afleveringenarchief
  • donderdag 31 mei 2007
  • 11:021 jaar Prodi

    11:05-11.25 uur: 1 jaar Prodi.
    11.25-11.30 uur: De Ark van Noach weer nodig?

    Meer informatie

    11:05-11.25 uur: 1 jaar Prodi
    Romano Prodi is deze maand een jaar aan de macht in Italie. Het is een turbulent jaar geweest. Afgelopen weekend nog deelden de kiezers een gevoelige klap uit in de lokale verkiezingen. Een terug- en vooruitblik.

    11.25-11.30 uur: De Ark van Noach weer nodig?
    Het is lachwekkend: Wie bouwt er nou een boot op een berg? Toch wordt er vanmorgen vanmorgen een schip onthuld en gedoopt op de berg Ararat. Het is een replica van de Ark van Noach. Daar werd ook al zo om gelachen, toen Noach het schip bouwde op het droge. Maar het lachen verging toen de zondvloed kwam. Gaat ook deze Ark ooit water voelen, nu de zeespiegel stijgt? Een gesprek met een Greenpeace-medewerker, die bij de onthulling op de top van de berg Ararat is, de berg waar de Ark van Noach destijds strandde.

  • donderdag 31 mei 2007
  • 10:02Pretecho of Rampecho

    10:05-10.30 uur: Pretecho of Rampecho.
    10.30-10.45 uur: Buitenlandse dominees weren?
    10.45-11.00 uur: Positieve discriminatie.

    Meer informatie

    10:05-10.30 uur: Pretecho of Rampecho
    De 20-wekenecho kan zwangere vrouwen veel hoofdbrekens opleveren. Want vaak zijn ze er niet op voorbereid als tijdens die echo blijkt dat hun ongeboren kind iets mankeert. En artsen hebben vaak moeite om in te schatten wat de gevolgen zijn van een aandoening die bij de foetus wordt geconstateerd. Een gesprek met Hilmar Bijma, die als eerste promoveert op de 20-wekenecho en een reactie van Hans Galjaard, die aan de wieg stond van prenatale screening.

    10.30-10.45 uur: Buitenlandse dominees weren?
    De Zuid-Afrikaanse dominee Hagg mag niet naar Nederland komen van de IND en het CWI. Vroeger was het nooit een probleem om een buitenlandse predikant naar Nederland te halen, maar sinds de wet is aangescherpt om lastige buitenlandse Imams te weren, komen ook buitenlandse predikanten er niet meer in. Een onaangenaam bij-effect dat moet worden gerepareerd of een kwestie van gelijke monniken, gelijke kappen? Een belrondje langs deskundigen en betrokkenen.

    10.45-11.00 uur: Positieve discriminatie
    Discriminatie mag. Soms moet je zelfs discrimineren. FNV-voorzitter Jongerius vindt dat allochtonen bij sollicitatiegesprekken moeten worden voorgetrokken als ze net zo geschikt zijn als autochtonen. Wat is er al gebeurd op dit gebied? En helpt positieve discriminatie wel? In De Ochtenden een gesprek met professor Ben Sloot, deskundige op het gebied van positieve discriminatie.

  • donderdag 31 mei 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.05-09.30 uur: Geloofwaardigheid van de (wieler)sport.
    09.30-09.45 uur: Betuwelijn.
    09.45-10.00 uur: Politieke zelfmoord in Japan.

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur: Geloofwaardigheid van de (wieler)sport
    Ze buitelen over elkaar heen, de wielrenners die bekennen doping te hebben gebruikt om hun prestaties te verhogen. Vorige week was er zelfs een openbare biecht van de tourwinnaar van 1996, Bjarne Riis. Wat doet deze golf van bekentenissen met de geloofwaardigheid van de sport? Wie is er nog onder de indruk als een renner na een zware solo in een bergrit als eerste over de finish gaat? Of zit er juist een taktiek achter en zijn deze weken bedoeld om in één keer schoon schip te maken? In De Ochtenden een gesprek met Jaques Chapel (Radio Tour de France) en ex-renner en voormalig ploegleider Steven Rooks.

    09.30-09.45 uur: Betuwelijn
    In De Ochtenden een serie reportages in de aanloop naar de opening van de Betuwelijn op 16 juni a.s. Vandaag deel 1: Wat hebben de milieu-activisten bereikt rond de aanleg van de Betuwelijn? En hoe tevreden zijn ze daar mee?

    09.45-10.00 uur: Politieke zelfmoord in Japan
    Hij wenste de Japanse premier 'banzai', ofwel 'tien duizend jaar' toe. Dezelfde wens viel het Japanse volk ten deel. Toen hing Toshikatsu Matsuoka, de Japanse minister van landbouw, zich op. De schande van een smeergeldaffaire werd hem te veel. Dat was afgelopen maandag. Dezelfde dag doet de politie een inval in het appartement van een ex-directeur van het Japan Green Resources Agency, het bureau wat de aanbestedingen regelt bij grote infrastructurele projecten. Dinsdag springt de man zijn dood tegemoet van de zevende verdieping van het appartementengebouw waar hij woont. De dubbele zelfmoord en het achterliggende schandaal houdt Japan in zijn greep. In De Ochtenden een gesprek met correspondent Kjeld Duits vanuit Japan.

  • woensdag 30 mei 2007
  • 11:03Fatah al Islam

    De beschietingen in Beiroet tussen het Libanese leger en de Fatah al Islam blijven voortduren. Deze extremistische factie pleegde vorige week een bankoverval en trok zich daarna terug in het vluchtelingenkamp Nahr al Bared. Het Libanese leger heeft nu ...

    Meer informatie

    ... een groot offensief ingezet om de Fatah al Islam uit te schakelen. Maar wie zijn de strijders van deze factie? Verslaggever Hans Jaap Mellissen van de Wereldomroep zoekt in Libanon naar een antwoord op deze vraag. Na afloop reageert Reinoud Leenders Midden-Oosten deskundige van de Universiteit van Amsterdam.

  • woensdag 30 mei 2007
  • 10:03Nederland en Irak

    Heeft de Nederlandse overheid ook schuld aan de gifgasproductie van Saddam Hussein? Over de rol van de Nederlandse overheid en van andere Nederlandse bedrijven die aan Irak leverden, praten we vandaag in 'Argos Supplement' o.a. met de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma.

    Meer informatie

    Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelde de Nederlandse chemicaliënhandelaar Frans van Anraat drie weken geleden in hoger beroep tot 17 jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Van Anraat voorzag het Irak van dictator Saddam Hussein in de tweede helft van de jaren '80 van grondstoffen voor chemische wapens. Aan de hand van vertrouwelijke documenten van de ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken onthulde Argos een jaar geleden dat de Nederlandse regering begin jaren '80 gewoon doorging met het aanhalen van de economische banden met Irak, ook al had men duidelijke aanwijzingen voor het gebruik van gifgas door Irak. De toenmalige VVD-staatssecretaris van Economische Zaken, Frits Bolkestein, speelde daarbij een opvallende rol. EZ en Bolkestein hebben flink - en met succes - dwarsgelegen, toen werd geprobeerd de uitvoer vanuit Nederland naar Irak van grondstoffen voor chemische wapens aan banden te leggen. Afgelopen vrijdag maakten we daarover in Argos weer nieuwe documenten openbaar.

    DERDE FEMINISTISCHE GOLF
    Volgens sociologe Jolande Withuis bestaan seksespecifieke eigenschappen niet. Ze zijn gebaseerd op onderlinge afspraken die per cultuur verschillen. En dat moet anders. De tijd is rijp voor een derde feministische golf, vindt Withuis. Volgende week verschijnt haar boek 'De vrouw als mens'. Hierin toont de sociologe met voorbeelden uit het verleden hoe het ideaalbeeld van de vrouw historisch en cultureel werd bepaald.

    Jolande Withuis 'De vrouw als mens' Uitgeverij de Bezige Bij ISBN 9789023426134. Prijs: 16, 90 euro.

    KLINKENDE MUNT
    De financieel-economische rubriek met Jaap van Duijn.

  • woensdag 30 mei 2007
  • 09:02Migranten-prostituees: gedwongen of vrijwillig

    09.05 - 09.30 uur: Migranten-prostituees: gedwongen of vrijwillig
    09.30 - 09.45 uur: Generaal Pardon: Hoe snel komen deze asielzoekers aan werk?
    09.45 - 10.00 uur: Deense deining over hoofddoek

    Meer informatie

    09.05 - 09.30 uur - Migranten-prostituees: gedwongen of vrijwillig
    Ons land telt naar schatting ruim 25.000 prostituees. Velen van hen zijn migranten. Ze komen uit alle werelddelen. Marie Louise Janssen onderzocht de leef- en werkomstandigheden van Latijns-amerikaanse prostituees in ons land. In hoeverre is er onder hen sprake van dwang, vrijwilligheid, uitbuiting en illegaliteit? Elsbeth Gruteke praat erover met onderzoekster Janssen die woensdag promoveert op deze groep vrouwen.

    09.30 - 09.45 uur - Generaal Pardon: Hoe snel komen deze asielzoekers aan werk?
    Het Generaal Pardon geeft 30.000 asielzoekers recht op werk en inkomen. Maar hoe makkelijk is het voor gelegaliseerde vreemdelingen om aan het werk te komen in ons land? In de serie ' Wachten op het Generaal Pardon' portretteert verslaggever Gerry Bos twee vrouwelijke vluchtelingen met een verblijfsstatus, in hun zoektocht naar een baan.

    09.45 - 10.00 uur - Deense deining over hoofddoek
    De hoofddoek houdt de gemoederen in Denemarken flink bezig. Een populaire linkse politica-in-spe van Palestijnse komaf weigert dit kledingstuk af te doen. En een rechtse parlementariërs vergelijkt de hoofddoek met het hakenkruis en ziet bovendien parallellen tussen de koran en 'Mein Kampf'. Gesprek met onze correspondent Petra Sjouwerman over Deense deining over de hoofddoek.

  • dinsdag 29 mei 2007
  • 11:03De Armeense genocide

    Onlangs verscheen het boek `De Armeense Genocide' van de Turkse socioloog en historicus Taner Akcam in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Wij vroegen twee kenners het boek voor ons te recenseren. Ton Zwaan, universitair hoofddocent holocaust en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en Michiel Leezenberg, verbonden aan het Instituut voor de Islam en de Moderne Wereld Isim in Leiden. De discussie werd eerder opgenomen en Rik Delhaas leidde het gesprek.

    Meer informatie
  • dinsdag 29 mei 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Talent bestaat niet ** Een universum in een korreltje roest ** Taal stuurt ons denken ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    TALENT BESTAAT NIET

    Talent bestaat niet. Schakers, violisten en voetballers die de top hebben bereikt, hebben dat uitsluitend te danken aan trainen, trainen en nog eens trainen. Dat is de overtuiging van psychologe Anique de Bruin, die onderzoek deed naar jonge schaaktalenten. Ze is in de studio en Ger Jochems praat met haar.
    -----

    PARADISOLEZING JAN ZAANEN

    "Een universum in een korreltje roest". Dat is de titel van de lezing die de Leidse fysicus Jan Zaanen aanstaande zondag in Paradiso houdt. De serie Paradisolezingen gaat dit jaar over emergentie, oftewel het geheel is meer dan de som der delen. Dat gaat vooral op voor Zaanen's vakgebied, de quantum-fysica. Ger Jochems spreekt met hem.

    U kunt de lezing van professor Jan Zaanen aanstaande zondag bijwonen. Die begint om 11 uur 's ochtends in de Paradiso in Amsterdam. Toegangskaarten kosten EURO 8,50 per persoon. VPRO-leden betalen EURO 7. Kaarten kunt u reserveren bij de K.L. Pollstichting: 020-623 5451. U kunt de lezingen ook zien op Fabchannel, het eigen kanaal van Paradiso (zie links).
    -----

    WETENSCHAPSNIEUWS over...

    Schimmel en radioactiviteit; prikkelen helpt geestelijk gehandicapten; blaadjes tellen op Spitsbergen en de nieuwe televisieserie "Dat willen wij ook" vindt u op Noorderlicht Nieuws en Pooljaar.nl (zie links).
    -----

    TAAL STUURT ONS DENKEN

    Dat Britten en Duitsers anders naar de wereld kijken wisten we wel. Maar dat heeft niets te maken met culturele verschillen, zoals altijd gedacht werd. Het zit hem in de taal. De grammatica van het Engels en het Duits blijkt het verschil in "weltanschauung" te bepalen. Dat ontdekte taalkundige Marianne Starren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij spreekt over haar onderzoek met Ger Jochems.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden met vandaag Chantal Pattyn over toneel en beeldende kunst.

  • dinsdag 29 mei 2007
  • 09:03Nederland en de meetbare effecten

    Een maand nadat hij aantrad als directeur van Plan Nederland kreeg Tjipke Bergsma van het ministerie te horen dat de subsidiekraan voor zijn organisatie volledig dicht gaat. De reden: Plan Nederland werkt niet efficient genoeg en werkt te weinig samen met lokale hulporganisaties. Bergsma tekende bezwaar aan, maar vooralsnog zonder succes. Hoe nu verder? Interview met Tjipke Bergsma over...

    Meer informatie

    ... imago en reputatie van Plan (voorheen Fosters Parents), de wisselende overheidsinzichten ten aanzien van ontwikkelingsorganisaties, en de roep om meer meetbaarheid van effecten.

    WETHOUDER DAGINDELING
    Sinds kort zijn in een aantal gemeenten, waaronder Deventer, wethouders speciaal belast met het onderwerp 'tijdenregie en dagindeling'. Door de werk- en openingstijden in de gemeente beter op elkaar af te stemmen moeten de opstoppingen op de wegen rond de stad verleden tijd worden, moet de verdeling tussen zorg en arbeid verbeteren, en moeten de Deventenaren bijvoorbeeld ook 's avonds naar het spreekuur van hun huisarts kunnen. Reportage met wethouder Jos Fleskes van Deventer.

    DE CUBAANSE JEUGD
    Ze vissen, kletsen en flirten er wat. De boulevard van Havana - de malecon - is een geliefde ontmoetingsplek voor Cubaanse jongeren. Ze zijn lang na de revolutie van 1959 geboren en kennen maar één politiek systeem, het socialisme. Waarin iedereen in theorie gelijk is. Hoe denkt de Cubaanse jeugd over hun leven op het eiland? Wereldomroepverslaggever Saskia van Reenen was in Havana en bezocht daar Beatriz en haar zoon Clive. De jongen gaat een avondje stappen met vrienden.

  • maandag 28 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:05-11.30 uur: Christenen in China.

    Meer informatie

    Wat is waar? "De kerk groeit er als kool en krijgt alle ruimte" of "De kerk wordt zwaar onderdrukt." En: "Bijbels kunnen openlijk worden gekocht" of "Bijbels zijn schaars en moeten het land worden ingesmokkeld".
    Al deze uitspraken kloppen, want het gaat over China. De theoloog Bram van de Beek stelde onlangs na een bezoek aan China dat de kerken volkomen vrij zijn, en dat er afgezien van wat incidenten op het platteland, nauwelijks geloofsvervolging meer is. Dat was tegen het zere been van menig betrokkene bij de kerk van China. Hij had zich zand in de ogen laten strooien, was de conclusie. Op deze Tweede Pinksterdag een debat over de vrijheid danwel onderdrukking van de kerk in China. Te gast zijn genoemde professor Van de Beek, theoloog en decaan van de VU, en ds. Pieter van Kampen, auteur van het boek 'De kerk van China.'

  • maandag 28 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:05-10.50 uur: 100 jaar Pinksterbeweging.
    10.50-11.00 uur: SMS-kampioen: De gouden duim.

    Meer informatie

    Tijdens het recente bezoek van de paus aan Zuid-Amerika werden we er weer even aan herinnerd: de snelstgroeiende stroming binnen het christendom is de pinksterbeweging. De Nederlandse pinksterkerken vieren dit jaar hun 100-jarig bestaan. In De Ochtenden een duik in de geschiedenis, met speciale aandacht voor de massabijeenkomsten van genezingsevangelist Tommy Lee Osborne in de jaren '50, die een sterke impuls gaven aan de groei van de beweging in Nederland.

    Afgelopen zaterdag werd de Gouden Duim uitgereikt, een literatuurprijs voor de beste sms van 2007. De prijs is een initiatief van de stichting '4 d nwe taal', die smstaal positief onder de aandacht wil brengen. Door velen wordt smstaal namelijk gezien als een verloedering van de Nederlandse taal. '4 d nwe taal' vind smstaal juist vernieuwend en creatief. Een gesprek hierover met jurylid Louis Hilgers.

  • maandag 28 mei 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00 uur: Het Interview - Brief aan God van Mirjam Sterk, waarin ze God typeert als een 'eeuwige onzichtbare' reisgenoot.
    09.45-10.00 uur: Is de Eerste Kamer nog wel van deze tijd?

    Meer informatie

    Mirjam Sterk groeide op in een pastorie, ging zelf ook theologie studeren maar koos uiteindelijk voor de Haagse politiek. Sinds 2002 is ze lid van de CDA Tweede Kamerfractie en staat haar 'kansel' eigenlijk op het Binnenhof. Over haar geloof vroeger en nu schreef ze een Brief aan God. Een brief waarin ze God typeert als een 'eeuwige onzichtbare' reisgenoot.

    Morgen (dinsdag) wordt de Eerste Kamer geinstalleerd. Maar wat is het nut van de Eerste Kamer? Is de Eerste Kamer nog wel van deze tijd? Regelmatig is er discussie over de vraag of de Eerste Kamer al dan niet zo moeten worden afgeschaft. Maar wat is de geschiedenis van deze Kamer? Waarom is ze ooit opgericht? Een gesprek in De Ochtenden met politicoloog dr. Andre Krouwel.

  • vrijdag 25 mei 2007
  • 11:03Regionale verkiezingen in Spanje

    Zondag zijn er regionale verkiezingen in Spanje. Ook de Basken gaan naar de stembus, maar de vraag is of er veel te kiezen valt. De aan de ETA gelieerde partij Batasuna is sinds 2003 verboden. Honderden Baskisch-nationalistische kandidaten en zelfs complete partijen zijn onlangs door het Spaans Hooggerechtshof uitgesloten ...

    Meer informatie

    ... van de verkiezingen. In sommige plattelandsdorpen doet maar één partij mee aan de verkiezingen zonder uitzicht op een overwinning. Hoe democratisch is het als 10 tot 15 procent van de kiezers zich niet vertegenwoordigd voelt? Wat betekent dit voor de kansen op een nieuw vredesproces tussen Madrid en de ETA? Verslaggever Lex Rietman doet verslag.

  • vrijdag 25 mei 2007
  • 10:03Nederland en het gifgas

    Het Gerechtshof in Den Haag veroordeelde de Nederlandse chemicaliënhandelaar Frans van Anraat twee weken geleden in hoger beroep tot 17 jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Van Anraat voorzag het Irak van dictator Saddam Hussein in de tweede helft van de jaren '80 van grondstoffen voor de chemische wapens. "Uit grof winstbejag", aldus het Gerechtshof.

    Meer informatie

    Een jaar geleden vroegen wij ons in Argos af of de Nederlandse betrokkenheid niet veel verder ging dan de winstbelustheid van één zakenman? We ontdekten dat de Nederlandse regering begin jaren '80 gewoon doorging met het aanhalen van de economische banden met Irak, ook al had men duidelijke aanwijzingen voor het gebruik van gifgas door Saddam Hussein. De toenmalige VVD-staatssecretaris van Economische Zaken, Frits Bolkestein, speelde daarbij een opvallende rol. Aan de hand van vertrouwelijke documenten van de ministeries van Economische en van Buitenlandse Zaken onthulden wij vorig jaar dat EZ en Bolkestein flink hebben dwarsgelegen, toen werd geprobeerd de uitvoer vanuit Nederland naar Irak van grondstoffen voor chemische wapens aan banden te leggen.

    Vandaag in Argos nieuwe documenten en nieuwe gesprekken over 'Nederland en het gifgas voor Saddam Hussein'. Wat was het effect van de opstelling van Economische Zaken? Had het dwarsliggen succes? En heeft de regering de Tweede Kamer in reactie op de Argos-uitzendingen van een jaar geleden wel juist geïnformeerd?

    BOEKBESPREKING:
    De boeken met Sjoerd de Jong

  • vrijdag 25 mei 2007
  • 09:03Peter Paul de Vries

    Uiterlijk zondag moet het bankenconsortium Fortis/Santander/Bank of Schotland besluiten of ze opnieuw een bod gaat uitbrengen op ABN AMRO. De bank zelf houdt nog steeds op optie open om te fuseren met het Britse Barclays, ook nadat de rechter vorige maand bepaalde dat ABN AMRO niet kan voldoen aan de belangrijkste voorwaarde van Barclays: verkoop van de LaSalle-dochter. Peter Paul de Vries van de ...

    Meer informatie

    ... Vereniging van Effectenbezitters is intussen al weer op oorlogspad. Hij wil zo snel mogelijk een buitengewone aandeelhoudersvergadering om ABN AMRO zo snel mogelijk tot een keuze te dwingen. Een interview.

    NOODOPVANG LAATKOMERS
    Ondanks een akkoord tussen de gemeenten en staatssecretaris Albayrak over de uitvoering van het general pardon, staan wethouders kritisch tegenover de sluiting van de noodopvang. Gemeenten hebben een zorgplicht voor asielzoekers die tussen de wal en het schip dreigen te vallen. De wethouders willen hen niet zomaar op straat zetten. CDA-kamerlid Wim van der Camp wil asielzoekers echter geen valse hoop bieden. Een discussie.

    PSYCHOSOCIALE HULP BURUNDI
    De VN mensenrechten commissie heeft overeenstemming met Burundi bereikt voor de oprichting van een tribunaal om verdachten van de genocide en de 12-jarige burgeroorlog in het land te veroordelen. Daarnaast zal er ook een waarheidscommissie worden opgezet om te vergeven en vergeten. De verwachting is dat veel oude wonden zal openrijten. Willem van de Put, directeur van Healthnet TPO een organisatie die in ramp en oorlogsgebieden actief is, ondersteunen veel slachtoffers met psychosociale hulp in Burundi. Healthnet TPO werd deze week onderscheiden door de Burundese regering voor het werk dat zij doen. Een gesprek met Willem van de Put

  • donderdag 24 mei 2007
  • 11:02Martin van Creveld

    11.00 - 11.30 uur - Martin van Creveld

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland - Van Creveld
    "Het atoomwapen is het beste wat de mensheid is overkomen." "Het Westen kan terreur met succes bestrijden." En: "Gesteld voor de keuze: overleven of de rechtsstaat, zou de bevolking ongetwijfeld voor het eerste kiezen." Allemaal uitspraken van de man die geldt als eminent militair-historicus en kille oorlogshitser. Als Martin van Creveld praat, luistert iedereen - al dan niet met kromme tenen. Een gesprek.

  • donderdag 24 mei 2007
  • 10:02Dilemma's van de dierentuin

    10.05 - 10.30 uur - Dilemma's van de dierentuin
    10.30 - 10.45 uur - Leefbaar Rotterdam
    10.45 - 11.00 uur - Adoptie

    Meer informatie

    10.05-10.30 - Dilemma's van de dierentuin
    Mensen en dieren hebben soms een intieme relatie: koeien en varkens worden geknuffeld en katten of honden als kind behandeld. Maar geldt dat ook voor de dieren in de dierentuinen? De ontsnapping van gorilla Bokito laat zien dat wilde dieren niet zo aaibaar zijn als ze lijken. Hoe vinden dierentuinen de goede balans tussen levensgevaarlijke wildheid en tedere aaibaarheid van dieren? Paul Kurpershoek bezoekt met gedragsbioloog Paul Koene een dierentuin om hierover te praten.

    10.30-10.45 Leefbaar Rotterdam
    2002. Het was hét breukjaar voor de Rotterdamse politiek. Pim Fortuyn kwam op met zijn partij Leefbaar Rotterdam, die vervolgens meteen de verkiezingen won. Het moest allemaal anders en beter. Hoe uniek was dit Rotterdamse beleid? En waarom gebeurde het juist daar? En beklijft de Rotterdamse aanpak? Een gesprek met Pieter Tops. Hij schreef een boek over deze Rotterdamse aanpak, Regimeverandering in Rotterdam.

    10.45-11.00 Adoptie
    Heeft het ministerie van Justitie steken laten vallen bij de controle van adoptie-organisaties? PvdA-tweedekamerlid Aleid Wolfsen reageert op de uitzending van Netwerk van woensdag-avond.

  • donderdag 24 mei 2007
  • 09:02Gelijke Behandeling

    09.05 - 09.30 uur - Gelijke Behandeling
    09.30 - 09.45 uur - Schapen-business
    09.45 - 10.00 uur - Bulgarije

    Meer informatie

    09.05-09.30 - Gelijke Behandeling
    "Opheffen, die commissie", riep de toenmalige minister van Integratie Verdonk over de Commissie Gelijke Behandeling na een omstreden uitspraak over handen schudden met moslims. Voorzitter Alex Geert Castermans presenteert vandaag het jaarverslag over dat roerige jaar en bespreekt in De Ochtenden enkele van de roerigste kwesties.

    09.30-09.45 - Schapen-business
    Afgelopen week voor het eerst in Groningen, maar het lijkt wel een trend: de ene na de andere gemeente laat kuddes schapen door hun dorp of stad trekken om het groenbeheer voor hun rekening te nemen. Een reportage over Henry Hoiting, de man die achter de meeste van deze projecten zit. Hij maakte 'business' van zijn schapen door ze op verschillende plaatsen te detacheren....

    09.45-10.00 - Bulgarije
    De Bulgaren komen naar Brussel! Gisteren werden de definitieve uitslagen bekend van de Bulgaarse verkiezingen voor het Europese parlement. Want het land is sinds januari lid van de EU. Een groepje activisten maakte zich tijdens de verkiezingscampagne sterk voor schone Europarlementariërs. Ze maakten een zwarte lijst van politici die zich in het verleden schuldig maakten aan zaken als corruptie of het werken voor de communistische geheime dienst. Maar de zwarte lijst had nauwelijks effect. Want met bijna een kwart van de politici, die zondag gekozen zijn is het niet pluis, vertellen ze verslaggever Matthea Vrij en tolk Elissaveta Miltcheva.

  • woensdag 23 mei 2007
  • 11:03Euroforum Live vanuit Straatsburg

    In Het Buitenland debatteert Fred Stroobants vanuit Straatsburg met zijn gasten over:

    De Europese maximumtarieven voor mobiel bellen vanuit het buitenland.

    Is de mislukte top tussen Europa en Rusland een voorteken van een nieuwe Koude Oorlog? En...

    Meer informatie
  • woensdag 23 mei 2007
  • 10:03Uitstoot Broeikasgas CO2

    In Argos Supplement een gesprek over de negatieve effecten van het Clean Development Mechanism (CDM). Het CDM, een uitvloeisel van het Kyoto-klimaatakkoord, maakt het voor de geindustrialiseerde landen mogelijk hun uitstoot van het broeikasgas CO2 te compenseren door ...

    Meer informatie

    ...in ontwikkelingslanden te investeren in CO2-uitstootbeperkende maatregelen. Maar het lijkt erop dat landen als China en India grote winsten maken door relatief weinig geld te hoeven investeren in goedkope technieken om broeikasgassen op te vangen, terwijl ze miljarden euro's CDM-geld opstrijken, onder meer van Nederland. Met Donald Pols, campagneleider Klimaat van Milieudefensie en Diederik Samson, PvdA-kamerlid.

    Architectuur Biënnale
    Donderdag opent de derde Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. "Vorm en de Stad" is het thema. Architecten, kunstenaars en beleidsmakers vinden elkaar in debatten, exposities, films en masterclasses. Aandacht voor de nieuwe inzichten van (onder voorbehoud) architect Dennis Kaspori.

    Anker is pleiten
    De juridische rubriek met Willem Anker, van advocatenkantoor Anker & Anker, over rechtspraak en de advocatuur.

  • woensdag 23 mei 2007
  • 09:02Reina de Valk

    09.00 - 09.30 uur - Reina de Valk
    09.30 - 09.45 uur - Duitsers hengelen ons viswater leeg
    09.45 - 10.00 uur - Wie vecht tegen wie in Libanon?

    Meer informatie

    9.00 uur Reina de Valk over nieuwe euthanasiecijfers
    Artsen die meewerken aan euthanasie zijn verplicht dat te melden bij een regionale toetsingscommissie. De jaarcijfers van alle regionale toetsingscommissies euthanasie worden woensdag bekend gemaakt. Hoe zien de cijfers eruit en wat zijn de actuele ontwikkelingen op het terrein van levensbeeindiging op verzoek? Elsbeth Gruteke praat daarover met Reina de Valk, voorzitter van de vijf regionale toetsingscommissie euthanasie.

    9.30 uur: Duitsers hengelen ons viswater leeg
    Nederlandse sportvissers zien het met lede ogen aan : Russische Duitsers die hier massaal naartoe komen om te vissen. Ze maken er een rommel van langs de waterkant en ze eten alle vis op die ze vangen. Hengelen de Duitsers onze viswateren leeg ? Houden ze zich wel aan de regels van de sportvisserij ? Verslaggever Steven Emmens ging in Overijssel op pad met een viscontroleur op zoek naar Duitse hengelaars.

    9.45 uur: Buitenland live: wie vecht tegen wie in Libanon?
    In de Libanese stad Tripolo woeden sinds dit weekend felle gevechten tussen het leger en een onbekende strijdmacht. Telkens duikt daarbij de naam op van de radicale Fatah al-Islam organisatie. Wat is dit voor groepering ? Hoe sterk is hun invloed in het Midden-Oosten? Zijn ze gelinkt aan het El Quaida ? Over deze vragen een gesprek met Arabist Leo Kwarten.

  • dinsdag 22 mei 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    De comeback van Londen

    Londen is bezig aan een stormachtige comeback. Weg zijn de sombere beelden van leegstaande havencomplexen, vervuilende industrieën en wegkwijnende werklozen. Londen is momenteel een hippe, bruisende metropool met één van de machtigste financiële centra ter wereld.

    Meer informatie
  • dinsdag 22 mei 2007
  • 10:03Noorderlicht

    Afwijkend gedrag door chromosoomsyndroom

    Sophie van Rijn deed hersenonderzoek bij mannen met een extra X-chromosoom. Zij gaan slecht om met emoties en hebben problemen in relaties en op het werk.

    En verder: Lucia de B. en misbruik van statistiek, wegdrinken problemen werkt en Horen & Zien.

    Meer informatie

    SYNDROOM VAN KLINEFELTER

    Mannen met een extra X-chromosoom gaan slecht om met emoties en hebben problemen in relaties en op het werk. Biologisch-psychologe Sophie van Rijn wilde weten wat er gebeurt in het brein van deze mannen, en legde ze onder de hersenscanner. Pieter van der Wielen praat met haar over deze bijzondere aandoening: het syndroom van Klinefelter.

    Titel proefschrift: "Xploring social cognitive pathways to psychopathology: Studies with Klinefelter (XXY) men" - Sophie van Rijn, Geneeskunde. Promotie: 24-05-2007, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
    -----

    PROBLEMEN VERZUIPEN

    Mensen die denken dat ze hun problemen kunnen wegdrinken, hebben gelijk: alcohol zorgt ervoor dat nare ervaringen niet goed doordringen in de hersenen. Dat ontdekte psycholoog Ingmar Franken. Hij zit in de studio in Rotterdam en Pieter van der Wielen praat met hem.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    in vorm ondanks vet dieet, kale muizen en kakelende vissen vindt op Noorderlog en Noorderlicht Nieuws (zie bovenste links).
    -----

    LUCIA DE B

    De wetenschap wordt in de rechtszaal vaak verkracht. Een schoolvoorbeeld van hoe het mis kan gaan is de zaak Lucia de B, de Haagse verpleegster die wegens meervoudige moord tot levenslang is veroordeeld. Dat zegt de Leidse hoogleraar statistiek Richard Gill. Vandaag houdt hij een lezing over het misbruik van statistiek in deze moordzaak. Pieter van der Wielen sprak hem er gisteren over.
    -----

    HOREN & ZIEN

    De wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag met filmkenner Reimer van Tuinen.

  • dinsdag 22 mei 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30: 100 dagen
    De oppositie reageert op de presentatie van gisteren, waar het kabinet zich voor het eerst in 100 dagen in de kaarten liet kijken.

    09.30-09.45: Uit de Shit', met dat project probeert jongerencentrum Odeon jongeren zover te krijgen om hulp te vragen. Een reportage

    09.45-10.00: Darfur
    Fotograaf Daimon Xanthopolous reisde viijf weken door Darfur.

    Meer informatie

    'Ze kunnen hun borst natmaken', zei minister Plasterk gisteren over de kritiek van de oppositiepartijen op de keus van het kabinet om eerst 100 dagen het land in te gaan alvorens met concreet beleid te komen. 'Ik ga er gewoon mee door'.
    Hoewel het kabinet de stageperiode pas over enkele weken in beleid vertaalt, werd in de Utrechtse Jaarbeurs gisteravond alvast een afsluitende marathon-bijeenkomst georganiseerd met burgers. Aansluitend was het voltallige kabinet te gast in het tv-programma Knevel & Van de Brink.
    Drie van de oppositiepartijen die hun borst kunnen nat maken ofmisschien al natgemaakt hebben, zijn te gast: allereerst Mark Rutte, fractieleider van de VVD, Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks en tenslotte Agnes Kant van de SP

    'Uit de Shit'
    Bij wie kloppen jongeren aan als ze 'in de shit' zitten? Niet bij ouders, leerkrachten of de jeugdhulpverlening, zoveel is wel duidelijk. Daarom heeft het jongerencentrum Odeon in het Brabantse Veldhoven het project 'Uit de Shit' bedacht: jongeren interviewen andere jongeren om te vragen bij wie ze om hulp en advies vragen als ze problemen hebben. Die interviews worden gefilmd en van de compilatie wordt een videoclip gemaakt voor de gemeente Veldhoven. Dat moet ervoor zorgen dat de jeugdhulpverlening beter op de behoeftes van jongeren aansluit. Onze verslaggever Anne-Will Fisser was bij het opnemen van een interview en bezocht het jongerencentrum Odeon in Veldhoven, waar coverbandje Patatje Metal net aan het oefenen was.

    Darfur
    Fotograaf Daimon Xanthopolous reisde viijf weken door Darfur.
    Hij legde er het dagelijks leven vast in een provincie van Soedan zo groot als Frankrijk waar bijna niemand meer in zijn eigen dorp woont.
    Zijn foto's verschenen deze maand in Onze Wereld.

  • maandag 21 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland

    11:05-11.20 uur - Vrouwen in leger Israel
    11.20-11.30 uur - Bevolking Hongarije

    Meer informatie

    11:05-11.20 uur - Vrouwen in het Israelische leger
    Je bent een een jonge vrouw van 18 jaar en moet het leger in. Wat doet dat met je? Daarover gaat de Israelische film Close to home. Israel is het enige land ter wereld waar vrouwen verplicht twee jaar het leger in moeten. Afgelopen week week ging de film in premiere; de film draait nu in zes steden in Nederland. Verslaggever Richard Groenenboom bekeek Close to home met twee veteranen.

    11.20-11.30 uur - Import grote families in Hongarije
    Een Hongaars dorp is begonnen met het importeren van grote families. Op deze manier hoopt het dorp te ontkomen aan sluitingen van scholen die dreigen vanwege ernstigste bezuinigingsmaatregelen van het rijk in jaren. Andere dorpen willen dat voorbeeld nu overnemen. Hongarije-correspondent Stefan Bos licht toe.

  • maandag 21 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek

    10:05-10.30 uur - Orgaandonatie
    10.30-11.00 uur - 100 dagen: Ontwikkelingshulp

    Meer informatie

    10:05-10.30 uur - Schaduwkanten orgaandonatie
    Als je belooft je organen af te staan krijg je een speciale korting op de begrafenis... Met speciale campagnes en voorlichtingsspotjes worden we opgeroepen of zelfs verleid om orgaandonor te worden. Daarachter schuilt het beeld dat we zo allemaal kunnen helpen om een medemens een nieuw leven te geven. Maar is dat werkelijk zo? Klopt onze rooskleurige beeldvorming over het leven dat patienten terugkrijgen als ze een orgaan getransplanteerd krijgen ?

    10.30-11.00 uur - 100 dagen luisteren: Ontwikkelingshulp
    Het nieuwe kabinet gaat het allemaal totaal anders doen met de ontwikkelingshulp. Waar het vorige kabinet alleen de landen hulp wlde geven waar er goed bestuur was, kiest de nieuwe coalitie voor hulp aan de armste landen. Maar hoe kijken mensen uit het veld aan tegen de nieuwe plannen. Gebeurt er genoeg? Een gesprek met Heidi Vos, tropenarts Memisa Cordaid, en Jack van Ham, algemeen directeur van ICCO. ChristenUnie-kamerlid Joel Voordewind luistert mee en kijkt wat hij op basis van hun ervaringen kan aanpakkken.

  • maandag 21 mei 2007
  • 09:02Het interview

    09.05-09.30 uur - Onderwijs-inspecteur Jan Teuwen
    09.30-09.45 uur - Burenhulp
    09.45-10.00 uur - Wereldbank na Wolfowitz

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur - Onderwijs-inspecteur Jan Teuwen
    Het afgelopen jaar klaagden studenten, mbo'ers en scholieren over hun opleidingen. Onder deskundigen en docenten woedt een heftig debat over het zogenaamde 'Nieuwe Leren'. Hoe staat het met de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs? Het antwoord kwam afgelopen dinsdag in het inspectie-rapport 'De staat van het onderwijs'. In De Ochtenden een gesprek met de Inspecteur-generaal van het Onderwijs, Jan Teuwen.

    09.30-09.45 uur - Burenhulp
    Beetje ziek vandaag en de hond moet worden uitgelaten? Daar heb je toch buren voor! Maar, hoe vraag je zoiets, en wat als ze nee zeggen... In Waddinxveen is daar sinds kort een oplossing voor. Inwoners van de wijk Groenswaard die om burenhulp verlegen zitten, kunnen een speciaal telefoonnummer bellen. Deze burenhulpcentrale zoekt geheel geautomatiseerd een buurtgenoot voor je op om het klusje te klaren. Een reportage over een experiment dat niet alleen in Waddinxveen is begonnen, maar ook in wijken in Emmen, Den Haag, Delft, Leiden, Zeist en Nijmegen.

    09.45-10.00 uur - Wereldbank na Wolfowitz
    Aan welke kwaliteiten moet de baas van de Wereldbank - de opvolger van Wolfowitz dus - voldoen? Met prof. dr. Harry Garretsen, hoogleraar internationale economie, een gesprek over het reilen en zeilen van de Wereldbank en de toekomst van dit instituut.

  • vrijdag 18 mei 2007
  • 11:03Het buitenland

    11:00 - 11:30: Vietnam

    Meer informatie

    Vietnam
    Sinds het begin van dit jaar is Vietnam volwaardig lid van de Wereldhandelsorganisatie. Maar zoals in China blijkt economische openheid niet tot politieke vrijheid te leiden. De afgelopen maanden is in Vietnam zelfs sprake van een ware arrestatiegolf van politieke dissidenten en mensenrechtenactivisten. Toch werd Vietnam vorig jaar nog door Amerika van de lijst van landen geschrapt waar het met de mensenrechten slecht is gesteld. Vietnam is een belangrijke handelspartner van Nederland en jaarlijks geven we ook tientallen miljoenen ontwikkelingshulp aan het communistische land.
    Knijpen we met zijn allen een oogje toe als belangrijke handelpartners de mensenrechten aan hun laars lappen? Een gesprek met Lang Nguyen, Viëtnamees mensenrechtenactivist in Nederland, de Viëtnamese econoom Anh Tran en PvdA-Europarlementariër Max van den Berg.

  • vrijdag 18 mei 2007
  • 10:03Argos

    10:00 - 10:30: Schipholbrand
    10:30 - 10:45: Verdorven bestuurscultuur
    10:45 - 11:00: Boeken

    Meer informatie

    Schipholbrand
    Maandag begint de rechtszaak tegen Ahmed Al J., de 24-jarige Libiër wordt verdacht van het stichten van brand in zijn cel, in het cellencomplex op schiphol Oost met als dramatisch gevolg de grote brand op 26 oktober 2005, met 11 doden en 15 gewonden. In Argos een onderzoek naar de de bewijzen die het openbaar Ministerie heeft verzameld tegen Al J. en in Argos ook, voor het eerst, een interview met de verdachte Al J.

    Verdorven bestuurscultuur
    Nog maar net had de Leidse wethouder Marc Witteman de gemeenteraad op de?hoogte gesteld van alweer een forse financiele tegenvaller bij de uitbreiding van de Stadsgehoorzaal, of hij kreeg van zijn ambtenaren opnieuw een medemedeling over grote problemen bij een ander prestigieus project in de stad. En toen werd het de PvdA-wethouder te gortig. Hier was geen sprake van incidenten meer, zei Witteman deze week in een toespraak, maar van een bestuurscultuur, waarin het realiseren van grote ambities zo belangrijk is dat plannen stelselmatig veel te rooskleurig worden voorgesteld. Een 'verdorven bestuurscultuur' maakte een partijgenoot er tijdens het raadsdebat zelfs van. Marc Witteman zit in de studio in Leiden.

    Boeken
    Aukje Holtrop bespreekt de volgende boeken:

    • P.C.Hooft: Nederlandse Historiën. Een keuze uit het grote
    verhaal van de Nederlandse Opstand, Bert Bakker. ISBN 9789035128934

    • De historische canon van Fokke en Sukke. Catullus. ISBN 9789078753032

    • Angela Dekker: Verloren verleden. De Geus. ISBN 9789044506464

    • Bart Slijper: Van alle dingen los. Het leven van J.C Bloem. Arbeiderspers, ISBN 97890 295 6499 1

  • vrijdag 18 mei 2007
  • 09:03Het interview

    9:00 - 9:30: Psychose
    9:30 - 9:45: Het laatste verzet tegen de Betuwelijn
    9:45 - 10:00: De Palestijnse boodschap

    Meer informatie

    Psychose
    In haar romandebuut Vrije val tot in het hart van de psychose beschrijft Bianca Fransen minutieus wat je ervaart wanneer je in een psychose belandt. Het boek is vrijwel geheel gebaseerd op haar eerste psychotische periode, een kleine zes jaar geleden. Sindsdien heeft ze nog twee keer een psychose gehad. Wat gebeurt er met je in een psychose, hoe reageren omgeving en professionele hulpverleners, en hoe kun je maatschappelijk functioneren als de kans op herhaling aanzienlijk is? Bianca Fransen is te gast in Het Interview.

    Titel: Vrije val tot in het hart van de psychose
    Auteur: Bianca Fransen
    Uitgeverij: Garant-Cyclus
    ISBN: 9789085750109

    Het laatste verzet tegen de Betuwelijn
    Nog enkele weken te gaan en het is zover: de feestelijke opening van de Betuwelijn staat gepland op 16 juni. Deze week vond in Zevenaar een klein symposium plaats waar het laatste restje verzet tegen de Betuwelijn nog eens alles uit de kast trok om te betogen dat de baten van de Betuwelijn niet opwegen tegen de kosten, dat er grote veiligheidsrisico's zijn en dat de lijn in zowel Duitsland als Nederland voor problemen gaat zorgen. Bij de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van ProRail/Betuweroute aanwezig. Een reportage.

    De Palestijnse boodschap
    De Palestijnen weten hun visie op het Palestijns-Israëlisch conflict maar moeilijk voor het voetlicht te brengen. Twee Nederlandse reclamemakers willen daar verandering in brengen. Op initiatief van cabaratier Justus van Oel (Lama gezocht) bezochten ze de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Samen met een groep Palestijnse studenten bogen ze zich over de vraag hoe je een serieuze boodschap op een aantrekkelijke manier voor het voetlicht kan brengen.

  • donderdag 17 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.05 - 11.30 uur - Crisis in Roemenie

    Meer informatie

    11.05-11.30 Crisis in Roemenie
    In de vier maanden dat Roemenie deel uitmaakt van de EU is het land geen toonbeeld van politieke stabiliteit. De minister die voortvarend de wijdverspreidde corruptie in Roemenie aanpakte is al verdwenen, president Bascescu die haar beleid steunde is op non-actief gesteld en in een referendum mag de bevolking zich aanstaande zaterdag uitspreken of hij ook echt weg moet. Wat is er aan de hand met ons jongste lidstaat Roemenie? Een reportage vanuit Roemenie en een gesprek met Cornelis van der Jagt, correspondent in Roemenie.

  • donderdag 17 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.05 - 11.00 uur Wereldmijding

    Meer informatie

    10.05-11.00 Wereldmijding
    Reformatorische christenen staan op Hemelvaartsdag net als andere christenen, stil bij het feit dat Jezus Christus 2000 jaar geleden naar de hemel gegaan is. Van hen wordt vaak gedacht dat hun geloof hen wereldvreemd maakt en dat zij niet met beide benen in deze wereld staan, bijvoorbeeld door hun kleding en door hun afwijzing van de televisie. Maar zijn ze echt wereldvreemd? En hoe reageren ze als ze vanwege hun afwijkende keuzes als wereldvreemd en achterlijk worden weggezet?

  • donderdag 17 mei 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.05 - 09.45 uur - Hemelbeelden
    09.45 - 10.00 uur - In Memoriam Jerry Fallwell

    Meer informatie

    09.05-09.45 Hemelbeelden
    Veel mensen hebben in de loop van de geschiedenis nagedacht over een leven na dit leven. Is er wel of geen hemel? En als er een hemel is, hoe ziet die er dan uit? Na negen uur een gesprek met prof. Henk Vroom (godsdienstfilosoof), Arnold van Heusden (directeur van de Evangelische Alliantie) en Jan van Laar (kunsthistoricus) over verschillende beelden van de hemel.

    09.45-10.00 In Memoriam Jerry Fallwell
    Dominee Jerry Falwell, die dinsdag op 73-jarige leeftijd overleed, stond jarenlang bekend als de geestelijk leider van de conservatieve christenen in de VS. Het waren deze 'evangelicals' die onder andere George W. Bush zo groot hebben gemaakt. Een gesprek over zijn leven, zijn invloed op de christenen en de politiek in de Verenigde Staten en Europa en wie zijn opvolgers zijn met Arnold van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie, Maarten Huygen, oud-correspondent in de VS voor de NRC.

  • woensdag 16 mei 2007
  • 11:03Het buitenland

    Pakistan wordt al wekenlang in de greep gehouden door protesten tegen president Musharraf, nadat hij een opperrechter had ontslagen. Alle krachten uit ...

    Meer informatie

    ...de oppositie hebben zich verenigd en deze protesten zouden kunnen leiden tot het vertrek van Musharaf. Waar kan dit toe leiden, een kernmacht die uit elkaar dreigt te vallen in een instabiele regio?

  • woensdag 16 mei 2007
  • 10:03Argos Supplement

    Vandaag in 'Argos Supplement' praat Argos-eindredacteur Gerard Legebeke uitgebeid met emeritus-hoogleraar Hans Blom over zijn NIOD-onderzoek.

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT
    Hans Blom nam vorige maand afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en als hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Blom is de laatste jaren vooral in het nieuws geweest als leider van het grote Srebrenica-onderzoek, dat het NIOD na zes jaar vorsen in april 2002 publiceerde en dat leidde tot het opstappen van het tweede paarse kabinet.
    Ook de redactie van Argos deed de afgelopen 12 jaar uitgebreid onderzoek naar de val van de Bosnische enclave, waarbij in juli 1995 meer dan 7000 moslims omkwamen. Vorig jaar ontving Argos de Vlaams-Nederlandse 'Prijs voor de Onderzoeksjournalistiek 2006' voor dit Srebrenica-onderzoek. In verschillende uitzendingen uitte Argos kritiek op een aantal conclusies van het NIOD, met name dat de aanval op Srebrenica niet was te voorzien.

    KLINKENDE MUNT
    De financieel-economische rubriek met Jaap van Duijn.

  • woensdag 16 mei 2007
  • 09:02Het interview

    Mohammed B. en Samir A. - de twee bekendste moslimterroristen van ons land - zijn er opgegroeid. En ook grote groepen Marokkaanse probleemjongeren gaven Amsterdam-West of Slotervaart de laatste jaren een slechte naam. Peter Slort was...

    Meer informatie

    ...ruim zes jaar lang politiechef van de bekendste probleemwijk in Nederland. In De Ochtenden vertelt Slort over zijn ervaringen en de oplossingen uit de praktijk voor de problemen die zich afspelen in Amsterdam-West.

    Moeder in de gevangenis
    Van de 3.000 vrouwen die jaarlijks in de gevangenis terecht komen zijn er 1.500 moeder. Voor moeder en kind heel ingewikkeld, want wie neemt de opvoeding over ? Uit een onderzoek van Humanitas en het Verwey Jonkerinstituut, dat dinsdag aan de staatssecretaris van Justitie, mevrouw Albayrak werd aangeboden, blijkt dat er veel obstakels zijn bij de begeleiding van kinderen van wie de moeder achter de tralies zit. Verslaggever Gerry Bos van De Ochtenden sprak met twee moeders die terugkijken op hun tijd in de gevangenis. En een gesprek met de Bredaase gevangenispredikante Marjanke van der Horst.

  • dinsdag 15 mei 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    11.00-11.30: Warlords in Afghanistan

    Meer informatie

    Na succesvol verlopen verkiezingen werd eind 2005 het Afghaanse parlement geïnstalleerd. De Westerse landen juichten: na de Taliban-terreur was dit een overwinning voor de democratie. Maar van het enthousiasme is weinig over. Krijgsheren en drugshandelaren mochten meedoen aan de verkiezingen en werden verkozen. Zij zorgden er voor dat er een amnestiewet werd aangenomen waardoor oorlogsmisdadigers - lees: diezelfde krijgsheren - nog maar heel moeilijk vervolgd kunnen worden. En nu is er ook een wet in de maak die de persvrijheid aan banden moet leggen.
    Voormalig Groenlinks-kamerlid Farah Karimi werkte drie maanden als adviseur van de Verenigde Naties in het Afghaanse parlement. Vrij Nederland-redacteur Harm Ede Botje liep een week met haar mee.

  • dinsdag 15 mei 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Breinstimulatie tegen Parkinson. ** Neurofeedback: hersentraining bij psychiatrische stoornissen en gedragsproblemen. ** Incest, moord en marteling in de oudheid. ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    HERSENPRIKKELS BIJ PARKINSON

    Deze week wordt aan de Radboud Universiteit Nijmegen een congres gehouden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van neurologische aandoeningen en gedragsproblemen. Bas Bloem is gespecialiseerd is in de ziekte van Parkinson. Op het congres presenteert hij nieuw onderzoek naar bestrijding van deze ziekte door middel van electrische stimulatie van de hersenen. Bloem is hoofd van het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC), onderdeel van het UMC St. Radboud.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    De vliegkunst van de vleermuis, het grote dierenraadsel en de kever versus de bij, vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links).
    -----

    NEUROFEEDBACK

    Op het Nijmeegse congres voor toegepaste neurowetenschap (zie boven) wordt ook aandacht besteed aan 'neurofeedback', een methode waarbij mensen hun eigen hersengolven leren beïnvloeden. Rien Breteler, klinisch psycholoog aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar deze behandeling. Neurofeedback-therapeut Sabine de Ridder presenteert op het Nijmeegse congres de resultaten van een behandeling van een jongetje met ODD, ofwel: Oppositional Defiant Disorder. Meer informatie over het congres vindt u op de link hiernaast.
    -----

    SEX, MARTELING en MOORD UIT DE OUDHEID

    Incest, marteling en moord. Daarover gaan 2 latijnse redevoeringen uit de tweede eeuw na Christus. Deze teksten zijn nu vertaald door de Nijmeegse classica Bé Breij. Het gaat om incest tussen moeder en zoon. De vader komt daar achter en hij martelt en doodt de zoon. Moeder sleept manlief voor de rechter. De teksten bevatten de aanklacht van de moeder en het opmerkelijke verweer van de vader. Bé Breij promoveert eind van de maand op deze studie en zij is nu hier in de studio. Ger Jochems praat met haar. Eind deze maand hoopt ze te promoveren op haar studie naar deze tweede eeuwse "Declamationes Maiores".
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek in de Ochtenden, vandaag over toneel en beeldende kunst met Chantal Pattyn.

  • dinsdag 15 mei 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    09.00-09.30: Het einde van Slow-Televisie
    09.30-09.45: De Blöte-tapes
    09.45-10.00: Bureau Buitenland

    Meer informatie

    Het einde van Slow-Televisie
    Gesprek met media-ondernemer Harry de Winter over zijn jarenlange strijd om een nieuwe kwaliteits-tv-zender van de grond te krijgen in Nederland. OASE TV zou een zender worden vol documentaires, kunstprogramma's en scherpe satire, door De Winter zelf bestempeld als 'slow-televisie'. Onlangs viel het doek voor het project.

    De Blöte-tapes
    Vierde en laatste deel van een reportageserie over het wel en vooral wee van een 31-jarige jongeman die sinds drie jaar in een TBS-kliniek zit. Na een jeugd vol internaten en een pleeggezin kreeg Richard Blöte, behept met een autistische stoornis, een woninkje in Den Haag. Slechts gesteund door zijn buurvrouw en enkele andere omwonenden wist hij het er vier jaar uit te houden. Toen ging het mis en stak Richard zijn woning in brand.

    Bureau Buitenland
    Gisteren hield de Universiteit van Amsterdam een speciale studiedag over de Armeense Genocide. Experts uit Binnen- en Buitenland debateerden over de toedracht en het bewijsmateriaal. Een gesprek met een van de organisatoren, Universitair hoofddocent

  • maandag 14 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.05 - 11.30 uur - Bulgarije

    Meer informatie

    11:05-11.30 Bulgarije
    De Bulgaren beslissen zondag wie ze naar het Europese Parlement sturen. Zeer omstreden is de partij Ataka, die waarschijnlijk zo'n 15 procent van de Bulgaarse stemmen krijgt. Ataka betekent 'aanval'. De partij sluit aan bij een anti-stemming onder een deel van de Oost-Europeanen. Maar wat of wie wil Ataka in Brussel gaan aanvallen? Een eigen verslag van Buitenlandverslaggever Matthea Vrij.

  • maandag 14 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.05 - 10.30 uur - Maasmeisje
    10.30 - 10.45 uur - Stop de Broeikas
    10.45 - 11.00 uur - CDA voorzitter

    Meer informatie

    10:05-10.30 Maasmeisje
    Haar dood schokte Rotterdam en de rest van het land. In stukken gesneden uit de Maas gevist, kreeg ze pas weken later een identiteit: het Maasmeisje werd Gessica (spreek uit: Djessica). Aanstaande woensdag presenteert de gemeente Rotterdam de resultaten van een onderzoek naar de gruwelijke dood van het meisje. Een van de vragen die in dit onderzoek beantwoord gaan worden, is wat de rol is geweest van de leerplichtambtenaar. Wat heeft deze gedaan toen Gessica niet meer school verscheen? Het zijn vragen waar vele ándere leerplichtambtenaren ook mee te maken krijgen. Gessica is namelijk niet het enige kind in ons land dat van de ene op de andere dag spoorloos verdwijnt. Een reconstructie hoort u van een zoektocht naar een kind dat op een kwade dag niet meer op school verschijnt.

    10.30-10.45 Stop de Broeikas
    Het wordt warmer, het wordt natter of juist droger... Het klimaat verandert, daar zijn de meeste wetenschappers het wel over eens. En dat is bovendien onze schuld. Al in januari werd dat aangetoond door het klimaatpanel van de VN. Iedere burger moet dus nog meer zijn best gaan doen voor het milieu, meer met het openbaar vervoer, beter gft-scheiden en allemaal spaarlampen indraaien. Jeroen Trommelen, auteur van het boek 'Stop de broeikas' gaat in op wat we zelf kunnen doen en wat juist niet helpt bij het milieu.

    10.45-11.00 CDA voorzitter
    Bij het CDA is de verkiezingskoorts alweer losgebroken. Na de kabinetsformatie werd oud-CDA voorzitter Marja van Bijsterveldt staatssecretaris van Onderwijs. En dus zit het CDA nu zonder voorzitter. Vanaf afgelopen vrijdag is de stembus open, en kunnen de leden van het CDA stemmen voor een nieuwe partijvoorzitter. De uitslag zal op 2 juni bekend. Maar vandaag al aandacht voor de twee kandidaten, Jeroen Alting von Geusau en Peter van Heeswijk .

  • maandag 14 mei 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.05 - 09.40 - Wilfred Mohr
    09.40 - 10.00 - Bombardement Rotterdam

    Meer informatie

    09.05-09.30 Afghanistan
    Het is nog lang niet rustig in Afghanistan. Buitenlandse troepen leveren nog bijna elke dag slag met de Taliban. Papaverboeren verzetten zich de vernietiging van hun oogsten. De druk op Nederland om langer in Afghanistan actief te blijven, neemt toe. Komt het nog goed met Afghanistan? Of dreigt het land af te glijden naar een Irak-achtig scenario? Iemand die goed op de hoogte is van de dagelijkse gang van zaken is afzwaaiend ambassadeur Wilfred Mohr, hij was de afgelopen maanden ambassadeur in Kabul. En hij is te gast bij De Ochtenden.

    09.35-09.45 Bombardement Rotterdam
    Het is vandaag 14 mei, de dag waarop Rotterdam het verwoestende bombardement herdenkt waarmee Adolf Hitler Nederland tot overgave dwong. De laatste jaren is er een toenemende aandacht voor het bombardement. Zo komt nog dit jaar een duidelijk zichtbare markering van de grens tussen de oude stad en de weggebombardeerde binnenstad, bij wijze van monument. En vanaf vanavond wordt diezelfde 'brandgrens' tijdelijk verlicht met grote lichtbundels. Hoe komt het dat Rotterdam pas de laatste jaren meer aandacht heeft voor het bombardement, en welke rol speelde de stad zelf eigenlijk bij het verdwijnen van het historische centrum ?

  • vrijdag 11 mei 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: De economische en politieke opkomst van China...

    Meer informatie

    .... nopen Nederland en Europa hun houding ten aanzien van dit land te heroverwegen. Afgelopen week kwam de Adviesraad Internationale Vraagstukken, het belangrijkste adviesorgaan op het gebied van het buitenlands beleid met een rapport. Onder voorwaarden kan het wapenembargo tegen China worden opgeheven. Dat embargo werd ingesteld naar aanleiding van het optreden van het Chinese leger op het Tiananmen plein in 1989. Over het advies discussieren Karien van gennip, Tweede Kamerlid voor het CDA, Daan Schoemaker van Amnesty International en Nico Schrijver, hoogleraar internationaal recht en lid van de AIV-commissie die het advies uitbracht.

  • vrijdag 11 mei 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Het NIOD rapport
    10.30-10.45 uur: Belastingontwijking Ontwikkelingslanden
    10.45-11.00 uur: De boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS: HET NIOD RAPPORT
    Hans Blom nam onlangs afscheid als directeur van het NIOD. Aanstaande woensdag interviewt Argos hem over het grote Srebrenica-onderzoek waaraan hij leiding gaf. Vandaag komen in Argos vier ministers uit het tweede paarse kabinet (Frank de Grave, Klaas de Vries, Jan Pronk en Els Borst) aan het woord over de inhoud van het NIOD-rapport en de wijze waarop de politiek daarmee om is gegaan. Het kabinet Kok-2 stapte in april 2002 op na de presentatie van dit rapport.

    Waarom is in 1995, na de val van de moslimenclave Srebrenica, niet onmiddellijk gekozen voor een parlementaire enquete? Was de aanpak van het NIOD adequaat? Zijn de door Blom verwoorde conclusies wel voldoende onderbouwd door de feiten? Is de inhoud van het rapport, waaraan in opdracht van de regering meer dan zes jaar is gewerkt, ooit serieus besproken binnen het kabinet en met de Tweede Kamer? Is de aanpak van toen voor herhaling vatbaar?

    BELASTINGONTWIJKING ONTWIKKELINGSLANDEN
    Paul Tang, Tweede Kamerlid van de PvdA spreekt met Chris Kijne over de gevolgen de gevolgen van belastingontwijking voor ontwikkelingslanden en welke rol Nederland hierbij speelt. Volgens de academici en de activisten van het nieuwe netwerk - Tax Justice NL - is Nederland een belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven en particulieren. Nederland profiteert van al die brievenbusbedrijven die hier zijn gevestigd, maar de leden van Tax Justice NL willen dat Nederland meer oog krijgt voor de negatieve aspecten van de belastingconcurrentie tussen de landen.

    DE BOEKBESPREKING:
    De boeken met Sjoerd de Jong. Vandaag wordt besproken:

    Zhuang Zi: De volledige geschriften. Vertaald door k. Schipper. Augustus. isbn 978 90 457 0085 4

    J.C.H. Blom: in de ban van goed en fout. Boom. isbn 978 90 8506 463 3

    Christine Ockrent e.a.: Zwartboek. De positie van vrouwen wereldwijd. Artemis. isbn 978 90 472 0003 1

  • vrijdag 11 mei 2007
  • 09:03Het binnenland

    09.00-09.30 uur: Hennah Buyne
    09.30-09.45 uur: Windmolens
    09.45-10.00 uur: Onderdrukking Tsjetjenen in Rusland

    Meer informatie

    HENNAH BUYNE
    Interview met de opvolger van Ahmed Aboutaleb als wethouder Sociale Zaken& Integratie in Amsterdam, Hennah Buyne. Buyne was voorheen officier van justitie, rechter en raadsheer. Onder meer over fraudebestrijding, voedselbanken en integratie.

    WINDMOLENS
    Als het aan minister Cramer van Milieu ligt komen er meer windmolens. De minister wil de productie van windenergie op het land gaan verdubbelen, in het kader van de kabinetsdoelstelling om in 2020 twintig procent van onze energie uit duurzame bronnen te halen.
    Maar is het volzetten van de Hollandse polder dan wel de juiste aanpak, of kunnen we beter het zeegat uit met onze molentjes? Een discussie tussen PvdA-kamerlid Diederik Samson en André Wakker van het Energie Centrum Nederland

    ONDERDRUKKING TSJETJENEN IN RUSLAND
    Het Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft gisteren Rusland veroordeeld voor de verdwijning en dood van een Tsjetjeense man. Zijn zaak was namens de familie aangespannen door de Stichting Russian Justice Initiative in Moskou. Een Nederlands-Russische NGO die vooral zaken van Tsjetjenen naar Europa brengt. De uitspraak van gisteren is een erkenning voor de onderdrukte positie van de Tsjetjenen en dwingt Rusland tot een andere opstelling. Juridisch directeur Roemer Lemaitre van de stichting is op dit moment in Belgie en Olaf Oudheusden spreekt met hem.

  • donderdag 10 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11:05-11.30 Reportage Lega Nord

    Meer informatie

    11:05-11.30 Reportage Lega Nord
    Over twee weken mogen de Italianen weer naar de stembus: deze keer mogen ze een nieuwe gemeenteraad en een nieuwe burgemeester kiezen. De partij Lega Nord, vooral sterk in de kleinere steden en in de dorpen in het rijke noorden van Italie, blijft nu al meer dan 20 jaar strijden voor meer onafhankelijkheid voor de noordelijke regio's. Wat is het karakter van de partij? En hoe wordt er in Italie op gereageerd? Is er in Italie ook zoiets als een Cordon Sanitaire?
    In een nagesprek met Belgie-correspondent Steven de Foer wordt een vergelijking tussen de aanpak van extreem-rechts in Belgie en Italie gemaakt.

  • donderdag 10 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10:05-10.30 Evaluatie Euthanasiewet
    10.30-10.45 Het levenslied
    10.45-11.00 Moslima's en intimiteit

    Meer informatie

    10:05-10.30 Evaluatie Euthanasiewet
    In veel regio's informeren officieren van justitie nog altijd naar de medische details van alle euthanasiegevallen, bleek deze week uit onderzoek van radio 1 de Ochtenden. Negeren deze officieren van justitie op deze manier de euthanasiewet, of niet? En kan die nieuwsgierigheid van officieren van justitie ertoe leiden dat artsen euthanasie minder melden? Een debat met de Tweede-Kamerleden Anouchka van Miltenburg (VVD) en HenkJan Ormel (CDA).

    10.30-10.45 Het levenslied
    Frans Bauer, Jantje Smit. Allebei hadden ze een eigen reallife soap, en allebei zijn ze razendpopulair. Dat geldt trouwens meer in het algemeen voor het levenslied. Het levenslied is terug van weggeweest. Fans zijn bovendien niet langer vooral oudere mensen, maar ook veel jongeren luisteren ernaar. Hoe komt het dat het levenslied weer zo populair is? Een gesprek met Roelof de Vries, een van de auteurs van het boek 'Gedeelde smart', over het levenslied in Nederland.

    10.45-11.00 Moslima's en intimiteit
    Regelmatig wordt geroepen dat de Islam niet erg vrouwvriendelijk zou zijn. Hoe kun je dat eigenlijk vaststellen? Is het zo dat moslima's hun flatje - natuurlijk in een achterstandsbuurt - niet uit mogen van hun man? Bea Mol interviewde 17 moslima's en liet ze zelf aan het woord over hun geloof, vrouw-zijn en identiteit.

  • donderdag 10 mei 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.05-09.30 Ronald Plasterk
    09.35-09.45 Roekeloze agenten
    09.45-10.00 Koenders in Darfur

    Meer informatie

    09.05-09.30 Ronald Plasterk
    Studenten klaagden deze week dat ze te weinig les krijgen. Uitvinders klagen over teveel regels. En ondertussen vechten Amsterdam, Den Haag en Arnhem over het nieuwe Nationaal Historisch Museum. In "De Ochtenden" een gesprek met Minister Plasterk. Is de wetenschapper in 75 dagen al een echte politicus geworden?

    09.35-09.45 Roekeloze agenten
    Steeds vaker raken politie-auto's betrokken bij soms ernstige ongevallen. De politie spreekt van een verontrustende trend. Daarom heeft de politie besloten langzamer te gaan rijden, juist tijdens noodsituaties. Daarnaast moeten agenten vaker dan nu cursussen volgen om de rijvaardigehid te verbeteren. Een reportage.

    09.45-10.00 Koenders in Darfur
    Darfur is een deel van het Afrikaanse land Soedan waar constant wordt gevochten, waar honderduizenden vluchtelingen in kampen zitten en waar milities dood en verderf zaaien. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking komt vanochtend terug uit Darfur en een van de journalisten die hem volgde was Gerbert van der Aa. Een gesprek.

  • woensdag 09 mei 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Hoe zal het verder gaan met de Europese grondwet?

    Meer informatie

    Maxime Verhagen heeft gezegd dat Frankrijk met de nieuwe president Sarkozy een bondgenoot is voor de verdere ontwikkeling van de Europese grondwet. Zeker is dat EU voorzitter Duitsland voor eind juni een tijdpad en marsroute voor de grondwet wil presenteren. Zal Frankrijk snel tot het verdrag toetreden en blijft Nederland dan alleen in Europa achter? Een analyse van Prof. Ton Nijhuis (Duitslandkunde UvA), dr. Alfred Pijpers (European studies Clingendael), Alain Franco (correspondent Le Monde, Brussel) en Thijs Berman, europarlementarier PvdA, over de toekomst van het grondwettelijk verdrag.

  • woensdag 09 mei 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: Frans van Anraat
    10.30-10.45 uur: Bureau Halt
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: FRANS VAN ANRAAT
    Het Gerechtshof in Den Haag doet vandaag uitspraak in het hoger beroep in de zaak tegen de Nederlandse chemicaliënhandelaar Frans van Anraat. In december 2005 werd die tot vijftien jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Van Anraat voorzag het Irak van dictator Saddam Hussein in de tweede helft van de jaren '80 van grondstoffen voor de chemische wapens. "Bewust en uit winstbejag", aldus de rechtbank. Een jaar geleden vroegen wij ons in Argos af of de Nederlandse betrokkenheid niet veel verder ging dan de winstbelustheid van één zakenman? We ontdekten dat de Nederlandse regering begin jaren '80 gewoon doorging met het aanhalen van de economische banden met Irak, ook al had men duidelijke aanwijzingen voor het gebruik van gifgas door Saddam Hussein. De toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Frits Bolkestein, speelde daarbij een opvallende rol. Aan de hand van vertrouwelijke documenten van de ministeries van Economische en Buitenlandse Zaken onthulden wij dat Bolkestein en EZ flink hebben dwarsgelegen bij het aan banden leggen van de Nederlandse uitvoer naar Irak van grondstoffen voor die gifgassen.
    Aan de hand van het hoger beroep in de zaak-Van Anraat praten we vandaag in 'Argos Supplement' verder over 'Nederland en het gifgas voor Saddam Hussein'. Hoe groot is de rol van Nederland? Welke andere Nederlandse bedrijven deden mee? Werd er jarenlang bewust niets ondernomen? Met ondermeer nieuwe vertrouwelijke documenten en VVD-Tweede Kamerlid en oud-officier van justitie, Fred Teeven.

    BUREAU HALT
    Bureau Halt is een inmiddels landeljke organisatie die in 1981 begon als 'Het Alternatief'. Maar de aanpak om zogenaamde 'first offenders' - jongeren die voor een klein vergrijp voor het eerst met justitie in aanraking kwamen - via een traject van alternatieve straffen en gesprek op het rechte pad te krijgen, sloeg aan. Op het hoogtepunt waren er landelijk 62 Halt-bureaus, nu zijn dat er 18, regionaal georgnaiseerd.
    Vorig jaar verscheen een kritisch rapport waaruit bleek dat de Halt-aanpak in veel gevallen niet werkt en nu heeft directeur Cees Weeda van Halt- Nederland nieuwe plannen.Hij wil onder meer zonder toestemming van de ouders met jongeren aan de slag kunnen.Een gesprek met Cees Weeda en PvdA-justitiewoordvoerder Aleid Wolfso

    ANKER IS PLEITEN:
    Om de week hoort u bij ons Willem Anker in de rubriek 'Anker is pleiten' over juridische zaken en de advocatuur.

  • woensdag 09 mei 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    9.00 uur : Voorvechter van Israel
    9.30 uur : Hoe beveilig ik mijn terras?
    9.45 uur : Paus bezoekt Zuid-Amerika

    Meer informatie

    9.00 uur : Voorvechter van Israel
    Hadassa Hirschfeld werkte twintig jaar bij het Centrum Informatie en
    Documentatie over Israel. Deze week neemt zij afscheid. In de Ochtenden
    praat Elsbeth Gruteke met mevrouw Hirschfeld over de bestrijding van
    vreemdelingenhaat en antisemitisme. Wat is er de afgelopen twinitig jaar in
    ons land veranderd in de houding ten opzichte van Joden en van Israel ?

    9.30 uur : Hoe beveilig ik mijn terras ?
    Deze week worden de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging
    gepresenteerd op een landelijke vakbeurs. Verslaggever Steven Emmens ging
    naar de beurs en deed zich voor als cafehouder die zijn terras wil
    beveiligen tegen zakkenrollers. Wat zijn de beste oplossingen voor voor een
    veilig terras? Wat kan er technisch? En wat mag er wel en wat mag er niet op
    het gebied van bewakingscamera's in de publieke ruimte?

    9.45 uur : Paus bezoekt Zuid-Amerika
    Woensdag begint de paus zijn bezoek aan Brazilie, waar hij de vijfde
    bijeenkomst van de bisschippenconferentie van Latijns-Amerika officieel zal
    openen. Bevrijdingstheoloog Mario Coolen, kenner van de roomskatholieke kerk
    in Zuid-Amerika, was betrokken bij de voorbereiding van deze kerkelijke
    topconferentie. Met hem een gesprek over hoe de gemiddelde Braziliaan
    aankijkt tegen de paus en wat er gezegd en verzwegen wordt op de
    conferentie.

  • dinsdag 08 mei 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    11.00-11.30: Vrede in Noord-Ierland?

    Meer informatie

    Vanaf vandaag besturen aartsvijanden dominee Ian Paisley en ex IRA
    commandant Martin McGuinness - samen met Sinn Fein leider Gerry Adams -
    het weerbarstige Noord-Ierland. Is het dan eindelijk vrede? De
    protestantse loyalistische paramilitairen hebben hun wapens nog steeds
    niet ingeleverd. Op de straten van Belfast wacht men af. Ontmoetingen met
    nabestaanden en (ex-)paramilitairen; slachtoffers en
    daders.

  • dinsdag 08 mei 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Pascal Vermeulen onderzoekt het effect van psychotherapie. ** In het duister tasten naar de drieteenstrandloper. ** Morele robots. ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    HELPT PSYCHOTHERAPIE?

    Psychotherapeuten zijn slecht in het beoordelen of hun patiënt vooruit gaat of niet. Patiënten die daardoor ongemerkt achteruit kachelen lopen een groot risico als drop-out te eindigen. Dat zegt Pascal Vermeulen, psycholoog en onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij ontwierp een controlesysteem dat het effect van een therapie in de gaten houdt. Hij is hier in de studio en Ger Jochems praat met hem.
    -----

    DRIETEENSTRANDLOPERS OP VLIELAND

    Vogels bestuderen is geen eenvoudige opgave. Vooral als je het in het pikkedonker moet doen. Het studieobject van bioloog Jeroen Reneerkens is de drieteenstrandloper en hij volgt het beestje van Afrika naar Groenland. Voor vertrek naar de poolcirkel probeerde hij en zijn mede-vogelaars nog enkele exemplaren te vangen op Vlieland. Met behulp van enorme volleybal-achtige netten, en bij het licht van een zaklamp, zodat de vogels er blind invliegen. Verslaggeefster Remy van den Brand trok mee het duister in.

    U kunt het onderzoek van Jeroen Reneerkens volgen op zijn weblog, te vinden via de speciale Pool-website van Noorderlicht (zie link).
    -----

    DE MORAAL VAN DE ROBOT

    Robots zijn alle facetten van het dagelijks leven binnengedrongen, van de industrie tot de operatiekamer van het ziekenhuis. Volgens filosoof Vincent Wiegel duurt het niet lang voor robots ook ingezet gaan worden als hulpverlener bij rampen. En dan zullen ze morele beslissingen moeten nemen. Hoe bepaalt de robot wie van de slachtoffers in aanmerking komt voor de schaarse hulp? Gisteren promoveerde Wiegel aan de Technische Universiteit Delft op onderzoek naar de moraal van de robot.

    Proefschrift: "SophoLab - Experimental Computational Philosophy" - Vincent Wieger, TU Delft.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijke cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag over popmuziek met Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer.

  • dinsdag 08 mei 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    09.00-09.30: Inburgering volgens Spijkerboer
    09.30-09.45: De Blöte Tapes, deel 3: "Angst en Waan achter Tralies"
    09.45-10.00: De Noord-Ierse Assemblee

    Meer informatie

    Inburgering volgens Spijkerboer
    Een interview met Thomas Spijkerboer, hoogleraar Migratierecht aan de Vrije Universiteit. Hij geeft een analyse van het politieke debat over inburgering zoals dat sinds 2004 gevoerd is. In deze analyse keert Thomas Spijkerboer zich vooral tegen de consensus in de politiek, dat er eisen gesteld kunnen worden aan de politieke en religieuze overtuigingen van migranten. D.w.z de staat mag zich bemoeien met de overtuigingen van (sommige) mensen. Dit tast, volgens hem, de kern aan van het politieke bestel van Nederland, zoals dat de afgelopen vier eeuwen tot stand is gekomen.

    De Blöte Tapes, deel 3: "Angst en Waan achter Tralies"
    Tijd voor het derde deel van de Blöte Tapes, onze serie over de belevenissen van Richard Blöte. Richard, ook wel Rik genoemd, is een jongeman met een autistische stoornis die al enige tijd vast zit in een TBS-kliniek voor het aansteken van zijn huis, 5 jaar geleden. In de eerste 2 delen hoorden we hoe Rik na een jeugd vol narigheid alleen op een woning in Den Haag is gezet en daar door de hulpverlening wordt verwaarloosd en geplunderd. Vandaag Riks eerste jaren in detentie.

    De Noord-Ierse Assemblee
    De Ierse historicus Tim Pat Coogan schreef vele boeken over Noord-Ierland. Hij interviewde bijna alle hoofdrolspelers van de "troubles" die 35 jaar duurden. Tim Pat Coogan geeft commentaar op de nieuwe Noordierse Assemblee. En hij probeert de beweegredenen te doorgronden van de kersverse premier van Ulster dr Ian Paisley die vanaf vandaag samen met zijn aartsvijanden van het IRA Ulster moet besturen.

  • maandag 07 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.05-11.25 Boekverbrandingen Duitsland

    Meer informatie

    11.05-11.25 Boekverbrandingen Duitsland
    In heel Duitsland wordt aanstaande Donderdag herdacht dat op 10 Mei 1933 tienduizenden boeken werden verbrand door aanhangers van Adolf Hitler. Vooral Joodse en linkse schrijvers kregen het zwaar te verduren. Uitgerekend aan Duitse universiteiten zagen studenten en professoren hun kans schoon om de zogenoemde "volksvijandige schrijvers" te vernietigen. Correspondent Paul Öfner ging aan de vooravond van de herdenking van de boekverbrandingen naar München, de thuishaven van Hitler.

    11.25-11.30 Bijensterfte Californie
    Op dit moment zitten veel boeren in de Amerikaanse staat California met de handen in het haar. De honingbijen die door bestuiving hun gewassen gezond moeten houden, zijn niet te vinden. Talloze bijen zijn namelijk dood gegaan. Waaraan ze dood gaan en of het gevolgen heeft voor uw boterham met honing, daarover een gesprek met Tjeerd Blacquiere, bijenonderzoeker aan de universiteit van Wageningen en hij is imker.

  • maandag 07 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.05-10.30 5 Jaar Euthanasiewet
    10.30-10.45 Het Roomse leven
    10.45-11.00 100 dagen luisteren

    Meer informatie

    10.05-10.30 5 Jaar Euthanasiewet
    Vijf jaar geleden had Nederland een primeur met de Euthanasiewet. Een wet die regelt dat euthanasie niet meer strafbaar is. Een wet dus die regelt dat justitie alleen nog naar euthanasie kijkt als een arts zich niet aan de regels heeft gehouden.
    Zo staat het in de wet. Maar werkt het in de praktijk ook zo? Onze onderzoeksredactie ving signalen op dat veel officieren van justitie nog altijd grip willen houden op alle euthanasiegevallen.

    10.30-10.45 Het Roomse leven
    Nida Oudejans, auteur van ' Morgen is het Zondag, gisteren was het maandag', een roman over de ontwikkeling van de katholieke bevolkingsgroep tussen 1924 en 2005, met een zwaartepunt in de jaren '60.

    10.45-11.00 100 dagen luisteren
    Het kabinet is nog steeds bezig om in de eerste 100 dagen vooral te luisteren. De Ochtenden luistert mee. Vandaag naar het bedrijfsleven dat graag wil innoveren, maar aanloopt tegen regels, overheid en formulieren. Een coalitie-kamerlid reageert na geluisterd te hebben.

  • maandag 07 mei 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.05-09.30 Nieuwe krant
    09.30-09.45 Refo's en pleeggezinnen
    09.45-10.00 Israel en Olmert

    Meer informatie

    09.05-09.30 Nieuwe krant
    Het heet Dag. En het verschijnt morgen voor het eerst. Het komt tot u op krantenpapier, via internet, mobiele telefoon en beeldschermpjes. En de makers noemen het een multimediale Newsagent. En wat moet u dan voor deze nieuwe nieuwsdrager gaan betalen? Nou, net als Metro, Spits en Pers is de prijs voor Dag niks. Het is gratis. Hoe Dag eruit ziet; wat er in staat en voor wie die bedoelt, daarover in De Ochtenden Dags directeur Crossmedia Joris van Heukelom en hoofdredacteur Bob Witman.

    09.30-09.45 Refo's en pleeggezinnen
    Kinderen uit streng gereformeerde gezinnen worden steeds vaker opgenomen in pleeggezinnen. Met streng gereformeerden worden vooral de leden van de zogenoemde zwarte kousen kerken bedoeld. Maar wie zijn die kinderen die uit huis worden geplaatst en waarom gebeurt het steeds vaker ? De Ochtenden sprak met directeur Nitrauw van het Gereformeerd Jeugdwelzijn en met Ellen, nu 18, maar toen ze 15 was, werd ze uit huis geplaatst. Want het ging niet langer.

    09.45-10.00 Israel en Olmert
    De stafchef is al weg. De minister van defensie overweegt af te treden. En de premier? Daarvan vindt iedereen dat hij weg moet. Dat is de kortste samenvatting van de Israëlische politieke situatie van dit moment. Die situatie is eigenlijk verrassend herkenbaar, want in 1974, gebeurde precies hetzelfde. Dat was een jaar na de Yom Kippoer oorlog. Een oorlog die wel gewonnen werd, maar de verliezen waren groot. Is wat we nu zien een herhaling van dingen die 30 jaar geleden gebeurden? Hierover oud-correspondent Salomon Bouman, die ook al in 1974 correspondent in Israël was.

  • vrijdag 04 mei 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Republika Srpska

    Meer informatie

    Het Servische deel van Bosnie, de Republika Srpska, bleef ook na het einde van de Joegoslavische oorlogen gelden als een soort boosdoener. De Bosnische Serviers worden nog steeds verantwoordelijk gehouden voor de ergste oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa. Volgens de internationale gemeenschap hebben de Bosnische Serviers ook te weinig gedaan om oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic op te sporen. Bovendien blijft de samenwerking tussen moslims en Serviers in Bosnie problematisch. Toch blijkt het relatieve isolement van het Servische republiekje zo zijn voordelen op te leveren. Op economisch vlak bijvoorbeeld. En dat heeft dan weer te maken met de ambities van de Bosnisch-Servische premier Dodik die zijn republiek probeert te leiden als een bedrijf. De Bosnisch-Nederlandse journalist Goran Trkulja trok naar zijn geboorteplaats Banja Luka in de Republika Srpska en bericht over de prille economische successen aldaar.

  • vrijdag 04 mei 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: AMA's in het illegale circuit
    10.30-10.45 uur: Sinti en Roma
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    AMA'S IN HET ILLEGALE CIRCUIT
    Jonge asielzoekers vallen steeds vaker in handen van mensenhandelaren en komen in de prostitutie of criminaliteit terecht. Veelal gaat het om zogeheten AMA's (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers) of ex-AMA's. Voor AMA's die meerderjarig worden, heeft het vorige kabinet alle voorzieningen afgeschaft waardoor ze in het illegale circuit belanden. De bereidheid van de voornamelijk vrouwelijke asielzoekers om aangifte te doen tegen de mensenhandelaren is al niet groot. Maar de drempel wordt nog hoger doordat politie en justitie de aangifte niet altijd goed oppakken. Argos reconstrueert de zaak van een ex-AMA uit West-Afrika die tot twee keer toe aangifte deed van mensenhandel en uiteindelijk in de vrouwengevangenis in Breda belandde. De rechtbank in Middelburg sprak haar onlangs vrij.
    Argos over moderne slavernij, verwarring over aangiftes en mensenhandelaren die de dans ontspringen. Met o.a. staatssecretaris Albayrak, die nieuw beleid aankondigt.

    SINTI EN ROMA
    "Een stukje blauw in de lucht" is een documentaire van de RVU. Daarin spreken Sinti en Roma openlijk over de manier, waarop zij in de Tweede Wereldoorlog overleefden. Daarmee doorbreken zij een taboe
    Filmmaker Bob Entrop sprak met veertien Nederlandse Sinti en Roma en doet hiervan verslag in "De Ochtenden".

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

    • Ellen de Bruin: Dutch women don't get depressed. Hoe komen die
    vrouwen zo stoer? Contact. ISBN 9789025414269
    • Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland. Waanders/
    Stichting fotografie in Nederland. ISBN 9789040083372
    • Heinrich Böll: Brieven uit de oorlog 1939-1945. Arbeiderspers.
    ISBN 9789029564649

  • vrijdag 04 mei 2007
  • 09:03Het binnenland

    09.00-09.30 uur: Auto-euthanasie
    09.30-09.45 uur: Gezinsvoogd - Deel 2
    09.45-10.00 uur: Europarlement op bezoek in de Palestijnse gebieden

    Meer informatie

    AUTO-EUTHANASIE
    Zelfstandige levensbeeindiging zonder hulp van een arts, maar wel in gesprek met een vertrouwenspersoon is een manier om het leven te beeindigen. Het lijkt een stil protest van sommige stervenden tegen de medicalisering van het sterven.
    Boudewijn Chabot, psychiater-psychotherapeut, brengt verslag uit over dit sociaal spanningsveld. Op 9 mei a.s promoveert hij. Zijn naam is verbonden aan het omstreden Chabot-arrest van de Hoge Raad van 21 juni 1994, waarin de mogelijkheden voor euthanasie werden verruimd.

    Auto-Euthanasie: Boudewijn Chabot, Uitgeverij Bert Bakker, Paperback, 352 p. | ISBN: 9789035131613

    GEZINSVOOGD - DEEL 2
    De moord op de drie-jarige Savanna, in september 2004, heeft veel discussie losgemaakt over de rol van de 'gezinsvoogd'. De problematische gezinssituatie was bij de hulpverlening bekend. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de gezinsvoogd van Savanna strafrechtelijk te vervolgen. Vandaag het laatste deel van een reportage-tweeluik over gezinsvoogden. Vorige week hoorde u de gezinsvoogden Piet Bleeker en Ria van Asselt over de dilemma's in hun werk.Vandaag bericht verslaggever Irene Houthuijs over de gevolgen die de strafrechtelijke vervolging heeft op het dagelijkse werk van de gezinsvoogden.

    Gezinsvoogd Ria van Asselt, die u in deze reportage hoorde, schreef over haar werk het boek: 'Uit huis geplaatst'. Daarin gesprekken met betrokkenen over de gevolgen en de dilemma's. ISBN-10: 90 6665 814 2

    Europarlement op bezoek in de Palestijnse gebieden
    Een delegatie van Europarlementariërs, op bezoek in Israël en de Palestijnse Gebieden, pleit voor een eind aan de boycot van de Palestijnse regering. Sinds Hamas begin vorig jaar de verkiezingen won, boycotten Amerika en de Europese Unie de Palestijnse regering. Hamas staat op de lijst van terroristische organisaties. De Palestijnse overheid is in belangrijke mate afhankelijk van buitenlandse financiële steun. Afgelopen maart werd een nieuwe regering van nationale eenheid gevormd, waarin naast Hamas ook andere partijen zitting hebben. Rik Delhaas belde met Europarlementariër Frieda Brepoels op bezoek met de delegatie in de Palestijnse Gebieden.

  • donderdag 03 mei 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11:00 uur: Extreem-rechts in de UK

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland: Extreem-rechts in de UK
    Bij de regionale verkiezingen in Groot Brittannie vandaag wordt verwacht dat de regeringspartij van Tony Blair er flink van langs zal krijgen. De kleine Britse Nationale Partij echter zit in de lift. Het is zelfs Engelands snelst groeiende partij. Wat zijn de ideeen van deze extreem-rechtse partij? En hoe doet de BNP het in de Noord-Engelse mijnstreek Yorkshire; een regio die van oudsher bekend staat als de meest linkse van het land'? Een reportage.

  • donderdag 03 mei 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00-10.30: Frits de Zwerver
    10.30-10.45: Legalisering prostitutie
    10.45-11.00: Andere Polen

    Meer informatie

    10:05-10.30: Verzetsheld Frits de Zwerver
    Dominee Frits Slomp - alias Frits de Zwerver - was oprichter van de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers. Hij behoort tot de kopstukken van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Dick Kaajan van het Nationaal Archief bestudeerde de afgelopen tijd het persoonlijk archief van verzetsdominee Slomp. Hij komt met nog niet gepubliceerde informatie. Leidt die ertoe dat we het beeld van verzetsheld Frits de Zwerver moeten bijstellen?

    10.30-10.45: Legalisering prostitutie
    Prostituees zijn niet beter af sinds de opheffing van het bordeelverbod. Bovendien betalen ze vaak geen belasting. Dat meldden de media vorige week. Maar de meeste andere belangrijke uitkomsten hebben het nieuws niet gehaald. Zo is het mogelijk dat prostituees volkomen legaal en met vergunning aan het werk zijn, terwijl ze ondertussen toch gedwongen worden. De politie kan onder de huidige regelgeving niet altijd ingrijpen. Een gesprek met Annelies Daalder, onderzoeker en schrijver van het rapport 'Prostitutie in Nederland na opheffing van het bordeelverbod.'

    10.45-11.00: Andere Polen
    Sinds woensdag staan ze open voor Poolse werknemers: onze grenzen. Maar ook voor 1 mei werkten er al Polen in Nederland. De nieuwe lichting zijn 'andere Polen', stelt Gerlof Roubos, directeur van de branchevereniging voor internationale arbeidsbemiddelaars VIA. Een gesprek met de Gerlof Roubos en Jan Minkiewicz, journalist en Polen-kenner.

  • donderdag 03 mei 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.05-09.30: Ivo Opstelten
    09.30-09.45: Veteranen klussen tegen trauma
    09.45-10.00: Top VS-Iran in Egypte

    Meer informatie

    09.05-09.30: Ivo Opstelten
    Vijf jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Rotterdam, de stad waar Fortuyn zijn eerste verkiezingszege behaalde, stond op zijn kop. Ivo Opstelten blikt terug op de moeilijkste week uit zijn carrière en praat met ons over de jaren erna en wat hij nog wil bereiken voor zijn onlangs aangekondigde afscheid als burgemeester van de Maasstad.

    09.30-09.45: Veteranen klussen tegen trauma
    Schuren, schilderen en timmeren. Voor oud-marineman Leen Puister is dat de manier waarop hij zijn zinnen verzet. Zoals veel militairen die uitgezonden zijn geweest naar oorlogsgebied heeft hij last van een oorlogstrauma. Op de Hare Majesteit Mahu, een oude mijnenveger, kan oud-matroos Puister met mede-veteranen over de oorlog praten. Ondertussen knappen ze het oude schip op zodat bezoekers kunnen zien hoe het er op een marineschip uitziet. Verslaggeefster Jojanneke Nieuwenhuis nam er een kijkje.

    09.45-10.00: Top VS-Iran in Egypte
    In de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh zitten vandaag en morgen de regeringsvertegenwoordigers van landen als de VS, Iran en Syrië aan een tafel, samen met functionarissen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Bahrein en Egypte. Op uitnodiging van de Irakese regering zelf. Het bijzondere van deze onderhandelingen worden geanalyseerd door Midden-Oostendeskundige en docent journalistiek Ruud Hoff.

  • woensdag 02 mei 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Aziatische economie

    Meer informatie

    Waarom gaan de Aziatische tijgers ons economisch inhalen? Discussie met oud-LPF-minister Eduard Bomhoff, tegenwoordig decaan aan de universiteit van Nottingham in Kuala lumpur, Sveder van Wijnbergen, econoom en voormalig topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, en Imran de Roode, ICT-ondernemer met bedrijven in Nederland en Maleisie.

  • woensdag 02 mei 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: De Particuliere Recherche
    10.30-10.45 uur: Een keer liegen mag
    10.45-11.00 uur: Klinkende Munt

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: DE PARTICULIERE RECHERCHE
    Mensen volgen, kentekens natrekken, het hoort allemaal bij het werk van de particulier rechercheur. Booming business, want steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van recherchebureaus, niet alleen bij echtscheidingen, maar ook bij bijvoorbeeld vermeende bedrijfs- of verzekeringsfraude. De resultaten van al dat speurwerk worden ook ingezet bij rechtzaken, en de rechter heeft dan als taak om het ingebrachte bewijs te toetsen. Voor politie-speurwerk gelden strikte regels over wat er wel en niet mag in het opsporingstraject, maar hoe zit dat bij particulier recherche? In Argos supplement een debat over de werkwijze van particuliere recherchebureau's, en de toelaatbaarheid van het bewijs dat ze vergaren.

    EEN KEER LIEGEN MAG
    Afgelopen vrijdag werden enkele details bekend van de generaal pardonregeling, waar al maanden over gebakkeleid wordt in Den Haag. Eén van die details is dat asielzoekers niet worden afgewezen als ze een keer een andere identiteit hebben opgegeven.

    Volgens de VVD en de PVV is dat liegen en de partijen vinden het niet nodig deze 'leugenaars' met een verblijfsvergunning te belonen. Maar wat kan de reden zijn dat asielzoekers hun ware identiteit verborgen willen houden?

    Aan de telefoon John van Tilborg, directeur van Inlia, een organisatie die zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers in nood.

    KLINKENDE MUNT
    De financieel-economische rubriek met Jaap van Duijn.

  • woensdag 02 mei 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00 - 09.30 uur - Droogte - wel of niet schadelijk?
    09.30 - 09.45 uur - Bedreigde ex-moslim wil vereniging voor ex-moslims
    09.45 - 10.00 uur - Hoe gaat het met de Duitse grote coalitie?

    Meer informatie

    09.05-09.30 - Droogte - wel of niet schadelijk?
    In de maand april viel er 0,3 millimeter regen. Hoe schadelijk is de droogte voor de natuur en de landbouw. Een gesprek met droogtedeskundige Van Waveren, met reakties van een Veluwse natuurkenner, een Brabantse boer en een weergeschiedkundige.

    09.30-09.45 - Bedreigde ex-moslim wil vereniging voor ex-moslims
    Moslims die hun geloof verlaten en christen worden, worden soms ernstig bedreigd door voormalige geloofsgenoten. Om dat tegen te gaan, wil een ex-moslim een vereniging oprichten voor ex-moslims. De initiatiefnemer vertelt uit eigen ervaring waarom zo'n vereniging nodig is.

    09.45-10.00 - Hoe gaat het met de Duitse grote coalitie?
    Bondskanselier Angela Merkel heeft internationaal een goede pers. Maar in eigen land ligt ze onder vuur. Coalitiepartner SPD ligt dwars, waardoor de hervormingsagenda van de regering-Merkel zwaar ter discussie staat. Een gesprek met correspondent Laurens Boven.

  • dinsdag 01 mei 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    11.00-11.30: Een kijkje achter de schermen: Noord-Korea

    Meer informatie

    Het beeld van het geisoleerde, communistische Noord-Korea wordt bepaald door verhalen over honger, het omstreden atoomprogramma en een totalitair bewind onder leiding van de Geliefde Leider, Kim Jong Il. Het land laat weinig
    buitenlanders toe en zo ontstaat het statische beeld van een in zichzelf
    gekeerd en wereldvreemd land. Toch bezocht een Nederlander dit land al in
    1979: Konrad Boehmer, een van Nederlands belangrijkste moderne componisten.

    In april ging Boehmer, na 28 jaar, terug naar Noord-Korea, om te luisteren
    naar muziek op het April Muziekfestival in Pyongyang. Zo hoopte hij ter
    plekke waar te nemen of er veranderingen in Noord-Korea zijn opgetreden.
    Verslaggever Guido Spring, die in 1999 ook al eens in Noord-Korea was, volgt
    Konrad Boehmer op deze reis.

  • dinsdag 01 mei 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** De Bahira-legende, of hoe de christenen de islam onderuit wilden halen. ** Moederloze, kannibalistische kuikens. ** Zorgverzekeringsexperiment 2. ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    BAHIRA-LEGENDE

    Door de razendsnelle opkomst van de islam vanaf de 7e eeuw voelden de christenen in het Midden Oosten zich bedreigd. Om er weerstand aan te bieden, gebruikte de christelijke intellectuele elite een islamitische legende om twijfel te zaaien over de herkomst en het waarheidsgehalte van de islam. Het verhaal vertelt van de ontmoeting tussen een christelijke monnik, Sergius Bahira, en de Profeet van God: Mohammed. Arabiste Barbara Roggema promoveerde eind maart aan de Rijks Universiteit Groningen op een onderzoek naar deze ingenieuze poging om de islam onderuit te halen. Ger Jochems praat met haar.

    Proefschrift: "The legend of Sergius Bahira : eastern Christian apologetics and apocalyptic in response to Islam" - Barbara Hjördis Roggema, 2007.
    -----

    MOEDERLOZE KUIKENS

    Moederloze kuikens vertonen op latere leeftijd veel ongewenst gedrag, zoals veren pikken en kannibalisme. Bioloog Bas Rodenburg observeert de dieren in een stal op de Wageningen Universiteit, op zoek naar oplossingen. Verslaggeefster Lemke Kraan zoch hem op tussen de donzige kuikens.
    -----

    ZORGVERZEKERINGSEXPERIMENT - 2

    Hoe bepaalt u welke zorgverzekering het beste bij u past? Deze vraag staat centraal in een experiment van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met Noorderlicht. Een experiment waar u, luisteraar, in grote getalen aan hebt meegedaan. Enkele weken geleden presenteerden we het eerste deel van het onderzoek, over het gedrag van de verzekeringsmaatschappijen. Vandaag brengt Noorderlicht u de resultaten van het tweede deel, waarin is onderzocht of u, de consument, voorspelbare keuzes maakt bij de selectie van een zorgverzekering. Ger Jochems praat met hoogleraar economie Esther Mirjam Sent en onderzoekster en architect van het experiment Jana Vyrastekova.

  • dinsdag 01 mei 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    09.00-09.30: "Dat hoort u mij niet zeggen!"
    09.30-09.45: De Blöte-tapes
    09.45-10.00: Minder slachtoffers bij natuurrampen

    Meer informatie

    "Dat hoort u mij niet zeggen!"
    Interview met publicist Sanderijn Cels naar aanleiding van haar boek "Dat hoort u mij niet zeggen", over de wijze waarop politici kiezers proberen te beïnvloeden. Het boek bespreekt de strategieën van politici in hun streven om de kiezer een mooier beeld voor te schotelen van de werkelijkheid. Cels was onder meer premier van het kabinet-online, hoofdredacteur van de politiek-satirische website Stemhok.nl en was co-auteur van het boek "Hoe word ik politicus?"

    De Blöte-tapes
    Tweede deel van een reportageserie over het wel en vooral wee van een 31-jarige jongeman die sinds drie jaar in een TBS-kliniek zit. Na een jeugd vol internaten en een pleeggezin kreeg Richard Blöte, behept met een autistische stoornis, een woninkje in Den Haag. Slechts gesteund door zijn buurvrouw en enkele andere omwonenden wist hij het er vier jaar uit te houden. Toen ging het mis en stak Richard zijn woning in brand.

    Minder slachtoffers bij natuurrampen
    Het aantal natuurrampen is de afgelopen dertig jaar verdubbeld en toch is het aantal slachtoffers dat daarbij om het leven komt gehalveerd. Dat stelde Thea Hilhorst afgelopen week in haar inaugurele rede bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Humanitaire hulp en wederopbouw aan de Unversiteit van Wageningen. Rik Delhaas praat met haar over de oorzaken van de afname van het aantal slachtoffers bij die natuurrampen.