Η Νότιος Αφρική είναι η χώρα με τους περισσότερους φορείς ΑIDS στον κόσμο. Πολλοί μιλούν για το δεύτερο απαρτχάιντ που πρέπει να καταπολεμηθεί. Το 11% του πληθυσμού της χώρας είναι φορείς του ιού, ενώ 1,8 εκατ παιδιά υπολογίζεται ότι θα μείνουν ορφανά λόγω αυτού μέχρι το 2008.
Τα φάρμακα κατά του AIDS είναι πανάκριβα γιατί οι εργοστασιακές τιμές τους είναι πολύ υψηλές. Όταν η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση προσπάθησε να εισάγει ή να κατασκευάσει κόπιες αυτών των πανάκριβων φάρμακων στο 1/20 της κανονικής τιμής, 39 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της υπέβαλαν μήνυση για παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από AIDS οι φαρμακοβιομηχανίες υποστήριζαν ότι έχαναν χρήματα. Στην δίκη που ακολούθησε οι φαρμακευτικές εταιρίες έχασαν την υπόθεση, γεγονός που χαιρετίστηκε ως νίκη των φτωχών χωρών στην μάχη για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η ίδια όμως κυβέρνηση που μπήκε στον αγώνα για φθηνότερα φάρμακα, καθυστερούσε την χορήγησή τους στα δημόσια νοσοκομεία, κατά τρόπο που να είναι προσβάσιμα και στους φτωχούς, αμφισβητώντας τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Το Δικαστήριο υποχρέωσε την κυβέρνηση να χορηγήσει την λεγόμενη "τριπλή θεραπεία" αντιρετροϊκών φαρμάκων μετά από μήνυση που έγινε εναντίον της από ακτιβιστική οργάνωση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Ένας από τους λόγους εξάπλωσης του ιού είναι και μια "κουλτούρα βιασμών" που υπάρχει στη Νότιο Αφρική, 51.000 το χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με 53 στους 54 βιασμούς να μην αναφέρονται, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό περίπου στα 1,6 εκατ το χρόνο. Μία στις δύο γυναίκες της Νοτίου Αφρικής θα υποστεί τουλάχιστον μια φορά βιασμό στη ζωή της, πράγμα καθόλου απίθανο αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε 22 δευτερόλεπτα λαμβάνει χώρα ένας βιασμός.
Μια δοξασία ότι όποιος κάνει έρωτα με παρθένο θεραπεύεται από τον ιό του AIDS οδηγεί μάλιστα και σε βιασμούς ανηλίκων. Το 2000 αναφέρθηκε στην αστυνομία ότι βιάστηκαν 20.000 παιδιά, με μόνο για το 9% αυτών των περιστατικών να έχουν προκύψει καταδίκες.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σαρλίν Σμιθ (Δημοσιογράφος-Ακτιβίστρια)

"Έχουμε 7000 βρέφη που πεθαίνουν κάθε μήνα από HIV/AIDS στη Ν. Αφρική. Εάν η κυβέρνηση έβγαζε 2000 ανθρώπους κάθε μέρα έξω στο δρόμο και τους εκτελούσε, ο κόσμος θα έλεγε "Αυτό είναι απαίσιο" αλλά δεν υπάρχει κατακραυγή γιατί οι άνθρωποι που πεθαίνουν, πεθαίνουν σιωπηλά, σε απελπιστική φτώχεια σε πολλές περιοχές, έτσι ώστε να μην βλέπεις την έκταση της μιζέριας που μας προκαλεί."

-Ποια είναι η κατάσταση με το HIV/AIDS στην Ν. Αφρική;

Στην Ν. Αφρική έχουμε μια κατάσταση όπου έχουμε 2000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα, έχουμε 600 ανθρώπους που πεθαίνουν από HIV/AIDS στην Ν. Αφρική κάθε μέρα. Έχουμε 7000 βρέφη που πεθαίνουν κάθε μήνα από HIV/AIDS στη Ν. Αφρική. Εάν η κυβέρνηση έβγαζε 2000 ανθρώπους κάθε μέρα έξω στο δρόμο και τους εκτελούσε, ο κόσμος θα έλεγε "Αυτό είναι απαίσιο" αλλά δεν υπάρχει κατακραυγή γιατί οι άνθρωποι που πεθαίνουν, πεθαίνουν σιωπηλά, σε απελπιστική φτώχεια σε πολλές περιοχές, έτσι ώστε να μην βλέπεις την έκταση της μιζέριας που μας προκαλεί.

-Διατίθενται χρήματα για την καταπολέμηση του ιού;

Έχουμε ξοδέψει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία όπλων. Με ποιον θα κάνουμε πόλεμο; Δεν υπάρχουν πόλεμοι να λαμβάνουν χώρα σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Θα υπάρξουν πόλεμοι αν δεν σταματήσουμε το HIV/AIDS. Εάν αυτά τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουμε το AIDS, θα ήμασταν σε θέση όχι μόνο να σταματήσουμε την επιδημία στα ίχνη της, αλλά σε όλα τα γειτονικά μας κράτη, αν μπορούσαμε να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς. Θα ήμασταν σε θέση να το σταματήσουμε, να το ελέγξουμε, να το κουμαντάρουμε. Αποφασίσαμε να μην το κάνουμε.

-Στην Ν. Αφρική σημειώνεται πολύ μεγάλος αριθμός βιασμών.

Στην Ν. Αφρική έχουμε τα περισσότερα περιστατικά βιασμού στον κόσμο και στα πιο βίαια. Τουλάχιστον 1 στις 2 γυναίκες θα πέσουν θύματα βιασμού τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή τους.

Ο μέσος όρος σύμφωνα με την νομική υπηρεσία της Ν. Αφρικής, 1,6 εκατομμύρια βιασμοί κάθε χρόνο από τους οποίους οι 54000 δηλώνονται και από τους οποίους λιγότεροι από 1% φέρουν αποτελεσματικές καταδικαστικές αποφάσεις. Και από αυτά τα νούμερα των βιασμών, το 40% των βιασμών στην Ν. Αφρική αφορούν παιδιά κάτω των 12 ετών, με αυξανόμενο τον αριθμό των παιδιών κάτω των 4 ετών. Αυτό προκαλεί άφατη λύπη γιατί βιάζονται βρέφη.

-Πώς είναι οι σχέσεις των ανθρώπων;

Σε αυτή τη χώρα ίσως οι μισοί άνθρωποί μας πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε νύχτα. Αλλά υπάρχει αυτή η υπέροχη αίσθηση της κοινότητας, ανθρώπων που προσπαθούν να φροντίσουν ο ένας τον άλλο, ανεξάρτητα του τι συμβαίνει.

-Τι γίνεται με τα φάρμακα;

Γράφουμε νομική ιστορία, γιατί πήγαμε τις φαρμακευτικές εταιρίες στο δικαστήριο, και κερδίσαμε την ικανότητα να ξεκινήσουμε την παραγωγή δωρεάν σκευασμάτων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αιδεσιμότατη
Κορίν Μακ Κλίντοκ

-Μιλήστε μας για την προσπάθειά σας στο Sparrow Village.

Ίσως ρωτήσετε γιατί χτίσαμε ένα τόσο φανταχτερό μέρος. Πιστεύουμε οι άνθρωποι δεν μένουν πολύ πάνω στην γη και αν δεν μπορείς να δώσεις στον αδερφό σου το καλύτερο από τη ζωή που θα είχες να προσφέρεις ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αγωνιζόμαστε να τους δώσουμε ό,τι πιο καλό πριν πεθάνουν. Μένουν εδώ χωρίς χρέωση, δεν τους χρεώνουμε, για αυτούς που είναι στο τελικό στάδιο της αρρώστιας, που σημαίνει ότι έχουν ακόμα περίπου 3 μήνες ζωής, και είναι απόκληροι, δεν έχουν απολύτως τίποτα στην ζωή, τους παίρνουμε, τους φροντίζουμε, και δεν πληρώνουν, μένουν εδώ δωρεάν.

Αν θέλουν να βαπτιστούν εδώ τους βαπτίζουμε, γιατί πολλοί θέλουν να βαπτιστούν, γίνεται με εμβύθιση σε νερό και εδώ είναι το εκκλησάκι μας, που αφιερώθηκε στην κυρία που έδωσε τα περισσότερα χρήματα των εισφορών για να χτιστεί αυτό το μέρος, εδώ κάνουμε τις περισσότερες από τις κηδείες μας, είχαμε 800 θανάτους απ' όταν ξεκινήσαμε, πριν από 5 χρόνια περίπου.

Πολλοί λένε "γιατί φροντίζετε ανθρώπους που πεθαίνουν;", εμείς λέμε ότι αν αύριο βρεθεί ένα εμβόλιο πρέπει να είναι μορφωμένοι, δεν μπορούμε απλά να τους αφήσουμε. Η Κόκα-κόλα μας βοήθησε να χτίσουμε το σχολείο. Θα υπάρξει ένα εργαστήριο εκεί, θα υπάρξει ένα δωμάτιο με υπολογιστές, θα υπάρχει ένα δωμάτιο μουσικής.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ