afleveringenarchief
  • vrijdag 30 juni 2006
  • 11:02Argos

    Over anderhalve week is de val van Srebrenica elf jaar geleden. Bij de chauffeur van Dutchbat-commandant Thom Karremans heeft dit diepe wonden nagelaten.

    Meer informatie

    Met een grote manifestatie in Den Haag werd gisteren tijdens Veteranendag stil gestaan bij de indringende ervaringen van uitgezonden militairen. Ruim 140.000 Nederlandse mannen en vrouwen zijn de afgelopen decennia in het kader van militaire missies uitgezonden naar het buitenland. Een van hen is Edwin uit Emmen, 35 jaar oud, gescheiden en werkloos. Edwin zat in 1995 in Srebrenica. Hij was de chauffeur van Dutchbat-commandant Thom Karremans.
    De dramatische val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica, over anderhalve week elf jaar geleden, heeft diepe wonden nagelaten in de psyche van Edwin. Hij lijdt aan een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS). Op 7 juni 2006 kreeg Edwin met de 'Draaginsigne voor Gewonden' de officiële erkenning dat hij in Srebrenica geestelijk gewond is geraakt. 'Veel te laat', aldus zijn voormalige commandant Karremans.

  • vrijdag 30 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Vietnam is in opkomst. De economie groeit jaarlijks met zo'n 8 á 9 procent en later dit jaar zal het land zelfs toetreden tot de wereldhandelsorganisatie.

    Meer informatie

    Het is in alle opzichten een feestjaar, want dit jaar viert het land het 30-jarige bestaan van de socialistische republiek Vietnam en dus 30 jaar communistische heerschappij. Betekent die economische opmars ook meer politieke vrijheid? Een reportage over het economische succesverhaal van Vietnam.

  • vrijdag 30 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Commentaren op en analyses van de afloop van het debat over de handelwijze van minister Verdonk inzake het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali. ** Een reportage over de groei-ambities van Almere.

    Meer informatie

    ** Reportage over de ogenschijnlijk grenzeloze groei-ambities van Almere. Hoe ziet het vergezicht van de kersverse wethouder Adri Duijvesteijn, die tienduizenden woningen wil laten bouwen in de komende decennia, er uit in het IJmeer?

  • donderdag 29 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Energiebos op de Veluwe. **Landelijke veteranendag.

    Meer informatie

    Onderzoek: Het energiebos bij Lelystad - bomen kweken voor energiehout - mislukte drie jaar geleden. Het hout was te duur. Maar intussen zijn er nieuwe ideeen over energiebos op de Veluwe. Conclusie: het kan, maar je moet het wel slim aanpakken.

    Gesprek: Vandaag, 29 juni, is het landelijke veteranendag. Op het Malieveld in Den Haag zijn vandaag duizenden veteranen verzameld voor een defilé, een vliegshow en veel millitaire muziek. Voor het eerst wordt deze dag gevierd op de geboortedag van Prins Bernhard. Wat vinden veteranen eigenlijk van deze dag? Drie van hen reageren.

  • donderdag 29 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **De nadagen van Taylor in Liberia. **Waar gaan de verkiezingen in Koeweit over? **Geweld in Antwerpen.

    Meer informatie

    Repo: Het is bijna drie jaar geleden dat Charles Taylor onder grote internationale druk aftrad als president van Liberia. Daarmee kwam een einde aan de burgeroorlog die veertien jaar had geduurd. Sinds kort zit Taylor in detentie in Den Haag. Daar moet hij terechtstaan voor zijn verantwoordelijkheid in de burgeroorlog in buurland Sierra Leone. Liberia zoekt naar een manier om de eigen wonden te helen. Taylor dwingt nog altijd veel respect af in Liberia, en veel mensen zijn er dan ook niet zeker van of zijnproces zal bijdragen aan de broze vrede in Liberia.

    Gesprek: Terwijl buurland Irak geteisterd wordt door bomaanslagen, ontvoeringen, en rivaliserende milities, vinden vandaag in Koeweit, in alle rust, parlementsverkiezingen plaats. Waar gaat het over in deze verkiezingen, en hoe staat het met de democratie in dit oliestaatje aan de Perzische Golf? een gesprek met arabist Leo Kwarten.

    Gesprek: De Zwartezusterstraat in Antwerpen vormde op 11 mei van dit jaar het toneel van een gruwelijk incident: een skinhead vermoordt een zwarte au pair en een twee jarig meisje. Het afgelopen weekend werd de Belgische havenstad opnieuw opgeschrikt door een daad van zinloos geweld. Ditmaal moet een buspassagier het ontgelden. Twee gewelddadige incidenten in slechts anderhalf maand tijd. Wat is er aan de hand in Antwerpen? Een gesprek met Standaard-journalist Guy Fransen.

  • donderdag 29 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Wouter van Dieren schreef een brief aan God.

    Meer informatie

    Interview: Wouter van Dieren was oprichter van Milieudefensie, is lid van de Club van Rome en heeft een eigen adviesbureau. Dit bureau geeft overheid én bedrijfsleven advies over milieuvraagstukken. Wouter van Dieren is voor boren in de Waddenzee en pleit voor eilanden in het IJmeer. Op verzoek van De Ochtenden heeft hij een Brief aan God geschreven. Hij hóópt dat God bestaat. En, áls Hij bestaat krijgt Hij het ervan Wouter van Dieren fors van langs.

    Betreft: Brief aan God

    Mij werd gevraagd U een brief te schrijven. Dat lijkt me niet moeilijk, ik heb U veel te vragen en veel te vertellen, hoewel ik niet zeker weet of U bestaat. Dat hoop ik wel, het zou me enigszins geruststellen, al begrijp ik niet waarom U en wij er zo'n potje van hebben gemaakt. Als U er echt bent, en als God liefde betekent, dan hebben U en ik toch wel uiteenlopende ideeën over de liefde, denk ik.

    Laat ik beginnen met onbegrip en verwijten. Ik snap niet waarom U Uw enige Zoon op zo'n gruwelijke wijze heeft laten ombrengen om, zoals de Bijbel zegt, de mensheid door dit offer te bevrijden van zijn zonden. Welke Vader doet zoiets? En waarom wordt de rest bevrijd als die ene wordt geexecuteerd? En wie heeft al die zonden bedacht? Waarom is een baby vanaf de eerste minuut dat hij op aarde is al belast met de erfzonde? Moet je dat onschuldige gezichtje eens zien: zonde? Welnee. Wij zijn mensen die goed doen en falen, er zijn zeer slechte en zeer uitmuntende mensen, en die erfzonde, die bestaat niet.

    Ik begrijp ook niet waarom U heeft toegestaan dat de boodschap van Uw Zoon zo is mishandeld dat er van diens liefde, vergeving, genade, begrip, genezing en zorgzaamheid uiteindelijk zo weinig is overgebleven. De Kerkvaders hebben er tot het Concilie van Nicea in 323, dus meer dan 3 eeuwen, over gedaan om de Evangeliën zodanig naar hun politieke wensen te vervormen dat er uiteindelijk een Kerk ontstond die Jezus zelf niet gewild zou hebben.

    Een Kerk met de erfzonde. Een Kerk met een executie als zinnebeeld. Een patriarchale Kerk die de vrouw uit haar eeuwenoude priesterambt en goddelijkheid heeft verbannen. Een Kerk die acht van de twaalf evangeliën heeft verboden en weggestopt, omdat daarin het verkeerde verhaal stond. Een Kerk die het Romeinse keizerrijk om machtsredenen verving door het Roomse pausdom, dat tot vandaag een spoor van intolerantie en tirannie door de geschiedenis heeft getrokken. U wist dat ze fout zaten, maar u heeft hen niet gestraft. Heksenverbrandingen hebben 5 miljoen vrouwen het leven gekost. De inquisitie maakte 10 miljoen slachtoffers. Toen de stad Beziers in 1209 werd ingenomen door Simon de Montfort tijdens de Albigenzer kruistocht tegen de Katharen werd uit voorzorg de hele bevolking uitgeroeid, op advies van een Uwer dienaren, een priester die riep: "Doodt allen, God zal wel uitmaken wie de ketters zijn en wie niet".

    Als U bestaat, en U bent liefde, waarom laat U Uw managers in het Vaticaan zo ageren tegen vrouwen, tegen homoseksuelen, tegen euthanasie en tegen abortus? Gelooft U mij, daarmee wordt heel veel lijden veroorzaakt. Met liefde heeft dat niet veel te maken, en dus begrijp ik U niet.

    Iedere dag sterven er 30.000 kinderen en 35.000 volwassenen door honger.
    Is dit menselijk lijden vanzelfsprekend, of lette U even niet op?

    Toen ik een klein jongetje was ging op een vrijdagochtend in 1954 plotseling mijn moeder dood. Mijn vader is daar nooit meer overheen gekomen. Mijn zusjes en ik evenmin, en bij hen zou het nog erger worden: de ene zuster verloor een zoontje van vier door leukemie, de andere een zoon van zestien bij een auto-ongeluk.

    Bij de begrafenis van mijn moeder en vader werd de brief van Paulus aan de Corinthiers gelezen, over geloof, hoop en liefde, en toen mijn oudste zusje van verdriet overleed zeiden we aan het graf het Onze Vader. Maar we hadden het geloof in U, onze Vader, verloren, hoop werd vervangen door wanhoop, en van de liefde bleef niet veel meer over. Ons gezin stortte ineen en we zouden helemaal uit elkaar groeien, verstikt van verdriet, niet meer in staat tot de liefde die ouders en kinderen bij elkaar houdt.

    Als kleine kinderen konden we het al helemaal niet begrijpen, en lang hebben we gedacht dat deze nachtmerrie gewoon niet waar was, en dat we op een dag zouden ontwaken, ergens in 1954, en dat er daarna een gewoon gelukkig leven zou komen. Later heb ik gedroomd dat er een Hemel is, waar zij woont, en vanwaar ze bemoedigend toekijkt, zij aan zij met mijn vader, die in 1984 zozeer verlangde naar het wederzien dat hij is vertrokken. Als ik in aan U gewijde kerken en kathedralen kom, dan brand ik kaarsjes, in de hoop dat ze me zien, van me weten, trots op me zijn, en dat ze me beschermen.

    Of U daar in hun buurt bent, daarvan ben ik niet zo zeker. Zoals ik U zo bezig zie bent U daar niet op Uw plaats, want U doet of deed niet wat U moet doen. Toch heb ik de hoop nog niet opgegeven. Zonder U, dat kan ook niet: wij zouden dan, op deze aarde, wel heel erg eenzaam zijn. En dus geef ik U nog een kans, want er is toch een aanleiding om te geloven dat U er wel MOET zijn.

    Tot die conclusie kom ik als ik naar muziek luister en in de natuur vertoef. In de film Amadeus (wat betekent: Ik houd van God) vraagt de componist Salieri zich in wanhoop af waarom U Uw meest Goddelijke inspiratie aan het rare schepsel Mozart hebt gegeven en niet aan hem.

    Deze muziek ontving Mozart uit krachten en sferen die niet van de gewone wereld zijn. Waarom het octaaf de opperste harmonie betekent, zoals de Gulden Snede dat is, zowel in de natuur als in de architectuur, dat is een raadsel dat wij niet kunnen verklaren tenzij we aannemen dat er een goddelijk ontwerp aan ten grondslag ligt. Ik droom van een toekomst waarin de schoonheid van de Gulden Snede, het octaaf en Mozart de sturende harmonische kracht in de wereld en in de hemel zullen zijn. Als ik zo de Goddelijke waarheid kan vinden, dan zal ik daar vrede mee hebben.

    Wouter van Dieren

  • woensdag 28 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    ** Geweld tegen hulpverleners: brandweer en ambulancepersoneel worden steeds agressiever bejegend door omstanders. ** Het aangrijpende verhaal over een moeder die haar ontvoerde kind terughaalde uit Iran.

    Meer informatie

    Ambulances en brandweerwagens die bekogeld worden met stenen, of die opzettelijk worden klemgereden uit ergernis dat ze zo hard rijden als ze ergens met spoed moeten zijn, hulpverleners die worden mishandeld. Agressie en geweld tegen ambulance- en brandweerpersoneel komt weliswaar niet elke dag voor, maar het aantal incidenten lijkt toe te nemen. Ook in ernst. Een reportage over een nieuwe soort willekeurig geweld.






    Zeventien jaar gelden onvluchtte Atti Bahadori en haar toenmalige man Mokhtar Iran. In Nederland krijgen ze een dochter, maar al snel daarna gaat hun relatie bergafwaarts.
    Op een dag is haar man verdwenen, samen met hun dochtertje Parvaneh. In haar zojuist verschenen boek beschrijft ze hoe ze het recht in eigen hand nam en haar dochter terughaalde uit Iran. Een gesprek over onverwoestbare moederliefde.





    Er overlijden dagelijks tien mensen omdat een donororgaan als een nier of een lever te laat komt of niet beschikbaar is.
    In de Aanloop wordt gediscussieerd over orgaandonatie. Wat hebben de bezoekers over voor de medemens.

  • woensdag 28 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    ** China rukt op in Afrika. ** In de oorlog tegen het terrorisme controleert de CIA nu ook de geldstromen. ** Kinderen uit Nederland in Tanger naar school.

    Meer informatie

    Het forum bespreekt de opmars van de Chinezen in Afrika. Zonder voorwaarden biedt China hulp aan de landen in Afrika, slechts in ruil voor olie. Het westen heeft steeds vaker het nakijken met aan de hulp gekoppelde eisen als fatsoenlijk bestuur en eerbiediging van mensenrechten.





    Tweede onderwerp van gesprek is de controle van geldstromen door de CIA in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Wordt hier de privacy van personen geschonden of is in dit kader alles geoorloofd.










    In het Marokkaanse Tanger zitten ongeveer 90 kinderen uit Nederland op school. Hun ouders willen dat ze heel goed Frans en Arabisch leren, zodat zij niet alleen in Nederland maar ook in Marokko toekomstmogelijkheden hebben. Ze wonen op het internaat dat verbonden is aan de school. En dat betekent voor velen heimwee, naar ouders en Nederland.

  • woensdag 28 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Zou de ex-eigenaar van marktplaats.nl zelf een auto van een particulier kopen? ** Een Nederlandse kist met kunst voor traumaverwerking in Afrika. ** Schoenenfrabrikant Van Bommel spant kort geding aan vanwege Italiaans plagiaat

    Meer informatie

    "Ik zou zelf nooit een auto van een particulier kopen". Een opmerkelijke uitspraak van Bob Crébas, dé man achter de succesvolle website marktplaats.nl en handelaar in tweede handsspullen. Crébas deed de site voor veel geld van de hand ging vervolgens in de brandnetelkleding. Dezer dagen verscheen zijn autobiografie. Een gesprek over pragmatisch idealisme, een bestaan in de marge en een kapitaal van meer dan 80 miljoen.





    Hoe zorg je ervoor dat kinderen die zijn getroffen door armoede, ziekte of oorlogsgeweld weer plezier in het leven krijgen? Een vraag waar de Stichting 'Art for All' zich mee bezighoudt. Vrijwilligers van deze stichting bezoeken kinderen in het buitenland om samen kunst te maken en hen op te vrolijken. Om ook Nederlandse kinderen op een originele manier met kunst in aanraking te brengen, ontwierp 'Art for all' een kunst-expeditie-kist . Basisschool 'De Vliete' in Wissenkerke mocht de kist als een van de eersten uitproberen.




    De Nederlandse schoenenfabrikant Van Bommel is het spuugzat dat de eigen ontwerpen worden nagemaakt door de concurrentie. Het Italiaanse Adelchi wordt voor de rechter gedaagd omdat het drie sneakermodellen zou hebben gekopieerd. Een gesprek over het betere jatwerk.

  • dinsdag 27 juni 2006
  • 11:02Noorderlicht

    ** Stijn Horens en Bart Fauser over IVF tegen vergrijzing. ** Martijn Dorenbosch over kraamkamers voor koraalvissen. ** Oosterse en Westerse filosofie volgens Sander Griffioen.

    Meer informatie

    IVF tegen vergrijzing

    Vaak wordt kunstmatige bevruchting gezien als een luxe. Maar onderzoek van Stijn Hoorens heeft uitgewezen dat kunstmatige bevruchtingstechieken een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van de vergrijzing. Samen met Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde, pleit hij in Noorderlicht voor een actief overheidsbeleid om kunstmatige inseminatie te bevorderen.

    -----

    Kraamkamer voor koraalvissen

    De Nijmeegse bioloog Martijn Dorenbosch markeerde jonge koraalvissen met kraaltjes en zwom ze achterna om te ontdekken waar ze opgroeien. In Noorderlicht vertelt hij over de mangroves en zeegrasvelden waar hij terecht kwam.

    -----

    Oosterse en Westerse filosofie

    Iedereen vindt dat Oosterse filosofie anders is dan Westerse filosofie. Maar waar zitten de belangrijkste verschillen?
    Bijzonder hoogleraar cultuurfilosofie Sander Griffioen van de Vrije Universiteit gaat hierop in bij zijn afscheidrede. In Noorderlicht doet hij een voorzetje.

    -----
    NIEUWSBERICHTEN

    Babypoep als alcoholtest voor de moeder

    Alcohol tijdens de zwangerschap is slecht voor het kind, dat is bekend. Maar of de moeder drinkt kon tot nu toe alleen onderzocht worden met vragenlijsten, en die methode is niet bijster betrouwbaar als het gaat om het opsporen van ongezond gedrag.

    Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat je aan meconium, de eerste poep van een baby, kunt zien of de moeder tijdens de zwangerschap alcohol gedronken heeft. Alcohol bindt zich namelijk na opname in het lichaam aan vetten. Die verbindingen worden langzamer afgebroken dan alcohol, en zijn daardoor ook langere tijd na de alcohol-inname traceerbaar. Hoe ver je via de babypoep terug kan kijken in het drinkgedrag van de moeder, hebben de onderzoekers niet bekend gemaakt. Maar hoe dan ook: het is natuurlijk wel jammer dat je er met deze methode pas ná de geboorte erachter komt dat de moeder tijdens de zwangerschap niet van de drank kon afblijven.

    **
    Honger naar kennis is verslaving

    Onstilbare honger naar kennis is niets meer dan een vorm van verslaving, meent Ivring Biederman van de Universiteit van Zuid-Californie. Volgens hem ontleent een kennisjunk evenveel genot aan het ontrafelen van een probleem, als een drugsverslaafde aan een shot heroine of een alcoholist aan een glas drank. Biederman ontdekte namelijk dat op het moment dat de oplossing voor een moeilijk probleem zich openbaart, dezelfde biochemische processen in de hersenen op gang komen als bij reguliere verslaafden. Hetzelfde zou gelden voor esthetische ervaringen, zoals het kijken naar een mooi schilderij.

    De onderzoeker denkt dat kennisjunks of kunstjunks bovendien net als gewone junks last hebben van gewenning: hoe vaker ze een intellectueel inzicht hebben of een mooi kunstwerk zien, hoe hoger de dosis die nodig is om ze genot te schenken.

    **
    Bestuurders PC Hooft-tractoren rijden onveiliger.

    Uit analyse van gegevens van de Britse politie blijkt dat bestuurders van fourwheeldrives vaker bekeurd worden met een telefoon achter hun stuur en voor rijden zonder gordels dan andere chauffeurs. De bestuurders van de gecontroleerde fourwheeldrives werden bijna vier keer zo vaak bellend achter het stuur aangetroffen dan bestuurders van gewone auto's. Ook droegen ze hun gordels aanzienlijk minder vaak.
    Volgens de onderzoekers zijn de bestuurders een gevaar voor de volksgezondheid. De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen de theorie ondersteunen dat mensen in een PC Hooft-trekker, zoals deze luxe terreinwagens in Nederland ook wel worden genoemd, zich minder gelegen laten liggen aan verkeersveiligheidsregels omdat ze zichzelf in hun grote wagens veilig wanen.

    **
    Gescheiden inzamelen nu ook voor poep en plas

    Slechts 1 procent van het afvalwater is urine, maar al die plasjes zijn verantwoordelijk voor 50% van de fosfaten en 80% van de stikstof daarin, en dat moet er allemaal weer uit. Als poep en plas gescheiden zouden worden voor ze in het riool terechtkomen, kunnen fosfaat en stikstof veel efficiënter verwijderd worden. Dit zegt de promovendus Jac Wilsenach, die gisteren promoveerde aan de TU Delft. Pieter van der Wielen praat met hem.

  • dinsdag 27 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    Tegen het eind van het jaar krijgt de Servische provincie Kosovo een nieuwe status. Kosovo wordt onafhankelijk. Fred Stroobants trok naar KOSOVO met Europarlementariër Joost Lagendijk die rapporteur Kosovo is voor het Europees Parlement. Want op lange termijn moet ook het nieuwe landje lid worden van de Europese Unie.

    Meer informatie

    Tegen het eind van het jaar krijgt de Servische provincie Kosovo een nieuwe status. Hoewel de onderhandelingen tussen de internationale gemeenschap, Serviërs en Albanezen nog aan de gang zijn, ligt het besluit al vast. Kosovo wordt onafhankelijk. Maar het wordt wel een onafhankelijkheid onder strikte voorwaarden. Uiteindelijk moet de Veiligheidsraad van de VN de knoop doorhakken. Maar van een compromis tussen Albanezen en Serviërs is nauwelijks sprake. Want de Albanezen willen zo min mogelijk condities en de Serviërs willen geen minderheid in eigen land worden. Fred Stroobants trok naar Kosovo met Europarlementariër Joost Lagendijk die rapporteur Kosovo is voor het Europees Parlement. Want op lange termijn moet ook het nieuwe landje lid worden van de Europese Unie.

  • dinsdag 27 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Deze week sluit de Pauluskerk definitief. Een interview met dominee Hans Visser.** Geven jongeren nog wel om het Hollandse landschap? Een gesprek met Arjen Buijs.

    Meer informatie

    ** 'Ik zal sterven vol heimwee naar betere tijden', zei dominee Hans Visser vrijdag in de Pauluskerk, waar hij voor het laatst een volle zaal vol drugsverslaafden, illegalen en hulpverleners toesprak. Zesentwintig jaar lang was Visser aan de Pauluskerk verbonden.

    ** Reportage: Het typisch Hollandse landschap interesseert Nederlandse jongeren totaal niet, stelt onderzoeker van de Universiteit Wageningen Arjen Buijs. Niet alleen pubers hebben helemaal niets met het landschap, ook allochtonen geven niets om ongerepte natuur, is zijn bevinding.

  • maandag 26 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Kun je met een polis een dijk dichten? **Burgemeester Jaap Pop van Haarlem gaat weg. **Zijn TMF en MTV nou echt zo schadelijk?

    Meer informatie

    Het Onderzoek: Je kunt je tegen van alles verzekeren in dit land, maar niet tegen waterschade door een overstroming. De regering wil daarin verandering brengen, zodat Den Haag minder schadevergoeding hoeft uit te keren bij een ramp. In het onderzoeksuur: Kun je met een polis een dijk dichten ?

    Gesprek: scheidend burgemeester Jaap Pop van Haarlem.

    Debat: "TMF en MTV moeten zich meer rekenschap geven van de effecten van gangsta-clips waarin dag en nacht 'pimps' op een walgelijke manier 'bitches' als gebruiksvoorwerp behandelen." Dat zei PvdA Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem vorig jaar na een groepsverkrachting in Rotterdam. Maar zetten de videoclips van TMF en MTV echt aan tot groepsverkrachtingen? Hebben de gangsta- en hiphopclips zóveel invloed op jongeren? Vorige week pakte MTV de handschoen van Dijsselbloem op. Met de notitie 'Bewust in Beeld' neemt MTV het initiatief tot een brede maatschappelijke discussie over jongeren en media. Wat wil MTV hiermee bereiken? Vegen ze hun eigen paadje schoon, of voelen ze zich echt meeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van jongeren
    We gaan erover praten met Jochem de Jong, directielid van MTV Networks en Jeroen Dijsselbloem, Tweede Kamerlid voor de PvdA.

  • maandag 26 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Russische communisten wars van westerse uitspattingen. **Spanningen Rusland, Georgië en Ossetië. **De erfenis van Tito: deel 1.

    Meer informatie

    Gesprek: Russische communisten zijn woedend over de wilde feesten, stripteasedansen en andere uitspattingen die geregeld plaatshebben in het Lenin Museum in Oeljanovsk, de geboorteplaats van de voormalige stichter en leider van de Sovjet-Unie.

    Reportage: Op de grens van Georgië en Rusland ligt Ossetië, het gebied waar in september 2003 zich het gijzeldrama op de school in Beslan zich afspeelde. Een explosief gebied dus, verdeeld over twee landen die spanning hoog laten oplopen. De president van Georgië, Sjaakasvilli, heeft geëist dat volgende maand alle Russische soldaten weg moeten zijn uit Zuid-Ossetië. Want anders....
    Een groep Studenten Journalistiek uit Ede wilden de spanning zelf ondervinden en maakten een reportage.

    "De erfenis van Tito". Gisteren was het precies 15 jaar geleden dat Slovenië en Kroatië zich onafhankelijk verklaarden van Joegoslavië. Vorige maand bleef Servië alleen over na de afsplitsing van Montenegro. Daartussen ligt een bloedige tijd met de onafhankelijkheidsoorlogen van Kroatië en Bosnië en de afsplitsing van Macedonië.
    In de serie "De erfenis van Tito" reist u de komende weken in De Ochtenden stap voor stap mee naar het einde van Tito's land. Vandaag deel 1: Slovenië. Gast: Dick Verkijk.

  • maandag 26 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Pijnbestrijding zelfstandige discipline. **SGP-congres.

    Meer informatie

    Het Interview: Patiënten moet eerder palliatieve zorg worden aangeboden dan nu. Dit benadrukt prof. Kris Vissers, de eerste hoogleraar palliatieve zorg in Nederland. De in België geboren Vissers hield zaterdag zijn oratie. Hij hoopt dat de pijnbestrijding zich tot een zelfstandige medische discipline zal ontwikkelen en licht die wens toe in het Interview.

    Reportage: Verslag van het SGP-congres, waar zaterdag vergaderd werd over het nieuwe "vrouwen-standpunt".

  • vrijdag 23 juni 2006
  • 11:02Argos

    Een casestudie naar de precaire relatie tussen de geheime dienst en asielzoekers. Argos met een onderzoek naar twee verschillende versies van hetzelfde verhaal.

    Meer informatie

    Het verhaal van meneer N. Een man die gemangeld dreigt te worden tussen de AIVD (in 2000 nog de BVD) en de IND. Een casestudie naar de precaire relatie tussen de geheime dienst en asielzoekers.

    In 1995 kwam meneer N. naar Nederland. Zijn vrouw en kinderen kregen hier asiel maar hij niet. Dit jaar is hij zelfs ongewenst verklaard. Hij moet Nederland onmiddellijk verlaten. De reden daarvoor is dat hij volgens de geheime dienst heimelijk contact heeft gehad met een islamitische terroristische organisatie in Nederland. Ja, dat klopt, is het verweer van N., maar dat deed ik in opdracht van de BVD! Die hebben me drie jaar lang als informant gebruikt. Dat laatste staat niet in het ambtsbericht van de BVD. Argos met een onderzoek naar twee verschillende versies van hetzelfde verhaal.

  • vrijdag 23 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    In Colombia woedt al meer dan 40 jaar een conflict tussen drugsbendes, guerrillagroeperingen en paramilitairen. Correspondent Edwin Koopman bezocht drie ex-strijders. Voorheen stonden ze elkaar naar het leven, nu delen ze een appartement in de hoofdstad van Colombia Bogotá.

    Meer informatie

    In Colombia woedt al meer dan 40 jaar een bloedig conflict tussen drugsbendes, guerrillagroeperingen en paramilitairen. Sinds zijn aantreden in 2002 voert president Alvaro Uribe een keiharde campagne om de gewapende strijd in zijn land te beëindigen. Een groeiend aantal leden van de guerrilla en paramilitairen wacht niet tot het leger tegen ze optreedt: ze lopen zelf weg. Meer dan 10.000 strijders deserteerden al. Ze worden opgevangen in speciale programma's die hen in staat moet stellen een nieuw leven te beginnen.
    Correspondent Edwin Koopman ging op bezoek bij drie ex-strijders: een van de Revolutionaire Strijdkrachten FARC, een van het Nationale Bevrijdingsleger ELN en een van de rechtse paramilitairen. Vroeger stonden ze elkaar naar het leven, nu delen ze een appartement in de hoofdstad van Colombia Bogotá.

  • vrijdag 23 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Een debat met Pieter van Geel, hoogleraar planologie Gert de Roo en de Bredase wethouder Wilbert Willems over UMTS-straling **

    Meer informatie

    ** 'Geen enkel effect UMTS-straling op gezondheid', kopte het ministerie van VROM begin deze maand boven een persbericht. Aanleiding was een onafhankelijk Zwitsers onderzoek dat in opdracht van staatssecretaris Van Geel werd uitgevoerd naar de mogelijke relatie tussen UMTS-straling en gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Er is nu, aldus de staatssecretaris, niet langer een aanleiding voor gemeenten om vergunningen voor het plaatsen van UMTS-masten te weigeren. Een debat met Pieter van Geel, hoogleraar planologie Gert de Roo en de Bredase wethouder Wilbert Willems.

  • donderdag 22 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **De onbegrijpelijke taal van ambtenaren. **Voetbal als spirituele ervaring.

    Meer informatie

    In Het Onderzoek: de resultaten van een onderzoek naar de (on)begrijpelijkheid van formulieren van overheidsinstanties. 'Eis helder taalgebruik!' luidde de SIRE-campagne ruim tien jaar geleden. Gaat er nu echt iets veranderen?

    Gesprek: Het is de finale van het WK. Nederland staat met 1-0 voor tegen Brazilie. De laatste minuten zijn aangebroken. En iedereen denkt dat Nederland de beker deze keer wél mee zal nemen, maar dan slaat het noodlot toe. Brazilie scoort uit een vrije trap en wint de cup, Nederland achterlatend met een nieuw voetbaltrauma. Het zou over ruim twee weken maar zo kunnen gebeuren. Voetbal is drama. Het lot kan altijd toeslaan. Voor hoogleraar spiritualiteit Kees Waaijman is dit juist het aantrekkelijke van het spelletje. Aanstaande zaterdag houdt hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen een lezing over voetbal als een spirituele ervaring, een parabel van het leven zelf. Wat hij daarmee bedoelt? Een gesprek met Waaijman.

  • donderdag 22 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **De onstuitbare komst van geïmplanteerde chips. **Mient-Jan Faber bezocht Bagdad.

    Meer informatie

    Repo: Er is geen kassiere meer nodig: met het boodschappenkarretje gewoon door een poortje bij de uitgang van de supermarkt; alle boodschappen worden gescand en het geld wordt automatisch afgeschreven. Geen toekomstdroom, maar werkelijkheid in de Verenigde Staten bij onder andere de supermarktketen Wallmart. De maatschappelijke discussie over de achterliggende techniek, RFID, zwelt aan. Tegenstanders beweren dat dit een bedreiging voor de privacy is, voorstanders zijn wildenthousiast. Een reportage van Margot Minjon over een grote demonstratie tegen RFID en opnamen uit een laboratorium waar aan nieuwe toepassingen wordt gewerkt. Aansluitend een gesprek over de situatie in Nederland.

    Gesprek: Bomaanslagen, Westerlingen die ontvoerd worden, en milities die elkaar bestoken: Baghdad is niet bepaald een veilige plek om als Nederlander te verblijven. Mient-Jan Faber, bekend als vredesactivist en tegenwoordig bijzonder hoogleraar aan de VU, deed het toch. Afgelopen week keerde hij terug uit Irak. Een gesprek met Faber over de indruk die dit land bij hem achterliet.

  • donderdag 22 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek over het veelzijdige werk van Clémence Ross-van Dorp.

    Meer informatie

    Interview: Ze heeft verstand van sport, jongeren, ouderenzorg en medisch-ethische onderwerpen. Ze studeerde Nederlands, Engels en sinologie. En ze was zowel actief voor de Rabobank als de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving. Clémence Ross-van Dorp, oud-beleidsmedewerker van europarlementariër Arie Oostlander, vervolgens CDA Tweede Kamerlid en sinds 2002 staatssecretaris op het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Wat heeft Ross tot nu toe als bewindsvrouw bereikt? En in hoeverre ziet zij kans om in dit kabinet het CDA-geluid te vertolken?
    Die vragen kwamen gisteren aan de orde tijdens een gesprek op het ministerie in Den Haag.

    Repo: "Afgelopen zaterdag werd op de EO-jongerendag de Jongerenbijbel gepresenteerd aan de 32.000 jongeren in het Gelredome. De grote broer van de Jongerenbijbel, de Nieuwe Bijbelvertaling, werd anderhalf jaar geleden breed in de markt gezet, onder het motto: 'de Bijbel is voor iedereen'. En niet zonder succes: de NBV werd een bestseller en won de NS publieksprijs. Ook met de Jongerenbijbel - de NBV, maar dan met extra informatie voor jongeren en een hippe 'look' - zetten de initiatiefnemers hoog in: ook 15-jarige VMBO leerlingen met een vage kerkelijke achtergrond moeten de bijbel gaan oppikken. Maar gaat dat ook lukken? Verslaggever Maarten Hagg ontmoette EO-jongerendag presentator én Jongerenbijbel hoofdredacteur Frank van der Velde op het schoolplein van het Comenius College in Hilversum. Daar mocht Frank aan de bak voor een gastles aan de doelgroep..."

  • woensdag 21 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Zorgen windturbines voor de kust voor onze energie in de toekomst? Of is het toch te duur. **Brok in de keel tijdens het Wilhelmus of toch te nuchter. Een gesprek over de betekenis het volkslied. ** Ergenis in de winkelstraat: opengebroken weg

    Meer informatie

    Sinds vorige week staan de eerste windturbines voor de kust bij Egmond. Het begin van een grootschalig windpark dat in 2020 misschien wel een kwart van de Nederlandse electriciteits-behoefte zou kunnen leveren. Maar het is de vraag of het zo ver komt, want de kosten van windenergie op zee zijn hoog. Een reportage over de kansen en bedreigingen voor de Nederlandse windenergie op zee.












    Hoe belangrijk zijn volksliederen? Gebeurt er echt iets met ons als het Wilhemus klinkt? Of is het allemaal schone schijn die we ophouden tijdens het WK. En hoe zit dat met bijvoorbeeld de Fransen, de Engelsen of de Ivorianen? Een analyse met musicoloog Louis Grijp.





    In Consumptiehuis De Aanloop in het Haagse Laakkwartier wordt gesproken over grote en kleine ergenissen in het leven. Vandaag de opengebroken winkelstraat. Winkeliers klagen en kopers blijven weg.

  • woensdag 21 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Kunstrover onthult Etruskisch graf.**Is Joseph Kony, leider van "Het Leger van de Heer" acceptabel als gesprekspartner in het Oegandese Vredesproces? ** Komt de eis om de doodstraf voor Saddam Hussein niet te vroeg? ** Waarom zijn Argentijnen verliefd op de voetbal?

    Meer informatie

    Het buitenlandforum bespreekt de pogingen om vrede te sluiten met het 'Leger van de Heer', de Oegandese rebellen. Is de leider van de rebellen, Josep Kony acceptabel als gesprekspartner of moet hij worden gearresteerd? Ook als dat escalatie van de gevechten betekent?




    De aanklager in Irak heeft de doodstraf geëist tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein. Saddam had in 1982 in Dujail een aanslag op een konvooi van de president gebruikt om bloedig wraak te nemen. Volgens de aanklager gaf Saddam persoonlijk opdracht voor het bloedbad.De doodstraf moet volgens de wet binnen dertig dagen na het vonnis worden voltrokken.
    Saddam kan danhij niet meer terechtstaan voor een meedogenloze campagne tegen Koerden in 1987 en 1988, waarbij gifgas is gebruikt. Ook niet voor de gruwelijke onderdrukking van de shi'itische opstand in het zuiden in 1991 en de invasie van Koeweit in 1990.



    Argentinië is de komende tegenstander van Oranje tijdens het WK. Voor de Argentijnen is de bal alles, het middelpunt van het dagelijkse leven. Voetballers worden vereerd, als helden en heiligen. Zie de adoratie voor de ster Maradona en zijn enthousiasme voor het huidige elftal. Een reportage over de intense liefde voor de voetbal.

  • woensdag 21 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met Joan Leemhuis-Stout, voorziiter van de Vereniging van ziekenhuizen over te hoge decaraties van de specialisten.**Houden in duitsland wonende Nederlanders ook van die Mannschaft?**Meldpunt Kinderporno op Internet bestaat 10 jaar.

    Meer informatie

    Specialisten die te veel declareren, ziekenhuizen die met hetzelfde geld steeds meer werk moeten verzetten, de zorg om de zorg in de toekomst. Onderwerpen van gesprek met mevrouw Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van de NVZ, Vereniging van ziekenhuizen.










    Veel Nederlanders verkiezen buurland Duitsland boven het eigen vaderland. Mooier en goedkoper wonen en werken, prettiger normen en waarden. Ieder heeft zo zijn eigen redenen. Maar hoort "die Mannschaft"daar ook bij? Een reportage uit de grensstreek.








    Het Meldpunt Kinderporno op Internet bestaat morgen 10 jaar en houdt ter gelegenheid daarvan een symposium. Het aantal meldingen is vorig jaar met 30 % is toegenomen. Een gesprek met Liesbeth Groeneveld van het Meldpunt over het gevecht tegen de virtuele vijand.

  • dinsdag 20 juni 2006
  • 11:02Noorderlicht

    *De wetenschappelijke vrijheid van Pieter van der Horst. * Winnaressen van de VWO scholierenwedstrijd. ** Krijn Paaijmans over malariamuggenlarven. ** Verdrongen herinneringen met Elke Geraerts. ** Op zoek naar de dodo.

    Meer informatie

    Wetenschappelijke vrijheid

    De Utrechtse hoogleraar Nieuwe Testament Pieter van der Horst, kreeg van rector magnificus Willem Hendrik Gispen te horen dat hij wijzigingen moest aanbrengen in zijn afscheidsrede, genaamd "De mythe van het Joodse kannibalisme". Sommige passages waren kwetsend voor moslims, zou de rector magnificus hebben beweerd. Pieter van der Wielen vraagt aan professor van der Horst waar zijn rede over ging, en welke passages zijn geschrapt.

    Rector Gispen wilde niet meewerken aan deze uitzending, omdat het Utrechtse College van Bestuur eerst nog moest beraadslagen over zijn reactie op de aantijgingen van Van der Horst.

    -----

    Scholierenwedstrijd

    De Vrije Universiteit loofde een prijs uit voor het beste profielwerkstuk van 6 vwo-scholieren. De werkstukken gaan over biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde en informatica. In Noorderlicht vertellen twee jonge winnaressen over hun onderzoek.

    -----

    Malaria

    Over leven en werken van de malariamug zijn hele bibliotheken volgeschreven, maar wat zijn nou de omstandigheden waaronder de larven van dit ziekteverwekkende insect zich het best ontwikkelen? Om daar achter te komen heeft de Wageningse bioloog Krijn Paaijmans in de tuin van het Keniaanse Instituut voor medisch onderzoek kuilen gegraven en kweekte daarin malariamuggenlarven.

    -----

    Verdrongen herinneringen

    Mensen die hun herinneringen aan misbruik hervinden via therapie, zijn vaak door hun therapeut op valse herinneringen gebracht. En degenen die zich na tientallen jaren allerlei gebeurtenissen spontaan herinneren, zijn deze herinneringen helemaal nooit kwijt geweest. Het gaat in de meeste gevallen om een defect geheugenmechanisme, meent de Maastrichtse promovenda Elke Geraerts. In Noorderlicht licht ze haar stellingen toe.

    -----

    Op zoek naar de Dodo

    Op mauritius zoekt een internationaal onderzoeksteam naar overblijfselen van de uitgestorven Dodo. Noorderlicht wordt telefonisch op de hoogte gehouden van hun vorderingen.

  • dinsdag 20 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    ** "Addicted to oil" - een drieluik over Amerika's olieverslaving. Vandaag het derde en laatste deel, een reportage vanuit Los Angeles. ** In de hoorn van Afrika heerst op dit moment een grote voedselcrisis. Een reportage over de voedselschaarste en de voortdurende gevechten in Somalie.

    Meer informatie

    ** "Addicted to oil" - een drieluik over Amerika's olieverslaving.
    In drie afleveringen reizen verslaggevers Jacqueline Maris en Jan Donkers van Pennsylvania naar Colorado en vervolgens naar Californië. Allereerst om te onderzoeken in hoeverre kolenwinning een alternatief zou kunnen zijn (niet alleen in de vs maar vooral in China liggen nog enorme kolenvoorraden onder de grond). Vervolgens om de potentie van de gas-winning en shale-oil te bekijken, die voor nog ongekende opbrengsten maar ook voor intense ecologische discussies garant staan. En ten slotte naar Californië, een staat die niet alleen tegen de federale onwil in tracht schonere milieuregels af te dwingen, maar waar ook felste critici te vinden zijn van het noodlotscenario dat ons te wachten staat als de huidige regeringspolitiek ongehinderd zijn gang kan blijven gaan.
    In deel 3 eindigt de reis van de verslaggevers aan de westkust in Los Angeles, waar de grootste auto's rondrijden terwijl de benzine er het duurst is van de Verenigde Staten. Professor David Goodstein, auteur van ' Out of gas - the end of the age of oil ', voorziet dat het afgelopen is met de mensheid als het gebruik van fossiele brandstoffen niet direct wordt gestopt. Een reportage uit LA.
    ** In de hoorn van Afrika heerst op dit moment een grote voedselcrisis. In de landen Djibouti, Ethiopie, Kenia en Somalie hebben naar schatting acht miljoen mensen niet genoeg te eten. Van de vier landen is Somalie het zwaarst getroffen. Want naast de voedselschaarste kampt het land ook met voortdurende gevechten, waardoor hulpverleners hun werk niet goed kunnen doen.Verslaggeefster Silvia Brens ging naar dit zeer instabiele land en maakte de volgende reportage.

  • dinsdag 20 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Een interview met een van de officieren van justitie die speciaal belast zijn met TBS, Marcel Wolters.

    Meer informatie

    ** Deze week debatteert de Tweede Kamer over herzieningen in het TBS-stelsel. Een groot aantal adviezen van de parlementaire commissie tbs-beleid krijgt brede steun, waaronder gedwongen medicatie voor tbs'ers, speciale gevangenissen voor tbs'ers, en een langere termijn voor voorwaardelijke TBS-oplegging.

  • maandag 19 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Hygiënische regels voor studio's piercings en tattoos.

    Meer informatie

    Vroeger hadden alleen bouwvakkers en zeebonken ze, tegenwoordig zie je ze bij jan en alleman: piercings en tatoeages. Studio's die deze lichaamsversieringen aanbrengen, schoten de afgelopen tien jaar dan ook als paddestoelen uit de grond. Minister Hoogervorst vindt het hoog tijd om duidelijke eisen te stellen aan de hygiëne in de branche. Komende week praat de Kamer erover. Maar: hoe nodig zijn die regels eigenlijk?

  • maandag 19 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Veertig jaar Brigate Rosse. **Is Duitsland echt één land? **Charles Taylor goes Scheveningen.

    Meer informatie

    Na bijna 40 jaar zijn de 'Jaren van Lood' in Italië nu definitief voorbij: De Italianen hebben nu echt niets meer te vrezen van de Rode Brigades. In een zwaar beveiligde rechtszaal in een buitenwijk van Rome dient het hoger beroep tegen de extreem-linkse terroristen van de Rode Brigades. Een radio-documentaire over het verleden van het Italiaanse links-politieke geweld.

    Duitsland mag dezer dagen een beetje het centrum van de wereld zijn, maar in hoeverre is het eigenlijk één land? De eenheid tussen het westelijke en oostelijke deel komt steeds meer onder druk te staan. Rijkere deelstaten zien bitter weinig effect van de subsidies die ze krachtens het Solidariteitspact geven aan de armere Länder en hebben er weinig zin in om geld in een bodemloze put te blijven storten. Over de dreigende barsten in de solidariteit ga ik praten met professor Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut in Amsterdam.

    De Scheveningse gevangenis krijgt er binnenkort een beruchte gedetineerde bij. Want het lijkt een kwestie van dagen of weken totdat Charles Taylor naar Nederland komt. Deze ex-rebellenleider uit West-Afrika zit vast op beschuldigingen van oorlogsmisdaden. Hij moet door een speciaal tribunaal berecht worden, en dat tribunaal gaat zitting houden in Den Haag. Advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops staat vanochtend op het punt om te vertrekken naar Sierra Leone in West-Afrika, naar dezelfde gevangenis als waar Charles Taylor nu nog vastzit.

  • maandag 19 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Rapporten over Jeugdzorg in Nederland. **Utrechtse kerk vermaakt asielkinderen. **Delfzijlers vertrouwen de lokale politiek niet meer.

    Meer informatie

    Een bericht in de krant, vorige week. Twee kinderen van 0 en 2 jaar zijn dood aangetroffen in een huis in Purmerend. Het was hun eigen huis. De kinderen zijn door geweld om het leven gekomen, zo blijkt al snel, de moeder is aangehouden door de politie.
    Het is een bericht zoals we dat de afgelopen jaren vaker hebben gelezen. Vaak volgde op dit soort berichten een debat over de rol van de jeugdzorg. Die wordt in ons land geacht toezicht te houden op gezinnen waar de boel uit de hand dreigt te lopen.
    In de afgelopen weken zijn twee rapporten verschenen over hoe Jeugdzorg haar werk beter kan doen. Het ene rapport is geschreven door oud-staatssecretaris Steven van Eyck, die tegenwoordig commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid is. Het andere rapport is van de oud-minister Frank de Grave, voorzitter van de Jeugdzorgbrigade.

    Tientallen asielkinderen komen er bijna wekelijks over de vloer. Voor een spel, een glas cola, chips en een bijbelverhaal. Omdat het asielzoekerscentrum bezuinigde op kinderactiviteiten, organiseert de vlakbij gelegen christelijke gereformeerde kerk in Utrecht diverse kinderclubs voor de kinderen. Verslaggever Esther de Hek ging naar een clubavond en haalde eerst met clubleider Pieter de kinderen op bij het azc. Het derde deel in een serie reportages die we maken over hoe kerken steeds vaker maatschappelijke taken oppikken.

    Waar het om gaat is dat twintig procent van de inwoners van de gemeente Delfzijl bij de gemeenteraadsverkiezingen blanco heeft gestemd. Om het vertrouwen van de burgers in de politiek te herstellen, geeft de gemeente een krant uit om beter met de Delfzijlsters te communiceren. Een gesprek met raadslid en oud-wethouderJan Menninga van de coalitiepartij PvdA.

  • vrijdag 16 juni 2006
  • 11:02Argos

    Argos over Nederland, Pakistan, wapenhandel en opbouwmissies.

    Meer informatie

    Tijdens het debat over Uruzgan deze week in de Tweede Kamer spraken verschillende politici bezorgd over de positie van Pakistan. Het land biedt onderdak aan Taliban- en Al Qaida-strijders, die vanuit Pakistan in Afghanistan infiltreren en een bedreiging vormen voor de Nederlandse militaire missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Tegelijkertijd is Pakistan een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. Den Haag moet binnenkort beslissen over de verkoop van grote Nederlandse wapensystemen aan het Pakistan van president Musharraf, die door een militaire coup aan de macht is gekomen.

  • vrijdag 16 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    ** Advocaat Clive Stafford Smith verteld over de mentale en fysieke toestand waaronder de mannen op Guantanamo Bay gevangen zitten. ** Tientallen journalisten uit Ethiopie hebben het land verlaten voor een conferentie in Amsterdam over persvrijheid.

    Meer informatie

    ** Afgelopen week pleegden drie gevangenen op Guantanamo Bay zelfmoord. Advocaat Clive Stafford Smith van de Engelse mensenrechten organisatie Reprieve was een dag voor de zelfmoord op de plek en pleit voor een snelle sluiting van het gevangeniskamp. Hij verteld over de mentale en fysieke toestand waaronder de mannen daar gevangen zitten en doet een oproep aan Nederland de gevangenen uit Guantanamo asiel te verlenen.

    ** Na de rampzalig verlopen verkiezingen van vorig jaar waarbij tientallen demonstranten werden doodgeschoten is er van een onafhankelijke pers in Ethiopië weinig meer over. Premier Meles Zenawi verbood onafhankelijke kranten en radiostations en vele journalisten werden opgepakt, gemarteld en gevangengezet. Tientallen journalisten ontvluchtten het land en dit weekend kwamen zij naar Amsterdam voor een conferentie over persvrijheid in Ethiopie.

  • vrijdag 16 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Interview met Arthur Docters van Leeuwen, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiele Markten (AFM), de waakhond van de beurs en de financiele dienstverleners in Nederland.

    Meer informatie

    ** De AFM stelde onlangs dat consumenten veel meer vertrouwen hebben in verzekeraars, banken en pensioenfondsen dan die organisaties verdienen. Als de consument beseft hoezeer die dienstverlening te wensen overlaat, zal het vertrouwen in de economie aanzienlijk dalen. Docters van Leeuwen kondigde onlangs aan dat hij volgend jaar graag namens de VVD in de Tweede Kamer plaats wil nemen. Deze week sprak hij voor het eerst als aspirant-politicus op een VVD-bijeenkomst.

  • donderdag 15 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Het einde van een boerengeslacht. **Allochtone ouders moeten zich meer met scholen bemoeien. **Alleen Studio Sportzomer is in trek als nabeschouwer van het voetbal. Waarom?

    Meer informatie

    Onderzoek: Dagelijks stoppen acht boeren ermee in ons land. In veel gevallen wordt daarmee een punt gezet achter een lange familiegeschiedenis van landbouwers. Hoe verloopt het afbouwen van een boerenbedrijf ? Wat doet het met de boer en zijn gezin ? De onderzoeksredactie volgt een boerenfamilie die stopt.

    Gesprek: Allochtone ouders bemoeien zich te weinig met het onderwijs van hun kinderen. Ze komen niet opdagen bij ouderavonden en zijn moeilijk te porren om zich in te zetten voor de school. Volgens onderwijs-minister Van der Hoeven schuiven ze veel te vaak hun verantwoordelijkheid af op de school. En dat is een probleem, want als ouders wél betrokken zijn, is de kans groter dat hun kinderen hun schoolopleiding met succes afronden. Daarom wordt vanmiddag het Landelijk Platform Allochtone Ouders en Onderwijs gepresenteerd. Het initiatief van het ministerie van Onderwijs en Forum, instituut voor Multicuturele Ontwikkelingen, is bedoeld om de betrokkenheid van allochtone ouders te bevorderen. Maar wat gaat dit platform nu concreet doen? Een gesprek met bedenker en projectleider, Zeki Arslan.

    Gesprek: Deze week bleek uit onderzoek dat zeventig procent van de Nederlanders gesprekjes aanknoopt over het WK-voetbal. Gewoon op het werk of in de trein. Er wordt onzettend veel nabeschouwd. Zeker ook op televisie. Twee belangrijke programma's op TV waarin volop wordt nabeschouwd, zijn Studio Sportzomer van de NOS en Villa BVD op Talpa. Twee nagenoeg identieke programma's maar met dit verschil: Ruim een miljoen voetballiefhebbers stemt dagelijks af op Studio Sportzomer met Jack van Gelder en maar een handjevol kiest voor de heren Barend, Van Dorp en Mulder. Vanwaar dit verschil? En valt het tij voor Villa BVD nog te keren? Een gesprek met Bas de Vos, verbonden aan het Kijk- en Luisteronderzoek.

  • donderdag 15 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Mythes over de autonomie van Catalonië. **Uitgeprocedeerde asielzoekers in Denemarken mogen snuffelen in thuisland.

    Meer informatie

    Repo: Morgen wordt in Catalonie een referendum gehouden over een nieuw autonomiestatuut. Het verdrag tussen Madrid en Barcelona regelt de onderlinge verhoudingen en legt de bevoegdheden vast van de Catalaanse regioregering. Over de tekst is de achterliggende maanden in het hele land gedebatteerd en de meest merkwaardige zaken zijn aan dat statuut toegedicht. De legalisatie van polygamie is daarvan zonder twijfel de meest opmerkelijke. Verder zou het statuut de Spaanse eenheid bedreigen en Spaanstaligen in Catalonie discrimineren op de manier waarop de Joden in Nazi-Duitsland werden vervolgd. Correspondent Lex Rietman peilt de stemming bij een naar Catalonie geemigreerde familie uit Andalusie en zoekt naar de oorsprong van de mythes.

    Gesprek: Uitgeprocedeerde asielzoekers. Bijna elk land in Europa worstelt op z'n eigen manier met deze groep mensen. Moet de overheid ze tegen de regels in hier laten blijven, óf moeten ze zonder pardon op het vliegtuig gezet worden? In Denemarken gaan ze iets nieuws proberen. Het land heeft een streng beleid dat asielzoekers vooral moet afschrikken, maar dit keer kiezen de Denen voor een andere benadering. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen een soort snuffelbezoek brengen aan hun vaderland. Om te kijken of ze er zouden willen blijven. Een gesprek met Petra Sjouwerman, journalist in Denemarken.

  • donderdag 15 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Veiligheidsexpert Pieter van Vollenhoven. **Fotografen zoeken God.

    Meer informatie

    Interview: Ooit zei Joop den Uyl: ''Niemand zit te wachten op de mening van Pieter van Vollenhoven''. Maar wie Van Vollenhoven de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat die uitspraak inmiddels achterhaald is. Studenten aan de universiteit van Twente horen graag de mening van Van Vollenhoven - die daar sinds kort praktijkhoogleraar Riskmanagement is. En een flink aantal Haagse politici is zeer geinteresseerd in de mening van Van Vollenhoven over oorzaak en verantwoordelijkheden van de Schipholbrand. Als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is hij verantwoordelijk voor het onderzoek naar die ramp. Een gesprek met veiligheidsgoeroe Pieter van Vollenhoven.

    Repo: Wat krijg je als je een foto maakt van de God van Nederland? Het museum Catharijneconvent in Utrecht stuurde vier fotografen naar alle windstreken van het christelijk geloof om dat eens uit te proberen. Het resultaat is een vrolijkstemmende veelkleurigheid. Verslaggever Steven Emmens ging alvast kijken.

  • woensdag 14 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Het Amsterdamse Damrak geen flaneerboulevard maar in de ban van de frietcultuur en witwassers.**Zware kritiek op werkwijze IND bij oordeel of asielzoekers op medische gronden mogen blijven.

    Meer informatie

    Het Amsterdamse Damrak zou eigenlijk de rode loper van onze hoofdstad moeten zijn. Ooit was dat zo, het was ooit een echte flaneerboulevard en tijdens de Gouden Eeuw hadden VOC handelslieden er hun statige woonhuizen.
    Maar inmiddels is de boulevard verpauperd geraakt en overheerst de frietcultuur. En de gemeente is bang voor witwaspraktijken van sommige ondernemers.
    De stand van zaken aan het Damrak.

    Vorige week werd in De Ochtenden aandacht besteed aan
    de werkwijze van het Bureau Medische Advisering, onderdeel van de IND. Het BMA beoordeelt of het medisch verantwoord is om een asielzoeker uit te zetten naar het land van herkomst.
    Die werkwijze staat al geruime tijd bloot aan zware kritiek.
    De Inspectie voor de Gezondheidszorg schreef een rapport over het BMA. Een gesprek met hoofdinspecteur Jan Van Wijngaarden.

  • woensdag 14 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Hebben Nederlandse militairen in Irak zich in 2004, schuldig gemaakt aan dood door schuld, of zelfs oorlogsmisdaden?**Het forum bespreekt de inburgering in Europa en Nederland, en de tolheffing op de Belgische autowegen.**Wat is het verhaal achter de foto 'Dood van een militiaman'?

    Meer informatie

    Hebben Nederlandse militairen in Irak zich tijdens een schietincident in augustus 2004, schuldig gemaakt aan dood door schuld, of zelfs oorlogsmisdaden? Advocate Liesbeth Zegveld, per 1 september hoogleraar oorlogsrecht in Leiden, gaat aangifte doen tegen individuele militairen ondermeer op basis van publicaties in Nieuwe Revu van journalist Arnold Karskens.



    Het buitenlandforum bespreekt het voornemen van België om doorgaand buitenlands autoverkeer in het vervolg te gaan belasten, en de perikelen rond het inburgeren in Europa en in Nederland in het bijzonder.





    Spanje herdenkt dit jaar dat het 70 jaar geleden was dat de burgeroorlog uitbrak. Een belangrijke herinnering aan die tijd is de zwart-wit foto die oorlogsfotograaf Robert Capa maakte. Een reportage over het verhaal achter de foto 'Dood van een militieman'.

  • woensdag 14 juni 2006
  • 09:04Het interview

    ** Een exclusief gesprek met Michael, de klusjesman die door Maurice de Hond in de "Deventer moordzaak" werd aangewezen als dader.

    Meer informatie

    Een exclusief gesprek met Michael, de klusjesman die door Maurice de Hond in de "Deventer moordzaak" ervan is beschuldigd de weduwe Wittenberg in 1999 om het leven te hebben gebracht. En met zijn vriendin Meike, zij zou volgens De Hond Michael een vals alibi hebben gegeven en anonieme briefjes hebben geschreven om haar vriend uit handen van justitie te houden.

    Maurice de Hond beweerde bij herhaling dat de veroordeelde Ernst Louwes onschuldig was en schilderde de klusjesman af als een halve analfabeet die rondloopt in militaire kleding, met messen op zak en gevaarlijke honden bij zich. Een man die te veel drinkt en drugs gebruikt, 'n dief en een fradeur, en een moordenaar. Michael en Meike hebben sindsdien geen leven meer in Deventer en overwegen te verhuizen. Door de beeldvorming kunnen zij zich niet meer vrij over straat begeven. Michael is zijn werk door de akties van Maurice de Hond kwijtgeraakt. Het OM heeft dinsdag laten weten dat er geen nieuw onderzoek naar de Deventer moordzaak komt.

  • dinsdag 13 juni 2006
  • 11:02Noorderlicht

    ** Zoektocht naar dodo ** Winnaars Spinozapremie ** Ook apen leven zich in

    Meer informatie

    Op zoek naar de Dodo op Mauritius

    Op het eiland Mauritius graaft een team van Nederlandse, Britse en lokale wetenschappers naar botten van de Dodo. De expeditieleden hopen een compleet skelet te vinden van deze vogelsoort, die rond 1680 is uitgestorven. Noorderlicht belt met de onderzoekers om te horen wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.

    -----

    Winnaars Spinozapremie 2006

    Noorderlicht praat met twee kersverse winnaars van de Spinozapremie: Jozien Bensing, klinisch psycholoog, en Jan Zaanen, theoretisch natuurkundige. De NWO-Spinozapremie, ter waarde van anderhalf miljoen euro, is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

    -----

    Ook apen kunnen zich inleven

    Utrechtse biologen onderzoeken of apen zich kunnen inleven in de belevingswereld van een ander. Noorderlicht begeeft zich onder de apen en doet ooggetuigenverslag.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    **

    Een mooie teint maakt jong

    Veel vrouwen zweren bij een stevige botoxbehandeling om er rimpelloos en jong uit te zien. Maar volgens Duitse onderzoekers overschatten ze het resultaat. Volgens hen is de kwaliteit van de gezichtshuid namelijk minstens zo belangrijk. Een mooie, regelmatige teint zou een vrouw zeker 20 jaar jonger doen lijken. De onderzoekers namen foto's van 169 blanke vrouwen tussen de 10 en 70 jaar. Ze fotoshopten alle rimpels en fronsen uit de huid van deze vrouwen, en drappeerden de huid vervolgens digitaal over een standaard hoofd zodat alle vrouwen op elkaar gingen lijken. Het bleek dat de vrouwen met een egale, zacht glanzende huid niet alleen als aantrekkelijker en gezonder werden gezien, maar dat ze ook veel jonger werden geschat dan ze in werkelijkheid waren.
    Eén van de grootste bedervers van een frisse huidskleur was de schade die UV-straling aanricht. Een zonnebank is dus niet aan te raden als u er jong en stralend uit wilt zien.

    **

    Gevoelige robotvingers

    Er zijn robots die beter kunnen zien, horen, ruiken en proeven dan wij. Maar de gevoeligheid van de menselijke vingertop bleef tot nu toe een onnavolgbaar kunststukje van de natuur.

    Dat gaat veranderen, nu Amerikaanse onderzoekers een folie hebben ontwikkeld dat details kan voelen die slechts een vijfentwintigste millimeter klein zijn. Die gevoeligheid is vergelijkbaar met de menselijke vingertoppen, maar bij ons gaat veel informatie verloren op weg naar de hersenen. En daar heeft het fijngevoelige folie geen last van. Wij kunnen bijvoorbeeld niet blind voelen welk jaartal er op een euro staat, terwijl het voelfolie daar geen enkele moeite mee heeft. Onze vingers hebben wel het voordeel dat ze een leven lang meegaan, terwijl het folie hoogstens drie keer te gebruiken is.

    **

    Krimpend Gazellenhart

    Voor zandgazelles heeft de uitdrukking 'De tering naar de nering zetten' wel een heel speciale betekenis. Ze passen hun hun organen namelijk aan hun omgeving aan. Onderzoekers uit Saoedië Arabië vroegen zich af hoe deze gazelles, die leven in de droogste en heetste woestijnen ter aarde, in staat zijn om zich in deze extreme omstandigheden staande te houden.

    Het bleek dat de gazelles in barre tijden hun hart en lever kleiner maken. Hierdoor verbruiken ze minder zuurstof en hoeven ze minder te ademen. Door minder te ademen gaan ze minder zweten en verliezen ze minder vocht. Tot hun verbazing zagen de onderzoekers ook dat de zandgazelles relatief veel vet in hun hersenen hadden. Waarschijnlijk houdt dit vet de hersenen gaande in tijden van grote ontbering.

  • dinsdag 13 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    "Addicted to oil - Deel 2"- Een drieluik over Amerika's olieverslaving.
    In Colorado liggen de grootste olie- en gaswinningsvelden van de Verenigde Staten. Een gebied twee keer zo groot als de staat Virginia is al aan de industrie verpacht. Het energiebeleid van president Bush is rampzalig voor de natuur. Zelfs de wilde mustangs, die officieel gezien worden als "national heritage', moeten wijken voor de gaspompen. Een reportage uit Colorado.

    Meer informatie

    In drie afleveringen reizen verslaggevers Jacqueline Maris en Jan Donkers van Pennsylvania naar Colorado en vervolgens naar Californië. Allereerst om te onderzoeken in hoeverre kolenwinning een alternatief zou kunnen zijn (niet alleen in de vs maar vooral in China liggen nog enorme kolenvoorraden onder de grond). Vervolgens om de potentie van de gas-winning en shale-oil te bekijken, die voor nog ongekende opbrengsten maar ook voor intense ecologische discussies garant staan. En ten slotte naar Californië, een staat die niet alleen tegen de federale onwil in tracht schonere milieuregels af te dwingen, maar waar ook felste critici te vinden zijn van het noodlotscenario dat ons te wachten staat als de huidige regeringspolitiek ongehinderd zijn gang kan blijven gaan.

  • dinsdag 13 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Moet de politiek toch afzien van de missie in Afghanistan? ** Interview met advocaat Liesbeth Zegveld, die de Staat der Nederlanden aanklaagt namens nabestaanden van de slachtoffers van Srebenica.

    Meer informatie

    ** Zaterdag maakte de commandant van de troepen die de komst van 1400 Nederlandse militairen voorbereiden in Uruzgan, bekend dat er in de afgelopen periode zware gevechten hebben plaatsgevonden. Tientallen Taliban-strijders zouden daarbij door de Nederlandse soldaten zijn gedood. 'Wie nu onze militairen echt wil steunen', schreef hoogleraar rechtswetenschap J.Th. Degenkamp daags voor dat nieuws bekend werd, 'roept de politiek op alsnog af te zien van de missie in Afghanistan'. Hij gaat in debat met D66-Kamerlid Bert Bakker.

    ** Ook een interview met advocaat Liesbeth Zegveld, die de Staat der Nederlanden aanklaagt namens nabestaanden van de slachtoffers van Srebenica. Volgens Zegveld is de Staat mede-verantwoordelijk voor de moord op duizenden moslimmannen door Bosnische Serviers in 1995.

  • maandag 12 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Stedelijke drugsgewoonten rukken op naar de provincie. **Criminoloog Bovenkerk schreef een boek over loverboys.

    Meer informatie

    Onderzoek: Lange tijd leek het drugsgebruik vooral een probleem van de stad. Maar intussen zijn er dorpen waar negentig procent van de hangjongeren drugs gebruikt, en is cocaine er in opmars. Toch kost het heel wat moeite het probleem bespreekbaar te maken. Hoe komt dat? En tegen welke belemmeringen lopen de hulpverleners aan als ze ouders en jongeren willen waarschuwen? In Het Onderzoek hierover een reportage uit de Noord-Veluwse gemeente Heerde.

    Gesprek: Ze bestaan wel, maar zien er totaal anders uit dan de meeste mensen denken. Iedereen weet wat een loverboy is, zelfs de groenteboer op de hoek kan vertellen wat een loverboy is, wat hij doet en hoe hij te werk gaat. Maar dat stereotype beeld bestaat niet of nauwelijks. zegt onderzoekster Marion van San. Met criminoloog Frank Bovenkerk schreef ze een boek over loverboys, dat vandaag verschijnt.

  • maandag 12 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Is er hoop voor Oost-Timor? **Blair-watcher Ollevier komt zijn foutieve voorspelling over de toekomst van Blair uitleggen. **Hoe staat het kerkasiel van de Sint Antoniuskerk in Gent ervoor?

    Meer informatie

    Repo: Na 25 jaar strijd voor onafhankelijkheid, een dure VN-operatie en uiteindelijk vrije verkiezingen in 2002, viel het land de afgelopen weken in een complete chaos: Oost-Timor. Is er wel toekomst voor dit kleine, halve eiland als de Oost-Timorezen elkaar onderling al bestrijden? Een reportage van correspondent Wilma van der Maten vanaf oost-Timor met een Nederlandse arts en een Nederlandse ex-pater over de hoop voor dit armoedige land.

    Gesprek: Het politieke leven van Tony Blair heeft meermalen aan een zijden draad gehangen. Maar alle schandalen en politieke tegenvallers ten spijt zit de Britse premier nog steeds in het zadel. Over welke geheime wapens beschikt hij? Of zijn de omstandigheden hem gewoon gunstig gezind? Daarover ga ik praten met VRT-journalist en Blair-watcher Ivan Ollevier, die op 9 juni vorig jaar in onze uitzending voorspelde dat hij binnen het jaar zou zijn opgestapt. Het is inmiddels 12 juni en er heeft geen wisseling van de wacht in Downing Street plaatsgevonden, dus er valt wat uit te leggen.

    Gesprek: Een maand geleden was verslaggever Maarten Hagg in de Sint Antoniuskerk in Gent. Het was één van de decors van de kerkasielactie in Belgie. Illegale asielzoekers, de mensen-zonder-papieren of sans-papiers, vonden onderdak bij pastoor Marcel de Meijer en dominee Marc Loos. Een maand later is het stil geworden in de media over het Belgische kerkasiel. Is de actie voorbij? Zijn er papieren gekomen voor de mensen-zonder-papieren? Een gesprek met dominee Marc Loos van de Protestantse Kerk in Belgie.

  • maandag 12 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Rinnooy Kan en Eijffinger over investeren in kenniseconomie. **Legerpredikant Omvlee over religieuze gewoonten van christenen en moslims.

    Meer informatie

    Interview: De komende tien jaar moeten overheid en bedrijfsleven fors investeren in de kenniseconomie. Het Innovatieplatform zegt dat er jaarlijks twaalf miljard euro bij moet. In De Ochtenden een discussie tussen Alexander Rinnooy Kan, lid van het Innovatieplatform en vanaf 1 augustus voorzitter van de SER, en Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiele Economie en lid van de Raad van Economische Adviseurs.

    Gesprek: Militairen die naar Uruzgan gaan worden in Nederlandse moskeeën bijgepraat over Afghaanse gewoonten en gebruiken. Ze horen bijvoorbeeld dat ze niet op kistjes een islamtische gebedsruimte mogen betreden en nooit wijdbeens op een gebedskleedje moeten gaan zitten. Bovendien is hen geadviseerd altijd op je rechtervoet een moskee te betreden en nooit voor een op straat biddende moslim langs te lopen. Maar het kan natuurlijk ook geen kwaad om de Afghanen zelf bij te praten over enkele belangrijke Westerse gewoonten en gebruiken. Met onder meer dat doel reisde de Nederlandse legerpredikant Fred Omvlee naar Afghanistan af. Hij sprak daar met mullahs over de Bijbel, Elvis Presley en de manier waarop gelovige en niet-gelovige moslims met elkaar omgaan. Een gesprek met de legerpredikant over de vraag of dat een beetje is gelukt.

  • vrijdag 09 juni 2006
  • 11:02Argos

    ** De twijfel rondom Uruzgan **

    Meer informatie

    Nu de Nederlandse militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan binnenkort echt gaat beginnen, wordt politiek Den Haag steeds zenuwachtiger. De twijfel slaat toe. Doordat het geweld in Afghanistan alsmaar groeit, lijkt de operatie in Uruzgan op de eerste plaats een vechtmissie te worden. Maar het moest toch vooral een wederopbouwmissie zijn?

    Argos vandaag over het karakter van de missie in Uruzgan. Zijn Nederlandse politici onwetend en naïef, of houden ze zich bewust van de domme? Met speciale aandacht voor de positie van de Partij van de Arbeid, die de regering Balkenende een breed politiek draagvlak verschafte voor de militaire missie in Uruzgan door als grootste oppositiepartij afgelopen februari vóór de uitzending naar Afghanistan te stemmen.

  • vrijdag 09 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    ** Oostenrijks stille aftocht als EU-voorzitter ** Een ooggetuigenverslag uit het ingenomen Mogadishu

    Meer informatie

    Tot 1 juli is Oostenrijk voorzitter van de Europese Unie. Het Oostenrijkse voorzitterschap van de EU is vrijwel geruisloos voorbijgegaan. Europa heeft er weinig van gemerkt, en de Oostenrijkers evenmin. Die scoren onverminderd hoog op de lijst van eurosceptici, want populair is de EU niet in Oostenrijk. Een reportage vanuit Wenen.

    **

    Afgelopen week namen de troepen van de sharia rechtbanken de Somalische hoofdstad Mogadishu in, die al vijftien jaar door krijgsheren wordt getrerroriseerd. Geluiden dat een Taliban-achtig regime de macht overneemt, waren niet van de lucht en president Bush sprak dat Amerika de gebeurtenissen sterk in de gaten houdt. Wij slaagden er in de enige Nederlands sprekende Somaliër in Mogadishu te traceren en belden hem op.

  • vrijdag 09 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** De fusiegolf in zorgverzekeringsland ** Deel 9 van de reportageserie over 9 meiden die sinds oktober een stage volgen bij de jongerenwerkplaats U2.

    Meer informatie

    In het onderhoud Eelke van der Veen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Agis, over een nieuw initiatief tot samenwerking in de zorgverzekeringsmarkt; de concurrentieslag tussen de verzekeraars; over de komende fusiegolf die een paar weken geleden al werd ingezet met de fusie tussen VGZ en Univé: patiënten die buiten de boot (dreigen te) vallen, en over het gebrek aan toezicht op deze nieuwe marktwerking.

    **

    Jongeren tussen de 16 en 23 jaar krijgen sinds 1 januari 2004 niet langer automatisch een uitkering als zij zich melden bij de Sociale Dienst.In Amsterdam moeten ze naar een 'Jongerenloket'. Daar wordt gekeken of er een baan voor ze is of een opleiding. Negen meiden zijn begin oktober begonnen aan hun stage op de Jongerenwerkplaats U2 in Amsterdam West. Verslaggever Irene Houthuijs volgt deze meiden. Vandaag aflevering 9.

  • donderdag 08 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Huwelijksdwang bij allochtonen. **Hooligangeweld op het WK in Duitsland.

    Meer informatie

    Onderzoek: Donderdag presenteert de Adviescommissie Vreemdelingenzaken het rapport Eerste hulp bij Huwelijksdwang aan minister Verdonk. In het onderzoeksuur de voorzitter van de commissie en een slachtoffer.

    Gesprek: 'De wereld te gast bij vrienden'. Dat is het motto van het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland, dat morgen begint.
    Maar zal het er wel zo vriendelijk aan toe gaan? Duitse neonazi's bereiden luidruchtige marsen door Berlijn voor en vooral zwarte en homofiele WK-gangers worden nadrukkelijk voor hen gewaarschuwd. En de Duitse politie wordt van tevoren als zenuwachtig van Poolse en Oost-Europese supportersgroepen die zich tijdens het WK willen meten met hooligans uit West Europa. Dat beloofd dus gezellig te worden de komende weken in Duitsland. Hoe moet de Duitse politie voorkomen dat de boel uit de hand loopt? Een gesprek met de Nederlandse gedragswetenschapper Otto Adang, al ruim 20 jaar expert op het gebied van hooligangeweld.

    Gesprek: Over tien jaar is de internationale luchtvaart voor minstens tien procent afhankelijk van alternatieve brandstoffen. Althans, dat verwacht de IATA, de International Air Transport Association. Het is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee, want de kosten voor de vliegtuigbrandstof blijven maar stijgen. Maar hoe snel mogen we die alternatieve brandstof verwachten? En wat moet er allemaal gebeuren voordat het zover is? Vragen aan luchtvaarteconoom en voormalig hoogleraar Hugo Roos.

  • donderdag 08 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Twintig jaar Poetin en de Russen. **Debat over terroristen die de politiek ingaan.

    Meer informatie

    Repo: Volgens veel mensen is Rusland hard bezig om weer terug te gaan naar de periode van voor de Perestroika. Toch is de Russische president Poetin in Rusland zelf erg populair. De kritiek op de president lijkt vanuit het Westen groter dan in Rusland zelf. Hoe kijken de Russen zelf aan tegen alle veranderingen die het land de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt? Is het land beter vergeleken met twintig jaar geleden? Verslaggever Richard Groenenboom zocht het antwoord op deze vragen.

    Gesprek: Stel: je hebt bommen gelegd, mensen gegijzeld, politie-agenten doodgeschoten of stadsbussen opgeblazen. Kun je zonder problemen op zeker moment de politiek ingaan? Hoe oprecht is zo'n bekering van de Kalashnikov tot de Kamerbankjes? En kunnen anderen normaal praten en overleggen met mensen die bloed aan hun handen hebben? Onder anderen daarover wordt zaterdag een debat gehouden in de Universiteit van Amsterdam. Een gesprek met dr. Paul Aarts, politicoloog bij de UvA en leider van het debat van zaterdag, de vijfde Universiteitsdag Universiteit van Amsterdam.

    Deze dag geheel georganiseerd voor en door alumni (oud-studenten) en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam.
    Meer informatie is te vinden op de website http://www.uva.nl/universiteitsdag of via telefoonnummer 020-525 3500.

    's Middags het debat 'Van terrorist naar democraat', onder leiding van dr. Paul Aarts, politicoloog en docent internationale betrekkingen.
    De deelnemers aan het debat:

    • Edith Mastenbroek (PvdA-europarlementariër)
    • Atef Hamdy (onderzoeker bij de afdeling politicologie)
    • Ronny Naftaniel (directeur CIDI)
    • Uri Rosenthal (hoogleraar Bestuurskunde UL)
    Het debat is geprogrammeerd van 15.15 tot 16.15 uur in de Oudemanhuispoort (rechtenfaculteit van de UvA).

    Meer informatie en de complete programmakrant vindt u verder op http://www.uva.nl/universiteitsdag.

  • donderdag 08 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Marco Borsato over oorlog en vrede. **Voorlezen voor allochtonen.

    Meer informatie

    Interview: Morgen zal het vrede zijn. Dat zong Marco Borsato in een lied voor Warchild. In zijn nieuwste hit Rood zingt hij: Ik neem heel bewust een besluit, de krant leg ik weg en de tv gaat uit. Is dat een goed besluit als je met eigen ogen hebt gezien hoe de situatie van kinderen is in Oeganda, het land dat hij afgelopen week bezocht als ambassadeur voor Warchild? Over de oorlog van vandaag en de vrede van morgen een gesprek met Marco Borsato.

    Repo: Elke dinsdag is het voorleesavond bij de Turkse familie Tokmak in de Utrechtse allochtonenwijk Kanaleneiland. Want dan komt Valine langs, en zij heeft altijd een hele stapel leuke Nederlandse kinderboeken bij zich. Voorlezen voor allochtonen. Een idee van twee jonge vrouwen die graag willen dat iedereen in Kanaleneiland de Nederlandse taal beter leert spreken. En waar kun je dan beter starten dan bij de kleine kinderen. Het leesproject begon bescheiden, maar na de zomer moet het allemaal veel groter worden. Verslaggever Steven Emmens luisterde een avondje mee.

  • woensdag 07 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Werkt het Bureau Medische Advisering zorgvuldig genoeg bij de beoordeling om asielzoekers uit te wijzen? **Heeft Marco van Basten wel de beste spelers geselecteerd voor het WK in Duitsland?

    Meer informatie

    Het Bureau Medische Advisering, onderdeel van de IND, beoordeelt of het medisch verantwoord is om een asielzoeker uit te zetten naar het land van herkomst. De wijze waarop het BMA tot zijn beoordeling komt staat al geruime tijd bloot aan zware kritiek. Volgende week verschijnt er een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het BMA. Een reportage over de knelpunten.

    ***

    Is bondscoach Marco van Basten wel met de juiste selectie afgereisd naar het WK in Duitsland. Een discussie onder kenners.

    Nigel de Jong en Stijn Schaars zijn opgeroepen om zich bij het trainingskamp van het Nederlands elftal te melden in Hinterzarten. De namen van deze twee spelers worden mogelijk doorgegeven bij de FIFA als blijkt dat een van de geblesseerde internationals niet op tijd fit is voor het WK. Zondag opent Nederland het WK met de wedstrijd tegen Servië & Montenegro. Marco van Basten kan tot 24 uur voor de aftrap een geblesseerde speler vervangen.

    De selectie:
    Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax) en Henk Timmer (AZ) Verdediging: Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Tim de Cler (AZ), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Jan Kromkamp (Liverpool), Joris Mathijsen (AZ), André Ooijer (PSV) Middenveld: Mark van Bommel (Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Hamburger SV) Aanval: Ryan Babel (Ajax), Dirk Kuyt (Feyenoord), Robin van Persie (Arsenal), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea) en Jan Vennegoor of Hesslink (PSV).

    De Oranjefans en vaste bezoekers van koffiehuis De Aanloop in het Haagse Laakkwartier bespreken de regels die de gemeente heeft ingesteld tijdens de WK. Is het nog wel leuk in Den Haag.

  • woensdag 07 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Wat wil de Libische leider Khadaffi bereiken met het proces tegen vijf Bulgaarse verpleegsters. **Wat wil Nederland nog met Europa na het nee tegen de grondwet?**Moet de Tweede Kamer zich herbezinnen op de missie naar Uruzgan nu de Taliban zich steeds meer roert?

    Meer informatie

    In Tripoli wordt op 13 juni het proces tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts voortgezet. Het zestal wordt ervan beschuldigd in 1999 in een ziekenhuis in de stad Benghazi 426 Libische kinderen opzettelijk te hebben geïnfecteerd met het aidsvirus. In een eerder proces werden de zes veroordeeld tot de doodstraf. Onder internationale druk besloot het Libische Hooggerechtshof dat er een nieuw proces moet komen.
    De Libische leider Khadaffi suggereerde in een eerder stadium dat de Bulgaarse verpleegsters ook vrijgekocht konden worden. Hij eiste vier miljard dollar aan schadevergoeding voor de families van de getroffen kinderen, een bedrag dat overeenkomt met de schadevergoeding die Libië zelf heeft betaald aan nabestaanden van slachtoffers van de aanslag op het PanAM-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988.



    Het buitenlandforum bespreekt twee onderwerpen: moet het mandaat voor de deelname aan de troepenmacht in Uruzgan worden veranderd nu de spanningen daar toenemen. En hoe moet Nederland verder met Europa, een jaar na het nee tegen de grondwet.








    Komende vrijdag begint in Duitsland het wereldkampioenschap voetbal. Van de twaalf stadions waar de wedstrijden worden gespeeld, is dat van Berlijn het meest opzienbarende, met bovendien een roemruchte geschiedenis. Het Olympisch Stadion van Berlijn werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, toen de nazi's aan de macht waren. En nu, 70 jaar later, wordt er de finale van het WK gespeeld. Een reportage.

  • woensdag 07 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Een gesprek met Louise Fresco, eens topvrouw bij de FAO, nu verbonden aan de UvA, over de noodzaak van nieuwe taboes.
    **Ooit van Jacob van Eyck gehoord? Vrijwel zeker zijn muziek, gespeeld door het carillon in de buurt.

    Meer informatie

    Na negen jaar aan de top van de landbouw- en voedselorganisatie FAO keert Louise Fresco terug naar Nederland. Zij verruilt de internationale ambtenarij van de Verenigde Naties voor de functie van universiteitshoogleraar aan de universiteit van Amsterdam. Met deze nieuwe baan gaat zij zich bezig houden met duurzaamheid. Aan de vooravond van haar terugkeer naar Nederland verscheen van haar hand een boek dat oproept om te zorgen dat je weet wat je eet: nieuwe spijswetten. Een gesprek met Louise Fresco over de zin en onzin van de FAO, de noodzaak van nieuwe taboes in onze samenleving en haar nieuwe functie aan de universiteit van Amsterdam.

    Het zomerseizoen van de beiaardiers staat weer voor de deur. Mocht u carillonmuziek horen, dan bestaat er een gerede kans dat het gaat om muziek van Jacob van Eyck. Vorige week promoveerde musicoloog Thiemo Wind op deze vermaarde 17e-eeuwse, blinde, stadsbeiaardier van Utrecht. Begin juli eert de stad hem met een plaquette op het Domplein. Wie was Jacob van Eyk? Een reportage.

  • dinsdag 06 juni 2006
  • 11:02Noorderlicht

    ** Wageningse insectenspecialisten winnen Academische Jaarprijs. ** Discriminatie in een virtueel bushokje. ** Wiel Kusters over natuurkunde en de gedichten van Jan Hanlo. ** UMTS-straling: schadelijk of niet? ** Uitzending: dinsdag 6 juni 2006, van 11.00 tot 12.00 op radio 1 en na afloop in real audio op de website.

    Meer informatie

    Academische Jaarprijs

    De Universiteit van Wageningen heeft de Academische Jaarprijs gewonnen met het voorstel om Wageningen om te toveren tot 'City of Insects'. De Academische Jaarprijs, ter waarde van 100.000 euro, is uitgeloofd voor onderzoeksgroepen die hun onderzoek zo origineel mogelijk voor een breed publiek toegankelijk maken. In Noorderlicht praten Marcel Dicke, leider van het winnende onderzoeksteam, en verliezend finalist Anneke Mulder-Bakker van de universiteit Leiden, over deze 'Battle of the Universities'.

    ---

    Virtueel discrimineren

    We discrimeren meer dan we denken. De Nijmeegse Radboud Universiteit maakt gebruik van virtual reality om dit aan te tonen. Noorderlicht laat zich meevoeren in een virtueel metrostation met blanken en Marokkanen.

    ---

    Natuurkunde en dichtkunst

    Op vrijdagmiddag 9 juni 2006 organiseert de Commissie Wetenschap en Kunst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in samenwerking met de Universiteit Maastricht de conferentie 'Literatuur en wetenschap'. In Noorderlicht verbindt Wiel Kusters - dichter, recensent en hoogleraar letterkunde - de belangstelling voor natuurkunde van de dichter Jan Hanlo, met diens ideeën over goed en kwaad.

    ---

    UMTS-straling: schadelijk of niet?

    In 2003 verscheen een TNO-rapport waaruit bleek dat de straling van UMTS-masten wel degelijk invloed zou hebben op mensen. Het onderzoek is overgedaan door een Zwitsers onderzoeksinstituut, en de resultaten worden vandaag gepresenteerd. Noorderlicht is erbij.

    ---

    NIEUWSBERICHTEN

    Mannen en bier, een gouden combinatie

    Veel mannen vinden voetbal en bier een gouden combinatie. Geen wonder dus dat in miljoenen huishoudens de kratjes pils alweer klaar staan, nu het wereldkampioenschap voetbal in zicht komt. Psychologen van de universiteit van Sussex onderzochten wat nou precies het verband is tussen voetbal en bierconsumptie. En natuurlijk, het blijkt allemaal te maken te hebben met het mannelijk ego.
    De onderzoekers hielden diepte-interviews met mannen tussen de 18 en 21 jaar, en ontdekten dat bierdrinkende, voetbalkijkende mannen in het algemeen zelf niet zo goed zijn in sport. Ze denken hun mannelijkheid te kunnen bewijzen door te spelen met hun gezondheid, oftewel: door veel bier te drinken. De naïeve onderzoekers denken dat de bierconsumptie zal dalen als jonge mannen nieuwe sporten leren, waarin ze wél bedreven zijn.

    **

    Boze mannen zijn enger

    Laten we hopen dat we geen wedstrijd verliezen tijdens het WK, want boze mannen zijn enger dan welk menselijk wezen dan ook. Dat blijkt uit Australisch onderzoek. In een grote massa mensen vallen mensen met een boos gezicht als eerste op, en dat is evolutionair heel goed verklaarbaar: we zijn immers altijd gespitst op mogelijk gevaar. Maar een boze man wordt veel sneller waargenomen dan een boze vrouw. En dan eigenlijk vooral door andere mannen. Vrouwen zien het ook wel, maar houden zich ondertussen ook bezig met het speuren naar emotionele uitdrukkingen, zoals geluk of verdriet. Geen wonder dat het altijd zo uit de hand loopt met die hordes voetbalhooligans.

    **

    Sprinkhanenzwerm

    Hoeveel sprinkhanen heb je nodig voor een zwerm? Jerome Buhl en collega's zochten het voor u uit. Eerst zetten ze twee tot zeven sprinkhanen in cirkelvormige arena. De beestjes liepen korte tijd met elkaar op, maar gingen daarna ieder weer hun eigen gang. Bij tien tot 25 sprinkhanen ontstond er een groep die rondjes liep, maar die kon op onvoorspelbare momenten van uit elkaar vallen. Dertig of meer sprinkhanen leverden daarentegen een grote rondrazende groep op, die verbeten het spoor van de arena volgde en urenlang bleef rondmarcheren. De sprinkhanenregel blijkt simpel: ontmoet je een soortgenoot, loop dan een klein stukje met hem op. Bij dertig soortgenoten of meer betekent dat, dat er altijd wel eentje is die je even gezelschap wilt houden. En door dit onschuldige sociale gedrag ontstaan die sprinkhaanzwermen die een verwoestend spoor over akkers trekken.

  • dinsdag 06 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    ** "Addicted to oil - Deel 1 " - een drieluik over Amerika's olieverslaving.
    In de State of the Union repte president Bush voor het eerst over de noodzaak om naar - schonere - alternatieven te zoeken om de immense oliedorst te lessen. Maar hoe serieus is Bush als het gaat om energie en milieu? Jan Donkers en Jacqueline Maris maakten een rondreis door de Verenigde Staten. Vandaag het eerste deel: ' the heartland of anthracite'

    Meer informatie

    In drie afleveringen reizen verslaggevers Jacqueline Maris en Jan Donkers van Pennsylvania naar Colorado en vervolgens naar Californië. Allereerst om te onderzoeken in hoeverre kolenwinning een alternatief zou kunnen zijn (niet alleen in de vs maar vooral in China liggen nog enorme kolenvoorraden onder de grond). Vervolgens om de potentie van de gas-winning en shale-oil te bekijken, die voor nog ongekende opbrengsten maar ook voor intense ecologische discussies garant staan. En ten slotte naar Californië, een staat die niet alleen tegen de federale onwil in tracht schonere milieuregels af te dwingen, maar waar ook felste critici te vinden zijn van het noodlotscenario dat ons te wachten staat als de huidige regeringspolitiek ongehinderd zijn gang kan blijven gaan.

    Dinsdag 6 juni, deel 1 van 10.00 uur tot 10.30 uur:
    Pennsylvania is 'the heartland of anthracite', waar nog voor honderden jaren steenkool en anthraciet in de aarde zit. Maar ondertussen gaan steeds meer mijnen dicht en bij het stadje Centralia smeult onderaards al veertig jaar lang een enorme voorraad anthraciet weg. De brand is tot op heden niet geblust.

  • dinsdag 06 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Michiel van Kempen over zijn nieuwe boek: 'Vluchtwegen' ** Hoe moet je inburgeren als je nog in het Rif-gebergte woont?

    Meer informatie

    Michiel van Kempen is schrijver en journalist, letterkundige en Surinamist, en publiceerde als zodanig romans en verhalenbundels, essays en een groot aantal studies over met name de Surinaamse literatuur. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij geruime tijd in Suriname woonde, een jaar of vijf, en ongeveer twee keer zo lang in de Nederlandse dependance , tegenwoordig Amsterdam Zuid-Oost geheten. In de jaren dat Michiel van Kempen er woonde, grofweg van '85 tot '95 van de vorige eeuw, was dat nog gewoon de Bijlmermeer. Op die plek en in die jaren speelt zijn nieuwste roman 'Vluchtwegen'. Een gesprek met de schrijver over zijn nieuwe boek.

    Vluchtwegen door Michiel van Kempen, Uitgeverij De Geus, 314 p., 19,90 euro.

    **

    Sinds maart wordt van iedere migrant die naar Nederland komt - in het kader van gezinshereniging of een huwelijk- verwacht dat hij of zij de Nederlandse taal onder de knie heeft, en een zogeheten inburgeringstoets heeft afgelegd. In het land van herkomst, welteverstaan.
    Hoe pak je dat eigenlijk aan als je ergens hoog in de Rif woont? Hoe groot is het aanbod van inburgeringscursussen ginds? En wat nu als je analfabeet bent en je hebt nauwelijks inkomen? Allemaal vragen die Rachel (spreek uit Raa-gel) Zuilhof onderzocht. Zij is cultureel antropologe en studeert volgende week aan de Vrije Universiteit af op een doctoraalscriptie over het onderwerp.

  • maandag 05 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Kerktoetreders.

    Meer informatie

    Uit onderzoekscijfers blijkt dat het eind van de kerkverlating nog niet in zicht is. Maar er is ook tegenbeweging: mensen die 'out of the blue' een kerk binnenstappen en zich uiteindelijk aansluiten bij een geloofsgemeenschap. Het verschijnsel doet zich op diverse plaatsen voor, onder andere in de protestantse gemeente van Giessen-Oudekerk, een dorpje onder de rook van Gorinchem. In deze Pinksteruitzending vertellen vier mensen hoe ze bij de dorpskerk betrokken raakten. Verder de predikant van de gemeente, ds. Pim Verhoef (foto) en ds. René van Loon, die onderzoek deed onder 'kerktoetreders'.

    Dinsdagavond laat, op 6 juni 2006 (6/6/'06) om twaalf uur precies bestaat de stad Rotterdam 666 jaar. En dat moet gevierd worden. Omdat 666 het getal van de duivel is, zal Rotterdam het komende half jaar in het teken staan van het kwaad en de duistere kanten van het leven, aldus de organisatie van de festiviteiten. En hoewel de Rotterdamse kerken in eerste instantie erg verbolgen reageerden, leveren ze inmiddels een eigen bijdrage aan het programma. Hoe zit dat? Gesprek met voorganger Cees Vijfhuizen van het Evangelisch Centrum Europoort.

  • maandag 05 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Evangelische kerken in Brazilië groeien sterk. **Wat betekenen internet en satelliet voor de zending?

    Meer informatie

    Reportage: Brazilië is Anno 2006 één van de Zuid-Amerikaanse landen waar het christendom nu het sterkst is gegroeid - in tegenstelling tot de steeds kleiner wordende kerkgemeenschappen in West-Europa. Het zijn met name de evangelische kerken die enorm in de lift zitten. Was in 1980 ruim zes procent evangelisch, nu is dat ruim vijftien procent van de Braziliaanse bevolking. Daarbij heeft de Rooms-Katholieke Kerk, traditioneel de grote kerk in Latijns Amerika, stevig aan populariteit ingeboet.
    Hoe komt het dat de evangelische kerken zo sterk groeien? En op wat voor manier is de Braziliaanse maatschappij erdoor veranderd? Richard Groenenboom en correspondent Frans Lindenkamp gingen een jaar geleden naar het Braziliaanse stadje Agudos. Dat veranderde in zo'n tien jaar tijd van tamelijk ongelovig stadje in een evangelisch bolwerk. (Herhaling van september jl.)

    Gesprek: Pinksteren is bij uitstek verbonden met zending en dus met de communicatie van het christelijk geloof. In de afgelopen 15 jaar heeft er een communicatie-revolutie plaatsgevonden: internet, e-mail, gsm en sateliet-verbindingen hebben de wereld verkleind.
    Welke kansen en gevaren, uitdagingen en beperkingen ontmoeten zendings- en ontwikkelingsorganisaties bij het werken met internet, email en satelliet-tv?
    Daarover een gesprek met twee gasten die verantwoordelijk zijn voor het IT-beleid binnen hun organisatie, respectievelijk HIVOS en Open Doors.

  • maandag 05 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **Daniel Lohues schreef een brief aan God.

    Meer informatie

    Op verzoek van De Ochtenden schreef Daniel Lohues een Brief aan God. Lohues is de zanger-liedschrijver van zowel Skik, The LouisianaBluesClub en op dit moment solo-artiest met het album Allenig.
    Een citaat uit de brief: "Tsja, ik ben er dus nog lang niet uit. En had nooit moeten beloven aan de EO dat ik mee zou doen met de serie 'brieven aan God'. Want nu zit ik er mooi mee. Er zijn namelijk heus wel momenten dat ik volledig overtuigd ben van Uw bestaan. Ik hoorde bijvoorbeeld vaak door de muziek van Bach het bewijs dat U er bent. Zo hemels, zo knap zo onbegrijpelijk mooi en goed!"

    Tekst van de brief:

    Beste God,

    Hoe gaat het met U?
    Met mij gaat het o.k. Alleen voel ik me een beetje opgejaagd door deze brief enzo.
    De EO, die U hopelijk wel kent, heeft dit bedacht. Ze vroegen mij of ik ook
    mee wilde doen. Dat dan mensen brieven naar God sturen. En dan maken ze daar een leuk programma van. Voor de radio is het geloof ik. Nou daar ben ik dan wel hartstikke voor. Ik hou van de radio. En al helemaal als het ergens over gaat. En dat is een van de redenen dat ik dat beloofd heb, zo van, ja ik doe mee. Nou, dan moet je dus een brief aan God gaan schrijven.

    Eigenlijk is dat natuurlijk helemaal mis. Omdat een brief van mij aan U hartstikke privé moet zijn. Daar heeft geen mens wat mee te maken. Maar ik heb het in een andere bui beloofd, en dan moet je het doen, is ons geleerd. Maar nu ik zo aan het schrijven ben voel ik steeds meer dat het niet o.k. is. Want wat moet ik? Moet ik dan in deze brief gaan schrijven hoe ik tegen U aan kijk? Of vragen om wereldvrede? Of moet ik U vragen ons land te behoeden voor een regering met Verdonk aan het roer? Of moet ik U smeken om wijsheid voor alle mensen die het nodig hebben? Moet ik vragen om vergeving van mijn zonden? Of gaat dat niet zo? Als katho ben ik natuurlijk ook sterk geneigd U te bedanken voor van alles en nog wat. Muziek, eten, schoonheid, bergen, dalen en alles er tussenin. Ja, dat zou ik kunnen doen.

    Maar waarom? Ik weet niet eens of ik hier bij de goeie zit! Omdat ik
    toevallig geboren ben in een gebied dat eeuwen daarvoor veroverd is door Karel de Grote, ben ik katho nu. Het Christendom is hier, schandalig genoeg, gebracht met het zwaard. Als de geschiedenis net even anders was gelopen, en het Saksische leger van Hertog Widdukind niet onder de voet was gelopen door die Frankische gladjanussen, was ik nu wellicht, net als mijn verre voorvaderenmoederen, aanhanger van het Germaanse geloof geweest. Dan had ik geen kruisbeeld met palmtakjes boven de deur hangen, maar een eikentak.

    Tsja, ik ben er dus nog lang niet uit. En had nooit moeten beloven aan de EO dat ik mee zou doen met de serie 'brieven aan God'. Want nu zit ik er mooi mee. Er zijn namelijk heus wel momenten dat ik volledig overtuigd ben van Uw bestaan. Ik hoorde bijvoorbeeld vaak door de muziek van Bach het bewijs dat U er bent. Zo hemels, zo knap zo onbegrijpelijk mooi en goed! Dat moet de hand van God geweest zijn! Maar aan de andere kant, in Bachs tijd was de kerk een van de weinige manieren om als componist de kost te verdienen. En hij was gewoon zo geniaal, en maakte voor de kerk, gewoon hele mooie religieuze muziek. Onbegrijpelijk mooi.

    Alles wat de mens niet begrijpt is God.
    Het leven op aarde is het resultaat van een serie bijzondere toevalligheden. De aarde heeft precies alles wat nodig is voor leven. Zuurstof, water, licht, warmte, bouwstenen, bescherming tegen straling, enzovoort, enzovoort. En dat is alleen hier zo. Onbegrijpelijk. Dus het werk van U? Geen idee. We weten het nooit zeker.
    Maar die mystiek schijnt juist het geheim te zijn van het ware geloof!
    Ach, ach ach, wat een gepieker.

    Aan de andere kant: we gaan het wel vernemen. Ooit. Hopelijk.
    Mocht U wel bestaan en U leest deze brief, wilt U dan tegen Moeder Maria zeggen dat als ze nog een keer aan mij verschijnt, dat ze even duidelijk moet maken dat het om een verschijning gaat. Iets met licht ofzo, of op een
    wolkje. Want de laatste keer dat ik haar zag wist ik niet eens zeker of ze
    het nou was of niet. En dat moeten we niet hebben.

    Anyhow,

    Grtn uut Erica.

    PS
    ' Ich geh und suche mit Verlangen'. Dat wel.

  • vrijdag 02 juni 2006
  • 11:02Argos

    De voelsprieten van van het Trimbos Instituut: Argos over de alertheid van de instantie die in Nederland trends in drugsgebruik bijhoudt

    Meer informatie

    Waarschuwingen voor de gevaren van Nederwiet zijn jarenlang moedwillig genegeerd door het Trimbos-instituut. Dat zeggen verschillende deskundigen vandaag in het VPRO-radioprogramma Argos. Het gaat om waarschuwingen voor de toenemende sterkte van Nederwiet, de risico's van cannabis voor het ontwikkelen van psychoses en schizofrenie, en de verslavende werking van softdrugs.

    Het Trimbos-instituut is een landelijke onderzoeksinstelling naar verslavingsproblemen en de belangrijkste informatiebron van het ministerie van volksgezondheid op het gebied van drugs. Het vroegtijdig signaleren van drugsgerelateerde problemen is een van de kerntaken van het Trimbos-instituut. Maar hoe goed vult het trimbos-instituut deze functie in? Luister u naar Argos

  • vrijdag 02 juni 2006
  • 10:02Het Buitenland

    De Belgische premier Guy Verhofstadt wil haast maken met het Nieuwe Europa.

    Meer informatie

    1 juni was het precies een jaar geleden dat Nederland "neen" zei tegen de Europese Grondwet. De afwijzing in Nederland en Frankrijk zette een domper op het Europese zelfvertrouwen en het geloof in de toekomst. Ondertussen werd het stil rond de grondwet. Er werd een periode van reflectie ingesteld die afgelopen week nog met een jaar werd verlengd.
    Maar de Belgische premier Guy Verhofstadt wil haast maken met het Nieuwe Europa. Hij wil een hecht Europa dat een antwoord geeft op de economische omwentelingen in China, India en Japan. In zijn manifest "De Verenigde Staten van Europa" schrijft de premier. " Europa is op een kruispunt beland. Laten we Europa verschrompelen tot een zuivere vrijhandelszone, of sluiten we opnieuw aan bij de droom van de Europese burger en kiezen we voor een politiek Europa, een nieuw Europa"

  • vrijdag 02 juni 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Van Den Haag naar Amsterdam en weer terug: De draai van Laetitia Griffith **

    Meer informatie

    Interview met politica Laetitia Griffith. Een jaar geleden verliet ze de VVD-fractie in de Tweede Kamer om wethouder te worden in Amsterdam. Toen haar partij in die stad na de gemeenteraadsverkiezingen buiten het college kwam te vallen, zag het er naar uit dat Griffith de komende vier jaar als raadslid zou doorbrengen. Maar door het plotselinge vertrek van Ayaan Hirsi Ali kwam er deze maand in de Tweede Kamer-fractie plots weer een zetel vrij. Ondanks toezeggingen dat ze zich voor Amsterdam zou blijven inzetten, keert Griffith nu weer terug naar het Binnenhof, waar haar fractie in afwachting is van de nieuwe leider, Mark Rutte.

  • donderdag 01 juni 2006
  • 11:04Het onderzoek

    **Werkt bidden? **Burgemeester Leers en zijn Belgische collega Van Gronsveld over coffeeshops.

    Meer informatie

    Onderzoek: Werkt bidden? In Het Onderzoek de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek naar de ervaringen met gebedsgenezing van gelovigen in Nederland.

    Gesprek: De gemeente Maastricht besloot deze week een aantal coffeeshops te verhuizen vanuit de binnenstad naar de rand van de stad om zo de bijbehorende overlast te beperken. Burgemeester Leers gaat daarbij in tegen de wil van de omliggende gemeenten die nu meer overlast verwachten. Met name in Belgie zijn de protesten groot. Zo groot, dat premier Verhofstadt zijn collega Balkenende een boze brief heeft gestuurd met het verzoek om Leers tot de orde te roepen. Een gesprek met Gerd Leers, CDA-burgemeester van Maastricht, en met Alex van Gronsveld, burgemeester van de Belgische grensgemeente Lanaken, die vreest voor overlast.

  • donderdag 01 juni 2006
  • 10:04Het buitenland

    **Achtergelaten in Marokko. **VS: het raadsel van de dode militairen. **Hoe staat het met de hulp aan slachtoffers van de aardbeving op Java?

    Meer informatie

    Repo: Jaarlijks worden meer dan twintig vrouwen of meisjes tegen hun zin achtergelaten in Marokko. In een aantal gevallen blijkt het vreselijk moeilijk om weer terug te komen naar Nederland omdat er van alles mis gaat op de Nederlandse ambassade en bij de IND. Een reportage van Sietske de Boer.

    Gesprek: Een rij lichamen in witte lakens gebonden, oplichtend in de verder donkere kamer. Het zijn de stille getuigen die voor veel ophef zorgen in de Verenigde Staten, waar nu een diepgravend onderzoek gaande is naar de toedracht van de dood van deze rij mensen. Waren het de mariniers? En waarom schoten zij, van huis tot huis gaand, 24 burgers dood? Een gesprek met Wim Klinkert, krijgshistoricus en krijgsrechtkundige, verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

    Gesprek: Het is dag 6 na de aardbeving op Java, waar het dodental inmiddels is opgelopen tot boven de 5.700. Reacties vanuit de drie belangrijkste landen in de regio die hulp verlenen op het eiland: Japan, Australie en China.

  • donderdag 01 juni 2006
  • 09:04Het interview

    **De lijsttrekker van de VVD. **De strijd tegen de vogelgriep.

    Meer informatie

    Interview: Gisteravond [woensdag] werd bekend wie de nieuwe lijsttrekker wordt van de VVD: Rita Verdonk, Mark Rutte of Jelleke Veenendaal. Wat betekent de keuze van de VVD-leden? Welke kant gaat de VVD nu op - en is dat goed, een jaar voor de verkiezingen? Een aantal VVD-promimenten en politicologen reageert.

    Repo: De vogeltrek is voorbij en het gevaar voor vogelgriep lijkt geweken. Maar schijn bedriegt: het is nog lang niet veilig. Recent werd nog vogelgriep geconstateerd op bedrijven in Engeland en Roemenië. Deskundigen zijn intussen druk bezig met het regelen van vaccins en het bedenken van actieplannen om het vogelgriepvirus te bedwingen. Afgelopen dagen nog ontmoetten ruim 300 deskundigen van over de hele wereld elkaar op een conferentie in Rome. Verslaggever Maarten Hagg ging weer op bezoek bij kippenboer Helmus Torsius, die hij de afgelopen maanden volgde.