa Stansfield
    Componist : McAloon, P.
    Label : Edel Records
    Labelnummer : 0159952ERE
    Duur : 4'17
    Nummer : 3
    Titel Track : She
    Titel CD : More than meets the I
    Uitvoerende : Sam
    Componist : Sam
    Label : Music BV
    Labelnummer : 8 716093 013026
    Duur : 3'06
    Nummer : 1

  • dinsdag 22 februari 2005
  • 11:02Noorderlicht

    ** Vanuit de ruimte is goed te zien hoe snel de aarde aftakelt, zegt astronaut André Kuipers. Een verslag van de Aarde- en Ruimteweek in Brussel. ** In een nieuwe Paradisolezing praat Roelien Bastiaanse over taal en de hersenen.

    Meer informatie

    Venster op de wereld

    Afsmeltend ijs, groeiende gaten in de ozonlaag, luchtvervuiling en boskap; op satellietbeelden is de aftakeling goed te volgen. "Als we niet oppassen, is het te laat" meent astronaut André Kuipers. Vorige week was Kuipers te gast bij de Aarde- en Ruimteweek in Brussel. Daar werd een plan gelanceerd om met meer satellieten, de verslechterende toestand van de aarde nóg beter in kaart te brengen.

    Een reportage van Jos Wassink.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Zebravinken-orgie

    Zebravinken raken zó opgewonden van elkaars gekwetter, dat ze allemaal tegelijk beginnen te paren, als ze maar genoeg andere vinken horen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society.

    Bioloog Peter Boag liet een klein groepje zebravinken het geluid horen van een veel grotere groep zebravinken. Al gauw sloegen de hormonen op hol: de vinken bestegen elkaar, en de vrouwtjes legden meer eieren, die allemaal ongeveer op hetzelfde moment uitkwamen.

    Volgens Peter Boag werkt het geluid van een grote kolonie vogels als teken dat de kust veilig is. En dan is de tijd rijp voor een ware zebravink-orgie.

    ***

    Overig nieuws over:

    1. Slaapzingende zebravinken;

    1. Kakkerlakkenlokdoos;

    1. Knagende termieten

    ... vindt u bij Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie bovenste twee links).

    -----

    Taal in het brein

    Hersenletsel kan leiden tot vreemde taalstoornissen. Begrippen verliezen hun emotionele waarde, of de relatie tussen een voorwerp en zijn naam gaat verloren. Onderzoek aan dit soort stoornissen laat zien hoe taal bij gezonde mensen werkt. In een nieuwe Paradisolezing vertelt hoogleraar neurolinguïstiek Roelien Bastiaanse over taal en de hersenen. Eerst is ze te gast bij Noorderlicht.

    De lezing vindt plaats op zondagochtend 27 februari van 11.00 tot 13.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Net als in de voorgaande jaren is er na afloop van de lezingen gelegenheid voor het stellen van vragen. Toegangskaarten: EURO 8,- per persoon. VPRO Backstage-leden en OKW-donateurs: EURO 6,50.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, de VPRO en Paradiso. De lezingen zijn ook via internet bij te wonen en terug te kijken op de website van Paradiso (zie link).

  • dinsdag 22 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** Vandaag een debat over de opmars van de 'Europese droom'. De Amerikaanse droom wordt steeds valer, en een Europese droom spreekt steeds vaker tot de verbeelding van de wereld. ** Onderzoek naar daderprofiel van geweldplegers.

    Meer informatie

    Vandaag is de Amerikaanse president Bush op bezoek in Brussel. Hij gaat naar de NAVO en wordt ontvangen door EU-commissievoorzitter Barroso en de Europese Raad. Het bezoek van Bush lijkt te passen in een charmeoffensief tegenover Europa. Maar verhult dit diplomatieke charmeoffensief niet de realiteit dat Amerikanen en Europeanen fundamenteel van mening verschillen over de nieuwe uitdagingen van een geglobaliseerde wereld waarin de grenzen steeds meer vervagen?

    Er zijn de afgelopen maanden in de Verenigde Staten verschillende boeken en artikelen verschenen waarin niet zonder ontzag gesproken wordt over de verfrissende kracht van de Europese Unie. Zo noemt de Amerikaanse auteur Jeremy Rifkin de EU de merkwaardigste politieke constructie in de geschiedenis van de mensheid. De Amerikaanse droom is tanende, zegt hij, en de Europese droom is in opmars.

    Terwijl uit veiligheidsoverwegingen 750 Europese ambtenaren in Brussel een dagje vrij gekregen hebben, debatteert Fred Stroobants in het rustige Straatsburg met drie europarlementariërs over die 'Europese Droom'.
    Te gast zijn: Godelieve Quisthoudt-Rowohl van het Duitse CDU, PvdA-europarlementariër Max van den Berg en Joost Lagendijk van Groen Links.

    * The European Dream, How Europe's Vision of the Future is Quietly Eclipsing the American Dream van Jeremy Rifkin is uitgegeven bij Tarcher, New York. Klik op de link hiernaast voor meer informatie.
    ---

    Uit cijfers van de politie blijkt dat één op de vijf aangiftes van geweld gaat over huiselijk geweld. De daders van huiselijk geweld zijn vaak nog te helpen, omdat zij zich schamen. Als er sprake is van geweld binnenshuis, betekent dat dan ook niet automatisch dat deze daders ook buitenshuis geweld plegen.

    Dat zijn een paar conclusies uit het onderzoek "Geweld binnen en buiten". Dit onderzoek is gedaan in opdracht van het Ministerie van Justitie en is gisteren aangeboden aan de Tweede Kamer. Aan de telefoon Katinka Lünnemann, één van de onderzoekers.
    ---

  • dinsdag 22 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Den Haag verliest haar rol als juridische hoofdstad van de wereld; organisaties als het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en het Joegoslavië Tribunaal verliezen vertrouwen in Nederland. Waar ligt het aan? ** Filmmaker Abu-Assad valt in de prijzen met zijn film over jonge Palestijnen die zelfmoord plegen. ** Waar het om gaat: Reisorganisatie maakt website met tips om je geliefde te dumpen.

    Meer informatie

    Sinds jaar en dag geldt Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld. Zo zijn in Den Haag onder meer het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en het Joegoslavië Tribunaal gehuivest. Meer dan dertig organisaties zijn het in totaal, waar 15.000 internationale ambtenaren werken.
    Volgens de organisaties dreigt Nederland nu haar positie als gastland van internationale organisaties te verliezen. Volgens Tjaco van den Hout, secretaris-generaal van het Internationale Hof van Arbritage, stuiten ze steeds vaker op tegenwerking van de ministeries. Hij trekt aan de bel en waarschuwt voor het einde van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld. Waaruit bestaan de ergernissen bij deze organisaties en wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

    Een interview met Tjaco van den Hout en met reacties van Wim Deetman, burgemeester van Den Haag, Sam Mulder, directeur Instituut Internationalisering van het Recht en CDA-kamerlid Coskun Çörüz.
    ---

    Wat bezielt jonge Palestijnen om zich op te blazen en daarmee hun leven op te offeren?
    Daarover gaat de film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad. De film won dit weekend op het filmfestival in Berlijn de Publiekprijs van de Berliner Morgen, De Amnesty International Award prijs en de Blaue Engel Award voor de beste Europese film.
    Hany Abu-Assad maakte eerder Het Veertiende Kippetje, Rana's Wedding en Fort Transit. Een gesprek met Abu-Assad.
    ---

    Waar het nu om gaat is dat jongerenreisorganisatie Go Go Tours een website heeft gemaakt, met tips om je vriend of vriendin te 'dumpen'.
    Teun van de Keuken praat met Jonas de Groot van GoGo Tours. Is zijn organisatie niet behoorlijk ver van de kerntaken van een reisorganisatie verwijderd geraakt?
    ---

  • maandag 21 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 21 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Eind april vorig jaar besliste het kabinet te snijden in de vergoeding voor psychotherapie. Het maximaal aantal bezoeken werd vastgesteld op 25. De geestelijke gezondheidszorg verzette zich hevig. Hoe gaat de zorg om met de nieuwe regels? In Het Onderzoek wordt de balans opgemaakt.
    Van de ene op de andere dag vond staatssecretaris Van Geel dat de kerncentrale van Borssele langer open moet blijven. Een gesprek met de man die hem het idee influisterde: Wouter van Dieren. Als milieu-deskundige is hij fel tegenstander van kernenergie. Tegelijk juicht hij het toe als Borssele twintig jaar langer openblijft. Want dat is volgens hem de enige manier om een fonds voor onderzoek naar duurzame energie te spekken.
    Beluister het complete interview met Wouter van Dieren via de audiolink aan de rechterkant van de pagina.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : All I want
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Wet Wet Wet
    Componist : Clark, G. / Cunningham, T.
    Label : Mercury
    Labelnummer : WETCDP1
    Duur : 4'05
    Nummer : 1

  • maandag 21 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 21 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    De situatie in Eritrea heeft veel weg van de toestand in Noord-Korea. Oud vrijheidsstrijder Isaias Afworki werd in 1993 president van het land en bouwt sindiens aan zijn eigen geïsoleerde imperium. Het land drijft economisch naar de afgrond, christenen verdwijnen in gevangenissen en veel jongeren van het land worden gedwongen in militaire dienst te gaan.
    Eritrea is sinds veertien jaar onafhankelijk van Ethiopië, maar de Eritreërs hebben nog maar weinig vrijheid genoten. Nederland blijft evenwel ontwikkelingsgeld geven. Er zou op deze manier diplomatieke druk uitgeoefend worden. De laatste maanden nemen berichten van arrestaties weer toe.
    Journalist Habtom Yohannes, Henk Oost van de interkerkelijke stichting Ethiopië-Eritrea, Jacques Willemse van Kerk in Actie en Kathleen Ferrier van het CDA zijn unaniem in hun beoordeling van de situatie: er moet snel iets gedaan worden, want elk uitstel verslechtert de toestand van de Eritreeërs.
    Christenen zijn niet welkom in Eritrea, omdat ze zich niet schikken in de absolutistische dromen van Afworki. ,,Ze denken zelf, ze dienen een andere God en dat is tegen het zere been van Afworki. Het regime houdt niet van mensen die zelf nadenken,'' zegt Yohannes.
    ,,Je zou hier kunnen spreken van 'Noord-Korea in Afrika in ontwikkeling','' zegt Willemse. ,,De economie is slecht, het land zakt steeds verder weg. Vervolging leidt niet tot vertrouwen bij de bevolking. Het schrikt ook buitenlandse investeerders af. Afworki bedrijft een vorm van isolationisme. Zijn wangedrag is te vaak genegeerd. De EU en Nederland zouden een actieplan voor een grondwet in het land moeten opstellen. Op straffe van sancties: afsluiten van wapentoevoer.''
    CDA-politica mevrouw Ferrier wil de kwestie-Eritrea aan de orde stellen in het kabinet. ,,De minister moet aan Afworki aangeven dat er nu zichtbare veranderingen moeten komen,'' zegt ze. ,,Als we zomaar geld terugtrekken, moet je je realiseren dat je daarmee de allerarmsten treft. Je moet wel slimme sancties toepassen. Het regime moet in zijn vrijheden beperkt worden. Als we geldelijke steun voor humanitaire hulp stopzet, dan zijn de gevolgen wel erg.''
    En verder:
    Hij is na Ronald Reagan de door Europeanen meest gehate Amerikaanse president. En nu komt hij naar datzelfde Europa, George Doubya Bush. Zal hij de enorme kloof kunnen dichten die is ontstaan tussen Amerika en Europa? De Nederlander Alexander Moens denkt dat het gaat lukken. Hij is politicoloog in Vancouver en noemt zichzelf een fan van Bush. Maar de in Washington werkzame Nederlander Ivo Daalder denkt dat er meer voor nodig is. Vreemd is dat niet, want hij was ooit adviseur van de democratische president Clinton. Een debat.

  • maandag 21 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 21 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Het Interview een gesprek met de directeur van bakkerij 't Stoepje Peter Beukers, over het juridische gevecht met De Broodpiraat en over Beukers' ambities met 't Stoepje'. In januari verloor de bakkerij een kort geding tegen De Broodpiraat. Inzet van de strijd: de bedrijfskleuren en verplichtingen van de ondernemers. Hoe gaat Beukers nu verder?
    Wie knalharde muziek draait in zijn huurhuis en de buren helemaal gek maakt met asociaal gedrag, wordt vroeg of laat op straat gezet. Dat is niks nieuws. Maar als je kinderen verderop in de wijk rotzooi trappen en je doet er niks aan of ze luisteren niet naar je, kun je ook je huis kwijt raken. En dat is wel nieuw. Het gebeurt in de wijk Stadspolders in Dordrecht, waar vijf huurders kort geleden een ijskoude brief thuisbezorgd kregen.
    Hondenbezitters in de gemeente Sluis, die de poep van hun trouwe viervoeter niet opruimen, kunnen een boete van maar liefst 2.250 euro verwachten. De gemeente heeft dit in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordeningen opgenomen, omdat - zo zegt de gemeente - hondenpoep hoog genoteerd staat in de top vijf van grootste irritaties. Maar is de boete niet een beetje veel? Dat is de vraag aan wethouder Leen Kamphuis.
    Muziek 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Go tell her
    Titel CD : Francis Lonely Nights
    Uitvoerende : Janove Ottesen
    Componist : Ottesen, J.
    Label : EMI
    Labelnummer : 07243 473748 2 1
    Duur : 4'00
    Nummer : 5

  • vrijdag 18 februari 2005
  • 11:02Argos

    ** Hoever kun je gaan om terrorisme te bestrijden? En zijn vergaande maatregelen wel altijd effectief? Een ruime Kamermeerderheid gaf vorige week al het fiat aan de nieuwste anti-terreurvoorstellen van de regering. Maar dit soort vragen bleven onbeantwoord. Toch liggen de antwoorden dichtbij: aan de andere kant van onze oostgrens. ** Buiten Argos: Actieplan tegen discriminatie aan de discodeur.

    Meer informatie

    De Nederlandse regering heeft harde vergaande maatregelen aangekondigd om het terrorisme te bestrijden. Potentiële terroristen kunnen op grond van vage aanwijzingen al worden aangepakt nog voor ze in actie zijn gekomen. En ook mensen die terrorisme goedpraten worden vervolgd.
    Dertig jaar geleden nam de West-Duitse regering soortgelijke maatregelen om het terrorisme van de RAF te bestrijden. Was dat effectief? En wat kan Nederland leren van de Duitse ervaringen? Onder andere een uitvoerig gesprek met de toenmalige Duitse minister van Binnenlandse zaken Gerhart Baum.
    ---

    Steeds meer jongeren klagen dat zij worden geweigerd aan de discodeur. De Partij van de Arbeid wil hier een eind aan maken en presenteerde gisteren een aktieplan tegen discriminatie in het uitgaansleven.

    Herman Hazendonk, die de fractiespecialisten in deTweede Kamer adviseerde, was tien jaar bedrijfsleider van de dancing Cityhall in Utrecht. Hij stond stond daar driekwart van zijn tijd als portier aan de deur. Een gesprek met Hazendonk.
    ---

  • vrijdag 18 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** Verslaggever Hans Jaap Melissen volgde de 1st Cavalry Division in Bagdad, een militaire eenheid die op het punt staat terug te keren naar de VS. ** Wekelijkse boekenrubriek, met Aukje Holtrop.

    Meer informatie

    Wereldomroep-verslaggever Hans Jaap Melissen volgde de afgelopen twee weken de First Cavalry Division in Bagdad. De eenheid staat op het punt om, na een jaar, weer terug te keren naar de Verenigde Staten. Gewone militairen, veelal parttime soldaten van de Nationale Garde, blikken terug op hun jaar en kijken vooruit naar hun spoedige thuiskomst. Maar ook worden ze gevolgd op straat in Bagdad en omgeving, waar ze op de valreep nog wat schadevergoedingen
    hebben uit te betalen. Een reportage uit Bagdad over frustratie, heimwee en country-muziek in de Humvee.
    ---

  • vrijdag 18 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Onderhoud met bedrijfskundige Donald Kalff die stelt dat het Amerikaanse ondernemingsmodel heeft afgedaan: afhankelijkheid brengt kwetsbaarheid. ** Polen openen delicatessenwinkels in Den Haag. ** Waar het om gaat: Leerplicht voor achterstandsleerlingen vanaf tweeënhalf jaar.

    Meer informatie

    Eén op de drie directeuren in Nederland vreest voor zijn baan. De directeuren denken het slachtoffer te worden van reorganisaties of faillisementen of de laan te worden uitgestuurd vanwege een conflict. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor directeuren en commissarissen, dat deze week werd gepresenteerd.
    Volgens bedrijfskundige Donald Kalff is dit een direct gevolg van wat hij noemt 'Amerikaans aandeelhouders-kapitalisme'. Bedrijven, en ook hun directeuren, worden steeds kwetsbaarder omdat ze afhankelijk zijn van de beurs. Met als gevolg: risicomijdend gedrag en volledige fixatie op de eerstvolgende kwartaalcijfers; dat alles om de aandeelhouder tevreden te stellen.

    In hoeverre onderschrijven de recente ontwikkelingen bij multinationals als Shell en Unilever, waar zeer ingrijpende veranderingen worden doorgevoerd, de stelling van Donald Kalff? Kalff, die zelf manager was bij Shell en KLM, roept bedrijven op de beurs te verlaten en stelt er een Europees ondernemingsmodel voor in de plaats dat veel meer op creativiteit en duurzame winst is gericht.

    * 'Onafhankelijkheid voor Europa', ondertitel 'Het einde van het Amerikaanse ondernemingsmodel', geschreven door Donald Kalff, is uitgegeven bij Business Contact.
    ---

    Twee Poolse delicatessenwinkels openden afgelopen maanden hun deuren in de Haagse Zoutmanstraat, een ontwikkeling die erop duidt dat steeds meer Polen niet alleen werk vinden in Nederland maar zich er ook vestigen. Sinds mei vorig jaar is Polen lid van de Europese Unie, daardoor is het gemakkelijker geworden voor de Oost-Europeanen om werk te krijgen in Nederland. Ondanks de pogingen van de overheid om de toestroom in te dammen. De regering verzuimde beperkingen op vrij verkeer van werknemers ook toe te passen op het vrjie verkeer van diensten, daardoor staat het alle burgers van de nieuwe Europese Unie leden vrij om hier als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, een kans die door met name jonge Polen met beide handen wordt aangepakt. Een reportage van Maarten Hagg.
    ---

    Waar het nu om gaat is dat wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs in Den Haag een gedeeltelijke leerplicht vanaf tweeënhalf jaar wil invoeren voor achterstandskinderen.

    Het gaat dan om het programma dat nu in de 'voorschool' wordt gebruikt, verspreid over vier dagdelen in peuterspeelzalen. Een landelijk erkend programma, dat in de grote steden steeds meer opgang doet. De vraag is: welke criteria zijn er om je als tweejarige al dan niet de leerplicht op te leggen?
    Heijnen stelt voor de óbjectieve criteria te gebruiken op basis waarvan scholen nu extra geld krijgen voor leerlingen. Een school wordt 1,25% gefinancierd als het gaat om een autochtone achterstandsleerling (laagopgeleide ouders) en 1,9% als de ouders niet-westers zijn. Wat Heijnen betreft kun je precies diezelfde leerlingen de leerplicht opleggen. Echter niet elk van die kinderen blijkt in de praktijk daadwerkelijk een achterstandsleerling.
    ---

  • donderdag 17 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 17 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De robuuste verbindingszones tussen grote natuurgebieden staan in de Tweede Kamer ter discussie. In een motie van CDA, VVD en LPF staat dat de noodzaak van deze verbindingen opnieuw onderzocht moet worden. Maar in groene kringen denkt men soms opvallend kritisch over de uitvoering van robuuste verbindingszones.
    Justitie blokkeert de plaatsing van agressieve jongeren in jeugdgevangenissen. Tot die conclusie komt de directeur van Bureau Jeugdzorg Gelderland, Hans Lomans. Volgens de nieuwe Wet op de Jeugdzorg moet Justitie bij een crisis binnen vijf dagen voor plaatsing achter de tralies zorgen. Maar in de praktijk duurt dit weken. Helemaal niet nodig, aldus Lomans. Hij ging te rade bij de jeugdgevangenissen en kreeg tot zijn ontsteltenis te horen dat er plek genoeg is.
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Animal Instinct
    Titel CD : Stars The best of 1992 - 2002
    Uitvoerende : The Cranberries
    Componist : Dolores O'Riordan / Noel Hogan
    Label : Island
    Labelnummer : 063315-2
    Duur : 3'31
    Nummer : CD1-12
    Titel Track : Life for rent
    Titel CD : Life for rent
    Uitvoerende : Dido
    Componist : Armstrong, D.
    Label : BMG
    Labelnummer : 82876 545982
    Duur : 3'40
    Nummer : 1
    Titel Track : That's all right
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Elvis Presley
    Componist : Crudup, A.
    Label : BMG
    Labelnummer : 82876 629472
    Duur : 1'58
    Nummer : 1

  • donderdag 17 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 17 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Australië heeft de Vakbond voor Automonteurs een opmerkelijk voorstel op tafel gelegd voor de vrouwelijke collega's.
    Sinds een jaar kunnen de moslims in de Canadese provincie Ontario zich laten berechten volgens een Sharia-arbitrage in plaats van een gewone rechter. Andere delen van Canada overwegen dat over te nemen. Het gaat nu nog alleen om familierecht, maar de moslimgemeenschap wil graag meer bevoegdheden voor rechtsprekende imams. Hoe bevalt deze 'vrijwillige' arbitrage? Hoe vrijwillig is de gang naar de Sharia-rechtbank voor met name vrouwen in de moslimgemeenschap in Canada?
    Arabist Leo Kwarten reageert op de reportage. Is de Sharia in Nederland ook mogelijk? En zo ja, hoe dan? Is de Sharia een middel tot integratie.
    De Palestijn Mouin Rabbani en de Israëli Gideon Soesman buigen zich over het succes van de Palestijns-Israëlische top in Egypte. Een nieuwe aflevering van de serie Neef aan de overkant.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : How sweet it is
    Titel CD : It's time
    Uitvoerende : Michael Bublé
    Componist : Dozier, L. / Holland, B. / Holland, E.
    Label : Reprise Records
    Labelnummer : 9362-48946-2
    Duur : 3'00
    Nummer : 10
    Titel Track : I'll stand by you
    Titel CD : Car Classic 2.0
    Uitvoerende : The Pretenders
    Componist : Hundy / Steinberg
    Label : BMG
    Labelnummer : 74321 469132
    Duur : 3'57

  • donderdag 17 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 17 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Creatief therapeute Daisy Luiten bedacht een spel zonder winnaars of verliezers. Het spel 'Alle sterren van de hemel' is inmiddels een jaar op de markt, heeft twee internationale prijzen gewonnen en is populair onder therapeuten. Het is een 'rouw'-bord-spel, het helpt therapeuten om het verlies van een dierbare bespreekbaar te maken. Inmiddels zijn er bijna 300 exemplaren van verkocht.
    Stadia
    De deelnemers aan het spel (mensen uit één gezin, mensen uit verschillende gezinnen die allemaal een dierbare zijn kwijtgeraakt) komen via dobbelstenen bij vragen, opmerkingen en opdrachten uit. De kleuren van de vakjes waar je op kunt terechtkomen, geven stadia aan in het afscheid. Door de beantwoording daarvan ontstaat vrijwel altijd een goed gesprek over het verlies dat geleden is. Het blijkt dat mensen die een verlies hebben meegemaakt soms van elkaar niet eens weten hoe ze dat beleefd hebben.
    Oorsprong van het bordspel
    'Alle Sterren Van De Hemel' vindt zijn oorsprong in het afstudeerproject van Daisy Luiten voor de opleiding Creatieve Therapie. Ze specialiseerde zich in verliesverwerking met kinderen en jongeren. ,,Ik begeleid tevens individuen, groepjes en gezinnen (van 6 tot ...) tijdens het spelen van het door mij ontwikkelde spel''.
    Zie ook: www.allesterrenvandehemel.nl
    En verder:
    Een discussie over het Nederlandse kernenergiebeleid. Ruim tien jaar geleden is besloten de kerncentrale in Borssele te sluiten. Minister Bot van Buitenlandse Zaken pleit nu voor het openhouden van 'de mogelijkheid van schone kernenergie'. En staatssecretaris Van Geel van Milieubeheer praat zelfs over de mogelijkheid om de kerncentrale in Borssele toch open te houden.
    Playlist 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Balloon Ranger
    Titel CD : A Temporary Dive
    Uitvoerende : Ane Brun
    Componist : Brun, A.
    Label : V2 Records
    Labelnummer : VVR1031192
    Duur : 3'15
    Nummer : 3
    Titel Track : What you're made of
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Lucie Silvas
    Componist : Silvas, L.
    Label : Mecury Records
    Labelnummer : SILVASCJ1
    Duur : 3'50
    Nummer : 1

  • dinsdag 15 februari 2005
  • 11:02Noorderlicht

    ** 20 jaar onderzoek aan suikerzieke muizen heeft ons bijna niets geleerd over diabetes bij mensen, zegt immunoloog Bart Roep. ** Voor de laatste maal: berichten uit Antartica. ** Naturalis-conservator Erik van Nieukerken bezocht de Conference for the Barcoding of Life. ** Buiten de wetenschap: Identiteitsplicht.

    Meer informatie

    Muizen en mensen

    Al twintig jaar worden er proeven gedaan met muizen die speciaal vanwege hun suikerziekte gefokt zijn. En wat leert dat ons over die ziekte? Bijna niets. Dat zegt Bart Roep, immunoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

    Muizen zijn geliefde proefdfieren in het laboratorium. Ze zijn makkelijk houdbaar, planten zich snel voort en ze hebben genen die je één voor één kunt uitschakelen, om te zien wat voor effect dat heeft. Bovendien staat de muis staat een stuk dichter bij de mens dan dat andere populaire proefdier: de fruitvlieg.

    Sinds 1987 heeft de lab-muis ook het diabetes-onderzoek veroverd. Het dier heeft de naam 'NOD-muis' gekregen, de Non-Obese Diabetic mouse. Deze suikerzieke muizenstam staat al bijna twintig jaar model voor diabetes type 1 in mensen.

    Maar volgens immunoloog Bart Roep is de suikerzieke muis niet representatief voor suikerzieke mensen. De NOD-muis is bijvoorbeeld ook doof, terwijl dit geen kenmerk is van diabetes bij mensen. En het ergste is dat proeven met de NOD-muizen niet door te trekken zijn naar de mens.

    In een hilarisch artikel in Diabetologia (zie bijlage) somt Roep bijna tweehonderd verschillende diabetes-therapieën op, die wèl helpen bij de suikerzieke muis, maar niet bij mensen. Temperatuurverhoging en -verlaging; alleen huisvesten, of juist met veel anderen; bijna elke therapie slaat aan bij de muis. Een wetenschapper merkte ooit droogjes op dat zelfs scheel kijken naar de NOD-muis al een heilzaam effect heeft.

    In Noorderlicht pleit Bart Roep voor een nieuwe aanpak, waarbij diabetes-onderzoekers zich niet langer blindstaren op de modelmuis. Jair Stein praat met hem.

    -----

    Berichten uit Antarctica

    Het Franse onderzoeksschip Marion Dufresne is aangekomen op de plaats van bestemming: De Kerguelen. Voor het eerst na vijf weken konden de Nederlandse wetenschappers voet op vaste bodem zetten. Noorderlicht zoekt voor de laatste keer contact met de onderzoekers.

    Dit is de laatste aflevering van een vijfdelige serie over de expeditieleden aan boord van het onderzoeksschip bij Antarctica. De onderzoekers hebben voor Noorderlicht ook een webdagboek bijgehouden, waarin ze de reis en het onderzoek beschrijven. Op deze pagina kunt u ook foto's van de expeditie bekijken en alle radio-afleveringen over het onderzoek terugluisteren (zie link).

    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    1. Gebroken harten;

    1. Op zoek naar de ware;

    1. Vallende mieren (met fantastisch filmpje!);

    1. en Uw eigen Aap;

    ...vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie bovenste twee links).

    -----

    Streepjescode

    Het zal niet lang duren voor biologen hun flora- en fauna-gidsen thuis kunnen laten. Met een draagbaar apparaatje, en een klein stukje DNA, kunnen ze dan miljoenen soorten binnen enkele minuten determineren. Dit toekomstscenario werd besproken op de International Conference for the Barcoding of Life. Naturalis-conservator Erik van Nieukerken was erbij, en Jair Stein praat met hem.

    -----

    Buiten de wetenschap: Identiteitsplicht

    In de strijd tegen Al Qaeda en criminele wildplassers neemt de overheid steeds draconischer maatregelen. Hoogbejaarden slecht ter been mogen zich niet in het openbaar vertonen zonder schriftelijk bewijs dat ze bestaan en ook schoolgaande kinderen moeten met een identiteitsbewijs op pad.

    Afgelopen weekend vond er in Arnhem een protest plaats tegen deze identificatieplicht. Ongeveer 150 man, en dat is inclusief de politie, verzamlden zich op het Willemsplein. Rob Boogers uit Den Haag kon er niet bij zijn. Hij heeft last van zijn rug en zat lekker thuis. Rob is onlangs gearresteerd, omdat hij weigerde zich te legitimeren en laat het aankomen op een proefproces. Op vol volume naar het Willemsplein te Arnhem.........

  • dinsdag 15 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** Wet 122 is van kracht in Rusland, de wet die uit de Sovjettijd stammende privileges afschaft. Veel mensen gingen de straat op om te demonstreren. ** Rotterdams Dagblad komt met alternatief plan tegen krantenfusie.

    Meer informatie

    Dit weekend gingen in Rusland meer dan 250.000 mensen de straat op om te demonstreren tegen de hervormingswet die per 1 januari van kracht werd. Door deze wet nummer 122 worden privileges als het recht op bijvoorbeeld openbaar vervoer - privileges die vaak nog uit de sovjettijd stammen - afgeschaft. Maar tot op heden is de beloofde geldelijke compensatie nog niet uitgekeerd. En dat betekent dat veel bejaarden, invaliden, oorlogsveteranen - kortom de zwakkeren in de samenleving - in grote problemen zijn gekomen.

    Twee weken geleden waren VPRO-verslaggeefster Jacqueline Maris en Trouw-correspondente Wendelmoet Boersema in Moskou. Zij ontmoetten er de bejaarde Olga Ivanovna die op tien januari bij het allereerste protest aanwezig was. Nadat honderden bejaarden die dag de snelweg naar Moskou hadden bezet, gingen over alle elf tijdzones van Rusland mensen de straat op.
    Als reactie op de protesten hebben verschillende regio's - althans tijdelijk - weer gratis transport toegezegd. Inmiddels heeft President Poetin toegegeven dat de hervormingen te overhaast zijn ingevoerd. En er is een concessie gedaan: het basispensioen zal per 1 maart met 240 roebel, zo'n zeven euro per maand, worden verhoogd. Maar, tegelijkertijd heeft de regering ook alweer een nieuwe hervormingswet aangekondigd, die de korting op woonlasten moet gaan aanpakken.

    Een reportage van Wendelmoet Boersema en Jacqueline Maris die zich bij een temperatuur van min zestien in Moskou-centrum onder de protesterende bejaarden begaven.
    Voorafgaand aan de reportage een telefoongesprek met Trouw-correspondente Wendelmoet Boersema over de huidige stand van zaken.
    ---

    Al enige maanden wordt er achter de schermen gewerkt aan een plan waarbij zeven kranten opgaan in een nieuw, randstedelijk dagblad. Dit najaar moet ie in de verkoop, deze krant waarin het Algemeen Dagblad, de Haagsche Courant, het Rotterdams Dagblad, het Utrechts Nieuwsblad, de Amersfoortse Courant, de Dordtenaar en Dagblad Rijn & Gouwe opgaan. Toen het plan van uitgevers Wegener en PCM begin december uitlekte, rees al direct het verzet op de redacties. Het eerst en het hevigst op de redactie van het Rotterdams Dagblad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist deze krant nu met een alternatief plan komt. Het plan is zojuist aangeboden en besproken met PCM-bestuurszitter Theo Bouwman.
    Aan de telefoon is de voorzitter van de redactieraad van het Rotterdams Dagblad, Louis du Moulin.
    ---

  • dinsdag 15 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Advocaat Willem Anker over levenslange gevangenisstraffen, invoering van de 30-jarige celstraf en de anti-terrorismemaatregelen van het kabinet. ** Waar het om gaat: Jonge Democraten en CDJA bezetten SER-gebouw.

    Meer informatie

    Rechters waarschuwen voor uitholling van de rechtsstaat. Het aantal langgestraften groeit explosief. En fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA ziet liever tien onschuldigen in de cel dan één schuldige terrorist op straat - een omkering van de geldende wijsheid dat in een beschaafd land beter tien schuldigen vrij kunnen rondlopen dan dat er één onschuldige achter de tralies belandt. Te gast is advocaat Willem Anker, die vurig opkomt voor de rechten van langgestraften, waarvan hij er velen onder zijn cliënten telt.
    ---

    De Jonge Democraten en het CDJA, de jongerenorganisaties van D66 en het CDA, dragen vandaag een stoel het hoofdgebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) binnen. Met deze actie eisen de organisaties een 'jongerenzetel' in de SER. Deze zetel moet tegenwicht bieden aan het 'hoge ouderengehalte' in de raad. De jongeren verlaten
    het SER-gebouw morgen niet meer als aan hen geen zitting wordt verleend.

    Ronald van Bruchem en Jan Paternotte, voorzitters van CDJA en JD: ,,De SER heeft na het sociaal akkoord alleen maar adviezen gegeven die ongunstig zijn voor jongeren. Het is niet toevallig dat vooral de verouderde vakbonden hierin hun stem hebben gehad. Hoog tijd dus voor een jongerenzetel.'' Voorbeelden van korte-termijnadviezen
    noemen Van Bruchem en Paternotte het advies om de AOW-gerechtigde lee ftijd in stand te houden en de kortdurende WW af te schaffen.

    Van Bruchem en Paternotte hebben eerder in 'het Parool' op 15 oktober 2004 een opinieartikel gepubliceerd waarin zij het ondemocratische karakter van de SER aanvallen. Met een jongerenzetel willen ze meer balans brengen tussen belanghebbenden en vertegenwoordigers. 'Bij het bespreken van lange termijnbeleid behoort ook de toekomst aan tafel te zitten', aldus de voorzitters.

    De Jonge Democraten zijn de politieke jongerenorganisatie gelieerd aan D66. Op 23 september bezetten zij het FNV-gebouw in Amsterdam Sloterdijk. Voorzitter is de 20-jarige student Jan Paternotte uit Amsterdam.
    Het CDJA is de politieke jongerenorganisatie van het CDA. Op het CDA-congres in november verkreeg het CDJA steun voor een motie ter behoud van de kortdurende WW. Voorzitter is de 23-jarige student Ronald van Bruchem uit Tiel.

    In 'Waar het om gaat' een gesprek met CDJA-voorzitter Ronald van Bruchem. Teun van de Keuken leidt het gesprek. Zijn ze eigenlijk wel aan het goede adres bij de SER?
    ---

  • maandag 14 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 14 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De NMA, de Nederlandse mededingingsautoriteit, doet onderzoek naar de vraag of er sprake is van eerlijke concurrentie. Ze doet onder andere onderzoek naar bouwbedrijven, kranten en fietsfabrikanten. Sinds 1 januari is daar een verrassende nieuwe markt bij gekomen: de gezondheidszorg. Wat betekent de bemoeienis van de NMA voor de betrokken ziekenhuizen en voor de patiënt? Gaat het mis als de NMA zich niet met de gezondheidszorg bemoeit?
    De vier grote steden willen een leerplicht voor peuters vanaf 2,5 jaar. Peuters met een taalachterstand gaan dan naar een voorschool, een soort van educatieve peuterspeelzaal. Onderwijswethouder Pierre Heijnen van de gemeente Den Haag vindt dat een ideale manier omachterstanden weg te werken. Volgens het Amsterdamse PvdA-raadslid Karina Schaapman ontbreekt het de peuterspeelzalen aan gekwalificeerd personeel. Is een vroege leerplicht de oplossing voor het wegwerken van taalachterstanden? Een debat.

  • maandag 14 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 14 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Vele duizenden mensen kwamen om het leven in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Geallieerde bommen verwoestten de stad Dresden, zijn cultuurschatten en vele van zijn burgers.
    Dresden, de mooiste stad langs de Elbe werd zestig jaar geleden platgebombardeerd door de Geallieerden. Duitsland herdacht zondag 13 februari de naar schatting 35 duizend doden, om van de verloren gegane schoonheid van de stad nog maar te zwijgen. Opmerkelijk is de nieuwe aandacht voor het leed aan Duitse zijde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    Zondag 13 februari was de herdenking van 60 jaar het bombardement op Dresden. Dat bombardement (en overigens alle bombardementen op burgerdoelen tijdens WO II) is altijd onderwerp van controverse geweest. Was Dresden een militair doel?
    En zo niet, waarom dan al die 'onschuldige' burgers om het leven brengen?
    Dit jaar valt de herdenking in een al langer spelende discussie in Duitsland, maar ook in steeds grotere mate in de rest van de Westerse wereld. Die discussie gaat over het Duitse lijden in de oorlog. Daar komt steeds meer aandacht voor: ook de Duitsers zijn slachtoffer.
    Beluister het gesprek tussen Ton Nijhuis (wetenschappelijk directeur Duitsland Instituut Amsterdam) en David Barnouw (onderzoeker bij het NIOD).
    En verder:
    Nederlandse, witte bedrijven in Zuid-Afrika proberen werkloze zwarten aan een baan te helpen. Eind vorig jaar startten vier van deze bedrijven dit unieke project. En dat is hard nodig ook met jeugdwerkloosheid van zestig procent. Voorlopig gaat het nog om een heel kleine proef waarvan de Nederlandse deelnemende bedrijven en ook de Nederlandse ambassade in Pretoria hopen dat het zal fungeren als het spreekwoordelijke voorbeeld dat goed doet volgen. Een reportage van Peter van den Akker.

  • maandag 14 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 14 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Mirjam Sterk groeide op in een domineesgezin. Ze keerde de kerk uit frustratie de rug toe, maar ging daarna toch theologie studeren. Vervolgens werd ze fulltime politicus. ,,De kerk moet zorgen dat ze relevant is in de samenleving,'' zegt ze. Sterk zit sinds 2002 namens het CDA in de Tweede Kamer. Ze kreeg meteen de zware portefeuille Integratie toebedeeld, naar eigen zeggen beginnersgeluk. Beluister het gesprek met haar in De Ochtenden of bekijk een gesprek met haar in Het Elfde Uur in november 2004.
    Sterk zit duizend dagen in de Tweede Kamer en ze vindt het nog steeds leuk. De zaal met de blauwe stoeltjes lacht haar nog steeds toe. ,,Ik ben pas drie jaar bezig met 'Integratiebeleid en minderheden'. Ik wil me breder ontwikkelen. Ik doe nu ook volkshuisvesting. Ik zou tevreden zijn als ik acht jaar in de kamer zit en daar iets bereikt heb. Als bijvoorbeeld ook meiden van mijn leeftijd uit andere culturen op de hogere posten in onze samenleving terechtkomen. Het voelt als een passie soms. 'Alles is politiek, maar politiek is niet alles', zou ik willen zeggen.''
    In een vorig leven beklom ze het preekgestoelte, maar die functie viel haar steeds moeilijker. Ze studeerde theologie, werkte bij de IKON en heeft preekbevoegdheid. En nog steeds wil ze het gesprek van de kerk en de samenleving. ,,De kerken zwijgen te veel,'' zegt ze. ,,De kerk verliest de aansluiting bij een deel van mijn generatie. Wij hebben moeite met het instituut. De kerk is de afgelopen 40 jaar te zeer bezig geweest met zichzelf en niet genoeg met de wereld. Er moet een verbinding komen tussen de boodschap van de kerk en de wereld. De PKN is het proces van het instituut geweest en niet van het geloof. De kerk kwam pas drie weken na de moord op Van Gogh met een kanselboodschap. Dan is een kanselbooschap te weing. Je moet zorgen dat je relevant bent, dan kom je voor het voetlicht. Kerk, wees relevant!''
    En verder:
    Waar het nu om gaat is dat de Rotterdamse prostituees van de Keileweg niet welkom zijn in de buurt Katendrecht. Deze week bleek dat de 'bewoners op Katendrecht' fel tegen de komst van de dames zijn. Is de gemeente Rotterdam gezwicht voor de zware protesten? Marianne van den Anker, wethouder van Leefbaar Rotterdam en verantwoordelijk voor de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg, geeft het antwoord.

  • vrijdag 11 februari 2005
  • 11:02Argos

    ** De IND bestempelt het als 'gladjes' verlopen, maar wat gebeurde er echt toen in de nacht van 7 op 8 september 35 uitgeprocedeerde asielzoekers werden uitgezet tijdens de zogenaamde 'gedwongen uitzetting per overheidsvlucht'. ** Buiten Argos: Ceylan Pektas-Weber van moslimorganisatie Al Nisa over eerwraak.

    Meer informatie

    De Immigratie- en Naturalisatie Dienst, de IND, heeft in de nacht van 7 op 8 september 2004 een groep van 35 uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers per speciaal gecharterd vliegtuig uitgezet. Het was de eerste 'overheidsvlucht' naar Guinee, samen met België uitgevoerd. Zo'n "gedwongen uitzetting per overheidsvlucht", zoals de IND het noemt, gebeurt steeds vaker samen met andere landen. De uitgezette personen zaten allemaal vast in het Uitzetcentrum op het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven en zijn vandaar uit afgevoerd.

    De 35 Afrikanen behoren tot de 26.000 afgewezen asielzoekers die volgens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken het land uit moeten, goedschiks dan wel kwaadschiks. Volgens de IND is alles gladjes verlopen. Maar wat gebeurde er werkelijk in de nacht van 7 op 8 september 2004? Wat gaat er schuil achter het strikte uitzettingsbeleid van minister Verdonk? In Argos een proeve van uitzetting op zijn Nederlands anno 2004: 'Operatiebevel nr ROA/2004/53154'. Een reconstructie aan de hand van tot nu toe vertrouwelijke documenten van de marechaussee.
    ---

    Gisteren werd in een commissie-vergadering van de Tweede Kamer gesproken over eerwraak. Mevrouw Ceylan Pektas-Weber was daarbij aanwezig. Zij is voorzitter van de grootste moslimorganisatie voor vrouwen Al Nisa in Nederland; tevens is zij beleidsmedewerkster bij het Islamitisch Instituut Ihsan. In die functie houdt zij zich bezig met huiselijk geweld en eerwraak.
    ---

  • vrijdag 11 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** De aanpak van terrorisme en radicalisme in Nederland: kunnen wij wat leren van de andere Europese landen? ** Ellen van der Velden van Artsen zonder Grenzen over de voedselsituatie in Soedan. ** Wekelijkse boekenrubriek, met Sjoerd de Jong.

    Meer informatie

    'Nederland is in Europa misschien wel gekke Henkie door de drastische manier waarop ons land het terrorisme met nieuwe wetten probeert te beteugelen', betoogde minister Donner deze week in de Tweede Kamer. 'Maar dan zijn we wel een gekke Henkie die voorop loopt', voegde hij er trots aan toe. 'Nederland', wilde hij hiermee niet zonder trots laten weten, 'gaat het verst in het nemen van wettelijke maatregelen ter beteugeling van het terrorisme'. Onorthodoxe maatregelen als een meldingsplicht voor verdachte personen en een verbod op het verheerlijken van misdrijven worden daarbij niet geschuwd. Is er grond voor die borstklopperij, gaan wij echt verder dan andere landen?

    Hoe pakken landen als Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk dit aan? Welke maatregelen zijn daar genomen om terroristische aanslagen te voorkomen? Hoe wordt er aangekeken tegen de inperking van burgerrechten? Welke lessen kan Nederland hiervan leren? Heeft het debat dat de afgelopen tijd in Nederland rond de terrorismedreiging is losgeslagen daar dezelfde toon en heftigheid? Hierover hoort u correspondent Steven Adolf (Madrid), Pieter van den Blink (Parijs), Lia van Bekhoven (Londen) en Margriet Brandsma (Berlijn). Gespreksleider is Chris Kijne.
    ---

    Bijna negen maanden lang verbleef Ellen van der Velden in Nyala in Zuid-Darfur, een stad van een half miljoen mensen inclusief de ontheemden die als gevolg van de oorlog daar naar toe zijn gevlucht.
    Ellen van der Velden, voedingsdeskundige bij Artsen zonder Grenzen, coördineert daar negentien voedingscentra voor kinderen. Zij is net terug uit Soedan.
    ---

  • vrijdag 11 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Een discussie over het opsporen van terroristen op internet, met Judith van Erve van XS4ALL en Alex Bik van BIT. ** Reportage over jonge Burgumers die nu eindelijk eens een eigen woning willen. ** Waar het om gaat: Jan Modaal moet de meeste tol betalen.

    Meer informatie

    In de strijd tegen het terrorisme klinkt de roep steeds luider om de vrijheden die het internet biedt te beteugelen. Ook deze week in het terrorisme-debat in de Tweede Kamer werden de gevaren van het internet veelvuldig genoemd. Immers, leden van de zogenoemde Hofstadgroep en ook Mohammed B. manifesteerden zich nadrukkelijk op diverse sites.
    Om haatzaaiende of extremistische sites en teksten van internet te weren of potentiële terroristen op te sporen doet justitie steeds vaker een beroep op internetproviders. Welke mogelijkheden zijn er om uitwassen op internet aan te pakken en welke bezwaren kleven er aan? Een gesprek met woordvoerders van de internetproviders XS4ALL (Judith van Erve) en BIT (Alex Bik). En aan de telefoon luistert ook mee Wim van Fessem, woordvoerder van CDA in de Tweede Kamer.
    ---

    In de Friese gemeente Tytsjerkstradiel is 95% van alle jongeren tussen 18 en 23 jaar ontevreden over hun woonsituatie. Dat blijkt uit een recente enquete die alle 2176 jeugdigen in Burgum en omstreken kregen toegestuurd. Daarnaast vonden er het afgelopen half jaar drie openbare bijeenkomsten plaats voor de aktievere jeugd. Deze week werden conclusies en aanbevelingen, gebundeld in een stevig rapport, aangeboden aan de gemeenteraad. Dit alles is een initiatief van een groep jongeren, die ondersteund door welzijnswerk en dorpsbelangen, aktie voert om aandacht te vragen voor hun penibele situatie. Velen van hen willen graag zelfstandig in hun dorp blijven wonen, maar dat is zo eenvoudig nog niet. Reden voor een "burger-initiatief". Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
    ---

    Waar het nu om gaat is hoe de vice-voorzitter van het CDA, Gerda Verburg, reageert op de uitkomsten van een onderzoek waaruit blijkt dat de midden-inkomens relatief zwaar getroffen worden door de bezuinigingen van het kabinet. 'Ik betoog al langer dat de midden-inkomens de tol moeten betalen,' aldus Verburg. Gerard Legebeke in gesprek met Gerda Verburg.
    ---

  • donderdag 10 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 10 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Gevaarlijke vogelgriep: Het is niet de vraag of het komt, maar wanneer het komt. Daar zijn virologen het over eens. Is Nederland voorbereid op een grote uitbraak van dit dodelijke virus? Komende week verschijnt een advies van de gezondheidsraad over maatregelen tegen vogelgriep. Vandaag een vooruitblik op de nieuwe maatregelen.
    En een debat over de nieuwe anti-terrorismemaatregelen van het kabinet, met advocaat Britta Bohler en hoogleraar Uri Rosenthal.
    En een reportage bij Inlia Groningen, die op verzoek van gemeenten toetst of de IND terecht verblijfsvergunningen heeft geweigerd. Minister Verdonk is niet blij met dit Inlia-werk.
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Old Town
    Titel CD : The Philip Lynott album
    Uitvoerende : Philip Lynott
    Componist : Lynott / Bain
    Label : Vertigo
    Labelnummer : 842 564-2
    Duur : 3'25
    Titel Track : Alone again or
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Calexico
    Componist : MacClean, Brain
    Label : City slang
    Labelnummer : 7243 547278 25
    Duur : 3'22
    Nummer : 1
    Titel Track : Zij maakt het verschil
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : De Poema's
    Componist : Buitenhuis, M. / Munnik, P. de
    Label : Sony Music
    Labelnummer : sml 6717092
    Duur : 4'38
    Nummer : 1

  • donderdag 10 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 10 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een reportage vanuit Napels, waar de maffia een bendeoorlog uitvecht. In enkele maanden tijd vielen er meer dan 50 doden.
    En een analyse van de toenadering tussen Israel en de Palestijnen met Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff. En een nieuwe aflevering van de rubriek 'Neef aan de overkant', waarin een Israeli en een Palestijn elkaar brieven schrijven. Voor eerdere afleveringen zie de link hiernaast.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Thinking of you
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Paul Weller
    Componist : Ledwards, R.
    Label : V2 Records
    Labelnummer : VVR5028463P
    Duur : 3'37
    Nummer : 1
    Titel Track : What good am I?
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Solomon Burke
    Componist : Dylan, B.
    Label : Sony
    Labelnummer : Promo
    Duur : 3'39
    Nummer : 1

  • donderdag 10 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 10 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    De kiezer heeft altijd gelijk, maar mag slechts eenmaal per vier jaar zijn mening geven. Daarom wil Maurice de Hond de burgers veel meer mogelijkheden geven om de politieke besluitvorming te sturen. Maar leidt dat wel tot betere besluiten? Meer over Het Interview met Maurice de Hond via de link rechts.
    En een reportage over Srilankaanse adoptiekinderen in Nederland, die na de tsunami op zoek gaan naar hun ouders in Sri Lanka.
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : 5 Mile (these are the days)
    Titel CD : Ether Song
    Uitvoerende : Turin Brakes
    Componist : Knights / Paridjanian
    Label : Source
    Labelnummer : 7243 5952252 4
    Duur : 3'56
    Nummer : CD2-1

  • dinsdag 08 februari 2005
  • 11:02Noorderlicht

    ** Waarom huilen we? Gedragspsychologe Michelle Hendriks onderzocht het huil-gedrag van volwassenen. ** Nieuwe berichten uit Antartica van de Nederlandse algen-onderzoekers op expeditie. ** Een reportage over wiskundigen die bedrijfsproblemen oplossen. ** Buiten de wetenschap: Afscheid Roel Coutinho bij GG&GD.

    Meer informatie

    Volwassen tranen

    Huilen wekt weinig sympathie, maar heeft wel tot resultaat dat je medeleven krijgt en minder hard wordt aangepakt. Dat huilen vooral belangrijk is omdat het oplucht en daardoor stress vermindert, is een sprookje. Dit concludeert Michelle Hendriks in haar proefschrift "De functies van huilen door volwassenen". Annemieke Smit praat met haar.

    **
    Michelle Hendriks: 'On the functions of adult crying: the intrapersonal and interpersonal consequences of tears' (ISBN 90-9019033-3). De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 25 februari om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof.dr. A.J.J.M. Vingerhoets.

    -----

    Berichten uit Antarctica

    Opnieuw een kort telefoongesprek met de Nederlandse wetenschappers aan boord van het onderzoeksschip Marion Dufresne, dat rondvaart bij Antarctica. Het einde is in zicht en de wetenschappers moeten haast maken.

    Noorderlicht probeert iedere week telefonisch contact te houden met de expeditieleden. Maar in de tussentijd kunt u zich ook op de hoogte stellen van hun wederwaardigheden, op het webdagboek dat de onderzoekers voor Noorderlicht bijhouden (zie link).

    -----

    Wiskunde op de Werkvloer

    Wiskundigen zijn niet zo wereldvreemd als vaak wordt gedacht.
    Tijdens een workshop aan de Vrije Universiteit Amsterdam hielpen mathematici om de meest uiteenlopende praktijkproblemen op te lossen.

    Verslaggeefster Corlijn de Groot volgt een groep wiskundigen die zich buigen over de meest efficiënte manier om patienten op te warmen na een open-hartoperatie.

    **
    Aanstaande zaterdag houdt de Vrije Universiteit Amsterdam een voorlichtingsdag over de studierichting Bedrijfswiskunde en informatica voor VWO'ers.

    -----

    Afscheid Roel Coutinho

    Micro-bioloog Roel Coutinho is benoemd door Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tot directeur van het nog op te richten centrum voor preventie en bestrijding van infectieziekten. Dit Centrum wordt gevestigd bij het Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week nam Roel Coutinho afscheid van zijn functie als directeur van de GG&GD in Amsterdam en zit nu bij ons in de studio.

  • dinsdag 08 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** Rekent Latijns-Amerika definitief af met de mensenrechtenschendingen uit het verleden? ** Wereldomroep-verslaggever Hans Jaap Melissen over het vertrek van de Nederlandse militairen uit As Samawah in Irak. ** Vluchtelingenorganisatie INLIA verstrekt valse documenten.

    Meer informatie

    In Chili komt de berechting van oud-dictator Pinochet steeds dichter bij. In Argentinië moeten militiaren uit "De Vuile Oorlog" zich voor rechters verantwoorden. In Suriname gaat het Openbaar Ministerie Desi Bouterse en andere verdachten vervolgen voor de "Decembermoorden" uit 1982.
    Een debat met:

    • Walter Lotens, schrijver van het boek "Omkijken naar een revolutie": interviews met intellectuelen die betrokken waren bij de februarirevolutie in Suriname.
    • Alejandra Slutzky, schrijfster van "De Stilte, een Argentijnse familiegeschiedenis".
    • Prof. Dr. Michiel Baud, schrijver van het rapport "Militair geweld, burgerlijke verantwoordelijkheid", waarin hij in 2001 in opdracht van minister-president Kok onderzoek deed in Argentinië en met Jorge Zorreguieta sprak.

    *
    Walter Lotens: Omkijken naar een revolutie, Surinaamse intellectuelen onder militairen. Uitgegeven in eigen beheer, ISBN 99914-853-3-3.
    Het boek is verkrijgbaar bij:
    Vereniging Ons Suriname
    Zeeburgerdijk 21
    1093 SK Amsterdam
    (020) 693 50 57

    *
    Alejandra Slutzky: De Stilte, een Argentijnse familiegeschiedenis. Uitgeverij Arena, Amsterdam, ISBN 90-6974-447-3.

    Slutzky, dochter van een Argentijnse communistische activist en guerrillero, schreef een autobiografisch debuut waarin ze het leven van haar zelf, haar broer, haar moeder, stiefmoeder en vader reconstrueert. Eind jaren zestig sloot haar vader zich aan bij de guerrilla in Argentinië, maar werd al spoedig opgepakt. Na vijf jaar komt hij weer vrij maar wordt in 1977, na de coup van Videla, weer opgepakt en `verdwijnt' (zoals 20.000 andere mensen). In 1978 vluchtte Slutzky met haar broer en stiefmoeder naar Nederland en hoorde pas jaren later dat haar vader kort na zijn arrestatie geliquideerd was door het militaire regime. De auteur is sinds actief in de Nederlandse afdeling van `Hijos', de organisatie van kinderen van mensen die verdwenen tijdens het militaire bewind in Argentinië. Het boek is behalve een beschrijving van het leven van haar familie ook een afrekening met de stilte die jarenlang heerste over het lot van haar vader.

    *
    Het rapport Militair geweld, burgerlijke verantwoordelijkheid werd in opdracht van het Ministerie van Algemene Zaken geschreven door Michiel Baud, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika (CEDLA) te Amsterdam.
    ---

    "Ik hou van de Nederlanders, maar ze doen niks voor mij," zegt één van de Irakezen in de stad As Samawah. As Samawah is de hoofdstad van de provincie Al Muthanna. Half maart zullen de Nederlandse militairen vertrekken en worden vervangen door een kleiner contigent Britten. Hans Jaap Melissen wandelt samen met de Amerikaanse Irakees Ahmed Al Ageli door de stad en de Irakezen praten vrijuit: over de verkiezingen, over het tekort aan benzine, over corruptie en uiteraard over het vertrek van de Nederlanders.
    ---

    Gesprek met John van Tilborg van de vluchtelingenorganisatie INLIA, naar aanleiding van het gesprek met Peter Veld van de IND van vanochtend. In dat gesprek kwam aan de orde dat honderd asielzoekers een zogenaamde registratiekaart van vluchtelingenorganisatie INLIA krijgten. Tachtig gemeenten accepteren die kaart als identiteitsbewijs en zo kunnen asielzoekers voldoen aan de identificatieplicht. Het gaat om asielzoekers die verblijven in de noodopvang van INLIA. De IND is kwaad omdat de stichting INLIA registratiekaarten voor vluchtelingen heeft onwikkeld en op deze manier valse documenten verstrekt.
    ---

  • dinsdag 08 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Onderhoud met IND-directeur Peter Veld over o.a. de nieuwe terreureenheid en de kritiek op zijn organisatie. ** Het aantal studierichtingen blijft maar groeien, hoe kan je tegenwoordig nog een weloverwogen studiekeuze maken?

    Meer informatie

    'Moeilijk is leuk', is de stelregel van Peter Veld, directeur van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Al ver voor er zelfs maar sprake was van een vacature gaf Veld - toen nog ambtenaar op het Ministerie van Sociale Zaken - aan dat hij graag leiding zou willen geven aan de IND. Hij bekleedt die post nu anderhalf jaar en hij moet er aan zijn trekken komen, want moeilijk is het. De afgelopen jaren zwelde de kritiek op de IND aan: het personeel zou niet capabel genoeg zijn, de dienst is onbereikbaar, werkt traag, negeert klachten en maakt aan de lopende band fouten met de uitgifte van verblijfsvergunningen. Daarnaast kreeg de organisatie, nu precies een jaar geleden, de verantwoordelijkheid voor het uitzetten van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die symbool zijn komen te staan voor het asielbeleid van het kabinet. En vorige week werd bekend dat de IND ook nog eens een grotere rol moet gaan spelen bij het bestrijden van terrorisme. Een speciale terreur-unit moet onderzoek gaan doen naar verdachte vreemdelingen.
    ---

    Margriet Peters zit thuis achter de computer en doet een beroepenkeuzetest die staat op een van de vele CD-rommetjes die ze toegestuurd kreeg. Want een studie kiezen met gevolgen voor de rest van je leven, dat is niet eenvoudig. Het aantal studierichtingen blijft maar groeien, net als de stapels gidsen, internetsites en informatieve bijeenkomsten.

    Zo had ook de Haagse Hogeschool afgelopen weekend een open dag teneinde aankomende studenten te helpen met deze belangrijke keuze. Helaas heeft onderzoek aangetoond dat bijna de helft van alle HBO-studenten verkeerd kiest en binnen twee jaar iets anders doet. En daar de helft van is zelfs helemaal met studeren opgehouden... Dat is zonde van tijd, geld en illusies. Margriet denkt aan politicologie, maar niks is helemaal zeker. Dus doet ze nog maar eens zo'n beroepentestje... Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
    ---

  • maandag 07 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 7 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Boeren praten er liever niet over; maar een nieuw probleem bedreigt hun kippen. En ook u...... als ei- of kip-eter. Het gaat om een parasiet die 80 procent van alle kippenstallen teistert. De bestrijding van deze parasiet stelt boeren voor een gevaarlijk dillema: toegestane bestrijdingsmiddelen zijn er niet, illegale bestrijdingsmiddelen wel; maar die kunnen een gevaar vormen voor onze gezondheid. Is de rust, die na de vogelpest in de pluimveehouderij was teruggekeerd, van korte duur?
    Veel in Nederland wonende Marokkanen hebben een Berber-achtergrond. En daar moet je nadrukkelijk rekening mee houden als je naar hun problemen kijkt. Dat signaal hebben verschillende Marokkaanse Nederlanders de afgelopen maanden afgegeven.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Let's stick together
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Bryan Ferry
    Componist : Harrison
    Label : EMI
    Labelnummer : Promo
    Duur : 3'00
    Nummer : 1

  • maandag 07 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 7 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Eerst iets van een heel andere orde. Een werkgever in de Amerikaanse staat Michigan denkt bepaald niet licht over overgewicht. Hij ziet er persoonlijk op toe dat zijn werknemers hun extra pondjes kwijtraken. Zo niet, dan raken ze hun baan kwijt...
    Napels: de stad van de prachtige baai, de Vesuvius en de pizza. Napels is echter ook de stad van de camorra, de Napolitaanse maffia die de Zuiditaliaanse stad al decennialang in de greep houdt. En vooral de laatste vier maanden is de aanwezigheid van de camorra sterk voelbaar en zichtbaar. Al meer dan 50 lijken lagen er de afgelopen maanden in de straten van Napels, allemaal slachtoffers van de bendeoorlog die die sinds september vorig jaar aan de gang is. In heel 2004 vielen er 132 camorra-doden.
    Morgen worden de vervroegde verkiezingen in Denemarken gehouden. De zittende regering van premier Anders Fogh Rasmussen staat dik op winst ­ een beloning voor meer dan drie jaar conservatief beleid. De campagne was bijna saai te noemen­ weinig heftige debatten en geen grote problemen die stof deden opwaaien. Tot afgelopen week een televisieprogramma over het verband tussen het uitzetbeleid en terrorisme als een steen in een stille vijver viel.
    Het Joegoslavietribunaal boekte vorige week een succes. De Servische ex-generaal Lazarevic gaf zich over en zit nu in de gevangenis in Scheveningen. Het tribunaal beschuldigt hem van oorlogsmisdaden tegen de Albanese bevolking van Kosovo. Lazarevic ontkent de aanklacht. Hij zegt dat hij zich heeft over gegeven om zijn volk te dienen én om Kosovo voor Servië te behouden.
    De kwestie Kosovo speelt weer volop. Dit jaar moeten de Verenigde Naties beslissen over de toekomst van het gebied. Kosovo en vrede? Bestaat het?
    Muziek 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Una notte a napoli
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Pink Martini
    Componist : China Forbes / Thomas M. Lauderdale
    Label : Heinz Records
    Labelnummer : 3 298498 007725
    Duur : 3'59
    Nummer : 1

  • maandag 07 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 7 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    "Religie is in dit land ruim 200 jaar op haar retour, en dat wil ik graag zo houden." Dat zegt de Rotterdamse wethouder Marco Pastors, partij-ideoloog van Leefbaar Rotterdam. Hij is blij met de secularisatie in zijn stad. Toch is de religie niet uit de Maasstad verdwenen. In diezelfde 200 jaar groeide het aantal moskeeën in Rotterdam van 0 naar 43. Het aantal traditionele kerken nam weliswaar af, de migrantenkerken schieten als paddestoelen uit de grond. Religie is in Rotterdam nog steeds beeldbepalend, soms zelfs letterlijk met metershoge minaretten. Over de rol van religie in de samenleving organiseerde de gemeente Rotterdam een debat onder de titel 'Islam en integratie'. In hoeverre is er voor religie, de islam, plaats in het zogenaamde publieke domein? Wat is het verband tussen religie en integratie? En staat religie de integratie in de weg? Het eerste debat is inmiddels gehouden. Wat was hier de uitkomst van? Een gesprek hierover met Marco Pastors, de wethouder voor fysieke infrastructuur en mede-initiatiefnemer van de stadsdebatten in Rotterdam.
    Meer info via de link aan de rechterkant.
    Zorgen voor je zieke vrouw, gehandicapte kind of demente vader, 3,6 miljoen Nederlanders doen dat, zij heten mantelzorgers. Om hun zorg te ondersteunen, te verlichten en hen wegwijs te maken in het woud van regels en voorzieningen bestaat er sinds kort een nieuw beroep... de mantelzorgmakelaar. In Noord-Holland zijn drie mantelzorgmakelaars actief, zij worden betaald door het Zorgkantoor.
    Waar het om gaat.... . is de vraag of nieuwkomers ook in het Fries mogen inburgeren. CDA-Tweede-Kamerlid Rendert Algra vindt van wel. Van de Nederlandstalige inburgeringscursus moet er dus ook een Friese versie komen. Waarom? Is het niet beter om eerst Nederlands te leren?
    Muziek 09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Trouble
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Ray Lamontagne
    Componist : Ray Lamontagne
    Label : Echo
    Labelnummer : ECHCD57RP
    Duur : 4'02
    Nummer : 1

  • vrijdag 04 februari 2005
  • 11:02Argos

    ** In Argos aandacht voor de onbekende soldaat op buitenlandse missie, de UNMO's: militairen die als ongewapende VN-waarnemers naar conflictgebieden worden uitgezonden en die in tegenstelling tot andere militairen nooit in de schijnwerpers staan. ** Prikpil tegen onkundige ouders.

    Meer informatie

    Nederlandse militairen die naar Afghanistan of Irak worden gestuurd, krijgen veel aandacht. Hun uitzending wordt op de voet gevolgd. Een affaire als de zaak-Eric O. is al snel voorpaginanieuws. En de Tweede Kamer discussieert veelvuldig over de risico's, die 'onze jongens' lopen.

    Maar voor een andere groep Nederlandse militairen, die zeer risicovolle missies in het buitenland uitvoeren, is nauwelijks aandacht. Namelijk de militairen die als ongewapende VN-waarnemers naar conflictgebieden worden uitgezonden, de zogeheten UNMO's. Ze moeten in buitengewoon moeilijke en gevaarlijke situaties opereren. Maar hun verhalen dringen bijna nooit door in de media of Tweede Kamer.

    In Argos de onbekende soldaat op buitenlandse missie. Met een reportage over een internationale training voor UNMO's en gesprekken met Nederlandse UNMO's over hun ervaringen.
    ---

    Moeten mensen die als ouders gefaald hebben, verplicht worden om anticonceptie te gebruiken? PvdA-Tweede Kamerlid Marjo van Dijken vindt van wel. Een gesprek met van Dijken en met criminologe Josine Junger Tas. Op welke ouders doelt van Dijken en wat doen zij fout ? Wat is het bewijs van falend ouderschap?
    ---

  • vrijdag 04 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** Radicale moslims zijn niet alleen in Nederland actief. Verslaggever Harm Botje reisde af naar Bangladesh waar fundamentalisten te vuur en te zwaard andersdenkenden bestrijden. ** Wekelijkse boekenrubriek, met Aukje Holtrop.

    Meer informatie

    Theo van Gogh is vermoord door een moslim-fanaticus. En hij is de enige niet die zijn kritische toon ten opzichte van de islam met de dood moest bekopen. Van Marokko tot Egypte en van Syrië tot Pakistan worden schrijvers, zangers en dichters bedreigd en vermoord omdat ze naar de mening van fundamentalisten de verkeerde denkbeelden hebben.
    Verslaggever Harm Botje reisde af naar Bangladesh, waar in december nog een seculiere hoogleraar werd vermoord. Ook worden er regelmatig door moslim-extremisten hindoetempels en kerken aangevallen. Hierbij zijn de afgelopen jaren tientallen doden gevallen.
    ---

  • vrijdag 04 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Onderhoud met UWV-bestuursvoorzitter Joop Linthorst over hun ingewikkelde positie met betrekking tot de hervorming van de WAO. ** Reportage over het leefstijlen-project in flatgebouw 'De Peperklip' in Rotterdam. ** Waar het om gaat: Maxime Verhagen vindt dat journalisten partij moeten kiezen.

    Meer informatie

    Wat is er toch mis met het UWV, de Uitkeringsinstantie Werknemersverzekeringen? De organisatie bestaat pas drie jaar en worstelt zich, zo jong nog, nu al door zijn eerste grote reorganisatie heen: een derde van de 22.000 werknemers moet vertrekken. De klanten klagen. In zijn korte bestaan werd het UWV bovendien geteisterd door affaires. Zo kostte de riante huisvesting, de zogenaamde 'toiletpottenaffaire', de kop aan topman Tjibbe Joustra. Vervolgens kwam het UWV in het nieuws toen naar buiten kwam dat de journalisten Gijs Wanders en Annette van Trigt voor 250.000 euro bij het UWV hadden bijgeklust. En deze week is het weer raak. Deze week lekte uit dat het UWV minister De Geus heeft meegedeeld dat het niet lukt om op tijd te beginnen met de uitvoering van de nieuwe WAO. Het kabinet, dat vrijdag vergadert over de WAO, lijkt vooralsnog niet van plan gehoor te geven aan dit verzoek. Een gesprek met Linthorst over de ingewikkelde positie van het UWV.
    ---

    Het flatgebouw 'De Peperklip' in Rotterdam staat op een toplokatie: Op de kop van Zuid, aan een zijtak van de Maas, vlak bij winkels, tram, metro en uitvalswegen. Er is een mooie binnentuin. En toch heeft 'De Peperklip' een slechte naam. Huurders die voor overlast zorgen, veel verhuizingen, criminaliteit rond de flat. Daar wil verhuurder Vestia met het 'project leefstijlen' wat aan doen.

    Wie met andere medebewoners één van de portieken van de 'Peperklip' deelt, moet niet langer aan het toeval overgelaten worden. De bewoners moeten voortaan ingedeeld worden naar hun gedrag. Wel of geen spelende kinderen in de portiek, wel of geen contact met de buren, wel of geen huisdieren. Verslaggever Irene Houthuijs was aanwezig bij het gesprek tussen 'verhuurmakelaar' Mila Baidjoe en een nieuwe huurster.
    ---

    Waar het nu om gaat is dat Maxime Verhagen, fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, vindt dat journalisten partij moeten kiezen. Hij schrijft dat vanochtend in het vernieuwde Dagblad Trouw. Garard Legebeke praat met Verhagen.
    ---

  • donderdag 03 februari 2005
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 3 feb 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Volgens KLM-topman Leo van Wijk is het vliegtuig beter voor het milieu dan de trein. Althans, dat zei hij onlangs in een interview bij De Ochtenden. Maar is dat ook zo? Heeft de milieulobby ongelijk? In Het
    Onderzoek een speurtocht naar een antwoord op die vraag.
    Gesprek: Etienne Vermeersch, moraalfilosoof aan de Universiteit van Gent, adviseert de Belgische regering over het uitzetten van illegale uitgeprocedeerde asielzoekers uit Belgie.Vandaag presenteert hij een rapport met aanbevelingen. Enkele jaren geleden overleed een meisje bij de uitzetting doordat een politieagent haar met een kussentje wilde beletten te schreeuwen. Ze stikte. In december 2003 werden vier rijkswachten hiervoor veroordeeld en sindsdien willen alle betrokkenen in Belgie weten: wat is wel en wat is niet ethisch verantwoord? Oftewel: wat mag wel en wat mag niet?
    Een euthanasieverklaring invullen betekent in de praktijk niet dat de patiënt ook krijgt wat hij of zij wil. Dit zegt de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Vanmiddag presenteert de vereniging een boek over de euthanasie in de praktijk. Volgens de NVVE kunnen artsen zulke hoge barrieres opwerpen dat die 'zachte dood' er uiteindelijk niet komt.
    Lees meer in het artikel hiernaast.
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Auto, vliegtuig
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Rowwen Heze
    Componist : Jack Poels
    Label : HKM
    Labelnummer : 42069
    Duur : 4'00
    Nummer : 1

  • donderdag 03 februari 2005
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 3 feb 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    De Franse agent patrouilleert maar negen uur per week op straat, zo bleek deze week uit onderzoek. Hoe komt dat eigenlijk? En wat zijn de gevolgen? Een gesprek met correspondent Pieter van den Blink in Parijs.
    Het geld voor de wederopbouw van Atjeh zou binnen moeten stromen. Maar alle miljarden zijn nog niet aangekomen. De gewone Atjeërs gaan er vanuit dat het geld verdwijnt in de zakken van corrupte ambtenaren. Atjeh is al jaren één van de meest corrupte provincies van Indonesië. Landen zijn daarom ook huiverig om het geld te geven. Een oplossing zou zijn dat de westerse landen samen het geld beheren. Een reportage van Wilma van der Maten vanuit Atjeh.
    Afgelopen zondag vonden de felbegeerde verkiezingen plaats in Irak. Die verliepen relatief rustig, en op veel plaatsen in Noord- en Zuid Irak maakten de inwoners er zelfs een feestdag van. Ook voor de tweede bevolkingsgroep van Noord-Irak, de christelijke Chaldo-Assyriers, moest het een hoogtepunt worden. Maar dat pakte anders uit.
    Premier Sharon van Israel is blij met het optreden van zijn Palestijnse collega Abbas. Abbas is optimistisch over de gesprekken tot nu toe. Het Palestijnse leger stopt raketaanvallen op Israelische dorpen. Israel praat over ontruiming van Palestijnse steden en vrijlating van gevangenen. En: er komt een topontmoeting. Het Midden-Oosten is in beweging, ook wat betreft het vastzittende conflict tussen Palestijnen en Israeliërs. Een gesprek tussen de Palestijnse Mouin Rabbani en de Israelische Gideon Soesman.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : In this world
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Eurasia
    Componist : M. Latupeirissa
    Label : Telstar
    Labelnummer : TSCD 5336-3
    Duur : 5'17
    Nummer : 1
    Titel Track : Limousine song
    Titel CD : nvt / cd - singel
    Uitvoerende : Smutfish
    Componist : Smutfish
    Label : Plato.nl Records
    Labelnummer : Promo
    Duur : 4'16
    Nummer : 1

  • donderdag 03 februari 2005
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 3 feb 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    'Van iedereen, voor iedereen' Onder dat motto brengt de Publieke Omroep een gevarieerd aanbod aan televisie: Nieuws, opinies, debatten maar ook kunst en cultuur en amusement, sport en is er tijd voor reclame. Maar is het publieke bestel nog wel van deze tijd? Nee, vindt professor Wim van de Donk. Hij is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en presenteerde gisteren zijn rapport over de toekomst van de media in Nederland. Het roer moet volkomen om, meent Van de Donk. Meer info via de link rechts.
    Donderende discodreunen door de muur, rotzooi in het trappenhuis, hoge hakjes op de plavuizen van je bovenbuurvrouw. Vaak loopt een burenruzie uit de hand. De politie doet daar weinig meer mee, maar stuurt dan de buurtbemiddelaar op je af. In Rotterdam gebeurt dat nu al tien jaar. Deze verzoenings-vrijwilligers krijgen nu hulp van een website die gisteren in gebruik is genomen, goedeburen.nl. Een praktische gids voor iedereen die het bloed van zijn buren wel kan drinken. Heeft zo'n website zin?
    Surf via de link hiernaast naar 'goedeburen.nl'
    Dagblad Trouw verschijnt vanaf vandaag in een kleiner formaat. De campagne wordt gevoerd op tabloid-wijze: met blote vrouwen. Over de volle breedte van de voorpagina van de krant stond gisteren een foto van een naakte vrouw, die eerst door het oude en daarna door het nieuwe formaat krant bedekt wordt. Is dat het nieuwe imago van de krant? Een gesprek met hoofdredacteur Frits van Exter.
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Flying visit
    Titel CD : Zumbach's Coat
    Uitvoerende : Iain Matthews
    Componist : Iain Matthews
    Label : Hunter Records
    Labelnummer : HMR 1553-2
    Duur : 4'18
    Nummer : 2
    Titel Track : Bright side of the road
    Titel CD : Into the music
    Uitvoerende : Van Morrison
    Componist : Van Morrison
    Label : Polydor
    Labelnummer : 839603-2
    Duur : 3'45

  • dinsdag 01 februari 2005
  • 11:02Noorderlicht

    In zijn Paradisolezing vertelt professor Smeulders over beeldverwerking door de computer en het menselijk brein. ** Nieuwe berichten uit Antartica van de Nederlandse algen-onderzoekers. ** Twintig jaar lang onderzocht Bert van den Hoek dodenrituelen in Nepal, tot hij - vlak voor zijn promotie - om het leven kwam door een verkeersongeluk. ** Buiten de wetenschap: Buiten de wetenschap: subsidie voor de moskee.

    Meer informatie

    Paradisolezing: In den beginne was het beeld

    In den beginne het beeld - over computervisie en menselijke cognitie
    Mensen verwerken grote hoeveelheden visuele informatie en trekken daaruit zonder veel moeite allerlei conclusies. Toch heeft de mens er 30 procent van de hersenen bij nodig. Het interpreteren van beeldinformatie blijkt voor de mens, maar ook voor de computer, niet zo gemakkelijk. Kan de werkwijze van de computer ons desalniettemin helpen bij het begrijpen van de menselijke cognitie? Wat kunnen we bijvoorbeeld leren over de schilderkunst van Vermeer? En wat is eigenlijk een overhemd?

    Noorderlicht blikt vooruit op een nieuwe Paradisolezing van Arnold Smeulders, hoogleraar informatica aan de Universiteit van Amsterdam.

    De lezing vindt plaats op zondagochtend 6 februari van 11.00 tot 13.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Net als in de voorgaande jaren is er na afloop van de lezingen gelegenheid voor het stellen van vragen. Toegangskaarten: EURO 8,- per persoon. OKW-donateurs: EURO 6,50.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, de VPRO en Paradiso. De lezingen zijn via internet bij te wonen en achteraf terug te kijken via de website van Paradiso (zie links).

    -----

    Berichten uit Antarctica

    In de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica dobbert een Frans onderzoeksschip rond, met aan boord vijf Nederlandse wetenschappers. Het schip heeft een zware storm getrotseerd en bij de bemanning slaat de vermoeidheid toe. Annemieke Smit belt ze op, om te horen hoe het ze vergaat.

    Noorderlicht probeert iedere week telefonisch contact te houden met de expeditieleden. Maar in de tussentijd kunt u zich ook op de hoogte stellen van hun wederwaardigheden, op het webdagboek dat de onderzoekers voor Noorderlicht bijhouden (zie link).

    -----

    Dodenritueel

    Meer dan twintig jaar onderzocht Bert van den Hoek dodenrituelen in Nepal, tot hij - vlak voor zijn promotie - zelf om het leven kwam door een verkeersongeluk in Bombay. Als eerbetoon aan zijn werk brengen zijn collega's het onafgeronde proefschrift postuum uit als boek.

    Rob van Hattum praat met de initiatiefnemer van het project, antropoloog Han Vermeulen.

    ***
    A.W. van den Hoek: Caturmâsa, Celebrations of Death in Kathmandu, Nepal. Edited by J.C. Heesterman, Bal Gopal Shrestha, Han F. Vermeulen and Sjoerd M. Zanen. Leiden: Research School CNWS (CNWS Publications Vol. 133), 188 blz. EURO 20.

    -----

    Buiten de wetenschap: Subsidie voor de moskee

    Anders dan in Nederland was het voor moskeeën in Belgie niet mogelijk subsidie aan te vragen. Dat gaat nu veranderen, als het aan minister Marino Keulen van Inburgeringszaken ligt. De liberale minister verbindt er wel een reeks voorwaarden aan, zodat hij via deze nieuwe subsidieregeling de integratie kan bevorderen en meer zicht krijgt op wat zich binnen de muren van de moskee afspeelt. De minister is aan de telefoon.

  • dinsdag 01 februari 2005
  • 10:02Buitenland

    ** Proces Hells Angels voortgezet in Rotterdam. ** Inwoners van het Mexicaanse dorpje Atascaderos worden gekweld door hordes ratten, het wemelt ervan. ** Samen leven in een stad gaat niet altijd vanzelf, daarom organiseert het bestuur van Rotterdam stadsdebatten over islam en integratie.

    Meer informatie

    De geheime locatie waar het proces tegen de vijftien Limburgse Hells Angels wordt voortgezet, is de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. De partijen in de zaak zijn daar per busje vanuit Amsterdam naar toegebracht. In Rotterdam wordt de belangrijkste getuige gehoord en daarbij horen volgens de politie extra veiligheidsmaatregelen. Het proces begon maandag voor de rechtbank in Amsterdam. De politie vond het onverantwoord de kroongetuige daar te horen en besloot de zaak te verplaatsen. De rechters wilden niet zeggen waarheen, maar nu is dus duidelijk dat het om Rotterdam gaat.
    De vijftien Limburgse Hells Angels, ook wel de Nomads genoemd, worden ervan verdacht een jaar geleden in hun clubgebouw drie medeleden te hebben vermoord. Twee verdachten staan verder terecht voor de moord in mei 2003 op een 19-jarig bendelid. Een gesprek met Radio 1 verslaggever Joris van de Kerkhof.
    ---

    Drie maanden geleden werd het afgelegen Mexicaanse bergdorpje Atascaderos wereldnieuws. Honderdduizenden ratten zouden de dorpelingen belagen, de oogst opvreten en daarmee het voortbestaan van het dorp bedreigen. Niemand wist hoe ze er waren gekomen, en nog minder hoe ze weer weg te krijgen. Er werd gif gestrooid, er werden katten geronseld, tot uit Amerika kwamen de deskundigen. Maar de ratten bleven.

    Correspondent Edwin Koopman reisde af naar Atascaderos, een tocht van elf uur met de auto, en werd deelgenoot van de bizarre overlevingsstrijd van een dorp, in de ban van de rat.
    ---

    "Wij Rotterdammers durven met elkaar in gesprek te gaan." Onder dat motto begint morgen het publieke deel van de zogenoemde stadsdebatten in Rotterdam. De debatten moeten antwoord geven op de vraag: Hoe kunnen de verschillende bevolkingsgroepen in de stad meer en beter met elkaar samenleven? Verantwoordelijk voor de debatten is wethouder voor Onderwijs en Integratie Leonard Geluk van het CDA.
    ---

  • dinsdag 01 februari 2005
  • 09:02Interview

    ** Mojo-directeur Leon Ramakers doet een stapje terug nu hij de naam van zijn opvolger bekend heeft gemaakt. ** Beeldende kunst in Arnhem, reportage. ** Waar het om gaat: Nederlandse taal verankerd in grondwet.

    Meer informatie

    Wie popconcerten zegt, zegt Mojo. En directeur Leon Ramakers is Mister Mojo. Hij richtte het bedrijf in 1968 met zijn vriend Berry Visser op. Het eerste wapenfeit: het boeken van Jethro Tull en Soft Machine in het Concertgebouw. Niet lang daana volgde het festival in Kralingen, dat te boek kwam te staan als het Nederlandse antwoord op Woodstock. Van het rommelige zolderkamertje van waaruit het tweetal in die dagen concerten organiseerde groeide Mojo onder Ramakers' leiding uit tot een bedrijf met een omzet van circa 75 miljoen euro en 80 werknemers. Het grootste deel van de optredens die vandaag de dag op de Nederlandse poppodia worden gegeven is via Mojo georganiseerd.

    Al maanden was duidelijk dat Leon Ramakers het tijd vindt om een stap terug te doen. Vorige week maakte hij de naam van zijn opvolger bekend. Met ingang van 1 oktober zal Dick van Zuijlen in zijn voetsporen treden. Bovendien, zo maakte Ramakers bekend, zal Mojo zich weer op de kernactiviteit gaan richten, het organiseren van popconcerten en festivals zoals Lowlands, en andere taken afstoten.

    Ramakers treedt terug als directeur van Mojo in een woelige periode: vorig jaar deed de kartelwaakhond NMA een inval bij het bedrijf omdat Mojo wordt verdacht van misbruik van haar monopoliepositie. Eén van de andere drijvende krachten van het bedrijf werd ontslagen. Over al deze ontwikkelingen praat Gerard Legebeke met Leon Ramakers.
    ---

    Een reportage over het Centrum Beeldende Kunst Gelderland, de kunstuitleen aan de Kortestraat in Arhnem. In Middelburg en Leiden is de kunstuitleen al gesloten. In deze zuinige tijden worden allerlei subsidies afgeschaft en nu moet in de artistieke uitleenbranche het roer danig om. In Gelderland is men er helemaal klaar voor. Nou ja, de lokale kunstenaars nog niet helemaal.

    Geheel anders ligt dat in Amsterdam. Daar denken ze het altijd beter te weten en draait kunstuitleen SBK al tien jaar zonder fondsen van de overheid. Wat is hun geheim en hoe gaat men dat aanpakken in het oosten des lands? Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
    ---

    Waar het nu om gaat is dat het CDA en de Christen Unie zich zorgen maken over de verloederling van de Nederlandse taal. Daarom komen ze met een initiatief wetsvoorstel om het Nederlands steviger in de grondwet te verankeren. Hierover praat Teun van de Keuken met één van de voorvechters van een zuivere taal, CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries.
    ---